geçmişten günümüze aydınlatma aletleri / 4sınıf fen bilimleri aydınlatma teknolojileri - Öğretim kaynakları

Geçmişten Günümüze Aydınlatma Aletleri

geçmişten günümüze aydınlatma aletleri

Geçmişten Günümüze Aydınlatma Teknolojileri 4.Sınıf Fen Bilimleri

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ

Işık, görmemizi sağlayan enerjidir. Güneş en büyük ışık kaynağıdır. Gündüzleri çevremizi Güneş ışıkları sayesinde görürüz.

İnsanoğlu çok uzun zaman boyunca gündüzleri Güneş ışıklarından, geceleri ise Ay ve yıldızların ışığından yararlanmıştır. Ateşin keşfi ile ilkel aydınlatma araçları, elektriğin keşfi ile modern aydınlatma araçları üretilmiş ve geliştirilmiştir.

Ay, ışık kaynağı değildir. Güneşten aldığı ışığı yansıtır.

Ateşin keşfinden sonra;

  • Meşale
  • Kandil
  • Mum
  • Gaz lambası

Ateş kullanılan aydınlatma araçları;

  • Yaydıkları ışık yetersizdir.
  • Koku, duman ve is çıkarır.
  • Uzun süre kullanılamazlar.
  • Yangınlara sebep olurlar.

Elektriğin keşfinden sonra;

  • Ampul (Akkor lamba)
  • Floresan lamba
  • Kompakt floresan lamba
  • Halojen lamba
  • Led lambalar

Elektrik kullanılan aydınlatma araçları;

  • Yaydıkları ışık yeterlidir.
  • Koku, duman ve is çıkarmazlar.
  • Uzun ömürlüdür.
  • Yangın riski azdır.

Işık ve aydınlatma hayatımızın her alanında önemlidir. Ancak bazı meslek grupları için daha fazla önemlidir.

  • Madencilik
  • Mimarlık
  • Dişçilik
  • Fotoğrafçılık

Çözümlü Sorular:

Enerji verimliliği düşük ve karbondioksit yaydığı için çevreye zararlı olarak değerlendirilen, aralarında Türkiye’de yoğun olarak kullanılan Edison tipi &#;&#;&#;&#;&#; ampullerin de bulunduğu bazı ürünlerin üretim ve satışı, bugünden itibaren AB’de yasaklandı. (AB : Avrupa Birliği)

Yukarıdaki metinde boşluklu yere aşağıdaki aydınlatma araçlarından hangisi getirilmelidir?

A) LED   B) karpit   C) florasan   D) akkor


Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Akkor ampul, LED lambaya göre çok daha az enerji harcar.
B) Florasan lamba, meşaleye göre daha erken kullanılmaya başlanmıştır.
C) Teknolojinin gelişmesi, yeni aydınlatma araçlarının üretilmesinde etkilidir.
D) Ampulu ilk icat eden kişi Newton’dur.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ

konulu sunumlar: "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ"— Sunum transkripti:

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ

2 Dünyanın, başlangıcından beri, insanlar, ışık ana kaynağı olarak güneşi kullandı.Geceleri ise odun ve benzeri katı yakıtları yakarak hem ısındı hem de aydınlandı.

3 KULLANIM SIRASINA GÖRE AYDINLATMA ARAÇLARI
1- ATEŞAteşin bulunuşundan sonra ise özellikle geceleri hem bir ısınma hem de aydınlatma kaynağı olarak ateş kullanıldı.

4 2- MEŞALEM.Ö yılarında bir ağaç sopa ucuna bağlanmış hayvan derisi ve bitki lifleriyle yanıcı madde olarak yine hayvan yağı kullanılarak meşaleler icat edildi.

5 3- YAĞ LAMBASIBinlerce yıl önce Sümerler içi oyulmuş taşların içine hayvan yağı doldurarak yağ lambaları ve kandilleri kullandılar

6 4- MUMYaklaşık Yıl önce hayvansal yağların arasına pamuk sokularak ilk mum yapıldı ve ’lü yılların başına kadar ışık kaynağı olarak kullanıldı

7 5- GAZ LAMBASI yılında İngiltere ve Almanya’da evlerin aydınlatılmasında gaz lambaları kullanılmaya başlandı’lü yılların başında sokakları da gaz lambaları kullanarak aydınlattılar.

8 ’da Thomas Edison ampulü icat etti.

9 7- UZUN ÖMÜRLÜ AMPUL’de Lewis Hovard Latimer karbon filamanlı uzun ömürlü ampulu icat etti.

10 8-FLORESAN LAMBA yılında ampullerden daha uzun ömürlü ve daha verimli olan floresan lamba icat edildi.İçindeki gaz , elektrik enerjisinin etkisiyle ışık yayar.

11 Nick Holonyak ’de Led lamba’yı icat etti

12 HALEJON LAMBA yılında ampulden daha parlak olan ve daha fazla ışık yayan halojen lambalar büyük alanların aydınlatılmasında kullanılmaktadır.

13 *Kullanım süresi kısadır. *Pille de çalışır.
AMPUL*Çok enerji harcar.*Isı yayar.*Ekonomik değildir.*Kullanım süresi kısadır.*Pille de çalışıfunduszeue.infoAN*Az enerji harcar. * Isı yaymaz. *Ekonomiktir. *Uzun ömürlüdür. *Şarzlı olanları da vardır.


Anasayfa

Geçmişten günümüze kullanılan aydınlatma araçları

Geçmişten günümüze kullanılan aydınlatma araçlarını araştıralım, bunları karşılaştırarak teknolojinin aydınlatma araçlarının gelişimine olan katkısı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.



Ateş, meşale, mum, gazyağı lambaları, fitiller, kandiller ve günümüzde elektrik lambaları gibi aydınlatma araçları kullanılmıştır. Gelişen teknoloji, insan yaşamını daha fazla kolaylaştırmış olup bir sürü imkan sağlamıştır. Ayrıca aydınlatma teknolojisine baktığımızda ise en büyük gelişme olarak ampulün icadını (elektik ampulü) söyleyebiliriz. Ondan sonra gelişen teknoloji ise günümüzde kullandığımız bir çok aletin var olmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Örneğin; Ampulün icadından sonra yapılan bir çok çalışma günümüzde kullandığımız floresan, neon lambalar ve led lambaların oluşmasını sağlamıştır. Bu icat edilen ve insan hayatını kolaylaştıran aletlerin tamamı birer teknoloji ürünüdür.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER! ◁ GÜNÜN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ ▷ HABERE YORUM KATÖnemli not: Habere dosya, resim ve video ekleme özelliği geçici olarak devre dışı bırakılmıştır. Yorum ve düşüncelerinizin bizim için çok değerli olduğunu biliyor musunuz? Yorumlarınızla soru cevaplarımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitemizde yer alan tüm hizmet ve içerikler eğitim ve öğretim amaçlı olarak öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.

▼ SIRADAKİ HABER ▼

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası