gebelikte karin ve bel agrisi neden olur / Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları | Uni Baby

Gebelikte Karin Ve Bel Agrisi Neden Olur

gebelikte karin ve bel agrisi neden olur

Hamilelikte karın ağrısı neden olur, ne zaman başlar? Karın ve kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Hamilelik anne adayları için zorlu bir süreçtir. İlk günlerden itibaren değişen vücut dengesi kimi zaman günlük yaşamı etkilemektedir. Fiziksel değişikliklerin neredeyse ilk haftalardan itibaren başlaması bel ve karın bölgesinde zaman zaman yaşanan ağrılar anne adaylarının sıkça karşılaştıkları sorunlar arasındadır. Hamileliğin ilk dönemlerinde anne adayı önce kilo vermeye başlar. İlerleyen süreçte ise kilo alır ve vücudu ağırlaşır. Ayaklarda, dizlerde de ağrılar yaşanabilir.

KARIN AĞRISI HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

Gebelikte zaman zaman karın ve kasıklarda ağrılar yaşanmaktadır. Karın ağrısı hamilelik belirtisi olabilir. Fakat her karın ağrısı gebelik belirtisi olarak algılanmamalıdır. Hamilelik belirtisi olan karın ağrısı karnın üst kısmından başlayıp kasıklarda daha yoğunlukla ağrı hissedilmesiyle anlaşılabilir.

HAMİLELİKTE KARIN AĞRISI NE ZAMAN BAŞLAR?

Embriyo oluşurken rahimde kendine bir yer edinmeye başlar. Bu yer edince süresince anne adayında karın ağrıları yaşanması normal karşılanır. Hafif ve aralıklarla sızlama gibi ağrılar embriyonunun rahme tutunma süresinde yaşanmaktadır.

BAĞIRSAK SORUNLARI KARIN AĞRISINA NEDEN OLABİLİR

Sindirim sistemi sorunları da hamilelik döneminde karın ağrısına neden olabilir. Anne karnında bebeğin hareketlenmeye başlaması anne adayında aralıklı karın ağrısına neden olabildiği gibi, bu durum bağırsak hareketlerini de etkileyebilir. Bu durumda doğru beslenme devreye girmektedir. Bağırsakları rahatlatıcı ve sağlıklı besinler tüketmek anne adayını rahatlattığı bilinmektedir.

AYDAN SONRA KARIN AĞRILARI ARTABİLİR

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde özellikle 5. aydan itibaren karın ağrılarında artış olur. Karın çevresi büyüdükçe karın ağrıları da artar. Bu ağrılar genellikle hamileliğin 5. ayından sonra daha hissedilir hale gelir.

STRES DE KARIN AĞRISINA SEBEP OLUR

Bazı hamilelerde stres kaynaklı karın ağrıları da olabilmektedir. Ani duygu değişimleri, sinirlenmek karın ağrısına neden olmaktadır. Bunun nedeni ise stres veya ani duygu değişimleri sindirim sistemini doğrudan etkiler bu yüzden birçok hamile strese bağlı karın ağrısı yaşar.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Hamilelik döneminde yaşanan karın ağrılarının birçoğu normal kabul edilir. Fakat ağrıların yanı sıra başka şikayetler de ortaya çıkıyorsa göz ardı edilmemeli ve bir an önce doktora gidilmelidir.

KARIN AĞRISIYLA BERABER BU ŞİKAYETLERE DİKKAT

Karın ağrısıyla beraber;

- Kanama

- Şiddetli ve uzun süren baş ağrısı

- Ateş, titreme

- Kusma

- Ellerde ve ayaklarda ani şişlik gibi şikayetler varsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

KASIK AĞRISINI AZALTMA YOLLARI NELERDİR?

- Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak hamilelik dönemindeki kasık ağrılarını hafifletir ve hamilelik sürecinin daha ağrısız geçmesini sağlar.

- Ani hareket etmemek gerekir. Ani hareket edildiğinde kasık bölgesinde ani kasılmalar meydana gelebilir.

- Özellikle bel kısmı bol kıyafetler tercih edilmeli. Bel ve karın bölgesine baskı yapmayacak kıyafetler karın ve kasık ağrılarının engellenmesini sağlayacaktır.

Hamilelikte Bel ve Karın Ağrısı, Hamileliğin aylarında sık görülen ağrılardan biri olup anneleri olumsuz olarak rahatsız etmektedir. Hamile annelerin çoğu bel ağrısından ve karın ağrısından şikayetçi olup sürekli doktor tarafından muayene gerektiğini düşünmektedir. Fakat hamilelikte bel ve karın ağrısı normal olarak bilinir. Bel ve karın ağrısı hemen hemen her hamile bayanda görülmekte olup ara ara izlenim göstermektedir. Bu ağrılar anneleri tedirgin etmemeli ve korkulacak bir ağrı olmadığı bilinmektedir. Yalnız bu ağrılar dayanılmaz hal aldıkça tabi ki doktor tarafından muayene olmalıdır. Hamilelikte bel ve karın ağrıları kasların ve bağların gerilmesiyle başlar. Bu ağrılar kramp tarzında veya bıçak saplanma ağrıları benzeri olarak genelde yataktan kalkışlarda, oturulan yerden kalkışlarda, arabaya iniş binişlerde daha belirginleşir. Bu tür ağrılar genelde kısa ve geçici ağrı türleridir.

Hamilelikte Bel ve Karın Ağrısı Nedenleri

  • Hamileliğin son üç aylarında bel ve karın ağrıları daha fazla oluşur.
  • Hamilelikte gaz, şişkinlik, kabızlık ve idrara çıkamama da bu sancılara neden olabilir.
  • Hamilelikte karın ve bel ağrıları ile birlikte bulantı, kusma, ateş, şişlik gibi sıkıntılarda yaşanmaktadır.
  • Hamilelikte karın ve bel ağrıları ilk üç ay olduğu gibi son üç ayda da görülür. Nedeni ise bebek büyüdükçe kilo artışı olmaktadır ve bu kilo artışı bele yüklenmekte olup annede bel ve karın ağrısı oluşturabilmektedir. Bu ağrılardan anneler korkmamalı ve bol yürüyüş ile birlikte istirahat etmelidir.

Ne Yapılabilir?

  • Anneler topuklu ayakkabı yerine yerden hafif yüksek ayakkabılar tercih etmelidir.
  • Ağrıyan bölgeye aralıklarla sıcak veya soğuk kompres uygulanmalıdır.
  • Yatak seçiminde yumuşak bir yatak yerine sert bir yatak  tercih edilmelidir.
  • Uzun süre ayak  üzerinde durulmamalıdır.
  • Kilo artışına dikkat edilmeli ve gerektiğinden fazla kilodan kaçınılmalıdır.

Bu şekilde anne adayları tamamen olmasa da bu tür ağrıları birazda olsa azaltabilirler. Tabi bu uygulamaları uygularken anne adayları D vitamini almalıdır. Hamilelikte bel ve karın ağrısı için korkulmamalı ve evde bazı uygulamalar yapılarak geçirilebilir. Hamilelikte kişi bol su tüketmelidir çünkü suyun anneye faydası olduğu kadar bir o kadarda bebeğe faydalı olacaktır. Suyu bol tüketen hamilelerde kabızlık çok fazla yaşanmamakta olup karın ağrısı azalmakta olur. Hamileliğin başlaması ile rahim büyümeye başlar ve rahmi karın içerisinde tutam tüm bağlar gerilme nedeni ile karın ağrısı hissedilir. Sonuç olarak bu ağrılar tedavi gerektirmez ve istirahat ile geçebilir. Hamileliğin büyümesiyle karında iç organların yer değiştirmesi ve karın zarı İritasyonuna bağlı olan geçici ağrılardır. Tüm gebelikte yaşanan bu ağrılar istirahat ve tüm müdahaleye rağmen geçmez ise gün geçtikçe şiddetli bir ağrı oluşmaya başlar ise uzman bir doktora görünmenizde fayda olur. Hamilelikte karın ağrılarının sık karşılaşıldığı nedenlerden biri gaz ve kabızlık olarak bilinir. Hamilelikte progesteron hormonu seviyesi artarak gaz oluşumu olur. Bu hormonların artışıyla sindirim sisteminde yiyecekler daha yavaş ilerler. Bu yüzden bol su tüketilerek bu yiyeceklerin sindirim sistemi gaz ve kabızlık giderilebilir.

  • Belinizi sert bir şekilde çevirmemeye dikkat edin.
  • Hafif şekilde yavaşça eğilip kalkın.
  • Bu ağrılar hissedildiği zaman yürüyüş yapıp veya uzanıp dinlenilmelidir.
  • Bolca su tüketilmelidir.

Unutulmamalıdır ki hamilelikte bel ve karın ağrısı geçici olmayabilir. Bu yüzden ani ve sürekli bir sancıdan kendinizi ihmal etmemenizde fayda olur.

Op. Dr. Sibel KAYA
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Sibel Kaya

The greatest excitement couples experience after marriage is the moment when the expectant mother learns that she is pregnant. After learning that he is pregnant, parents who are expecting their baby with excitement start to do some research. They want their babies to have a healthy process during pregnancy. They explore the benefits of each food they eat while pregnant.

 

 Will there be back pain in the first week and first month of pregnancy? How Does It Pass?

 

 In the first days of pregnancy, low back pain may be seen in some expectant mothers. The reason is increased hormones. Although he thinks that low back pain caused by the growing uterus and hormones in the first 3 months can be considered as a risk of miscarriage in the pregnant woman and may cause anxiety, the answer to the question of whether the low back pain is normal. Especially as the baby develops day by day, the weight increases and the mother is burdened with a lot. Pregnant mothers look for a herbal solution for low back pain complaints. Since drug drinking is limited during pregnancy, it is naturally directed towards relieving low back pain. Resting, not lifting heavy and similar advice is not given in response to the question of neither pain nor good.

 

 As an answer to the question of how low back pain goes, the severity and duration of low back pain is very important. The answer to the question of what is good for low back pain is that regularly stretching for 15 to 20 minutes every day will significantly reduce back pain complaints during the day. Massaging the waist and back area to relieve low back pain can relieve your pain. Hot towels and cold treatments can help reduce back pain.

 

 Causes Low Back Pain During Pregnancy?

 

 The answer to the question of what causes low back pain during pregnancy becomes the issue of excess weight gain in a short time. Among the causes of low back pain, growth in the uterus during pregnancy may cause imbalance between the abdominal and back muscles in terms of strength or the weight of the enlarged uterus can directly cause pressure. During pregnancy, relaxin, estrogen and progesterone serum levels increase and cause low back pain.

 

 What Is Good For Low Back Pain During Pregnancy?

 

 

 Staying still for a long time during pregnancy, trying to relax your muscles by putting a step under one foot during long sitting and standing are among the things that are good for low back pain. The answer to the question of what causes low back pain, a comfortable sleep pattern is among the solutions that are good for back pain. Expectant mothers should get help from their doctor and a specialist about what to do to relieve low back pain.

Gebelikte karın, kasık, bel, sırt ağrısında doktora gitmek gerekir mi? Riskli midir?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Gebelikte ağrı: en sık görülen belirti. Ağrı şikayeti neden olur ve ne zaman risklidir?

Anne adayları bu dönemde (korona pandemisi) hem bizim önerimiz ile hem de kendi korkuları ve kaygıları nedeniyle hastanelere az gitseler de gebelik kontrollerinde sadece gerekli olanlarına, mutlaka gerekli olanlarına gitseler de, aralarda o gitmedikleri dönemlerde, uzun süre gitmedikleri dönemlerde en çok kaygılandıkları şeylerden belki de birincisi ağrı.

Gebelik döneminin en başından, yani gebelik testini yaptığınız günden bebek doğana kadar olan dönemde %90'ın üzerinde anne adayı mutlaka şöyle veya böyle bir ağrı ile karşılaşıyor.

Peki bu ağrının nedeni nedir, neden bu kadar sık oluyor?

Çünkü bir kere öncelikle rahim ufacık bir organ. Bir yumruk büyüklüğünde bir organ. Bu rahim gebeliğin hormonları etkisiyle büyümeye başlayınca, bu büyümenin etkisiyle, özellikle de haftalar ilerledikçe, ki bu ilk haftalarda bile olabilir, daha ilk haftalarda rahimin büyümesi bazı anne adaylarında kasık ağrısına neden olabiliyor.

Rahim büyüdükçe, o rahimi yerinde tutan bağlar var, rahim organını karın içinde tutan bağlar var. Onlar rahim kadar hızlı büyüyemediği için o bağlar aşağı doğru çekiyor, rahim de yukarıya doğru büyüyor ve böylece bir ağrı meydana geliyor.

Yani ağrının birinci kaynağı rahimin büyümesi.

İkinci kaynağı, çatı kemikleri dediğimiz bu pelvis adını verdiğimiz yapıdaki kemiklerin bebeğin doğum kanalından geçmesini kolaylaştırmak amacıyla daha hamileliğin ilk haftalarından itibaren genellikle de ikinci yarısından itibaren daha fazla olacak şekilde birbirinden ayrılması. Çünkü o doğum kanalının hazırlanması lazım bebeğin doğumuna. İşte o da bir ağrı kaynağı.

Onun dışında diğer bir ağrı kaynağı da karın kaslarının kasılması. Bu da istemsiz bir şekilde bazen bir bölgesinin daha fazla bir bölgesinin daha az kasılması nedeniyle bir ağrı kaynağı olabiliyor.

Diğer bir ağrı kaynağı da rahim kaslarının antrenman yapması.

haftadan sonra başlayan ve haftadan itibaren anne adayı tarafından da hissedilmeye başlayan bir şekilde rahim kasları esas o büyük olaya yani doğum kasılmalarına hazırlık yapmak amacıyla kendilerini güçlü tutabilmek için kasılıyorlar.

Braxton hicks kasılması adını verdiğimiz bu kasılmalar tabii ki düzensiz oluyor. Anne adayı tarafından ama bazen daha fazla hissedilebiliyor. Özellikle son haftalarda. Bu da bir ağrı kaynağı.



Onun dışında bebek hareketlerinin kendisi de ağrılı olabiliyor.

Bebeğin pozisyon değiştirmesi bebek hareketi olarak algılanmamasına rağmen karnın bir kısmında yatması diğer pozisyona geçmesi de ağrı kaynağı olabiliyor. Bu da anne adayları tarafından yine ağrı şeklinde hissedilebiliyor.

Yani bu birkaç mekanizmayla açıklanabilecek olan ağrı dediğimiz karın bölgesindeki ağrı bebeği taşıdığımız yerdeki ağrı anne adayları tarafından çok farklı şekilde hissedilip çok farklı şekilde tarif edilebiliyor:

"Karnımda bir batma, karnımda bir uyuşma, kasıklarımda ağrı, belimde ağrı karıncalanma hissi, vajinada dolgunluk hissi, vajinada elektriklenme hissi, bebeğin bir yere toplanma hissi".

Bunların hepsi, yani bu sadece en sık kullanılan örnekler anne adayı tarafından, bu mekanizmalarla oluşan karın ağrısı çok farklı şekillerde de tarif edilebilir. Ama hepsinin ortak noktası bu bahsettiğimiz mekanizmalar.

Yani özetle söylemek gerekirse anne adayının her ağrı için mutlaka endişelenmesi ve doktora ekstradan gitmesine gerek yok. Ama eğer düzenli giren bir ağrı varsa, günlük hayatı olumsuz etkiliyorsa yine de doktora başvurmak gerekir.



  • Gebeliğin ilk aylarında karnın davul gibi şişmesi neden olur?
  • Gebeliğin son aylarında göğüs kafesi ve kaburgalarda batma ve elektriklenme neden olur?
  • Gebelikte kilo alımı, ödem, şişlikler ve alınan kiloların dağılımı
  • Hamileliğin son aylarında uykusuzluk ve sık uyanma ne işe yarar
  • Gebelikte uyku, yatış ve istirahat pozisyonu nasıl olmalı? Sol yana yatmak zorunlu mu?
  • Gebelik hiç kilo almadan tamamlanabilir mi? Doğuma kadar kaç kilo alınır?
  • Gebelikte nefes darlığı, nefes nefese kalma, zor solunum ve soluk alma açlığı neden olur?
  • Yalancı doğum sancısı (Braxton-Hicks) ile gerçek doğum ağrısı nasıl ayırt edilir?
  • Gebelikte sağ yana dönerek veya sırt üstü uyumak ve yatmak bebeğe zarar verir mi?
  • Gebelikte cinsel ilişki ne zaman risklidir ve kısıtlanmalıdır?
  • Gebelikte belirtilerin, özellikle bulantıların kaybolması bebekte bir sorun olduğunu mu gösterir?
  • Gebelik testi cinsel ilişki, aşılama, tüp bebekten kaç gün sonra pozitif sonuç verir?
  • Gebelikte ağır kaldırmak, bebeğini kucağına almak, karna ufak darbeler zararlı mı?
  • Gebeliğin ilk aylarında cinsel ilişki yasak mı, düşük riskine yol açar mı?
  • Kan (Rh) uyuşmazlığı nedir, iğne (Rhogam) hangi durumlarda uygulanır ve ne işe yarar?
  • Gebelikte karın, kasık, bel ağrısı, vajinada dolgunluk, batma erken doğum belirtisi midir?
  • Gebelikte mide yanması ve bulantı bebeğin saçlanmasına bağlı mıdır?
  • Gebelik başladığında adet gecikmesi dışında hiç bir belirti olmaması bir soruna işaret eder mi?
  • Baba adaylarının mutlu bir gebelik için mutlaka kaçınması gerekenler

İLGİLİ KONULAR:


Video: GEBELİKTE KARIN, KASIK, BEL, SIRT AĞRISI DOKTORA MUTLAKA GİDİLMESİ GEREKEN RİSKLİ BİR DURUM MUDUR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası