elazığ patile tarifi / Elazığ Üsülü Patila - Nefis Yemek Tarifleri

Elazığ Patile Tarifi

elazığ patile tarifi

facebook da guzel bır gurup da yazısırken bugun ne pısırsem de kolayindan kacsam derken saolsun Aynur Senbay kendi yoresinden bir tarif verdi. Bizim bildigimiz gozlemeye benziyor sadece ay seklinde kapatilmis her yorenin ayri bir ismi olsa gerek bu tarifimizin..

bu minik kuzucukda cok sevimli bir sekilde bana bakip &#;meee&#; demesine bittim .. yanina gidipde sevmemek olmazdi 🙂

bende tavada daha once yaptigim lahmacunlardan bahsediyordum pratik oluyor derken bu tarifi de buzdolabinda taze yaptigim cokelekleride degerlendire bilecegim bir firsat dedim hemen denedim.
Gorunus itibari ile belkide ayni olmamis olabilir artik gerceginide insAllah birgun Elazigda yemek nasip olur diyelim..

Citlik artik bizim ikinci evimiz oldu diyebilirim, haftanin iki gunu ciftlige gidiyoruz taze soganlarin lezzeti buyuklugu ve organik olmasi cok hosumuza gidiyor. Cocuklari hele amann bir tatlilar amanin siz organik yemekleri birakinda bizi yiyin der gibi bakiyorlar.

ayiptir soylemesi, Rokalarda benim bahcemden ellerim le ekmistim.. artik meyvesini yeme vakti geldiler cok sukur..

hergun taze kuzu ve inek sutu mevcut, hergunde taze peynir yapiyorlar aslinda tek tek isimlendirecegim yerde soyleyim , yapmadiklari hicbirsey yok diyebilirim. Oyle lezzetli bir elma sirkesi aldim ki tadina doyamiyorumm.. Zaten sinizutlerim azmisti elma sirkesi ilac ilac mubarek. Tavsiye ediyorum..

Peynirleri cok taze olduklari icin ben kendim tuza basiyorum ve uzun bir sure kullanmiyorum daha sonra actigimizda cok lezzetli oluyor. Hemen erimiyor, biraz daha teneke beyaz peynire yakin oluyor fakat yagli oldugu icin yogun ve lezzetli bir aromasi oluyor diyebilirim.

Patile tarifi:
9 adet icin

3 Bardak un
bardak ilik su
1 Tatli kaisgi instant maya
tuz

Ic malzemesi
Kuru Sogan
Peynir
Kiyma
maydanoz

Ben bazilarini peynirli maydanozlu yaptim. Bazilari bol soganli kiymali fakat Elazig&#;nin Petilesinin ozelliginde sadece sogan ile yapiliyormus. Isterseniz , patates isterseniz patlicanli vs. Yapabilirsiniz.
Hamur malzemesini kulak kivaminda yogurdukdan sonra 15 dakika dinlendirin ( ben aynen yaptigim gibi yaziyorum) yuvarlak esit parcalara ayirin ve uzerine nemli bez ortun. Bir yandan merdane yardimi ile servis tabagindan biraz buyuk yuvarlaklar acip kavurdugunuz ve sogumus osgan malzemesi yada peynir malzemesini yarisina koyup ay seklinde kapatiyorsunuz. yagsiz teflon tava icine altini ustunu pisirip uzerine tereyagi ( ben siviyag surdum) firca ile surup sicak servis yapiyorsunuz..

Afiyet olsun..

Alparslan Yalçın

11 yıl önce - Cum 15 Hzr ,

Bazılarını sayacak olursak;

Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ’ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor.


Elazığ mutfağı oldukça zengin yemek çeşitlerine sahiptir. ’ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ’da, üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu sofralar açılır. Geleneksel Elazığ (Harput) mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar halen geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler halen varlığını sürdürmektedir.

Mevsime, yörenin özelliklerine ve ürettiği ürünlere göre şekillenen yemek çeşitlerinin bir çoğu yalnızca Elazığ’a hastır. Özellikle kırsal kesimde hatta şehirde bile yöreye özgü çok güzel ekmekler yapılır. Bu ekmeklerden en ünlüsü ve en lezzetlisi güz mevsiminde yapılan ve bütün bir kış hiç bozulmadan kalabilen tandır ekmeğidir.

Yemekler çoğunlukla yer sofralarında yenilir. Büyük başlamadan ve besmele çekilmeden yemeğe kaşık vurulmaz. Eskiden aile içinde bile kadın erkek ayrı ayrı sofraya otururdu. Günümüzde yabancı biri olmadıkça sofraya kadın ve erkekler birlikte otururlar.

Eskiden bütün yemeklerde tereyağı kullanılırdı. Günümüzde ise hem köylüler hem de şehirliler çoğunlukla nebati yağ kullanmaktadırlar. Bazı özel yemeklerde mutlaka tereyağı kullanılır. Yemeklerde salça ve soğaraç çoğunlukla kullanılır ve bu karışım sos vazifesi yapar.

Kış mevsimi için yapılan hazırlıkların başında taze meyve ve sebzelerin hemen hepsinin kurutulması gelir. Turşu ve salamura yapılır, şehriye ve erişte kesilir, kurut ve tarhana hazırlanır; tandır ekmeği yapılır; kavurma hazırlanır, orcik, pestil, tutunu yapılır.

Düğün ve sünnetlerde özel eğlence törenlerinde ziyafet çekilir, özel yemekler çıkartılır. Bütün bu işler komşu ve akrabaların yardımı ile topluca yapılır. Günümüzde geleneksel yemeklerimiz halen yapılmakla birlikte yeni yemek çeşitleri de Elazığ mutfağına girmiştir. Keban barajını yapılmasından sonra oluşan göl sahasında ve Hazar gölünde yetiştirilen tatlı su balıkları Elazığ mutfağına girmiş ve balık yemekleri sıkça yapılır olmuştur.

Çorbalar :

Tarhana çorbası, erişte çorbası, dövme çorbası, ayranlı çorbalar, kurutlu çorba, pirinç çorbası, un çorbası, anamaşı, lobik çorbası, bulgur çorbası, mercimek çorbası, şehriye çorbası, kabaklı çorba, tutmaçlı çorba, fasulye çorbası Elazığ’da en çok pişirilen çorbalardır.

Kurut :

Çökeleğin kurutulmuşudur. Yeterince ayran bir tencereye bırakılır. Zaman içerisinde ayranın üzerinde oluşan su devamlı surette alınır. Dibe çöken yağ ve yoğurt tortuları tam bir macun katılığına ulaşınca ele alınarak bir patates büyüklüğünde iyice sıkıldıktan sonra temiz bir bez veya tahta üzerine dizilerek güneşte kurumaya terk edilir. Kış mevsiminde sert zeminli bir üsküre (kase) de sıcak su içerisinde bu kurutlar ezilir ve ayran olarak kullanılır. Ayrıca bu kuruttan çorba da yapılır. Özellikle ava meraklı aileler kuruttan bol bol yaparlar. Eskiden bir çok evde kurut ezme taşı vardı ve kurut bu taşlarda ezilirdi. Bunun ağaçtan yapılmış olanına tepir adı verilirdi.

Kurutlu Çorba :

Döğme haşlanır, soğuduktan sonra kurut ayranına karıştırılarak üzerine kızartılmış tereyağı, nane ve toz biber ilave edilerek servise hazır hale getirilir.

Kelecoş :

Salçanın ve soğanın yağda kızartılmasıyla soğaraç elde edilir. Soğaraca kurut ayranı ilave edilir. Bu karışıma tandır ekmeği doğranır ve üzerine dağlanmış tereyağı dökülerek servise sunulur.

Lobik Çorbası :

Pamuk ve bostan tarlalarının civarına ekilen lobik, fasulye gibi olup küçük tanelidir. Bir tencerede önceden zifiri (soğaraç) yapılır, üzerine su ilave edilip kaynatılır. Lobik ve döğme temizce yıkanır, tencereye bırakılır, kaynar geldikten sonra çorba servise hazır hale gelir.

ET YEMEKLERİ:



KABURGA


Kaburga, kavrakavurma, kızartma, tas kebabı, kaplama, güveç, tava, kuzu kızartması, ciğer kebabı, paça, işkene, taraklık, çoban kebabı, tandır kebabı vs.

Köfteler Dolma ve Sarmalar :



BUMBAR DOLMASI



Bulgur köftesi, içli köfte, kındık köfte, yalancı köfte, ekşili köfte, kadın budu köfte, ayar köftesi ile kebabı, ayranlı köfte, harput köfte (iri köfte), mercimek köfte, ocak köftesi, lüle kebabı, küncülü köfte, muhaşerli köfte, keklik köftesi, lahana sarması, yaprak sarması, bumbar dolması, dilim dolma, domates dolması, sapan dolması, biber dolması, kabak dolması, kofik dolması (kurutulmuş biber dolması), kibe dolması.


İÇLİ KÖFTE


Harput Köfte (İri Köfte):



HARPUT KÖFTE


Dilinmiş kuru soğan, maydanoz, toz biber, tuz, yağsız kıyma, ufak bulgur biraz suyla bir leğende iyice yoğrulur. Fındıktan biraz büyük parçalara bölünerek bir kaba, başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tekerlek şeklinde dökülür. Ayrı bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.



Sebze Yemekleri ve Salatalar

İlimizde hem bizzat yetiştirilen hem de doğal ortamda derelerde ve su kenarlarında kendiliğinden yetişen sebzelerin hemen hepsiyle yemek yapılır. Yörede yetişmemekle birlikte ilimize getirilen sebzelerle de yemekler yapılır.

Doğal ortamda yetişen ışkın, pirpirim (semizotu) tahtik, yemlik kuzukulağı, dağ pancarı, kenger vb. gibi sebzeler yemeklerde ağırlıklı olarak kullanılır ve bu isimlerle anılan yemekler pişirilir.

Fasulye, kabak, domates, patlıcan, patates, biber, soğan, ıspanak gibi sebzeler, sebze yemeklerinin temel malzemesini oluşturur.

Patlıcan yemeği (karnıyarık, imambayıldı, söğürtme), taze fasulye, kabak kızartma, kabak oturtma, soğanlı yahni, nohut yahnisi, türlü, güveçbamya, musakka, badem, çaypalası, ışkınlı yumurta, pirpirim, boranı, kengerli, yemlikli; pancarlı pilav; sebze yemeklerinin başında gelir.

İlimizde salatalar da çok çeşitlidir. Özellikle doğal bitkilerden yapılan; kereviz, acice pirpirim salataları sirke ile tatlandırılarak ve zeytinyağı ilave edilerek yapılır. Çoban salata, patates salatası, yumurta salatası ilimizde en çok sevilen salataların başında gelir.

Pirpirim (Semizotu) Boranı :

Pirpirim bostanlarda, sebzeliklerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Pirpirimin sebzeli yemeği yapıldığı gibi boranısı da yapılır.

Pirpirim güzelce yıkanıp bir kaba doğranır. Tekrar yıkandıktan sonra başlanır. Kevgirde süzülerek avuç içinde topaklar halinde sıkılır. Sade yağda biraz kızartıldıktan sonra üzerine önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt ve dağlanmış tereyağı dökülür.

Av ve Kümes Hayvanları :

Tavuk, piliç, keklik, kaz, bıldırcın, tavşan; av ve kümes hayvanlarından yapılan yemeklerin başında gelir. Tavuktan hem kızartma hem de dolma yapılır. Yörede içi doldurularak haşlama suretiyle yapılan tavuk çok sevilir. Uzun kış günlerinde avcıların en büyük tutkusu olan tavşan avından sonra avcılar yorgunluklarını tavşan yemeğinin başında atarlar. Tavşan üfelemesi, keklik üfelemesi ve köftesi çok sevilir.

Yumurtalı ile Yapılan Yemekler :

Yağda yumurta, domatesli yumurta (menemen), mıhlama, pestilli-ışkınlı yumurta, gaygana, yumurta haşlaması yumurtalı yemeklerdir.

Pilavlar :

Pilav, Elazığ çevresinde son derece sevilen yemek çeşididir. Başlı başına yemek olarak yenildiği gibi, sebze yemeklerine destek yemek olarak da yapılır.

Bulgurla yapılan pilavlar oldukça çeşitlidir. Bulgur pilavı, sulu pilav, bulgur tiridi, pancarlı pilav, yoncalı pilav, muhaşerli pilav, simit pilav, kırmanlı pilav, pirinç pilavı keşkek, mercimekli pilav.

Ekmek ve Ekmekle Yapılan Yemekler :



Elazığ mutfağında ekmeğin çok önemli bir yeri vardır. Elazığlılara sorulduğunda “ekmeksiz pilav bile yenilmez” derler. Gerek ekonomik şartlar gerekse damak zevki Elazığ mutfağında ekmeğe büyük önem verilmesine neden olmuştur.

Tandır ekmeği, saç ekmeği, fetir ekmeği (yufka), top ekmeği, nohut ekmeği il’e has ekmeklerin başında gelir.

Yağlı ekmek (yufka ve saç ekmeği ile yapılır) fodula, zarafat, sırın, patila, gömme, taş ekmeği, peynirli ekmek ise ekmekle yapılan yemeklerin başında gelir.

Sırın :

Taze yufka (yuha) ekmeği rulo haline getirilip 3 cm eninde parçalar haline getirilerek bir tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen ekmeklerin kesik tarafı tepsiye dik gelecek şekilde ve sıkıca dizilmesine dikkat edilmelidir.

Üzerine daha önce hazırlanmış bolca sarımsaklı yoğurt dökülür ve eritilmiş tereyağı eklenerek hazırlanır.

Taş Ekmeği :

Un, süt veya suyla karıştırılarak maya hale getirilir. Elde edilen sıvı haldeki hamurun içerisine yeterli miktarda yumurta kırılarak iyice çırpılır. Bu hamur ateş üzerindeki sacın üzerine yayılır. Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülür. Artık taş ekmeği servise hasırdır

Tandır Ekmeği:



SAÇ EKMEĞİ




Kışa hazırlık olarak sonbaharda, ay yetecek miktarda ve imece usulüyle yapılır. Tandır ekmeği yapımı geleneksel kültür hayatımızda önemli uygulamalara sahne olmuştur. Erkeklerin hamurunu yoğurduğu kadınların ise pişirdiği tandır ekmeği, eskiden adeta bir şenlik halinde yapılırdı. Köylerde tandır ekmeği halen yapılmaktadır.

Tandır ekmeği adını yapıldığı yerden alır. Ekmeğin en büyük özelliği ay bozulmadan kalabilmesidir.

Tandırlar özel olarak yapılmış büyük küplerin toprağa gömülmesiyle hazırlanır. Üzeri örtülü genişçe bir alanın ortasında bulunur. Başlarında usta bir pişirici kadınla birlikte üç yardımcısı tarafından yapılır. Erkekler özellikle gece hasavan içerisine çuvallarla dökülen unun içine su dökerek harç haline getirilen daha sonra hasavanlarla hamurun üzerine örterek yalınayak hamuru yoğururlar. Yoğurma işlemi saatlerce sürer. Elde edilen hamur kadınlara teslim edilir. Ekmeği tandıra vurmak için mutlaka bu işten anlayan kadınlara ihtiyaç vardır. Kadınlar ayrıca Pişirik denilen su ve unla hazırlanmış bir sıvıyı yufka halinde açılan ekmeğin üzerine adeta bir sır kaplama gibi sürerek tandırın duvarlarına yapıştırırlar. Pişen ekmekler alınarak tavana asılı olan ekmek askılığına dizilir.

Börekler :

Su böreği, tepsi böreği, bohça böreği, el böreği, bişi böreği, talaş böreği.

Elazığ’da börekler arasında en çok sevileni su böreğidir. Yapımı çok zahmetli ancak son derece zevkli ve güzel olan su böreği yörenin damak zevkini yansıtır.

Yapılışı :

Önce böreğin hazırlanacağı tepsi hafif yağlanarak bir kenara bırakılır. Daha sonra açılan yufkalar dörde bölünerek hafif ateşte kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Haşlanan hamurlar sudan alınarak düzenli bir şekilde tepsiye yerleştirilir. Bu suretle oluşturulan her tabakanın arasına önceden hazırlanan rendelenmiş peynir ve çok ince kıyılmış maydanozdan oluşan iç serpiştirilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra tepsi fırına verilir. Belli bir oranda kızartıldıktan sonra kareler halinde kesilen börek, servise hazır hale gelir.

Helvalar ve Tatlılar :



DİLBER DUDAĞI



Elazığ’da yaygın olarak yapılan helvaların başında un helvası gelir. Peynirli helva, irmik helvası, heside, tel helvası, künefe, ceviz helvası, kabak tatlısı, baklava, dolanger, dilber dudağı, kargaburnu, çullama, bişi, şeker böreği, kalbur hurması, hurma tatlısı, revani, sütlaç, muhallebi, hürriyet kadayıfı, zerde, aşure, gül tatlısı belli başlı helva ve tatlı çeşitleridir.



HARPUT EKMEK(TAŞ EKMEĞİ) TATLISI


Künefe:

Elazığ’da en çok beğenilen ve yapılan tatlıların başında kadayıf gelir. Nitekim Elazığ’da kapalı çarşıda sıra sıra kadayıfçı dükkanları vardır. Kadayıftan yapılan künefe de ilimizin geleneksel tatlılarındandır.

Yapılışı :

İnce telli kadayıf alınarak bir sini içerisine didilip serilir. Her tabakanın arasına bolca ufaltılmış ceviz içi serpilir. Önceden kesilmiş ve soğutulmuş bolca şeker şerbeti, yahut bal veya pekmez şerbet kadayıfın üzerine gezdirilerek dökülür. Şıranın iyice çekmesi beklenir. Sonra tekrar ceviz serpilir. Pişirilmeden yenilir.

Hoşaf, Şerbet ve Diğer İçecekler :

Üzüm, vişne, erik hoşafları, bal, pekmez, koruk ve nar şerbetleri ve halen yaygın olarak yapılan hoşaf ve şerbetlerdir. Eskiden bilan ve demir hindi şerbetleri de yapılırdı.

Geleneksel Kuru Tatlılar:

İlimiz ve çevresinde çok yaygın olan pestil; dut, ceviz ve erik ile yapılır. Üzüm ile yapılana “bağ bastuğu”, dut ile yapılana “dut bastuğu”, erik ile yapılana ise “eşgili bastuk” adı verilir.

Ayrıca belki de dünyada en güzelinin Elazığ ilinde yetiştiği dutun, döğülmesi suretiyle elde edilen tutunu, ile dünyada ilk yapılan yerin Elazığ olduğunu sandığımız Orcik, pilit geleneksel kuru tatlılarımızın başında gelir.

Kurutulmuş Meyveler :


Elazığ’da kurutulmuş meyveler oldukça yaygındır. Hatta eskiden Harput’ta çerez odası diye bilinen odalar bulunurdu. Orcik, pestil, kuru dut, kuru üzüm, ceviz içi, badem; yörede gah adıyla bilinen başta elma ve armut olmak üzere kurutulmuş meyveler yatsılıkların vazgeçilmez yiyecekleridir.

Eskiden tavana iplerle asılan dayanıklı üzümler, ayva, armut ve elmalar; özel yöntemlerle saklanan kavun ve karpuzların bulunduğu çerez odalarına bugün dahi rastlamak mümkündür.

Elazığ’da yatsılık diye bilinen bu yiyecekler günümüzde de misafirlere ikram edilen önemli yiyecekler arasındadır.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

Patile Tarifi

Yöresel Yemek Tarifleri

Patile Tarifi

Recipe by reformistCourse: Cuisine: Difficulty:

malzemeler

  • Hamuru için: 4 kase un

  • 4 kase su(2 kasesi ılık olmalı)

  • 1 tatlı kaşığı yaş maya

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • İç harcı için: kalıp beyaz peynir(tercihen Elazığ peyniri)

  • Bir miktar maydanoz

  • Yağlamak için: 3 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı margarin


yapılışı

  • İç harcı için; bir kaseye peyniri rendeleyip, ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Peynir tuzlu ise rendeledikten sonra süzgeçte suya tutup, tuzunu arındıralım.
  • Hamur için; 4 kase unu kaba alalım ve ortasını havuz gibi açalım. 4 kase suyun 2 kasesi ılık olacak şekilde havuzun ortasına döküp, ardından mayayı ve tuzu ilave edelim.
  • Mayayı eritip, un ile birlikte yoğuralım ve gerekirse un ilavesi yapalım. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurduktan sonra, 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezelere kopartalım ve açmaya başlayalım. İstediğiniz büyüklüğe getirip, iç harcımızı koyalım. İster kare şeklinde, ister D şeklinde kapatalım.
  • Bir yandan da patileleri yağlamak için tereyağı ve margarini eritelim. Patileleri tek tek yanmaz tava da arkalı önlü olarak pişirelim. Her pişen patileye eritilmiş yağı sürelim ve üst üste koyalım. Patileler servise hazırdır.
  • Afiyet olsun!

Görsel için funduszeue.info’a teşekkür ederiz.

Merve Özışın

yılı, Ankara doğumluyum. Kozmopolit bir şehirde yaşadığım için birçok farklı mutfağa ait lezzetleri tatma fırsatım oldu. Bundan dolayı bende kendi tariflerimi geliştirmeye başladım. Daha çok kendimi farklı kek tarifleri konusunda geliştirme fırsatım oldu. Artık benzersiz kek tarifleri ile sizlerleyim.


Patatesli kıymalı patile tarifi bu lezzet parmakları yedirtiyor!

Tunceli ve Elazığ yörelerinde sık sık yapılan bir lezzet olan patatesli ve kıymalı patile tarifini bugün funduszeue.info okuyucularıyla buluşturuyoruz. Lezzetine doyamayacağınız patile tarifi, kahvaltılarda, çay saatlerinde çok iyi gidecek. Peki patile nasıl yapılır? İşte enfes patile tarifi yapılışı

Abone ol

Elazığ ve Tunceli'de meşhur patile tarifi peynirli, patatesli ve kıymalı iç harcıyla lezzeti arşa çıkan bir tarif. Patile her öğün ayranla birlikte sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir lezzet aynı zamanda. Peki patile nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? Püf noktası var mı? İşte ağızda lezzetiyle dağılan enfes patile tarifi

Patile malzemeleri

gram kıyma
4 adet orta boy haşlanmış patates
1 orta boy soğan
3 su bardağı su
1 paket instant maya
1 kilo un
1 çay kaşığı tuz

Patile nasıl yapılır?

Öncelikle hamuru için; un, su, tuz ve mayayı yoğurma kabına alarak hazırlayın.

Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettiğinizde yarım saat kadar mayalamaya bırakın.

İç malzemeleri için; soğanları küp küp doğrayın.

Patatesi rendeleyin, kıyma ve tuz ile harmanlayın.

Tavada iç malzemesini biraz pişene kadar kavurun.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alarak açın ve içerisine iç malzemesinden koyup kapatın.

Kızgın yağda arkalı önlü kızartarak sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun

Haşlanmış patatesin faydaları neler?

Haşlanmış patates, başta potasyum, fosfor, B kompleks vitaminleri ve C vitamini olmak üzere vitamin ve mineraller açısından doğal olarak zengindir. Kalori ve yağ bakımından düşüktür ve yüksek lif içeriği kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Yaygın inanışın aksine, patatesler doğaları gereği şişmanlatıcı değildir.

1- İnflamasyonu azaltır
Haşlanmış patatesin faydaları arasındaki ilk maddemiz, patatesin iltihabı azaltma etkisidir. Birçok beslenme uzmanına göre, hem haşlanmış, hem de normal patatesler alkalize edici ve anti-enflamatuardır (iltihap önleyici). Patatesler, mide ülserlerini yatıştırır, mide asitliğini azaltır, mide ekşimesine iyi gelir ve artrit (kireçlenme) ile ilgili iltihabı önlemeye yardımcı olur.

2- Kan basıncını düzenler
Evet, haşlanmış patatesin faydalarının kan basıncı üzerinde pozitif etkileri vardır. Ancak, kızarmış bir patatesin aynı faydayı sağlamadığını da belirtmek gerekir. Haşlanmış patatesler kan basıncı düşürmeye yardımcı kimyasallar olan klorojenik asit ve antosiyaninler açısından zengindir. Bol sulu ve besleyici bir haşlanmış patatesin yaklaşık kalorisi vardır ve bu, yüksek tansiyon gibi birçok sağlık sorununa iyi gelebilecek iyi bir orandır.

3- Sakinleştirici etkisi vardır
Patateslerin sakinleşmeniz üzerinde de etkisi vardır. Özellikle haşlanmış patates, sinirleri sakinleştirmeye yardımcı doğal yatıştırıcı özelliklere sahip bir amino asit olan triptofanla bakımından zengindir. L-triptofan bir amino asittir. L-triptofan, vücudumuzun doğal olarak yapamadığı için esansiyel bir amino asit olarak adlandırılır. Patates gibi yiyeceklerden alınmalıdır.

4- Kalp sağlığını destekler
Haşlanmış patatesin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.

Haşlanmış patatesin faydalarının bir diğer özelliği de, kalp hastalıklarına iyi gelmesidir. Patatesin sıfır kolesterol içerdiğini biliyor muydunuz? Doğru, patateslerin kolesterolü yoktur. Ama pişirildiği yağ ve kolesterol yüklü içerikler, kalp için bir tehdit oluşturur. Aslında patatesler, kalbi iyileştiren antioksidan ve antosiyaninler ile kalbiniz için harikalar yaratabilir. Ayrıca, patatesler kalp sağlığı için mükemmel olan lif, potasyum ve C ve B6 vitaminlerini içerirler.

5- Beyin sağlığına iyi gelir
Patateslerde bulunan bir koenzim olan alfa lipoik asit genel bilişsel sağlığın artmasına yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu asidi Alzheimer hastaları üzerinde faydalı etkileri olduğunu düşünüyorlar. Patateste bulunan bir dizi vitamin ve mineral (çinko, fosfor ve B vitaminleri de dahil) beynin işlevini olumlu yönde etkiler. B6 vitamini, nörolojik sağlığı korumak için özellikle kritiktir.

patile

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası