omurga eğriliğinin tıptaki ismi / Skolyoz ve Kifozda Tıbbi Terimler Sözlüğü | Skolyoz – Kifoz | Çocuklar | Prof. Dr. Ahmet Alanay

Omurga Eğriliğinin Tıptaki Ismi

omurga eğriliğinin tıptaki ismi

Skolyoz Nedir? Skolyoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurganın sağ ya da sol tarafa doğru eğrilmesi ile karakterize olan skolyoz, günümüzde yaygın olarak görülen ortopedik bir problemdir. Hareket kabiliyetinin kısıtlanması ve hastalığın çeşitli semptomları nedeniyle kişiler günlük hayatlarında sıkıntı yaşayabilmektedir. Eğrilik derecesi değişen hastalığın tedavisi de bu dereceye ve belirtilere göre planlanmaktadır. Kendiliğinden düzelme ihtimali çok düşük olan omurga eğriliği fizik tedavi, skolyoz egzersizleri ve cerrahi müdahaleler sayesinde tedavi edilebilmektedir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?

Omurganın bel ve göğüs bölgelerinde görülen biçim bozuklukları ve yana eğrilikler skolyoz nedir sorusunun cevabıdır. Ortopedik bir rahatsızlık olan omurga eğriliği tek başına ortaya çıkabileceği gibi kifos ya da kamburlukla birlikte de görülebilmektedir. Skolyoz nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte serebral palsi gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte doğumsal ya da sonradan olabilen skolyoza vitamin eksiklikleri, diyabet, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar ve kalıtsal faktörler de neden olabilmektedir.

Skolyoz Başlangıcı

Skolyoz başlangıcı omurganın herhangi bir yerinde olabilmektedir. Doğumda ya da sonradan oluşabilen skolyoz her yaştan kişiyi etkileyebilmektedir; bununla birlikte genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Skolyozun başlangıçta anlaşılmasında sırttaki kabarmalar, omuzların ve kalçanın asimetrik duruşu gibi belirtiler etkili olmaktadır.

Skolyoz Hastalığı Belirtileri

Erken dönemde çok fazla belli olmayan skolyoz belirtisi ilerleyen dönemlerde farklı sağlık problemlerine de neden olabilmektedir. Sırt ağrıları, en yaygın görülen belirti olduğu için hastalar genellikle skolyoz ağrısı nasıl olur şeklinde araştırma yapmaktadır. Skolyozun şiddetine ve türüne göre vakadan vakaya değişen skolyoz belirtileri şunlardır:

  • Omurganın sağ ya da sol tarafa doğru eğilmesi,
  • Omurgada gözle görülebilen kavis,
  • Omuz ve kalçada asimetri,
  • Dik durmada zorluk çekme,
  • Nefes darlığı,
  • Yürümede yaşanan problemler,
  • Sırt, bel ve omuz ağrısı,
  • Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması.

Skolyoz Tanısının Konulması

Erken dönemde teşhis edilen skolyoz hastalığı tedavinin çok daha olumlu sonuçlar vermesini sağlamaktadır. Bunun için, özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda okul taramaları sayesinde cerrahi operasyona gerek kalmadan skolyoza müdahale şansı doğmaktadır.

Yetişkinlerde ise skolyoz tanısı için fiziksel muayene gereklidir. Muayene sırasında eğriliği görebilmek amacıyla hastalardan öne doğru eğilmeleri istenmektedir. Aynı zamanda, hastalar ayakta dururken de eğrilik gözle görülmektedir.

Skolyoz tanısında muayene bulgularının yanı sıra görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Hastaların öne, yana ya da arkaya eğilerek çektirdiği skolyoz röntgen sonuçlarına göre derece de belirlenmektedir. Röntgenle birlikte manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) de teşhiste kullanılmaktadır. Bacak ve sırt bölgelerinde ağrı ve bağırsak problemleri gibi belirtiler gösteren hastalarda genellikle MR’dan yararlanılmaktadır. Bununla birlikte, 40 dereceden yüksek eğriliklerin olduğu skolyozda kemik ve omurgayı daha iyi görebilmek için bilgisayarlı tomografi istenmektedir.

Bebeklerde Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Skolyoz, genellikle ergenlik döneminde görülse de bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çoğu kişi bebeklerde skolyoz neden olur merak etmektedir. Konjenital skolyoz olarak da bilinen doğumsal skolyoz ilerleyici olduğu için erken tanı büyük önem taşımaktadır. Sırtta görülen anormal çıkıntılar, deride renk değişiklikleri ve sırt bölgesinde kıllanma gibi belirtiler görülmektedir. Aynı zamanda, röntgen grafisi başta olmak üzere görüntüleme yöntemleri de bebeklerde skolyozun teşhisinde kullanılmaktadır.

Skolyoz Dereceleri

Omurga eğrilikleri derece olarak ölçülmektedir. Rahatsızlığın skolyoz olarak adlandırılması içinse eğriliğin 10 derece ve üzerinde olması gerekmektedir. 10 derece skolyoz ve altındaki eğrilikler skolyoz değil spinal asimetridir.

Skolyoz dereceleri hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Hafif skolyoz 20 dereceden daha az olan eğriliklerdir. 20 derece skolyoz görüntüsü genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadığını anlatmaktadır. Bununla birlikte eğrilikte artış olup olmadığının anlaşılması için hastaların düzenli kontrole gitmesi gerekmektedir.

20 ve 40 derece arasındaki eğrilikler ise orta düzeyde skolyoz olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla yaş arasında teşhis edilen 20 ya da 30 derece skolyoz görüntüsü korse ve fizik tedaviyle iyileştirilmektedir.

Şiddetli skolyozda ise eğrilik 40 derecenin üzerindedir. 40 derece skolyoz görüntüsü ve üzerindeki eğrilikler şiddetli belirtiler gösterdiği için çoğu hasta cerrahi operasyonla tedavi edilmektedir.

Skolyoz Derecesi Nasıl Hesaplanır?

Skolyoz derecelendirilmesi görüntüleme yöntemleriyle yapılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi, radyografi ve MRG derece hesaplamalarında kullanılan yöntemlerdir.

Skolyoz İlerlemesi Ne Zaman Durur?

Omurga eğriliği bulunan çoğu kişi skolyoz ilerler mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Skolyoz, önlenemeyen bir rahatsızlık olsa da hastalığın ilerlemesi çeşitli tedavi yöntemleri ve yaşla birlikte durdurulabilmektedir. Skolyoz kaç yaşına kadar ilerler de merak edilen noktalardan biridir. Genel olarak küçük yaşlarda ortaya çıkan ve ergenlik bitene kadar ilerleyen skolyoz yetişkinlikte ya tamamen durmakta ya da çok yavaşlamaktadır.

Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler

Skolyoz çeşitleri ve omurga eğriliği nedeniyle hastaların bazı aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Özellikle skolyozdan muzdarip olan yetişkinler, belirtilen noktalara dikkat ederek daha başarılı bir tedavi süreci geçirebilmektedir.

Düzenli egzersiz tüm skolyoz hastalarına tavsiye edilse de kişilerin öncelikle çok ağır egzersiz yapmaktan kaçınması gerekmektedir. Sırt kaslarını güçlendiren ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olan egzersizler kişilerin hareket kabiliyetini de artırmaktadır. Özellikle yüzme, yoga ve pilatesin skolyoz tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir. Omurgaya baskı oluşturabilecek uzun mesafe koşuları ya da ata binmek gibi zorlayıcı spor aktivitelerinden uzak durmakta fayda bulunmaktadır. Özellikle skolyoz ameliyatı olan kişilerin travmaya neden olabilen çok temaslı sporlardan kaçınması gerekmektedir.

Skolyoz hastaları günlük hayatlarında yapacakları bazı değişikliklerle de eğriliğin artmasının önüne geçebilmektedir. Özellikle çok uzun süre masa başında çalışmak uzak durulması gereken hareketlerden biridir. Bununla birlikte, bel ve sırt ağrılarının artmaması içinse yüz üstü yatmamak gerekmektedir. Uyurken fazla sayıda yastık kullanmak da tavsiye edilmemektedir.

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tedavisi; hastaların yaşı, eğriliğin derecesi ve yeri, yetişkinlerde ağrıların şiddeti, fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemleri bulguları, eğrilik derecesinde zaman içinde görülen artış gibi nedenler göz önünde bulundurularak ve kişiselleştirilerek planlanmaktadır. Skolyoz röntgeni ve muayane sayesinde konan erken tanı, skolyoz tedavisinin başarısını oldukça artırmaktadır.

Skolyozun tedavisinde gözlem, korse tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Tedavinin ilk seçeneği olan gözlem genellikle 20 derecenin altındaki eğriliklerde uygulanmakta ve zaman içinde eğriliğin ne kadar arttığını göstermektedir. Skolyoz fizik tedavi uygulamaları ve cerrahi operasyon özellikle yetişkinler ve daha şiddetli vakalar için uygundur. Bununla birlikte hem çocuklarda hem de yetişkinlerde skolyoz tedavisi için en son olarak cerrahi operasyonlara başvurulmaktadır.

Skolyoz İçin Hangi Doktora ve Bölüme Gidilir?

Skolyozun teşhisi ve tedavisi için Ortopedi bölümüne başvurmak gerekmektedir.

Skolyoz Hastalarına Korse Tedavisi

Küçük yaştaki çocuklar ve bebeklerin tedavisinde, omurga eğriliğini kontrol altına almak amacıyla skolyoz korsesi kullanılmaktadır. Korse tedavisi, özellikle eğriliğin 20 derece ila 40 derece arasında olduğu orta düzey skolyozda etkin yöntemlerden biridir. Bazı durumlarda, kemik gelişimi devam eden çocuklarda 60 dereceye kadar da korse kullanımı uygun olmaktadır. Bu yöntem eğriliğin düzelmesini sağlamamakla birlikte ilerlemesini durdurmaktadır. Çocukların yaşları arttıkça korseler değiştirilmektedir.

Skolyoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi skolyoz da tedavi edilmediği takdirde farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle eğriliğin kontrol altına alınmadığı ve ilerlemeye devam ettiği durumlarda göğüs kafesi daralmakta ve hastalar nefes almada zorluk çekmektedir. Gelişme çağındaki çocuklarda nefes darlığı gibi sorunların ortaya çıkmaması için uygun tedavi şarttır.

Bununla birlikte hafif seviyedeki skolyozda ise ciddi bir sağlık problemi görülmediği takdirde tedaviye gerek duyulmamaktadır. Hastalar, yalnızca omurga eğriliğinin ilerleyip ilerlemediğini anlayabilmek için belli aralıklarla kontrole gitmektedir.

Skolyoz Ameliyatı

Cerrahi olmayan yöntemlerle eğriliğin ilerlemesinin durdurulamaması ve semptomların devam etmesi durumunda skolyoz ameliyatı yapılmaktadır. Bu nedenle, ileri düzeyde omurga eğriliği bulunanlar skolyoz ameliyatı nedir araştırması yapmaktadır. Şiddetli ağrılar, bağırsak fonksiyonlarında görülen problemler ve kaslardaki güç kayıpları gibi semptomlardan şikayetçi olanlar için ameliyat doğru tedavi yöntemidir.

Gelişimini tamamlayan yetişkinlerde genellikle omurgayı sabitleyici operasyonlar uygulanmaktadır. Spinal füzyon; hastaların vücutlarının bir bölgesinden alınan kemiklerin yanı sıra metal çubuklar, teller ve vidaların omurga eğriliğini düzeltmek amacıyla kullanılması işlemidir. Özellikle 10 yaşın altındaki küçük çocuklarda ise füzyon ameliyatı tavsiye edilmemektedir. Bu çocuklarda eğriliğin durdurulması için özel olarak üretilen çubuklar kullanılmaktadır. Akciğer gelişimini olumsuz yönde etkilemeyen bu ameliyat çocuklar büyüdükçe tekrarlanmakta ve çubuklar uzatılmaktadır.

Skolyoz ameliyatı sonrası iyileşme süreci ise diğer operasyonlara göre daha uzun sürmektedir. İlk 1 hafta gözetim altında tutulan hastalar 1 ay içinde günlük hayatına dönebilmekte, 3. aydan itibaren ise spor aktivitelerinde bulunabilmektedir.

Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ortopedi cerrahisinin uzun süren ve zorlu ameliyatlarından biri olan skolyoz ameliyatı ortalama saat sürmektedir.

Skolyoz Ameliyatı Riskleri var mı?

Her ameliyat gibi skolyoz ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Skolyoz ameliyatının riskleri arasında kanama, pıhtı oluşumu, yara bölgelerinde enfeksiyon, protezlerin tam olarak yerleştirilememesi, omurga sinirlerinin hasar görmesi bulunmaktadır. Bacaklarda felç ve uyuşukluk ve bağırsak fonksiyonlarında probleme neden olan sinir hasarları nadir görülen risklerden biridir. Yara enfeksiyonları ise antibiyotik kullanımıyla iyileştirilmektedir. Metal çubukların ya da vidaların düzgün yerleştirilmemesi durumunda ise hastalar genellikle yeniden ameliyat olmaktadır.

Skolyoz Egzersizleri Nasıl Yapılmalı?

Omurga eğriliği olan kişiler sıklıkla skolyoz egzersizle düzelir mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Sırt egzersizlerinin skolyoz tedavisinde etkili olduğuna dair bilimsel bir araştırma bulunmasa da çoğu uzman doktor tarafından skolyoz hareketleri yapılması tavsiye edilmektedir. Skolyoz egzersiz uygulamalarının esas amacı kas gücünü artırmak ve sırt ağrılarını azaltmaktır. Yaş grubuna ve skolyozun derecesine göre uzman doktorların belirlediği hareketler yapılabilmektedir.

Yaş, egzersiz zamanının belirlenmesinde oldukça önemli bir noktadır. Çok küçük yaşlardaki çocuklar düzenli olarak egzersiz yapmak istemeyebilmekte ve asıl gelişim döneminde egzersizleri bırakmaktadır. Bu nedenle küçük yaştaki çocukların egzersiz zamanını planlarken dikkat edilmesi gerekmektedir.

Skolyoz Hastaları Nasıl Yatmalı?

Skolyoz hastalarının genellikle sırt üstü yatması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde yatmanın en önemli nedenlerinden biri omurgaya eşit yük bindirmektir. Bu sayede omurga eğriliğinin ilerlemesinin önüne geçilebilmektedir. Skolyoz hastaları sırt üstünün yanı sıra yan da yatabilmektedir. Bu pozisyonda bacakları bükmek ve diz altına yastık gibi bir destek koymak da hastalara iyi gelmektedir. Yüz üstü yatmak ise sırtın düzleşmesine neden olduğu için önerilmemektedir. Yatakların ise orta sertlikte ya da sert olması gerekmektedir. Skolyoz ameliyatı olanlar ise operasyondan sonra sırt bölgelerini korumak amacıyla destekleyici atel gibi ürünler kullanmaktadır.

Skolyoz Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Skolyoz hastalığının genel olarak beslenmeyle ilişkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte eğriliğin ilerlemesini önlemek ya da sağlıklı bir hayat sürdürmek için dengeli beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak gerekmektedir.

Omurga eğriliğinin tıptaki adı nedir? Omurga eğriliğine hangi doktor/bölüm bakar?

Eğriliğin derecesi birbirinden farklı olduğu için hastalar için ideal bir tedavi yöntemi planlanır. Genellikle başlangıçta skolyoz vakası hafif seyreder ancak bazı omurga deformiteleri çocuğun büyümesi ile birlikte daha şiddetli olmaya devam edebilir. Skolyoz belirtilerinden şüphelenen kişiler en kısa sürede doktoruna başvurmalıdırlar. Hepimizin bildiği gibi erken teşhis çok önemlidir ve hastalığın ilerlememesi adına hayat kurtarıcıdır. Peki, omurga eğriliği nedir? Omurga eğriliği nasıl tanımlanır? Omurga eğriliğine hangi bölüm bakar? İşte detaylar…

OMURGA EĞRİLİĞİ NEDİR?

İnsan vücudunda omurgaya bakıldığında bel bölgesinde düzlük ancak göğüs bölgesinde hafif bir kıvrım olduğu seyredilir. Normal olan bu görüntüdür fakat omurgaya önden ve arkadan bakıldığında düz, kıvrımsız bir görünümde olması gerekir. Bu şekilde baktığınızda eğrilik söz konusu ise bu skolyoz hastalığından kaynaklanıyor olabilir.

Bazı durumlarda, skolyozdan kaynaklanan omurga haricinde, göğüs kafesi, kalça, kürek kemikleri gibi bölgelerde kaymalar görülebilir ve sonuç olarak görüntü bozuklukları ortaya çıkabilir. Gelişim çağındaki çocukların görünümünde meydana gelen değişiklikler genellikle ebevynler tarafından fark edilir. Anne ve babalar çocuklarında omuz asimetrisinde uyumsuzluk ve sırtta oluşan kabarıklığı gördüğünde telaşa kapılabilirler. Ancak bunun net tanısını koymak için acilen doktora başvurulması gerekir.

SKOLYOZUN SIKLIK DERECESİ

Skolyoz %2 %4 oranında karşımıza çıkan bir tablodur. Genellikle büyük çoğunluğunun eğrilik derecesi hafif boyutlardadır. Kız çocuklarında daha yaygın görülür ve ilerleme hızı da erkeklere göre daha fazladır.

Erken dönemde hafif seyreden skolyoz belirtileri, çocuklarda genellikle okul taramalarında ya da çeşitli sebeplerden dolayı röntgen çekildiklerinde ortaya çıkabilir. Omurga eğriliği sorunu yaşayan kişilerde genellikle %10'unda skolyoz tedavisi için ciddi tedavi bir planı oluşturulabilir.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ

Skolyoz genellikle sırt ağrılarına neden olur. Başlangıçta kendini gizleyebilen skolyoz belirtileri gelecekte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte skolyoz hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Omurganın sağa veya sola doğru eğilmesi
  • Omurgada oldukça belirgin bir kavis
  • Dik durmada sıkıntılar yaşama
  • Yürümede sıkıntı
  • Nefes almada zorluk
  • Sırt, bel ve omuzlarda ağrı
  • Omuz ve kalçada asimetri bozuklukları

OMURGA EĞRİLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Skolyoz tedavisi ve omurga eğriliği için hastanede gitmeniz gereken bölüm Ortopedi ve Travmatoloji bölümleridir. Tedavinin nasıl olacağı ve ne şekilde ilerleyeceği, hastaların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Bunun için doktorunuzun skolyoz derecesini tespit etmesi ve hastalığın boyutuna göre tedaviye başlaması doğru olacaktır. Hastalığın ne kadar ilerlediğini görmek için röntgen filmi çekilir.

Skolyoz tedavisinde korse uygulamaları, özel rehabilitasyon uygulamaları ve bazen de cerrahi yöntemlere varan bir tedavi yöntemi sunulur. 20 derece altındaki eğriliklerde, korse ya da cerrahi işlemlere gerek kalmadan gövdeyi güçlendirici bazı egzersizler verilir. Sırt bölgesinde 40 derece, bel bölgesinde 30 dereceye kadar eğrilikler bulunan hastalara kişiye özel korseler verilir. Sırt bölgesinde 40 derece üzeri, bel bölgesinde ise 30 derece ve üzeri ya da hızlı bir şekilde ilerleyen skolyozlara ameliyat gerekebilir. Ancak cerrahi tedavi yöntemi için çocuğun kemik büyümesinin sona ermiş olması gerekebilir.

Omurga eğriliği belirtileri nelerdir? Skolyoz ameliyatı kaç yaşına kadar yapılır? Omurga eğriliği nedir, neden olur? Omurga eğriliği nasıl düzelir? İşte skolyoz nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

CodyCross oyununa cevaplar sunan web sitemize geldiniz. Web sitemiz, size CodyCross Yana doğru omurga eğriliğinin tıptaki adı cevaplarını ve örnek adımlar ve ipuçları gibi bazı ek bilgileri sağlayan en iyi kaynaktır. Diğer birçok oyun geliştiren Fanatee Games adlı ekip ve bu oyunu Google Play ve Apple mağazalarına ekledi.

Birçok insan bu tür bilgileri arıyor, çünkü her seviyeyi geçmek istiyorlar. Bu yüzden size mümkün olan tüm CodyCross Yana doğru omurga eğriliğinin tıptaki adı cevaplarını göstermeye karar verdik.

CodyCross gibi oyunlar neredeyse sonsuzdur, çünkü geliştirici kolayca başka kelimeler ekleyebilir. Onlar yaptıklarında, lütfen bu sayfaya dönün. Zamanında güncelleyeceğimizden emin olun. Bu yüzden sitemizi favorilerinize eklemeyi ve arkadaşlarınıza bahsetmeyi unutmayın.

Kalan bölümlerle ilgili daha fazla bilgiyi CodyCross Dünyamız Grup 12 Bulmaca 4 cevaplarında ana sayfada bulabilirsiniz.

Yana doğru omurga eğriliğinin tıptaki adı CodyCross Cevapları

Yana doğru omurga eğriliğinin tıptaki adı

SKOLYOZ

Kifoz (Kamburluk) Nedir? Kifoz Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kifoz ( Kamburluk ) nedir?

‘’Dik otur, kambur durma!’’ Kamburluk sorunu yaşamasını istemediğimiz için çocuklarımıza söylediğimiz veya küçüklükten beri sık sık duyduğumuz ve hemen duruşumuzu düzelttiğimiz bu cümlelere çoğumuz aşinayız. Doğuştan olabilen veya kötü duruş gibi nedenlerle sonradan meydana gelebilen kamburluk veya tıptaki adıyla kifoz (hiperkifoz) sırtın üst kısmının normalden daha yuvarlak görünmesine neden olan omurga şekil bozukluğudur. Omurganın kendi doğal eğriliği bulunsa da sırttaki eğrilik açısının 50 derece ve üzerinde olduğu durum kifoz olarak tanımlanır. Bebeklik dâhil her yaşta görülebilen bu durumun farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kifoz (kamburluk) nedir, kamburluk tedavisi nasıl olur, kifoz ameliyatı ile kamburluk düzelir mi sorularının yanıtını ve merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İçindekiler:

Kamburluk (Kifoz) Nedir?

Kifoz (kamburluk), sırtın üst kısmının öne doğru eğilmesiyle normalden daha kavisli ve kambur görünmesine neden olan bir omurga deformitesi yani omurganın şekil bozukluğudur. Omurga yapısı genel olarak 3 bölümden oluşur:

  • Servikal omurga; en üstte boyun bölgesinde bulunan ve boynumuzu hareket ettirmemizi sağlayan 7 adet omurdan oluşur
  • Torasik omurga sırt bölgesindeki 12 adet omuru içerir,
  • Lomber omurga ise sırtın alt kısmındaki 5 adet bel omurundan oluşur.

Sağlıklı bir omurgada yandan bakıldığında her bölümün doğal bir eğrisi vardır. Omurganın bu doğal eğriliği bel ve boyun bölgesinde çukurluk, sırt bölgesinde ise dışa doğru kabarık hafif kamburluk olarak görülmektedir. Sırt bölgesindeki doğal kamburluk açısı derece arasındadır (Resim 1).

Sağlıklı bir omurgada doğal kamburluk açısı derece arasındadır.

Sağlıklı omurganın doğal eğriliği denge için önemlidir, duruşumuzu destekler ve dik durmamıza yardımcı olur. Ancak, bu eğrilik olması gerekenden fazla veya az olursa dik durmak zorlaşır, ayrıca duruş bozuklukları görülebilmektedir. Sırttaki eğrilik açısının 50 derece ve üzerinde olması hiperkifoz ya da yaygın kullanılan kifoz (kamburluk) olarak bilinmektedir (Resim 2).

Kifoz hastalarda; sırttaki kamburluk açısının 50 derece ve üzerinde.

Kifoz Türleri Nelerdir?

Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık ergenlik dönemindeki gençlerde ve ileri yaştaki kadınlarda daha fazla görülmektedir. Çocuklarda ve ergenlerde en yaygın görülen kifoz nedenleri şunlardır:

  • Postüral Kifoz: En sık görülen bu tip kamburluk sıklıkla ergenlik döneminde meydana gelir ve duruş bozukluğuna bağlı olarak gelişir. Genellikle duruşun düzeltilmesi ve kifoz egzersizleri gibi yöntemlerle bu tip kamburluk düzelebilir ve yetişkinlikte ciddi sorunlara yol açmaz. 
  • Scheuermann Kifozu: Scheuermann kifozu gelişimsel bir kifoz türüdür, yani büyüme sırasında ortaya çıkar. Sırtın üst kısmını etkileyen bu durum sırtta omurganın çok fazla öne eğilmesine neden olur. Bu durumu ilk kez tanımlayan Danimarkalı radyoloğun ismi ile anılmaktadır.  Postüral kifoza göre daha ciddidir ve bazı durumlarda ağrıya neden olabilmektedir. Uzun süre ayakta durmak veya oturmak ağrıyı kötüleştirmektedir.
  • Konjenital Kifoz: Bebek anne karnındayken omurga gelişimi normal olmadığında ortaya çıkan doğuştan meydana gelen bir durumdur. Omurga eğriliği çocuk büyüdükçe daha da belirginleştiğinden genellikle kifoz ameliyatı yapılması gerekmektedir.

Omurgadaki eğriliğin ve kamburluğun şiddeti kişiden kişiye değişir. Genellikle eğri ne kadar büyükse kifoz belirtileri ve yakınmalar o kadar ciddi olur. Şiddetli vakalarda sırttaki ileri derecede eğrilik ağrıya veya akciğerlere baskı yaparak kalp ve solunum problemlerine neden olabilmektedir. Kamburluk açısı 75 derecenin üzerindeyse ve eğrilik ilerleme eğilimindeyse kifoz ameliyatı yapılmalıdır.

Kifoz (Kamburluk) Belirtileri Nelerdir?

Sırtın anormal eğrisi ve kambur görünümü dışında bazen herhangi bir belirti görülmeyebilir veya hasta yalnızca hafif sırt ağrılarından şikâyetçi olabilir. Ancak, ileri derecede olan eğriliklerde hastanın sırtında belirgin kamburluk ve diğer belirtilere yol açabilmektedir.

Sırttaki eğriliğin şiddetine göre görülebilen kifoz belirtileri şunlardır:

  • Sırt ağrısı ve sertlik
  • Omurgada hassasiyet
  • Öne eğilince sırtın üst kısmının normalden yüksek görünmesi
  • Sağ ve sol omuz yükseklikleri arasında fark olması
  • Karşıya ve yukarıya bakmakta zorluk

Şiddetli kamburluk belirtileri arasında nefes almakta ve yemek yemekte zorluk, çabuk yorulma görülmektedir. Ayrıca, sırttaki eğrilik arttıkça belirtiler de şiddetlenmektedir.

Kamburluk belirtileri gösteriyor veya yakınmalarınız zaman geçtikçe artıyorsa vakit kaybetmeden omurga sağlığı alanında uzman hekimlerimize danışabilirsiniz. En güncel tedavi yöntemleri hakkında bizimle iletişime geçiniz.

Kamburluk Neden Olur?

Kamburluk doğuştan olabileceği gibi çeşitli nedenlerle ergenlik döneminde veya daha ileri yaşlarda da meydana gelebilir. Kemikleri hızla büyüyen gençlerde daha sık görülmektedir. Ayrıca, yaşlandıkça omurlarımız esnekliğini kaybeder ve omurganın öne eğilmeye başlaması kamburluk nedeni olabilmektedir.

Farklı kamburluk nedenleri vardır. Örneğin, postüral kifoz duruş bozuklukları, ağır çanta taşımak gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Scheuermann kifozu omurların düzgün gelişmemesine bağlı omurganın yapısal bozukluğundan kaynaklanır. Konjenital kifoz ise doğuştan gelen bir tip olup henüz anne karnındayken omurgada meydana gelen problemler nedeniyle gelişir.

Kamburluk nedenleri genellikle şunlardır:

  • Duruş (postür) bozukluğu
  • Scheuermann hastalığı
  • Yaşlanma
  • Osteoporoza bağlı sırt omurlarında çökme
  • Omurga yaralanması ve kırıklar
  • Enfeksiyon
  • Kanser ve kanser tedavileri
  • Metabolik problemler
  • Nöromüsküler hastalıklar
  • Spina bifida

Kamburluk (Kifoz) Tanısı Nasıl Koyulur?

Kifoz tanısı koyulurken öncelikle detaylı bir doktor muayenesi yapılması gerekir. Muayene sırasında doktorunuz dengenizi, hareket aralığınızı, reflekslerinizi ve kas gücünüzü kontrol eder. Omurganın eğimini daha iyi görebilmek ve herhangi bir omurga deformitesini gözlemlemek için kollar yanda olacak şekilde belden öne doğru eğilmeniz istenerek sırtınızdaki kamburluk değerlendirilir (Resim 3). Ayrıca, tıbbi öykü dinlenerek hasta çocuksa doğum sırasında veya büyüme dönemindeki gelişim hikâyesi öğrenilmelidir.

Kifoz (kamburluk) tanısı koymak için yapılan muayene

Belirtiler incelendikten sonra tanının doğrulanması ve tedavi planının yapılması için röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi radyolojik tetkikler istenecektir. Röntgen çekimi ile genellikle kifoz tanısı doğrulanmakta ve eğrilik derecesi belirlenmektedir. Ancak, kas zayıflığı gibi durumlar yaşıyorsa elektromyografi (EMG) denilen sinir ve kasların işlevini ölçen testin yapılması gerekecektir.

Yetişkinlikte meydana gelen kifoz durumlarında, altta yatan nedeni belirlemek için bazı ek testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu belirlemek için kemik yoğunluğu ölçümü, enfeksiyon varlığını araştırmak için kan tahlilleri gibi incelemeler yapılmaktadır.

Kifoz (Kamburluk) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kamburluk tedavisi için özellikle çocuklarda ve gençlerde erken tanı son derece önemlidir. Çoğu hafif omurga eğriliği herhangi bir belirtiye ve şikâyete neden olmadığından fark edilmemektedir. Hafif seyirli durumlarda duruşu iyileştirmek ve sırt bölgesindeki kasları güçlendirmek için egzersizler ve kifoz korsesi gibi yöntemler önerilmektedir. Ancak daha ileri vakalarda ağrı şikayetleri, ciddi omurga deformiteleri ve hatta solunum zorluğu görülmektedir. Ciddi derecede kamburluk olan hastalarda aşırı omurga eğriliğini azaltmak ve yakınmaları geçirmek amacıyla kifoz ameliyatı gerekebilmektedir.

Kötü duruşun neden olduğu kamburluğu düzeltmek için genellikle duruşunuzu düzeltmek, sırt kaslarınızı güçlendirecek fizik tedavi ve egzersizler yeterli olur. Ancak yapısal omurga bozukluğuna bağlı kifoz tedavisi için yaş, cinsiyet ve omurga eğriliğinin şiddetine göre tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Kamburluk tedavisinde uygulanan ameliyat dışı yöntemler şunlardır;

  • Ağrı kesici ilaçlar; sırt ağrısını hafifletmek için kullanılmaktadır.
  • Fizik tedavi ve egzersiz; sırt kaslarını güçlendirmek, omurga esnekliğini artırmak, sırt ağrısını hafifletmek ve duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
  • Kifoz korsesi; hafif ve orta derecede kifozu olan ve büyümeye devam eden çocuklarda eğriliğin ilerlemesini engellemek için kifoz korsesi (kamburluk korsesi) kullanılmaktadır. Genellikle, iskelet yapısı olgunluğuna ulaşana kadar kifoz korsesi kullanılması önerilir (Resim 4). Yetişkinlerde kemik büyümesini tamamlanmış olduğundan korse omurganın eğriliğini düzeltmekte fayda sağlamayabilir. Ancak, kadınlarda osteoporoz (kemik erimesi) nedeniyle omurlarda meydana gelen çökmelere bağlı oluşan kifoz durumunda korse önerilmektedir.

Gençlerde ve çocuklarda omurga eğriliğinin gidişatını takip etmek için hem ailenin dikkatli gözlemi hem de düzenli doktor muayeneleri ile kontrollere devam edilmesi çok önemlidir.

Kamburluk tedavisinde uygulanan ameliyat dışı yöntemler: Kifoz korsesi

Kifoz Ameliyatı

Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda kamburluk açısı 75 derecenin üzerinde olan hastalarda kifoz ameliyatı önerilmektedir. Şiddetli ağrı veya görünüm kaygılarına neden olan kamburluğa sahip olan gençler de bu deformiteyi ameliyat ile düzeltmeyi tercih edebilir.    

Kifoz ameliyatı aşağıdaki durumlarda uygulanır;

  • Omurgadaki eğriliğinin çok belirgin olduğu durumlarda (75 derece ve üzerinde)
  • İlaçla kontrol altına alınamayan ağrı varlığında
  • Nefes almada zorluk gibi sorunlar yaşanıyorsa
  • Nörolojik bulgular meydana gelirse
  • Diğer tedavilere rağmen omurga eğrilinin ilerlediği durumlarda

Kamburluk ameliyatı omurga eğriliğinin düzeltilerek sırtınızın görünümünün iyileştirilmesine ve yaşadığınız sırt ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Kifoz ameliyatı gereken durumlarda, hem estetik açıdan hem de sağlığınızla ilgili şikayetlerin giderilmesi açısından ameliyattan fayda sağlayabilirsiniz.

Kifoz ameliyatı genellikle spinal füzyon adı verilen ve omurga eğriliğine neden olan omurların birbirleri ile birleştirildiği bir cerrahi teknikle uygulanır. Spinal füzyon omurgadaki eğrilik derecesini azaltmak için kullanılan en yaygın cerrahi işlemdir.

Spinal füzyon yöntemiyle kifoz ameliyatı tıpkı bir kaynak yapma işlemine benzer. Kamburluğa neden olan omurlar kaynaştırılarak tek bir sağlam kemiğe dönüştürülmektedir. Böylece eğriliğin derecesi azaltılmaktadır.

Kamburluk ameliyatı yapılırken cerrah sırtın ortasında bir kesi yoluyla omurgaya ulaşır. Omurları hizalamaya yardımcı olmak için metal vidalar ve çubuklar kullanılır. Omurlar hizalandığında kemik grefti denilen küçük kemik parçaları omurlar arasındaki boşluklara yerleştirilir. Böylece, kırık bir kemiğin iyileşmesine benzer şekilde omurlar arasına koyulan kemik parçaları zamanla büyür ve böylece omurlar kaynaşır.

Kifoz ameliyatı esnasında amaç kamburluğun güvenli sınırlar içinde düzeltilmesidir. Ameliyat saat sürer. Ameliyat sonrasında genel sağlık durumunuza göre gün veya daha fazla hastanede kalmanız gerekebilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde omurganızı desteklemek için 9 aya kadar sırt desteği korse takmanız istenebilir. Kifoz ameliyatı sonrası hafta içinde yavaş yavaş okula veya hafif işe başlayabilirsiniz. Genellikle ameliyattan 1 yıl sonra darbeli olmayan sportif aktivitelere dönülür.

Kifoz ameliyatının da her cerrahi işlem gibi bazı riskler taşıdığı unutulmamalıdır. Enfeksiyon, kanama gibi genel cerrahi risklerin dışında omurganın içinden geçen omurilik ve sinirlerin hasar görmesi sonucu felç gibi riskler bulunmaktadır. Bu nedenle omurga ameliyatına karar aşamasında seçeneklerinizi mutlaka araştırmanız önemlidir. Kifoz ameliyatı hakkında bilgi için bize ulaşabilir ve omurga cerrahisi alanında uzman hekimlerimize danışabilirsiniz.

Robotik Kifoz Ameliyatı

Robotik omurga cerrahisi; omurga ameliyatlarının riskini en aza indiren, yüksek güvenilirlik ve hassasiyet ile ameliyatın yapılmasını sağlayan yeni nesil bir teknolojidir. Kifoz ameliyatırobotik omurga cerrahisi ile yapılabilmektedir. Robotik teknoloji sayesinde ameliyat esnasında omurgaya vida yerleşimi %99,5’in üzerinde doğruluk oranı ile yapılmakta, bu da ameliyatla ilişkili sinir hasarı, felç ve damarlar yaralanması gibi riskleri en aza indirmektedir. Ayrıca, robotik omurga cerrahisi omurganızın benzersiz anatomik yapısına en iyi uyumu sağlayarak gerçekleştirilir.

Robotik omurga cerrahisi ile kifoz ameliyatının avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Ameliyat esnasında vida gibi cerrahi aletler en doğru ve hassas şekilde omurgaya yerleştirilir,
  • Anatominize en uygun şekilde ameliyat gerçekleştirilir,
  • Omurgada vidanın konumlandırılması gibi işlemler ameliyat esnasında 3-boyutlu görüntüleme ile eş zamanlı olarak takip edilmektedir, bu da hata payını en aza indirir,
  • Yüksek doğruluk ve hassasiyet sayesinde omurga ameliyatı riskleri en aza inmektedir,
  • Ameliyat sonrası daha ağrısız ve daha hızlı iyileşme süreci yaşanmaktadır.
MAZOR X Systemle Robotik Kifoz ameliyatı

Robotik omurga cerrahisi günümüzde modern ortopedik uygulamalarda devrim niteliğinde bir teknolojidir. Dünyanın sayılı merkezinden sonra robotik omurga cerrahisi Türkiye’de ilk kez Bursa’da Turan&Turan Kemik Kas Eklem Sağlığı Merkezimizde uygulanmaya başlamıştır. Robotik omurga cerrahisi ile kifoz ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilir ve merak ettiklerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Kamburluk (Kifoz) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sporla kamburluk düzelir mi?

Kötü vücut duruşunun neden olduğu postüral kifoz genellikle duruşun düzeltilmesi, fizik tedavi ve kifoz egzersizleri gibi yöntemlerle düzelir. Yapılan araştırmalar da spor yapmanın ve egzersizin kifoz üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir (1).

Kamburluk tedavisi için hangi doktora gidilmelidir?

Kifoz (kamburluk), omurganın şekil bozukluğu nedeniyle oluşan bir durumdur. Bu nedenle, kamburluk tedavisi için omurga bozukluklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir ortopedi doktoruna gitmeniz gerekir.

Kamburluk hangi hareketlerle düzelir?

Duruş bozukluğuna bağlı kamburluğun önlenmesi ve iyileştirilmesi için sırt kaslarınızı güçlendirecek kifoz egzersizleri ve esneme hareketleri önerilmektedir. Kamburluk egzersizi için bir örnek olarak Süpermen hareketini deneyebilirsiniz; düz bir zemine yüz üstü uzanarak ellerinizi öne doğru uzatın. Başınızı ortada tutun, yere bakarak kollarınızı ve bacaklarınızı yukarı tavana doğru kaldırmayı deneyin. 3 saniye bu şekilde bekleyin ve hareketi 10 kez tekrarlayın.

Kifoz egzersizlerine doktor veya fizyoterapist eşliğinde başlayabilirsiniz, zamanla sonuçları görmek için haftada en az kez tekrarlanmanız faydalı olacaktır.

Kifoz tedavisi ne kadar sürer?

Farklı tedaviler gerektiren farklı kifoz türleri vardır. Kamburluğun nedenine, omurga eğriliğinin şiddetine ve yaşa göre tedavi seçenekleri ve tedavi süreleri değişkenlik gösterecektir. Örneğin hafif-orta derecede kifozu olan çocuklarda kemik büyümesi tamamlanana kadar kifoz korsesi kullanması istenmektedir. Kifoz ameliyatı gerektiren ciddi durumlarda ise ameliyat sonrası iyileşme hafta veya daha fazla sürebilmektedir.

Kifoz (kamburluk) nedenine bağlı olarak erken teşhis edildiğinde birçok durumda ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmektedir. Ancak, omurga eğriliği ilerliyorsa ciddi sorunlara yol açma ihtimali vardır. Bu durumda daha sağlıklı ve aktif bir yaşam sürebilmek için kifoz ameliyatı seçeneğini değerlendirmeniz gerekir.

Herhangi bir kifoz belirtisine sahipseniz veya omurga sağlığınızla ilgili bir şüpheniz varsa sorunun erken tanısı ve tedavisi için bize ulaşabilir, omurga sağlığı alanında uzman hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası