karga nasıl bir kuştur / Kargalar Hakkında Şaşırtıcı 8 Gerçek - Webtekno

Karga Nasıl Bir Kuştur

karga nasıl bir kuştur

seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

M. Ç. Sever, et al. Karga Zekası: Kargaların Baş Döndürücü Zekasına Örnekler (30 Nisan ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Sever, M. Ç., Özdil, A. Ş. (, April 30). Karga Zekası: Kargaların Baş Döndürücü Zekasına Örnekler Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

M. Ç. Sever, et al. “Karga Zekası: Kargaların Baş Döndürücü Zekasına Örnekler” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 30 Apr. , seafoodplus.info

Sever, Meltem Çetin. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Karga Zekası: Kargaların Baş Döndürücü Zekasına Örnekler” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, April 30, seafoodplus.info

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
kaynağı değiştir]
Leş kargası (Corvus Corone) yuvası (malzeme olarak pamuk kullanılmış) ve günlük yavrular

Kargadan kargaya yuva yapma süresi, kuluçka süresi, yavrunun uçma süresi gibi şeyler değişir.[12] Kargalar yuvalarını çoğunlukla ağaçlara; daha düşük ihtimalle elektrik direkleri, uçurum kenarları, deliği olan herhangi bir yapılar, ve evlere yaparlar. Kargalarda ortalama yuva yapma mevsimi Türkiye'de şubat ayının son haftasında veya mart ayının ilk haftasında başlar. Yuvanın dış iskeleti çoğunlukla en az kalem kalınlığındaki dallardan, daha düşük ihtimalle kıyafet askılığı gibi uzun ve kalın cisimlerden; yuvanın iç kısmı ise kuru ot, pamuk, tüy/hayvan kılı gibi yumuşak malzemelerden oluşur. Tokyo'daki Büyük-Gagalı kargaların (Corvus macrorhynchos) yuva yapmak için kıyafet askılıkları çaldıkları ve yuvanın yumuşak malzemesi olarak da bizonların sırtına konup tüylerini yolup kaçtıkları görülmüştür.[13] Yavru kargaların tüyleri yetişkinlere nazaran daha az parlak ve kirli/soluk gözükür, gagasının kenarında ten renginde yumuşak bir doku vardır, ağzının içi kırmızıdır ve gözleri maviye yakındır, büyüdükçe göz rengi koyu kahverengi olur, gagasındaki yumuşak doku yok olur ve ağzının içinin bir kısmı (gaga altı), siyaha döner. Aynı türdeki yemek yemeyi öğrenmiş yavru bir karga, kendinden daha küçük bir yavru kargayı besleyebilir.

Kargalar'da yavrunun yuvadan uçma süresi türe göre hafta arasında değişir. Kuluçka süresi boyunca yuvada en çok kalan dişi kuştur ve erkek dişiyi besler. Dişi kuş günde 1 kere yumurtlar böylelikle yumurtadan çıkan civciv bir öncekine göre hep 1 gün daha küçüktür.Tek eşlidirler;[14][15] ölene kadar aynı eşle yaşarlar. Yuvadaki yumurta sayısı türe göre tane olacak şekilde değişir. Yumurtalar kahverengi lekelerle birlikte yeşilimsi bir renktedir. Cinsel olgunluğa ()[16] yaşında ulaşırlar. Kargalarda cinsiyet ayrımı yapmak zordur; çoğu türlerde erkekler dişiye nazaran boyut olarak daha iridirler. Kargalarda; fiziksel,karakter ve zeka gelişimi 1 yılda tamamlanır ama üremeye hazır oldukları yaşa çok çok sonra ulaşırlar. Cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra kalıcı olarak ebeveynlerinden, sürüsünden ayrılırlar ve kendi sürüsünü kurar, eş edinir ve yuva yapar. Bu sayede döngü tamamlanmış olur. Kargalarda sürü ve ailenin sayısı; kuşun yaşadığı yere, yiyecek bolluğuna, yaşına ve karakterine göre değişebilir.

Yaşam Alanı[değiştir Arşiv Bağlantısı
  • B. Smith. Why Are Crows So Smart?. (10 Mart ). Alındığı Tarih: 21 Ağustos Alındığı Yer: Cosmos

    fazla oku

    ABD'li araştırmacılar, karga ve kuzgunların büyük boyutları ve zekaları sayesinde "dünyayı ele geçirdiği" sonucuna vardı.

    Washington Üniversitesi, St. Louis'ten bir araştırma ekibi, dünyanın çeşitli bölgelerindeki karga popülasyonlarını ve bunların özelliklerini masaya yatırdı.

    Karga ve kuzgunlar, Latince adı Corvidae olan kuş ailesine mensup. Orta boylu, güçlü ayakları ve düz iri gagaları olan siyah ve zeki ötücü kuşlar karga diye sınıflandırılıyor. Bunlardan daha iri olanlarına ise karakarga veya kuzgun deniyor.

    Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

    Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlanan araştırmada karga ve kuzgunların Corvidae ailesindeki diğer kuşlardan daha büyük kanat açıklığına, gövdeye ve beyne sahip olduğu ortaya kondu.

    Araştırma ekibinden Joan Garcia-Porta, "Üç özellik, bu kuş grubunun dünya çapında kolonileşmesine ve çeşitlenmesine olanak tanıdı" diye konuştu.

    Üniversiteden yapılan basın açıklamasında da, "Beyin ve kas gücü, karga ve kuzgunların dünyayı ele geçirmesini sağladı" ifadeleri yer aldı.

    Bu iki kuş cinsi zekalarını daha önce defalarca kanıtladı. Önceki araştırmalar bu kuşların alet kullanabildiğini, karmaşık soyut problemleri çözebildiğini ve kelimeleri seslendirebildiğini ortaya koymuştu. Hatta kuzgunların zeka açısından büyük maymunlarla rekabet edebildiği tespit edilmişti.

    Öte yandan, araştırmacılara göre söz konusu kuşlar hakkında daha az bilinen şeyse bunların en sıcak çöllerden, en soğuk tundralara kadar, dünyadaki her türlü ekosistemde yaşadığı.

    Bunların gezegendeki tüm habitatlara nasıl ulaşıp koloni kurabildikleri şimdiye dek büyük bir gizemdi.

    Bu kuşların dünyayı nasıl fethettiğini anlamak için Garcia-Porta ve meslektaşları, dünya genelinde müzelerde tutulan 96 modern karga ve kuzgun türünün yanı sıra soyu tükenmiş üç karga türünün kemiklerini ölçtü.

    Ekip ayrıca Corvidae familyasındaki 76 türün beyin boyutlarını ölçerek birbiriyle karşılaştırdı.

    Araştırmacılar daha sonra kargalar için genetik verilere dayalı bir soy ağacı oluşturdu ve bunların yeni bölgelere ilk kez ne zaman geldiğini ve koşullara ne kadar çabuk adapte olduğunu tahmin etmek için bilgisayar simülasyonları geliştirdi.

    Bulgular, kuzgun ve kargaların beden ölçülerinin ve kanat açıklıklarının aynı aileden gelen saksağan ve alakarga gibi kuşlardan daha büyük olduğuna işaret etti.

    Bu sayede iki kuş cinsi, küçük kuzenlerinden daha uzaklara uçabiliyor ve yeni ekosistemleri daha kolay doldurabiliyor.

    Gelişkin zekaları ise yeni ekosistemlere yerleştiklerinde oraya nispeten kısa sürede uyum sağlamalarına olanak tanıyor. Bu da söz konusu kuşların vücutları yeni iklimlere henüz adapte olmasa bile zekaları sayesinde kendilerini uyarlayıp, varlıklarını sürdürebildikleri anlamına geliyor.

    Araştırma ekibinden Carlos Botero, "Çalışmalarımız, karga ve kuzgunların farklı habitatlarla baş etmede özellikle iyi oldukları için hem hızlı hem de geniş çapta çeşitlendiğini gösteriyor" dedi:

    Bu kuşların, yakın akrabalarının bile yapmadığı şeyleri nasıl başardığına dair yeni bilgiler elde etmekten heyecan duyuyoruz.

    Independent Türkçe, Livescience, Washington Üniversitesi, St. Louis

    Derleyen: Çağla Üren

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

    © 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.