doğalgaz nasıl çalışır / Kombi Nasıl Kullanılır » Doğru Bilinen yanlışlar 17 Madde

Doğalgaz Nasıl Çalışır

doğalgaz nasıl çalışır

Yoğuşmalı Kombi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Isınma ve sıcak su ihtiyacımızı gidermeye yarayan kombiler, farklı özelliklerle geliştirilerek her ortama ve her beklentiye uygun olarak sunuluyor. Gelişen teknoloji ve kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı özelliklerle üretilen kombiler birçok sınıfa ayrılıyor. Kombi çeşitleri arasında en çok bilinen ve tercih edilenleri bacalı kombi, hermetik kombi ve yoğuşmalı kombi. Özellikle son yıllarda en fazla tercih edilen kombi çeşitlerinden olan yoğuşmalı kombiler ile ilgili merak ettiğiniz soruların tümüne bu yazıda yanıt bulabileceksiniz. Yoğuşmalı kombi nedir, özellikleri nelerdir, diğer kombilerden farkı nedir ve daha fazla sorunun cevabı yazımızın devamında sizleri bekliyor!

Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Hermetik kombilerin bir çeşidi olan yoğuşmalı kombiler, ismini “yoğuşma” kavramından alır. Bilindiği gibi yoğuşma, gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayıdır. Yoğuşmalı kombilerde, yanma tepkimesinden çıkan su buharı atılmadan önce barındırdığı ısı enerjisinden bir kez daha yararlanılır. Yani aslında kombinin bir gazı iki defa yaktığı bilgisi doğru değildir. Yoğuşmalı kombi nedir sorusuna verilebilecek en basit yanıt şu şekildedir: Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttıran cihazlardır.

Yoğuşmalı Kombi Nasıl Çalışır?

Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi şu şekildedir: Yukarıda da belirttiğimiz gibi yoğuşmalı kombiler turbo eşanjör sistemi ile yanma sonucu oluşan su buharını tekrar sisteme geri kazandır. Yoğuşmalı kombiler su buharını sisteme kazandırma olayını atık gaz sıcaklığını düşürerek gerçekleştirir. İşte yoğuşmalı kombilerin diğer kombilere göre daha verimli olması da buradan kaynaklanır. Çünkü normal kombilerde dışarı atılan su buharı yoğuşmalı kombilerde sisteme geri kazandırıldığı için enerji tasarrufu sağlanmış olur.

Yoğuşmalı Kombi Özellikleri Nelerdir?

Yoğuşmalı kombi ne demek ve yoğuşmalı kombi nasıl çalışır sorularından sonra bu kombiler hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de yoğuşmalı kombi özellikleri nelerdir sorusu. Yoğuşmalı kombi özellikleri denildiğinde akıllara ilk olarak verimliliği geliyor. Yoğuşmalı kombilerde “gizli ısı” adı verilen enerjiden faydalanılır. Örneğin; 1m3 doğalgaz başına ile kg arasında su oluşur. 1 kg su başına açığa çıkan buharlaşma ısısı ise; kcal’dir. Standart kombilerde gizli ısı bulunmaz iken yoğuşmalı kombilerde gizli ısı olayı vardır ve bu sayede de büyük bir verimlilik sağlanır.

Yoğuşmalı kombiler düşük baca gazı sıcaklıklarına sahip bulunur. Alev boyunu ihtiyaca göre ayarlayarak, dur/kalk yapmadan modülasyonlu bir biçimde çalışır. Daha düşük emisyon (CO ve NOx) oranları ile daha çevreci olma özelliğine sahip yoğuşmalı kombiler ayrıca çok daha sessiz çalışır.

Yoğuşmalı Kombilerin Farkları Nelerdir?

Yoğuşmalı kombiler diğer kombiler ile kıyaslandığında pek çok farkının olduğu görülür. Yoğuşmalı kombi farklarına gelin hep birlikte göz atalım:

  • Baca gazı çıkış sıcaklığı klasik kombilerde ºC civarında iken yoğuşmalı kombilerde 50 ºC civarındadır. Bunun sebebi baca gazı içindeki su buharının yaklaşık 55 ºC’de yoğuşmaya başlamasıdır. Baca gazının çıkış sıcaklığı bu derecelerin altına düşene kadar barındırdığı ısı enerjisi sistemin içinde kullanılmaya devam eder.
  • Yukarıdaki maddede açıklanan sebepten ötürü yoğuşmalı kombiler diğer kombilere göre daha verimlidir. Yoğuşmalı kombi klasik kombiye oranla %20 kadar daha yüksek verimle ve daha düşük enerji tüketimi ile çalışır.
  • Klasik kombilerin çalışma verimleri %80 ila %92 arasında değişmekteyken yoğuşmalı kombilerin verimleri % ile % arasındadır.
  • Yoğuşmalı kombi, standart kombiye göre daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından daha az doğalgaz faturası ödeyerek kâra geçmenizi sağlar.
  • Yoğuşmalı kombilerin sadece gaz tüketiminde değil, elektrik gibi diğer kaynaklarda da verimliliği yüksektir.
  • Yoğuşmalı kombiler daha verimli ürünler olduğundan diğer kombiler ile fiyat bakımından kıyaslandığında daha yüksek maliyetler gerektirdiği görülür. Ancak bu kombiler daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından ilk yatırım maliyetini, kullanıma göre değişkenlik göstermekle beraber yıl gibi kısa bir sürede amorti edecektir.

Yoğuşmalı Kombi Kaç Derecede Yanmalı?

Yoğuşmalı Kombi Nasıl Çalışır?

Kış aylarının kapıya dayanmasıyla birlikte yoğuşmalı kombi kullanıcıları tarafından en çok merak edilen konular arasına yoğuşmalı kombinin kaç derecede yakılması konusu girmiştir. Standart kombilerden farklı bir çalışma sistemine sahip olan yoğuşmalı kombilerin yakılma derecesi de farklıdır. Uzmanlar tarafından belirtilen ortam sıcaklığı 22 derece seviyelerindedir. Koridor ve antre gibi alanlarda ise bu seviye 18 derece olarak belirtilir. Yoğuşmalı bir kombinin ortam ısısını bu seviyelere getirebilmesi için 50 derece olarak çalıştırılması yeterli olacaktır. Yani yoğuşmalı kombi kaç derecede yanmalı sorusuna “50 derece” yanıtı verilebilir.

Yoğuşmalı Kombiler Hangi Tipi Tesisatta Kullanıma Uygundur?

Yoğuşmalı kombi satın alınırken yaşanılan yerin tesisat yapısına uygun olup olmadığı konusu da elbette merak ediliyor. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü yoğuşmalı kombiler her türlü tesisat yapısında kullanılabilir.

Bunu Unutmayın!

Yoğuşmalı kombi kullanımında önemli bir nokta sıcaklık ne kadar artarsa yoğuşmanın düşeceği. Bu sebeple sıcaklık çok fazla arttığında yoğuşmalı kombinin bu özelliğinden yararlanılması çok da mümkün olmaz. Buna ek olarak bilmeniz gereken bir başka önemli detay ise; kombinizi kış aylarında kesinlikle 50 derecenin altında kullanmayın.

Yoğuşmalı kombileri en verimli şekilde kullanmak içim oturduğunuz alandaki sıcaklığı kontrol etmeye yarayan çeşitli cihazları kullanabilirsiniz.

Yoğuşmalı kombi kullanımında bilmeniz gereken önemli bir nokta da peteklerin büyüklüğünün önemi. Çok küçük ya da az sayıda petek, yoğuşmalı kombilerin verimli çalışmasını önler.

Yoğuşmalı Kombi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Satın alacağınız yoğuşmalı kombiden % verim sağlayabilmeniz için yaptığınız seçim son derece önemlidir. Kombinin, yaşadığınız yerin metrekaresine uygun kapasitede olması konusundan evdeki banyo sayısına uygunluğuna kadar detaylı bir inceleme sonrası karar vermeniz gerekiyor. Bunun için “Kombi Seçimi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyerek, ihtiyacınız olan tüyoları yakalayabilirsiniz.

Kombi Nasıl Açılır? Kombi Nasıl Çalışır, Sıcak Su ve Petekler Nereden Açılır?

Soğuktan donmak üzeresiniz veya duş alabilmek için sıcak suya ihtiyacınız var ancak kombi nasıl çalışır bilmiyorsunuz. Kombiyi nasıl çalıştıracağınız ile ilgili hiçbir fikriniz yok ve internette bir sürü yanlış yönlendirmeyle karşılaştığınız için bu işi bir türlü beceremediniz. Gelin size doğru bilgilerden oluşan kombi nasıl açılır sorusunun yanıtını aktaralım. İşte kombiyi çalıştırma adımları ile kombi nasıl çalışır, sıcak su ve petekler nereden açılır sorusunun yanıtı!

Kombi Nasıl Çalışır?

Kombi; fan, prosestat, ana eşanjör, emniyet ventili, brülör, gaz valfi, üç yollu vana, genleşme tankı, pompa, plaka eşanjör, elektronik kart ve su akış sensörü gibi parçalardan oluşan elektronik bir cihazdır. Evin veya bulunulan ortamın ısısının arttırılmasında ve sıcak su ihtiyacının giderilmesinde görev alan kombilerin tüm parçaları birlikte uyum içinde çalışırlar. Kombilerin çalıştırılma şekilleri arasında farklılıklar olsa da marka ve model fark etmeksizin bazı ortak noktalar bulunmaktadır. Bu ortak noktalar ise su basınç göstergesinin değeri ve gaz vanasının açık olmasıdır.

Kombide Sıcak Su ve Petekler Nereden Açılır?

İlk defa çalıştırılacak olan bir kombinin öncelikle su basınç bar ayarları kontrol edilmelidir. Kombi su basınç göstergesi 1,5 bar seviyesinde olmalıdır. Su basınç göstergesi 1 bar seviyesinin altında ise kombi çalışmaz ve bu durumda kombinin çalıştırılabilmesi için kombiye su basılması gerekir. Su basıncı ayarlandıktan sonra ise gaz vanasının açık olup olmadığı kontrol edilir. Gaz vanasının kapalı olması durumunda kombi yine çalışmayacaktır ancak dış kapı önündeki gaz saati vanasını da kontrol etmek gerekebilir. Su basınç göstergesinin 1,5 bar seviyesinde olması ve gaz vanasının da açık olup olmadığı kontrol edildikten sonra kombiye elektrik sağlayan şalterin açılması gerekmektedir. Bütün bu işlemler eksiksiz bir şekilde yapıldıktan sonra ise kombinizin kullanma kılavuzunda yer alan bilgilere ve niteliklerine göre tuşları kontrol ederek kombi açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kombi açma işlemi gerçekleştirildikten sonra kombiniz çalışmaya başlayacaktır. Kombiniz çalışmaya başladıktan sonra ise cihazın özelliklerine göre istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kombinin dijital ekran kısmında kalorifer ve çeşme sembolü birlikte yanıyor ise bu; kombiniz kış modunda çalışıyor demektir ve hem evinizin ısısı artacak hem de musluklardan sıcak su akacak anlamına gelmektedir. Kombinin dijital ekran kısmında sadece çeşme sembolü yanıyorsa kombiniz yaz moduna geçmiş demektir ve bu durumda sadece musluklardan sıcak su akacaktır.

Yoğuşmalı Kombi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Her geçen gün daha çok tercih edilen yoğuşmalı kombiler nedir ve tam olarak nasıl çalışır, Bosch olarak sizler için anlattık.

Gün geçtikçe konvansiyonel kombilerin yerini daha fazla alan yoğuşmalı kombiler, çalışma prensipleri açısından “Yoğuşmalı kombi nedir?” sorusunu akıllara getiriyor. Dışarıdan bakıldığı zaman konvansiyonel kombilerden çok da farklı görünmeyen yoğuşmalı kombiler, çalışma prensipleri açısından incelendiği zaman konvansiyonel kombilere göre oldukça farklı bir yapıya sahip bulunuyorlar. Çok daha ileri bir teknolojinin ürünü olan yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi hakkında detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Yoğuşma teknolojisine sahip olan kombilere “Yoğuşmalı kombi” denmektedir.

Kombiler temelde ikiye ayrılmaktadır. Yanma tiplerine göre yapılan bu ayrıma göre de yoğuşmalı kombiler ve konvansiyonel, yani yoğuşmalı olmayan kombiler olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Kombi karşılaştırması hakkında daha fazla detay için kombi karşılaştırması yaparken dikkat edilmesi gerekenler adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Konvansiyonel kombilerin çalışma prensibi çok basittir: Doğal gazı yakarak ısı enerjisine dönüştürürler. Bu yanma işleminin sonrasında açığa çıkan atık gaz, baca sistemleri ile tahliye edilir. Ancak konvansiyonel kombilerin bu tahliye işlemi sırasında atık gaz içerindeki enerji de dış ortama bırakılır.

Yoğuşmalı kombiler de ise daha farklı bir yapı bulunur. Yine doğalgazın yakılması ile ısı üretilmesi söz konusudur. Bununla birlikte atık gazın baca sistemleri ile tahliye edilir. Ancak konvansiyonel kombilerden farklı olarak atık gaz içerisinde bulunan enerji sisteme geri kazandırılır.

Yoğuşmalı kombilerin adını da almış olduğu “Yoğuşma” teknolojisi sayesinde atık gaz üzerindeki enerji eşanjör üzerinden sisteme aktarılır. Isı geçişi sağlanırken atık gaz içerisindeki bulunan su buharı yoğuşur. Bu çalışma prensiplerinden anlaşılacağı üzere, daha yeni ve üst düzey bir teknolojik tasarım olan yoğuşmalı kombiler konvansiyonel kombiler ile kıyaslandığı zaman bir birim enerji ile çok daha fazla ısınma ihtiyacı karşılayabilir.


Kombi karşılaştırması yaparken dikkat edilmesi gerekenler adlı yazımızı inceleyin!

Yoğuşmalı Kombiler Kaç Çeşittir?

Yoğuşmalı kombiler temelde ikiye ayrılır: Tam yoğuşmalı kombiler ve yarı yoğuşmalı kombiler.

İkisi arasındaki temel farklılık ise mekanik tasarımlarındaki farklılık ve buna bağlı olan yoğuşma oranlarından ileri gelmektedir.

Yarı yoğuşmalı kombilerde mevcut yapı içerisinde bir eşanjör bulunur. Bu sayede de kombi içinde B Sınıfı ErP verimliliği sağlanır. Ancak tam yoğuşmalı kombilerde yoğuşma işlemi özel bir yapı içerisinde gerçekleşir. Özel bir yanma odası barındıran bu tasarımlarda ise A Sınıfı ErP verimliliiği sağlanabilmektedir.

Yoğuşmalı Kombilerin Avantajları Nelerdir?

Yoğuşmalı kombi nedir, sorusuna verilen cevaptan da anlaşılacağı üzere yoğuşmalı kombiler enerji ve yakıt tasarrufu sağlayan bir teknolojiye sahiptirler. Yani, uzun vadede düşünüldüğü zaman hem çok daha ekonomik hem de çevre dostu bir çözüm sunarlar.

Doğal kaynakların hızla tükenmekte olduğu ve ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombi modelleri diğer kombi modellerine göre çok daha değerli oluyor. Kendi temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasında kullanılan doğal kaynaklar, enerji verimliliği konusunda hızlı ve etkili adımlar atmamızı da zorunlu kılıyor. Dolayısıyla daha yüksek teknoloji ile yapılan ve daha az enerji ile performans gösterebilen kombi tasarımları çok daha fazla tercih sebebi oluyor.

Bununla birlikte yakıt tasarrufu da yine tüketicilerin özellikle bütçeleri için fark yaratacak bir katkı sağlıyor. Doğalgazın pek de uygun fiyatlı bir yakıt olmadığı düşünülürse, uzun vadede fatura yükünüzü hafifletecek olan bir tercih yapmak her anlamda daha mantıklı olacaktır.

Hangi Yoğuşmalı Kombi Modelini Seçmeliyim?

Bosch yoğuşmalı kombiler farklı ısınma ihtiyaçlarına ve farklı bütçelere göre geniş bir ürün yelpazesinde yer almaktadır. Öncelikle evinizin kaç odalı olduğu, kaç tane kalorifer peteği ve banyo bulunduğu, yalıtım durumu gibi faktörlere bağlı olarak seçeceğiniz kombinin bazı diğer özellikleri de yine tercih sebebi olmasını sağlayabilir. Bosch yoğuşmalı kombiler arasında kalorifer ısıtmasının 35kW’a kadar çıkabildiği Comfort Condense, %94’e kadar enerji verimliliği sağlayan Condense i W gibi farklı seçenekler bulabilirsiniz. Çok daha fazla modelin olduğu Bosch yoğuşmalı kombi seçiminizi ihtiyacınız olan performansı sunacak olan kombiden yana yapabilirsiniz. Bununla birlikte tasarım ve sessiz çalışma gibi özelliklerin de ön planda olduğu yoğuşmalı kombi modellerindeki bu kriterlere de dikkat edebilirsiniz. Örneğin, 24kW ısıtma kapasitesine sahip olan Condense W modeli, sessizliği çok önemseyenler için 47 desibel altında ses çıkarmasıyla diğer modellere göre tercih edilebilir bir yere sahiptir. Tasarım açısından da birbirinden farklı modellerin yer aldığı Bosch tam yoğuşmalı kombi modellerinde dış görünüm sizin için önemliyse daha şık tasarımlara göz atmanız da mümkün. Bu sayede hem ihtiyacınız olan ısınmayı hem de estetik beklentiyi aynı kalite ile karşılayabilirsiniz. Siz de yaz/kış ısınma gerektiren her durumda uzun ömürlü, dayanıklı ve yüksek teknoloji bir kombi kullanarak hem doğaya hem de bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. 3 yıl garantili olan Bosch tam yoğuşmalı kombi modellerini inceleyerek dilediğiniz kombi modeli için hemen teklif alabilirsiniz.

Kombi fiyatlarını incelemek ve yetkili bayilerimizden teklif almak için tıklayın!

Bosch Yoğuşmalı Kombi Modelleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası