her daireye otopark yönetmeliği / OTOPARK YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI. HER DAİREYE BİR OTOPARK ZORUNLU OLUYOR | Özgün Law Firm

Her Daireye Otopark Yönetmeliği

her daireye otopark yönetmeliği

Her daireye otopark zorunluluğu Resmi Gazete’de!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ilk olarak Kasım ’de duyurduğu otopark yönetmeliği , bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle merkezi yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı park ve trafik sorunlarının çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen düzenlemeyle binadaki her konut için otopark alanı inşa etmek zorunlu hâle geliyor. Eskiden ise, 3 daire ye 1 otopark yapmak yeterliydi. Buna ek olarak belediyelere, bu sayıyı ihtiyaca göre artırma yetkisi veriliyor. Belediyelerin bu yönde karar alması durumunda her otopark yeri, ait olduğu bağımsız bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilecek. Ayrıca artık tüm otopark alanının % 1’i bisikletlere, % 5’i engelli bireylere, % 2’si elektrikli araçlara ayrılacak. Açık otoparkların zemininin su geçiren malzemeden olması zorunluluğu da getirildi. Böylece toprağın, yağmur suyundan mahrum kalmaması sağlanacak.

Binaların otoparkı nerede olabilir?

1- Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde, binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık,

2- Ön bahçenin yola 3 metre mesafe kalana kadar altında kapalı,

3- Zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamında kapalı otopark yapılabilecek.

4- Komşu 2 parselin sahibi anlaşıp tapuya şerh düşürmesiyle aradaki duvar yıkılarak bina bahçeleri ortak otopark olabilecek.

Otopark zorunluluğu olmayan yapılar hangileri?

Otopark için yeterli alana sahip olmayan yapılar için mekanik otopark sistemleri kullanımının önü açılıyor. Ancak bazı durumlarda otopark zorunluluğu ortadan kalkabiliyor. Otopark zorunluluğundan muaf binalar şu şekilde sıralanıyor:

1- Mekanik ve otomatik park sistemleri kullanılmasına rağmen yine de otopark tesisi kurulması mümkün olmayan yapılar,

2- Tarihi binalar,

3- Cephesinin darlığı sebebiyle otopark yapılamayan binalar.

Belediyeye otopark ücretinin % 25’ini verme dönemi kapandı

Yeni yönetmelikle otopark yapılamadığı için otopark bedeli alınan parsellere, binanın iskanından önce mutlaka otopark yapılması zorunluluğu getirildi. Yani bundan sonra belediyeye otopark bedeli ödeyip parsele otopark yapmaktan kaçınmak, mümkün olmayacak. Eskiden belediyenin aldığı bu bedelin % 25’i peşin ödenince ruhsat alınabiliyordu. Bu uygulama da kalktı, bedelin tamamının ödenmesi zorunlu tutuldu.

Ortak kullanım otoparkları nerede yapılabilecek?

1- Ana arter yolların altına otopark yapmak artık mümkün.

2- Okul hariç, kamu kurumlarının bahçelerinin altına giriş çıkışının kurumdan ayrı olması, güvenlik koşullarının sağlanması ve izinlerin alınması şartıyla otopark yapılabilecek.

3- Park ve meydanların üst dokusu bozulmadan altına otopark yapılabilecek.

Konut dışındaki bu binalara da otopark zorunluluğu geldi!

Sanayi tesislerinde halkın toplu kullanımına açık alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, otellerde, stadyum ve kapalı spor tesislerinde, üniversitelerde ve düğün salonlarında otopark ihtiyacının ise mutlak suretle kendi parselinde ya da bunun mümkün olmaması hâlinde komşu parselde karşılanması da yeni yönetmelikle birlikte zorunlu hâle getirildi.

Gelişmemiş ilçelerde otopark daha ucuz olacak

Belediye meclisleri bölgeleri kent, sosyo-ekonomik durum gibi kriterlere göre ayırıyor. Gelişmişliği düşük bölgelerde otopark bedelleri % 40’a kadar daha düşük olacak. Böylece araç trafiğinin şehrin merkezinde değil, çeper ilçelerde yoğunlaşması edefleniyor.

Park et-devam et sistemi geliyor

Şehir merkezinde trafiğin azaltılması için bir diğer çalışma da, otopark alanlarının toplu taşıma ile entegre edilmesini kapsıyor. Şehrin çeperlerinde ve ana toplu taşıma duraklarına yürüme mesafesinde “park et-devam et” otopark yerleri ayrılması zorunlu olacak. Bu alana sadece binek taşıtlar, motosiklet ve bisikletler park edebilecek. Aracını park eden birey, yoluna toplu taşıma ile kolayca devam edebilecek.

\n

Uzun süredir gündemde olan ve 7 kez ertelenen Otopark Yönetmeliği’ne nihai şekli verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelik taslağına göre bundan sonra daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunluluğu uygulanacak. metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark, metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması gerekecek. Parselinde otopark yapamayan müteahhit projeye yakın başka alanda bu ihtiyacı karşılayacak.

\n

31 Mart’ta yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikte ‘her daireye bir otopark’ zorunluluğu vardı. Sektör temsilcileri ise her arsa yapısında bunun mümkün olmadığını, getirilen zorunluluğun kentsel dönüşüm sürecini zorlayacağını açıklamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sektörün tüm taraflarının taleplerini dinleyerek yönetmelikte değişikliğe gitti. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, bu değişikle her yapı alanı için farklı formüller geliştirilecek otopark yapılmasının önü açıldı.

\n

Hazırlanan yeni taslağa göre bundan sonra daire ya da dükkân büyüklüklerine göre otopark alanı belirlenecek. Parselinde otopark yapamayan yapılar için de metre yarıçapındaki başka bir alanda otopark yeri temin edebilme imkânı getirilecek.

\n

İşte detaylar:

\n

80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirilecek.

\n

Dükkân, mağaza, banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde revize edilecek.

\n

Otoparkın bina bodrumunda karşılanması zorunluluğu kaldırılarak talebe göre binanın bodrumunda ya da parsel arka, yan bahçesi veya ön bahçesinde veyahut bu bahçelerin altında öncelik olmadan karşılanabilmesi hükmü getirilecek.

\n

metrekareden küçük olup 3 kat ve üzeri yapı bulunan parsellerde, talep halinde otoparkın bedel karşılığı bölge otoparkından temin edilebilmesi sağlanacak.

\n

Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin onayı halinde bitişik olan bahçelerin, aradaki duvar kaldırılmak suretiyle ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkânı getirilecek. Bu sayede birden çok parselin anlaşması ile ‘ada içi’ otoparkların önü açılacak.

\n

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası