isilik hastalığı nedir / İsilik nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir? Yetişkinlerde isilik neden olur? - Sağlık Haberleri

Isilik Hastalığı Nedir

isilik hastalığı nedir

İsilik Nedir? İsilik Nasıl Geçer?

Sıcak ve nem oranının yüksek olduğu iklimlerde ve daha çok yaz aylarında görülen isilik, her yaştan insanı etkileyebilir. Aşırı kaşıntı şikayetine neden olan bu durum, kişinin yaşamını zorlaştırabilir. Özellikle yeni doğan bebekleri ve küçük yaştaki çocukları etkileyen bu rahatsızlık genel olarak boyun, göğüs, sırt, karın, bacak, kollarda ve yüzde isilik görülür. Çoğunlukla vücudun kıvrımlı yerlerini etkileyen isilik, sıcaklık gibi dış faktörlerden kaynaklanabileceği gibi vücudun kendini soğutmak adına aşırı terlemesinden kaynaklı da olabilir. Peki, isilik nedir?

İsilik Nedir?

“İsilik ne demek?” sorusu merak edilen konuların başında gelir. Tıp literatüründe miliaria olarak tanımlanan isilik, cilt üzerinde görülen pembe ya da kırmızı renkteki kabartılardır ve genel olarak döküntülü hastalıkların belirtileri ile karıştırılır. Her yaş gurubunu etkileyen bir durum olsa da cilt gözeneklerinin daha küçük olması ve ter bezlerinin gelişmemiş olması nedeniyle bebek ve küçük çocuklarda daha sık rastlanır. Ek olarak bebek ve çocukların mevsim sıcaklığına göre kalın giydirilmiş olması da isiliğe sebebiyet verebilir. Yetişkinlerde görülmesinin en önemli nedeni de aşırı terleme ve gerekli hijyenin sağlanmamasıdır.

İsilik Tipleri Nelerdir?

“İsilik kaşınır mı?” sorusu da merak edilenler arasında. Kaşıntı ile kişiyi rahatsız eden isiliğin 4 farklı klinik tipi bulunur. Bunlar:

Miliaria Kristalina: Cilt gözeneklerinin yüzeysel olarak tıkandığı hafif bir isilik türüdür. Bu isilik cilt üzerinde mm. çapında su kesesi pullanmalar ile kendini gösterir. İltihaplanma yapmayan minik kesecikler, kolay bir şekilde patlayabilir ve patladığında da içinde bir miktar sıvı çıkabilir. Bu isilik türü genel olarak güneş yanığı ya da yüksek ateşli hastalıklar sonrasında oluşur. Kaşıntı ve acı yaratmaz ve yaygın olarak bebeklerde görülür.

Miliaria Rubra: Kırmızıya yakın pembemsi bir tonda isilik türüdür ve ter bezlerinin tıkanması nedeniyle görülür. Kaşıntı ve yanmanın eşlik ettiği bu isilik türü sıklıkla bacak ve kollarda görülür.

Miliaria Profunda: Derde terleme ile oluşan tıkanma sonucunda oluşur. Batma hissi yaratan bu isilik türü rahatsız edici kırmızı renkli şişliklere neden olur. Nadir olarak oluşan miliaria profunda genel olarak fiziksel aktivite ile terleyen yetişkinlerde görülür.

Miliaria Püstülosa: Bu isilik türüne iltihaplanma görülen enfeksiyonla oluşur.

İsilik Neden Olur?

“İsilik neden olur?” konu hakkında sıklıkla merak edilir. İsiliğin genel sebebi, terin gözeneklerden atılamayıp ciltte sıkışıp kalmasıdır. Ancak gözenekler yalnızca ter nedeniyle tıkanmaz. Gözeneklerin tıkanmasında farklı faktörler de rol oynar. Bu faktörler:

Aşırı ısınma: İsilik kış ayların da aşırı giyinme nedeniyle oluşabilir.

Bazı kozmetik ürünler: Yoğun içeriğe sahip olan kozmetik ürünleri gözeneklerin tıkanmasına sebebiyet verir.

Bazı kumaş türleri: Dar, sentetik ve ciltle sık temas eden kumaşlar buharlaşmayı engeller ve cildin tahriş olmasına sebebiyet verir.

Fiziksel aktivite: Yoğun egzersiz nedeniyle aşırı terleme durumu da bu durumun yaşanmasına neden olur.

Gelişmemiş ter bezleri: Yeni doğan bebeklerde ter bezleri tam gelişmez bu nedenle isilik sorunu ortaya çıkar. Bebekler özellikle doğumun ardından ilk haftalarda kalın giydirildiğinde ya da ateşli hastalık geçirdiğinde durum gelişir.

Tropikal iklimler: Nem oranı yüksek olan aşırı sıcak hava da isilik oluşumunun nedenleri arasında.

Uzun süreli yatak istirahati: Kişi yüksek ateş nedeniyle uzun süre yatmak zorunda kaldığında bu durum gelişebilir.

İsilik Teşhisi Nasıl Konulur?

Belirgin semptomlarla kendini belli eden bu rahatsızlık, herhangi bir örnek incelemesini ya da tarama testini gerektirmez. Durumun teşhis edilmesi için fiziki muayene yeterlidir. Fiziki muayenenin ardından hastanın yaşadığı şikayetler, isiliğin türü ve şiddetine göre tedavi süreci planlanır.

İsilik Tedavisi Nasıl Yapılır?

İsilik tedavisi olmadan birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşme gösteren bir durumdur. Ancak bu süreçte cilt kuru ve serin tutulmalıdır. Bunun yanında kimyasal ve kozmetik ürünlerden kaçınmak, pamuklu kumaşları tercih etmek de bu süreçte önemlidir. Ancak durumun uzun sürmesi ve kendiliğinden iyileşme göstermemesi halinde enfeksiyon, iltihap ve yüksek ateş yaratması söz konusudur. Bu durumda da tıbbi tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu süreçte doktor antibiyotik kullanımı önerir buna ek olarak isilik kremi de tedavide yardımcıdır.

İsilik Nasıl Geçer?

“İsilik nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız bazı önlemler almalısınız. En başta hijyene önem vermeli, vücudun serin kalmasını sağlamalı, terlediğinizde kıyafetlerinizi hemen değiştirmelisiniz. Duşta da kese ve lif gibi cildi tahriş edebilecek ürünler kullanmamalısınız.

İsiliğe Ne İyi Gelir?

İsilik ne iyi gelir?” merak edilen konulardan biridir. Bu durumun birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir ve uzun sürmesi durumunda tıbbi yardım gerekebilir. Durumdan etkilenen bölge kuru tutulmalıdır. Ek olarak kuru ve serin ortamlarda bulunulmalıdır. Seçilen kıyafetler bol ve pamuklu olmalıdır.

İsilik Nasıl Önlenir?

İsilik genel olarak bacak, kol, dirsek, diz, göbek, sırt, göğüs, alın, göz kapağı ve burun etrafında görülür. Bu durum gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak aşırı kaşıntı, yanma gibi şikayetler yaratması durumunda enfeksiyondan şüphelenilmeli ve bir dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Bu süreçte doktor serinletici etkiye sahip krem ve losyonlar verir. Bunun yanında alınabilecek önlemler şöyledir:

  • Sıcak yaz aylarında ılık su ile duş alınmalı
  • Nemli ve sıcak günlerde kozmetik ürünler kullanılmamalı
  • Nemli ve sıcak ortamlardan kaçınılmalı
  • Su tüketimine dikkat edilmeli ve gün içinde kaybedilen sıvı telafi edilmeli
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli
  • Yatak örtülerinde de pamuklu kumaşlar kullanılmalı
  • Yaz ayların bebekler mevsim normallerine göre giydirilmeli ve sık sık yıkanmalı
  • Yaz aylarında bebeğin bezi ve terli kıyafetleri sık değiştirilmeli

Bebeklerde İsilik Neden Olur? Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

İsilik belirtileri bebeklerde yaygın görülen problemlerden biri. Bebeklerdeki ter bezleri tam olarak doğumdan 1 ay sonra gelişir. Özellikle bebeklerin sıcak havalarda mevsim normallerine göre kalın giydirilmesi bu durumun yaşanmasına neden olur. Ayrıca bebeğin kilolu olması da bir etkendir. Bebeklerde isilik karbonat gibi maddelerin kullanımı yaygın olarak yapılan hatalar arasındadır. Bunun yerine bebek sıcak günlerde mevsime göre giydirilmeli, sık sık yıkanmalı ve terlediğinde kıyafetleri hemen değiştirilmelidir. İsilik ilacı kullanımı gerekiyorsa da mutlaka öncesinde bir doktora başvurulmalıdır.

Kadınlarda İsilik

Yaz aylarında kadınların genital ve kasık bölgelerinde de isilik gözlenebilir. Bunda ped kullanımı, sentetik iç çamaşırı seçimi, genital bölge hijyenin dikkat edilmemesi etkilidir. Bu nedenle ped ve iç çamaşırı sık sık değiştirilmeli, genital bölge hijyenine dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı giyinilmelidir. Geçmeyen isilik için krem kullanmadan önce de mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

İsilik Ne Tür Sağlık Sorunlarına Neden Olur?

İltihaplı isilik durumu yaşanıyorsa bu bakteriye neden olur ve bulaşıcı bir durumdur. İsilik nedeniyle yaralanmış bölge kaşınır ve bu nedenle vücudun diğer kısımlarına bulaşır. Genel olarak burun ve ağız çevresinde görülen bu durum tüm vücuda yayılabilir.

İsilik ve Diğer Cilt Hastalıkları

İsilik belirti olarak bazı cilt hastalıklarıyla benzerlik gösterebilir. Bunlar:

Egzama: Kesin nedeni bilinmeyen bu cilt rahatsızlığı genel olarak hassas bir cilde sahip olan ve alerjiye meyilli kişilerde görülür. Egzama bebeklerin bacak, kol ve yanaklarında; çocukların ayak bilekleri, diz ve dirseklerinde; yetişkinlerin de ayak, el ve bacaklarında görülür.

Altıncı hastalık: Boğaz ve burun salgısı ile bulaşan bu hastalık ilk olarak soğuk algınlığı ve yüksek ateş ile başlar. Ardından al, ayak, sırt ve göğüslerde döküntüler yaratır. Daha çok bebeklerde görülen bu rahatsızlık genel olarak 1 haftada geçer ancak yüksek havaleye neden olma ihtimali yüksektir.

Beşinci hastalık: Bu hastalık hapşırık ve öksürükle başkalarına bulaşır. Döküntüler oluştuğunda da bulaşıcılığı biter. Genel olarak yaş grubunda görülür.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

İsilik genel olarak gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak aksi bir durumda uzman bir hekime başvurulmalıdır. Özellikle kişinin cildinde şişlik, sıcaklık, kızarıklık şiddetliyse zaman kaybedilmemelidir.

Yorum Ekle

İsilik nasıl ge&#;er, tedavi y&#;ntemleri nelerdir? Yetişkinlerde isilik neden olur?

Her yaşta görülen isilik ortam sıcaklığının artması ile birlikte ortaya çıkar. Bu cilt rahatsızlığı her yaştan kişide görülebilir. Ciltteki gözeneklerin ter ile kapanması sonucu isilik ortaya çıkar.

İsilik nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir?

Özellikle sıcak yaz aylarında ortaya çıkan isilik özellikle kol, bacak, sırt, göbek ve göz kapaklarında çok sık görülmektedir. Bazı durumlarda yaklaşık dört gün içinde isilik geçebilir. Herhangi bir müdahaleye de gerek kalmaz. Bu hastalık kendiliğinden kaybolabilir. Bazı kişiler isilik nasıl geçer diye merak ediyor. Hastalar geçmeyen isilik için bir hekime görünebilirler.

Bunun için dermatoloji uzmanından yardım alınır. Gerektiği takdirde krem ve losyonlar verilir. Bu şekilde kişinin yaşam kalitesi de yükseltilir. İsiliklerin geçmesi için hijyene de çok dikkat edilmelidir. Bu sayede rahatsızlıktan da kurtulmak mümkün.

İsilik tedavisinde en önemlisi sıcak yaz aylarında ılık su ile duş almaktır. Bu sayede isilik oluşumu da önlenebilir. Yaz aylarında cilt bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri asla kullanılmamalıdır. Bu ürünler cilt gözeneklerini tıkayarak yaz aylarında isilik oluşumunu arttırır. Uyurken aşırı terlememek için yatak ve yastık kılıfları pamuklu ürünler arasından tercih edilmelidir.

Yetişkinlerde isilik neden olur?

Yetişkinlerde isilik oluşum nedenleri oldukça farklılık gösterir. Yetişkinlerde isilik sırt, göğüs, boyun ve bacak arasında yoğun olarak görülür. Kaşıntıya da neden olan isilik kırmızı noktalar halinde görülür. İsiliklere sıcak hava ve aşırı terleme neden olur. Bu sayede tıkanan ter gözeneklerinde isilik de oluşur.

Yetişkinlerde yanlış kozmetik ürünü ve cilt bakım ürünü kullanımı isiliklere neden olabilir. Bunun yanı sıra temizlik ve hijyene yeterince önem verilmemesi de yetişkinlerde isilik meydana gelmesine sebep veriyor. Havaların sıcak olması isilik nedenleri arasında sayılabilir. Sıcak havalarda isilik oluşmaması için yaz aylarında kısa duşlar alınmalıdır.

Kişilerde kiloya neden olacak yiyeceklerden de uzak durulması gerekir. Yetişkinler bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketilmelidir. Sıcak yaz günlerinde cilt gözeneklerini tıkayan kremlerin kullanılmaması gerekir. Her gün düzenli olarak 2,5 litre su tüketilmelidir. İsilikler genellikle belli bir noktadan sonra iltihaplanır ve şişliğe dönüşebilir. Bunun için mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Bunun için gerekli tedavi yapılır.

İsiliği geçiren doğal yöntemler nelerdir?

İsiliği geçirmek için bazı doğal yöntemler kullanılabilir. Özellikle yulaf ezmesi sayesinde isilikten tahriş olan cilt hızlı bir şekilde sağlığına kavuşabilir. Bunun için bir kap içerisine yarım paket yulaf ezmesi dökülerek içine soğuk su ilave edilir. İyice karıştırılan bu karışım ise isilik olan bölgeye uygulanarak 30 dakika bekletilir.

Sonrasında ise soğuk su ile durulanır. Cildin azalmış pH dengesini düzenlemek için karbonat kullanılır. Bu da kolay uygulanabilen bir yöntem olarak ön plana çıkar. İki damla limon ve 1 yemek kaşığı karbonat karıştırılıp soğuk su da eklenir. Bu karışım isiliğin olduğu bölgeye yavaş bir şekilde uygulanır. İsiliği geçiren pek çok doğal yöntem sayesinde isilik de rahat bir şekilde giderilir. İsilik için ilaç ve doğal yöntemler kullanılabilir.

Bebeklerde İsilik Neden Olur? Nasıl Geçer?

Sizinle iletişime geçmemiz için lütfen formu doldurun.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Sorun Bildir

Özgeçmiş Güncelleme Modülü ile ilgili bize iletmek istediğiniz bir şey varsa lütfen bu formu kullanın.

Bölüm, Doktor, Hastalık

Aradığınız kelimenin birkaç harfini yazmanız yeterli.

Bir problem mi yaşıyorsunuz? Sizi arayalım.

Bebeklerde İsilik Neden Olur? Nasıl Geçer?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Genellikle sıcak ve nemli havalarda ortaya çıkan, kırmızı ya da pembe renkli kaşıntılı kabarıklıklar olarak tanımlanan isilik çoğunlukla bebeklerde ve küçük çocuklarda görülüyor.

Bebeklerde isilik, bebeklerin cilt gözeneklerinin erişkinlere göre daha küçük ve ter bezlerinin tam olarak gelişmemesi nedeniyle oluşuyor.

Bebeğin;

  • Mevsim şartlarına göre kalın giydirilmesi,
  • Sentetik kumaştan üretilen giysilerin tercih edilmesi,
  • Bezlerinin yeterli sıklıkta değiştirilmemesi bebeklerde isiliğe yol açıyor.

Bebeklerde isiliğin geçmesi için;

  • Ilık duş,
  • Cildin tahriş olmasının önlenmesi,
  • Bezlerin sık değiştirilmesi,
  • Pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesinin önemli olduğu bildiriliyor.

Kaşıntılı tahriş olmuş isilikte soğuk kompres yapmanın yarar sağlayabileceğini belirten uzmanlar, gerekli durumlarda hekim tavsiyesiyle vücudu serinleten, nem dengesini koruyan ve gözenek tıkayıcı maddeler içermeyen kremlerin kullanılabileceğini vurguluyor.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’ndenUzm. Dr. Esin Açıkgöz, bebeklerde isilik hakkında bilgi verdi.

Bebeklerde İsilik Neden Olur? Nasıl Geçer?

İçindekiler

İsilik nedir?

İsilik, tıp dilinde miliaria, sıcak yaz aylarında ortaya çıkan ve ter bezi kanallarının tıkanması sonucunda oluşan küçük kırmızı ya da pembe renkli kaşıntılı kabarıklıklardır. Genellikle çocukluk çağı döküntülü hastalıklarla karıştırılabilen ve bu nedenle de aileleri endişelendiren isilik, korkulacak bir durum değildir.

İsilik genellikle kimlerde görülür?

İsilik genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Aynı zamanda özellikle sıcak ve nemli havalarda daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilir.

Bebeklerde isilik neden olur?

İsiliğin bebeklerde daha sık görülmesinin nedeni, bebeklerin cilt gözeneklerinin erişkinlere göre daha küçük ve ter bezlerinin tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Ayrıca bebeklerin ve küçük çocukların yaz aylarında bile mevsim şartlarına göre kalın giydirilmesi, sentetik kumaştan üretilen giysilerin tercih edilmesi, bezlerinin yeterli sıklıkta değiştirilmemesi de isilik oluşumunu artırabilir.

Bebeklerde isilik genellikle hangi bölgelerde ortaya çıkar?

Bebeklerde döküntü, esas olarak;

  • Boyunda,
  • Omuzda,
  • Yüzde ve göğüs bölgelerinde görülür.

Ayrıca bebeklerde isilik;

  • Koltuk altı,
  • Dirsek içleri,
  • Popo ve kasıklarda da gelişebilir.

İsilik belirtileri nelerdir?

Genellikle etrafı kırmızı içi sıvı dolu kabarcıklar isiliğin belirtisidir. Bu belirtilere ek olarak;

  • Kaşıntı,
  • Batma ve karıncalanma hissi,
  • Terleyememe ve daha ileri durumlarda iltihaplı döküntüler de gözlemlenebilir.

İsilik tipleri nelerdir?

İsiliğin ter bezi tıkanıklık seviyesine göre farklı tipleri vardır.

  • Miliaria Kristalina: En sık görülen ve en hafif isilik tipidir. Ciltteki ter kanallarının üst tabakasındaki tıkanmaya bağlıdır. Cilt üzerinde milimetre çapında veziküller (içi su dolu kesecikler) görülür. Bu minik, berrak ve iltihaplı olmayan içi su dolu kesecikler kolayca patlayabilir ve içinden bir miktar sıvı çıkar. Kaşıntı ve ağrı görülmeyen bu tip isilik yenidoğanlarda ve bebeklerde, yetişkinlere göre daha fazla görülür.
  • Miliaria Rubra: Yetişkinlerde, bebeklere ve küçük çocuklara nazaran daha sık görülür. Bu isilik tipi sıcak ve nemli koşullarda ortaya çıkar. Cildin dış kısmının en altındaki ter kanallarının, orta seviyedeki tıkanıklığına bağlı olarak gelişir. Belirtileri arasında kırmızı kabarık döküntülerinin yanı sıra kaşıntı, batma ve karıncalanma hissi, ciltte iltihaplanma olması sayılabilir.
  • Miliaria Püstülosa: İltihaplı döküntülerin görülmesi, bakteriyel enfeksiyon geliştiğini gösterir ve bu isilik tipine miliaria püstülosa denir. Bu lezyonlar vücut genelinde sıklıkla kol ve bacaklarda görülür.
  • Miliaria Profunda: İsiliğin en nadir görülen tipidir. Cildin daha derin tabakasında yani dermisde görülür. Bebeklerden ve küçük çocuklardan daha çok yetişkinlerde ortaya çıkar. Miliaria profunda, aşırı terlemeye neden olan fiziksel aktiviteden sonra gelişir. Batma hissi ile birlikte cilt yüzeyinde son derece rahatsız edici kırmızı renge yakın şişlikler bulunur ve tıbbi müdahale gerektirir.

Bebeklerde isilik nasıl geçer?

İsilik tedavisinde ilk adım cildi serin tutmak ve terlemeyi önlemektir.

  • Sık ılık duş aldırmak,
  • Cildi tahriş etmeyecek ve sentetik olmayan özellikle pamuklu, ince kıyafetler giydirmek,
  • Bebek bezlerini sık değiştirmek,
  • Terli kıyafetlerin hemen değiştirip temiz kıyafetler giydirmek,
  • Ortamı serin tutmak önemlidir.

Ayrıca;

  • Duş sırasında cildi kurutmayan sabun kullanılmalı,
  • Yıkandıktan sonra cildi tahriş edecek şekilde havlu ile kurulanmamalı,
  • Duş sırasında kese, lif gibi cildi tahriş edecek cisimler tercih edilmemelidir.

Kaşıntılı tahriş olmuş isilikte soğuk kompres yapmak yarar sağlayabilir. Gerekli durumlarda hekim tavsiyesiyle vücudu serinleten, nem dengesini koruyan ve gözenek tıkayıcı maddeler içermeyen kremler kullanılabilir.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi:

Bebek ve Yeti&#;kinler &#;çin Do&#;al &#;silik Tedavisi

&#;silik zaman zaman pek çok ki&#;ide ya&#;anan bir cilt sorunudur. Daha çok s&#;cak ve güne&#;li günlerde insanlarda rahats&#;z eden isilik, ki&#;ileri uzun bir süre rahats&#;z etmektedir. &#;sili&#;i tedavi etmek için çe&#;itli ilaçlar kullan&#;l&#;r. &#;laç kullanmak istemeyenler ise bitkisel tedavi yöntemleri ile bu sorunu çözmek ister.

&#;sili&#;e do&#;al çözüm arayanlar için bu sayfada faydal&#; bilgiler derledik. Sat&#;rlardaki sa&#;l&#;k önerileri sizi isilik sorunundan kurtaracak!

Bebeklerde ve yeti&#;kinlerde görülen isilik rahats&#;zl&#;&#;&#; için en etkili yöntemleri bir arada bulabilece&#;iniz bu yaz&#;m&#;z&#; sonuna kadar okumal&#;s&#;n&#;z. Yaz aylar&#;nda cildinizi korumak için &#;imdi sizlere sunaca&#;&#;m&#;z bilgileri bir kö&#;eye not edebilirsiniz. Vücudunuzu isilikten koruman&#;n yollar&#; &#;imdi sizinle!

Cilt Mantar&#; Nedir? Çe&#;itleri, Belirtileri ve Tedavisi

isilik bebeklerde

&#;silik Nedir?

  • &#;silik, T&#;p alan&#;nda “miliaria” ad&#;yla bilinen bir cilt hastal&#;&#;&#;d&#;r. Geçici bir rahats&#;zl&#;k olan isilik, toplumda s&#;k s&#;k ya&#;an&#;r.
  • Genellikle s&#;cak günlerde meydana gelen bu cilt problemi, her ya&#;tan ki&#;iyi etkileyebilir.
  • Cilt üzerinde minik k&#;rm&#;z&#; ya da pembe renklerde görülen kabart&#;lard&#;r.
  • Bebeklerde daha yayg&#;n olu&#;an isilik, ter bezlerinin henüz tam olarak olu&#;mamas&#;ndan dolay&#; ya&#;an&#;r. Bu durumda ailelerin endi&#;e etmesine gerek yoktur.
  • 4 farkl&#; tipte isilik olu&#;ur. &#;silik türlerinin birbirinden fark&#; kabart&#;lar&#;n boyutu ve olu&#;ma nedenidir.
  • A&#;&#;r&#; s&#;cakl&#;kla olu&#;ma riski yükselen isilik, mevsime göre yanl&#;&#; giyinme &#;ekliyle de insanlar&#; rahats&#;z edebilir.
  • Bu hastal&#;&#;&#;n tedavisi mümkündür. Kal&#;c&#; bir problem de&#;ildir. Fark edildi&#;inde k&#;sa süre içinde doktora görünmeniz önerilir.

Pamukçuk Nas&#;l Geçer? Evde 5 Bitkisel Çözüm

&#;silik Nas&#;l Geçer, Ne &#;yi Gelir? 10 Bitkisel Çözüm

1) Çay A&#;ac&#; Ya&#;&#;

  • &#;sili&#;e iyi gelen &#;eyler aras&#;nda çay a&#;ac&#; ya&#;&#; yer almaktad&#;r.
  • Çay a&#;ac&#; ya&#;&#;n&#; bir miktar suyla kar&#;&#;t&#;r&#;p isilik olan bölgeye sürdü&#;ünüzde, olu&#;an k&#;zar&#;k kabart&#;lar&#; iyile&#;tirebilirsiniz.
  • Çocuklar için kullanmadan önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;z&#; tavsiye ediyoruz.
  • Çay a&#;ac&#; ya&#;&#;n&#;n isilik için kullan&#;m&#; yeti&#;kinlere uygundur.

Çay A&#;ac&#; Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir?

çay a&#;ac&#; ya&#;&#;

2) Magnezyum Ya&#;&#;

  • Magnezyum ya&#;&#; ciltte olu&#;an k&#;zarma ve ka&#;&#;nt&#;lar için önerilmektedir.
  • &#;silik için de magnezyum ya&#;&#; kullan&#;lmaktad&#;r.
  • S&#;cak havalarda cildinizin daha iyi görünmesi için isilik olan yerlere magnezyum ya&#;&#; sürülmesi uygun olacakt&#;r.
magnezyum ya&#;&#;

3) Bentonit Kil

  • Bebeklerde isili&#;e ne iyi gelir diyenler için bentonit kil gündeme gelmektedir.
  • Özellikle de bebekler için kullan&#;m&#; uygun olan bentonit kil, cildin yenilenmesini sa&#;lar.
  • Etkili cilt bak&#;m malzemelerinden biri olan bentonit kil, pek çok ki&#;inin rahats&#;zl&#;k duydu&#;u isilik için de verimli sonuçlar vermektedir.

Kil Maskesi Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Yap&#;l&#;r? 4 Do&#;al Maske Tarifi

bentonit kil

4) Hindistan Cevizi Ya&#;&#;

  • &#;sili&#;e ne iyi gelir evde ne yapabilirim diyenlere Hindistan cevizi ya&#;&#;n&#;n kullan&#;m&#; hat&#;rlatal&#;m.
  • Hindistan cevizi ya&#;&#;, isilik sonucunda olu&#;an k&#;zarma ve ka&#;&#;nt&#;y&#; iyile&#;tirmektedir.
  • Evinizde kendiniz kolayca tedavinizi yapabilirsiniz. Hindistan cevizi ya&#;&#;n&#; isilikli olan bölgelerde düzenli &#;ekilde kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Ya&#;&#; Faydalar&#; – Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Mucizevi Etkileri

hindistan cevizi ya&#;&#;

5) Shea Ya&#;&#;

  • Vitamin bak&#;m&#;ndan zengin olan shea ya&#;&#;, cildin kurumas&#;n&#; önler ve isilik sonucunda olu&#;an ka&#;&#;nt&#;y&#; giderir.
  • &#;silik ba&#;lang&#;c&#;nda ve iyile&#;menin son evresinde shea ya&#;&#; kullanmal&#;s&#;n&#;z. Düzenli kullan&#;mda isilik etkilerini yok edecektir.

Yo&#;un Nemlendirici Shea Ya&#;&#;n&#;n 10 Faydas&#;

shea ya&#;&#;

6) Zerdeçal

  • Zerdeçal cilt üzerinde olu&#;an sivilce ve kabarc&#;klar&#; a&#;r&#;s&#;z &#;ekilde kurutur ve iyile&#;tirir. &#;silik söz konusu oldu&#;unda da zerdeçal önerilir.
  • Zerdeçal&#; bir miktar suyla kar&#;&#;t&#;r&#;p krem k&#;vam&#;n&#; verebilirsiniz. Bu kremi isilik olan dokuya sürün ve bir süre bekleterek y&#;kay&#;n.

Zerdeçal&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z &#;ifal&#; Özellikleri

zerdeçal

7) Aloe Vera

  • Cildin nem dengesini koruyan ve yeni hücre olu&#;umunu destekleyen aloe vera, isilik olan doku üzerinde de h&#;zl&#; bir geli&#;me gösterir.
  • K&#;zarma, ka&#;&#;nt&#; ve kabarc&#;klar&#; k&#;sa sürede iyile&#;tiren aloe vera jel ya da krem halinde kullan&#;labilir.

7 Farkl&#; &#;htiyac&#;n&#;za Özel En &#;yi Aloe Vera Maskesi Tarifleri

aloe vera

8) Elma Sirkesi

  • Yeti&#;kinlerde meydana gelen isilik sorunu için elma sirkesi do&#;al bir çözüm olacakt&#;r.
  • Elma sirkesini bir miktar suyla kar&#;&#;t&#;r&#;n ve bir pamuk yard&#;m&#;yla cildinize sürün.
  • &#;silik olu&#;an bölgelerin enfeksiyon kapmas&#;n&#; önler ve yeni hücre olu&#;umu h&#;zland&#;r&#;r.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

elma sirkesi

9) Zeytinya&#;&#;

  • &#;sili&#;e zeytinya&#;&#; önerilir. Zeytinya&#;&#; her ya&#;tan ki&#;i için kullan&#;m&#; uygun olan bir do&#;al yöntemdir.
  • Zeytinya&#;&#;n&#; do&#;rudan cildinize sürüp bekleyebilirsiniz.
  • Bebeklerde olu&#;an isilik için de güvenle kullanabilirsiniz. Düzenli kullanarak cildinizi isilikten koruyabilirsiniz.

Zeytinya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir?

zeytinya&#;&#;

10) Kantaron Ya&#;&#;

  • &#;sili&#;e kantaron ya&#;&#; kullanmak isteyenler bu faydal&#; diledi&#;i an kullanabilir.
  • Kantaron ya&#;&#;n&#;n cildi nemlendirici ve yenileyici etkisi vard&#;r.
  • S&#;cak havalarda cildinizde yay&#;lmaya ba&#;layan isilikler için evinizde kantaron ya&#;&#;n&#; bulundurabilirsiniz.

Kantaron Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

kantaron ya&#;&#;

&#;silik Neden Olur?

&#;silik bebeklerin cilt problemi olarak bilinse de her ya&#;ta görülebilir. Bebekler isilik olu&#;ma nedenlerini &#;öyle ifade edelim.

Bebeklerde:

  • Bebeklerin ter bezleri henüz geli&#;medi&#;i için genellikle isilik bebeklerde ya&#;an&#;r.
  • Bezinin s&#;k s&#;k de&#;i&#;tirilmedi&#;i durumlarda da isilik olu&#;umu ço&#;al&#;r.
  • Dar k&#;yafetler içinde uzun süre kalan bebeklerin cildi yeterli düzeyde hava alamad&#;&#;&#; için etkilenebilir.
  • Mevsime uygun k&#;yafetler seçildi&#;inde bebeklerde isilik önlenebilir.

Yeti&#;kinlerde:

  • Yüksek tansiyon ve migren ilaçlar&#;n&#;n uzun süre kullan&#;m&#;
  • A&#;&#;r&#; terleme
  • Kal&#;n k&#;yafet kullan&#;m&#;
  • Uzun süreli kozmetik ürünü kullan&#;m&#;
  • Birkaç günden fazla yatak istirahat&#; geçirmek
  • Yüksek s&#;cakl&#;kta kalmak
isilik neden olur

&#;silik Belirtileri, Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

&#;silik kendini birkaç belirti ile göstermektedir. Bu cilt problemini di&#;er sorunlardan ay&#;rt etmek için listedeki belirtileri inceleyebilirsiniz.

  • Cilt üzerine ka&#;&#;nt&#; ve k&#;zarma
  • K&#;rm&#;z&#; ve pembe minik kabarc&#;klar
  • Bazen su toplayan ufak kabarc&#;klar
  • &#;&#;ne batma hissi
  • Parlak k&#;rm&#;z&#; tonlarda geni&#; k&#;zar&#;klar
isilik nedir

&#;silik Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

&#;silik problemini k&#;sa sürede çözmek için en yak&#;n “Cildiye” doktoruna görünmelisiniz. Size uygulayaca&#;&#; tedavi yöntemleri &#;öyle olacakt&#;r.

  • Ka&#;&#;nt&#; ve k&#;zarmay&#; önleyen merhemlerin düzenli kullan&#;m&#; önerilir.
  • Ter bezlerini rahatlatan losyonlar reçete edilir.
  • Il&#;k suyla du&#; almak ve rahat k&#;yafetler giymek hastaya iyi gelecektir.
  • Tedavi sürecinde terlemekten kaç&#;n&#;lmal&#;d&#;r.
isilik tedavisi

Bebeklerde Pi&#;i&#;e &#;yi Gelen 7 Bitkisel Çözüm

Zonaya &#;yi Gelen 7 Do&#;al Besin, Bitkisel Tedavi

Egzama Nedir? Neden Olur? Ne &#;yi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Yan&#;k Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Ne &#;yi Gelir? Evde Bitkisel &#;lk Yard&#;m

Sedef Hastal&#;&#;&#; Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Bitkisel Çözüm Önerileri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası