buscopan ne işe yarar / BUSCOPAN PLUS 20 film tablet {Zentiva} Nedir ve Ne İçin Kullanılır

Buscopan Ne Işe Yarar

buscopan ne işe yarar

Buscopan Nedir Ne İçin Kullanılır Faydaları Nelerdir?

Sizlere burada Buscopan ile ilgili tüm doğru bilgileri vermeye çalışacağız. Öncelikle Buscopan ne ilacı konusunda bilgileneceğiz, sonrasında ise Buscopan Plus ile Buscopan Ampul ne işe yarar onlara göz atacağız. Buscopan ilacı içerisinde Hiyosin-N-butilbromür etken maddesi bulunmaktadır. Sindirim sistemi için kullanılan bu etken madde, aynı zamanda, üreme ve boşaltım sistemlerinde meydana gelecek olan spazmları ortadan kaldırmaktadır. Spazm, ağrı şeklinde meydana çıkan kasılmalardır. Yani bu etken maddeye sahip olan Buscopan, üreme sistemlerindeki ağrıları giderici olarak tanımlanabilmektedir.  

Buscopan Plus Nedir ?

Buscopan plus ilacın etken maddesi parasetemol ve Hiyosin -N- butilbromür'dür. Buscopan plus nedir sorusuna, mide bağırsak, idrar yolları, üreme organı gibi yerlerde ortaya çıkabilecek olan şiddetli kasılmaları ortadan kaldırmakta fayda sağlar. Draje ve tablet şeklinde olan Buscopan Plus içerisinde 20 adet bulunmaktadır. Tüm eczanelerde bulunmaktadır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus Buscopan'ı her şeye iyi geliyor diye kullanmamak. Yani kısacası ilacı bilinçsiz kullanmamak en doğrusudur. Özellikle saydığımız alanlarda ani gelişen rahatsızlıklar olduğunda doktora başvurmak daha doğru olmaktadır. Doktor uygun gördüğünde Buscopan Plus gönül rahatlığıyla kullanılabilir. İlgilinizi çekebilir: Differin jel

Buscopan Ampul Nedir?

Buscopan tablet ile aynı etkilere sahip olan Buscopan Ampul genellikle damar ya da kas içine enjekte edilebilmektedir. Bucopan ampul kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz. Bazı alerji durumları gelişebilmektedir.  

Buscopan Hangi Durumlarda Kullanılıyor ?

- Yoğun bir şekilde gelişen böbrek taşları ağrılarında. - Karın ağrılarının kasılma şeklinde gelişmesinde. - Üreme organlarının aşırı bir biçimde kasılmalarına. - Doğum esnasında oluşan yumuşak dokuların spazmlarında. - Adet döneminde gelişen ağrı şeklinde kasılmalara. - Bağırsak ve mide sancı ve kasılmalarında. - Sindirim sistemleri ve safra kesesindeki ağrı ve spazmlarda.   Saydığımız tüm bu rahatsızlıkları kısa bir süre içerisinde rahatlatmasında yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yaygın bir şekilde kullanılan kas gevşetici özelliğine sahiptir. Bu sorunları yaşadığınız zamanlarda bu ilacı doktorunuza sorduktan sonra güven içerisinde kullanabilirsiniz.  

Buscopanı Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bucopanı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca bazı durumlar söz konusu olduğunda Buscopan ilacının kullanılmaması gerekmektedir. - İlacın etken maddesine duyarlı olmanız durumunda, alerjiler olması halinde ilacı kullanmayın. - Altı yaş ve altı olan çocuklarda hangi sebeplerden olursa olsun kullanılmamalıdır. - Gebelik ya da emzirme durumunda olunduğunda bu ilaç kullanılmamalıdır. - Kalp ile ilgili bir rahatsızlığınız olduğunda ilacı kullanmanız önerilmez. - Bağırsak enfeksiyon rahatsızlığınız olması durumunda ilacı kullanmanız tavsiye edilmez. - Çeşitli ateş rahatsızlıklarında ilacın kullanılması tavsiye edilmemektedir. 

Buscopan Adet sancısı için kullanılır mı?

İçindekiler:

  1. Buscopan Adet sancısı için kullanılır mı?
  2. Buscopan çok içince ne olur?
  3. Buscopan 10 mg ne icin kullanilir?
  4. Buscopan 20 mg ne işe yarar?
  5. BUSCOPAN nedir ve ne için kullanılır?
  6. Buscopan ilacı ne için kullanılır?

Buscopan Adet sancısı için kullanılır mı?

BUSCOPANPLUS aşağıdaki organların kaslarında meydana gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki kasılmaların (spazm) geçirilmesi ve hissedilen ağrının giderilmesi için kullanılır: • Mide • Bağırsaklar • İdrar kesesi ve idrar yolları • Safra kanalları Page 2 2 / 10 BUSCOPANPLUS kadınlarda üreme sistemi organlarının

Buscopan çok içince ne olur?

BUSCOPANPLUS'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. Aşırı doz, ağız kuruluğu, idrarın mesanede birikmesi, deride kızarıklık, mide barsak hareketlerinden azalma, geçici görme bozuklukları, kan basıncında düşme, nefes almayla ilgili sıkıntılara neden olabilir.

Buscopan 10 mg ne icin kullanilir?

BUSCOPAN 10 mgdraje spazm giderici ilaçlargrubuna dahildir. 1 draje içinde etkin madde olarak 10 mghiyosin-N-butilbromür bulunur. 20 draje içeren blister ambalajda sunulmaktadır.

Buscopan 20 mg ne işe yarar?

BUSCOPANaşağıdaki organların kaslarında meydana gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki ağrılı kasılmaların (spazm) geçirilmesi için kullanılır: - Mide - Bağırsaklar - İdrar kesesi ve idrar yolları - Safra kanalları - Üreme organları Page 2 2/7 • BUSCOPANteşhis ve tedaviye yönelik radyolojik girişimler sırasında (

BUSCOPAN nedir ve ne için kullanılır?

Bir ağrı kesici olan Buscopan'ın etken maddeleri parasetamol ve Hiyosin-N-butil bromürdür. Bu maddeler ağrı kesici etkiye sahip olmakla birlikte ağrıyan bölgedeki kasların gevşeyerek rahatlamasını da sağlar. Buscopankullananlar ise genellikle mide ve bağırsak problemi yaşayan bireylerdir.

Buscopan ilacı ne için kullanılır?

Bir ağrı kesici olan Buscopan'ın etken maddeleri parasetamol ve Hiyosin-N-butil bromürdür. Bu maddeler ağrı kesici etkiye sahip olmakla birlikte ağrıyan bölgedeki kasların gevşeyerek rahatlamasını da sağlar. Buscopankullananlar ise genellikle mide ve bağırsak problemi yaşayan bireylerdir.

Hiyozin N-bütilbromid (HBB), ülkemizde ve Dünya&#;da en bilinen marka ismi ile Buscopan olarak antispazmodik etkisi ile acil servislerde en sık kullanılan ajanlardan biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün temel sağlık hizmetleri için gerekli olan ilaçlar listesinde de bu ilaca ağrı kontrolü ve palyatif bakım başlığı altında diğer ajanlar bölümünde yer verilmiş.1

Buna rağmen Birleşik Devletler’de ilacın insan kullanımı için FDA onayı bulunmuyor. İngiltere ve bir çok Avrupa ülkesinde ise yaygın olarak faydalanılan bir ajan.

Ülkemiz acil servis pratiğinde ise endikasyon haricinde, neredeyse tüm karın ağrılarının ve renal koliklerin semptomatik tedavisinde adeta bir mucizevi ilaç olarak kullanılmakta.

Daha da ileri gidecek olursak sıklıkla bir ilaç kokteyli olarak daha tanısı koyulmamış karın ağrılarının tedavisinde veriliyor. Hatta bu kokteyle yanıt veren ağrılar ile incelemeye gerek duyulmadan taburcu ediliyor.

Acil müdahale yapmak her ne kadar tüm doktorların aldığı tıp eğitiminin bir parçası olsa da, kanıta dayalı acil tıp uygulamaları ve bu uygulamalar ile ilgili acil servis çalışanlarını bilgilendirmek acil tıp hekimlerinin işi. ml serum fizyolojik içerisinde BUM diye kısaltılan bir ilaç kokteyli vermek neredeyse rutin uygulamaya girmiş halde. Bu order bir el alışkanlığı halini almış ve kariyerinin başındaki acil servis doktorları da kıdemlilerinden gördükleri bu uygulamayı sorgusuz olarak benimsiyor.  Bize düşen de bu harika (!) tedavinin arkasındaki kanıtları tartışmak.

Hiyozin N-Bütilbromid yani Buscopan nedir?

HBB (Buscopan) antikolinerjik etkinliğe sahip bir kuarterner amonyum bileşiği. Kolinerjik etkinliği baskılayarak abdominal ve parainguinal parasempatik gangliyonlar üzerinden spazmolitik etki gösteriyor. Abdominal, biliyer, üriner ve kadın genital sistemdeki düz kaslar üzerine etkili. Oral biyoyararlanımı oldukça düşük olup parenteral kullanımı öneriliyor.2

Reklam

İlacın intravenöz formunun prospektüsünde GİS ve ürogenital sistem spazmlarına ve buna bağlı koliklere etkili olduğu belirtiliyor. Parasetamol ile kombine tablet formu, draje formu irritable barsak sendromu, çölyak gibi kronik karın ağrısı ile seyreden durumlarda etkili bir ağrı palyasyonu sağlıyor. 3

Renal Kolik

HBB’nin belki de en sık kullanıldığı endikasyon renal kolik.  Üreterlerdeki düz kasların spazmını çözmek ve hatta taşın üriner sistemde distale ilerlemesini sağlamak gibi etkilerinin olduğu savunulsa da bu konu ile ilgili çalışmalar pek ikna edici değil.

Reklam

yılına ait bir derlemede4taşların üreterde ilerlediği ile ilgili bu teoriye ait kanıt bulunamamış. Alfa-1 adrenerjik blokörlerin etkisinin daha üstün olduğu bildirilmiş.

Aynı derlemede renal kolik üzerinde monoterapi olarak HBB, opiyoid ile kombinasyon olarak HBB ve NSAİD’ler  karşılaştırıldığında HBB’nin hiçbir gruba karşı üstün olmadığı bildiriliyor. HBB’nin opiyoidlerle aynı etkinliğe sahip olduğunu bildiren bir çalışmanın sonuçları ise kolik ağrının periyodik olmasına bağlanmış.

Reklam

Yani, HBB analjezik ve antispazmik etkiye sahip, ancak bu etki diğer alternatiflere göre daha kısa ve yanında bir de antikolinerjik yan etki ihtimali mevcut. Ancak NSAİD ilaçların kardiyak, GİS ve nefrolojik yan etki profilinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Bu bağlamda HBB’nin renal kolikte taşın distale ilerlemesi için endikasyonu yok, ağrı palyasyonu için diğer analjeziklere göre daha zayıf etkili bir alternatif olabilse de kesinlikle ilk seçilecek ilaç değil.

Abdominal Ağrı

Acil serviste de HBB’nin tedavide en sık yer aldığı diğer bir hastalık grubu karın ağrısı olarak sayılabilir. Karın ağrısı ile başvuran hastalarda etyolojik sebeplerin sıklığı bir çalışmaya5göre şu şekilde: apandisit (%19), kolesistit (%3), renal kolik (%6), jinekolojik problemler (%5%), ince barsak tıkanıklığı (%3), peptik ulcus perforasyonu (%3), pankreatit (%2), divertiküler hastalık (%) ve reflü/gastrit. Geri kalanları ise non spesifik karın ağrıları (NSKA) oluşturuyor.

Reklam

NSKA 7 günden önce başlayan, muayene ve ilk basamak tahliller sonrasında kesin tanısı koyulamamış tüm hastalıkları kapsayan bir durum.

Bir randomize kontrollü çalışmada6  hafif &#; orta şiddetli karın ağrısı olan hastada parasetamol ve HBB’nin etkinliği karşılaştırılmış. Sonuçlara göre parasetamolün ağrıyı azaltma gücü daha fazla bulunmuş, hemen her yaşla uygulanabilmesi, kolay ulaşılabilen ve ucuz bir analjezik olarak ilk tercihte kullanılması önerilmiş.

Kolonoskopi sırasında pasajı ve poliplerin tespit edilmesini kolaylaştığı ve hasta konforunun arttığı düşünülse de bu endikasyonlarda da faydalı olmadığı sonucunda varılmış.7,8

Karın ağrıları için de HBB’den ziyade analjezik merdivenine bağlı kalınarak hafif  &#; orta şiddette ağrılar için parasetamolün, daha şiddetli ağrılarda ise opioidlerin ilk seçenekte kullanılması daha makul görülüyor.

Dismenorede etkin olsa da diğer analjezikler üstün değil. Oral formu yan etki profili daha az olduğu için tercih edilebilir.

Sonuç

Genitoüriner sistem ağrılarını da içine alsak bile HBB tüm karın ağrılarının ancak %10 kadar bir kısmına etkili olabiliyor. Etkili olduğu grupta da seçilebilecek diğer ajanlara etkinlik, fiyat ve yan etki açısında üstün gözükmüyor. Acil serviste renal kolik de dahil olarak akut karın ağrıları için intravenöz hyosin betilbromür kullanmanın kanıtlanmış bir üstünlüğü bulunmuyor.

Kaynaklar

2.

Weiser T, Just S. Hyoscine butylbromide potently blocks human nicotinic acetylcholine receptors in SH-SY5Y cells. Neurosci Lett. ;(3)

3.

Poynard T, Regimbeau C, Benhamou Y. Meta-analysis of smooth muscle relaxants in the treatment of irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. ;15(3)

4.

Papadopoulos G, Bourdoumis A, Kachrilas S, Bach C, Buchholz N, Masood J. Hyoscine N-butylbromide (Buscopan®) in the treatment of acute ureteral colic: what is the evidence? Urol Int. ;92(3)

5.

Ahn S, Mayo-Smith W, Murphy B, Reinert S, Cronan J. Acute nontraumatic abdominal pain in adult patients: abdominal radiography compared with CT evaluation. Radiology. ;(1)

6.

Remington-Hobbs J, Petts G, Harris T. Emergency department management of undifferentiated abdominal pain with hyoscine butylbromide and paracetamol: a randomised control trial. Emerg Med J. ;29(12)

7.

Sanagapalli S, Agnihotri K, Leong R, Corte C. Antispasmodic drugs in colonoscopy: a review of their pharmacology, safety and efficacy in improving polyp detection and related outcomes. Therap Adv Gastroenterol. ;10(1)

8.

Dinc B, Gunduz U, Bas B, et al. The efficacy of intravenous hyoscine-N-butylbromide during colonoscopy: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Acta Gastroenterol Belg. ;79(2)

Buscopan Plus Film tablet içerisinde etken madde olarak hiyosin n butilbromür ve parasetamol içerir. Bu iki etken madde, Buscopan tabletin ikili etki göstermesine sebep olur ki bu da en önemli artısıdır. Hiyosin N Butilbromür, kas spazmlarını azaltırken parasetamol de ağrı kesici özelliği gösterir. Buscopan Plus Film tabletin en etkili olduğu endikasyonu adet dönemi ağrılarıdır. Özellikle uterusun artan kas hareketlerini durdurması ve rahim kaslarının spazmını önlemesi ile adet döneminde ciddi rahatlama sağlayacaktır. Adet dönemi ağrılı geçiyorsa ve Buscopan Film Tablet kullanılacaksa kanama günü hesap edilip 1 gün öncesinde almak etkisini arttıracaktır. Bunun yanında Buscopanın kullanıldığı yerler, karın ağrısı, kas ağrısı, sindirim sistemi ve boşaltım sistemi ağrılarında sıkça kullanılır.

Buscopan kullanıldığında unutulmaması gereken en önemli şey, Buscopan tablet yalnızca semptomatik tedavi yapar. Ağrının altında yatan asıl hastalığı çoğu kez iyileştirmez. Dolayısıyla ağrınızın sebebini öğrenip muhakkak tedavi ettirmeniz şiddetle önerilir.

Buscopan Plus Film Tablet, hamilelerde kullanılmamalıdır. Aynı zamanda 10 yaş altında da kullanılmamalıdır. Eğer sindirim veya boşaltım sisteminde bir tıkanıklık veya hareket azlığı(kabızlıkla kendini gösterir) varsa kullanmadan önce muhakkak doktorunuza başvurunuz.

Doz aşımı olmadıkça ciddi yan etkisi nadir görülür. Ama doz aşımında, özellikle enjeksiyonla yapıldıysa, ciddi yan etkiler görülebilir. Hemen doktorunuza başvurunuz.

Daha detaylı bilgi için ilaç prospektüsünü okuyunuz:

İlaç Prospektüsü
Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Hiyosin-N-butilbromür, Parasetamol’dür. BUSCOPAN PLUS Film Tablet, sindirim sistemi, üreme ve boşaltım sistemindeki düz  kasları gevşeterek, spazmları düzelten  ve spazmların oluşumunu önleyen  bir ilaçtır. BUSCOPAN PLUS, sindirim sistemi, üreme ve boşaltım sistemi ve safra kanallarındaki spazmlar ile adet döneminde görülen spazmlar ve spazmlarla (kasılma)  birlikte görülen ağrıların giderilmesinde kullanılır. Kullanımı 10 yaş ve üzeri çocuklar, gençler ve yetişkinler içindir.

BUSCOPAN PLUS Film Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. BUSCOPAN PLUS, sindirim sistemi, üreme ve boşaltım sistemi ve safra kanallarındaki spazmlar ile adet döneminde görülen spazmlar ve spazmlarla (kasılma)  birlikte görülen ağrıların giderilmesinde kullanılır.
  3. Kullanımı, tedavi edilmemiş göz tansiyonu olan hastalarda, göz içi basıncının yükselmesine sebep olabilir. BUSCOPAN PLUS’u kullandıktan sonra gözlerinizde ağrı, kızarıklık ve görme bulanıklığı oluşursa acilen bir göz doktoruna başvurunuz.
  4. Kullanımı, sindirim ve boşaltım sisteminde yavaşlamaya sebep olabilir, bağırsak enfeksiyonunuz varsa dikkatli olunuz.
  5. Eğer karaciğer veya böbrek yetmezliği, alkole veya hepatite bağlı karaciğer fonksiyon bozukluğu, koroner yetmezlik, tedavi edilmemiş dar açılı göz tansiyonu, hipertiroidizm, kronik alkol bağımlılığı, idrar yapma zorluğuna yol açan prostat büyümesi, idrar kesesinde boşaltım bozuklukları, glukozfosfat dehidrojenaz enzimi eksikliği, sindirim sisteminde mekanik darlık gibi rahatsızlıklarınız  var ise BUSCOPAN PLUS’u  kullanmadan önce  durumunuzu doktorunuza söyleyiniz. İlacın kullanımı sizin için uygun olmayabilir.
  6. Tedaviniz sırasında alkol almaktan kaçınınız. Alkol kullanımı karaciğer hasarına sebebiyet vermekte ve ilacın olası yan etkilerini daha da arttırmaktadır.
  7. BUSCOPAN PLUS’u 10 yaşın altındaki çocuklarda kullanmayınız.
  8. BUSCOPAN PLUS, hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

BUSCOPAN PLUS Film Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
  2. İlacın her dozunu  bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.
  3. Günlük önerilen doz: günde 3 defa tablettir.

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Görmede bulanıklık yaygın görülen yan etkidir.

İlaç Etken Maddesi:  Hiyosin-N-butilbromür, Parasetamol

İlaç Marka İsmi: BUSCOPAN PLUS Film Tablet

İLACINIZI MUHAKKAK DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANINIZ.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası