2019 yks kaç kişi yerleşti / Üniversite Sınavına Giren ve Yerleşen Sayıları - Yıllara Göre Türkiye İstatistikleri

2019 Yks Kaç Kişi Yerleşti

2019 yks kaç kişi yerleşti

Son Güncellenme:

YÖK'ün hazırladığı  YKS Yerleştirme Sonuçları Raporu yayımlandı. Buna göre, bu yıl YKS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon bine yaklaştı. 14 yıl önce 'da ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 1 milyon bin iken, 'de bu sayı 2 milyon bin , YKS'nin uygulamaya girdiği 'de 2 milyon bin , 'da 2 milyon bin 31, 'de ise 2 milyon bin oldu.  yılı baz alınarak başvuran aday sayıları değerlendirildiğinde, yılında yüzde 35, 'de yüzde 42, 'da yüzde 51, 'de yüzde 45 oranında aday sayılarında artış yaşandı.

Haberin Devamı

 YKS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon bin 31 iken bu yıl için başvuran aday sayısı 2 milyon bin oldu. Geçen sene lise son sınıf düzeyinde, YKS'ye  bin , bu yıl  bin aday başvurdu.

Bununla birlikte, YKS'ye başvuran adaylar içinde daha önce bir programa yerleşmiş olan aday sayısı  YKS'de bin iken, YKS'de bin 'e, bu yıl ise bin 'ye geriledi.

Daha önce bir programa yerleşen ve öğrenciliği devam edenlerin tekrar sınava başvuru sayısında "artışın" değil "azalışın" gözlemlenmesi, 'de uygulamaya konulan YKS ile yerleşen öğrencilerin önceki yıla göre bulundukları programlardaki memnuniyet oranında bir iyileşme gerçekleştiğini ve bunun bu yıl da devam ettiğini gösterdi. Bu veriler, YÖK'ün rasyonel kontenjan planlamasının başarısını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Bu yıl örgün öğretim programlarına bin kontenjan tahsis edildi.  ile yılları kıyaslandığında yükseköğretime talep (başvuran sayısı) bağlamında yılı için artış yüzde 45, arz (kontenjan sayısı) bağlamındaki artış yüzde oldu. Bu da Türkiye'de yükseköğretime erişimin artık bir sorun olmaktan çıktığını, yükseköğretime erişimin tatminkar bir düzeye ulaştığını gösterdi.

Önlisans ve lisans programlarında toplam kontenjan, 'da  bin iken, 'de  bin , 'de bin , 'da bin , 'de ise bin oldu.

MYO'lardaki doluluk oranlarında yaşanan artış bu sene de güçlü şekilde devam ederken, geçen sene 33 bin 66 olan boş kontenjan sayısı, bu sene de azalışını sürdürerek 30 bin oldu.

Önlisans programlarına 'da bin aday yerleşmişken, bu yıl önlisans programlarına yerleşen aday sayısı bin olarak gerçekleşti. Lisans programları için de aynı olumlu tablo söz konusu oldu. 'da lisans programlarına yerleşen aday sayısı bin iken bu yıl yerleşen sayısı, bin oldu.

YERLEŞEN SAYILARINDA ÇOK AÇIK BİR ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

'da örgün öğretim programlarına yerleşen toplam aday sayısı bin iken bu yıl bin 'e yükseldi.  YKS yerleşme sonuçlarında yerleşen aday sayılarında görülen artış, yapılan kontenjan planlamalarının doğruluğunu bir kez daha teyit etti. , ve yılları kıyaslandığında, bu yıl hem lisans hem de önlisans programlarına yerleşen aday sayılarında çok açık bir artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Örgün programlarda yılı boş kontenjanı 71 bin iken, yılı boş kontenjanı ise büyük oranda düşerek 57 bin 56 oldu. yılı kontenjanında bir önceki yıla göre artış olmasına rağmen doluluk oranlarındaki artışın sürmesi, YÖK'ün kontenjan planlamasının artık istikrar kazanan olumlu bir zeminde olduğunu ve rasyonel kontenjan planlamasının en önemli göstergesi oldu.

TERCİH YAPAN HER ADAYIN 80'İ ÜNİVERSİTELİ OLDU

'da tercih yapma hakkı bulunan aday sayısı 1 milyon bin , 'de ise 1 milyon bin oldu. Tercih yapan aday sayısı geçen sene 1 milyon bin iken bu sene 1 milyon bin olarak gerçekleşti. Bu yıl tercih yapan her adayın 80'i üniversiteli oldu. Gerek bu sonuç, gerekse tercih yapan aday sayısının geçen seneye göre yüksek olması olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA YERLEŞME SAYILARI VE KONTENJANLAR

'de toplam yerleşen sayısı bin iken, yerleşen sayısı YKS'nin ilk senesi olan 'de  bin 'ye, ikinci senesi olan 'da  bin 'e, üçüncü senesi olan 'de ise bin 'e yükseldi. 

Yerleştirme sonuçlarına göre, 'de boş kalan kontenjan sayısı bin iken 'de bu sayı büyük bir azalma göstererek bin oldu. Bu sayı 'da gerileyişini sürdürerek 71 bin 'e, 'de ise daha da gerileyerek 57 bin 56'ya düştü. 

DOLULUK ORANLARI YÜKSELDİ

Program kontenjanlarında yapılan rasyonel planlamalar sonucunda 'de yüzde 76,46 olan programlardaki doluluk oranı, 'de yüzde 84,69'a, 'da yüzde 91,36'ya, 'de ise 93,19'a yükseldi. Devlet üniversitelerindeki doluluk oranı yüzde 95,77, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 85,75 oldu. 

Haberin Devamı

Geçen seneye kıyasla boş kontenjanlarda 14 bin , YKS'nin ilk defa uygulandığı yıla göre ise 71 bin azalma sağlandı. Yapılacak "Ek Yerleştirme" ile yükseköğretimde yılı kontenjan doluluk oranının daha da artması bekleniyor.

Geçen sene, ikinci kez başarıyla uygulanan YKS'nin üçüncü yılında da olumlu sonuçlar verdiği görüldü. 'den bu yana doluluk oranları kıyaslandığında doluluk oranının yüzde 95'e yaklaştığı ve boş kontenjanlarda ise önemli düzeyde bir azalma olduğu, bu konuda ciddi bir iyileşme sağlandığı gözlemlendi. Bu sonuç, YÖK'ün kamuoyu önünde yeni sistemin doluluk oranlarına olumlu katkı sağlayacağı yönündeki bilimsel zemine dayalı açıklamalarını ve öngörülerini güçlü bir şekilde doğruladı.

'de boş kalan bin toplam kontenjanın 38 bin 'si önlisans programlarında olurken, bu rakam 'da 33 bin 66'ya, bu yıl 30 bin 'ye düştü. 'de 89 bin olan lisans programlarındaki boş kontenjan, 'da 38 bin 'ye, bu yıl ise 26 bin 'a düştü. Önlisans programlarında azalma görüldüğü gibi lisans programlarında da boş kalan kontenjanların sayısı geçen seneye göre 11 bin azaldı.

- Boş kontenjan oranları azaldı

'de toplam kontenjanın yüzde 15,3'ü, 'da yüzde 8,6'sı boş kalmış iken bu oran, bu yıl yüzde 6,8'e düştü. Bu veri boş kontenjan konusunda çok ciddi bir iyileşmenin olduğunu, artık bu konunun sistemi zorlayan bir problem olmaktan çıktığının göstergesi oldu.

'de, 'a göre devlet üniversitelerinde, vakıf üniversitelerinde, KKTC üniversitelerinde ve diğer ülke programlardaki her kategoride doluluklar arttı. Bu başarının diğer bir sağlamasının, devlet, vakıf, KKTC'de tüm kategorilerde yerleşen sayısının da artması şeklinde rapora yansıdı. Doluluk artarken, aynı zamanda yerleşme sayısında da artış görüldü.

Boş kontenjan sayılarında devlet, vakıf, KKTC'deki üniversiteler olmak üzere tüm üniversite türlerinde iyileşme görülmekle birlikte, devlet üniversitelerindeki iyileşme oransal olarak dikkat çekici oldu. 'da boş kalan kontenjanlarda devlet üniversitelerinin payı yüzde 55,9 iken bu sene bu oran azalarak yüzde 48,8 olarak gerçekleşti. Vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin 'da boş kalan kontenjanlardaki payı yüzde 44,1 iken bu sene bu oran yüzde 51,2 oldu. 

İlk yerleştirmelerde; lisans programlarının toplam doluluk oranı yüzde 91,47 iken 'de bu oran yüzde 94,18'e çıktı. Aynı durum önlisans programları için de geçerli oldu, bu yıl önlisans programlarının da doluluk oranı arttı ve yüzde 92 olarak gerçekleşti. Devlet, vakıf, KKTC'deki üniversitelerin hem lisans hem de önlisans programlarındaki yerleşen sayılarında ciddi bir artış görüldü.

Üniversitelere yerleşen öğrenci sayısı açıklandı

Yüksekö&#;retim Kurumlar&#; S&#;nav&#; (YKS) yerle&#;tirme sonuçlar&#;na göre, Anadolu liselerinden bin 82, fen liselerinden 20 bin , imam hatip liselerinden 87 bin ve meslek liselerinden bin ö&#;renci, bir yüksekö&#;retim program&#;n&#; kazand&#;.

Ölçme, Seçme ve Yerle&#;tirme Merkezi (ÖSYM) Ba&#;kanl&#;&#;&#;n&#;n internet sitesinden aç&#;klanan YKS say&#;sal verilerine göre, tercih yapma hakk&#;n&#; elde eden 1 milyon bin aday&#;n 1 milyon bin 'si lise, bin 12'si ise meslek lisesi, tercihte bulunan 1 milyon bin aday&#;n da bin 'ü lise, bin 's&#; meslek lisesi mezunu ö&#;rencilerden olu&#;tu.

Ö&#;renim durumuna göre ba&#;vuran ve yerle&#;en aday say&#;lar&#;na bak&#;ld&#;&#;&#;nda, YKS'ye son s&#;n&#;f düzeyinde ba&#;vuran bin aday&#;n bin 's&#; bir yüksekö&#;retim program&#;na yerle&#;ti. Bu adaylar&#;n bin 'i lisans, bin 'i ön lisans, 16 bin 'ü aç&#;kö&#;retim fakültesi (AÖF) programlar&#;nda ö&#;renim görme hakk&#;n&#; elde etti.

Önceki y&#;llarda yerle&#;memi&#; bin aday YKS'ye ba&#;vururken, bu ki&#;ilerden bin 'i bu y&#;l bir yüksekö&#;retim program&#;n&#; kazand&#;. Adaylar&#;n bin 'u lisans, bin 'i ön lisans, 64 bin 'i de AÖF programlar&#;na yerle&#;ti.

Daha önce yerle&#;en ve bu y&#;l da bir yüksekö&#;retim program&#;n&#; kazanan bin aday&#;n 26 bin 'u lisans, 42 bin 'i ön lisans, 35 bin '&#; AÖF programlar&#;nda ö&#;renim görme hakk&#; elde etti.

Ayr&#;ca daha önce bir yüksekö&#;retim program&#;n&#; bitiren ve bu y&#;l s&#;nava kat&#;larak tekrar bir yüksekö&#;retim program&#;n&#; kazanan 71 bin 41 aday&#;n 22 bin 'i lisans, 23 bin 'si ön lisans, 24 bin '&#; AÖF programlar&#;na yerle&#;ti.

Daha önce yüksekö&#;retimden kayd&#; silinen ve bu y&#;l yüksekö&#;retim programlar&#;ndan birine yerle&#;me hakk&#;n&#; elde eden 19 bin aday&#;n da 3 bin 'si lisans, 5 bin 'ü ön lisans, 10 bin 'i AÖF programlar&#;n&#; kazand&#;.

Okul türlerine göre, Anadolu liselerinden toplam bin 82, fen liselerinden 20 bin , özel fen liselerinden 7 bin 63, imam hatip liselerinden 87 bin , meslek liselerinden de toplam bin ö&#;renci bir yüksekö&#;retim program&#;na yerle&#;ti.

YKS yerle&#;tirme sonuçlar&#; aç&#;kland&#;YKS yerle&#;tirme sonuçlar&#; aç&#;kland&#;

 

AA

Google News

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de funduszeue.info'a destek olmak için Google News'te funduszeue.info'a abone olun.

Haber3'e Google News'te abone olun

Abone Ol

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası