yeni doğan bebeğin ishali nasıl geçer / Yeni Doğan Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? - Kanz Bebek Bezi

Yeni Doğan Bebeğin Ishali Nasıl Geçer

yeni doğan bebeğin ishali nasıl geçer

Yeni doğan bebeklerde ishal normal mi? Yeni doğan bebeğin ishal olduğu nasıl anlaşılır, belirtiler nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde ishal normal mi? Anneler bebeği ishal olduğunda endişe duymakta haklılar çünkü ishal hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi ölümle sonuçlanabilir. İshal yaygın olarak yenidoğan bebeklerde ve süt çocuklarında görülmektedir. Aynı zamanda 2 yaşına kadar bebeğinizde zaman zaman ishal belirtileri fark etmeniz normaldir. Bağırsaklardaki elektrolit ve sıvı dengesinin bozulması nedeniyle dışkılamanın artmasına yol açan ishal, özellikle yeni doğan bebeklerde ciddiye alınması gereken bir sorundur. Ancak yeni doğan bebeklerde ishali normal dışkıdan ayırt etmek kolay değildir. Bu nedenle ebeveynler sulu dışkıya eşlik eden gerçek ishal belirtilerini gözlemlemeleri gerekir. Peki, yeni doğan bebeğin ishal olduğu nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

YENİ DOĞAN BEBEĞİN İSHAL OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanlar yenidoğanda kaka kıvamında bir bozukluk meydana gelmediği sürece gün içinde dışkılama sayısının 56 defa olmasının normal olduğunu belirtmektedir. 1 yaşın sonuna kadar da günde 23 kere dışkılamanın normal olduğu belirtilmektedir fakat anne sütü ile beslenen bebeklerde bu rakamın 7'ye kadar da çıkabilir. Dolayısıyla bebeğinizi ishal olup olmadığını belirlemek için dışkı sayısı, miktarı ve bebeğinizde gelişebilecek farklılıkları dikkate almanız gerekir.

Yenidoğan ishal rengi; açık sarı ya da yeşil renktedir. Dışkısında görülen bu renk farkı ile birlikte bebeğinizi dışkısının normalden daha sulu ve sıklığı ishal durumunu belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca dışkıda farklı bir aşamaya geçtiği doğumu takiben 3. Ve günler arası bebeğinizde dışkı sayısı 'a kadar çıkabilir. Bu süreçte bebeğinizin dışkısında kıvam farklılığı ya da aşağıdaki ek bulguları gözlemlemediğiniz sürece ishal durumundan endişe duymanıza gerek yoktur. Bebeğinizin ishal olduğunu belirlemenize yardımcı olacak bazı ipuçları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkılama sıklığında artış
  • Dışkısının normalden sıvı olması
  • Dışkılama sıklığı artmamasına rağmen dışkı hacminde artış
  • Bebeğinizde huzursuzluk
  • Kusma

Bunların yansı sıra bebeğinizin bağırsak hareketlerinde değişiklik fark ettiğinizde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Bebeğinizde ishale kusma da eşlik ediyorsa bu, çoğu zaman bir enfeksiyonun habercisidir. Bebeğinizde çökmüş gözler, ağız kuruluğu, kuru cilt gibi dehidrasyon semptomları görülüyorsa potansiyel olarak çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

BEBEKLERDE İSHALİ NE KESER?

İshal bebekleri huzursuz eder ve sürekli dışkılama nedeniyle de vücutlarını yorarak halsiz bırakmaktadır. Bebek ve çocuklar ishal problemi yaşarken iştahsız olurlar. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçmişse yiyecekler ufak ve sık öğünler halinde verilmelidir. Bu konuda asla endişe duymayın çünkü bebeğiniz ya da çocuğunuz ishal sorununu atlattığında kendini kısa sürede toparlar. İşte bebeklerde ishali ne keser sorusunun yanıtı:

  • Bebek ve çocuklar ishal olduğu zaman hijyen kurallarına fazlasıyla dikkat etmek gerekir. Bebeğinizin biberonunu suda kaynatın ve özel temizleyicilerle temizleyin.
  • Sıvı alımını arttırmaya özen gösterin. Su ve tuz kaybını yerine koymak için bol su alması oldukça önemlidir.
  • Anne sütü alımını arttırın.
  • Bebeğiniz ek gıdaya geçtiği dönemde ishale yakalandıysa muz, şeftali, ayva ve elma gibi meyveler verebilirsiniz.
  • Yoğurtlu çorbalar, patates püresi ve pirinç lapası hazırlayabilirsiniz
  • Ara öğünlerde fındık vermekte ishal olan çocuğunuza fayda sağlar.
  • Kahvaltısında limonlu çay verebilirsiniz çünkü her ikisi de çocuğunuzun ishal semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
  • 1 aylık bebekte ishale ne iyi gelir noktasında ise bebeğinizi bol bol emzirmeniz gerekir.

Bebek ve çocuklarda ishali gidermek için bilinçsiz ilaç kullanımından kaçının. Çocuğunuzun ishali 6 saat geçmesine rağmen devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

BEBEKLERDE İSHAL ÇEŞİTLERİ

İshal bebeklerde genellikle anne sütü ile beslenmeme, ek gıdaya geçme aşaması ve bazı hastalıklar nedeni ile görülmektedir. Kirli sular, mama ve yemeklerin hijyen kurallarına göre hazırlanmaması, emzik ve biberonların temizliğinin sağlanmaması bebeklerde ishale neden olan başlıca faktörlerdir. Bebeklerde ishal çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Gıda zehirlenmesinden kaynaklanan ishal
  • Gastroenterit
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ishaller
  • İnce bağırsağa enfeksiyon yerleşmesi sonucu
  • Rota virüs

EMZİREN ANNE NE YERSE BEBEK İSHAL OLUR?

Anne sütü alan bebeklerde ishal görülmektedir. Bu durum ise genellikle annenin emzirme döneminde tükettiği besinlerden kaynaklanabilir. Anneler emzirme döneminde bebeğini ishal riskinden korumak için C vitamini bakımından zengin olan portakal, mandalina benzeri narenciye gıdalardan kaçınması gerekir. Emzirme sürecinde annelerin sebze ve meyveleri yemeden ya da pişirmeden önce özenle yıkaması gerekir. Gaz yapıcı ve ishali tetikleyici yeşil sebzelerden kaçınmakta oldukça önemlidir. Aynı zamanda anneler bu dönemde süt ve süt ürünlerini aşırı tüketmekten kaçınmalıdır. Aksi takdirde bebeğinizde inek sütüne karşı alerji riski artmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimine bağlı olarak bebeğinizde karın ağrısı, şişkinlik, döküntü ve ishal kaçınılmazdır.

Bebeklerde ishal en fazla kaç gün sürer, neden olur, nasıl anlaşılır? Bebeklerde ishale ve kusmaya ne iyi gelir, nasıl geçer?

&#;shal, d&#;&#;k&#;laman&#;n hem sulu hem de ak&#;&#;kan bir hâl almas&#;na denir. Çocuklarda ve özellikle bebeklerde görülen ishal çok uzun sürdü&#;ü takdirde ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#;na yol açabilir. &#;shale ço&#;unlukla kusma da e&#;lik eder. &#;shale sebep olabilecek pek çok faktör bulunur. Bebeklerde ishal rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;n uzun süreli devam etmesi tehlikeli olabilir. Bu yüzden bebeklerde herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; son derece önemlidir.

Bebeklerde ishal neden olur?

Bebeklerde ishal olay&#; anneler ve babalar taraf&#;ndan önemsenmesi gereken bir durumdur. Bebeklerde ishal probleminin pek çok farkl&#; sebebi olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynakl&#; olabilece&#;i gibi viral enfeksiyonlara ba&#;l&#; da görülebilir. Ayr&#;ca bebeklerin tüketti&#;i yiyecek veya içeceklerde ba&#;&#;rsak enfeksiyonlar&#;na yol açabilir. Bunlara ek olarak mikroplu ellerin a&#;za götürülmesi de ishale neden olabilir. Bebeklerde ishal sorunu ciddiye al&#;nmas&#; gereken bir olayd&#;r. Özellikle bebeklerde kanl&#; ishal çok tehlikelidir. Bebeklerin d&#;&#;k&#;lar&#;nda kan görüldü&#;ünde vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi tavsiye edilir.

Bebeklerde ishal nas&#;l anla&#;&#;l&#;r?

Bebeklerde ishal problemi yak&#;ndan takip edilmesi gereken bir durumdur. Anne sütü ile beslenen bebeklerin d&#;&#;k&#;lama say&#;s&#;nda art&#;&#; gözlemlenir. Ancak d&#;&#;k&#;lama say&#;s&#;na ba&#;ka bir &#;ey e&#;lik etmiyorsa panik yap&#;lmas&#;na gerek yoktur. Birçok uzman özellikle yeni do&#;an bebeklerde gün içinde 5 veya 6 kez d&#;&#;k&#;lamay&#; normal olarak kabul eder. Anne sütüyle beslenen bebeklerin d&#;&#;k&#;lama say&#;s&#; ise daha fazla olabilir. Bebeklerin ishal olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlamak için d&#;&#;k&#;lama say&#;s&#;n&#;n takip edilmesi önerilir. Ayr&#;ca d&#;&#;k&#; k&#;vam&#;nda bir bozukluk olup olmad&#;&#;&#; da önemlidir. Ayr&#;ca bebeklerde geçmeyen ishal oldu&#;unda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilir. Bebeklerde d&#;&#;k&#; k&#;vam&#;n&#;n yan&#; s&#;ra ba&#;ka belirtiler de görülebilir. Bebeklerde en s&#;k görülen ishal belirtileri &#;u &#;ekildedir:

  • S&#;k s&#;k d&#;&#;k&#;lama
  • D&#;&#;k&#;n&#;n k&#;vam&#;nda bozulma
  • D&#;&#;k&#;lama s&#;kl&#;&#;&#;nda art&#;&#; olmasa da kaka miktar&#;ndaki art&#;&#;
  • S&#;ra d&#;&#;&#; huzursuz davran&#;&#;lar
  • Kar&#;n a&#;r&#;s&#;
  • &#;&#;tahta azalma
  • Hâlsizlik
  • Mide bulant&#;s&#;
  • Ate&#;
  • S&#;v&#; kayb&#; sebebiyle ciltte olu&#;an kuruluk
  • Süt al&#;m&#; olmad&#;&#;&#; halde görülen aral&#;kl&#; kusma

Bebeklerde ishal kaç gün sürer?

Bebeklerde ishal probleminin kaç gün sürdü&#;ü durumun ciddiyetine göre de&#;i&#;iklik gösterebilir. Uzmanlar, bebeklerde ishalin yakla&#;&#;k olarak 3 ile 6 gün aras&#;nda sürebilece&#;ini belirtir. &#;shale sebep olan unsurlara göre bu süre uzayabilir veya k&#;salabilir. Bebeklerde ishalin iki haftadan fazla sürmesi ciddi bir durumdur. Uzun süreli ishal durumlar&#;nda doktora gidilmesinde fayda vard&#;r. Ayr&#;ca doktor onay&#; al&#;nmadan herhangi bir ilaç kullan&#;lmas&#; önerilmez.

3 ayl&#;k bebe&#;in ishal oldu&#;u nas&#;l anla&#;&#;l&#;r?

3 ayl&#;k bebe&#;in ishal olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlamak için d&#;&#;k&#; say&#;s&#;n&#;n ve k&#;vam&#;n&#;n takip edilmesi gerekir. 3 ayl&#;k bebekte ishal görülmeden önce huzursuzluk içeren davran&#;&#;lar gözlenir. Huzursuzluk belirtisinin yan&#; s&#;ra hafif ate&#; de görülebilir. Ço&#;unlukla ate&#; görüldükten sonra ishal problemi yüzünü gösterir.

Bebeklerde ishale ve kusmaya ne iyi gelir?

Bebeklerde ishal durumu gözden kaç&#;lmamas&#; gereken bir durumdur. "Bebeklerde ishal nas&#;l geçer?" sorusu için &#;u &#;ekilde cevap verebiliriz: Bebekler ishal oldu&#;unda h&#;zl&#; bir &#;ekilde s&#;v&#; kaybeder. Bu s&#;v&#;n&#;n yerine konulmas&#; son derece önemlidir. E&#;er bebek emzirme dönemindeyse anne taraf&#;ndan s&#;k s&#;k emzirilir. Su içecek durumdaysa da bol bol s&#;v&#; takviyesinin yap&#;lmas&#; gerekir.

Bebeklerde görülen ishal durumu geçici olabilece&#;i gibi uzun süreli de olabilir. &#;shal olundu&#;unda vücut ciddi &#;ekilde s&#;v&#; kaybeder. Vücudun s&#;v&#; kaybetmesi dehidrasyona sebep olur. Uzmanlar, bebeklerde a&#;&#;r&#; s&#;v&#; kayb&#;n&#;n önlenmesi için bol su içilmesini tavsiye eder. Herhangi bir yeti&#;kin ki&#;ide ya&#;anan s&#;v&#; kayb&#; ile bebeklerde ya&#;anan s&#;v&#; kayb&#; birbirinden farkl&#;d&#;r. Bebeklerde ya&#;anan s&#;v&#; kayb&#; önlenmedi&#;inde daha ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#; ortaya ç&#;kabilir. H&#;zl&#; s&#;v&#; kayb&#;n&#;n ya&#;anmas&#; bilinç kayb&#;na da neden olabilir. Bebekler s&#;v&#; ihtiyac&#;n&#; tek ba&#;lar&#;na kar&#;&#;layamayacaklar&#; için mutlaka destek al&#;nmas&#; gerekir. Uzmanlar, doktora dan&#;&#;&#;lmadan bebeklerde ilaç kullan&#;lmas&#;n&#; önermez. Bu yüzden uzun süreli ishal ve kusma durumlar&#;nda annelerin bebeklerini doktora götürmesi tavsiye edilir.

7 ayl&#;k bebekte ishal nas&#;l geçer?

Yeni do&#;an bir bebekle 7 ayl&#;k bebe&#;in ishal tedavisi ayn&#; olmaz. Pek çok uzman bebeklere 6 ayl&#;k olduklar&#;ndan sonra farkl&#; yiyecekler verilmesini önerir. 7 ayl&#;k bir bebek ishal oldu&#;unda do&#;al yo&#;urt yedirilebilir veya pirinç unu mamas&#; verilebilir. Ayr&#;ca ishali kesen yiyecekler aras&#;nda elma ve muz bulunur. Anneler 7 ayl&#;k bebeklerine elma veya muz yedirebilir.

9 ayl&#;k bebek ishal nas&#;l geçer?

Bebekler için anne sütü çok önemlidir. &#;shal probleminde en büyük sorun s&#;v&#; kayb&#;d&#;r. Bebeklerde s&#;v&#; kayb&#; ciddi sorunlara neden olabilir. 9 ayl&#;k bir bebek ishal oldu&#;unda ishale iyi gelen muz, pirinç, patates gibi besinlerden verilebilir.

1 ya&#;&#;ndaki bebek ishal olursa ne yemeli?

Bebeklerde ishal olundu&#;unda ortaya ç&#;kan s&#;v&#; kayb&#;n&#;n önlenmesi gerekir. Yeterli miktarda s&#;v&#; ve besin almalar&#; sa&#;l&#;klar&#; aç&#;s&#;ndan son derece önemlidir. 1 ya&#;&#;ndaki bebek ishal oldu&#;unda sebze veya meyve tüketebilir. Özellikle patates, pirinç, havuç, muz gibi besinler ishali azaltmada etkilidir.

Çocuklarda ishal nedenleri nelerdir?

Çocuklarda görülen ishalin en yayg&#;n sebebi virüslerdir. Virüsler d&#;&#;&#;nda bakteriyel enfeksiyonlarda ishal durumun ya&#;anmas&#;nda etkilidir. Virüslerin sebep oldu&#;u ishal probleminde hafif ate&#; gözlemlenirken bakterilerin sebep oldu&#;u ishal probleminde yüksek ate&#; gözlemlenir. Genel olarak çocuklarda ishal nedenleri &#;u &#;ekildedir:

  • Virüslerin sebep oldu&#;u bula&#;&#;c&#; hastal&#;klar
  • Ba&#;&#;rsak enfeksiyonlar&#;
  • G&#;da alerjileri
  • Laktoz alerjisi
  • Baz&#; antibiyotik ilaçlar
  • Besin zehirlenmeleri
  • &#;eker içeren g&#;dalar&#; a&#;&#;r&#; tüketme
  • Yapay tatland&#;r&#;c&#; içeren besinleri fazla tüketme

Çocuklarda ishal son derece önemli bir konudur. Yak&#;ndan takip edilmeli ve ola&#;an d&#;&#;&#; bir durumda doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; gerekir.

Çocuklarda ishal kaç gün sürer?

Çocuklarda ishal ço&#;unlukla gün aras&#; sürer. Ancak 10 günden daha fazla süren ishal durumlar&#;nda vakit kaybedilmeden doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; tavsiye edilir.

Çocuklarda ishale ne iyi gelir?

Çocuklarda ishal problemi çok s&#;k ya&#;anan durumlar aras&#;n yer al&#;r. Ba&#;&#;rsak hareketlerinin bozulmas&#; d&#;&#;k&#;laman&#;n artmas&#;na ve s&#;v&#; bir &#;ekilde ç&#;kmas&#;na sebep olur. &#;shal olundu&#;unda vücuttaki tuz ve su dengesinde bozulma gözlemlenir. Hem bebeklerde hem de çocuklarda ishal problemi yak&#;ndan izlenmesi gereken bir durumdur. Özellikle çocuklarda geçmeyen ishal daha ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#;n meydana gelmesine neden olabilir. Baz&#; çocuklarda d&#;&#;k&#; fazlas&#;yla yumu&#;ar ve sulu bir &#;ekilde ç&#;kar. Çocuklarda ishal problemine iyi gelecek baz&#; besinler mevcuttur. Doktorlar, su kayb&#;na kar&#;&#; et suyu ya da çorba tüketilmesini önerir. &#;shal döneminde gazl&#; içeceklerden, ya&#;l&#; g&#;dalardan ve &#;ekerli besinlerden uzak durulmas&#; gerekir. &#;shal olan çocuklar&#;n lif aç&#;s&#;ndan zengin bir &#;ekilde beslenmesi oldukça önemlidir. Lif aç&#;s&#;ndan zengin olan besinler aras&#;nda tatl&#; patates, yulaf, bezelye, elma, arpa, fasulye, muz gibi besinler bulunur.

&#;shal olan çocu&#;a ne yedirilmeli?

&#;shal olan çocuklarda s&#;v&#; kayb&#; ya&#;an&#;r. S&#;v&#; kayb&#;n&#;n yan&#; s&#;ra potasyum ve sodyum kayb&#; da meydana gelir. "&#;shal çocu&#;a ne yedirilir?" sorusu için ishale iyi gelen pek çok g&#;da mevcuttur. Potasyum ve sodyum yönünden zengin olan muz ve elma gibi meyvelerin tüketilmesi önerilir. Çocuklarda ishal durumu görüldü&#;ünde herhangi bir tedavi yöntemini uygulamadan önce mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilir. &#;shal olan çocuklara &#;ekerli g&#;da ve meyve suyu gibi içeceklerin verilmemesi gerekir. Bu tür g&#;da ve içecekler ishalin uzun sürmesine yol açar. Bu&#;day, pirinç, ya&#;s&#;z et, sebze, meyve, ekmek gibi g&#;dalar ishalin azalt&#;lmas&#;nda etkilidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Bebeklerde İshal Sebepleri Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde ishal, tıpkı kabızlık gibi bebeklerde sık görülen rahatsızlıklardan biridir. İshal bebeklerin sağlık durumunu izlemek yine annelerin üzerine düşen önemli görevlerdendir. Öncelikle bebeğinizin vücut ısısının normal olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü ishal eğer ateşle birlikte görülüyorsa ciddi sorunlara işaret edebilir ve hızla doktor kontrolü gerekebilir.

Her sıvı dışkılama ishal demek değildir. Yeni doğan bebekler her beslenmeden sonra kaka yaparlar ve kakaları genelde yumuşaktır. Bunun yanı sıra anne sütü de bebeğin kakasını etkiler. Dolayısıyla bebeğin her zamankinden farklı bir şekilde kaka yapması endişelenecek bir durum değildir. İshal vakaları soğukkanlı ebeveynleri bile alarma geçirirken, birçok aile genelde ishal vakalarının hafif geçeceğini düşünerek, bebek susuz kalmadığı sürece bunu sağlık tehdidi olarak algılamaz.

Zaten en çok dikkat edilmesi gereken nokta da susuzluk halidir. İshal olan bir bebekte susuzluk ciddi, hatta hayati bir durum olabilir. Bu sebeple bebeğinizin ishal olması halinde yeteri miktarda su aldığından emin olmalısınız.

Doktora başvurmakta zamanlama önemli

3 aylık ya da daha küçük bebeğiniz ishal olduysa, mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Eğer daha büyükse ve 24 saat içinde bir düzelme görülmemişse, aşağıdaki durumların varlığı halinde doktora gitmelisiniz:

  • Kusma görülüyorsa,
  • Ağzı kuruduysa, uzun süredir çiş yapmıyorsa ya da gözyaşı olmadan ağlıyorsa,
  • Kanlı dışkısı varsa,
  • ay arasındaki bebeğinizin 38 dereceden yüksek ateşi varsa

Bebeğinizi ishalden korumanın yolları

Bebeğinizi ishalden korumak için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Bebeğinizin elini sıkça yıkayın.
  • Bebeğinizin bakımını yaptıktan, bezini değiştirdikten ve banyo yaptırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayın.
  • Yemek hazırlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın.

Bebeklerde İshali Tetikleyen Besinler

Süt ve süt ürünleri, lif bakımından zengin meyveler ve meyve suyu, yumurta, sıcağa dayanıklı olmayan ve çabuk bozulmaya müsait yiyecek ve içecekler bebeğinizde ishale sebebiyet verebilir. Bebeğinizin gıda alerjisi de olabilir. Alerji yapan besin tüketildiğinde ishale kusma da eşlik edebilir.

Süt veren anneler de yediklerine dikkat etmeli

Son zamanlarda bebeğinizin kaka miktarı arttıysa, bunun nedeni araştırılmalıdır. Ama aniden ortaya çıktıysa sorumlu yiyecekler olabilir. Bebeklerde ishali tetikleyen etkenler arasında anne sütünün etkisi hiç de azımsanacak durumda değildir.

Dolayısıyla emziren annenin de yediklerine dikkat etmesi gerekir. İşte süt veren annelerin bebeğini ishalden koruması için uzak durması gereken besinler:

  • Acı biber: “Capsaicin” metabolizmayı hızlandırır ve acı biberde bulunur. Acı biberi yedikten yaklaşık 2 saat sonra etkisi kendini gösterir.
  • Yapay yağlar: Ambalajlı satılan bazı ürünlerde yapay yağ kullanılır ve bu özellikle patates cipslerinde bulunur. Yapay yağ mideden sindirilmeden geçtiği için bağırsakları bozar ve ishale neden olur.
  • Tatlandırıcılar: Bu da yapay bir üründür ve sindirilemediği için aynı sonucu gösterir. Aldığınız üründe yapay şeker kullanılıp kullanılmadığını etiketlerini okuyarak öğrenebilirsiniz.
  • Kafein: Bağırsak hareketlerinde artışa ve kasılmalara neden olur ve sonuçta ishal olunabilir. Bir olumsuz etkisi de idrar söktürücü özelliğidir. Bu yüzden vücut susuz kalabilir.”

İshalin Beslenme Dışındaki Sebepleri

Viral ve bakteriyel enfeksiyon

Bebeklerde ishale neden olan birçok şey vardır. Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar ishale neden olabilir. Bunun dışında bağırsak paraziti, antibiyotik ya da beslenme düzeni de ishale sebebiyet verebilir.

Bakteriyel enfeksiyon durumlarında ise, ishal çok daha ciddi bir hal alır. Bu tür durumlarda kramplar, dışkının kanlanması ve ateşlenme görülebilir. En kısa sürede doktor yardımı almanız gerekir.

Kulak Enfeksiyonu

İshal durumununda bebeğiniz kulaklarını çekiştiriyorsa ve keyfi yerinde değilse, kulak enfeksiyonu olmuş olabilir. Bu durum, ishal olmasının bir nedeni olabilir.

Parazitler

Eğer bebeğinizde gaz varsa, midesi rahatsızlanıyorsa, ishal dışkısı yağlıysa parazit sorunu olabilir. Bu enfeksiyonlar çok bulaşıcıdır. Bir doktor gözetiminde ilaç tedavisi görülmesi gerekir.

Antibiyotikler

Antibiyotik kullanımında verilen ilaç çok önemlidir. Kullanılan antibiyotik, öldürmesi gereken bakterilerle birlikte yararlı bakterileri de öldürüyor olabilir. Bu da ishale neden olabiliyor. Doktor kontrolünde, bu sorunu çözebilirsiniz.

Meyve Suyu

Şekerli içecekler ve meyve suları ishale neden olabilir. Bu tür gıdaları azaltırsanız, ishal de beraberinde azalacaktır. Bebeğinize meyve suyu yerine, mevyenin kendisini vermeyi tercih edebilirsiniz.

Gıda Hassasiyeti

Gıda hassasiyeti sıkça görülen bir durumdur. Laktoz hassasiyeti, bebeklerde en çok görülen hassasiyettir. Bu durum da ishale neden olabilir. İshalin yanında karın ağrısı ve gaz da görülür.

Zehirlenme

İshalin yanında kusma görülüyorsa, bebeğiniz yiyecek dışında ilaç, bitki, kimyasal gibi başka bir madde yutmuş olabilir. Bir an önce hastaneye gidilmelidir.

Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler

İshal olan bebeğinizin yemesi gereken besinleri öğrenin!

Bebeklerde ishal, her bebeğin başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bu dönemde bebeğinizin ateşlendiğini ve halsiz düştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtiler sizi korkutmasın. Bebeğinize ishal sürecini kısaltacak besinler yedirerek onun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Uzun süre geçmeyen ishallerde ise mutlaka bir uzmana gitmelisiniz.

En Temel Besin: Su

Herkeste olduğu gibi bebeklerde de su, ishal için çok faydalıdır. İshalle birlikte vücut halsiz düşer ve sürekli sıvı kaybeder. Bu durumun önüne geçmek için bebeğiniz ishal olduğu andan itibaren ona doktorunuza sorarak bol bol su içirmelisiniz. Belli aylardan önce çocuklara su verilmediğini göz önünde bulundurmak şartıyla.

Meyveler

Şeftali, muz, elma gibi faydalı besinler bebeğinizin ishalini geçirmede yardımcı olacak besinlerdir. Bu meyveleri bebeğinize yedirmeden önce mutlaka bol su ile yıkamalısınız. Eğer minik yavrunuz bu meyveleri ısırarak yiyemeyecek kadar küçükse, meyveleri püre halinde de yedirebilirsiniz.

Lapalar ve Püreler

Pirinç lapası, patates püresi, yoğurt çorbası gibi besinlerin sindirimi kolay olduğundan bebeğinize güvenle verebilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin yağdan uzak durması gerektiği için bu lapaların yapımında kesinlikle yağ kullanmamalısınız.

Tıpkı meyvelerde olduğu gibi lapa yapımına başlamadan önce malzemelerinizi bol su ile yıkamalısınız.

Havuç

Bebeğiniz ishali boyunca en az su kadar vitamin ve mineral kaybı yaşayacaktır. Kaybettiği vitamin ve mineralleri ise besinlerle yerine koyabilmeniz mümkün. Bu konudaki en büyük destekçiniz ise kesinlikle havuçtur!

İster suyunu sıkın ister haşlayarak püre haline getirin, havucun ishal tedavisinde etkili bir sebze olduğunu unutmayın.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası