ismi ile müsemma ne demek / Ismi ile müsemma ne demek TDK?

Ismi Ile Müsemma Ne Demek

ismi ile müsemma ne demek

İsmiyle müsemma ne demek? İsimlerin ağırlığı var mıdır? İsim ağırlığı nedir?

İsmiyle müsemma ne demek? İsimlerin ağırlığı var mıdır? İsim ağırlığı nedir?

İsimler ve anlamları İslam dini için önemli bir yere sahiptir. Bazı alimlere göre isimlerin müsemmalarının, bireyler ile aralarında bir iletişimi vardır. Peki isimlerin ağırlığı var mıdır? İsim ağırlığı nedir? İsmiyle müsemma ne demek? funduszeue.info olarak Prof. Dr. Mustafa Karataş'a sorduk. İşte tüm merak edilenler

Yeni doğan bebeğine güzel ve anlamlı ismi koymak her anne ve babanın en çok önemsediği görevlerinden biridir. Bireye koyulan isim yalnızca dünyada değil ahirette de geçerlidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (SAV), "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın." hadisiyle kişilere konulan isimlerin ahiret için önemine vurgu yapmıştır. Bunun yanı sıra isim koyma hakkında; kişinin dünya hayatını, karakterini ve tercihlerini etkilediği yönünde değerlendirmeler mevcuttur. Bazı alimlere göre isimlerin müsemmaları ile şahıs isimleri arasında bir irtibatın olduğu söz konusudur. Peygamber Efendimiz (SAV)'in bazı kişilerin isimlerini değiştirdiği rivayet edilirken Prof. Dr. Mustafa Karataş, birçok kişi tarafından merak edilen "İsmiyle müsemma ne demek?", "İsimlerin ağırlığı var mı?", "İsim ağırlığı var mıdır?" sorularına yanıt verdi.

Prof. Dr. Mustafa Karataş

Prof. Dr. Mustafa Karataş

 yılı popüler kız bebek isimleri! AİLİŞKİLİ HABER yılı popüler kız bebek isimleri! A'dan Z'ye kız bebek isimleri

İSMİYLE MÜSEMMA NE DEMEK?

Sözlükte ism "varlıklara verilen ad", müsemmâ "adlandırılan varlık" demektir. İsim, bir hakikate delâlet eden mutlak lafız; müsemmâ bu hakikatin kendisini oluşturan şeydir. Bu iki kelimenin arasındaki irtibatı sağlayan tesmiye'dir. Tesmiye de adlandırma demektir.

Her şeyin bir isminin ve bu sayede ayrımın yapılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Karataş, konuya ilişkin merak edilenlere şu şekilde yanıt verdi:

"Allah'u Teala Adem (a.s)'a her şeyin ismini öğretmiştir. Her şeyin ismi vardır, birini diğerlerinden ayırmak için Bu ayrım bazen isimle doğrudan alakalı olabilir. İsim müsemma arasındaki ilişkidir bu. Ancak isimle vakanın/fiilin doğrudan alakası olmayabilir. Koyduğumuz isimle o kişinin ya da nesnenin benzerliği olmayabilir. Örneğin adamın adı Cesur ama korkağın teki İsimler eşyaya veya kişilere uygun olmalıdır. İyiliği ve güzelliği çağrıştırmalıdır. Tabi ki kötüye kötü isim de koymalıyız. Şeytana şeytan dendiği gibi Ancak asıl olan iyilikse her şey bizim için mubah iyi ve güzeldir. O yüzden öncelikle kötülüğünü görmediğimiz insana, bir başka varlığa güzel isim vermemiz lazım. Kendisine uygun isimler koymak lazım. Bu isimler bazen örtüşür. Gerçekten Cesur dersin cesur çıkar. Ama bazen adamın adına Aziz dersin zelil olur. Her isim müsemmasına uygun gelmeyebilir. Niyet olarak başlangıçta konabilir. Ama daha sonra isim konulan nesnenin/kişinin ona mutabık olmadığı görülür."

İsimlerin ağırlığı var mıdır

İsimlerin ağırlığı var mıdır

"PEYGAMBER EFENDİMİZ BAZI İSİMLERİ DEĞİŞTİRMİŞTİR"

Kişiler üzerinde ismin tesirinin olduğunu belirten Karataş, "İsim birçok fonksiyonu aynı anda yerine getiriyor. Kişiyle kelimenin manası arasında psikolojik bir bağ kuruluyor. İsim neyi hatırlatıyorsa kişi o tarafa doğru fark etmeden yönelebilir." dedi. Ayrıca bu sürecin doğduktan sonra başladığını belirten Karataş, kötülüğü çağrıştıran ya da herhangi birçok kutsal bir ismin zedelenmesinden endişe ederek Peygamber Efendimiz (SAV)'in bazı isimleri değiştirdiğini aktardı. Peygamber Efendimiz (SAV)'in Savaş/Harp ismini Selim ismiyle değiştirdiğini söyleyen Karataş, açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

"Torunlarına güzeli hatırlatan Hasan-Hüseyin isimlerini koyuyor. Kur'an'da Allah'ın koyduğu isimler de var. Onlardan biri İsa (a.s)'dır. Diğeri de Yahya (a.s)'dır. Yahya ismini Zekeriyya (a.s)'a, İsa ismini de Meryem annemize vahyediyor. Bunlara baktığımızda bir anlamı olduğunu görüyoruz. Özellikle Yahya ismi hayat/yaşam demektir. Allah'u Teala insana yaşam ismini uygun görüyor. İlk insandan beri her şeyin bir ismi var."

ismiyle müsemma ne demek

ismiyle müsemma ne demek

İSİMLERİN AĞIRLIĞI YA DA HAFİFLİĞİ VAR MIDIR?

Karataş, isimlerin ağırlığının veya hafifliğinin olup olmadığına da değindi. İsimlerin ağır gelip gelmediği konusunun kişiyi yönlendirmeyle alakalı olduğunu söyleyen Karataş, "Diyelim ki kişiye Muhammed Emin ismi konuldu. Muhammed Peygamber ismi, Emin de Peygamber sıfatıdır. Bu geliştikçe öğrendikçe biliyor ki Hz. Peygamber'in ismi. Fakat kendisi ona layık değil. Günah işliyor, kötü yollara gidiyor. Bu durumda ismiyle kendisi arasında bir çatışma başlıyor. Karakterine de yansıyor bu. Ama isminden de utanıyor kendisinden de. Burada ismin kişiye ağır geldiğini düşünüyoruz." diyerek durumu farklı bir bakış açısıyla da değerlendirdi.

birey isminin ağırlığını taşıyamayabilir mi

birey isminin ağırlığını taşıyamayabilir mi

Karataş, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Tersinden düşünecek olursak, bu çocuğun adı Muhammed Emin olmasaydı belki çok daha yaramaz olacaktı. İsimden kazanıyor bu şekilde."

Son olarak Karataş, güzel isimleri ağır geliyor endişesiyle koymaktan çekinilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı. Güzel isimlerin insanı belli bir noktaya kadar koruduğunu dile getirdi.

 İlkbahar mevsimine uygun en güzel nevresim takımı modelleri ve fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

İlkbahar mevsimine uygun en güzel nevresim takımı modelleri ve fiyatları Üniversitede ne giyilir? Üniversite bölümlerine göre kombin önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Üniversitede ne giyilir? Üniversite bölümlerine göre kombin önerileri

İsim-M&#;semma nedir?

Sözlükte ism "varlıklara verilen ad", müsemmâ "adlandırılan varlık", tesmiye de "adlandırma" demektir. İsim bir hakikate delâlet eden mutlak lafız, müsemmâ bu hakikatin kendisini oluşturan şey, tesmiye ise isim ile müsemmâ arasındaki irtibatı sağlayan mânadır. İsim, kelime çeşitlerinin hepsini içine almakta olup "cevher ve araz türünden bütün nesne ve mânalar için konulmuş lafız" diye tanımlanır (Ebü'l-Bekā, s. 56). Bu yönüyle söz, fiil veya nitelik türündeki bütün kavramları zihne taşıyan bir vasıta konumundadır. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de mutlak olarak geçen, "Âdem'e bütün isimleri öğretti" (el-Bakara 2/31) ifadesi cevher ve arazların tamamının isimlerini kapsamaktadır. Adlandırılan şey hariçte bulunan bir nesne olabileceği gibi zihnî bir varlık da olabilir.

Bir lafzın hangi anlam karşılığında kullanıldığını bilmek lafızla medlûlü arasındaki özel nisbeti bilmeye bağlıdır. Dilcilerin "isnad", kelâmcıların "tesmiye" dedikleri bu nisbetin zorunlu olduğunu söyleyenlere göre isimlerin müsemmâya delâleti (vaz') tevkīfîdir. Halbuki bu nisbet bazan doğru, bazan da yanlış olabilir. Dolayısıyla kullanılan lafızların esas itibariyle kesbî mi yoksa tâlimî mi olduğu, dilin müsemmânın hakikatine paralel bir realitesinin bulunup bulunmadığı ve kelimelerin bizâtihi mevcut gerçekler olarak insana öğretilip öğretilmediği hususu tartışmalıdır. Hz. Âdem'e bütün isimlerin öğretildiğini bildiren âyetten hareketle bunun tâlimî olduğunu ve isimlerin hakikatlere uygun realitelerinin bulunduğunu ileri sürenlerin yanında aksini iddia edenler de vardır. Birinci görüşü savunanlar dille ifade edilenlerin mutlak hakikati aynen yansıttığını söylerken aksini savunanlar dilin hakikatin aynını değil onun algılanışını yansıtan bir söylem olduğunu, dolayısıyla aynı hakikatin değişik ifade şekillerinin bulunabileceğini kabul ederler.

Kur'ân-ı Kerîm'de "ism" kavramı isim ve fiil halinde yetmiş bir yerde geçmektedir. Bunların yarısından fazlası isim veya çoğulu olan esmâ, ikisi "adaş" anlamındaki semiy, geri kalanları da tesmiye masdarına bağlı isimlerdir. Fakat bu kullanımların hiçbiri, kelâm literatüründe yer alan isim-müsemmâ tartışmasıyla ilgili değildir. Hadis kaynaklarında da bu konuya işaret eden sahih bir rivayet yoktur.

Kelâmcılar, isim-müsemmâ konusuna isimlerle, adlandırdıkları varlıklar arasında nasıl bir ilişkinin kurulabileceği açısından yaklaşmışlar, ilâhî isim ve sıfatların Allah'ın zâtının aynı veya gayri oluşunu belirlemek için bu hususu incelemişlerdir. Kelâmcıların burada tartıştığı asıl mesele felsefecilerin yaptığı gibi fenomenler âlemine ilişkin varlıklar, meselâ "deniz" veya "kitap" gibi isimlerle bunların müsemmâları olan su ve kâğıt arasındaki ilişki değil Allah'ın zâtı ile isim ve sıfatları arasındaki ilişkidir. Allah, zâtı gereği duyularla algılanamayan bir varlık olup insanın tecrübî bilgisine doğrudan konu teşkil etmez. Bu sebeple "bilen, güç yetiren, bağışlayan" gibi isimlerin Allah hakkında ne ifade ettiğini belirlemek için tartışılan isim-müsemmâ konusu sıfat probleminin bir bölümünü oluşturur.

İsim-müsemmâ meselesi, ilâhî sıfatlara ilişkin tartışmaların başlamasından sonra muhtemelen II. (VIII.) yüzyılda ortaya çıkmıştır. Konuyu ilk olarak Gaylân ed-Dımaşkī ve öğrencisi Cehm b. Safvân'ın gündeme getirdiği ve Mu'tezile'nin de onları takip ettiği sanılmaktadır. Dârimî'nin, er-Red ʿale'l-Merîsî adlı eserinde (s. 7) "Allah'ın isimlerine ve onların gayri mahlûk olduğuna iman" şeklinde bir başlığın bulunması, problemin erken devirlerden itibaren tartışmaya başlandığını göstermektedir. Buhârî de Cehmiyye'nin Kur'an gibi ilâhî isimleri de mahlûk kabul ettiğini belirtir (Hadîs-i Şerifler Işığında, s. 36).

Cehmiyye, Mu'tezile ve Şiî kelâmcıları ismin müsemmâdan ayrı, tesmiyenin ise aynı olduğu görüşündedir. Kādî Abdülcebbâr, isimle müsemmânın aynı olduğu görüşünün gerçek ve aklî ilkelerle uyuşmadığını belirtir. Nitekim "ateş" kelimesini söyleyen kimsenin ağzı yanmaz. Ayrıca ismin araz, müsemmânın cisim olması farklılık arzettiklerinin bir başka delilini oluşturur. Kādî Abdülcebbâr, isimle tesmiyenin aynı, tesmiyenin ise müsemmâdan ayrı olduğunu iddia edenlerin ismi de böyle değerlendirmeleri gerektiğini söyler (Şerḥu'l-Uṣûli'l-ḫamse, s. ). Ona göre isimlendirme tevkīfî değil aklî olup isimlerin müsemmâya taalluku haber verme, delâlet etme ve bilgilendirme şeklindedir. Müsemmâyı tanımaya yardımcı olacak farklı isimlerin kullanılmasında bir sakınca bulunmadığı gibi bu noktada Allah ile yaratıklar arasında da bir fark yoktur (el-Muġnî, V, ). Mu'tezile'yi böyle düşünmeye sevkeden şey, isimle müsemmânın aynı olması halinde birden fazla kadîm varlığın oluşacağı endişesidir.

Şîa âlimlerinden Feyz-i Kâşânî, imamların görüşüne dayanarak ismin belli bir sıfatla nitelenen zâta delâlet eden lafız olduğunu kaydeder (ʿİlmü'l-yaḳīn, I, ). Ona göre isim herhangi bir varlığa ait niteliği bildiren bir sıfat olabilir, bu durumda varlık itibariyle isim müsemmânın aynıdır. Bazan da lafızdan anlaşılan mâna için kullanılabilir, bu durumda ise isimle müsemmâ ayrıdır (Küleynî, I, ). Ca'fer es-Sâdık, isim-müsemmâ ilişkisi konusunda ayniyet veya gayriyet yerine bazı Selef âlimleri gibi ismin müsemmâyı nitelediği görüşünü tercih eder (Lâlekâî, I, ).

İbn Şihâb ez-Zührî, Ahmed b. Hanbel ve Ebû Zür'a er-Râzî gibi Selef âlimlerine göre isimle müsemmâ aynıdır (a.g.e., I, ; II, ; İbn Hazm, el-Faṣl, V, 35). İbn Batta ise ilâhî isimler konusunda "ne aynı ne de gayridir" denilemeyeceğini söyler (Seffârînî, I, ). Selefiyye'nin erken devir âlimlerinden Dârimî'ye göre Allah'ın isim ve sıfatları birbirine muhalif olmadığı gibi zâtına da aykırı değildir (er-Red ʿale'l-Merîsî, s. ). Dârimî, Cehmiyye ve Mu'tezile'ye cevap verirken lafızla isimleri birbirinden ayırır, lafızların harflerden oluşmasına karşılık isimlerin böyle olmadığını söyler. Ona göre nasıl bir insanın resmi yakıldığında sahibi bundan zarar görmezse lafız halindeki isim de zâttan ayrıdır (M. Mahmûd Ebû Rahîm, s. ).

Müteahhir dönem Selef âlimlerinden Takıyyüddin İbn Teymiyye, isim-müsemmâ meselesinin halku'l-Kur'ân tartışmalarına bağlı olarak doğduğunu söyler. Kur'an'ın mahlûk olduğunu ileri süren Cehmiyye, orada yer alan ilâhî isimlerin de mahlûk olup müsemmânın gayri durumunda bulunduğunu belirtmiş, Ehl-i sünnet âlimleri de, "İsim müsemmânın aynıdır" sözüyle buna karşılık vermiştir. İbn Teymiye'ye göre ismin müsemmânın aynı olduğu iddiasını ilk defa Lafzıyye mensupları ortaya atmış, sonra da bunu Ahmed b. Hanbel'e nisbet etmişlerdir, halbuki Ahmed b. Hanbel bu tartışmalardan uzak durmuştur. Bu konuda doğru olan ise her iki görüşü reddedip Allah ve resulünün ifade ettiği gibi, "İsim müsemmâya aittir" hükmünü vermek ve naslara tâbi olmaktır (Mecmûʿu fetâvâ, VI, ; XII, ). İbn Kayyim el-Cevziyye ismin lafız, müsemmânın şahıs olduğunu, dolayısıyla birbirinden ayrı kabul edilmeleri gerektiğini söyler. İbn Kayyim, yaratıklar için kullanıldığında isim müsemmânın gayri olmakla beraber Kur'an'da zikredilen ilâhî isimlerin gayri mahlûk olduğunu, zâtın aynı veya gayri olarak nitelenemeyeceğini belirterek bu konuda hem Mu'tezile hem de Lafzıyye'den ayrı bir görüş benimser (Bedâʾiʿu'l-fevâʾid, I, ; Ahmed b. İbrâhim b. Îsâ, I, ).

Ehl-i sünnet kelâmcıları tarafından genelde benimsenen görüşe göre Allah'ın isim ve sıfatları zâtına nisbet edilen mânalar olup zâttan bağımsız değildir. Bu sebeple birden fazla isim veya sıfatın zâta izâfe edilmesi tevhid inancına zarar vermez; isimler müsemmânın gayri olarak düşünüldüğü takdirde tevhid inancı zedelenmiş olur. Kur'an'da "hayır ve bereket lutfetmede erişilmez" demek olan "tebâreke" (er-Rahmân 55/78), mutlak mânada aşkınlık ifade eden "tesbîh" (el-Vâkıa 56/74, 96; el-Hâkka 69/52; el-A'lâ 87/1) ve anma anlamına gelen "zikir" (el-Mâide 5/4; el-En'âm 6/, , , ; el-Müzzemmil 73/8; el-İnsân 76/25; el-A'lâ 87/15) kavramlarının hem doğrudan doğruya Allah ve rab kelimelerine hem de bunlara muzaf olan isim kelimesine nisbet edilmesi ve insanların taktığı kuru isimlere tapmalarının kınanması (el-A'râf 7/71; Yûsuf 12/40; en-Necm 53/23) konunun naklî delillerini teşkil eder. Eğer isim müsemmânın gayri olsaydı söz konusu âyetlerde Allah'ın zâtı değil ismi birlenmiş ve putların kendilerine değil isimlerine tapınılmış (Cüveynî, s. ), ayrıca, "Muhammed Allah'ın resulüdür" denildiğinde risâlet Muhammed'in kendisine değil ismine nisbet edilmiş olurdu.

Ebü'l-Hasan el-Eş'arî Allah'ın isimleriyle sıfatlarının aynı, sıfatları ile zâtının ayrı olduğunu söyler (İbn Fûrek, s. ). İbn Hazm'ın kaydettiğine göre İbn Fûrek ve Bâkıllânî, "İsim müsemmânın gayridir" diyenlerin "teaddüd-i kudemâ" ithamından kurtulmak için lafza-i celâl dışındaki isimlerin aslında sıfat olduğunu ve Allah'ın bir tek isminin bulunduğunu ileri sürmüşlerdir (el-Faṣl, V, 32). Eş'arîler müsemmâ ile ilgileri yönünden isimleri üç gruba ayırır. a) "Şey, zât, mevcûd" gibi müsemmânın aynı olanlar. Allah lafzı bunun örneğini teşkil eder, zira bu lafız, kendisinde hiçbir itibarî mâna olmaksızın zât için kullanılan ve O'nun aynı olan bir isimdir. b) "Hâlik, râzık" lafızlarında olduğu gibi müsemmânın gayri olan isimler. Bu isimlerin başkasına da nisbeti câizdir ve bu durumda söz konusu nisbet müsemmânın gayri olur. c) "Alîm, kadîr" lafızları gibi müsemmânın ne aynı ne de gayri olan isimler (Abdülkāhir el-Bağdâdî, el-Esmâʾ ve'ṣ-ṣıfât, s. ; Gazzâlî, s. 7; Seyyid Şerîf el-Cürcânî, II, ). Eş'arîler, ismin tesmiye mânasına kullanılması halinde müsemmânın gayri olacağını kabul eder. Onlara göre meselâ adı Muhammed olan birine, "İsmin nedir?" diye sorulunca "Muhammed" der. "Muhammed kimdir?" denince de "ben" cevabını verir. Sorunun birinde "ne", diğerinde "kim" edatının kullanılmasından da anlaşıldığı üzere Muhammed ismi şahıs olan Muhammed'den farklı bir anlamda kullanılmıştır (Nûreddin es-Sâbûnî, el-Kifâye, vr. 18b).

Gazzâlî isim, müsemmâ ve tesmiyenin ayrı ayrı tabirler olduğunu, varlığın dış dünyada, zihinde ve lafızda olmak üzere üç merhalesinin bulunduğunu, birincisinin hakiki, diğerlerinin izâfî olduğunu kaydeder. Ona göre bu üç tür varlık birbirinden ayrı olmakla birlikte aralarındaki yakınlık ilişkisi sebebiyle bazılarınca ayırt edilememiştir. Gazzâlî, isimlerle varlıklar arasındaki aynîlik ve ayrılık ilişkisini hakikatlerin ortaya konması için bir yöntem olarak kabul eder. Mu'tezile, Eş'ariyye ve Gazzâlî'nin görüşlerini tahlil eden Fahreddin er-Râzî Gazzâlî'yi haklı bulur (Levâmiʿu'l-beyyinât, s. ). Adudüddin el-Îcî ve Seyyid Şerîf el-Cürcânî ise tartışmanın lafız halindeki isimle müsemmâ arasında değil ismin medlûlü ile asıl varlık arasındaki ilişkide söz konusu olduğu görüşündedir. Cürcânî konuyu, "İsmin medlûlü, mahiyet itibariyle mi yoksa ona ârız olan ve uygun düşen bir mâna itibariyle mi zâtın aynıdır?" şeklinde ortaya koyduktan sonra Eş'arîler'in, "İsim müsemmânın aynıdır" derken lafız halindeki ismi değil medlûlünü kastettiklerini ve lafız halindeki isim için ise tesmiye tabirini kullandıklarını söyler (Şerḥu'l-Mevâḳıf, II, ).

Ebû Mansûr el-Mâtürîdî'ye göre insanlar, duyularla idrak edilemeyen Allah'ı duyulur âlemin kavramlarıyla idrak ederler. Bu onları Allah ile diğer varlıklar arasında bir benzerlik kurmaya götürmez, zira naslar her türlü yaratılmışlık özelliğini Allah'tan nefyeder (Kitâbü't-Tevḥîd, s. ). Mâtürîdî'nin bu ifadelerinden onun, isimleri Allah'ın zâtına delâlet eden ve medlûlü hatırlatan vasıtalar olarak kabul ettiği anlaşılmaktadır. Ebü'l-Yüsr el-Pezdevî ve Ebü'l-Muîn en-Nesefî'ye göre isim müsemmânın aynıdır (Uṣûlü'd-dîn, s. ; Baḥrü'l-kelâm, s. 19). Muhammed b. Eşref es-Semerkandî bu konuda Mâtürîdiyye'den ayrılır. Semerkandî, "İsim müsemmânın aynıdır" görüşünü Eş'arîler'e nisbet ettikten sonra bunu eleştirir. Ona göre isim lafzını söyleyip müsemmâyı kastetmek mecazi bir kullanımdır. Eş'arîler'in görüşü, Allah'ın birden fazla isminin bulunduğunu bildiren âyetlere (el-A'râf 7/; el-İsrâ 17/) ve doksan dokuz isminin olduğuna ilişkin hadise (Miftâḥu künûzi's-sünne, "ism" md.) aykırıdır. İsimle bir şeye delâlet eden lafız kastedilirse müsemmânın gayri, başka bir şey kastedilirse müsemmânın aynı olur (eṣ-Ṣaḥâʾifü'l-ilâhiyye, s. ).

Allah'ın yaratıklarla münasebetinin zât mertebesinde değil ulûhet mertebesinde gerçekleştiğini savunan sûfîler isimle müsemmâyı aynı kabul eder. İbn Kasî, ilâhî isimlerden her birinin bütün esmâ-i hüsnâ yerine kullanılabileceğini söyler. Ona göre isimlerin bir bâtın, bir de zâhir yönü vardır. Allah isimlerinin bâtın yönüyle melekût âlemine, zâhir yönüyle de mülk âlemine hükmeder. Muhyiddin İbnü'l-Arabî isim, müsemmâ ve tesmiye konularındaki tartışmanın lafzî bir ihtilâf olduğunu kaydettikten sonra ismin müsemmâdan ayrı olduğunu belirtmekte, isimleri kendi aralarında çeşitli tasniflere tâbi tutmaktadır (el-Fütûḥât, I, ; II, ). Sûfîler, ilâhî isimlerin semantik ve ontolojik boyutlarının yanı sıra ahlâkî boyutlarının da bulunduğuna dikkat çekerek insanın bu isimler vasıtasıyla ilâhî ahlâkla ahlâklanabileceğini, hatta ittisâle ulaşabileceğini ileri sürerler.

İsim ve sıfatlardan soyutlanmış bir tanrıyı kavramak imkânsızdır. Allah hakkında bilgi sahibi olmanın O'nun isim ve sıfatları dışında bir yolu yoktur, nitekim Kur'an da bu yöntemi izler. Ancak bu maksatla çeşitli kavramlar ve semboller kullanmak gerekir. Bu sembollere zaman zaman değişik anlamlar yüklenmiştir. İsim-müsemmâ tartışmalarının temelinde, terimlere yüklenen farklı mânalarla lafız-mâna ve dil-mantık ilişkisinin gerektiği şekilde anlaşılamamış olması yatmaktadır. Hemen hemen bütün gruplar, Allah'ın zâtı ve sıfatları itibariyle yaratılmışlık özelliği taşıyan her türlü nitelemeden münezzeh olduğunu kabul eder. Fakat muhtelif mezhep veya şahıslar isim, tesmiye, müsemmâ kelimelerine farklı anlamlar yükleyerek karşı görüşleri eleştirir. İsim-müsemmâ probleminin büyük ölçüde lafızlarıyla mânaları aynı olan bir terminolojiyi kullanmamaktan kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Müsemma Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası