hamilelikte el uyuşmasının nedenleri / Hamilelikte El Uyuşması

Hamilelikte El Uyuşmasının Nedenleri

hamilelikte el uyuşmasının nedenleri

Gebelikte parmaklarda ağrı ve uyuşmaya dikkat!

KTS yani “karpal tünel sendromu” gebelikte oldukça sıktır. El bileğindeki dokularda sıvı birikimi sonucu meydana gelir. Bu birikim yani ödem, “median sinir” de sıkışmaya neden olur. Bu sinirin sıkışması da elde ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olur.

Karpal tünel sendromu, genellikle 2. veya 3. Trimesterde meydana gelir. Eğer bu sıkışmayla ilk gebeliğinizde karşılaştıysanız muhtemelen daha sonraki gebeliklerinizde de başınıza gelecektir. Bazen KTS doğumdan sonra da devam edebilir. KTS eğer kullandığınız elinizde ve tüm elinizi etkilediyse, sabahları ağrıyla uyanmanıza neden olur.

Aile hikayesi olanlarda veya daha önce omuz ya da boyunla ilgili sorun yaşayanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Yine gebelikte alınan fazla kilolar olası nedenlerden bir tanesidir. Çoğul gebeliklerde de daha sık görülür.

Oldukça rahatsız edici bir durum olmasına rağmen ciddi bir durum değildir. Sıklıkla doğum sonrası 3. ay civarında hormonlar ve sıvı dengesi normale döndüğünde yakınmalar da bitecektir.

Ağrı ve uyuşmayı nasıl önleyebiliriz?

Öncelikle doğru beslenme (tuz, şeker ve yağ tüketiminde dikkatli olmak) ve dengeli kilo almak
B6 vitamininden zengin beslenme (Ayçiçek ve susam yağı, brokoli, sarımsak, fındık, avakado, somon)
Uygun, göğüs kafesine yük binmesini engelleyen uygun sütyen kullanmak

Ağrıyı nasıl azaltabiliriz?

Gece takılacak ateller, el bileğinin uyku esnasında kıvrılmasını ve sinir sıkışmasını önleyecektir. Ağrılı bilek bölgesine buz uygulanması da ağrıyı azaltır.

El bileğine yeşil veya beyaz lahana yaprakları koymak da eldeki ödemi azaltacaktır. Fakat yapraklar temizlenmeli ancak yıkanmamalıdır. Ayrıca yapraklar dolapta soğutulabilir ama dondurucuya konmamalıdır. Ağrı azalana kadar yapraklar yenilenmelidir.

Egzersiz: Diğer elle masaj yapmak, nazikçe germe egzersizi yapılması da faydalıdır. Uyurken elinizi hafif yukarda tutmanıza yardımcı olacak bir askı da faydalı olabilir. Bilinçli yapılan masaj da ağrı azalmasına katkıda bulunur.

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte el uyuşması birçok kadının karşılaştığı bir durumdur. Hatta uyuşukluk parmaklardan bileğe, nadiren de kollara doğru ilerleyebilir. Uyuşukluğa çoğu zaman ağrı, sızı, karıncalanma ve hissizlik gibi semptomlar da eklenir. Tüm bu şikâyetlerin nedeni ise genellikle karpal tünel sendromudur. Karpal tünel; el bileğindeki küçük kemikler arasında bulunan ve içinden sinir geçen bir kanaldır. Hamilelikle birlikte artan ödem, buraya basınç yaparak sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Böylece gebelikte el uyuşmasının en önemli sebeplerinden biri olan karpal tünel sendromu ortaya çıkar.

Bu sendromun sebep olduğu şikâyetler genellikle hamileliğin 2. veya 3. döneminde görülür, doğumdan birkaç ay sonra da kendiliğinden geçme eğilimindedir. Çok nadir durumlarda doğum sonrası ufak cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Peki, hamilelikte el uyuşukluğuna ne iyi gelir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelikte el ve parmak uyuşması neden olur, hamilelikte el uyuşması yaşayanlar ne yapmalı gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar.

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte el uyuşması aslında oldukça sık rastlanılan bir şikâyettir. Nedeni ise çoğu zaman karpal tünel sendromudur. Bu sendrom, bilgisayar başında veya ellerini aktif kullanarak çalışan kişilerde daha çok görülür ancak hamilelerde de görülme sıklığı azımsanmayacak boyutlardadır. Parmaklarda, elde ve bileklerde uyuşma ile belirti veren KTS, ağrı ve sızıya neden olabilmektedir. Bazen şikâyetler ön ve üst kola kadar uzanabilir. Karpal tünel sendromunun sebep olduğu ağrı ve uyuşukluk azalıp çoğalma eğiliminde olmakla birlikte, kişilere en çok geceleri rahatsızlık verir.

KTS genellikle gebeliğin 2. veya 3. döneminde ortaya çıkar. Çoğu zaman da doğumdan sonraki aylarda hormonların eski seviyesine inmesi ve ödemin atılmasıyla birlikte kendiliğinden geçer. Peki, hamilelikte el uyuşmasına neden olabilen karpal tünel sendromunun sebebi nedir?

Hamilelikte el uyuşmasının ana nedenlerinden biri olan karpal tünel sendromu, el bileğindeki küçük kemikler arasında bulunan ve içinden sinir geçen tünele basınç uygulanması sonucu oluşur. Gebelik sıvı tutulumunun (ödemin) arttığı bir dönem olduğundan, bu bölgede oluşan ödemin sinirlere baskı uygulaması, karpal tünel sendromunu tetikleyerek elde uyuşukluk hissedilmesine sebep olabilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte el uyuşması tedavisi için öncelikle muayene olmak ve uyuşukluğun neyden kaynaklandığını öğrenmek gerekir. Zira her el uyuşukluğu karpal tünel sendromundan kaynaklanmayabilir. Bunun için doktor kişinin öyküsünü dinler, gerekirse EMG’den faydalanılır. Diyabet ve tiroid gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerden ayrıca kan testi istenebilir. Veriler değerlendirildikten sonra da doktor tanı koyup en uygun tedavi yöntemini belirler.

Karpal tünel sendromu bir hastalık değildir, hastalığın veya travmanın sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi aşamasında median sinirin elektrik iletimini bozabilen tiroid gibi hastalıklar varsa, öncelikle onun tedavi edilmesi gerekir. Hamilelikte ise genellikle vücudun su tutulumun artmasına yani ödem gelişmesine bağlı olarak karpal tünel sendromu geliştiği görülmektedir. Hamileliğin ikinci veya üçüncü döneminde ortaya çıkabilen KTS için genellikle bileklik veya atel kullanımı önerilir. Lokal kremler ve parasetamol türevi ilaçlar reçete edilebilir. Çok nadir durumlarda steroid enjeksiyonlarına ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi müdahale ise kalıcı hasar riski olmadığı sürece gebelikte tercih edilmemektedir.

Hamilelikte El Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

Gebelikte el ve parmak uyuşukluğu için öncelikle muayene olmak gerekir. Doktorun uygun göreceği tedaviye ek olarak evde uygulayabileceğiniz aşağıdaki yöntemler de şikâyetlerinizi hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Hamilelikte el uyuşmasına iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hamilelikte el uyuşukluğu için doktorunuz öneriyorsa bileklik veya atel kullanabilirsiniz. Atel, uyku esnasında bileğin kıvrılmasını önleyerek sinir sıkışmasına engel olur.
  • Ellerinizin üzerinde uyumamaya çalışın. Geceleri uyuşukluk hissettiğinizde ellerinizi yatağın yanına sarkıtıp kuvvetli bir şekilde sallamanız uyuşukluğu hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Masaj yapmak da hamilelikte el uyuşukluğuna iyi gelen yöntemler arasındadır. Diğer elinizle nazikçe masaj yapıp, germe egzersizleri uygulayabilirsiniz.
  • Beyaz veya yeşil lahana yapraklarını bileğinize sararak ödemi hafifletebilir ve sinir sıkışmasının önüne geçebilirsiniz. Yaprakları dolapta soğutabilirsiniz ancak dondurucuya koyulması önerilmemektedir.
  • Uyurken elinizi yukarıda tutmaya yarayacak bir askı kullanmak veya yastık yardımıyla elin yüksekte kalmasını sağlamak, hamilelikte el uyuşmasına iyi gelecek yöntemler arasındadır.
  • Uyuşukluğu artıran aktiviteleri saptayıp onları yapmaktan kaçınmak da bu süreci büyük ölçüde konforlu geçirmenizi sağlayacaktır. Örneğin bilgisayar başında çalışıyorsanız sandalyenizi biraz yükseltmeniz, el bileğinizin aşağı doğru kıvrılmasını önleyerek şikâyetlerinizin artmasını engelleyecektir.
  • Fındık, brokoli, sarımsak, avokado ve somon gibi B6 vitamini açısından zengin beslenmek de hamilelikte el uyuşması için faydalıdır.

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Ne Zaman Doktorumu Aramalıyım?

Hamilelikte el uyuşması ve karıncalanma hissi günlük hayatı etkileyecek seviyedeyse mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir. Bu durumda başta bileklik kullanımı olmak üzere doktorun önerileri sayesinde rahatlama sağlanabilir. Doğumdan birkaç ay sonra ise hormonların eski seviyesine inmesi ve ödemlerin dağılmasıyla birlikte şikâyetlerin ortadan kaybolması beklenir. Eğer şikâyetler hafiflemiyor veya giderek artıyorsa yine hekime danışılmalıdır. Uzun süren el uyuşukluklarında kortizon enjeksiyonları, fizik tedavi veya ufak cerrahi operasyonlar gerekebilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Ayak Ağrısı Neden Olur?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Hamilelikte Ellerin Uyuşması (Karpal Tünel Sendromu)

Hamilelikte bazen ellerde uyuşmayla, yanma ve ağrıyla gelişen bir sorun yaşanabilir. Bunun ilerlemiş hallerinde ellerde hissizlik, güçsüzlük gibi yakınmalarda olabilir. Özellikle bir eşyayı tutamama yakınmaları olur. Hamilelikte ellerin uyuşması karpal tünel sendromu adı verilen el bileğindeki sinir sıkışmasından kaynaklanan bir sorundur. Bu sadece hamile olanlarda değil, el ve el bileğini tekrarlayıcı şekilde yoğun kullanan kişilerde de görülür. Özellikle daktilo kullanan, bilgisayar başında yoğun yazan kişilerde etkili olur. Hamilelikte ise en fazla 5 aydan sonra etkili olmaya başlar. Bunun nedeni ise bu aydan itibaren vücutta sıvı tutulumunun, ödemin daha fazla olması ve kilo artışının daha hızlı olmasıdır. Hamile olan kadınların % 20 kadarı ellerin uyuşmasından yakınırlar. Bu yakınmaların çoğu doğumla birlikte kendiliğinden düzelir.

Hamilelikte ellerin uyuşması (Karpal tünel sendromu) belirtileri
Karpal tünel sendromu median sinirin el bileğinden geçerken sıkışmasından dolayı ellerde uyuşmaya, güçsüzlüğe, karıncalanmaya yol açmasıyla karakterizedir. Karpal tünel sinirin bilekten geçtiği tünel benzeri yapıdır. Hamilelikte su tutulumunun fazla olması ve kilo artışı yüzünden bu sorun daha fazla yaşanır. Median sinirin sıkışması elde baş, işaret ve orta parmak ile yüzük parmağın yarısında uyuşmaya neden olur. Bu sorun parmaklarda duyu kaybına, özellikle baş parmakta güçsüzlüğe yol açar. Bunların dışındaki parmaklarda uyuşma olmaz. Çünkü diğer parmaklar başka sinirlerle beslenir. İlerleyen aşamalarda kolun üst ön tarafı da etkilenir. Hastalarda sakarlık daha fazla görülmeye başlar. Bazı hamilelerde iki elde bundan etkilenebilir.

Hamilelikte ellerin uyuşması (Karpal tünel sendromu) teşhisi
Anne adayının yapılacak nörolojik muayenesi neticesinde karpal tünel sendromu tanısı konulabilir. Ayrıca boyun fıtığı içinde bir değerlendirme yapılır ve MR tetkiki istenir. Anne adayına sinir iletim testi olan EMG tahlilleri ve kan tahlilleri de yapılır. Bunlar diğer hastalıkların ayrıcı teşhisi açısından önemlidir. Karpal tünel sendromu tanısı yapıldıktan sonra tedavi planlaması belirlenir.

Hamilelikte ellerin uyuşması (Karpal tünel sendromu) nasıl hafifletilir?
Hamile kadınların ellerde uyuşukluğu, yanma ve ağrıyı hafifletmek için bazı aktivitelerden kaçınması gerekir. El ve el bileğinin bir süre dinlendirilmesi tavsiye edilir. Eğer anne adayı bilgisayarda çalışan biriyse, sandalye ve bilgisayar uyumu ayarlanmalıdır. Klavye ve el bileği arasındaki mesafe ve ergonomik ayar yapılmalıdır. Bileğin düz olmasını sağlayacak bileklik kullanımı da tavsiyeler arasında yer alır. Ayrıca el ve kolun güçlenmesini sağlayan, rahatlatan egzersizlerde faydalı olur. Çalışma sırasında ellerin ve kolun sıkça dinlendirilmesi, çalışmaya ara verilmesi gerekir. Yatarken alin ve kolun üzerine yatılmamaya özen gösterilmelidir. Kalkınca ellerde uyuşukluk hissedilirse, ellerin sallanması faydalı olur.

Hamilelikte ellerin uyuşması (Karpal tünel sendromu) açısından risk faktörleri

  • Ellerin bilekle birlikte sürekli hareket ettirilmesi
  • Bileklere aşırı baskı uygulanması
  • Bilgisayarda elleri uygun olmayan bir pozisyonda uzun süre tutmak
  • Romatoid artrit, tiroit bezinin yetersiz çalışması ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar yüzünden
  • Ellerin ve kolun sıkça kullanılması

Hamilelikte ellerin uyuşmasını tetikleyen etkenler

  • El bileği üzerine direkt baskı uygulanması
  • Tekrarlayıcı el bileği hareketinin yapılması
  • Bilgisayarı yanlış pozisyonda kullanmak
  • Uzun süreli vibrasyon yapan el aletlerini kullanmak
  • Hamileliğin iyice ilerlemiş olması
  • Bazı sistematik hastalıkların olması
  • Bahçe işleriyle uğraşma, müzik aleti çalma gibi uğraşlar

Hamilelikte ellerin uyuşması (Karpal tünel sendromu) tedavisi ne zaman yapılmalı?
Hamilelikte bu sorun yaşanırsa, anne adayının günlük yaşamını olumsuz etkilerse bir doktora gitmekte yarar vardır. Özellikle gece uykularının bölünmesi, günlük işlerin aksaması gibi sorunlar olursa, bunu ihmal etmemelisiniz. Ayrıca bilinçsizce ilaç kullanmamalısınız. Normalde doğumla birlikte ellerdeki uyuşmada geçecektir. Ancak doğumdan sonra geçmeyen uyuşukluklarda ihmal edilmemelidir. Eğer karpal tünel sendromu altında tetikleyici bir hastalık varsa bunun da tedavi edilmesi gerekir. Ağrı ve iltihaplanma içinde uygun bir ilaç kullanılabilir. Gerekirse el bileğine steroid enjeksiyon yapılabilir. Ayrıca ellerdeki uyuşmayı tetikleyici hareketlerden de kaçınılmalıdır. Yapılan uygulamalar olumlu sonuç vermediği takdirde, cerrahi girişim yapılabilir.

Gebelikte Karpal Tünel Sendromu

GEBELİK VE ELLERİMİZ: KARPAL TÜNEL SENDROMU

Gebelikte karpal tünel sendromu süresince meydana gelen hormonal değişiklikler, vücudun normal düzenini dönüştürerek doğuma hazırlar. Bu süreçten tüm organlar gibi kemik ve eklemler de etkilenir. Özellikle ellerde meydana gelen değişimler gebelik süresince sıklıkla gözlenir. Öyle ki her üç anne adayından ikisinde “karpal tünel” adı verilen ve elleri ciddi anlamda etkileyen bir değişim dikkati çekiyor. Özellikle gebeliğin son aylarında ve lohusalık döneminde sıklıkla karşılaşılan bu durum uzun vadede de etkisini gösterebilen bir sendrom olarak karşımıza çıkabiliyor. Konuyla ilgili son dönemde yapılan çalışmalar, doğumdan uzun bir süre geçtikten sonra hastalığın seyri ile ilgili bize önemli bilgiler veriyor: Yapılan ölçümlerde, şikâyetlerinin geçtiğini belirten hastaların yüzde 85’inde hastalığın devam ettiği gözlenmiş. Bu bilgiler, gerek gebeliğin son üç ayında gerekse doğumdan altı –on iki ay sonra detaylı bir el-el bileği muayenesinin mantıklı olduğunu düşündürüyor.

Gebelikte Karpal Tünel Sendromu Nedir

SEBEBİ NEDİR?

Ellerimizin çalışmasını ve hissetmesini üç ayrı sinir sağlar. Bunlardan birisine medyan sinir adı verilmiştir. El bileğinde, medyan sinirin içinden geçtiği dar bir tünel mevcuttur. Bu tünele karpal tünel adı verilir. Tünel içerisinde basınç artışı veya tünelin daralması, medyan sinirin sıkışmasına neden olur. Bu sıkışma nedeni ile ortaya çıkan sıkıntı ve şikâyetlere “karpal tünel sendromu” adı verilir.

Hastaların büyük çoğunluğunda esas sıkıntı sinirin altından geçtiği bağın aşırı kalınlaşması ve sinire baskı yapmasıdır.

Bazı durumlarda ise bağın kalınlığı çok fazla artmasa bile, altından geçen median sinir vücuttaki bir takım alt yapı bozuklukları nedeni ile aşırı hassasiyet gösterir. Diyabet, tiroit bezinin bazı hastalıkları buna örnektir. Bu nedenle diyabet gibi bazı endokrin hastalıklarında karpal tünel sendromu daha sık gözlenmektedir.

Bazen sinirin üzerinden geçen bağın kalınlığının normal olduğu, fakat tünelin içinin aşırı kalabalık olması nedeni ile median sinirin sıkıştığını görürüz (hacim azalması). Osteoartit (kireçlenme-aşınma) ve romatoid artrit (romatizma) bu duruma örnektir. Benzer şekilde gebelik ve emzirme döneminde ortaya çıkan hormonal değişiklikler, ödem (dokularda su toplanması) ve hacim azalmasına sebep olarak karpal tünel hastalığına neden olabilir.

Gebelikte Karpal Tünel Belirtileri

Karpal tünel sendromunun üç ana belirtisi vardır: Ağrı, karıncalanma ve uyuşma. Karıncalanma ve uyuşma hissi başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta meydana gelir. Küçük (beşinci) parmakta belirti görülmez. Uyku halindeyken el bileği bükülü olduğu için belirtiler genellikle gece ortaya çıkar. El bileğinin bükülü olması karpal tünelde hacmi azaltır ve bulguların artmasına neden olur. Uyuşma ve karıncalanma hissi genellikle uykudan uyandırır; hasta elini sallama ihtiyacı hisseder. Daha ileri aşamalarda etkilenen kasların güçsüzleşmesi ile beceriksizlik (örn. düğme iliklerken), eşyaların elden düşürülmesi, kavrama gücünde azalma ve başparmak yanındaki kaslarda erime gözlenebilir.

GEBELİKTE SÜREÇ

Gebelik süresince karpal tünel hastalığının ne sıklıkla gözlendiği hep merak konusu olmuştur. Bu amaçla son 50 yılda konu ile ilgili yapılan 116 çalışmanın verileri bir araya getirilmiş ve sonuçta her üç gebelikten ikisinde karpal tünel hastalığının gözlendiği tespit edilmiştir (% 62). Bu çalışma ilginç bir bulguyu da bizimle paylaşmıştır. Hastanın şikâyeti olsun olmasın, gebeliğin son üç ayında median sinirin ciddi anlamda örselendiği gözlenmiştir.

Doğum sonrasındaki ilk iki hafta içerisinde hızlı kilo kaybı ve ödemin çözülmesine paralel olarak hastaların yaklaşık % 75’inde ağrı ve diğer bulgular yatışmaktadır. Bu nedenle tedavide ana hedef doğum sürecine kadar hastanın şikâyetlerinin azaltılması ve rahatlamasını sağlamaya yöneliktir.

Son çalışmalarda dikkatleri çeken bir diğer önemli bilgi, doğumdan uzun bir süre geçtikten sonra hastalığın nasıl bir süreç izlediği ile ilgili. Gönüllü kişilerde doğumdan bir ila üç yıl sonra EMG adı verdiğimiz test ile yapılan ölçümlerde, şikâyetlerinin geçtiğini belirten hastaların % 85’inde hastalığın büyük bir oranda devam ettiği gözlenmiş. Bu bilgiler, doğumdan altı –on iki ay sonra detaylı bir el-el bileği muayenesinin mantıklı olduğunu düşündürmekte.

TANI NASIL KONUR?

Tanı aşamasında hastanın detaylı tıbbi hikâyesi incelenir. Nadir de olsa bazı endokrin ve romatizma hastalıklarının ilk bulgusu karpal tünel sendromu olabilir. Bu durumda gerekli laboratuar testleri istenir. El bileğini ilgilendiren kireçlenme benzeri hastalıklarda film istenmesi uygun olabilir. Tanının doğrulanması için genellikle Elektromyografi (EMG) adı verilen bir test istenir. Nöroloji veya fizik tedavi uzmanı tarafından yapılan testte sinir iletisinin hızı, sağlığı ve olası diğer sinir sıkışmaları incelenir.

Gebelikte Karpal Tünel Tedavisi

Hastalığın tanısının konması ile birlikte karpal tüneldeki basıncın artmasını engelleyecek önlemler alınır. Gece kullanımı için verilen el bileği ateli, bileklerin bükülmesini engelleyerek basıncın artmasını önler. Günlük yaşam aktiviteleri değiştirilmeye çalışılır. Hastanın sıkıntı duyduğu elini titreşimden sakınması (araba kullanmak, çırpıcı gibi elektrikli ev aletleri) istenir. Hastada diyabet, romatizma gibi rahatsızlıkların tespit edildiği durumlarda ise öncelikle konunu uzmanı tarafından tedavisi gerekir. Genellikle erken evrede bu önlemler yeterli olur. Bu aşamadan sonra şikâyetlerin geçmemesi durumunda kanal içindeki ödemin çözülmesi ve azaltılmasına yönelik girişimler uygulanır. Bu amaçla, bölgeye usulüne uygun olarak yapılan kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonu (iğne) ödemi azaltabilir. Bu enjeksiyon gebelikte ve emzirme döneminde güvenle yapılabilir. Her beş hastadan dördünde kortizon enjeksiyonun ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissini yeterli düzeyde azalttığı gözlenmiştir.

Başarısız olunan hastalarda cerrahi tedavi tek seçenektir. Rahatlatıcı bilgilerden birisi de gebelik sırasında veya doğum sonrası dönemde cerrahi müdahaleye çok nadir olarak gerek duyulmasıdır.

Gebelikte Karpal Tünel Ameliyatı

El cerrahisi uzmanı, muayene sonrası röntgen grafisi ve EMG isteyebilir. Cerrahi müdahale genellikle bölgesel anestezi ile yapılır ve hasta aynı gün taburcu edilir. El cerrahisi uzmanı ile görüşmenizde özel koşullarınızdan bahsetmeniz (kronik hastalıklar, devamlı kullanılan ilaçlar vb) önemlidir. Cerrahi müdahale sonrası erken dönemde (ilk üç gün)soğuk kompres ve elin kalp seviyesinin üzerinde tutulması ağrı ve zonklamayı azaltmada yardımcı olur. Operasyon sonrasında sargılar, genellikle 5-7 gün arasında açılarak yaranın durumu kontrol edilir. Her hangi bir sıkıntı gözlenmiyor ise banyo yapmanızda bir sakınca olmaz. Bu sürenin sonunda nadiren fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına geçilebilir. Gene süreç, uygulanan cerrahi müdahale ve bileğinizin durumuna göre değişkenlik gösterse de 3-6 hafta içinde günlük hayata dönüş beklenebilir.

 “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Hakan Gundes

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası