milletvekili emeklilik şartları nelerdir / Milletvekili Nasıl Emekli Olur? 18 Yaşında Vekil Olan 2 Yıl Sonra Emekli Olur Mu? - funduszeue.info

Milletvekili Emeklilik Şartları Nelerdir

milletvekili emeklilik şartları nelerdir

Milletvekilleri kaç yaşında emekli olur? Milletvekili emeklilik şartları!

Emeklilikte yaşa takılanlar arasında, TBMM’nin en genç Milletvekili AK Partili Rümeysa Kadak da yer aldı. Meclis Başkanlığı da Kadak'ın 65 yaşında emekli olacağı cevabını verdi. Bu cevabı takipçileriyle paylaşan genç vekil, “Size kötü bir haberim var; iki yıl sonra emekli olamıyorum” dedi.

EYT tartışması 2 yıl milletvekilliği yaptıktan sonra emekliliği hak edenlerin durumunu da gündeme getirdi. Binlerce kişi AK Partili Rümeysa Kadak'ın anne-babasıyla milletvekili rozeti takılırken çekilmiş fotoğrafının altına, “Adı: Rumeysa Kadak, Yaşı: Kendisi Türkiye'nin en genç milletvekili. 24 Haziran tarihinde sadece 24 yaşında emekliliğe hak kazanacak. Ama o hiçbir zaman ‘bu millete kambur' olmayacak. Reis öyle diyor”diye yazdı.

Kadak ise bu eleştirileri yanıtladı ve “Adım: Rumeysa Kadak Yaşım: 65 yaşında emekli olacağım. 2 yıl sonra emekli olamıyorum. Biliyorum, 24 yaşında emekli olmamamı dileyenleriniz vardı. Fakat 65'i beklemem gerek.” dedi. AK Partili vekil, Milletvekili Hizmetleri Başkanı Ahmet Yurtman'ın kendisine gönderdiği emekliliğiyle ilgili şu bilgi notunu da paylaştı:

PRİM VE YAŞ ŞARTI TAMAMLANIRSA

Bilgi notunda “ sayılı kanunun Maddesine göre en az 2 yıl milletvekilliğinde bulunup bu süre içerisinde Başbakanlık Müsteşarına endeksli prim ödenmesi şartının yanında, kanunun Maddesinde belirtilen prim ödeme ve yaş şartının tamamlanması halinde milletvekili statüsünde emekli olunabilmektedir. Yapılan incelemede doğum tarihiniz itibariyle 65 yaşını dolduracağınız tarihinden seçimlerin normal süresinde yapılacağı dikkate alınarak hak edeceğiniz fiili hizmet zammı süresi düşüldükten sonra tarihinde emekli aylığı bağlanabileceği anlaşılmıştır” denildi.

MİLLETVEKİLİ NASIL EMEKLİ OLUR?

Milletvekillerinin emekliliğinde de devlet memurları veya diğer çalışanların emeklilik şartları geçerli. Ancak bazı meslek gruplarındaki yıpranma hakkı milletvekillerine de tanınmış durumda. Yani 25 yıllık zorunlu çalışma süresinden 4 yıl düşülüyor. Bir kişinin milletvekili emekli maaşına hak kazanması için öncelikle 25 yılı doldurması ve en az iki yıl TBMM üyesi olması zorunlu. 2 bin lira emekli maaşı alırken, TBMM üyesi seçildikten 2 yıl sonra maaşı bugünkü rakamlarla ortalama 7 bin liraya yükseliyor. TBMM üyeliği sona erdiğinde emekliliği hak etmeyenler, şartlarını (prim gün sayısı ve yaş) tamamladıktan sonra milletvekili emekli maaşına hak kazanıyor.

MİLLETVEKİLİ EMEKLİ OLMA ŞARTLARI

- Emeklilik Yaş Gruplarının tamamlanması: Bu kurallar, sayılı funduszeue.info Sandığı Kanunu Madde 39, Geçici Madde ; sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükümlerinde bulunmaktadır.

Milletvekilleri de diğer memurlar gibi yılı Ekim ayından önce Milletvekili seçilmiş iseler sayılı funduszeue.info Sandığı Kanununa; yılı Ekim ayından önce memurluk, SSK., Bağ-Kur hizmeti olmayıp, ilk defa Milletvekili olarak seçilip göreve başlamışlarsa sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine tabi olmaktadırlar.

Nasıl ki, milletvekili olmayan devlet memurları emekli olabilmeleri için Hizmet + Yaş = Emeklilik koşuluna tabi iseler,

Milletvekili olan kişiler de aynı şekilde Hizmet + Yaş = Emeklilik koşuluna tabi olmaktadırlar.

Hizmet ve emeklilik yaş grubunu tamamlamayan milletvekiline emekli aylığı bağlanması mümkün değildir. Ne zaman, hizmetini ve emeklilik yaş grubunu tamamlarlarsa o zaman emekli aylığı bağlanabiliyor.

Memurların emeklilik hizmet ve emeklilik yaş grupları nasıldır?

Memurların emeklilik hizmet ve emeklilik yaş grupları nasılsa, aynı durumdaki bir Milletvekili de aynı şekilde hizmet ve emeklilik yaş gruplarına dahil olmaktadırlar.

- Bir memurun 8 Eylül 'dan önce hizmeti var ise kadın 20, erkek 25 hizmet yılını ve sayılı funduszeue.info Sandığı Kanunu Geçici Madde hükmünde belirlenmiş olan emeklilik yaş gruplarını tabi olmaktadırlar. Aynı kural Milletvekili seçilenin 8 Eylül tarihinden önce hizmeti var ise kadın milletvekili 20, erkek milletvekilinin 25 hizmet yılını ve emeklilik yaş gruplarından hangi yaş grubuna dahil iseler o yaş grubuna tabi olmaktadırlar.

- Bir memur çalışmaya 8 Eylül tarihinden sonra ilk defa başlamışsa; sayılı funduszeue.info Sandığı Kanunu Madde 39 hükmüne göre kadın ve erkek memurun 25 yıl hizmetini ve kadın 58, erkek 60 yaş şartını doldurması gerekmektedir. Aynı kural Milletvekili seçilenler içinde geçerli olmaktadır.

- Bir memur çalışmaya yılı Ekim ayından sonra ilk defa başlamışsa bu defa sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükmündeki kurallara tabi olacaklardır. Bu maddeye göre kadın memurun 58, erkek memurun 60 yaş şartı ve kadın ve erkek memurun bin gün prim şartını doldurduklarında emekli aylığı bağlanabiliyor. 01/01/ tarihine kadar kademeli yaş gruplarına tabi olmaktadırlar. 01/01/ tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65 yaşını doldurmaları gerekiyor. Aynı kural Milletvekili seçilenler için de geçerli olmaktadır.

Özetle bir milletvekilinin sadece seçildiği için ve Milletvekilliğinde 2 yıl, 3 yıl, 1 dönem 2 dönem vb. gibi sürede görev yapması, bu görevlerinin sona ermesi veya görev yaparken hemen emekli aylığı alması gibi bir durum söz konusu değildir. Milletvekili emekli aylığı bağlanabilmesi için sosyal güvenlik kanunlarında yerini bulan şartları taşımaları gerekiyor. Bu şartlarda HİZMET + YAŞ GRUPLARI nın tamamlanması olmaktadır.

Milletvekili nasıl emekli olur? Milletvekili emekli olma şartları nelerdir?

Milletvekili; temsili demokrasi içerisinde halk tarafından seçilen ve halkı temsil etme yetkisine sahip olan kişidir. Milletvekili bağımsız olabilir ya da daha güçlü bir şekilde kitlelere ulaşmak ve seçilmek için siyasi partiler ile birlikte çalışabilir.

İçindekiler

Milletvekillerinin emeklilik yaşı kaçtır?

Birçok kişinin aklında 25 yaşında milletvekili olan birinin 2 yıl sonra emekli olmasının haksız olduğu düşüncesi yer almaktadır ancak bu konu tamamen yanlış anlaşılmış bir haldedir. Milletvekili olan birinin emekli olma hakkı kazanması için 2 yıl aktif olarak milletvekili görevinde kalması gerekmektedir. 2 yıl sonunda kişi artık bu meslekten emekli olabilme hakkını elde etmiştir. Bir diğer değiş ile milletvekili seçilen kişinin bu meslekten emeklilik hakkı o anda başlamamaktadır. Milletvekili seçildiğiniz andan itibaren 2 yıl dolmadan işten ayrılmanız ya da uzaklaştırılmanız halinde bu meslekten emekli olamazsınız.



Peki; 2 yıl sınırı neden var; kişi 64 yaşında milletvekili seçildi ve 1 yıl çalıştıktan sonra 65 yaşında emeklilik yaşına ulaştı, 25 yıl hizmet süresini de başka işleri ile doldurdu. Bu kişinin direkt olarak emekli olması görevinde 2 yılını doldurmadan mümkün değildir çünkü milletvekilleri 4 senede bir seçilmektedir. Bu durum kendisini temsil etmesi için seçen kişilere büyük bir haksızlık olacağı için görevinin en azından yarısını tamamlaması gerekmektedir.

Milletvekillerinin emekli olma şartları nelerdir?

Milletvekili olarak emekli olmak isteyen kişilerin;

  • 65 yaşını doldurması,
  • 25 yıl hizmet süresini yerine getirmesi,
  • En az 2 yıl milletvekili olarak görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Aksi halde kişilerin milletvekili olarak emekli olması söz konusu değildir.

Çeşitli haber sitelerinde belirtildiği üzere 18 yaşında milletvekili olmuş bir şahsın 2 sene milletvekilliği görevini yerine getirmesinin ardından emekli olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bir milletvekilinin emekli olabilmesi için yukarıda vermiş olduğumuz şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Ayrıca milletvekili emekli maaşları yazımızı da okumanızı öneriyoruz.


DİĞER MİLLETVEKİLİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

funduszeue.info, milletvekili konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle funduszeue.info'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. funduszeue.info'dan yapılan milletvekili duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası