dolgu yapıldıktan sonra su içilir mi / Estetik yüz dolgu uygulamalarında kalıcılık sorunsalı - Dermatoloji Uzm. Dr. Yusuf Topal

Dolgu Yapıldıktan Sonra Su Içilir Mi

dolgu yapıldıktan sonra su içilir mi

Diş Dolgusu ve Diş Restorasyonu Sonrası &#; Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dolgu sonrası ağrı, çenede şişlik, diş uyuşturulur mu, anestezi ne zaman geçer ve daha birçok sorunun cevabını Dt. Hamza Keskin&#;in yazdığı bu yazıda. Diş dolgusu sonrası nelere dikkat edilmeli ve neler yapılmalıdır? Tüm detayları Keskin diş kliniği hekiminiz Hamza Keskin cevaplıyor. 

Diş dolgusu, ve diş restorasyonu farklı işlemlerdir. Dişin doğal yapısının bozulması ile çürük diş oluşur. Bu çürüğe kavite ismi verilir. Çürük dişin, kavitesinin temizlenmesi ve boşluğun diş restorasyonu için kullanılan materyallere diş dolgusu denir. Diş çürüklerinin aşınması, renklenmesi, hassas dişlerde, aralıklı dişlerde, kırık dişlerde, şekil, doku ve form bozukluğu olan dişlerin, hafif çapraşıklıkların tedavisini gerçekleştirmesi işlemine diş restorasyon tedavisi denir. Bu tedaviler için ışıklı beyaz dolgulardan, porselen dolgulardan (inley-onley), fiber uygulamalarından, beyazlatma yöntemlerinden, hassasiyet gidericilerden, lazer teknolojisi ve lamina uygulamalarından faydalanılmaktadır.

Diş Dolgusu ve Diş Resterasyonu

Diş Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ? 

İçindekiler

Diş dolgusu diş hekimliğinde herhalde en çok yapılan tedavilerin başında gelmektedir. Sizlerediş dolgu sonrasıneler olabilir? diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler?diş dolgusu sonrasında ağrı olur mu? gibi ana soruların cevaplarını yazacağımız gibi &#;diş dolgusundan sonra alkol, sigara alabilir miyim?&#; gibi sorularında cevaplarını vermeye çalışacağız.

🔹 Diş dolgusuyapılmadan önce dişiniz uyuşturulduysa saat yemek yememeniz gerekmektedir.Diş dolgusu uyuşukluğunasıl geçerveya diş dolgu sonrası nelere dikkat edilmeli? derseniz sadece bekleyerek geçer. Dolgu sonrası başınız dönüyor ya da kendinizi çok halsiz hissediyorsanız uyuşuk olan bölgenizdeki dudağınızı ve yanağınızı ısırmamaya dikkat ederek yemek yiyebilirsiniz. Siz yine de bir süre sıvı gıdalarla beslenin.

🔹 Dolgu sonrası ağrıolabilir. Bunun için dolgu sonrası doktorunuzun yazdığı veya evde daha önce kullandığınız bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.  Ağrı kesiciyi günde 3 taneden fazla içmeyin. Dolgu yapılan dişağrıyor ise veyadolgu sonrası ağrılarağrı kesici içtiğiniz halde geçmiyorsa dolgunuz yenilenmesi veya dişinizekanal tedavisiyapılması gerekebilir. Doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.Dolgu sonrası yemek yerken ağrıoluyorsa yine yukarıda yazdığım kuralları dikkate alabilirsiniz.

👉 Kanal tedavisiyle ilgili en kapsamlı bilgiler için tıklayın.

🔹 Beyaz dolgu yani Kompozit dolgusonrasında uyuşturma, anestezi işlemi yapılmadıysa hemen yemek yiyip içebilirsiniz. Asitli yiyecek ve içeceklerden bir gün uzak durursanız daha iyi olur.

🔹 Dolgu yüksek oldu, dolgu yüksekliği nasıl anlaşılır? gibi sorunlarınız varsa ya da dolgu yapılan diş bölgesinde yemek yerken gariplik hissediyorsanız bu aslında normaldir. Ağız içine yeni bir işlem yani diş dolgusu yapıldığı için size garip geliyor olabilir. gün içinde bu duruma alışacaksınız. Bu duruma alışamayacak gibiyseniz doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz gerekmektedir. Merak etmeyin doktorunuz için bu işlem çok kısa bir işlem olacaktır.

🔹 Dolgu sonrası sızı ve sızlama,dolgu sonrası soğuk hassasiyeti olabilir. hafta kadar devam edebilir. Hassasiyeti azaltmak için hassasiyet giderici diş macunlarını ve gargaralarını kullanabilirsiniz. Diş dolgu sonrası hassasiyet devam ediyorsa ağrı kesici alabilirsiniz. Diş dolgusu sonrası ağrı kesiciden sonrada ağrınız geçmiyorsa doktorunuzdan randevu isteyebilirsiniz.

🔹 Doktorunuz derin bir diş dolgusu yaptığını söylemiş ve dişinizin kanala gitmeden kurtulmasını istemiş ve kuafaj denilen bir işlem yapmış olabilir. Bu durumda biraz sabırlı olmak gerekir.Derin dolgu sonrası ağrıolabilir ve yine ağrı kesici içmeniz gerekebilir. Ağrılarınız artarak devam ediyorsa doktorunuzdan randevu alabilirsiniz dişinize büyük ihtimalkanal tedavisi yapılacaktır. İlerleyen zamanlarda &#;Neden kuafaj tedavisini tercih etmeliyiz?&#; adlı bir yazı yazacağım. 

Dolgu Sonrası

🔹 Diş dolgu sonrası dolgu yapılan diş yüzeyinde pürüzler olabilir. Kullandıkça alışacaksınız, gün içinde alışmazsanız bir sonraki randevunuzda doktorunuza söyleyin tekrardan ufak bir cila işlemi yapacaktır.

🔹 Ön bölge estetik dolgularıyla ısırma işlemi yaparken dikkatli olun çok sert yiyecekleri ısırmamaya dikkat edin. Burada bahsettiğimiz fındık fıstık yiyebilirsiniz ama fındık ve fıstık kabuklarını dişinizle kırmayın:)

🔹 gün çok renkli yiyecek içeceklerden uzak durun. Özellikle ön bölge estetik dolgularında renkleşmeye en açık olduğu zamanlar ilk günlerdir. Örnek olarak vişne, çilek, çay, kahve, sigara vb. verilebilir.

Yukarıda maddelerle anlatmaya çalıştığım durumlar hiç başınıza gelmeyebilir. Bunlar nadir olarak karşımıza çıkar endişelenecek bir durum yoktur. Dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekenler hekiminiz tarafından sizlere bildirilecektir. Hekiminizin verdiği talimatlara uyduğunuz takdirde bir problem yaşanmayacaktır.

Dolgu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Sorulabilecek Soru & Cevaplar

⚡ Dolgudan sonra yemek ne zaman yenir?

Diş dolgusu sonrası yemek yemek için uyuşukluğun geçmesini beklemenizi tavsiye ederim. Dolgudan sonra yemek yemek için uyuşukluğun geçmesini beklemelisiniz. Ağzınız uyuşukken yemek yemek ağız içinde yaralanmalara sebep olabilir. Uyuşuk bölgeyi farkında olmadan ısırabilirsiniz.

Dolgudan sonra su içilir mi?

Dolgudan sonra su içilir mi?evet dolgudan sonra su içebilirsiniz. Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenleriçecek konusunda sadece su içmeniz tavsiye edilir. Kola veya asitli içecekler, sıcak soğuk içecekleri içmenizi tavsiye etmiyoruz. 

Emziren annelere diş dolgusu sonrası ne tavsiye edersiniz?

Normal diş dolgu sonrası dikkat edileceklerinizin aynısı hamilelik ve emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenlerle aynıdır. Ekstra bir durum yoktur.

Hamile ve Emzirenlerde Diş Bakımı, Ağrısı, Çürümesi, Merak Edilen Her Şey için tıklayın.

Dolgu kırılır mı?

Evet dolgunuz kırılabilir. Nasıl kendi dişiniz kırılabiliyorsa hekiminizin yaptığı dolgu da kırılabilir. En kısa sürede kırılan yerin onarılması gerekmektedir. Kırılan dolgunun büyüklüğüne göre kaplama da yapılabilir. Korkmayın sadece 1 dişiniz kaplanacak ve diğer dişlerinize zarar verilmeyecektir.

Tek diş kaplama olur mu? Detaylı bilgi için tıklayın.

Diş uyuşukluğu ne zaman geçer?

Yapılan anestezinin miktarına göre diş uyuşukluğu  saat arasında geçer.

Dolgumun rengini beğenmiyorum, ne yapabilirim?

Kompozit dolgularuzun yıllar içinde renkleşebilir ve bu durum sizi rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kanal tedavili dişlerde daha fazla olabilir. Bu durumun 2 çözümü vardır, ya endobleaching dediğimiztek diş beyazlatmaya da dişinizezirkonyum kaplamayapmaktır.

Zirkonyum kaplamalarla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Dolgu yaparken diş uyuşturulur mu?

Bu durum dolgunun derinliğine göre değişmektedir.
Dişi uyuşturmadan dolgu yapılır mı? Evet yapılır.
Siz anestezi yapılsın isterseniz doktorunuz yapacaktır. Ama bazı dolgular yüzeysel olmakta ve dişin sinirine çok uzak olmaktadır bu yüzden gereksiz anestezi alınmasına gerek yoktur. illa dişinizin uyuşturulmasını istiyorsanız doktorunuz sizi kırmayacaktır:)

Dolgu sonrası ağrı nedenleri?

Öncelikle aşağıda sıraladığım nedenlerin bir ihtimal olabileceğini, dolgulu diş ağrısının sebepsiz de olabileceğini ekleyerek maddelere başlayayım:) Dolgu ağrı yapar mı? veya diş dolgusu ağrı yapar mı? Evet dolgu sonrası ağrılar meydana gelebilir. Diş dolgusu ağrısınedenleri;

🔹 Yüksek yapılmış dolgu

🔹 Derin çürüklü dişe yapılan derin dolgu sonrası ağrı meydana gelebilir. Diş dolgu sonrası dişin sinirine çok yakın yapılan dolgu bazı durumlarda ağrı yapabilir.

🔹 Çok sert yiyecek  tüketmek.

🔹 Anestezi yapıldıysa iğne yerleri ağrı yapabilir.

🔹 Dolgunun diğer dişe yapışmasını engellemek için yerleştirdiğimiz kama benzeri aparatın yaptığı baskı sonrası uyuşukluk geçince, geçici olarak dolgu yapılan diş ağrısı sebebi olabilir.

20lik dişlere dolgu yapılır mı?

Şartlara göre yirmilik dişlerediş dolgusudakanal tedaviside yapılır.

Hangi durumlarda 20lik dişlere neler yapılır öğrenmek için tıklayın.

Diş dolgusu düştü ağrısı nasıl geçer?

Dolgunun düştüğü yere karanfil yağını pamukla birlikte koyarsanız bir ihtimal ağrınız geçecektir. 

Dişlerinizi fırçalamakta biraz rahatlama sağlayabilir.

Doktorunuzun önerdiği ya da daha önce kullandığınız bir ağrı kesici içebilirsiniz. En kısa sürede doktorunuzdan randevu alınız.

Diş dolgusu neyden yapılır?

Diş dolgusu kompozitdenilen diş minesinin sertliğine çok yakın ve ışıkla sertleşen bir materyalden yapılır. 

Dolgu sonrası çene ağrısı neden olur?

Diş dolgu sonrası çene ağrısının aklıma gelen birkaç sebebi;

🔹 Anestezi yapılan yerin ağrıması, iğne batırılan yerlerin ağrıması
🔹 Zor bir dişinize dolgu yapılmış ve çenenizi uzun süre açmak zorunda kalmış olabilirsiniz.
🔹 Dolgu sırasında aşırı stres yapıp çene kaslarınızı kasmış ve onları aşırı yormuş olabilirsiniz.

Dolgu sonrası ağrıya ne iyi gelir?

Dolgudan sonra ağrı olur mu, dolgudan sonra diş ağrır mısorularınızı detaylı olarak inceleyelim. 

Dolgu sonrası ağrıiçin öncelikle dişinizi fırçalayıp, diş ipi ile dolgu yapılan bölgeyi iyice temizleyin. Diş dolgu sonrası şiddetli ağrı devam ediyorsa ağrı kesici alabilirsiniz. Diş dolgusu sonrası ağrıgeç saatlerde ve açık diş kliniği bulamadıysanız acile gidip kalçadan ağrı kesici iğne yaptırabilirsiniz.

Diş dolgusu sonrası çenede şişlik olur mu?

Böyle bir durum çok çok nadir ve genellikle çok derin dolgulardan sonra meydana gelebilir. Ama diş dolgusu yapıldıktan hemen sonra olmaz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda şişlik gerçekten sizin hissettiğiniz gibi var ise büyük ihtimalkanal tedavisi yapılması gerekecektir. Doktorunuzdan randevu almanız gerekir. Diş dolgu sonrası çene ağrısışikayeti çok nadir rastlanan bir durumdur. Diş kökünün yapısı, derinliği gibi durumlar tamamen vakanın ağız yapısına bağlıdır.

Dolgu sonrası ağrı ne zaman geçer? 

Diş dolgusundan sonra ağrı olur mu veya dolgu sonrası ağrı ne zaman geçer soruları da aklınızı karıştırmaktadır. Diş dolgusonrası ağrı olabilir. Eğer oluşan ağrı şiddetli değil ise hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçlarını kullanabilirsiniz. Dolgu sonrası oluşan ağrı bir iki saat içerisinde kaybolacaktır. 

Diş dolgu sonrası şişlik ne zaman geçer?

Diş dolgu sonrası şişlik ne zaman geçer ya da şişlik olur mu soruları da merak konusudur. Dolgu yaptırdıktan sonraçenede ya da yanaklarda şişme olması nadir görülmektedir. Dolgu sonrası şişlik çok fazla ve ağrı yapıyorsa mutlaka hekiminize bildirmelisiniz.

Geçici dolgu sonrası ağrı

Geçici dolguyu genellikle kanal tedavisi 1. seansından sonra yaparız. Geçici dolgu fırçalanır mıdiye sorarsanız geçici dolgu çok bastırmadan yumuşak uçlu diş fırçaları ile fırçalayabilirsiniz. Diş fırçalama rutininizi bozmanıza gerek yoktur. Geçici dolgu sonrası ağrı oluşması da diş yapısına ve kök zedelenmesine bağlı olarak oluşabilir.

Kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilir konumuza yönlendirmek için buraya tıklayın

Dolgu sonrası su içilir mi? Dolgu sonrası yemek yenir mi?

Anestezi yapılmadıysa ve dolgunuz beyaz yanikompozit dolguise dolgu sonrasında hem su içip hem de istediğinizi yiyebilirsiniz. Ama 1. gün asitli ve çok renkli yiyecek ve içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

Dolgu sonrası yükseklik ağrı yapar mı?

Diş dolgusonrası yükseklik diş dolgusu ağrısı yapabilir. Ama burada hassas olan yükseklik ağrısıyla diş ağrısını birbirine karıştırmamaktır. Dişinize yapılan dolgunun yüksek yapıldığını bir şey yerken ilk olarak dolgu yapılan dişiniz karşısındaki dişe değiyorsa anlayabilirsiniz. Bu durumda doktorunuzdan randevu almanız gerekmektedir.  

Diş dolgusundan sonra sigara içilir mi?

Sigara içen bireyler için en çok merak edilen diş dolgusundan sonra sigarakullanımı. Diş dolgu yapıldıktan sonra sigaraiçmek için uyuşukluğun geçmesini beklemelisiniz. Çünkü ağzınızın bir kısmı uyuşuk olacağı için hemen içseniz bile pek bir şey anlamayacaksınız.

Dolgudan sonra sigara kullanımıhakkında diş hekiminizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Diş hekiminizin dolgu sonrası sigarakullanımı ile ilgili vermiş olduğu talimatlara uymanız önerilir. Dolgudan sonra sigara içmekdiş hekimleri tarafından önerilmemektedir. Çünkü ağız içerisinde bakteri oluşmasına sebep olabilir. Diş dolgu sonrası sigara kullanımı için hekimlerimiz sorularınızı cevaplamaktadır.

🔹 Dolgudan sonra sigara içilir mi? Aslında hiç kullanılmamasını önersek de diş dolgusu yapıldıktan sonra sigara içebilirsiniz. Ancak ağız içerisindeki uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.

🔹 Sigara dolguya zarar verir mi?Dolgudan sonra sigara içmekdolgularınıza zarar vermez. Fakat dolgu işlemi yapıldıktan hemen sonra içmeniz önerilmez. Ağız içerisinde işlem yapıldığı için bakteri oluşumuna müsait durumdadır. Bu nedenle dolgudan sonra sigara kullanımı için doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

🔹 Dolgudan kaç saat sonra sigara içilir? Diş dolgusu yaptırmanız durumunda dolgunun türüne, uygulanması durumunda yapılan kanal tedavisine ve genel anlamda ağız ve diş sağlığınıza bakarak doktorunuzun verdiği tavsiyelere göre 2 ila 48 saat arası diş dolgusundan sonra sigara içmemelisiniz. Bu durum bahsi geçen kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de en az 2 saat sigara içilmemesi önerilir.

🔹 Dolgu yapıldıktan sonra sigara içilir mi?Diş dolgusundan sonra sigara ilk gün sigara içilmesini tavsiye etmiyoruz. Ancak isteğe bağlı olarak bir iki saat sonra içilebilir. Diş dolgusu yaptıran vakalarda sigara içen hasta oranı fazla görülmektedir. Bu hastalarımızın dolgudan önce sorduğu soru dolgu yaptırdıktan sonra sigara içilir mi? Diş hekimleri bu konu ile ilgili bilgileri sizlere mutlaka verecektir.

Kısaca dolgudan sonra sigara içmekdolgularınıza zarar vermez. Dolgu sonrası sigara kullanabilirsiniz. Ancak bir iki saat beklemeniz önerilir. Dolgusonrası diş hekiminizin verdiği talimatlara uymanız halinde hasarlı bölgenin iyileşmesi çok kısa sürecektir.

Dolgu sonrası alkol kullanılır mı?

Dolgu sonrası alkoltüketimi için belirli bir süre beklenmesi gereklidir. Ancak dolgudan sonra alkoltüketimi de herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Diş dolgusu işlemlerini yaptıran kişiler yalnızca o gün için sigara ve alkol kullanımını kontrollü olarak gerçekleştirmek zorunda olurken sonrasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yani diş dolgusu sonrası alkol alınır mı sorusunu diş hekiminize yönlendirin ve doğru adımları takip ederek dolgu sonrası alkoltüketimine başlayın.

Dolgu sonrasında diş fırçalanır mı? Ne zaman fırçalanır?

Diş dolgu sonrası dolgulu diş fırçalanır mı veya dolgu yapılan diş fırçalanır mısoruları merak konusudur. Evet dolgudan sonra dişlerinizi hekiminizin belirttiği gibi fırçalayabilirsiniz. Dolgudan sonra diş fırçalanır mı sorunuzu detaylı olarak cevapladık.

Dişinize dolgu yaptırdıktan sonra diş fırçalamaişlemi dolgunun cinsine göre değişir. Dolgu yapıldıktan sonra diş fırçalanır mı sorusunu diş dolgusu türüne göre cevaplayalım. Dolgudan sonra diş fırçalama, beyaz yanikompozit dolguyapılmış ise hemen fırçalayabilirsiniz. Kompozit diş dolgular siz koltuktan kalkmadan önce sertleşmelerini tamamladıkları için hemen kullanılabilirler. Ama amalgam yanisiyah dolguyapıldıysa, dolgunun sertleşmesi için saat gibi bir süre geçmesi gerektiğinden dolgu sonrası diş fırçalama için saat beklemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca dolgudan sonra ağrışikayetiniz var ise ilk olarak dişlerinizi fırçalamanızı öneririz.

Dolgu Sonrası

Dolgulu diş ağrısına ne iyi gelir? Nasıl geçer?

Dolgu sonrası diş ağrısıiçin doktorunuzun size söylediği ağrı kesici içebilirsiniz. Karanfil çiğneyebilirsiniz. Hassasiyet giderici diş macunu ile fırçalayarak diş dolgusundan sonra ağrı problemini geçirebilirsiniz. 

Dolgudan sonra diş ağrısı için ayrıca sıcak ya da soğuk uygulamak iyi gelebilir. Bazı dişlere soğuk iyi gelirken bazılarına sıcak iyi gelecektir, denemelisiniz.

Bu bahsettiklerimiz diş dolgusu ağrısısadece kısa süreli geçireceğinizi unutmayın. En kısa zamanda hatta ağrılı gecenin sabahında doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin.

Dolgudan sonra diş sızlaması olur mu?

Eğer dolgunun bir kenarı dişe tam yapışmamışsadolgu sonrası sızlamaolduğu söylenir. Kalıntı ve tükürük buradan dişin içine sızar ve bu da çürüme, renk değiştirme, hassasiyete yol açar.Dolgudan sonra diş sızlamasıhem amalgam hem de kompozit dolgularda olabilir. Kompozit dolgu sonrası oluşandolgudan sonra sızlamazamanla yok olur. 

Doktorum dişim çürümesin diye dolgu yerine fissür örtücü yapalım dedi? Siz ne dersiniz?

Fissür örtücüuygulamasını kesinlikle tavsiye ediyorum. Özellikle dişlerinin kıymetini bilmeyen, anlayamayan yaş arasındaki çocuklarımız için.Fissür örtücü nedir? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Yukarıda cevabını bulamadığınız her dolgu sonrası sorununuzu bu yazının altındaki yorum bölümüne sorabilirsiniz. En kısa sürede sorularınızı cevaplayacağım. Mail adresinizi doğru yazarsanız dolgu sonrası sorunuzu cevapladığım zaman size bilgilendirme maili gelecektir.

Yazımızı Değerlendirin

[Toplam: 40 Ortalama: ]

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve dolgu sonrası ağrı, dolgu sonrası çenede ağrı, dolgu sonrası nelere dikkat edilir’ te etiketlendi.

Dolgudan sonra yemek yenir mi? Diş dolgusundan sonra bunlara dikkat!

Haberin Devamı

Diş dolgusu yapıldıktan sonra ilk saat yemek yenmesi istenmez. Özellikle çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dişte hassasiyet oluşturabilecek bu yiyecekler, dolgunun dişe tam olarak uyum sağlamasını da engeller. Bu nedenle diş dolgusu genellikle akşamüzeri yaptırılmalı ve dolgudan sonra yemek yenmemelidir.

DOLGUDAN SONRA NE YAPILIR?

Diş dolgusu sonrası ağrı şikâyeti, temizleme esnasında dişin sinirlerine temas edilmesi durumunda ortaya çıkar. Diş dolgusu ağrısı birkaç gün sonra kendiliğinden geçen bir ağrıdır. Ancak çok şiddetli bir şekilde diş dolgusunun ağrıması meydana gelirse o halde doktora başvurmakta fayda vardır.

Bazı zamanlarda diş dolgusunun düşmesi durumları ile karşılaşmak mümkündür. Diş dolgusu düşmesi genel itibari ile çokça yaşanan bir durum olmasa da bu dolguyu yapıştıran madde ile ilgilidir.

Dolgunun düzgün hazırlanmaması

Dişin iyi temizlenmemesi

Dolgu ile dişin birleşmesi için sürülen kimyasalın yetersiz kalması

Bir ya da daha fazla dişinize dolgu yaptırdıktan sonra, ağrı ya da hassasiyet birkaç saat hatta birkaç gün devam edebilir. Bu da yeme ve içmeyi zor bir iş haline getirebilir.

Neyse ki çiğneme ve dolgu sonrası rahatsızlık verebilecek yiyeceklerden kaçınma önerileri sayesinde, sıkıntınızı azaltabilirsiniz:

  • Yavaş çiğneyin ve hafif ısırın: Isırmak dişlere çok fazla basınç uygular ve bu da dolgu sonrası ağrıyı arttırabilir. Çiğnerken yavaş olun ve tamamen ısırmayın. Bu dişlerinizin basınçla temasını azaltacaktır. Mümkünse, dolgu olan tarafla değil diğer tarafla çiğneyin.
  • Çiğnerken ağzınızı kapatın: Bazı kişilerde soğuk hava bile hassasiyeti tetikleyebilir. Bu sebeple, nezaket kurallarının yanısıra, çiğnerken ağzınızı kapalı tutmak soğuk havanın ağzınıza girme ihtimalini azaltarak bu tip bir ağrıyı engelleyecektir.
  • Yapış yapış yiyeceklerden uzak durun: Bazı dolgular diş hekiminin muayenehanesinden çıktıktan sonra son haline ulaşır. Yapış yapış ve sakızımsı yiyecekler, nadir de olsa dolguyu yerinden çıkarabilir. Bu yüzden kısa vadede bunlardan uzak durmak en iyisidir.
  • Çok sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durun: Daha ılık dereceler hassasiyeti daha az tetikleyecektir.
  • Tatlılara ara verin: Şekerli yiyecekler ve meşrubatlar bazı kişilerde hassasiyeti tetikleyebilir ve dolgunun etrafında bakteri plağı birikimine yol açabilir.
  • Fındık, fıstık, sert şekerlemeler veya buz çiğnemeyin: Dişlerinize iyileşme sürecinde orantısız basınç uygulamanın yanı sıra, sert yiyecekleri ısırmak daha tam oturmamış bir dolgunun yerinden çıkmasına sebep olabilir.

Her zaman diş hekiminizin çiğneme konusunda, dolgudan sonra yenebilecek yiyecekler konusunda, ve yemek için ne kadar beklemeniz gerektiği konusundaki önerilerini uygulayın.

Eğer dişleriniz dolgudan birkaç hafta sonra hala hassas ise, veya ağrı azalacağına artıyorsa, diş hekiminize danışın ve bu durumun sebepleri ile muhtemel çözümleri hakkında konuşun. Bazen küçük ve ağrısız bir düzeltme ağrının giderilmesinde yeterli olabilmektedir. Diğer vakalarda ise hassasiyet daha ciddi bir durumun habercisi olabilir.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası meydana gelebilen bazı komplikasyonlar vardır. Bunların bazıları sıradan ve birkaç gün içerisinde geçmesi beklenen etkilerdir. Bazıları ise etkisini yitirmesi gerekirken devam eden ve diş hekimi tarafından kontrol edilerek tedavi edilmesi gereken etkilerdir.

Diş dolgusu sonrası hissedilen etkiler, hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna ve yapılan müdahalenin türüne göre değişiklikler gösterebilir. Bu etkiler tamamen beklenen şekilde gelişebileceği gibi, beklenmeyen şeyler de olabilir. yazımızda, genel olarak en geç bir hafta içerisinde etkisini yitiren etkilerden ve bu etkilere yönelik neler yapılabileceğinden bahsetmeye çalışacağız.

Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Diş Dolgusu Sonrası Yan Etkiler

Diş hekimleri, genellikle dolgu işlemini yapmadan önce dişin etrafındaki alanı uyuşturur. Bu yüzden hasta, hem işlem esnasında hem de sonrasında 1 &#; 2 saat boyunca hissizlik hisseder. Fakat bu lokal anestezi etkisini yitirdikten sonra diş dolgusu sonrası bazı rahatsız edici hisler yaşanabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Özellikle soğuk havada kendini gösteren, nefes alırken ya da sıcak-soğuk içecekler tüketirken meydana gelen ağrı hissi.
  • Diş etlerinde meydana gelen hassasiyet.
  • Dişleri sıkarken oluşan ağrı.
  • Yemek yerken, diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken hissedilen ağrı.

Bu etkilerin hissedilmesi, çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Diş tedavileri bölgesel travmaya neden olur. Gerek yumuşak doku, çevre sert dokular, diş sinirleri gibi etkilenen yapıların tepkileri farklıdır. Bazı kişilerde anestezi uygulanan noktada da lokalize ağrı oluşmaktadır. Bazı rahatsızlıklaa ise operasyon sırasında gerçekleştirilen eksik ve ya yanlış işlemlere işaret ediyor olabilir. Diş dolgusu sonrası ağrı ya da hassasiyet, beklenen süreyi aşarak devam ediyorsa bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır. Hekiminizin tedavi ile ilgili yönlendirmelerine dikkat ediniz.

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş Dolgusu Sonrası Yan Etkilerin Sebepleri

Hassasiyet, ağrı, dişleri kapatınca hissedilen farklılık gibi yan etkilerin hepsinin geçerli bir sebebi ve çözümü vardır. Çevre dokularda travmaya bağlı oluşan ağrılar ve hassasiyet yaklaşık gün içinde geçecektir. Kanal tedavisi sonrası ise ısırma esnasında oluşan hassasiyet bir süre daha sürebilir. Bu konuda hekiminiz daha net cevap verecektir. Şimdi bunlara göz atalım.

Diş hekimi, dolgu işlemine başlamadan önce dişin çürük kısmını temizler, çıkarır. Sinire çok yakın olan derin çürüklerde, kanal tedavisi ihtiyacı kesin değilse; dolgu ile kurtarılmaya çalışılır. Kurtarılamayan bazı hastalarda bu işlem sonrasında iltihaplanma meydana gelebilir. Buna pulpitis adı verilir. Ayrıca, yetersiz temizlenmede de enfeksiyon meydana gelebilir. Pulpitis, diş kök ucundaki enfeksiyondur ve irin cepleriyle kendini gösterir.

İki tür pulpitis vardır. Biri dişin hassasiyetini sürdürmeye devam ettiği fakat şişlik ve enfeksiyonun yok olduğu türdür. Takip sonucunda hassasiyet geçebilir. İyileşme meydana gelmiştir. Diğerinde ise enfeksiyonun devam ettiği tiptir. Bu durumlarda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir.

  • Isırırken Hissedilen Ağrı

Kanal tedavi sonrası, tedavi gören diş ile ısırıldığında bir miktar hassasiyet normaldir. Özellikle tedavi seansından sonraki ilk 2 gün, daha şiddetlidir. Zamanla, iyileşme gerçekleştikçe geçmelidir. Aradan uzun süreler geçmesine rağmen geçmemesi durumunda hekiminize danışın.

Bazı durumlarda dolgu yapılan diş, diğer dişlere göre daha uzun olabilir. Bu durum, yemek yerken dişe ekstra basınç binmesine ve acı vermesine sebep olabilir. Eğer bir yükseklik varsa; dolgunun çatlaması bile ihtimal dahilindedir. Böyle durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş dolgusu sonrası hassasiyet, bazı hastalar açısından alerjik reaksiyon kaynaklı olabilir. Eğer dolgu yapılan dişin çevresinde döküntü, ekstra kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler de varsa alerjik reaksiyon olma ihtimali yüksektir. Böyle bir durumda diş hekimine başvurmakta yarar vardır.

Diş Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Diş Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Diş Dolgusu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrasında en çok sorulan sorular, hastaların hangi yiyecekleri yiyip yiyemeyecekleri konusundadır. Eğer anestezi uygulanmışsa, anestezi etkisi ortadan kalkana kadar bir şey yenmemesi önerilir. Uyuşukluk nedeniyle dudak, yanak ısırması, diş kırılması görülebilir.  Örneğin kompozit dolgu malzemesi kullanılmışsa dolgudan kısa bir süre sonra yemek yenebilmektedir. Zaman içinde sertliği değişmeyecektir.

Diş yapıştırma gibi durumlarda ise yapıştırıcı sertleşene kadar, saat yemen yenmemesi istenebilir. Hekiminizin yönlendirmelerine uyunuz.

İlk dönemde olacak diş hassasiyeti için de sıcak ve soğuk yiyip içmemeye özen gösterilmelidir.

Bunların dışında, diş hassasiyetini gidermek için şu yöntemler de izlenebilir:

  • İbuprofen gibi steroid olmayan antienfalamatuar ilaçlar almak
  • Portakal, mandalina, greyfurt, şarap gibi asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmak
  • Ağzın, dolgunun yapıldığı tarafıyla değil de diğer tarafıyla çiğneme.

Dolgu sonrası meydana gelen bu yan etkiler uzun süreli hale gelirse diş hekimine başvurulması ciddi önem taşımaktadır.

Gülüş Tasarımı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası