gerçek bal nasıl belli olur / Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? – Binboğa Bal

Gerçek Bal Nasıl Belli Olur

gerçek bal nasıl belli olur

Sahte bal nasıl anlaşılır? Ger&#;ek ile sahte balı anlamanın p&#;f noktaları nelerdir?

Haberin Devamı

Hemen hemen her marketin rafında kavanozlarda satılan bal piyasada üretimi yaygınlaşan sahte ballardan dolayı çoğu tüketiciye güven vermiyor. Katkı maddeleri ile üretilen bal, hem sağlığınızı tehdit ediyor hem de paranızı çöpe atıyor. İşte, gerçek bal ile sahte balı anlamanın yöntemlerini haberimizde bulabilirsiniz.

SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?

Üretimi yaygınlaşan katkı maddeleri eklenmiş sahte ballar insan sağlığını tehdit ediyor. İşte hakiki balı sahtesinden ayırt etmenin püf noktaları

Ambalajı İnceleyin

Marketlerdeki bal kavanozlarının/ambalajlarının üzerinde "bal kodeksine uygundur" yazısının bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra içindekiler kısmında bal dışında glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi maddeler bulunuyorsa o balın katkılı olduğunu anlayabilirsiniz.

Şekerlenme

Haberin Devamı

Satın aldığınız balın bekledikçe kavanoz tabanından itibaren şekerlendiğini gözlemlediyseniz sahte olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle buzdolabında 30 gün bekleyen gerçek balın neredeyse tereyağı kıvamına geldiği bilinir.

Renk

Sahte balların rengi çoğu zaman gerçek baldan daha açık görünür. Açık renk balları satın almamak doğru bir tercih olacaktır. Ancak her koyu renk bal gerçek bal değildir. Sahte bal üreticileri bir takım katkı maddeleri ekleyerek sahte balın da koyu renk almasını sağlayabilir.

Koku

Hakiki balın kokusu yoktur. Balı kokladığınızda koku alabiliyorsanız katkılı olduğu söylenebilir. Ancak her kokusuz bal hakiki değildir. Üreticiler bir takım maddelerle sahte balların da kokusunu bastırabilirler.

Uzama

Hakiki balı kaşıkla aldığınızda bir süre kesilmeden uzadığı bilinir. Eğer katı bir şekilde direkt kaşığa alabiliyorsanız balın sahte olduğu söylenebilir.

Ilık Su Deneyi

Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır.

Kağıt Havlu Deneyi

1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.

Yanma Deneyi

Haberin Devamı

Bir çöp şişine sardığınız pamuk parçasını bala daldırıp ateşe tuttuğunuzda yanıyorsa büyük olasılıkla gerçek bal olduğu söylenebilir.

Analiz Ettirmek

Yukarıdaki yöntemler hakiki ve sahte balı ayırt etmek için en sık kullanılan yöntemler olmasına karşın en güvenilir yöntem balı gıda mühendislerine analiz ettirmek olacaktır.

Hakiki Bal&#; Sahte Baldan Ay&#;ran 8 Özellik

Ar&#;lar&#;n insanl&#;&#;a en büyük arma&#;an&#; olan bal as&#;rlard&#;r hem g&#;da hem de ilaç sektöründe s&#;kça kullan&#;l&#;r. Do&#;an&#;n mucizesi olan bu besin oldukça faydal&#; olsa da son y&#;llarda ortaya ç&#;kan sahte ballar insan sa&#;l&#;&#;&#; ad&#;na büyük tehdit olu&#;turmaktad&#;r. Hal böyle olunca art&#;k birçok ki&#;i sahte bal&#; gerçek baldan nas&#;l ay&#;rt edebilece&#;ini dü&#;ünüyor.

Ar&#;lara &#;ekerli su ve benzeri maddelerin verilmesiyle elde edilen bu sahte ballar&#; anlaman&#;n yolu hakiki bal testi yapmaktan geçse de baz&#; yöntemlerle hakiki bal&#; sahte baldan ay&#;rmak mümkün.

Peki, hakiki bal nas&#;l olur, nas&#;l anla&#;&#;l&#;r? Bir balda dikkat etmemiz gereken özellikler neler gelin hep birlikte bakal&#;m!

hakiki bal nas&#;l anla&#;&#;l&#;r

1) &#;ekerlenme

hakiki bal &#;ekerlenir mi

2) Renk

hakiki bal donar m&#;

3) Koku

hakiki bal fiyat&#;

4) Ak&#;&#;kanl&#;k

hakiki bal nas&#;l olur

5) K&#;vam

gerçek bal nas&#;l anla&#;&#;l&#;r

6) Tat

hakiki bal testi

7) Donma

hakiki bal

8) Yanma

hakiki bal

Bal&#;n Faydalar&#;, Kalori ve Besin De&#;erleri, &#;yisi Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Bal Kaç Kalori? 1 Ka&#;&#;k Bal Kaç Kalori? Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Anzer Bal&#; Faydalar&#;, Her Derde Deva S&#;n&#;rl&#; Üretim Organik Bal

Deli Bal Nedir? Faydalar&#; Nelerdir? Zehirlenmesi Neden Olur?

Kestane Bal&#; Faydalar&#;, Bu Bal&#;n Girdi&#;i Eve Hastal&#;k Giremez!

Doğal Bal Nasıl Anlaşılır?

Doğal Bal Nasıl Anlaşılır?

İçerikler

                    Geçmişi binlerce yıl eskiye dayanan bal, tadı ve vücuda birçok faydasıyla günümüzde sofralarımızda kendisine yer bulmaktadır. En çok talep edilen besinlerden olan bal doğal olmayan yollarla üretilebilmektedir. Bu nedenle doğal bal nasıl anlaşılır sorusu sağlıklı ve gerçek balı tüketmek açısından çok önemlidir.

Ağaç kovuklarında kendiliğinden başlayan hikâye günümüzde peteklerde kontrollü ve sistemli bir şekilde üretim ile devam etmektedir. Üretilen balı tercihe göre süzme yada petekli şeklinde tüketmek mümkündür. Süzme bal, arıların bal yapma aşamasında peteğin çevresine ördükleri sır tabakasının kaldırılıp, petekteki balın santrifüj yöntemiyle süzülmesinden elde edilen baldır. Petekli bal ise balın hiçbir süzme işleminden geçmeden kovandan peteğiyle beraber alınan baldır. Petekli balda içinde bulunan petek, bal ile beraber tüketilebilmektedir. Balın kendi faydasının yanında besin değeri yüksek peteğinin de bağışıklığı kuvvetlendirmeye, karaciğeri ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olabilmek gibi faydaları vardır. Bal peteği özellikle kahvaltıda kaymak, ekmek gibi yiyeceklerle tüketilebilmektedir.

                    Bal vücuda birçok faydası olan bir besindir. Ancak son yıllarda yaşamımızda birçok şeyde olduğu gibi balın da doğallığında bozulmalar meydana gelmiştir. Özellikle üretim aşamasında içine katkı maddelerin eklenmesi, yanlış üretim şekilleri, çam ve çiçek gibi doğal kaynakların yerine yapay kaynakların kullanılması gibi farklı şekillerle doğal olmayan bal elde edilebilmektedir. Bu ballar sadece tat kısmında sorun olmamakta, sağlık açısından da ciddi anlamda problem yaratabilmektedir. Bu yüzden aldığınız balın sağlığınız açısından doğal olması çok önemlidir.

Doğal Balın Özellikleri 

Doğal balın kendine ait özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri çeşitli şekillerde test ederek doğal bal nasıl anlaşılır sorusuna cevap verilebilmektedir. 

Balın doğallığını anlamanıza yardımcı olacak yöntemler:

 

Akışkan mı?

Balı akıttığınızda eğer kesintisiz olarak akıyorsa balınız doğaldır. Katkılı bal kesik kesik akar ve tamamen akışkan değildir.

 

Su Testi

Bir bardak ılık suya bir kaşık bal ekleyin. Eğer bal su içerisinde çözünmüyorsa doğaldır. Katkılı bal su içerisinde çözünmeye başlayacaktır.

 

Donuyor mu?

Gerçek bal soğuk havada donar. Özellikle bal bulunduğu kabın tabanında donma yapar. Ancak katkılı bal soğuk havada donma yapmaz. 

 

Şekerlenme

Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar. Ancak hiçbir değişiklik göstermeden ilk günkü kıvamda ve görüntüde duruyorsa muhtemelen balınız sahtedir.

 

Yanıyor mu?

Balın doğallığından emin olmak için diğer bir yöntem yanma testidir. Balı yakmaya çalıştığınızda yanıyorsa doğal baldır. Doğal bal yanar ama katkılı ballar genellikle yanmaz.

 

Kâğıt Havlu

Balı bir kâğıt havlu üzerine döktüğünüzde eğer kağıt havlu balı emiyorsa balınız katkılıdır. Çünkü doğal bal kâğıt havlu tarafından emilmez.

 

Tadı

Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır. 

 

Kokusu

Doğal balı kokladığınızda herhangi bir koku almazsınız. Eğer net bir koku alıyorsanız balınız gerçek bal değildir.

 

Rengi

Doğal balın rengi çok açık olmaz. Biraz daha koyu bir renktedir. Sahte balın ise genellikle rengi daha açıktır.

 

Ürünün içeriği

Herhangi bir markanın balını aldığınızda içindekiler kısmına mutlaka bakmalısınız. Eğer glikoz, glikoz şurubu, şeker gibi maddeler yer alıyorsa bu katkılı bir baldır. Ayrıca ürünün gerekli onay, sertifika vb almış olmasına da dikkat etmelisiniz.

 

Uzun yıllar bozulmaz

Gerçek bal doğru koşullarda saklandığında binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Balın uzun ömürlü olması için saklanması gereken koşullar şunlardır:

  1. Ortamın sıcaklığının derece aralığında olması gerekir.  Sıcaklık değişimleri balın yapısını bozacağından evde fırın, ocak gibi eşyaların yanında ya da buzdolabının içinde saklanmaması gerekir. 
  2. Balın güneş ve ışık görmeyen bir yerde saklanması gerekir. Işığa maruz kalan balda bozulmalar meydana gelebilmektedir.
  3. Balın saklandığı kap ve yer nemden uzak ve kuru olmalıdır. Saklama için cam kavanoz tercih edilebilir.
  4. Balın Dışarıdaki nem, koku vb etkenlerden etkilenmemesi için ağzı sıkıca kapalı bir kapta saklamak gerekir. Özellikle ağzı açık kâselerde bekletmek balın tadını ve yapısını bozabilmektedir.

Tüm bunların yanında balın % hakiki olduğunu anlamak için laboratuvar ortamında kontrol edebilirsiniz.  

 

                 Hakiki bal bulmak giderek zorlaşmaktadır. Özellikle sahte bal üreticilerinin kokusunu bastıran, rengini koyultucu vb farklı formüllerle sahte balı hakiki bala benzetmek için birçok yöntem kullanabilmektedirler. Bu da bildiğimiz yöntemlerin de yeterli olamayacağını gösterebilmektedir. Bu yüzden balı aldığınız firmanın güvenilirliği çok önemlidir. Ayrıca bal üretimi uzun ve zahmetli bir iştir. Özellikle çok ucuz fiyatlara satılan, kontrolsüz ürünlerden sağlığınız için uzak durmanızda fayda var.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası