kontaktör devreye nasıl bağlanır / Kontaktör Nasıl Bağlanır?

Kontaktör Devreye Nasıl Bağlanır

kontaktör devreye nasıl bağlanır

Kontaktör Nedir? Kontaktör Ne İşe Yarar, Nasıl Bağlanır ve Çalışır?

Kontaktörler, kaçak akım rölelerine de benzeyen ancak bunlardan farklı olarak çok daha yüksek akımlarda çalışmaya uygun olan anahtarlama elemanlarıdır. Kontaktörler sayesinde, bağlı bulundukları elektrik devreler uzaktan kontrol yoluyla devreye alınabilir ya da devreden çıkarılabilir. Kontaktörler birçok elektronik devrede anahtarlama elemanı olarak kullanılabilir:

  • Alçak gerilim ile çalışan çeşitli devrelerde
  • Elektrikli motorların kontrol edilmesinde
  • Çeşitli ısıtma ve soğutma sistemlerinin devreye alınıp, devreden çıkarılmasında

Kontaktörlerin yapısında, temel olarak şu parçalar bulunur: Demir nüve, palet, kontaklar ve bobin. Demir nüve denilen parça, AC kontaktörlerde ince saçlardan imal edilmektedir. DC kontaktörlerde ise yumuşak bir demir malzemeden üretilir. Bobin, kontaktörlerde üstünden akım geçtiğinde nüveye manyetik alan sağlayan sargıdır. Kontaklar, bobinin elektriğe maruz kalmasıyla birlikte açık konumdan kapalı konuma veya kapalı konumdan açık konuma geçerler.

KONTAKTÖR NASIL BAĞLANIR?

Kontaktörün sabit bir giriş kısmı vardır ve öncelikle bu kısma enerji kaynağından gelen enerji kablosu bağlanır. Kontaktörün çıkış bölümünden çıkan kablo da aynı şekilde anahtarlaması gerçekleştirilecek motor veya alıcı devre her ne ise onun giriş kısımlarına bağlanır. Kontaktör eğer ki bir elektrik panosu üzerine monte edilecekse, bir sac ya da ray üzerine bağlanarak, sıkıca sabitlenmelidir.

KONTAKTÖR ÇEŞİTLERİ

Kontaktörler, kendi içinde farklı çeşitlere ayrılır.

  • Alternatif akım (AC) kontaktörleri
  • Doğru akım (DC) kontaktörleri
  • Elektromanyetik kontaktörler
  • Elektropnömatik kontaktörler
  • Basınçlı hava kontaktörleri

KONTAKTÖR ÇALIŞMA PRENSİBİ

Kontaktör, üzerinde bulunan bobine elektrik enerjisi verildiği anda, açık olan kontakları kapatan, kapalı olan kontakları açan ve tüm bu işlemleri uzaktan kontrole de imkân sağlayacak şekilde gerçekleştiren elektromekanik anahtarlama elemanıdır. Bobinler üzerine elektrik enerjisi uygulandığında, kontaktörün içinde bulunan nüve kısmında manyetik alan oluşur. Manyetik alan sayesinde mıknatıslanma meydana gelir ve palet demir nüveye doğru çekilir. Böylece, normalde açık olan kontaklar kapanır, normalde kapalı olan kontaklar ise açılır.

YARDIMCI KONTAKTÖR NEDİR?

Yardımcı kontaktör, asıl güç kontaktörüne benzer, ancak ondan farklı olarak iç yapısı rölelere yakındır. Yardımcı kontaktör de röle ve güç kontaktörü gibi çalışır. Güç kontaktörleri, asıl motor veya elektronik sistemi çalıştırmak için anahtarlama elemanı olarak kullanılırken, yardımcı kontaktörler daha çok kumanda devrelerinde anahtarlama işlemi gerçekleştirir.

Gercekhayat.gen.tr

Kontaktörün elektrik panosuna montajı gerçekleştirilirken ray veya sac üzerine bağlantısı yapılır. Kontaktör hareket ettirilmeden bağlantının yeri işaretlenir ve ardından markalanır. İşaretlenmiş kısım delinir. Delme ve markalama işlemi ardından tornavidayla kontaktör bağlantısı bitirilir.03-Mar-2020

İçindekiler

Kontaktör nasıl tetiklenir?

Çalışma Prensipleri Açısından Kontaktörler Mekanik kontaktörlerde kontakları kontrol eden bir kontaktör bobini bulunur ve açma kapama işlemleri bu bobin ile sağlanır. Şebekeden beslenen bu bobinin devreye paralel bağlanır ve üzerinde oluşan enerji ile manyetik bir etki oluşturarak kontaklara etki eder.

Kontaktör nasıl çalışır kısaca?

Manyetizmadan oluşan enerji bobinlere geçer ve bu şekilde manyetizmalar birbirine yaklaşarak kapanır. Bu şekilde kontaktör kontak görevi görür. Yani bobinlere enerji gelmesiyle kontak kapanır. Bobine gelen enerji kesildiğinde kontaklar açılır.

4 kutuplu kontaktör nedir?

4 kutuplu DILMP kontaktörleri xStart kontaktör serisine getirilen yeni bir geliştirmedir ve AC1 anahtarlı yükler için optimize edilmiştir. Ana şebeke elektriğinin, ısıtma sistemlerinin ve 4 kutuplu yüklerin sıkça kapatılıp açıldığı uygulamalar için tasarlanmışlardır.

Kontaktör arızası nasıl tespit edilir?

Kontaktör arızalarında en çok karşılaşılan durum kontak yapışması ve bobin yanmasıdır. Kontak yapışmasının sebebi; ana güç kontaklarından taşıyabileceğinden daha fazla akım geçirilirse kontaklar kapandıktan bir süre sonra fazladan ısınacak ve bu ısınma sonucu kontaklar yapışabilir.

Kontaktör A1 A2 ne işe yarar?

Eğer 3 kutuplu bir kontaktör bağlıyorsanız öncelikle A1 ve A2 uçlarını bulmalısınız. Bu uçlar bobin giriş uçlarıdır. Bobin enerjilendiğinde kontaktörün ana güç kontakları kapanacaktır.

Güç kontağı nedir?

Bobinin oluşturduğu elektromanyetik kuvvetle kapalı kontakları açan veya açık kontakları kapatan, yay kuvveti ile kontakların önceki pozisyonuna döndüren elektronik anahtarlama düzenine kontaktör denir. Kontaktör güç devrelerini anahtarlamada kullanılır.

Kontaktör ve kontak nedir birbiriyle ilişkisi nasıldır?

Kontaktör Nedir: Kontaktör; bobinine elektrik verildiği zaman kapalı kontaklarını açan, açık olan kontaklarını kapatan, bütün bu işleri yapan ve uzaktan kumanda edilebilen elektromanyetik anahtarlara kontaktör denir. Kontakların açılıp kapatılması kontaktör bobini ile sağlanır.

Kontaklardan ne geçer?

İletkenler elektrik akımının iletilmesini sağlar. Kontağın açık olma durumunda iletkenler birbirine temas etmez ve iletim olmaz. Kontakların kapalı olma durumunda ise iletkenler temas halindedir ve akım geçişi sağlanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası