iktisat mezunları sözleşmeli öğretmenlik yapabilir mi / iibf öğretmenlik ? soru yorumda? - süslüsözlük

Iktisat Mezunları Sözleşmeli Öğretmenlik Yapabilir Mi

iktisat mezunları sözleşmeli öğretmenlik yapabilir mi

İşletme Mezunu Öğretmen Olabilir mi?

Aşağıdaki açıklamalar hem resmi hem de özel okullarda görev yapmayı düşünen adaylara yöneliktir. Zira sayılı kararın kapsamı "Bu Esaslar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile
mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin hükümleri kapsar." şeklinde belirlenmiştir.

ÖĞRENİM DURUMU

sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre, öğretmenler, karara ekli çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla ve bu alanların karşısında gösterilen yüksek öğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilmektedir.

Karara ekli çizelgede yer almayanbir bölüm mezununun bugün itibariyle öğretmen olarak atanması mümkün değildir.

ÇİZELGEDE YER ALAN İİBF, SBF BÖLÜMLERİ

sayılı Karara ekli çizelgede yer alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi bölümleri ile Hukuk fakültesi mezunlarının atanabileceği öğretmenlik alanları aşağıda gösterilmiştir.

Mahallî İdareler Grubu1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
4. Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması (*)
6. Çevre Mühendisliği (*)
Muhasebe Grubu1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. İşletme Öğretmenliği
Adalet Meslek Liseleri
Meslek Dersleri
1. Hukuk Fakültesi (*)
2. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
3. Kamu Yönetimi (*)
Tapu ve Kadastro Meslek Liseleri
Meslek Dersleri
1. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği (*)
2. Harita Mühendisliği(*)
3. Şehir ve Bölge Planlama (*)
4. Hukuk Fakültesi (*)

Yanında (*) işareti bulunan bölüm mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

İŞLETME, MALİYE VE İKTİSAT MEZUNLARI BAŞVURU YAPAMIYOR?

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere İşletme, maliye ve iktisat bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları bulunmamaktadır.

KAMU YÖNETİMİ VE HUKUK MEZUNLARI BAŞVURABİLİR ANCAK

Tabloda yer aldığı üzere; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Fakültesi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları vardır. Ancak bu bölüm mezunlarının yanında (*) işareti bulunduğun için, bu bölüm mezunlarının öğretmen olabilmesi için Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış olması gerekmektedir.

ÖNCELİK VAR MI?

Kararın 7. maddesine göre orta öğretim alan öğretmenliklerine yapılacak atamalarda öncelik bulunmamaktadır. Dolasıyla bir kamu yönetimi bölümü mezununun tezsiz yüksek lisans programını tamamlaması halinde Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği bölümü mezunu ile eşit şartlarda Mahallî İdareler Grubu öğretmenliğine atanması söz konusudur.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINI KİM AÇIYOR?

Kararın maddesinde yeterli açıklama bulunmaktadır. madde şu şekildedir:

"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programına Alınacaklar
Madde 15 - Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenen alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programlarına, ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı öğretmen ihtiyacı çerçevesinde Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda Kurulca (Talim ve Terbiye Kurulu) belirlenir"

KAÇ KONTEJAN AÇILIYOR?

ATAMA DÖNEMİKONTENJAN
Muhasebe grubu
Muhasebe grubu
Muhasebe grubu
-
-
-

DAHA ÖNCEKİLERİN HAKLARI

sayılı karar ihtiyaçlara göre sürekli olarak değişmektedir. Değişim genel olarak öğretmenlik bölümü mezunlarının kapsamdan çıkarılması yönündedir: Ancak, kararın Geçici Madde maddesinde önemli bir hüküm yer almaktadır. Bu hüküm şu şekildedir: "(Ek/09/ tarihli ve sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı) Bu Kararın yürürlüğe girmesi ile öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programları arasından çıkarılan programlara devam eden veya bu programlardan mezun olanların atanmalarına devam edilir."

Bu hükme göre önceki yıllarda öğretmen olabileceği belirtilen ve yukarıda yer verildiği üzere pedagojik formasyon veya tezsiz yüksek lisans belgesi olanların açılacak öğretmenlik atamalarına başvuru hakları bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

eğitim öğretim döneminin başlamasına çok az bir zaman kalmışken ücretli öğretmenlik başvurusu gündeme geldi. Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenlerin ilgisini çeken başvuru süreçlerine dair tüm detaylar merak edilirken başvuru şartları, tarihleri ve maaşları en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki ücretli öğretmenlik başvurusu ne zaman? Ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Ücretli öğretmen maaşı ne kadar? İşte ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı her yıl farklı branşlardan ücretli öğretmen alımı gerçekleştiriyor. MEB'e bağlı eğitim kurumlarında ücretli öğretmen olarak görev almak isteyenler, e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştiriyor.

Ücretli Öğretmenlik başvurusuTemmuz ve Ağustos aylarında alınıyor. Her ilçede ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bu kapsamda, başvuru yapmak isteyen adayların bulundukları ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi internet adresi üzerinden ücretli öğretmenlik ilanını incelemeleri gerekiyor.

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Bu kapsamda Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayımlanan duyuruda,

" Eğitim Öğretim yılında Müdürlüğümüze bağlı okullarda görevlendirilmek üzere ücretli öğretmen başvuruları tarihinde başlayacaktır. Başvurular online ortamda alınacak olup Müdürlüğümüze herhangi bir evrak teslim edilmeyecektir.

tarihi itibariyle çalışmalara başlayacak Komisyon tarafından yapılan görevlendirmeler sonucunda ilgili evraklar görevlendirilen Okul Müdürlüğüne elden teslim edilecektir" açıklamalarına yer verildi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Adaylar, e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra 'Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu' başlığına tıklayıp gerekli adımları takip ederek başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

E-DEVLET ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

E-Devlet üzerinden ücretli öğretmenlik başvurusu yapacak olan vatandaşlar, şu adımları takip edecek;

  • Öncelikle başvuru ekranına girecek olan ücretli öğretmen adayları, kimlik bilgilerinin olduğu ekranla karşılaşacak.
  • İletişim bilgileri, Milli Eğitim İl veya İlçe Müdürlüğü'nün öğretmen adayıyla iletişim kurabilmesi için önem arz ettiğinden, bu bölümün doğru incelenmesi, yanlışlık varsa düzeltilmesi gerekecek.
  • Eğitim bilgileri bölümünde yer alan; "Formasyonum var." , "Köy Okullarında Çalışmak İstiyorum.", "Milli Eğitim Bakanlığından Emekli Oldum." , Yurt dışı eğitim kurumlarından mezun oldum ve YÖK denkliğim var ya da Eğitim Enstitüsünden mezun oldum." seçenekleri incelenerek, varsa ilgilendiren seçenek tercih edilecek.
  • Yukarıdaki bilgiler tamamlandıktan sonra 'Kaydet ve İlerle' butonuna basılmalıdır.
  • 'Kaydınız başarıyla oluşturulmuştur. Tercih bilgilerinizi aşağıdan girmeye başlayabilirsiniz.' bildiriminin karşınıza çıkmasının ardından ön lisans ve lisans mezuniyeti bilgileriniz içerisinden tercihinize esas olan mezuniyet bilginizi belirtilen alandan seçmeniz zorunlu olacak.
  • İl ve ilçe tercihiniz ile birlikte branş belirtmeli, ikinci dönem de bu tercihlere göre çalışmak istiyorsanız 'İlgili tercihimin ikinci dönemde de geçerli sayılmasını istiyorum.' seçeneğini işaretlemelisiniz.

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • TCK madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak,
  • Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerliğini yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmak,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı herhangi bir kurumda çalışmamak.

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MAAŞLARI NE KADAR?

Haftalık ders saatine göre ücret alan ücretli öğretmenlerin maaşları, ders saati sayısına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz aylarda, ücretli öğretmen maaşlarına ilişkin müjdeyi şu ifadelerle duyurmuştu:

"Bir müjde de ücretli çalışan öğretmenlerimize ve usta öğreticilerimize vermek istiyorum. Her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapacağız.

Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin TL'den liraya yükselmektedir.

40 saat üzerinden alacakları ücret de liraya çıkmaktadır."

Türkiye&#;nin ücretli öğretmenlik krizi: “Pedagojik formasyonu olmayan önlisans, açıköğretim mezunları öğretmenlik yapıyor”

Türkiye’de önlisans ve açıköğretim mezunları sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, matematik, din kültürü ve diğer branşlarda eğitim verebiliyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası&#;nın (Eğitim Sen) araştırmasında döneminde Türkiye genelinde 69 bin ücretli öğretmen olduğu ve bunlardan yalnızca 28 bin ’ünün eğitim fakültesi mezunu olduğu ortaya konuldu. 

Eğitim Sen, pedagojik formasyona sahip olmayan, öğretmenlik bilgi ve becerisinden uzak önlisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısını 7 bin , eğitim fakültesi hariç lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısını ise 33 bin olarak açıkladı. Diğer yandan Türkiye&#;de atanmayı bekleyen binlerce öğretmen var. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 3 Eylül tarihinde eğitim öğretim yılı için 20 bin öğretmen atadı. Daha sonra AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ek 15 bin öğretmen ataması daha yapılacağını duyurdu. Ancak ek 15 bin atamanın yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre yapılacağı açıklandı.

Türkiye&#;deki ücretli öğretmenlik yapan kişilerin öğretmenlik için yetersiz olduğunu ve yapılan ek atamanın KPSS sonuçlarına göre yapılmasının adaletsizlik olduğunu belirten din kültürü öğretmeni Ayşe (*), “Çok düşük puanlarla, öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bireyler ücretli öğretmenlik yapabiliyor. Hakkımız olan atama için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Medyascope’a konuşan bir başka öğretmen Mehmet (*) ise birçok öğretmenin kendi branşı dışında derslere girdiğini ve önlisans mezunlarının sınıf öğretmenliği yaptığını söyledi. Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, konuyu Medyascope’a &#;Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılması hem eğitim hakkı hem de çalışma hakkı açısından yanlış bir uygulamadır” diyerek değerlendirdi.  

Türkiye’de önlisans, açıköğretim mezunlarının okullarda eğitim verdiğini ve bu kişilerin bir kısmının kümes hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, at bakımı gibi bölümlerden mezun olduğunu belirten öğretmenler, Türkiye&#;de öğretmene ve eğitime değer verilmediğini söyledi. Medyascope’a konuşan Ayşe (*) ve Mahmut (*), ücretli öğretmenlik sistemiyle birçok öğretmenin mağdur edildiğini vurguladı. Medyascope’a konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise “Sayıştay’ın yılında yayınladığı denetim raporuna göre salgın yokken bile bin öğretmene gereksinim olduğu belirtilmiştir. Salgın ile birlikte kalabalık sınıflar sorununun öğrenciler arasına iki metre mesafe konulduğunda çok daha arttığı ortadadır. Bu nedenle 15 bin ek öğretmen ataması yeterli değildir” dedi. 

“Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılması hem eğitim hakkı hem de çalışma hakkı açısından yanlış bir uygulamadır” 

Öğretmenlerin kendi branşları dışında derslere girmesinin eğitim ve öğretim niteliğini düşürdüğünü belirten Kurul, şöyle devam etti: “Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılması hem eğitim hakkı hem de çalışma hakkı, ekonomik, demokratik ve özlük hakları açısından yanlış bir uygulamadır. Öğretmenlikte kadrolu ve güvenceli istihdam esas alınmalıdır. MEB’in öğretmen açığını KPSS sınavında gerekli puanı almamış, kimi zaman öğretmenlik formasyona sahip olmayan, eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerle çözmeye çalışması bir yandan kendi yasa, yönetmelik ve kurallarıyla çelişme yaratırken bir yandan da emekçilerin eşit ekonomik ve sosyal koşullarda çalışma haklarının ihlalidir.”

“Öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi olmayanlar ücretli öğretmenlik yapıyor”

Medyascope’a konuşan ve daha önce dört dönem ücretli öğretmenlik yapan din kültürü öğretmeni Ayşe, eğitim fakültesi dışında lisans-önlisans mezunlarının okullarda öğretmenlik yaptığını belirterek şunları söyledi: 

“Lisans-önlisans mezunları sınıf öğretmeni olarak görev yapıyor. Aslında gerçekte olan ne idüğü belirsiz insanların sadece lisans ve önlisans mezunu oldukları için sınıf öğretmeni olarak görev yapabiliyor olması. Kümes hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, at bakımı gibi önlisans mezunları ücretli öğretmen olarak görev yapabiliyor. Bu bilgiler devletin resmi belgelerinde de var. Çok düşük puanlarla, öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bireyler ücretli öğretmenlik yapabiliyor.” 

“Öğretmenler ucuz işçi olarak çalıştırılıyor” 

Ücretli öğretmenlik sistemiyle eğitim fakültesinden mezun öğretmenlerin çok ciddi mağduriyet yaşadığını ve eğitim vermeye yetkinliği olmayan kişilerin okullarda çocuklara eğitim verdiğini söyleyen Ayşe öğretmen, “Nesilleri harcamaya devam ediyoruz. Örneğin, din kültürü öğretmeni bir tanıdığım sınıf öğretmeni olarak derslere giriyor. O kadar ciddiye alınmıyor ki bu konu, tek bir kelime İngilizce bilmeyen ve eğitim fakültesinden mezun olmayan kişiler İngilizce öğretmenliği yapıyor. Ne yazık ki MEB bu konudan haberdar, ucuz işçiliğe göz yumuyor. Nesiller bu şekilde yok olup gidiyor. Veliler de okullarda beyaz önlük giyen herkesin eğitimci sanıyor” dedi. 

“Rezillik diz boyu, bakan değişti ancak sistemde hiçbir değişiklik yok” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan&#;ın açıkladığı ek atamayla atanmayı beklediğini söyleyen Ayşe öğretmen, ek atamaya yılında KPSS’ye giren kişilerin de dahil edildiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile konuşmak için bugün (10 Eylül) bakanlığa gittiklerini ancak 15 polisin kendilerini ablukaya aldığını söyledi. Ayşe öğretmen Biz Türkiye’nin değişik vilayetlerinden öğretmen arkadaşlarımızla hakkımız olan atamayı almak için bugün bakanlığın önüne geldik. Üç öğretmenin başında 15 polis bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ek 15 bin atamayı açıkladıktan bir gün sonra bu atamanın KPSS sonuçlarına göre yapılacağı açıklandı. KPSS sonucu henüz açıklanmadı. yılında yapılan KPSS ile yılında yapılan KPSS sınavının soruları aynı değil, nasıl adaletli bir şekilde atamayı yapacaklar bilmiyoruz. Gerçekten rezillik diz boyu, bakan değişti, ne değişti, hiçbir şey. 13 aydır mücadele veren KPSS’sine girenler için atama yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.  

“Sigortanın yarım yattığı, özlük haklarına sahip çıkmayan bir sistem var” 

Dört yıldır ücretli öğretmenlik yapan ve ek atama ile atanmayı bekleyen sosyal bilgiler öğretmeni Mahmut, ücretli öğretmenlik ile kişilerin özlük haklarının yok sayıldığını belirtti. Branşı dışında ve iki yıllık önlisans mezunlarının öğretmenlik yaptığını vurgulayan Mahmut öğretmen şunları söyledi: 

“Ücretli öğretmen dört hafta tam çalışsa ve derse girse yaklaşık 2 bin lira civarı bir ücret alıyor. Matematik, tarih, sosyal Bilgiler öğretmenleri başka branşlarda derslere girebiliyor. Diğer yandan sigorta yarım yatıyor yani özlük haklarına sahip çıkmayan bir sistem. Alanla ilgili bir öğretmen başvurmamış ise başka branşlardan öğretmenlerle iletişime geçiliyor ve farklı alanlardan alım yapılıyor. Ben kendi alanımda KPSS’de derece yaptım ve Türkiye oldum ancak sosyal bilimler bölümü alanında kontenjanı yüzde 60 oranında düşürdüler. Şimdi bir de ek 15 bin atamayı yılı için atama yapacaklarını söylediler. Şu an ne olacağını biz de tam olarak bilmiyoruz. Karmakarışık bir sistem yaptılar.” 

(*) Röportaj yaptığımız kişilerin ismi değiştirilmiştir.

Öğretmen açığı kapatılamıyor…

Öğretmen olmak için okuyan adayların yerine işletme mezunlarının atanması ‘Yoksa öğretmenleri işletiyorlar mı?’ sorularını akıllara getirdi.

Yapboza dönen eğitim sistemi, sürekli değişen sınavların ardından, şimdi bir darbe de öğretmenlere… Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre eğitim fakültelerinden mezun olan bin öğretmen adayı atama beklerken, öğretmen açığı uzun yıllardır ücretli öğretmenlik sistemi ile kapatılmaya çalışılıyor. eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla açıklanan ücretli öğretmenlik sonuçlarına bakıldığında ise ücretli öğretmenlerin büyük bölümünün, ataması yapılan branşla ilgisiz olarak atandığı ortaya çıktı.

FORMASYONSUZ ÖĞRETMEN(!)

Hükümet tarafından yıllar önce başlatılan ücretli öğretmenlik uygulaması birçok öğretmen adayının hakkının yenmesine neden oluyor. yılı eğitim dönemi için Ağustos ayı başında e-devlet üzerinden başlatılan ücretli öğretmenlik başvuruları sırasında eğitim fakültesi mezunu şartı aranmadığı için öğretmenlik ile alakası olmayan kişiler de başvuru yaptı. Başvurular sonucunda formasyonu olmayanların dahi ataması gerçekleşti.

KAMU YÖNETİMİ MEZUNU ÖĞRETMEN OLDU

MEB, ek ders ücreti karşılığında toplamda 2 bin kişinin atamasını gerçekleştirdi. MEB tarafından gerçekleştirilen ücretli öğretmenlik atamalarında üniversitelerin kamu yönetimi bölümünden mezun olanların okul öncesi öğretmenliğine atanmış olması dikkat çekti. Ücretli okul öncesi öğretmenliği için MEB tarafından için formasyon aranmıyor. Bu nedenle hangi bölümden mezun olursa olsun okul öncesi öğretmen olunabiliyor.

İŞLETME MEZUNU SINIF ÖĞRETMENİ OLDU

Atanan ücretli öğretmenler arasında dikkat çeken bir diğer nokta ise sınıf öğretmenlerinde oldu. MEB tarafından atanan sınıf öğretmenlerinin arasında sosyal hizmetler, işletme ve iktisat bölümlerinden mezunlar yer aldı. Öğretmenlik ile ilgili hiçbir bağı olmayan bu kişilerin öğretmenlik yapmalarına fırsat verilmesi Türk eğitim sisteminin giderek sorunlu hale geleceğini gösteriyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası