depodan damlama sulama / Su Deposunun Konumu Ve Damlama Sistemi - seafoodplus.info

Depodan Damlama Sulama

depodan damlama sulama

Damla sulama

Damla sulama, suyun toprak yüzeyinin üstünden ya da yüzeyin altına gömülü olarak, bitki köklerine yavaşça damlamasını sağlayan mikro sulama sistemidir.

Bazen mikro sulama veya damlama sulama olarak da adlandırılan sulama sistemi, bir boru ağı, boru vanası ve damlatıcılardan oluşur. Damlama sulama, yavaş yavaş hareket eden su beslemesini yavaş yavaş doğrudan toprağa veren herhangi bir sulama sistemi olarak tanımlanır.

Damlama sulama, su ve enerjinin korunmasını, enerji ve su faturalarından tasarruf etmenizi, artan bitki sağlığını ve tasarım esnekliğini içeren pek çok harika fayda seafoodplus.infok daha popüler hale geliyor ve sulamanın en verimli yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Damla Sulama Sisteminin Faydaları Nelerdir?

  • Daha İyi Bitki Sağlığı :Su toprağa yavaşça ve derinden nüfuz eder, nemi tam olarak ihtiyaç duyulan yere, köklere yerleştirir. Bitkiler, su eksikliği tarafından yaratılan stres olmadan tekdüze olarak sulandıkları için hızla büyürler.
  • Daha Az Atık Su : geleneksel tepegöz fıskiyeleri tarafından kullanılan suyun miktarının dörtte biri kadarını kullanır. Fıskiyelerle yapılan sulamaların %70 i sulama yaparken %30 kısmı rüzgar ve buharlaşma sebebi ile kayboluyor. İyi bir sistem, suyun% 90&#;ını toprağa yönlendirir ve buharlaşma için çok az kayıp olur.
  • Çevresel Faydalar : Damla sulamaları verimli olduğu için gereksiz su israfını önler. Diğer sulama yöntemlerine göre daha az su gerektirir. kök bitki için günde yaklaşık litre su ihtiyaçı vardır.
  • Bitkilerde Hastalık Riskini Azaltır : Havai fıskiyelerin aksine, yaprakları kuru tutar, böylece külleme ve nemli koşullarda oluşan diğer hastalıkların görülme sıklığını azaltır.
  • Zaman Kazandırır : Damla sulama ile hortumları ve fıskiyeleri sürekli olarak bir noktadan diğerine sürüklemeye gerek yoktur. Ek olarak, birçok sulama kiti zamanlayıcının kurulmasını kolaylaştırır, bu da sulamayı daha kolay hale getiren bir otomasyon seviyesi sağlar.
  • Basit Kullanımlıdır : Kurulum, montaj ve kullanımı oldukça basittir. Bir kez kurulum yaptıktan sonra uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Damla sulama sistemlerinin avantajları ve dezavantajları&#;

Yüksek su uygulama verimliliği ve düşük işçilik maliyetleriPahalı başlangıç ​​maliyeti genel giderlerden daha fazla olabilir (ticari sistem)
Lokalize uygulama ve azalan süzülme nedeniyle azalan gübre / besin kaybıGüneş, kullanılan tüpleri etkileyerek kullanım ömrünü kısaltabilir
Düzensiz şekilli alanları sulayabilme. Alanın tesviye gerekli değilSu uygun şekilde filtrelenmezse ve ekipman uygun şekilde korunmazsa, tıkanmaya neden olabilir
Geri dönüşümlü (atık) suyun güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlarHerbisitler veya üst giydirilmiş gübrelerin etkinleştirme için yağmurlamadan sulanması gerekiyorsa, yetersiz kalır
Kök bölgesindeki nem alan kapasitesinde korunabilir ve toprak erozyonu minimize edilebilir
Sulama sıklığında toprak tipi daha az önemli rol oynar
Düzgün kurulmazsa, su, zaman ve hasat atıkları
Yüksek oranda homojen su dağılımı, yani her bir memenin çıkışı ile kontrol edilirSistemler, toprak topografyası, toprak, su, mahsul ve tarım-iklim koşulları ve sistemin ve bileşenlerinin uygunluğu gibi tüm ilgili faktörlerin dikkatlice incelenmesini gerektirir.
Genellikle diğer basınçlı sulama türlerine göre daha düşük basınçta çalıştırılır, bu da enerji maliyetlerini azaltırYeterli liçleme olmadan (çoğu damlama sistemi yüksek verimlilik için tasarlanmıştır, liç fraksiyonu ya da hiç fraksiyonu olmaz), sulama suyuna uygulanan tuzlar kök bölgesinde birikebilir

Damla Sulama Sistemi Çalışma Prensibi Nedir?

Ticari Damla Sulama Sistemleri

Damla sulama çalışma grafiği
Ticari bir damla sulama sisteminin şematik tasarımı.

Pahalı ticari damla sulama sistemleri yüksek teknik ve endüstriyel tarımda kullanılmaktadır. Kullanılan sistemler çok pahalıdır ve uzman tasarım ve bakım gerektirir.

Çoğu büyük sistem, küçük yayıcı akış yolunun küçük su kaynaklı partiküller tarafından tıkanmasını önlemek için bir tür filtre kullanır. Tıkanmayı en aza indirmek için su filtreleri kullanılması önerilir. Bazı konut sistemleri ilave filtresiz kurulur, çünkü içme suyu zaten su arıtma tesisinde filtrelenmiştir. Hemen hemen tüm ekipman üreticileri, filtrelerin kullanılmasını tavsiye eder ve bu yapılmazsa genellikle garantilere uymayacaktır.

Küçük Ölçekli ve Kendi Kendine Damlama Sulama Sistemleri

damla sulama sistemi

Nispeten düşük bir ilk yatırım için küçük ölçekli bir çiftçi bir damla sulama sistemi satın alabilir ve kendisi kurabilir. Pazar için mahsul yetiştirmek için kullanılırsa, bu yatırım ilk sezonda kendini ödeyecektir.

Doğru tasarım uygulayın (çiftçilerin eğitimi gerektirebilir), yerel olarak mevcut malzemelerle çok basit damla sistemleri kurulabilir.

Kova veya varilleri su haznesi, bambu veya PVC borular dağıtım boruları olarak kullanan herkes çok verimli bir sulama sistemi kurabilir. Atık su kullanılıyorsa, yayıcıların tıkanmasını önlemek için arıtma tesisinden sonra bir filtreleme ünitesi önerilir.

Basit Damla Sulama Sisteminin Tasarımı

damla sulama sisteminin şematiği

Basit bir damla, tankın dibine bağlı 30 metre hortum veya damla bandı bulunan 20 litrelik bir kovadan oluşabilir.

Kova yerden en az 1 metre uzağa yerleştirilir, böylece yer çekimi tüm mahsulün sulanmasını sağlamak için yeterli su basıncı sağlar.

Her gün bir filtre / süzgeç aracılığıyla temiz su kovaya dökülür. Kovadaki su damlama bandını doldurur ve eşit şekilde sulama noktasına dağıtılır. Çok odacıklı plastik bir damla bant, suyu 30 cm (12 inç) aralıklarla açılan deliklerden dağıtmak için tasarlanmıştır. Kova takımı en küçük damla sulama tekniğidir.

Damla Sulama Sistemi Maliyeti

Endüstriyel üretim için ticari sistemler çok pahalıdır. Küçük ölçekli çiftçiler, nispeten düşük ilk maliyetler için bir damla sulama sistemi satın alabilir Genel olarak, manuel sulamaya göre daha maliyetlidir , ancak verimi arttırmış su işletme maliyetlerini düşürecektir.

Küçük bahçeler için 50 M. Delikli Damla Sulama Sistemi Damlama Borusu Hazır Setler yılı için 40 Tl gibi fiyatlara temin etmek mümkün. Metre yükseldikçe fiyatlarda yükselecektir.

Bu hazır setlerin içinde damlama borusu, vana, nipel, Te, Dirsek, Tıpa ve sabitleme kazığı bulunur. Borularla birlikte varil ya da plastik su depolarından kullanabilirsiniz. Onlarında fiyatları TL ile &#; TL arasında değişiyor. Damlama sulama az su tüketeceği için litrelik plastik depolar işinizi çözecektir.

Fakat tarımsal faliyetler için bu tip bir sulama sistemi düşünüyorsanız maliyetleriniz 3 katına çıkabilir. Boru ve depo ile birlikte sulama pompaları temin etmenizde gerekebilir. Fakat ilk hasattan sonra size maliyet açısından avantaj sağlayacaktır.

Her ihtiyacın çözümü birbirinden farklıdır. Tarımsal sulama yöntemleri de dolayısıyla farklılık gösterecektir. Diğer tarımsal sulama yöntemleri için makalemizi okuyabilirsiniz

Damlama Sulama Sistemlerinin Bakım ve Onarımı

  • Geçmiş zamanlarda kurduğunuz bir damla hortum sistemi kullanılıyorsanız damla hortumu periyodik olarak kaldırmanızı öneririz, böylece yapraklar, toprak ve döküntüler hortumu örtmez.
  • Damlama hortumu kaldırılmazsa, kökler hortumun üzerinde büyüyebilir, zemine tutturulabilir ve sonunda su akışını kesebilir.
  • Sızıntı, hayvan veya tarım aletlerinin zarar vermesi sonucu, hortumlarda beklenmedik bir şekilde sızıntılar meydana gelebilir. Hatları fiziksel hasar açısından sistematik olarak izleyin. Düzensiz sulamayı önlemek için en kısa sürede deliklerin düzeltilmesi önemlidir.
  • Su akış hızı mevsim boyunca aşamalı olarak azalırsa, tüpler veya bant tıkalı olabilir ve bu da mahsulde ciddi hasara neden olabilir. Ayda bir, tüplerin bir kısmının uzak uçlarını açarak ve hortumlarda biriken çökeltileri dışarı atmasına izin vererek damlama hatlarını yıkayın.

Kısaca özetleyecek olursak

Çalışma prensibiDamlama sulama ile su, bir boru sistemi vasıtasıyla, bitkilerin yakınında bulunan yayıcılar veya damlatıcılar aracılığıyla toprağa yavaşça damlayan alanlara basınç altında taşınır.
Kapasite / yeterliliğiÖzellikle kurak, kuru alanlarda, hemen hemen her ürün tahminine uygulanabilir.
PerformansYüksek
MaliyetlerEndüstriyel üretim için ticari sistem çok pahalıdır. Küçük ölçekli veya kendi kendine yapılan sistemler ucuzdur
Kendi kendine yardım UyumluluğuTicari sistemler için uzman tasarımı gereklidir. Küçük ölçekli damlama sistemleri eğitimli çiftçiler tarafından çalıştırılabilir.
İşletme ve BakımTıkanmayı önlemek için boru sistemini ayda bir kez yıkayın ve boruların toprak / bitki örtüsü ile örtülmediğini veya hasar görüp görmediğini kontrol edin.
Güvenilirlikİyi kullanıldığında ve bakımı çok güvenilirdir.
Güçlü YanlarıYüksek su uygulama verimliliği.
Zayıf YanlarıYüksek tıkanma riski nedeniyle suyun iyi oturmuş ve parçacıksız olması gerekir.

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Damlama sulama sistemlerinde kullanacağınız ekipmanlar ve sulama pompalarıyla ilgili dileğiniz zaman 5 den bizlere ulaşarak teknik destek ve bilgi alabilirsiniz.

Buraya yazılmayan merak ettiğiniz soruları da yorum kısmında yazarak sorarsanız memnuniyetle cevaplarız. Diğer içeriklerden haberdar olmak için abone olmayı unutmayın.

Faydalı bulduysanız aşağıdaki sosyal bağlantılardan paylaşarak arkadaş çevrenizin de faydalanmasını sağlayın.

Park ve Bahçeler İçin Damlama Sulama Sistemi Tasarımı

 

1-….. m  için Su kuyusu açılması

2-yerden m yüksekte….m3 lük su deposu yapılması(en ucuz malzemeden-betondan-örneğin cm betonarme perde duvardan oluşan ve içi iki kat su yalıtımı yapılmış vede sikalı betondan imal edilebilen, içi seramik kaplanmış su deposu 

2-Bu depoya gelecek su:

depo içindeki elektrikli seviye kontrol şalterinden komut alan kuyu fotovoltaik panel ile DC akımlı motorlu dalgıç pompası.Su seviyesi düştükçe,seviye kontrol şalteri dalgıç pompaya kumanda ederek,kuyudan depoya su basacaktır. .

 

Depoyu normal şehir şebekesi ile seafoodplus.info flatörü düştükçe ,şehir şebekesinden depoya su takviyesi devam edecek.  

 

3-Depodan alınan seafoodplus.info hatta bağlı tam otomatik seafoodplus.infode su ihtiyacı oldukça hidrofor sisteme su basacak.

 

Şehir şebekesinden depoya-flatöre gelen hat dışında ,aynı hattn alınan  2. bir hat(T ile) ve bu hatta konulan çek valf ve bunun ucu,hidrofor çıkışına bağseafoodplus.info durumda ,sistemin beslenmesinde ,hidrofor dışında,şehir şebekesi ile de takviye yapılmış  olacaktır.

 

Dalgıç Hidrofor İle Sistemi Beslemek:

Kuyuda kullanılan dalgıç pompanın,dalgıç hidrofor olarak tanzim edilmelidir ki ,pompa bir hidrofor gibi her an emre amade su basabilsin.

Dalgıç hidrofor düzeni ile  yer üstünde ayrı bir depo bulundurmaya da  gerek kalmaz.

Dalgıç pompayı ,dalgıç hidrofor haline getirmek için  dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve pompanın kumada panosu siparişi verilmelidir.

Bağlantı düzeninde , Pompa 21/2” Polipropilen boru ile m derinlikte açılmış  kuyuya daldırılır ve  borunun yer üstündeki ucuna  bir  Te  atılır. Te de bir uç kapalı genleşme tankına bağlanırken ,üst uç ise kumada panosuna bağlı  üç yollu vanaya bağlanır.

Bu şekilde dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve üç yollu vana ile dalgıç hidrofora çevrilmiş olur..

Bu düzenekle dalgıç pompa dalgıç hidrofor haline getirilmiş olup,sürekli emre amade hazır su pompalayacaktır.

Sistem Tasarımı:

Hidroforun çıkışına konacak bir kolektör ve bu kollektörden alınan  damlama sulama hatları.

 

Her hat :hattın başına konan ana küresel vana+pilli selenoid vana+(sıvı gübre ileve tankı +son noktası kapalı ana hat-(DN32/DN40)+35 cm bir ana hattan alınan damalama sulama hatları.Burada pilli selenoid vananın çalışma aralığı ;sabah- akşam saatlerine bir nöbet silsilesi içinde ayarlanıseafoodplus.infom hattın selenoidi akşam arası,2. hattın selenoidi arasına açılarak hatta su basacaktır.

 

hat toprağın cm altında 10 cm genişliğinde açılan kanalda döşenecek .

Kullanılan sulama boruları ,

1-Et kalınlığı yüksek( mm)-YPE tip orijinal beyaz-mavi renkli plastik esaslı olabilir--borular plastik kaynak makinesiyle birbirine eklenebilir veya 

2-Damlama sulama boruları boruları(deliksiz olan tipi) Hattın en son ucu kör tapa ile kapatılıseafoodplus.infoın örneğin:Meyve ağacı altına gelen kısmında toprak yapısı şöyle oluşabilir:Boruya , Ağacın altında olacak biçimde  ,delik doğrultusu boru altına gelecek biçimde seyyar matkap ile 2 mm lik delik delinir. 

Ve bu deliğin kum-toprak parçacıkları ile tıkanmasını önlemek için  borunun altına ve üstüne geotekstil membran ile sarılır ardından mm iri  çakıl tabakası(tabakanın kalınlığı cm) ,bunun üstüne de iriliği   mm büyüklüğünde olan İri kum tabakası(kalınlığı cm) ve en üste toprak tabakası. 

Sonuçta hattın selenonoidinin sabah arası açılması ile ,meyve ağaçlarının altında  2mm lik delikten sızan su ile meyve ağacının kökleri beslenir.

Delik altta olduğu ve altında ve üstünde iri çakıl tabakası olduğu için deliklerin tıkanması diye bir sorunda olmayacaktıseafoodplus.info aynı zamanda hat toprak altından gittiği için oldukça uygundur.

Eğer bir yerde alan sulaması da  yapılacak ise boru hattından , yer üstüne hat alınarak,buraya bağlanacak açısı  ayarlanabilir  rotorlu fıskiye alanın sulaması da  yapılabilir.

 

Fotovoltaik-Güneş Panel Ürettiği Eelktrik İle Sistemi Beslemek:

Sistem fotovoltaik panelli-DC motorlu-dalgıç pompalı,depolu olarak TL kurulabilir-pompa enerjisini fotovoltaik panelden alacaktır. 

Su ihtiyacı parkın uygun bir yerine konuçlandırılmış m yüksekte takviye edilmiş içi iki kat epoksi boya ile boyanmış m3 sac depodan temin edilebilir. 

Deponun suyu yine 10 ad 60x cm fotovoltaik panellerden üretilen elektriği kullanan 1 kw dc akım motorlu pompa yardımıyla ,park içinde  açılan kuyu ile beslenebilir. 

Ayrıca gelen yağmur suları park içinde kanallarla kuyuya veya ayrı bir depoya yönlendirilebilir.

Sulama Sistemine Parklarda Kuş Banyoluğu Eklenebilir:

Bu sistemde cm yüksekte kuşların içinde banyo yapabildiği,derinliği 5 cm ve çapı cm ve kalınlığı 10 cm olup-3 adet üzeri krem rengi mermer ile kaplanmışolan üzerinde adet ince fıskiyesi olan sahanlık olacaktır.

Sahanlardan su kenarlardan aşağı doğru akacaktıseafoodplus.info alt sahan yerden 80 cm yukarıda olup sahan içinde damlama sulama borularının ağızları olacak ve damlama sulama boruları sahanın altında bulunan 30 cm çapında cm yüksekliğindeki boğaz-sütun betonun içinden aşağı doğru inecektir.

Yere inen damlama sulama boruları  sulama yapılacak ağaç diplerine 15x15 cm kanal içinde borunun altı ve üstü iri çakıl kaplı (onunda üstü toprak ile) ve de aynı zamanda damlatıcıların etrafı geotekstil keçe ile demir tel ile sarılmış olarak toprak altı damlama sulama boruları olarak  kapatılır.

Kuş Banyoluğuna gelen su pilli selenoid vana ile belli saatlere ayarlanarak akışı kontrol edilebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir