doğum kontrol hapını unutup hamile kalanlar / Doğum Kontrol Hapını İçmeyi Unuttum Ne Yapmalıyım? - Gebe.com

Doğum Kontrol Hapını Unutup Hamile Kalanlar

doğum kontrol hapını unutup hamile kalanlar

Doğum kontrol hapı kullanırken bu hataları yapıyor olabilir misiniz?

Gebelik ihtimalini azaltmak için kullanılan yöntemlerin tamamı olarak tanımlayabileceğimiz doğum kontrolü; kadınlar ve erkeklerin kullanabileceği yöntemler olarak ikiye ayrılıyor. Prezervatif kullanımı ve doğum kontrol hapları günümüzde en yaygın kullanılan seçenekler olarak karşımıza çıkarken; doğum kontrol hapı, şimdiye kadarki en iyi tıbbi buluşlardan biri olarak görülmeye devam ediyor.

Oldukça küçük bir hap olmasına rağmen boyutuyla ters orantılı faydalar sağlayan doğum kontrol hapları; gebelik ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırıyor olmasının yanı sıra menstruasyon döngüsünü düzene sokup adet sancılarını azaltmak konusunda da oldukça etkili. Yapılan araştırmalara göre gebelik önleme konusunda %99 oranında etkili olduğu ortaya koyulan doğum kontrol haplarının tüm bu faydalarından yararlanabilmek için, düzenli olarak kullanmanız şart.

Peki doğum kontrol hapı kullanırken dikkat etmeniz gereken konular ve bu konuda en sık yapılan yanlışlar neler?

Doğum kontrol hapını her gün almamak.

Doğum kontrol hapını günü gününe kullanmamak bir sonraki korunmasız cinsel ilişkinizde hamile kalacağınız anlamına gelmiyor olsa da; bu yöntemin etkisini azaltan en önemli faktörlerden biri. Doğum kontrol hapı kullanırken gün atlamayı çok büyük bir sorun olarak görmüyor olsanız da, bu durum hamile kalma riskinizi arttırıyor.

Hapınızı almayı unuttuğunuzda ne yapacağınızı bilmiyor olmak.

Günlük olarak alınması gereken bir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve bir günlüğüne hapınızı almayı unuttuysanız, yapmanız gereken hatırlar hatırlamaz hapınızı, o gün almanız gereken hapla beraber almak. Eğer birden fazla kez unuttuysanız, hamilelik riskini ortadan kaldırmak adına cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak gibi diğer yöntemlere başvurabilirsiniz.

dogum kontrol hapları ile ilgili yanlislar

Haplarınızı yanlış zamanda almak.

Eğer kullandığınız doğum kontrol hapı projestin, yani gebelik hormonu haplarından biriyse; dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hapınızı her gün aynı 3 saatlik dilim içerisinde almak. Böylelikle gebelik riskini azaltmak konusunda daha etkili bir adım atabilirsiniz.

Hap kullanımına rağmen sancılı adet dönemleri geçiriyorsanız, bunun sebebi de düzensiz olarak kullandığınız haplarınız olabilir.

Geciktirici hap kullanımında aşırıya kaçmak.

Aylar öncesinden planladığınız tatil regl döneminizle çakışıyorsa, geciktirici bir hap kullanımı tek çareniz olabilir. Ne var ki, geciktirici hap kullanarak adet döneminizi erteledikten sonra, 6-8 hafta arası aralıksız doğum kontrol hapı kullanmaya devam etmek, döngünüzü bozabilir ve ani kanamalarla sonuçlanabilir. Bu durum kulağa geldiği kadar zararlı olmasa da, beklenmedik bir anda gelen kanama canınızı sıkabilir.

Doğum kontrol hapı seçimi konusunda doktorunuza danışmamak.

Doğum kontrol hapı kullanımı oldukça pratik olsa da, her kadın vücudu için uygun bir yöntem olmayabiliyor. Örneğin kanınızın pıhtılaşmasıyla ilgili bir probleminiz varsa, size en uygun hapı bulabilmek ve felç gibi tehlikeli riskleri ortadan kaldırmak adına mutlaka bir doktora danışmanız gerekiyor. Diğer yandan 35 yaş üstü sigara içen kadınlarda yanlış doğum kontrol hapı kullanımı auralı migrenle sonuçlanabiliyor.

Doğum kontrol hapının faydalarının ve zararlarının bilincinde olmamak.

Doğum kontrol haplarıyla ilgili en yaygın düşüncelerden biri de, önceden doğum kontrol hapı kullanmış olmanın hamile kalmak istediğiniz dönemde de bu ihtimali düşürüyor olması. Ne var ki, hap aldığınız dönemde hamile kalsanız dahi, bu durumun fetüsü olumsuz etkilemesi için herhangi bir sebep bulunmuyor.

Doğum kontrol haplarının gebeliği sonuçlandırabileceği düşüncesi de konuyla ilgili yanlış düşüncelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Doğum kontrol hapının gebelik sonlandırmak gibi bir etkisi bulunmamakla birlikte; kullanım amacınızın gebeliği önlemek ve menstrual döngünüzü düzene sokmak olması gerekiyor.

 

İlginizi çekebilir:

Doğum kontrolüyle ilgili okudukça şaşıracağınız ilginç bilgiler

Doğum kontrol yöntemlerinin tarihsel serüveni ve gelecekte beklenen şaşırtıcı yenilikler

Geleneksel doğum kontrol yöntemlerine teknolojik alternatifler: NaturalCycles

 

Kaynak:

self.com

Lehmiller.com

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Hamile Kalmak

Her kadın belli bir yaştan ve sosyo- ekonomik düzeye eriştikten sonra bir çocuk sahibi olabilmek ister. Evlendikten sonra ise bu istek çok daha artar. Çünkü bir bebek dünyaya getirerek evliliği ve aile kavramını çok daha iyi pekiştirmek söz konusudur. Ancak kişi henüz gebeliğe hazır olmadığı ya da yeterli sayıda çocuk sahibi olduğunu düşündüğü durumlarda kesinlikle bir gebelikten korunmalıdır. İstenmeyen bir gebelik hem kişi için hem de aile için pek çok sorun ortaya çıkarabileceğinden gebelik istemeyen kadınların mutlaka bundan korunması gerekir. Bu amaçla da günümüzde kullanılabilecek pek çok farklı gebelikten koruyucu yöntem bulunmaktadır. Bunlar içinde de en pratik ve etkili olanlardan birisi de doğum kontrol haplarıdır. 

Doğum kontrol hapı nedir?

Doğum kontrol hapları, yani “oral kontraseptif haplar” gebelik oluşmasını engellemeye yönelik hormon içerikli ilaçlardır. Bu haplar kadının yumurtalıklarında yumurtlamayı durdurarak ve rahim ağzından rahim içine sperm geçişini önleyerek gebelik oluşmasını engellemektedir. Doğum kontrol hapları, doğal kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun sentetik halini içerirler. Doğum kontrol haplarının çoğu bu iki hormonu da içerir ve “kombine oral kontraseptif” olarak adlandırılır. Sadece progesteron hormonu içeren doğum kontrol hapları ise “mini pill” olarak adlandırılır.

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

Doğum kontrol hapı kutularında çoğu zaman 21 tane hap bulunmakla birlikte, 28 tane içerenler de bulunmaktadır. Hapı kullanmaya adetin ilk günü başlanır, kimi zaman da ilk 2-3 günü içinde başlanabilir. Bu haplardan istenen etkinin alınabilmesi için her gün aynı saatlerde bir tane hap alınarak kutudakiler bitene kadar devam edilir. 1 kutu hap bittikten sonra veya bazen bitmeye yakın zamanda adet kanaması başlayacaktır. Bu bağlamda kutu bittikten sonra 7 gün ara verilir. Adet kanaması az miktarda devam etse bile 7 gün aradan sonra yeni kutuya başlanır. Gebelikten korunmak istenen süre boyunca bu sistem hiç bozmadan sürdürülür. Yani 21 gün hap, 7 gün ara, 21 gün hap, 7 gün ara şeklinde devam edilmelidir.

Doğum kontrol hapları düzenli kullanılmalımı?

Doğum kontrol hapları ve diğer doğum kontrolü amacı ile kullanılan yöntemlerin hiçbirinin % 100 gebelikten koruma garantisi yoktur. Hatta kadının cerrahi müdahale ile tüplerini bağlatması durumunda bile çok az da olsa hamilelik riski vardır. Ancak doğum kontrol hapının kullanımına bağlı olarak hamilelik riski artmaktadır. Genellikle doğum kontrol hapı kullanımının unutulması, başka ilaçlarla birlikte alınması ve düzensiz kullanımı sonucunda hapların koruyuculuk özelliği zayıflamaktadır. Bu nedenle doğum kontrol hapını kullanırken hamilelik riskinin mevcut olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Ayrıca haplar, düzenli olarak her gün ve aynı saatte alınması durumunda kullanım amacına tam olarak hizmet etmektedir. Bu bakımdan doğum kontrol haplarının günlük alımının unutulması ve ertesi gün alınması koruyuculuk özelliğinin kaybolmasına ve hamileliğin oluşmasına neden olabilir.

Doğum kontrol hapı düzenli kullanılsa bile hamilelik riski var mıdır?

Doğum kontrol hapları düzenli bir şekilde, günlük olarak, aynı saatte kullanıldığı takdirde oldukça başarılı bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak doğum kontrol hapının düzenli olarak aksatılmadan her gün aynı saatte alınmasına rağmen, bazı kadınlarda gebeliğin meydana gelebildiği gözlemlenmiştir. Çünkü hiçbir doğum kontrol yöntemi % 100 koruma sağlayamaz.

Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanırken, adet kanaması için verilen ara dönemlerde adet kanaması gerçekleşmiyorsa, mutlaka gerekli inceleme için doktora başvurmak önerilir. Bu gibi durumlarda gebelik söz konusu olabilirken, ikinci kutuya başlamadan önce gebelik durumunun incelenmesi, tespit edilmesi gerekir. Ancak doğum kontrol hapı kullanırken, hamile kalan kadınların gebelik sürecinde ve bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun da tespit edilmemiştir. Fakat bu konuda doğru bilgi için doktora danışmak, bu tür bir durum olursa gerekli tetkikleri yaptırmak önerilir.

Doğum kontrol hapı kullanırken adet kanamasının gecikmesi hamilelik belirtisi midir?

Doğum kontrol hapını kullanırken adetin gecikmiş olması, hamilelik olduğuna dair bir şüphe uyandırırken, her zaman da hamilelik göstergesi değildir. Adet gecikmesi bazı durumlarda hapların kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı gebelik testinin yapılması gerekir. Test sonucunun negatif çıkması halinde, doğum kontrol hapı kullanımına devam edilebilir. Ancak gebelik testinin pozitif çıkması durumunda doğum kontrol hapı kullanımı bırakılmalı ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. 

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma riski nedir?

Doğum kontrol hapları; eğer doğru bir şekilde kullanılırsa, haplar kişiye uygun ise ve aksatılmadan kullanılırsa oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi aracıdır. Ama bunun için hapları kullanmaya başlamadan önce kadının mutlaka doktor kontrolünden geçmesi ve doğrum kontrol haplarını doktor önerisiyle alması doğru olur. Bu konuda yapılan araştırmalara göre doğum kontrol hapını düzenli bir şekilde kullanan 1000 tane kadından yalnızca birinde hamilelik gözlenmiştir. Kısacası doğum kontrol hapını kullanırken hamile kalma riski % 6- 8 oranındadır. Doğum kontrol hapının düzensiz kullanılması durumunda ise bu risk artmaktadır. Bu nedenle de istenen etkiyi alabilmek için doğum kontrol haplarını düzenli bir şekilde aksatmadan, her gün aynı saatte kullanmak gerekir.

Doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Doğum kontrol haplarının etkili ve güvenilir bir şekilde kullanılması için mutlaka öncesinde jinekolojik muayenenin yapılması ve kişiye uygun hapların kullanılması gerekir. Çünkü içeriği dolayısıyla her hap her kadın için uygun olamayabiliyor.
  • Haplar rutin olarak günün aynı saatlerinde, doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Özellikle aynı saatlerde alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Doğum kontrol hapları genellikle 21 tabletten oluşurken, bazı kutularda 28 tablet vardır. İlaçlara ara verilmeden, bir kutu bitinceye kadar kullanılması gerekir. Kutu bitiminden sonra adet kanamalarının gerçekleşmesi için 1 hafta ara verildikten sonra, ikinci kutuya başlanır.
  • Kutu bittikten sonra kadın adet görmezse, mutlaka gebelik testi yaptırılması gerekir.
  • Doğum kontrol haplarının penisilin gibi bazı antibiyotik çeşitleri ile beraber kullanılması halinde, koruyuculuk özelliği azalmaktadır. Bu nedenle ilaç kullanılan dönemlerde ek koruma olarak prezervatif de kullanılması önerilir.
  • Doğum kontrol hapının günlük olarak kullanımın unutulması halinde, akla gelir gelmez kullanılması gerekir. İlacın üç günden daha uzun süre unutulması halinde, gebelik test yapılması ve gebelik yoksa düzenli olarak kullanılmaya devam edilmesi ve gebelik riskine karşılık prezervatif kullanılması önerilir.
  • Doğum kontrol haplarının kullanımına düşükle sonuçlanan gebeliklerde ve kürtaj operasyonlarının hemen ardından başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat emzirme döneminde kullanılması önerilmez.
  • Emzirmeyen anneler doğumdan 6 hafta sonra kombine doğum kontrol haplarına başlayabilir. Ancak bu hapların lohusalık döneminde kullanılması tavsiye edilmez.

Doğum kontrol hapının kullanılmaması gereken durumlar nelerdir?

  • 35 yaş ve üzeri kadınlar,
  • Sigara kullanan kadınlar,
  • Gebe olan veya gebelik şüphesi olan kadınlar,
  • Meme kanseri riski olanlar,
  • Damar içi iltihap sorunu olanlar,
  • Şeker hastalığı olanlar,
  • Epilepsi olanlar,
  • Hipertansiyon sorunu yaşayanlar,
  • Migreni olanlar,
  • Adet düzensizliği yaşayanlar,
  • Orak hücreli anemi sorunu olanlar,
  • Trigliserid yüksekliği sorunu olanlar,
  • Karaciğer hastalıkları yaşayanlar,
  • Safra kesesi hastalığı olan kadınlar doğum kontrol hapları kullanmamalıdır. 

Categories: Gebelik ve Doğum, Jinekoloji103 Comments

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası