bursa da gezilecek müzeler / Bursa’da Gezilmesi Gereken Müzeler - Adgager - Blogager

Bursa Da Gezilecek Müzeler

bursa da gezilecek müzeler

Bursa Müzeleri - En Ünlü ve Tarihi Bursa'daki Müzeler ve İsimleri

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi dokusu ile de dikkat çeken Bursa müzeler listesi içinde, Bursa Müzesi, Bıçak Müzesi, Karagöz Müzesi gibi birçok müze bulunur. Bursa müzeleri her biri ayrı bir temaya sahip olması ile dikkat çeker. Turistik bir gezi yapmak için Bursa'daki müzeler mutlaka ziyaret edilmelidir. Müzeler dışında Bursa'da gezilecek yerler içinde tarihi ve doğal mekanlar bulunur. Bursa'daki tarihi müzeler hangileri? İşte ayrıntılar…

Bursa'daki Müzeler Neler?

Güney Marmara'da bulunan Bursa, tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri nedeniyle Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biridir. Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan bu şehir, uzun bir dönem boyunca imparatorluğun başkenti olmuştur. Şehzadeler şehri olmasının temel nedeni, bazı padişahların erkek çocuklarının devlet işlerinde yetiştirilmeleri için buraya gönderilmesidir. Bursa'ya ek olarak Manisa, Amasya, Trabzon ve Konya gibi daha pek çok şehzade şehri bulunur. Günümüzde Bursa'da birçok padişah ve şehzade türbesi vardır. Ayrıca tarihe yakından tanıklık etme imkanı sunan müzelere ev sahipliği de yapar. Bursa'da mutlaka gezilip görülmesi gereken müzeler içinde şunlar yer alır:

Bursa Şehir Müzesi

Panorama Bursa Fetih Müzesi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Atatürk Müzesi

Bursa Bilim Merkezi

Hünkâr Köşkü

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Yenişehir Şemaki Evi Müzesi

Celal Bayar Vakfı ve Müzesi

Mübadele Evi

Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi

Bursa'da Gezilecek Yerler Nereler?

Şehrin turistler tarafından en çok merak edilen popüler yerleri arasında doğal, dini ve tarihi mekanlar yer alır. Ancak Bursa'daki turistik lokasyonlar bunlarla sınırlı değildir. Sahip olduğu termal su kaynakları ile sağlık turizmi açısından da önemli bir merkezdir. Kış turizminin gözde yerlerinden biri olan Uludağ, her sene binlerce kayak tutkunu tarafından ziyaret edilir. Bursa'nın en ünlü gezilecek yerleri ise şu şekildedir:

Bursa Ulu Camii

Emir Sultan Camii

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Osman Gazi Türbesi

Muradiye Külliyesi

Koza Han

Cumalıkızık

Tophane Saat Kulesi

Bursa Kapalı Çarşı

Suuçtu Tabiat Parkı

Uludağ Milli Parkı

Botanik Park

İnkaya Tarihi Çınar Ağacı

Irgandı Köprüsü

Bursa&#;da Gezilecek Müzeler Listesi

Bursa, İstanbul&#;a ulaşımın en kolay olduğu şehirlerden biri. Bursa&#;da gezilecek müzeler ve görülecek tarihi miraslara bir liste halinde göz atacağız. Türkiye&#;nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bursa, gerek tarih gerekse kültür turizmini yansıtan atmosferiyle Türkiye&#;nin en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Gelin bu güzel şehrin bize bıraktığı mirasların sergilendiği müzelere bir göz atalım.

Hünkâr Köşkü Müzesi

Hünkâr Köşkü, yılında Padişah Abdülmecit adına “Av Köşkü” olarak 19 günde yaptırılmıştır. Padişah Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat’ın kaldığı köşk, yılında Atatürk ile birlikte Kurtuluş Savaşı komutanlarını 12 gün süreyle konuk etmiştir. Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün, , ve yıllarında Bursa’ya yaptığı ziyaretlerde köşkte kaldığı bilinmektedir. Köşkün içinde bulunan kabul salonu, Atatürk&#;ün odası, manevi kızları Sabiha ve Ülkü’nün yatak odası ve havuzlu salonun yanı sıra yemek odasında bulunan birbirinden değerli porselenler, bahçedeki anıt ağaçlar, çakıl mozaik zemin ve çinili çeşme görülmesi gereken değerler arasındadır.

Tel: 0 34 98 – 99
Pazartesi hariç haftanın her günü saat saatlerinde açıktır.
Mollaarap Mah. Köşk Caddesi No:2 Yıldırım/BURSA

Karagöz Müzesi

yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi’nde iki galeri bulunmaktadır. İlk galeride Türk gölge oyunu olan Karagöz’ün tarihçesi bilgilendirme panolarında anlatılmaktadır. İkinci galeride geleneksel tiyatronun duayenlerinden olan Prof. Dr. Metin And’ın koleksiyonundan derlenen 61 parça orijinal Karagöz Oyunu tasvirleri ve Orhan Kurt, Metin Özlen, Tacettin Diker gibi ustalara ait Karagöz Oyunu tasvirleri sergilenmektedir. Müzede ayrıca Osmanlıca gazetelerde bulunan “Karagöz-Hacivat” karikatürleri de yer almaktadır.

Tel: 0 33 60
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Çekirge Mah. Çekirge Caddesi Osmangazi/BURSA

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Kentin kültürel mirası yaşatma ve koruma projeleri kapsamında 14 Ekim tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, dört ana bölümden oluşuyor. Her bölümde sırası ile Merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştüğünün hikâyesi anlatılmaktadır. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde günler dolu dolu geçiyor. Müzede yapılan atölye çalışmaları çocukların eğlenceli vakit geçirmesi sağlarken anne babalara da tekstil tarihini keşfetme imkânı sunuyor.

Tel: 0 37 18
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Doğu Kapısı Girişi Osmangazi/BURSA

Merinos Enerji Müzesi

Merinos Enerji Müzesi

Merinos Enerji Müzesi, Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimi sağlayan 3 bin metrekarelik alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül tarihinde açılmıştır. Elektrik üretiminin ayrı aşamaları ile ilgili müzedeki bölümleri gezerek Bursa’daki elektrik üretimine dair bilgiler edinebilirsiniz. Cansız manken, özel ışıklandırma ve ses efektleri ile hareketlendirilen her bölüm tiyatral bir gösteri atmosferi sunmaktadır. Ayrıca son dönemlerde sayıları hızla artan ‘kaçış’ oyunlarına ayrı bir hava katan ‘müzede bir olay var’ etkinliği, Merinos Enerji Müzesi’ne olan ilgiyi arttıran etkenlerdendir.

Tel: 0 37 22
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Kuzey Kapısı Girişi Osmangazi/BURSA

Bursa Göç Tarihi Müzesi

Bursa Göç Tarihi Müzesi, 8 bin yıllık göç tarihinin masaya yatırıldığı ve ziyaretçilerin göçlerle ilgili olarak ayrıntılı şekilde bilgilendirildiği; arşivler taranarak, göç etmiş ailelerle sözlü tarih çalışması kapsamında görüşülerek, üniversitelerin desteği alınarak, çok önemli bir birikim ortaya çıkartıldığı farklı bir müze konseptine sahiptir. Göçler sırasında yaşananları yansıtan, canlandırılmış örneklerle de gelecek kuşaklara aktarılabilecek nitelikte, yeni bir kent hafızası niteliğindedir. Kronolojik tarihe göre düzenlenen bölümlerde, son dönem Balkanlardan, Kırım’dan ve Kafkaslardan yaşanan göçler de müzedeki yerinde izlenime sunulmuştur. Müzede ayrıca göçlerin Bursa’ya kazandırdıkları ve farklı kültürlerin bir arada yaşamasının şehre katkıları yer almaktadır.

Tel: 0 37 19
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Doğu Kapısı Girişi 2. Kat Osmangazi/BURSA

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

İlk Osmanlı başkenti olan Bursa, aynı zamanda Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği ilk şehir örneğidir. Cihan imparatorluğu bu topraklarda köklenmiş, vakıf kültürü de bu topraklardan dünyaya yayılmıştır. Vakıflar, Türk-İslam kültürünün hayırseverlik göstergesidir. Hiçbir karşılık beklemeden; hanlar, hamamlar, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler, okullar, camiler gibi nice abidevi yapılar inşa ettiren bu eşsiz kültür, “Bursa Vakıf Kültürü Müzesi” ile gelecek kuşaklara aktarılıyor. Ziyaretçilerine; vâkıfın ne olduğunu, nasıl geliştiğini ve dünyaya nasıl yayıldığını anlatıyor.

Tel: 0 21 68
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Doğu Kapısı Girişi 2. Kat Osmangazi/BURSA

Bursa Kent Müzesi

Yaklaşık 8 bin yıllık geleneksel Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ve gelişimi sürecinde, öncü kent kimliğini taşıyan Bursa’nın tarihini bulacağınız Bursa Kent Müzesi’nin birinci katında, kentin kültürel geçmişine dair birçok bilgi yer alıyor. Müzenin bodrum katında yer alan Tarihi Esnaf Sokağı’nı gezebilirsiniz. Zemin kat, Bursa tarihini kronolojik olarak günümüze kadar sunmaktadır. &#;Uygarlıklar Kenti Bursa” bölümünde, Bursa’daki ilk ayak izlerini takip edebilir, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar yaşadığı tarihsel olaylara tanıklık ederken Cumhuriyet dönemi Bursa’sının aydınlık geleceğini nasıl tasarladığını izleyebilirsiniz. Burası Bursa&#;da gezilecek müzeler arasında bize güzel duygular yaşatan ender yerlerden biriydi.

Tel: 0 37 90
Pazartesi hariç haftanın her günü saat saatlerinde açıktır.
Hocaalizade Mah. Atatürk Caddesi No:8 Heykel / Osmangazi/BURSA

Bursa Bıçak Müzesi

yıllık süreçte birbirinden farklı nitelikleriyle yakın çeşidi olduğu bilinen Bursa bıçağının en değerli örnekleri müzede sergileniyor. Kendine has özellikleriyle dikkat çeken Bursa bıçağının sap malzemesi ve işlemesinde, namlu süslemelerinde, hatta Türk kılıcı özellikleri taşıyan bazı bıçak türlerinin tipolojilerinde Bursa’ya özgü, oluşturulmuştur. Müzede bal mumu heykellerle birebir şekilde geçmiş dönemdeki bıçak ustaların zanaatını ifade ettiği mekânlar da canlandırılmış. Dönemin ünlü bıçak ustalarından olan Remzi Sarıçetin ürettiği ve üzerine ismini işlediği Bursa bıçağını ’de Mustafa Kemal Atatürk’e, Ankara’ya göndermişti. Bu bıçak aynı zamanda Milli Mücadele’de Bursa olarak sizinleyiz mesajını taşıyordu. Atatürk’ün yazdığı bu mektup her kelimesiyle, her satırıyla Bursalı bıçakçıların onur nişanesi oldu. Remzi Usta’nın Atatürk ile olan karşılıklı mektuplaşması müzede unutulmayarak anı köşesi oluşturulmuştur.

Tel:0 49 12
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Selçukhatun Mah. Rakım Efendi Sok. No:7 Osmangazi/BURSA

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

yüzyıl geleneksel Türk mimarisinin bir örneği olan bu tarihi konak, Bursa&#;da deri tabakhaneleri olan Haşan Eşref Efendinin ailesi için yaptırmış olduğu sivil mimari örneğidir. Haşan Eşref Efendi&#;den sonra kızı Hacer Hanım&#;ın yılındaki vefatına kadar burada Yaşadığı bilinmektedir. Konağın restorasyonu yapılarak Bursa Yaşam kültürü Müzesi olarak Bursa’ya ait değerlerin yaşatılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Bursa&#;ya kazandırılmıştır. Bursa&#;nın geleneksel yaşam kültüründe unutulmakta olan örf ve adetlerinin canlandırmalarla anlatıldığı müzede, geleneksel hayatta kullanılan objeler ve sahneler de izlenime sunulmuştur. Üç katlı ahşap tarihi bu konakta çeyiz geleneğinden sünnet adetlerine, misafir ağırlamadan hacı tehniyelerine kadar Bursa&#;nın yaşam kültürünü yansıtacak pek çok konu işlenmiştir. Yapının bölümleri yaşayan müze anlayışı içinde temalarla etkinlik alanları olarak da kullanılmaktadır.

Tel: 0 09 55
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Alipaşa Mah. 3. Başar Sok. No:9 Osmangazi/BURSA

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi,  Bursa Şehrinin sağlık tarihine ışık tutmaktadır. Yıldırım Bayezid Külliyesinde yer alan Darüşşifasıyla başlayan Bursa’nın sağlık tarihi yolculuğu, Belediyemiz tarafından Pınarbaşı’nda yer alan müzede günümüze kadar anlatılmaktadır. Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, konuya ilişkin görsel, canlandırma ve sergileri içermektedir. Müze aynı zamanda sağlık tarihi araştırmacıları için bir kütüphane ve çalışma alanına sahiptir. Toplumu sağlık alanında bilgilendirme ve farkındalık yaratmak için güncel sergiler, sağlık etkinlikleri ile halkla doğrudan sağlık eğitimleri yapmayı amaçlamaktadır.

Tel: 0 65 77
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır.
Pınarbaşı Mah. Kaleboyu Cad. No:9 Osmangazi/BURSA

Arkeopark Aktopraklık Höyük / Açıkhava Müzesi

Arkeopark Aktopraklık Höyük ve Açıkhava Müzesi Avrupa&#;nın en büyük tarih öncesi parkı unvanına sahiptir. Günümüzden 8 bin yıl önceki döneme ait canlandırılmaların yer aldığı Arkeopark, Akçalar Aktopraklık mevkiinde yer alıyor. Bölgede yapılan kazılar ve dönemin yaşantısı hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz Arkeopark, örnek bir tarihi ve turistik mekândır. Proje kapsamında arkeoloji ve ilişkili dallardan gelen uzman ve öğrencilere yönelik aktiviteler için söz konusu tüm canlandırmalar birer arka plan olarak kullanılmaya hazır hale getirilmiştir.

Tel: 0 26 87
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatleri arasında açıktır.
Akçalar Sanayi Bölgesi Abdallar Cad. No Nilüfer/BURSA

Cumalıkızık Köyü Müzesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık, yıllık tarihi ile Osmanlı’dan günümüze kalan, Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Cumalıkızık Köyü Müzesi, ziyaretçilerini tarih sayfalarında gezintiye çıkararak, bölgenin geçmişi hakkında bilgilendiriyor ve adeta geçmişi günümüze taşıyor. 22 Haziran tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen yüzüyle ziyarete açılan Cumalıkızık Köy Müzesi iki kattan oluşuyor. Cumalıkızık Köyü Müzesi’nde Cumalıkızık halkının geçmişten gelen yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini öğrenerek; tarihi bir yolculuğa çıkabilir, müzede sergilenen eserler ile tarihi havayı birebir yaşama şansını yakalayabilirsiniz.

Tel: 0 37 37
Pazartesi hariç haftanın her günü saat saatlerinde açıktır.
Cumalıkızık Mah. Yıldırım/BURSA

Aksu Köyü Müzesi

Dokusuyla bizleri tarih koridorlarında yolculuğa çıkaran Aksu Köyü’nde yer alan köy hamamı, zaman içinde eski önemini yitirerek kapanmıştır. tarihinde restorasyonu yapılarak tekrar faaliyete geçirilmişse de, geliri giderini karşılanmadığından köy halkı tarafından buranın müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Günümüzde köyün tarihi, kültürü, II. Abdülhamid’in çeşmesi ve Atatürk’ün köye yaptığı ziyaretler ile ilgili bilgiler edinilebilecek müze, renkli bir sergilemeye sahiptir.

Tel: 0 37 37
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: saatlerinde açıktır
Aksu Köyü Kestel/BURSA

Hüsnü Züber Evi Müzesi

Muradiye semtinde, Devlet Misafirhanesi ve daha sonları Rus Konsolosluğu olarak hizmet veren Yüzyıl Osmanlı Evi, Hüsnü Züber tarafından restore edilerek yılında ziyarete açılmıştır. Sağlığında Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanan Hüsnü Züber Müzesi’nde, sanatçı Hüsnü Züber’in ahşap üzerine yakma-dağlama ile yaptığı pyrogravure koleksiyonu da sergilenmektedir. Müze’de sanatçı Hüsnü Züber’in yakma-dağlama tekniği ile birleştirdiği eşyaları üzerinde çeşitli Osmanlı motifleri ve Konya, Taraklı, Bademli ve Çan ağaç kaşıklarından oluşmuş geniş bir koleksiyon da sergilenmektedir. Kızgın bir demirle (günümüzde elektrikli kalemlerle) çeşitli desenlerin, motiflerin resmedildiği, çeşitli yörelere ait tahta tabak ve kaşık zamanla parça Türk ahşap eşyası ve Türk motif ve koleksiyonuna ulaşmıştır.

Tel: 0 37 37
Uzunyol Sokak 3 Muradiye/BURSA

Tophane Endüstri Meslek Lisesi Okul Müzesi

Tophane Endüstri Meslek Lisesi Okul Müzesi

Günümüzün Sanat Okulu Müzesi olan Hamam, II. Bayezid’in Sadrazamı ve Sadrazam Çandarlı Halil Paşa’nın oğlu olan İbrahim Paşa tarafından ’ten önce yaptırılmıştır. Bu günkü ismiyle Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak bilinen Sanat Okulu, yılında Islahhane olarak açılmıştı. Daha sonra öğrenci sayısının artması ve buna paralel olarak okulun gelişmesiyle ismi yılında Hamidiye Sınai Mektebi olarak değiştirilmiştir. Bu müzede Bursa’nın eğitim hayatında çok önemli olan ve dünden bugüne neslini eğitimli bir geleceğe taşımak için kendisini sürekli yetiştiren bir okulun hafızasını bulacaksınız. Bir yanda adeta bir meslek fabrikası olan çok köklü bir okulun birikimlerini görecek, diğer taraftan yıllık bir hamamın nasıl şenlendiğine ve müze olarak günümüze hizmet ettiğine şahitlik edeceksiniz.

Tel: 0 37 37
Osmangazi Mahallesi Hastayurdu Cad. No:2 Osmangazi/BURSA

Ve son olarak Bursa&#;da gezilecek müzeler size az geldiyse şöyle bir Bursa turuna çıkmak isterseniz; Bursa&#;da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listeye de mutlaka bir göz atın derim. Başka bir gezide görüşmek üzere kendinize iyi bakın. :)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası