bebeklerde kıl kurdu neden olur / funduszeue.info Orhan Sevinç Cura / ENFESTASYONLAR / KIL KURDU

Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur

bebeklerde kıl kurdu neden olur

Kıl kurdu neden olur, nasıl geçer? Kıl kurduna ne iyi gelir?

Kıl Kurdu Nedir?

Yaygın ve sık görülen bir sorun olan kıl kurdu, genelde okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Mikroskobik yumurtalar aracılığı ile de kolayca çocuklar arasında yayılmaktadır. ‘’Kıl kurdu nasıl geçer?’’ sorusu ise oldukça sık merak edilenler arasında yer almaktadır. Böyle bir durumda tedavi için ağızdan alınması gereken bazı ilaçlar bulunmaktadır. Kişinin yatak çarşaflarının ve kıyafetlerinin sürekli yıkanması ve temiz tutulması gerekmektedir. Özellikle iç çamaşırı temizliğine çok önem verilmesi önerilenler arasında yer almaktadır.

Kıl Kurdu Neden Olur?

Kıl kurdu, yiyecekler, içecekler ya da parmak yolu ile kişiye bulaşabilmektedir. Yutulmuş olan yumurtalardan çıkan larvalar, ince bağırsakta birkaç hafta içinde kurda dönüşebilmektedir. Ardından kalın bağırsağa giderek bu bölgeye yerleşmektedir. Bununla birlikte kıl kurdunun daha sık bulunduğu nesneler arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Kıyafetler
  • Havlular
  • Yatak örtüleri
  • Mutfak tezgahı
  • Oyuncaklar
  • Kum havuzu
  • Okul sıraları
  • Banyoda bulunan yüzeyler
  • Tuvaletler
  • Bardaklar
  • Yiyecekler

Bunlar ve bunlar gibi pek çok nesne kıl kurtlarını barındırabilmekte ve bulaşmasına olanak sağlayabilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir. Aynı zamanda temizliğe önem verilmesi gerekmektedir.

Kıl Kurdu Nasıl Geçer?

Böyle bir durumda hijyene oldukça büyük önem verilmesi gerekmektedir. Kişi ne kadar hijyenine dikkat ederse bir o kadar bu durumdan kurtulma ihtimali artmaktadır. İlk olarak ellerin düzenli bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Bununla birlikte tırnakların kısa tutulması ve sürekli olarak temizlenmesi önerilmektedir. Tırnak ısırmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Aynı zamanda sıkı iç çamaşırları tercih edilmelidir. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi gerekmektedir. Pijamaların da düzenli olarak değiştirilmesi önerilenler arasında yer almaktadır. Evde de temizliğe önem verilmelidir. Düzenli olarak süpürülmesi gerekmektedir. Bununla birlikte böyle bir durumda tüm çarşaflar temizlenmeli ve günlük olarak değiştirilmelidir. Tüm bunlara dikkat edilmesinin yanında mutlaka uzman bir hekime başvurulması da gerekmektedir. Böylelikle tedavinin hızlanması sağlanmaktadır.

Kıl Kurduna Ne İyi Gelir?

Başta çocuklar olmak üzere hemen her yaştan insanda oluşabilen kıl kurduna iyi gelen bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar bu sorunu yaşayan kişiler tarafından oldukça sık merak edilenler arasında yer almaktadır. İlk olarak düzenli bir şekilde zerdeçal veya zencefil çaylarının tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanında papatya çayı ve yeşil çayında iyileştirici etkisi olduğu düşünülmektedir. Sarımsak, portakal kabuğu, kekik gibi besinlerinde tüketimine önem verilmesi gerekmektedir. Bunların dışında ananas, kabak çekirdeği, nar suyunun da tüketilmesi önerilmektedir. Böylelikle iyileşme sürecine yardım edilebilmektedir.

Kıl Kurdu Evde Doğal Tedavi Yöntemleri

Kıl kurdundan kurtulmak için evde uygulanabilecek bazı doğal tedavi yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan ilki bitkisel bazı çayların düzenli olarak kullanılmasıdır. Özellikle papatya, zencefil, zerdeçal çaylarının tüketimi bu durumun geçmesine yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda sarımsakta düzenli olarak tüketilmesi önerilenler arasında yer almaktadır.

Kıl Kurdu

Kıl kurdu (Enterobius vermicularis) dünyanın her yerinde, her yaşta ve her sosyal kesimden insanda hastalık yapabilen bir parazittir. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür ama sanılanın aksine zararsızdır.

Erişkin şekli 1 cm boyda, sarı-beyaz renkte ve iplik inceliğindedir. Kalın bağırsakların çıkan kısmında, kör bağırsak ve apendikste yaşarlar.

Kıl kurdunun bulaşması, yumurtalarının ağız yolu ile alınması sonucu gerçekleşir! Pekiyi bu yumurtalar nasıl olur da sağlıklı bir çocuğun ağzına kadar gelir?

Çocuklarda Kıl Kurdunun Belirtileri

Kıl kurdu nadiren ağır hastalık tablosu yapar. En sık belirti makatta gece ortaya çıkan kaşıntı ve buna bağlı uyku bozukluğudur. Karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, diş gıcırdatma nadiren rahatsızlık verir. Nadiren kız çocuklarında anüsten genital bölgeye ulaşarak vulvuvaginit ve üriner enfeksiyon yaptığı görülmüştür.

Çocuklarda Kıl Kurdu Teşhisi

Esas tanı yöntemi yumurtaların anüs etrafında gösterilmesidir. Parazit gece ve sabaha karşı yumurtlamak için anüsten dışarı çıktığı için anüse yapıştırılan selofan banda yapışan yumurtalar mikroskopla görülebilir. Parazitin dışkıda gösterilmesi daha zordur. Bazen hareketli kıl kurtları çocuğun kakasında veya anüsünde aile tarafından da görülebilir.

Çocuklarda Kıl Kurdu Tedavisi

İlaç tedavisi mümkündür. Birinci ilaç mebendazol ( mg tek doz) olmalıdır. Alternatif ilaçlar albendazol veya pirantel pamoattır. (Doktorunuza danışın). Aile içi bulaşma son derece kolay olduğu için aile tedavisi önerilir.

Kıl Kurdundan korunma ve genel hijyen özellikleri

Gece makat kaşıntısı yaptığından mutlaka sabah uyanır uyanmaz eller çok iyi sabunlanmalı, çarşafa dökülmüş olması muhtemel yumurtalarda kurtulmak için ya çarşaf silkelenmeden yavaşça kaldırılıp çamaşır makinesine atılmalı yıkandıktan sonra da yumurtaları öldürmek için kızgın ütü ile ütülenmelidir. Taharetlenme sonrası da el temizliğine dikkat edilmeli; gene canlı yumurtaları öldürmek için çocuğun iç çamaşırları da yüksek sıcaklıkta yıkanıp yüksek sıcaklıkta ütülenmelidir.

Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur, Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Askarit veya oksiyür de denilen kıl kurdu, bağırsakları etkileyen küçük, ince, beyaz parazitlerdir. Oldukça bulaşıcı olduğundan, bebeğiniz kolayca bir insandan ya da kurt içeren bir nesneden hastalık kapabilir. Kurtlar bağırsaklardan girerek anüs etrafında yumurtalar bırakarak çoğalırlar. Bebeğiniz emeklemeye, yemek yemeye ve içmeye başladığında risk altındadır. 3 aylık, 6 aylık ve bebeklikten çocukluk çağına geçene kadar bebeklerde kıl kurdu enfeksiyonuna rastlanabilir. Bir bebek tuttuğu bir objeden, oyuncaktan ya da yediği temiz olmayan bir gıdadan kurt kapabilir. 

Bebeklerde kıl kurdu belirtileri

Şayet bebeğiniz kıl kurdundan enfeksiyon kapmışsa, uykusunda rahatsızlık, huysuzluk ve anal bölgede kaşıntı belirtileri gösterebilir. Kaşıntılar özellikle geceleri, kurtlar yumurtlama bölgelerine doğru hareket ettikleri için artar. 

Bebeklerde kıl kurdu nasıl teşhis edilir?

Şüphelerinizden kurtulmak için anal bölgeyi el feneri ile aydınlatarak kontrol edebilirsiniz. Kurtlar yumurtalarından çoğunlukla geceleri çıktığı için o zamanlar da veya sabahın ilk zamanlarında kontrol etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Ayrıca kurtların yapışabileceği anüs etrafına şeffaf bantla yavaşça bastırarak da kontrol edebilirsiniz. Buna selo bant testi de denir. Aldığınız bu örneği sonraki testler için çocuğunuzun doktoruna götürebilirsiniz.

Kıl kurdu enfeksiyonunun teşhisi için kan testi gerekli değildir. 

Not: Şayet kurt veya yumurta olmadan sadece kaşıntı durumu var ise, bu anal kuruluk, bebek bezi isiliği, bakteriyel enfeksiyon veya ishal gibi diğer problemlerin bir işareti olabilir. Çocuğunuzun doktoru en doğru teşhisi yapacaktır.

Bebeklerde kıl kurdu için tedavi yöntemleri

Adım 1: Öncelikle bir çocuk doktoruna başvurun. Kıl kurdu oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için bebek dışında ev halkının da bir ilaç tedavisi uygulaması gerekebilir.

Adım 2: Kurt yumurtaları gece ürediği için, bebeğinize her sabah banyo yaptırın. Banyo suyundan tekrar enfeksiyon kapmaması için dikkatli olun.

Adım 3: Bebeğinizin tüm kıyafetlerini, pijamalarını, bezlerini ve havlularını kurt yumurtalarını öldürmek için sıcak suda yıkayın. Bebeğinizin üstünde gezdiği tüm halı ve koltukları elektrikli süpürgeyle süpürün. Bu işlem enfeksiyonun yayılmasını engelleyecektir.

Adım 4: Bebeğinizin tüm oyuncaklarını sıcak sabunlu su ile yıkayın. Ayrıca bebeğinizin etkileşim halinde bulunduğu tüm yüzeyleri silin.

Adım 5: Evinizdeki tüm perdeleri özellikle bebeğinizin odasındakileri açın. Kurt yumurtaları güneş ışığına hassas oldukları için bu yöntem onların ölmelerini sağlayacaktır.

Bebeklerde Kıl Kurdu Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir? Tıklayınız

Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız

&#;ocuklarda kıl kurdu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? &#;ocuklarda kıl kurdu tedavisi nasıl yapılır

Çocuklarda kıl kurdu genellikle bağırsakta ortaya çıkan bir parazittir. Enfeksiyondan kaynaklanan bu hastalık okul çağında bulunan çocuklarda da sıkça görülmektedir. Kıl kurdu tanısı konulduktan sonra doğru tedavi uygulanmalıdır.

Çocuklarda Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak hastalıkları çoğu zaman hayatı olumsuz etkiler. Yaşam kalitesini de etkileyen bu hastalık doğru şekilde tedavi edilmelidir. Kıl kurdu hastalığının belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

Ara sıra çıkan mide bulantısı ve sürekli devam eden karın ağrısı

Vajinal bölge ya da makat kısmında şiddetli kaşıntılar görülür.

Çocuklar huzursuz ve neşesiz olurlar.

Uykusuzluk ve sürekli bir yorgunluk hissedilir.

Çocuklarda anüs çevresinde kaşıntı meydana gelebilir.

Vajinaya yayılan kıl kurdu vajinal akıntıya da yol açabilir.

Sürekli kaşıma nedeniyle vücut üzerinde çeşitli açık yaralar meydana gelir.

Kıl kurdu nedeniyle cilt enfeksiyonları da oluşabilir.

Bazı durumlarda ise kıl kurdu hiç belirti de vermeyebilir.

Çocuklarda Kıl Kurdu Nasıl Anlaşılır?

Bağırsaklarda meydana gelen kıl kurdu kendini çeşitli belirtiler ile gösterebilir. Özellikle de çocuklarda gece uykusunda ağızdan salya gelmesine dikkat edilmeli. Uykusuzluk ve uyurken diş gıcırdatma çocuklarda kıl kurdu olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra çocuklarda genital bölgede kaşıntı da oluşacaktır. Çocuklarda görülen kıl kurdu hastalığı nedeniyle kansızlık ve iştahsızlık ortaya çıkar. Aşırı gaz çıkaran çocuklarda sürekli bir geğirme durumu da ortaya çıkabilir. Çocuklar tüm bu belirtilerin yanı sıra bulantı yaşayarak kusabilirler. Çocukların dışkısında parazit de görülebilir. Parazit görüldüğünde mutlaka doktora gidilmelidir.

Çocuklarda Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda kıl kurdu hastalığının teşhis edilmesinin ardından tedaviye başlanır. Bağırsak paraziti olarak da bilinen kıl kurdu kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Oluşan enfeksiyon doğru tedavi ile önlenir. Çocuklarda kıl kurdu tedavisi genellikle yeniden enfeksiyon oluşumunu önlemeye yöneliktir. Çocuklarda tedavinin kesin olması için aile bireylerinin tümü tedavi edilmelidir. İlaç tedavisinin yanı sıra tüm aile bireyleri için 6 hafta süren hijyen takvimi oluşturulur. Çocukların tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar aile bireyleri için de kullanılır. Aile üyelerinden birine kıl kurdu tanısı konulduğu takdirde diğer tüm aile bireyleri de ilaçlar ile uygun tedavi edilmelidir.

Kıl Kurdu Hastalığı Nasıl Geçer?

Kıl kurdu hastalığının önlenmesi için evde de bazı önlemler alınabilir. Hijyen tedbirleri alınarak çocukların bakımına çok dikkat edilmelidir. Kıl kurdu hastalığının geçmesi için alınacak önlemler de şu şekilde sıralanabilir;

Çocukların elleri düzenli ve kontrollü olarak yıkanmalıdır.

Evdeki bütün alanlar her gün temizlenmeli ve elektrik süpürgesiyle de süpürülmelidir.

Evdeki açık alanların paspaslanması da gerekir.

Çocuklara hijyenik bir alan yaratmak için hijyen detaylı olarak sağlanmalıdır.

Çocukların tırnakları da mutlaka kısa kesilmelidir.

Çocukların her gün giydikleri iç çamaşırları düzenli olarak temizlenmelidir.

Bu hastalığın önlenmesinde hijyen çok önemli olduğu için pijamalar da düzenli değiştirilmeli.

Çocukların yattığı yatakların nevresimleri her gün değiştirilmelidir. Nevresimler sıcak suda iyice yıkanır.

Kıl Kurdu Hastalığının Zararları Nelerdir?

kıl kurdu hastalığının birbirinden farklı zararları bulunur. Kıl kurdu hastalığı genellikle çocuklarda kilo kaybına yol açar. Bazı durumlarda karın boşluğu ile üreme organlarında enfeksiyon da görülebilir. Kıl kurdu hastalığı ciddi bir kaşıntı yarattığı için vücutta cilt enfeksiyonları oluşturur. Kıl kurdu hastalığının vücuda da bazı zararları bulunur. Çocuklarda sık sık görülen kıl kurdu sonucunda hızla kilo kaybı ortaya çıkar.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası