gaz sıkışması nasıl geçer / Gaz Sancısı Nedir? Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? | Özel Başarı Hastanesi

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer

gaz sıkışması nasıl geçer

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Gaz sıkışması genellikle beslenme düzeni ile alakalıdır. Asitli içecekler, yanlış beslenme düzeni, süt ve alkol tüketimi gaz sıkışmasına neden olabilir. Gaz sıkışması belirtileri genellikle karın bölgesinde şişlik ve sancı şeklinde kendini gösterir.

Şiddetli derecede gaz sıkışması çeken bireylerde, midenin ve bağırsakların rahatlaması adına bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Gaz sıkışmasının önlenmesi adına evdedoğal yöntemler de oldukça etkili olmaktadır. Doğal besinlerin içerisinde; kimyon, zencefil, sirke, tarçın, rezene tohumu gibi bitkiler bulunmaktadır. Vücutta yer alan gaz birikimi önlemek adına egzersiz yapmak, gaz sıkışmasını önleyebilir. Sakız çiğnenmesi, hızlıca yemek yemek gibi durumlar gaz sıkışmasının en önemli nedenleri içerisinde bulunmaktadır.

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Gaz sıkışması; bağırsak bakterilerinin yutulmuş olan hava ile birlikte tüketilen besinlerin fermente edilmesi neticesinde hem bağırsaklarda hem de mide içerisinde oluşmaktadır. Karın kısmında oluşan gaz sıkışması, bireyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Karın kısmında oluşan gaz sıkışması, bireyi rahatsız edecektir. Sağlık problemi şeklinde belirtilen gaz sıkışmasına iyi gelen şeylerin içerisinde; sağlıklı beslenme, ilaç tedavisi, zencefil ve papatya gibi doğal çaylar yer almaktadır. Gaz sıkışmasını önlemek için sırta masaj yaptırmak da faydalı olabilir.

Gaz Sıkışmasına Evde Doğal ve Bitkisel Çözüm Önerileri

Zencefil

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Zencefil özellikle bağırsaklarınızda oluşan gaz sancılarının azalmasını ve özellikle gaz nedeniyle karın bölgesinde oluşan acı ve ağrıların dinmesini sağlayan ilk akla gelen ve en etkili bitkisel çözümlerden birisidir. Ancak fazla tüketildiğinde de mide ağrılarına sebep olabilir. Bu nedenle taze zencefil kullanacaksanız yemeklerden sonra küçük bir parça ağzınıza atıp çiğneyebilir, toz zencefil kullanacaksanız 1 çay kaşığından daha fazlasını tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Dilerseniz 1 fincan zencefil çayı içerek de bu problemden kolayca kurtulabilirsiniz

Kimyon

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Kimyon, gaz problemi dendiğinde akla ilk gelen besinlerden birisidir. Bildiğiniz gibi gaz yapmasıyla bilinen kurubaklagiller yemeklerine de bu nedenle çok sık katılır kimyon. Sancı halinde iken 1 bardak sıcak suyun içine 1 tutam kimyon atıp 10 dakika demlendirdikten sonra elde ettiğiniz bu çayı süzerek yemeklerin ardından içebilir, dilerseniz sütün içine 1 çay kaşığı kadar karıştırıp içebilirsiniz. Her türlü kullanımında gaz sancılarının hafiflemesini sağlayacaktır.

Sirke

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Hemen her derde deva doğal besinlerden olan sirke gaz sancısı sorunu söz konusu olduğunda da uzmanlığını konuşturuyor desek yeridir. 1 su bardağı ılık suyun içine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar doğal elma sirkesi ilave edip içerseniz gaz sancısına bağlı karın bölgesinde oluşan ağrıların azaldığını fark edeceksiniz.

Rezene tohumu

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

İçindeki faydalı lifler ve gaz giderici özelliği ile gaz sancılarına, bağırsak sorunlarına birebir olan doğal çözümlerden biri de rezene tohumudur. Rezene tohumunu kurutulmuş olarak aktarlardan kolayca temin edebilir, dilerseniz ağzınıza birkaç rezene tohumu alıp çiğneyerek dilerseniz de çayını demleyerek ondan faydalanabilirsiniz.

Tarçın

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Ağrıları dindirici etkileriyle tarçın, gaz nedeniyle oluşan sancıların da dinmesini, mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlıyor. Tarçının da tıpkı zencefil gibi çayını demleyebilir, yoğurdun içine ilave ederek yiyebilirsiniz.

Karbonat

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Vücudun alkali dengesini bulmasında en önemli maddelerden biri olan karbonat, bu özelliği sayesinde gaz sancılarının da dinmesine destek oluyor. Tıpkı sirke gibi birçok problemde vücuda destek olan karbonatı nasıl kullanacağınıza gelirsek, 1 su bardağı ılık suyun içine 1 ya da yarım çay kaşığı kadar ilave edip karıştırarak içebilirsiniz.

Sıcak su torbası

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Gaz sancılarının rahatlayarak dinmesine olanak sağlayan bir başka doğal yöntem de sıcak su torbası. Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını pamuklu bir beze sararak dikkatli bir şekilde koyup yaklaşık bir 5 dakika kadar bekletebilirsiniz. Ağrınızın azaldığını fark edeceksiniz.

Egzersiz

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal ve bitkisel çözüm

Vücudun içinde çok miktarda gaz biriktiğinde yapılacak en doğal ve etkili çözümlerden biri tabii ki hareket etmek! Dilerseniz yete sırt üstü uzanıp yarım mekik çekerek dilerseniz de sırt üstü uzanmış haldeyken bacaklarınızı dizden kırıp karnınıza doğru çekerek egzersiz yapabilir ve bunun kısa sürede faydasını hızla görebilirsiniz.

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Gaz sıkışması; sürekli ve sağlıklı spor ile geçebilmektedir. Oldukça şiddetli gaz sancıları, gaz sıkışmasının en kötü nedenleri içerisindedir. Bu tür durumlarda alanında uzman bir hekime başvurmak, sağlık açısından oldukça gereklidir.

Havanın yutulması sonucunda vücutta gaz oluşumu ortaya çıkar ve bunun neticesinde gaz sıkışması da söz konusudur. Bununla beraber süt içtikten sonra süt ürünlerine karşı hassas olan bireylerde gaz sıkışması oluşumu olasılığı daha yüksektir. Kabızlığın da gaz sıkışması yaptığı belirtilebilir. Gaz sıkışmasının geçmesi adına sağlıklı beslenmek, zencefil, papatya, kimyon gibi pek çok bitki çayının tüketimi, gaz sıkışmasının önüne geçecektir.

Gaz Sıkışmasına İyi Gelen İbrahim Saraçoğlu Kürü

Gaz sıkışmasına iyi gelen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kürü aşağıda yer alıyor.

Malzemeler;

1 tutam süpürge otu

1-2 yudum su

Hazırlanışı;

Süpürge otunu dövün.

1 yudum su ile yutun.

Malzemeler;

1 tutam ebegümeci (iri olanlarını tercih ediniz)

1 bardak su

Hazırlanışı;

Tepeleme bir tatlı kaşığını 1 bardak suda ile yutun. Günde 2 defa çayını yapıp içildiğinde huzursuz bağırsak sendromuna da iyi gelir. 15 gün devam edilir.

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

- Gaz çıkarma ve geğirme,
- Karında bölgesindeki ağrı ve kramplar,
- Karın bölgesindeki şişkinlik, spazm, dolgunluk ve basınç hissi,
- Karnın fiziksel olarak dışa doğru büyümesi.

Midede ya da Karında Gaz Sancısı Çözümü

Yetişkin kişilerde ortaya çıkan gaz sıkışması sorunun çözümü, bebeklere ve çocuklara göre daha karışık olduğu belirtilebilir. Yetişkin bireylerin; soğan, enginar, fasulye, brokoli, armut, lahana, karnabahar, elma gibi tüketilen besinlerden ötürü gaz sıkışması yaşadığını belirtmek önemli olacaktır. Gaz sıkışması olan kişiler, beslenme düzenini inceleyerek, hangi besinin kendisinde gaz sıkışmasına neden olduğunu bulabilir ve bu duruma göre beslenebilir.

Süt ve süt ürünlerinin çokça tüketilmesi, gaz sıkışmasını da beraberinde getirecektir. Bu yüzden laktozsuz süt ürünlerini tercih edip, gaz sıkışmasının önüne geçilebilir. Gün içerisinde bol bol su içmek de sindirime iyi geldiği için gaz sıkışmasının olumsuz etkileri en aza indirilebilir. Gaz sıkışmasına karşı denenen her çeşit metoda karşın, bu durumun devam etmesi ile kişinin alanında uzman bir doktora başvurup, şikayetlerini belirtmesi gerekir. Bu şekilde gaz sıkışması sorunundan kurtulmak mümkün olabilir.

Bebeklerde Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Bebeklerin önemli bir bölümünde görülen gaz sıkışması bir sorun değil, bebeğin dış dünyaya karşı uyum sağlamasında gösterdiği fizyolojik bir vaziyettir. Emziren annelerin, tüketmiş olduğu gıdalarda gazın bulunmasıyla, bebeğin içtiği süte direkt etki etmesi ile bebeklerde gaz oluşumu söz konusudur.

Bebeklerin sancılanmasını beklemeyerek, her beslenmesi sonucunda gaz çıkarılması oldukça önemlidir. Bu; gaz sıkışmasının önüne geçecektir. Annenin; karnabahar, kurubaklagil, lahana, fasulye, elma, armut, asitli içecekler tarzındaki gaz yapıcı gıdaları tüketmemesi, bebeklerde gaz sıkışmasının önüne geçecektir.

Gaz sıkışması olan bebeklerin, karın kısmına ve sırtına yağlarla masaj yapmak, sırtına ılık bir bez koymak, bebeklerde gaz sıkışmasının önüne geçmektedir. Bebeklerin hafifçe sallanması gibi metotlarda bebek için faydalı olabilmektedir. Bu tür yöntemler denenip, gaz sıkışması probleminden kurtulmak mümkün olacaktır.

GAZ SANCISI NEDİR? GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR?

Gaz Sancısı Nedir?

Herkesin vücudunda gaz vardır. Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.

Gaz karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve metan gibi çoğu kokusuz buharlardan oluşur. Kalın bağırsaktaki bakteriler ise kükürt içeren gazları salgılayarak hoş olmayan bir gaz kokusu üretir.


Sindirim sisteminde gaza ne sebep olur?

Sindirim sistemindeki gaz iki kaynaktan gelmektedir:

  • Aerophagia (hava yutma). Hava yutmaya genellikle hızlı yemek veya içmek, sakız çiğnemek, sigara içmek veya gevşek takma dişler takmak neden olur.

Geğirme, yutulan havanın mideden ayrılmasını en çok sağlayan aktivitedir. Geğirme sonucu atılamayan gaz kısmen ince bağırsakta emilir ve küçük bir kısmı kalın bağırsağa girerek rektumdan atılır.

  • Kalın bağırsakta (kolon) doğal olarak bulunan zararsız bakteriler tarafından bazı sindirilmemiş gıdaların parçalanması

Bazı karbonhidratlar (şeker, nişastalar ve lif), belirli enzimlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ince bağırsakta sindirilmez. Sindirilmemiş veya emilmemiş yiyecek daha sonra, zararsız ve normal bakterilerin bu maddeleri parçaladığı kalın bağırsağa geçer. Bu işlem hidrojen, karbondioksit ve tüm insanların yaklaşık üçte birinde rektumdan salınan metan gazları üretir.


Aşırı Gaz Oluşumu Nedeni Olan Yiyecekler

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne göre, karbonhidrat içeren gıdaların çoğu gaz çıkarma nedeni olabilirken, yağ ve protein içeren besinler daha az gaz çıkarmaya neden olur. Gaza neden olan yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  • Rafinoz. Fasulye, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tam tahıllarda bulunan karmaşık bir şeker.
  • Laktoz. Peynir, dondurma gibi süt ve süt ürünlerinde, ekmek, tahıl gevreği ve salata sosu gibi işlenmiş gıdalarda bulunan doğal bir şekerdir. Bu yiyecekleri yedikten sonra gaz sancısı oluşumu, laktoz intoleransınız olduğu anlamına gelebilir.
  • Fruktoz. Soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunan bir şekerdir. Fruktoz ayrıca bazı alkolsüz içeceklerde ve meyveli içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Sorbitol. Elma, armut, şeftali ve kuru erik gibi meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir. Sorbitol ayrıca birçok diyet gıdasında, şekersiz sakızlarda yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Nişastalar. Patates, mısır, erişte ve buğday gibi çoğu nişasta kalın bağırsakta parçalandıkça gaz üretir. (Pirinç, gaza neden olmayan tek nişastadır.)
  • Çözünür lif. Suda kolaylıkla çözünen ve bağırsaklarda yumuşak, jel benzeri bir doku alan lif; yulaf kepeği, fasulye, bezelye ve çoğu meyvede bulunur.
  • Çözünmez lif. Buğday kepeğinde ve bazı sebzelerde bulunan, esasen değişmeden bağırsaklardan geçen ve çok az gaz üreten bir lif türü.

Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir?

Aşırı gaz nedeni ile kronik semptomların oluşması nadirdir. Aşağıdakiler gaz sancısı nedeniyle oluşabilecek semptomlarıdır. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Gaz sancısının belirtileri şunları içerebilir:

  • Geğirme. Yemek sırasında veya sonrasında geğirme normaldir.

Kronik sürekli geğirme, peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya gastrit gibi bir üst gastrointestinal bölge hastalığının belirtisi olabilir.

  • Gaz Çıkarma. Günde 14 ila 23 kez gaz geçişi normal kabul edilir.
  • Karın şişkinliği. Şişkinlik genellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bir bağırsak hareketliliği bozukluğunun sonucudur. Motilite bozuklukları, bağırsak kaslarının anormal hareketleri ve kasılmaları ile karakterizedir. 

Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, kolon kanseri veya bağırsak tıkanmasına neden olan herhangi bir hastalık da karın şişkinliğe neden olabilir.

Ameliyattan kaynaklanan fıtıklar veya yara dokuları da şişkinliğe ve ağrıya neden olabilir.

Yağlı yiyecekler midenin boşalmasını geciktirerek şişkinlik ve rahatsızlığa neden olabilir, ancak çok fazla gaz sancısına neden olmaz.

  • Karın ağrısı ve rahatsızlık hissi. Bağırsaktaki gaz bazı kişilerde ağrıya neden olur. Ağrı, kolonun sol tarafında olduğunda kalp hastalığı ile, sağ tarafında toplandığında ise, safra kesesi taşları veya apandisit ile karıştırılabilir.
  • Kabızlık. Düşük lifli diyet, opioid ilaçları veya antikolinerjik ilaç kullanımı gibi sindirim sürecini yavaşlatarak kabızlığa sebep olabilecek herhangi bir şey, bağırsak fonksiyonunu frenleyerek gaz sancısı oluşumuna sebep olabilir.

Gaz sancısı semptomları diğer tıbbi durumlar veya sorunların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Kesin teşhis için daima doktorunuza danışın.


Sindirim sistemindeki aşırı gaz nasıl teşhis edilir?

Gaz sancıları, keşfedilmesi ve tanı konulması gereken ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Doktorunuz tanı koymak için önce fizik muayene gerçekleştirecektir. Fizik muayene sırasında doktorunuz, herhangi bir hassasiyet olup olmadığını ve herhangi bir anormallik hissedip hissetmediğini belirlemek için karnınıza dokunabilir. Karnınızın sesini bir stetoskopla dinlemek, doktorunuzun sindirim sisteminizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemesine yardımcı olabilir. Muayenenize ve kilo kaybı, dışkıda kan veya ishal gibi diğer belirti ve semptomların varlığına bağlı olarak doktorunuz teşhise yardımcı olmak için aşağıdaki bahsedilen bazı ek testleri isteyebilir:

  • Kan testi
  • Karın röntgeni
  • Beslenme aktiviteleriniz hakkında bilgi. Belirli bir süre boyunca tüketilen yiyecek ve içeceklerin bir günlüğünü tutmanız ve / veya gün içinde kaç kez gaz çıkardığınızı saymanız istenebilir.
  • Kolonoskopi. 50 yaş ve üstü kişiler ve ailesinde kolon kanseri öyküsü olan kişilerde kolorektal kanser olasılığı düşünülmektedir. Kolonoskopi, doktorun kalın bağırsağın tüm uzunluğunu görmesine izin veren ve genellikle anormal büyümeleri, iltihaplı dokuları, ülserleri ve kanamayı belirlemeye yardımcı olabilen bir prosedürdür. Uzun, esnek, ışıklı bir tüp olan bir kolonoskopun rektumdan kolona kadar sokulmasını içerir. Kolonoskop, doktorun kolonun astarını görmesine, daha fazla inceleme için doku çıkarabilmesine ve keşfedilen bazı sorunları tedavi etmesine izin verir.
  • Sigmoidoskopi. Sigmoidoskopi, doktorun kalın bağırsağın bir kısmının içini incelemesine izin veren ve ishal, karın ağrısı, kabızlık ve kanamanın nedenlerini belirlemede yardımcı olan bir teşhis prosedürüdür. Sigmoidoskop adı verilen kısa, esnek, ışıklı bir tüp rektum yoluyla bağırsağa yerleştirilir. 

Gaz Sancısı Tedavisi

Gaz sancısının kesin çözümü yoktur. Sindirim sistemindeki gaz sancısı için özel tedavi, aşağıdakilere göre doktorunuz tarafından belirlenecektir:

  • Yaşınız, genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz
  • Durumun kapsamı
  • Belirli ilaçlara, prosedürlere veya tedavilere toleransınız
  • Durumun seyri için beklentiler
  • Fikriniz veya tercihiniz

Gaz ağrılarınız başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, altta yatan durumu tedavi etmek rahatlama sağlayabilir. Aksi takdirde, gaz sıkışması genellikle diyet değişiklikleri, yaşam tarzı değişiklikleri veya reçetesiz satılan gaz giderici ilaçlarla tedavi edilir. Çözüm herkes için aynı olmasa da, küçük bir deneme yanılma sonrasında çoğu insan biraz rahatlama bulabilir.


Gaz Sancısına Ne İyi Gelir

Gaz Sancısı Tedavisinde Diyet

Beslenme değişiklikleri vücudunuzun ürettiği gaz miktarını azaltmaya veya gazın sisteminizde daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Diyetinizin ve gaz sancısı belirtilerinin günlüğünü tutmak, doktorunuza yardımcı olur ve diyetinizdeki değişiklikler için en iyi seçenekleri belirlemenize olanak sağlar. Bazı besinleri tüketmeyi bırakmanız veya daha küçük porsiyonlar yemeye başlamanız gerekebilir.

Aşağıdaki diyet tavsiyelerine uymak gaz sancısının belirtilerini iyileştirebilir:

  • Yüksek Lifli Yiyecekleri Tüketmemek. Gaza neden olabilen yüksek lifli yiyecekler arasında fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek bulunur. Hangi yiyeceklerin sizi en çok etkilediğini deneme yanılma yoluyla keşfedebilirsiniz. Yüksek lifli gıdalardan birkaç hafta uzak durabilir ve yavaş yavaş tekrar tüketmeye başlayarak sorunun yüksek lifli gıdalardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırabilirsiniz. Lifli besin alımını sürdürebileceğiniz sağlıklı bir diyet planı için doktorunuzla konuşun.
  • Süt Ürünlerinden Uzak Durmak. Diyetinizdeki süt ürünlerini azaltmak gaz sancısı semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, sindirime yardımcı olması için laktoz içermeyen süt ürünlerini deneyebilir veya laktaz takviyeli süt ürünleri alabilirsiniz.
  • Kızarmış veya yağlı yiyeceklerin tüketimini azaltın. Yağ, bağırsaklardan gazın temizlenmesini geciktirir. Kızarmış veya yağlı yiyecekleri azaltmak gaz sancısını azaltabilir.
  • Gazlı içecek tüketimini azaltın. Gazlı içecek tüketmeyin veya azaltın.
  • Lif takviyeleri hakkında bilgi alın. Bir lif takviyesi kullanıyorsanız, sizin için en iyi olan lif takviyesinin miktarı ve türü hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Su tüketimini arttırın. Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için, gün boyunca ve öğünlerinizle birlikte su için.

Gaz Sancısı Tedavisinde Reçetesiz İlaçlar ve Takviyeler

Aşağıdakiler bazı kişilerde gaz sancısı semptomlarını azaltabilir:

  • Fasulye ve diğer sebzelerdeki karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olan alfa galaktosidaz
  • Laktoz intoleransınız varsa, süt ürünlerindeki (laktoz) şekeri sindirmenize yardımcı olarak gaz sancılarını azaltan laktaz takviyeleri. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, laktaz takviyeleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
  • Gazdaki baloncukları parçalamaya yardımcı olarak gazın sindirim sisteminizden geçmesine yardımcı olabilen simetikon. Gaz semptomlarını hafifletmedeki etkinliğine dair çok az klinik kanıt vardır.

Gaz Sancısı Tedavisinde Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak aşırı gaz varlığı ve gaz sancısını azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Daha küçük porsiyonlarla yemek tüketin. Sağlıklı bir beslenme programının içindeki bir çok besin gaz oluşumuna neden olabilir. Gaz oluşturabilecek yiyecekleri daha küçük porsiyonlarda tüketmeyi deneyin.
  • Yavaş yiyin ve yemeğinizi iyice çiğneyin.
  • Sakız çiğnemekten, sert şekerleri emmekten ve içecekleri pipetle içmekten kaçının. Bu aktiviteler daha fazla hava yutmanıza neden olabilir.
  • Sigara içmeyin. Sigara içmek, yuttuğunuz hava miktarını artırabilir. Bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuzla konuşun.
  • Egzersiz yapın. Düzenli egzersiz, kolonunuzdan gazın salınmasını önleyebilecek bir problem olan kabızlık riskini azaltır.

Gaz Sancısı Nasıl Önlenir 

  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları
  • Gaz giderici ilaç kullanımı
  • Yutulan hava miktarını azaltmak

Lif açısından zengin besinlerle beslenmek, susuz kalmamak ve egzersiz yapmak, gaz sancıları yaşamamak için uzun vadede iyi bir yaklaşımdır. Bu önlemlerin gaz sancısı problemini iyileştirmediği durumlarda, polietilen glikol müshil kullanımı düşünülebilir.

Gaz Sancısı Nedir? Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Gaz sıkışması neden olur? Yetişkinlerde gaz sıkışmasına iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yöntemler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2021 17:10

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Mide gazını etkileyen ve tetikleyen durumların başında sağlıksız beslenme gelir. Özellikle hızlı yeme alışkanlığı hem mide gazını etkiler hem de kişinin hava yutmasına neden olur. Ayrıca çok fazla yapay maddelerden üretilen besinlerin tüketilmesi ve stres gibi faktörler de mide problemlerine yol açabilir. Ancak mide gazına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içecekler ile doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki mide gazı nasıl geçer? Yetişkinlerde mide gazına ne iyi gelir? Mide gazı ve mide bulantısı nasıl geçer? Mide gazı ve mide şişkinliğine ne iyi gelir? İşte mide gazı nedenleri ve evde mide gazına iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler

Haberin Devamı

Mide gazı sorunu, pek çok insanı rahatsız eden ve sosyal hayatını etkileyen bir durumdur. Mide gazının ana başlangıcı üst sindirim sistemi ile onikiparmak bağırsağına kadar uzanır. Yani mide gazı bu organlar üzerinde birikerek meydana gelir. Özellikle gazın bağırsaklarda yoğun şekilde birikerek artması halinde kişiler şiddetli ağrılar hissedebilir. Pek çok kişinin şikayet ettiği mide gazı problemi çoğu kişide yemeklerden sonra görülmektedir. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle tüketilen besinlere çok dikkat etmek gerekir.

Gaz sıkışmasına Ne İyi Gelir? Yetişkinlerde Mide Gazına İyi Gelen Bitkisel Çözümler ve Doğal Yöntemler

Mide gazı problemlerini en aza indirmek ve çözüm bulmak için doğal yöntemlere ve bitkisel çaylara başvurulabilir. Özellikle bitkisel çaylar hızlı şekilde mide ağrılarına ve gazlarına çare olurlar. Bu çaylar arasında özellikle nane çayı idealdir. 
Nane çayı sindirim sistemine doğrudan etki ederek, sindirim sisteminin daha doğru şekilde çalışmasına katkı sağlar. Ayrıca anason çayı da mide gazının hafifletilmesinde etkili bir rol oynar.

Mide problemleri için tercih edebileceğiniz diğer seçenekler ise; tarçın çayı, papatya çayı, zencefil, rezene ve kakule (yeşil çay içerisine ekleyerek, tüketilebilir.) olabilir.

Ayrıca probiyotik takviyeler de mide gazı ve şişkinliğinin giderilmesine yardımcı olabilir.

Mide Gazı ve Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Mide gazını geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Mide şişkinliğini geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gaz sıkışmasına Nasıl Geçer?

Mide gazını önlemek için öncelikle yemek çeşitlerine dikkat etmek gerekir. Yemek tercihleri arasında mutlaka haşlanmış ve uzun süre kısık ateşte pişmiş yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca az yağlı ve az baharatlı, soslu besinler yenmelidir. Özellikle hazır sos olarak yemeklerde tüketilen besinler azaltılmalıdır. Çok fazla ekşi ve baharatlı soslar kullanılmamalıdır. Evde yemek hazırlanırken ev yapımı soslar tercih edebilirsiniz. Bu tercihlerde mutlaka baharat seviyesini de azaltmanız gerekir. Düzenli beslenmeye özen göstermeli ve öğün atlamamalısınız.

Haberin Devamı

Mide Gazı ve Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Mide gazını geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Mide bulantısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Mide gazı Etkileri

Sağlıklı bir insan günlük yaşamında gün içerisinde ortalama 1-2 litre gaz üretmektedir. Bu oluşan gazı ise 14-20 defa arasında dışarı atmaktadır. Fakat sağlıksız beslenme diğer sindirim sistemi problemleri nedeniyle gaz miktarı değişim gösterebilir. Günlük yaşamın en az şekilde bu sorundan etkilenmesi isteniyorsa mutlaka mide açısından rahatsız edici besinler tüketilmemelidir. Sindirim sistemi sorunlarının başında olan ishal ve kabızlık ise doğrudan mide gazını etkileyen sorunlardır. Bu tür sorunlar varsa mutlaka bir hekimle görüşerek sorunun ana kaynağına ulaşmak gerekir.

Mide Gazının Nedenleri

Mide gazının ana nedenlerinin başında tüketilen besinler gelir. Fakat çoğu zaman farklı nedene bağlı olarak dışarıdan hava yutmak da mide gazına neden olmaktadır. Özellikle kişilerde mide gazı probleminin daha çok yemeklerden sonra arttığı gözlemlenmiştir. Bunun sebebi ise ekşi, baharatlı veya çok acı besinler tüketmektir.

Hızlı yemek yiyen kişilerde mide gazı problemi daha çok görülür. Çünkü hızlı yemek yemek kişilerin hava yutmasına neden olur. Ayrıca stres nedeniyle de mide stresten etkilenerek gaz oluşumu yapar. Mide gazına en çok yol açan neden ise aşırı yağlı, asitli, ve baharatlı gıdalar tüketmektir. Ayrıca çok fazla yapay maddelerden üretilen besinlerin tüketilmesi de mide problemlerine yol açar.

Mide Gazının Belirtileri

Mide gazı sorunu pek çok kişi için günlük yaşanan sıkıntılar arasında yer almaktadır. Mide gazı nedeniyle yaşanan sorunlar çoğu kişinin günlük hayatını etkilemektedir. Ağrı ya da sancı şeklinde hissedilen sorunlar mide gazından kaynaklanmaktadır. Bu açıdan mide gazının belirtileri de şu şekildedir;

- Karın ağrısının yaşanması,
- Krampların oluşması,
- Karında şişlik hali,
- Karın bölgesinde ağırlık hissetme,
- Sürekli geğirme,
- Yemek yedikten sonra hissedilen bulantılar,
- Hızlı doyma.

Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik)

Diyelim ki, ilk defa anne baba oldunuz, bebeğinizle birlikte hastaneden eve döndünüz. Yenidoğan bebeğiniz, annesini emip günün büyük bölümünü uyuyarak geçiriyor. Siz de ne kadar şanslı olduğunuzu, bebeğinizin pek uslu olduğunu düşünüyorsunuz. Sonra birdenbire, 2-3 hafta geçtiğinde o uslu bebek gidiyor, akşama doğru birden huysuzlanıyor ve durmadan ağlamaya başlıyor. Bacaklarını karnına çekiyor, kızarıp bozarıyor, ellerini yumruk yapıyor, sanki canı çok acıyormuş gibi ağlıyor. Üstelik bu durum, haftanın çoğu günü aynı saatlerde tekrarlanıyor. Sağlıklı bebeklerde görülen bu tarz nedensiz ağlamalara kolik diyoruz. Kolik, bir hastalık değildir ve bebeğe zarar vermez. Bebeklerin yaklaşık % 10’unda görülen bir tablodur. Dış dünyaya uyum sürecinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Kolik Ne Demek?

Kolik ya da infantil kolik, herhangi bir neden olmaksızın bebeğin en az bir hafta boyunca haftada üç veya daha fazla gün ve günde üç saatten daha uzun süren ağlamasıdır. Bir anda başlayan bu ağlama ile birlikte bebek çığlık atabilir. Bebeklerde gaz sancısı da koliğe eşlik edebilen bir problemdir. Sık görülen bu durum rahatsız edici olabilen bir işlevsel bozukluk olarak tanımlanır. Genellikle normal olarak kabul edilse de ebeveynleri endişelendirebilir.

Kolik nöbetlerdeki ağlama, normal ağlamadan farklıdır. Çoğunlukla öğleden sonra ya da akşam saatlerinde görülen bu ağlama saatlerce sürebilir. Bu ağlama nöbeti, bebeğin gaz çıkarması, tuvaletini yapması veya yorulması nedeniyle sonlanabilir.

Kolik bebeklerde ağlama nöbetlerinin bir sonucu olarak hem beslenme hem de uyku düzeni bozulur. Huysuzlaşan bebek ağlama sırasında meme arasa da emmeye başladıktan sonra tekrar ağlayarak emmeyi bırakabilir. Aynı şekilde uykuya daldığında da birkaç dakika içinde uyanarak ağlamaya devam edebilir.

Kolik Ne Kadar Sürer?

Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.

Bebeği Doktor Görmeli mi?

Evet. Belki, pek yapacak bir şey yoktur. Ama, doktorunuz en azından bebekte başka bir sorun olmadığından emin olmak için onu muayene edecektir. Bazen; fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bebeğin sorunu kolik sanılabilir. Ayrıca, doktorunuz, kolik için bazı damlalar veya bitkisel çaylar önerebilir.

Kolik Neden Olur?

Koliğin nedeni bilinmiyor. Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine alerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine alerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış barsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, kesin bir neden saptanamamıştır.

Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?

Bu konuda tek bir doğru yoktur. Her bebek, kendine özgüdür. Birini rahatlatan yöntem diğerinde hiç işe yaramayabilir. Aşağıda sıralananları deneyebilirsiniz:

Gaz Sancısına Neden Olan Besinler Nelerdir?

Yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler, direkt olarak gaz sancısına neden olan besinleri tüketmiş olmaz. Annenin yediği ve gaz sancısına yol açabilecek besinler, süt aracılığıyla bebeği de etkileyebilir. Asitli yiyecekler, bazı sebzeler ve aşırı süt ürünü tüketimi gaz sancısı yapabilir.

Eğer bebek biberonla besleniyorsa vücudu mama formülüne tepki gösteriyor da olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise gaz sancısı ve gazla birlikte ishal gibi sindirim problemleri de görülür. Son olarak gazın nedeni bebeğin emerken ya da biberonla beslenirken hava yutması da olabilir.

Emziren Anne Hangi Gıdalardan Kaçınmalı?

Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığı gözlenebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısının genellikle ilk belirtisi ağlamadır. Ancak gaz sancısıyla birlikte ağlama dışında şu belirtiler de görülebilir:

Gaz sancısı ve kolikte benzer semptomlar izlenebilir ancak ikisi farklı durumlardır. Çoğu zaman gaz, belirli bir nedeni olan geçici bir sorundur. Kolik ise bir neden olmaksızın saatler süren ağlamadır. Bu ağlamaya çoğunlukla çığlıklar eşlik eder. Gaz, kolik nedeni olabilse de gaz sancısı ve kolik birbirinden bağımsız olarak da görülebilir. Ancak gaz, koliği daha kötü hale getirebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerin gazını çıkartmak ve sancıyı gidermek için kesin bir tıbbi çözüm yoktur. Ancak ebeveynler bebeği rahatlatmak için şu adımları takip edebilir:

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. Yemekten yarım saat kadar sonra bebek karın üstü yatırılarak gazı çıkarmasına katkıda bulunulur.

Bebeklerin midelerini rahatlatmak amacıyla sık kullanılan bir diğer yöntem ise futbol topu tutuşu olarak bilinir. Futbol topu tutuşunda bebek yüzüstü olarak kolun üzerinde tutulurken bacakları dirseğin üzerinde ve yüzünün yan tarafı avuç içinde olur. Bebek bu pozisyonda dururken karnına hafif bir baskı hisseder. Bu baskı sayesinde mide rahatlatılır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yeni doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancısını gidermek için öncelikle bebeğin pozisyonuna dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte gaz sancısı çeken bebeklere yavaş hareketlerle masaj yapılabilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Biter?

Bebeklerde gaz sancısı genellikle ilk üç ayda görülür ancak genellikle zaman geçtikçe azalır.

Bebeklerde Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Gaz sancısı çeken bebeklerin karnına saat yönüne hafif hareketlerle masaj yapılabilir.

Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Kolik bebeği uyutmak için öncelikle rahatlaması sağlanır. Masaj, gezdirme, müzik dinletme, beşikte yavaşça sallamak gibi yöntemler denenerek bebek rahatlatılabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır