tüzel kişi nedir / Gerçek kişi nedir? Kimler bu niteliği taşır? Tüzel kişi arasında farklar nelerdir?

Tüzel Kişi Nedir

tüzel kişi nedir

Tüzel Kişi Nedir, Kimdir? Tüzel Kişi Örnekleri Nelerdir?

Tüzel Kişi Nedir, Kimdir?

Tüzel kişi, hukuki olarak birçok kişinin ve malın topluluğundan meydana gelmektedir. Aynı zamanda tek bir kişi gibi sayılan bir kuruluş olduğunu söylemek de mümkündür. Tüzel kişi, belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulan bir oluşum olarak bilinmektedir. Tüzel kişiler; borç veya alacak edinebilirler. Aynı zamanda bağımsız olan varlıklar olarak ifade edilebilir.

Tüzel kişi, kişiler hukuku içerisinde incelenmektedir. Tüzel kişiler, kendileri ile ilgili özel hükümler uyarınca tüzel kişilik kazandıklarını söylemek mümkündür.

Tüzel Kişi Örnekleri Nelerdir?

Tüzel kişi, bir takım oluşumların hukuki nitelik kazanmasıyla elde edilen bir kişilik olarak ifade edilebilir. Tüzel kişiye örnek olarak; dernekler, vakıflar, sendikalar, şirketler ve siyasi partiler verilebilir.

Tüzel Kişiler Nasıl Kurulur?

Tüzel kişiler, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulabilirler. Bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan tüzel kişilerin, kamu tüzel kişisi olduğunu söylemek de mümkündür. Kurulan oluşumların hukuki nitelik kazanmaları, tüzel kişi olmaları için gereklidir.

Tüzel Kişilerin Türleri Nelerdir?

Tüzel kişilerin türleri; anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket, dernekler, vakıflar ve kooperatifler olarak sayılabilir. Hukuki düzenlemeler yapılırken kişi tanımı iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Tüzel kişiler ve gerçek kişiler olarak ifade edilebilir.

Kamu tüzel kişileri, çeşitli sosyal ve ticari amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak bir araya gelen gerçek kişilerin oluşturduğu kişilikler olarak bilinmektedir. Tüzel kişilik oluşturmak için tercih edilebilecek olan farklı yöntemlerin bulunduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. 

Tüzel kişi

Tüzel kişi, hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan oluşum. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır. Ör: Şirketler, vakıflar, dernekler, belediyeler, üniversiteler. Bir ülkedeki en büyük tüzel kişilikdevlettir. Gerçek kişi olmadıkları hâlde gerçek kişi gibi işlem görürler. Kendilerini oluşturan ortaklardan, üyelerden veya temsilcilerden bağımsızdırlar. Örneğin üniversitenin mal varlığı rektöre değil, üniversite tüzel kişiliğine aittir.

- Vakıflar, mal topluluğu şeklindedir. Örneğin bir arazinin gelirinin kimsesiz çocuklar için kullanılması. Burada asıl unsur maddi varlıktır.

- Dernekler, kişi topluluğu şeklindedir. En az 7 kişi ile kurulur. Örneğin kanserle mücadele derneği kazanç dışı bir amaçla çalışır. Para toplasa bile hayır için kullanır. Asıl unsur kişilerdir.

Gerçek ve Tüzel Kişilik Karşılaştırması[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.