çoçuklarda kuru öksürük sebepleri / Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri ve Tedavisi - Hisar Hospital Intercontinental

Çoçuklarda Kuru Öksürük Sebepleri

çoçuklarda kuru öksürük sebepleri

Çocuklarda Uzun Süreli Öksürüğe Dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuklarda öksürük özellikle bahar ve kış aylarında en sık görülen şikayetlerdendir. Öksürük hastalık değil, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisidir. Bu rahatsız edici durum geniz akıntısı gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, alt solunum yolu hastalıklarının da habercisi olabilir. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanları, çocuklarda öksürük hakkında bilgi verdi.

Çocuğunuzu gözlemleyin

Kış aylarında çocuklarda en çok görülen öksürük aslında vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Yabancı bir maddenin ( örneğin toz polen küçük bir besin parçası gibi) solunum yoluna kaçması durumunda öksürük refleksi devreye girerek bu maddeyi dışarı atmaya çalışmaktadır. 2 haftadan kısa süren öksürüklerin en sık sebebi grip nezle veya soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. haftadan fazla devam eden öksürük ise alt solunum yolu hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Öksürüğün çocuklarda 2 haftadan kısa süreli olması akut, hafta devam etmesi ise kronik olabileceğini göstermektedir.

Burun akıntısı hapşırık ve kaşıntı alerjik astım belirtisi

Öksürüğün sebebinin belirlenmesinde görülen diğer bulgular çok önemlidir. Ateş, hırıltı, nefes darlığı ile sık nefes alma, bronşit veya zatürre gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Özellikle bahar aylarında burun akıntısı, hapşırık, burunda kaşıntı ile birlikte gece belirginleşen öksürükler saman nezlesi veya alerjik astım ile ilişkili olabilmektedir.

Bilinçsiz kullanılan şurup öksürüğün şiddetini artırabilir

Bebeklikten başlayarak sık tekrarlayan hışıltı atakları ile seyreden tablolarda; reflü ve alerji, gibi kronik ve ilerleyici hastalıklar düşünülebilmektedir. Vücudumuzun önemli bir savunma mekanizması olan öksürük uzadığı durumlar çeşitli hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Öksürük gözlenen bir çocukta uzman fikri alınmadan öksürük kesici ya da antibiyotik türü ilaçlarla tedavi yolu izlemeye çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Kuru bir öksürükte, öksürük söktürücü şurup kullanımı öksürüğün şiddetinin artmasına neden olabilmektedir. Öksürük asla ihmal edilmemesi gereken bir belirtidir.

Dengeli beslenme ve bol sıvı alımı önemli

Burun akıntısı, hafif öksürük gibi belirtiler başladığında; çocuğun dengeli beslenmesi ve bol sıvı alması sağlanmalıdır. Bu duruma eşlik eden ateş, hırıltı, nefes darlığı gibi bulgular varsa vakit kaybetmeden çocuk doktoruna başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.

Bu belirtileri önemseyin

  • Öksürük kriz şeklinde geliyorsa,
  • 3 günden uzun sürdüyse,
  • Ateşle beraber seyrediyorsa,
  • Gece uykusunu ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa,
  • Sık sık tekrarlanıp nefes alıp verme zorlaşıyor ise doktora başvurulması gerekmektedir.

Kuru Öksürük Neden Olur? Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Kuru Öksürük Nedir?

Kuru öksürük, akciğer ve solunum yolları temiz olduğu için öksürme refleksiyle mukusun çıkarılmadığı öksürük tiplerinden biridir. Boğazda kuru öksürük, başlangıçta bir gıcıklanma hissiyle ortaya çıkabilir. Boğazda gıcık kuru öksürük olduğunda genelde hırıltısız temiz bir öksürük duyulur çünkü solunum yollarını tıkayan herhangi bir şey yoktur. Kuru öksürükte mukus bulunmadığından hava, öksürükle zorla dışarı atılırken solunum yollarında tahriş görülebilir. Bu tahrişe bağlı olarak boğazda ağrı oluşabilir.

kuru öksürük

Kuru Öksürük Neden Olur?

Kuru öksürük nedenleri birden fazla olabilir. Kuru öksürüğün sebebini bilmek problemin ciddi olup olmadığı konusunda ipucu verebilir. Ayrıca doğru tedavi seçimi için de kuru öksürüğün altında yatan nedenler bilinmelidir. Kuru öksürük sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Astım: Astım, solunum yollarının daralması sonucunda ortaya çıkan kronik bir rahatsızlıktır. Kronik kuru öksürük astım hastalığının yaygın belirtilerinden biri olabilir. Böyle bir durumda uzman bir hekime danışmak en doğrusudur. 
  • Geniz akıntısı: Geniz akıntısı, geniz olarak da bilinen nazofarenksten boğaza akan mukusa verilen addır. Bu mukus, boğaz bölgesindeki sinirleri etkileyerek kuru öksürüğe sebep olabilir. Geniz akıntısı alerji, bakteriyel ya da viral enfeksiyon kaynaklı da olabilir. Geniz akıntısı sebebiyle görülen kuru öksürükte öncelikle geniz akıntısının sebebi öğrenilmelidir.
  • Gastroözofajiyal reflü: Kısaca GÖRH olarak bilinen gastroözofajiyal reflü hastalığı, çeşitli sebeplerle mide asidinin yemek borusu ve boğaza doğru çıkmasıyla oluşur. Mide asidi yemek borusu ve boğazı tahriş edebilir. Bu tahriş sonucunda öksürme refleksi tetiklenebilir. Reflü kaynaklı kuru öksürükte reflüyü tedavi etmek birincil amaç olmalıdır.
  • Alerjiler: Alerji, vücudun yabancı maddelere karşı gösterdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bazen vücut zararsız yabancı bir maddeyi tehlikeli olarak algılayabilir ve ona saldırabilir. Bu saldırı sonucunda ise alerjik semptomlar açığa çıkabilir. Kuru öksürük de bu alerjik semptomlardan biri olabilir. Ayrıca sık görülen öksürük çeşitleri arasından alerjik öksürük hakkında da daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 
  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar: Covid, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi viral ve bakteriyel enfeksiyonlar solunum yollarını tahriş ederek öksürük refleksini tetikleyebilir. Enfeksiyon kaynaklı kuru öksürükler genellikle geçicidir, enfeksiyonda görülen iyileşme ile kuru öksürük de iyileşebilir.
  • Kuru ya da kirli hava: Duman, toz ve hava kirliliği kaynağı olan gazları solumak kuru öksürüğe sebep olabilir. Kısa süreli soluma ile kuru öksürük geçebilir ancak uzun süreli soluma sonucunda kuru öksürük kronikleşebilir. Bazen temiz ama kuru hava da kuru öksürük sebebi olabilir. Kuru havadan kaynaklanan kuru öksürükte ortam değişikliğiyle iyileşme görülebilir.
  • Bazı ilaçlar: Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ADE İnhibitörleri grubundaki ilaçlar da kuru öksürüğe neden olabilir. Bu ilaçlardan kaynaklanan sürekli ve rahatsız edici boyuttaki kuru öksürük için doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz durumunuzu değerlendirerek ilaç değişikliğine gidebilir.

kuru öksürük neden olur

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Sürekli ve geçmeyen kuru öksürüğün tedavisi için öncelikle altında yatan problemi bilmek ve o problemi çözmek gerekebilir. Bu nedenle kronik kuru öksürük için uzman bir doktora görünmek en doğrusudur. Ancak akut olarak görülen kuru öksürük her zaman doktora gitmeyi gerektirmeyebilir. Bu tarz basit kuru öksürükler evde uygulanabilecek yöntemlerle hafifletilebilir. Boğazda kuru öksürük için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

  • Bol sıvı tüketmek (Özellikle ılık su tüketmek boğazı rahatlatmaya yardımcı olabilir.) [2][6]
  • Boğaz pastillerinden kullanmak. [1][2]  Ayrıca pastil dışında boğaz tahrişine ne iyi gelir diye merak ediyorsanız içeriğimizi okuyabilirsiniz. 
  • Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak ve nemli tutmak. [6]
  • Eğer alerji ya da soğuk algınlığı kaynaklı gece kuru öksürük şikayetiniz varsa yastığınızı yükselterek uyumak. [6]
  • Eğer bilinen bir alerjiniz yoksa zencefil çayı veya ballı limon tüketmek. [2][6]

Çocuklarda Kuru Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda kuru öksürük, yukarıda da maddeler halinde verilen yetişkinlerde görülen kuru öksürükle hemen hemen aynı sebeplerden kaynaklanır. [4] Çocuklar daha hassas yapıya sahip olduğundan kuru öksürük onlar için daha rahatsız edici olabilir. Bu nedenle çocuklarda görülen kuru öksürüğün sebebini bilmek önlem almayı ve tedaviyi kolaylaştırabilir. Bazen solunan ya da yutulan yabancı bir cisim de çocuklarda kuru öksürük sebebi olabilir. [4][5]

Çocuklarda Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Çocuğunuzda uzun süreli ya da tekrarlayan kuru öksürük problemi varsa uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Ancak akut kuru öksürüğü olan çocuklar için her zaman doktora gitmek gerekmeyebilir. [4] Çocuklarda gece kuru öksürük ya da gündüzleri görülen kuru öksürük varsa yukarıda yetişkinler için sayılan yöntemler yine çocuklar için de uygulanabilir ancak çocuklarda daha dikkatli olunması gerekir. [4][5] Örneğin 1 yaşın altındaki çocuklarda ballı limon kullanımı yine bu yaş grubundaki çocuklarda bal tüketiminin riskli olması sebebiyle güvenli değildir. [7] Ayrıca eczanelerden temin edeceğiniz boğaz pastili ve öksürük şuruplarının da her yaşta kullanımı uygun değildir. Bu tarz durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız ve doktorunuzun vereceği tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. 

Bunların yanı sıra bebeklerde öksürük neden olur diye merak ediyorsanız detaylı okuma yapabilirsiniz. 

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası