çocuklarda idrar kokusu / Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda Idrar Kokusu

çocuklarda idrar kokusu

İdrar yolları enfeksiyonu kız çocuklarda daha yaygın

okuyabilirsiniz.

Çocuklarda idrar yolları hastalıkları, yetişkinlerde görüldüğü kadar olabiliyor. Genellikle kız çocuklarında daha sık görülen hastalık, tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının hem kız hem de erkek çocuklar için çok önemli olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, ebeveynler için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor.

İdrar yolları enfeksiyonu kız çocuklarda daha yaygın

Çocuklarda 1 yaşından sonra sıklıkla görülen idrar yolları enfeksiyonu, tedavisi kolay olmasına rağmen ihmale gelmemesi gereken bir hastalıktır. Kız çocuklarında görülme sıklığının erkek çocuklarına göre daha fazla olduğu idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Bu anlamda hem kız hem de erkek çocuklar için mutlaka uzmana danışılması gerekir.

Çocuklarda idrar yolları enfeksiyon belirtileri

Çocukta ateş, idrar yaparken yanma ya da idrar yaparken ağlama, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarın renk ve kokusunda değişiklik olması, bel ağrısı, yan ağrısı çocuğun idrar yolları enfeksiyonu olduğunu düşündürebilecek bulgulardır. Ancak özellikle küçük çocuklarda kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, tartı alamama, popoda pişik gibi belirtiler varsa, idrar yolları enfeksiyonundan şüphe edilebilir. Tanı için ise hızlıca bir idrar tahlili ve idrar kültürü yapılmalıdır.

Anne-baba hataları da enfeksiyona yol açıyor

İdrar yolları enfeksiyonu, mikrobun idrar yapılan yerden veya kan yoluyla vücuda bulaşmasıyla ortaya çıkarak böbreklere ilerleyebiliyor. Ebeveynlerin çocuğun bakımında yaptığı hatalar da idrar yollarında enfeksiyona neden olabiliyor. Anne-babanın hijyen kurallarına dikkat etmemesi, genital bölgenin kirli olması, kakalı bezlerin hemen değiştirilmemesi, ishal, pişik gibi durumlar mikropların idrar yollarına girişini kolaylaştırıyor.

İdrar yolu enfeksiyonunu ihmal etmeyin

İdrar yolları enfeksiyonu geç ya da yetersiz tedavi edilirse, böbrek iltihabı yaratırsa tehlikeli olabilir. Böbrekte hasar bırakan iltihap, ileri yaşlarda yüksek tansiyon hastalığına, böbrek yetersizliğine, büyüme geriliğine ve gebelik zehirlenmesine kadar gidebiliyor. Kız çocuklarında idrar yolları enfeksiyonu, adet dönemi sırasında ve gebelikte tekrarlayabilir. Ebeveynler belirtileri zamanında dikkate alıp bir uzmana başvurduklarında, ileride ortaya çıkabilecek bu gibi tehlikeli sonuçları da bertaraf etmiş oluyorlar.

PaylaşWhatsApp
Randevu Al
Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı

Doç. Dr.

Neşe Karaaslan Bıyıklı

ile TanışınTüm Yazılarını Okuyun

Doktorun Biyografisini Gör

Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, aynı fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda pediatri ihtisasını tamamladı. yılında Çocuk Nefrolojisi üst ihtisasını Marmara Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı’nda yaptı ve yılında doçent oldu. yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Doç. Dr. Bıyıklı, halen çocuk nefrolojisi ve genel pediatri uzmanı olarak görevini sürdürüyor. 

5 yaşındaki bir çocukta idrar kokusu. Bir çocukta idrar neden kokabilir?

Bir çocuğun, özellikle de daha genç olanın idrarı genellikle neredeyse kokusuzdur. Ancak zaman zaman cesaret verici olmayan değişiklikler gözlemliyoruz: bu salgılar hoş olmayan, genellikle keskin bir koku alıyor. Neye işaret ediyor ve ciddi bir hastalığın semptomlarını kaçırmamak için ne yapılması gerekiyor, her ebeveynin bilmesi gerekiyor.

Ne uyarmalı

İdrarın renginde ve kokusunda bir kerelik değişiklikler, kural olarak, kimseyi korkutmaz. Bunlar daha çok diyetteki bazı doğal değişikliklerin veya genitoüriner organların işleyişindeki küçük arızaların belirtileridir. Ancak çocuğun birkaç gün boyunca hoş olmayan bir idrar kokusu varsa ve diğer sorun belirtileri eşlik ediyorsa, bu bir doktora danışmak ve gerekli araştırmayı yapmak için bir nedendir.

Bebekler büyür, iç organlarının işlevselliği gelişir, yaşla birlikte akıntı giderek daha fazla “yetişkin” olur ve bu da kokularında bir değişikliğe yol açar. Ancak, kalıcı bir paslandırıcı “ambre” ise veya dumanlarda kükürt, ter, küf, amonyak ve diğer çok hoş olmayan maddelerin varlığı hissedilmeye başlarsa, dikkatsiz olmamak ve endişe verici nedenlerini bulmak daha iyidir. değişir.

Nedenler

Enlemlerimizde genellikle bir yaşın altındaki bebekler yeterli D vitamini yok. Ve sonra, salgı kokusunun yeni tonlarının ortaya çıkmasına ek olarak, iştahsızlık, büyüme geriliği, çocuk sıklıkla terler, bu özellikle uzuvlarda fark edilir ve kafasında kel yamalar oluşur.

Solunum hastalıkları, özellikle vücudun dehidrasyonu eklendiğinde, sıcaklıktaki bir artışla birlikte, bir çocukta keskin idrar kokusuna da tepki verir ve burada ilk yardım bol su içmektir. Bazen bu tek başına sorunu durdurur, ancak altta yatan hastalığı tedavi etme ihtiyacı ortadan kalkmaz. Ancak paradoks şudur: ilaçlarla (öncelikle antibiyotikler) baskın yapmak, idrar kokusunda daha da kötü bir değişikliğe neden olabilir.

Diyette ani değişiklikler bebekler söz konusu olduğunda bile aynı sonuçlara yol açar: karıncıkları ve bağırsakları bu şekilde annenin diyetindeki “özgürlüklere” tepki verir. Aşırı yemek, açlık gibi, çocuklarımız için eşit derecede zararlıdır, bu aşırılıklar, özellikle farklı yaşlardaki bir çocukta hoş olmayan idrar kokusunda kendini gösteren iç organların aktivitesinde rahatsızlıklara yol açar.

Çok temiz olmayan çarşaflar veya hijyen açısından çok hijyenik olmayan bebek bezleri bile benzer bir reaksiyon verebilir: bu şekilde idrar damlacıkları iç çamaşırında veya çocuk bezlerinde bakteri varlığına tepki vererek onlarla kimyasal reaksiyona girer.

İç organ hastalıkları ve metabolik süreçlerin başarısızlıkları

Kokunun nedenleri her zaman yukarıda açıklanan örneklerdeki kadar yerel ve "zararsız" değildir. Bazen durum çok daha ciddidir ve bu semptomlar genitoüriner veya bağışıklık sisteminin tehlikeli hastalıklarının veya diğer rahatsızlıkların belirtileridir. Spesifik sorun kaynağını belirlemek ve doğru tanıyı koymak için doktor bir dizi muayene yapar: şeker ve aseton içeriği, diğer safsızlıklar için bakposev için.

Çocuğun güçlü bir idrar kokusu varsa, amonyak kokuyorsa, hastalık olasılığı vardır. sistit, piyelonefrit, üretrit ve patojenik bakterilerin ve bu mikroorganizmaların atık ürünlerinin kendilerinin idrara girdiği genitoüriner kürenin diğer bozukluklarının varlığı. Çocuk ayrıca uzun süreli ağrıdan rahatsız olur: hem alt karında hem de bel bölgesinde idrara çıkma ağrılı hale gelir, bazen bu süreçte yanma hissi ortaya çıkar.

Mesanedeki (sistit) iltihaplanma süreci her zaman bulaşıcı bir kökene sahip değildir. Bazen çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaçlarla mukoza zarının tahriş olması sonucu oluşur. Daha sonra idrar kokusunda bir "eczane" gölgesi veya belirsiz bir "kimyasal" gölge belirir.

Aseton kokusu, varlığından şüphelenmek için bir nedendir. diyabet, özellikle diğer anormalliklerle birlikte ortaya çıkarsa: iştahsızlık, kilo kaybı, güçlü sürekli susuzluk, kuru cilt.

Dehidrasyon, bulaşıcı hastalıklar ve metabolik bozukluklarla ilişkili hastalıklara da idrarın renginde, bulanıklığında ve kokusunda bir değişiklik eşlik eder. Örneğin, zaten bir bebeğin yaşamının ilk haftasında, akçaağaç şurubu hastalığı (lösinoz) ortaya çıkabilir - varlığı yanmış şeker veya akçaağaç şurubu kokusu ile gösterilen, bebeğin idrarının "lekelendiği" kalıtsal bir hastalık ". Genetik, idrara "fare" kokusu veren fenilketonüri gibi nadir bir hastalıktır. Ve trimetilamin, bir çocuğun idrarına hoş olmayan bir bayat balık kokusu ekleyen trimetilaminüri gibi işlev bozukluğu olan dokularda birikir. Neyse ki, bu teşhisler nadirdir.

Diğer sebepler

Sadece diabetes mellitus idrarda aseton reaksiyonu vermekle kalmaz, aynı zamanda varlığını da gösterebilir. asetonemi- gastrointestinal sisteme ve diğer iç organlara derin hasar verme olasılığı olan vücutta artan aseton içeriği.

Uygulamada, nedenleri patolojik olmayan analizlerde küçük ve kısa vadeli sapmalar daha sık görülür: gıda önceliklerinde bir değişiklik, stres, şiddetli aşırı çalışma ve alerjik belirtiler. Ancak diabetes mellitus veya bulaşıcı hastalıkları dışlamak için bir doktor konsültasyonu ve uygun bir muayene gereklidir.

İdeal olarak, taze toplanan idrarın hoş olmayan bir kokusu yoktur - bu ifade hem yetişkin hem de çocuk için aynı derecede geçerlidir. Spesifik olarak, içindeki ürenin bakterilerin etkisi altında ayrışması nedeniyle toplandıktan yaklaşık 15 dakika sonra kokmaya başlar.

Bir kişi idrarındaki normdan sapmaları her zaman fark etmeyebilir - örneğin, sıvının bulanıklığı, renk değişiklikleri veya tortunun varlığı gibi değişiklikler her zaman görünmez ve herkes buna dikkat etmez. Ancak idrara çıktıktan hemen sonra keskin, hoş olmayan bir kokuyu kaçırmak imkansızdır.

Bu tür fenomenler özellikle küçük bir çocuğun ebeveynleri için endişe vericidir - neredeyse tüm zamanını bebek bezinde geçiren biri bile. Bebeğin fetid idrarı, testler ve muayeneler için doktora görünmek için bir nedendir. Nihai teşhis sadece bir uzman tarafından yapılabilir.

Amonyak, yetersiz karbonhidrat, organik hastalıklar ve fazla protein nedeniyle oluşan bileşiklerin deaminasyonu sonucu vücutta oluşan bir maddedir.

Bir çocukta idrar amonyak gibi koktuğunda doktora bu konuda bilgi vermek gerekir.

En yaygın nedenler

Çoğu zaman, böyle bir fenomen, çocuğun vücudundaki yaşa bağlı değişiklikler, diyetinin özellikleri ve diyet bozuklukları ile ilişkilendirilebilir. Amonyak kokusunu provoke edebilecek ana faktörler şunlardır:

  • Vücutta D vitamini eksikliği Bölgemizdeki iklim öyledir ki çoğu bebek bu maddeden yoksundur. Bu sorunu sadece idrarın pis kokusundan değil, tanıyabilirsiniz. Genellikle, D vitamini eksikliği ile bir çocuğun saçı zayıf büyür - özellikle başın arkasında. Diğer semptomlar da gözlenir - büyüme geriliği, iştahsızlık, artan terleme;
  • Vücudun yüksek sıcaklık ve dehidrasyonunun olduğu solunum rahatsızlıkları. Bu durumda, bir çocuğun idrarındaki amonyak kokusu, altta yatan hastalığı iyileştirmek için aldığı ilaçlar veya antibiyotiklerden de kaynaklanabilir;
  • Diyette ani değişiklikler - örneğin, annesi menüsüne yeni bir ürün ekleyen veya çeşitli ürünlerin "tatmasını" çok cesurca deneyen bir bebekte. Aşırı yemek, tamamlayıcı yiyeceklere yeni bir yemek getirmek - tüm bunlar güçlü bir idrar kokusuna neden olabilir;
  • Uzun süreli idrara çıkma eksikliği, sarımsak veya kuşkonmaz yemek.

Düşük kaliteli çocuk bezleri de sorun yaratabilir, aynı şey temiz ve kirli olmayan giysiler için de söylenebilir. Sıvı damlacıklar bakterilerle etkileşir ve bir koku yaymaya başlar.

Rahatsız edici idrar kokusunun bebeğinizde bir patoloji olmadığından emin olsanız bile yine de bir doktora danışmalısınız. Sonuçta, vitamin eksikliği ve beslenmedeki hatalar çocuğunuzun sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir.

Hastalıklar

Amonyak kokusunun, acil tedavi gerektiren ciddi rahatsızlıkların varlığını göstermesi nadir değildir. Örneğin, bu:

  • Sistit - mesanedeki sıvının durgunluğu, bakterilerin çoğalmasına ve ürenin ayrışmasına yol açar;
  • Piyelonefrit - böbreklerde inflamatuar bir süreç, bakteri kaynaklı bir hastalık;
  • Üretrit, virüsler üretranın duvarlarını enfekte ettiğinde üretrada iltihaplanmadır. Bu hastalığın ana semptomu idrara çıkma sırasında yanma ve ağrı, bel ve alt karın bölgesinde ağrı;
  • Enfeksiyonlar - vajinit, gardnerelloz;
  • Diabetes mellitus, küçük çocuklarda da görülür. Bu rahatsızlığa artan susuzluk, sık idrara çıkma, iştahsızlık, keskin bir vücut ağırlığı kaybı ve cildin kaşınması eşlik eder. Diyabetik bir çocuğun idrarındaki amonyak kokusu, şiddetli dehidrasyon ile ilişkilidir;
  • Hepatit veya karaciğer hasarı;
  • Tüberküloz;
  • Bebeğin şiddetli kusma ve ishal ile işkence gördüğü zehirlenme. Onlar yüzünden vücut çok fazla su kaybeder.

Bir çocuğun idrarının kokusu, vücudunun durumunun bir göstergesidir. Normalde, zayıf bir şekilde ifade edilmeli veya tamamen yok olmalıdır. Değişiklikler fark ederseniz - garip akıntı, güçlü bir aseton kokusu, balık veya diğer yabancı maddeler, olası nedenleri düşünmelisiniz. Her ebeveyn, idrardaki değişiklikler hakkında ne söyleyebilir ve bebeğin kötüleşmesini önlemek için ne yapılması gerektiğini bilmelidir.

Bir çocukta normal idrar kokusu nedir?

Çocuklarda idrar, safsızlıklar olmadan zayıf kokmalıdır ve bebeklerde idrar kokusu tamamen olmayabilir. Çocuk diyetinin genişletilmesi, ince, yumuşak, göze batmayan bir kokunun ortaya çıkmasına neden olur. Kural olarak, idrar yapay beslenme ile aydan daha erken kokmaya başlar. Çocuk kendisini neyin rahatsız ettiğini bağımsız olarak bildirene kadar, herhangi bir sapmayı izlemek için özellikle dikkatli olmanız gerekir.

İdrarın keskin ve hoş olmayan koktuğunu fark ederseniz, başka bir semptom olmasa bile hemen çocuk doktorunuza başvurmalısınız. İlk aşamada, bu patolojinin tek tezahürü olabilir. Hastalığın zamanında teşhisi, pahalı tedaviden ve güçlü ilaçlardan kaçınacaktır. Doktora böyle şeyler söylemekten çekinmeyin - çocuğun sağlığı söz konusu olduğunda, güvenli oynamak daha iyidir.

İdrar kokusu neden değişebilir?

Bu makale, sorularınızı çözmenin tipik yollarından bahsediyor, ancak her vaka benzersizdir! Benden sorununuzu tam olarak nasıl çözeceğinizi öğrenmek istiyorsanız - sorunuzu sorun. Hızlı ve ücretsiz!

Çocuğun idrarı amonyak kokuyor. Normalde, tencereye girdiğinde “aroma” zayıf bir şekilde ifade edilir ve siz dışarıda kaldıkça yoğunlaşır. Bir tencereye veya bebek bezine girdikten hemen sonra keskin bir koku ortaya çıktıysa, bunun birkaç nedeni olabilir:

  • diyette yeni ürünlerin ortaya çıkması;
  • uzun süreli ilaç;
  • farklı nitelikteki patolojiler.

Tamamlayıcı gıdalara yeni gıdaların eklenmesi idrar kokusunda değişikliğe neden olabilir.

Alarmı çalmadan önce, durumunuzda hangi faktörlerin gerçekleştiğini düşünmeniz gerekir. Sebep yiyecekse, diyetinizi ayarlayın. Bir çocukta keskin idrar kokusunun, ilacın resmi talimatlarında ilaç almanın bir yan etkisi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İlk iki faktörün olmaması bir hastalıkla karşı karşıya olduğunuzu gösterir.

Patolojilerin gelişmesiyle idrar kokabilir:

  • aseton;
  • balık;
  • fareler (küf);
  • bira (ayrıca bakınız:);
  • amonyak;
  • hidrojen sülfit;
  • irin.

bebekte

Bebeklerde idrar renksiz ve kokusuzdur. Kırıntılar büyüdükçe ve tamamlayıcı gıdaların eklenmesiyle, amonyak birikir ve idrar giderek daha fazla bir yetişkine benzer.

Bebeklik döneminde güçlü bir amonyak kokusunun ortaya çıkması tehlikeye işaret eder. Patolojinin nedeni, emziren annenin özel diyetinin, kalıtımın veya edinilmiş hastalıkların gelişiminin ihlali olabilir.

Yukarıdakilerden, çocuğun idrarının çeşitli nedenlerle kokmaya başladığı ve ebeveynlerin nedenini bulması gerektiği sonucuna varılır. Bebeğin davranışını takip edin: rahatsızlık hissediyor mu, yaramaz mı? Uzman tavsiyesi gereksiz olmayacaktır. Hoş olmayan kokuya sıcaklık, iştahsızlık ve ağrı eklenirse, ambulans çağırın.

Bir yaşından büyük çocuklarda ve adolesanlarda

Büyüme sürecinde ( yaşlarında), bebek çeşitli ürünlerle tanışır ve ebeveynler, çocuğun idrarının bir yaşından itibaren sarardığını ve özellikle belirgin olan belirli bir koku aldığını hemen fark etmeye başlar. kumaşa girdiğinde. Bebek idrarındaki amonyak kokusunun nedenleri şunlar olabilir:

  • karbonhidrat veya protein gıdalarının aşırı tüketimi;
  • günlük diyette yararlı makro besinlerin eksikliği;
  • dehidrasyon;
  • kimyasal bileşenler içeren yiyecekleri yemek (tat ve koku arttırıcılar, koruyucular vb.).

Ergenlikte, şiddetli fiziksel aşırı çalışma ile birlikte, hormonal uyum döneminde idrar kokabilir. Ebeveynlerin çocuğu kapsamlı bir hijyene alıştırması gerekir. İdrarın aseton gibi kokması veya ateş olması, idrar yollarında yanma hissi olması durumunda hemen teşhis için gidilmelidir.


Hoş olmayan idrar kokusuna başka hoş olmayan semptomlar eklenirse, çocuk ilgili doktora gösterilmelidir.

Hoş olmayan bir koku hangi hastalıkları gösterir?

Tablomuz, hoş olmayan bir semptomun nedenlerini anlamaya yardımcı olacaktır:

Kokunun doğasıNedenlerOlası teşhisler
asetonVücutta yetersiz miktarda karbonhidrat bulunan aseton cisimlerinin kanındaki artış nedeniyle. Patolojinin yokluğunda, diyet ayarlandıktan sonra kendi kendine düzelir.
  1. diyabet;
  2. sindirim sisteminin darlığı;
  3. ağır metal zehirlenmesi
AmonyakÜriner sistem patolojisi nedeniyle yüksek konsantrasyonda amonyak
  1. piyelonefrit;
  2. dehidrasyon;
  3. üretrit;
  4. sistit;
  5. kanser tümörü;
  6. sistemik hastalıklar
Çürük yumurtalar (hidrojen sülfür)Mide ekşimesi sonucu, baharatlı veya alkollü ürünlerin aşırı kullanımı ile oluşur.
  1. piyelonefrit;
  2. Karaciğer yetmezliği;
  3. üriner sistem iltihabı
KimyasalKandaki kimyasal elementlerin konsantrasyonunda bir artış
  1. ev kimyasalları ile zehirlenme;
  2. aşırı dozda ilaç;
  3. diyabet
fareZayıf kan pıhtılaşmasıfenilketonüri
BalıkBağırsaklarda fermantasyontrimetilaminüri
biragıdaların emilim bozukluğu
  1. hipermetioninemi;
  2. Karaciğer yetmezliği
pürülanirin varlığı
  1. akut üretrit;
  2. akut sistit;
  3. fistül.
dışkıKötü hijyen-

Bir çocukta patoloji teşhisi

Kötü idrar kokusunun nedenlerini öğrenmek için bir sağlık kuruluşundan yardım almanız gerekir. İki tür teşhis vardır: laboratuvar ve enstrümantal. İlk kontrol türü, içlerinde belirli patoloji belirtilerinin varlığı için vücut sıvılarının incelenmesi anlamına gelir.


Böbreklerin ultrason muayenesi doğru bir teşhis yapmanızı sağlar

İkinci teşhis türü, klinik tabloya "içeriden" bakmanıza izin verir: özel cihazların yardımıyla doktor hangi organın etkilendiğini ve ne kadar etkilendiğini belirler. Kesin tanı koymak için araçsal bir çalışma şunları içerir:

  • idrarın biyokimyasal analizi;
  • Böbreklerin ultrasonu veya tomografisi.

Tedavi seçenekleri

Bir çocukta hoş olmayan bir idrar kokusuna neden olan hastalıklar için standart tedavi rejimleri:

HastalıkTedavi rejimiÖnleme
DiyabetAğır vakalarda hipoglisemik ilaçlar almak, kan şekeri düzeylerini izlemek - insülin tedavisiFast food'dan kaçınarak, çok miktarda hızlı karbonhidrat içeren gıdaların tüketimini en aza indirin
Sindirim sistemi stenozuErken aşamalarda - anti-semptomatik ilaçlar, sonraki aşamalarda - cerrahiGünde üç öğün dengeli + ana öğünler arasında hafif atıştırmalıklar
piyelonefritAntibiyotik tedavisi - ilaç, bakteriyel idrar kültüründen sonra seçilir. Bir antibiyotik ile kombinasyon halinde prebiyotikler ve probiyotikler önerilir.Şiddetli hipotermiden kaçının, günde yeterli miktarda sıvı tüketin, idrara çıkma dürtüsüne zamanında yanıt verin.
üretritAzitromisin, Seftriakson, Doksisiklin. Harici kullanım için Miramistin kullanılır. Tedaviden sonra immünomodülatörler reçete edilirKişisel hijyen kurallarına uyum, yağlı, baharatlı yiyeceklerin tüketimini en aza indirme, hipotermiden kaçınma
SistitAntibiyotikler, anti-inflamatuar, diüretikler, analjezikler. Yatak istirahati ve fizyoterapi, kompreslerÜretrit önleme benzer
Karaciğer yetmezliğiSefalosporinler, hipoamonyemik ilaçlar, hafif laksatifler, vitaminlerBulaşıcı hastalıkların zamanında tedavisi, aşırı proteinli gıda tüketiminin reddedilmesi
Fenilketonüritedavi edilemez. Kan fenilalaninini kontrol ederek semptomlar en aza indirilir-
trimetilaminüriKolin ve lesitin içeren gıdaların yanı sıra antibiyotik tedavisini dışlayan diyetKişisel hijyen kurallarına uygunluk

Önleme sadece hastalıktan önce değil, aynı zamanda - yeniden enfeksiyondan kaçınmak için de gerçekleştirilir. Nükslerin önlenmesi bağışıklığı arttırmak ve üriner sistem organlarının çalışmasını teşvik etmektir. Bebeğiniz hastaysa, komplikasyonları önlemek için doktorun tüm talimatlarına uymaya çalışın.

Bebeklerde idrar genellikle renksiz ve kokusuzdur. Çocuğun beslenmesi büyüdükçe ve genişledikçe idrar, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi doğal bir koku alır. Koku hafif olmalı, zar zor algılanmalıdır. Spesifik, keskin bir koku, ciddi bir patolojinin gelişimi anlamına gelebilir.

Çocuklarda böyle bir işaret göz ardı edilemez, bir çocuk doktoruna başvurmanız ve oluşumunun nedenini bulmanız gerekir. Düşük kaliteli çocuk bezleri ıslandıktan sonra hoş olmayan bir koku yayılabilir. Ve hijyene uyulmaması, patojenlerin iç çamaşırına, üretraya girmesine ve hoş olmayan kokuların oluşmasına katkıda bulunur. Ergenlikte (12 yıl sonra), idrar kokusundaki artış, hormon üretiminin artmasına neden olur.

Bebeklerde idrar genellikle renksiz ve kokusuzdur.

Sorumlu ebeveynler, idrarın bulanık olduğunu, renk değiştirdiğini ve güçlü bir koku yaydığını tespit ederse, çocuk doktoruna zamanında başvurmalıdır. O zaman tedavi çok uzun sürmez ve güçlü ilaçlar kullanılmadan başarılı olur, tıp bunun için her fırsata sahiptir.

Ebeveynler, kendilerini neyin rahatsız ettiğini henüz anlayamayan küçük çocuklarda böylesine önemli bir işarete dikkat etmelidir. İdrarın kokması, bebeğin iç organlarının durumunun ve ana vücut sistemlerinin işleyişinin doğal bir göstergesidir.

İdrar kokusunun nedenleri

Salgılanan sıvının güçlü, hoş olmayan kokusu çeşitli nedenlerden kaynaklanır, ancak en yaygın olanları böbrek, mesane ve idrar yolu hastalıklarıdır. Bu semptoma ek olarak, karında, alt sırtta ağrılar vardır. İdrar üretrit, sistit, piyelonefrit ile bulanıklaşır. Erkeklerde üretranın alt kısmındaki iltihaplanma nedeniyle üretrit gelişir, kızlar anatomik yapıları ile kolaylaştırılan sistit geliştirir - kısa bir üretra.

Serbest kalan sıvının hoş olmayan kokusu çeşitli nedenlerden kaynaklanır.

Anne sütüyle beslenen bebekler, annelerinin beslenme konusundaki özgürlüklerine nahoş bir dışkı kokusuyla tepki verebilirler.

Fizyolojik nedenler:

  • belirli bir kokusu olan çeşitli yiyecek ve baharatları, soğanları, sarımsakları çocuğun diyetine eklemek;
  • vücudun ishal ile dehidrasyonu, gıda zehirlenmesinin neden olduğu aşırı kusma, ısıda sıvı kaybı (idrar aseton, amonyak gibi kokar);
  • antibiyotik almak, ilaçlar idrar kokusuna kimyasal bir renk verir;
  • kokuya ek olarak D vitamini eksikliği olan raşitizm gelişimine yavaş büyüme, iştahsızlık, terleme, saç dökülmesi eşlik eder;
  • solunum yolu hastalıkları, burun tıkanıklığı, rinit, yüksek ateş idrar kokusunda değişikliğe neden olabilir.

Bu tür tehlikeli olmayan nedenleri ortadan kaldırdıktan sonra idrar göstergeleri normale döner. Tam teşekküllü bir içme rejimini gözlemlemek önemlidir, genellikle çocuğa su dengesizliğini önlemek için (sıcakta veya yüksek sıcaklıklarda) su verin.

Patolojik nedenler:

MPS hastalıkları, bağışıklık sistemindeki arızalar, patolojiler çok zararsız değildir ve muayene ve zamanında yeterli tedavi gerektirir.

Olası patolojiler

İdrar organlarının hastalıklarında idrar, diyabetin neden olabileceği amonyak kokusu yayar. Bu koku, glikoz eksikliğinden, keton cisimlerinin büyük miktarlarda idrara girmesinden kaynaklanır. Asetonemi sindirim sistemine zarar verir. Eşlik eden semptomlar diyabeti işaret eder: sürekli susuzluk, iştahsızlık, kilo kaybı, kuru cilt.

Alışılmadık bir aromaya ek olarak, idrarın rengi koyulaşırsa, bulanıklaşırsa, MPS'de enfeksiyonun neden olduğu iltihaplanma ilerler. Sistit, üretrite karın ağrısı, bel ağrısı ve idrar yaparken yanma hissi eşlik eder.

Diğer kokular daha az yaygındır: bayat balık - trimetilaminüri (uzaktan hissedilir), fare (cazibe) - fenilketonüri ile. Bunlar genetik hastalıklardır. Menüden balık, yumurta, et ve baklagilleri hariç tutan bir diyet izlenerek trimetilaminüri (trimetilamin dokularında birikim) belirtileri kolayca azaltılabilir.

Bir bebek, doğum kanalından geçerek anneden klamidya, üreaplazmoz alabilir. Bu hastalıkların belirtileri: belirli bir koku ve idrar rengi.

Teşhis, tedavi

Arka arkaya 3 günden fazla süren keskin bir olağandışı idrar kokusu ile, genel bir idrar ve kan analizi (mutlaka şeker için), bakteriyolojik kültürden geçmek gerekir.

Aseton kokusu, yağ ve karbonhidrat metabolizmasının ihlali nedeniyle toksik maddelerin birikmesi (idrar içine keton girmesi) nedeniyle ortaya çıkar. Ketonlar metabolizmaya dahil olan kimyasal bileşiklerdir, bir çocuğun idrarında bulunmamalıdırlar. Görünümleri, daha ciddi durumlarda - diyabet - glikoz eksikliğine (muhtemelen diyette karbonhidrat eksikliğinden dolayı) neden olur.

İlk yardım olarak, bebeğe aşırı yorgun veya çok endişeliyse, bal veya kuru üzüm kaynatma ile tatlı çay verilmeli, bir glikoz çözeltisi veya en azından şeker verilmelidir.

Güçlü bir kokuya (aseton, kimyasal), MPS'de enfeksiyon gelişimi sırasında bakteriler neden olur. Bakposev, enfeksiyonun etken maddesini, iltihaplanma sürecinin gelişme derecesini belirlemenize izin verecektir.

Bir şeker testi, keskin amonyak kokusunun nedeninin diyabet olduğunu doğrulayacak veya ekarte edecektir. Akrabalar arasında şeker hastaları varsa, hastalığa yatkın çocuklar için analiz gereklidir.

Şeker testi

Çocuğun idrarının kokusunda, renginde, şeffaflığında hoş olmayan değişiklikler ile çocuk doktoruna başvurmalısınız. Testlerden sonra sizi bir üroloğa yönlendirecektir. Metabolik bozukluklar bir endokrinolog tarafından tedavi edilir, kalıtsal hastalıklar ile bir genetikçi ve bir beslenme uzmanının yardımına ihtiyaç duyulur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası