asyanın yüz ölçümü / Asya’da Toplam Kaç Ülke Var? Asya Kıtasındaki Ülke Sayısı Ve İsimleri

Asyanın Yüz Ölçümü

asyanın yüz ölçümü

kaynağı değiştir]

Kıtanın güneydoğu sınırı biraz karışık olmakla birlikte Sunda Adaları ile Arafura Denizi arasından geçen hat sınır olarak kabul edilebilir. Kıtayı güneyden Hint Okyanusu sınırlandırmaktadır.

Asya-Avrupa sınırı[değiştir

Asya’da toplam kaç ülke var? Asya kıtasındaki ülke sayısı ve isimleri

Asya kıtası genel olarak 47 bağımsız ülke, 6 bağımsız olmayan ülke ve 6 bağımlı ülkeden oluşmaktadır. Bağımsız olmayan ülkelerle birlikte 53 ülkeye sahiptir.

Doğu Asya, Orta Asya, Orta Doğu, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Batı Asya olmak üzere ayrılır. Bazılarının Orta Asya olarak bildiği Orta Asya, Çin'in batı bölgelerinden başlayarak Afganistan'ın kuzeyine kadar ulaşır. Asya'nın bu kısmı siyasi olarak aralarında Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelerin de bulunduğu 5 ülkeye ayrılmıştır.

Rusya: 17.100.000 km² yüzölçümüyle Asya'nın en büyük ülkesi unvanına sahip olan Rusya, dünyanın en eşsiz ve gösterişli ülkelerinden biridir. Bu ülke, kalbinde çeşitli cazibe merkezlerine ev sahipliği yapıyor ve her yıl birçok gezgin ve turisti kendine çekiyor.

Çin: Asya kıtasının en büyük ikinci ülkesidir ve 9.597.000 km² üzerinde bir alanı kapsar. Rusya gibi bu ülkenin de çeşitli cazibe merkezleri var ve bu ülkeye seyahat etmek size iyi deneyimler sağlayabilir. Ülkeye giden turistler için cazibe noktası Çin Seddi'ni yakından görmeleridir.

Hindistan: Asya kıtasının büyük ülkeleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Hindistan, 3.287.000 km² olan güzel ve şaşırtıcı bir ülkedir. Ülkede, yerel ve baharatlı yemeklerini denemek ve kendine has kültürlerini tanımak Asya toprakları içindeki en ilginç yerlerden biri olmasını sağlıyor.

Asya Kıtasındaki Ülke Sayısı Ve İsimleri

Dünyanın en büyük ülkelerinden bazıları Asya'da bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ülkesi, 17,1 milyon kilometrekare yüzölçümüyle Asya kıtasının topraklarının %38,63'ünü işgal edebilen Rusya'dır. Çin, 9.597 milyon kilometrekare yüzölçümü ile kıtanın en büyük ikinci ülkesidir. Üçüncü büyük Asya ülkesi, 3.287 milyon kilometrekare alana sahip Hindistan'dır. Filistin, Brunei, Bahreyn, Singapur ve Maldivler'den oluşan beş ülke aynı zamanda Asya kıtasının en küçük ülkeleridir. Maldivler bu beş küçük ülkenin en küçüğü ve bu küçük ama turistlerin gözdesi olan ada, yaklaşık 298 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. İşte, Asya Kıtasındaki Ülke Sayısı Ve İsimleri

  1. Afganistan, Kabil
  2. Azerbaycan, Bakü
  3. Bahreyn, Manama
  4. Bangladeş, Dakka
  5. Btuhan, Thimphu
  6. Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi
  7. Brunei, Bandar Seri Begavan
  8. Çin, Pekin
  9. Doğu Timor, Dili
  10. Endonezya, Cakarta
  11. Ermenistan, Erivan
  12. Filipinler, Manila
  13. Filistin
  14. Güney Kore, Seul
  15. Gürcistan, Tiflis
  16. Hindistan, Yeni Delhi
  17. Irak, Bağdat
  18. İran, Tahran
  19. İsrail, Kudüs
  20. Japonya, Tokyo
  21. Kamboçya, Phnom Penh
  22. Katar, Doha
  23. Kazakistan, Nur Sultan
  24. Kıbrıs, Lefkoşa
  25. Kırgızistan, Bişkek
  26. Kuveyt, Kuveyt
  27. Kuzey Kore, Pyongyang
  28. Laos, Vientiane
  29. Lübnan, Beyrut
  30. Maldivler, Male
  31. Malezya, Kuala Lumpur
  32. Mısır, Kahire
  33. Moğolistan, Ulan Batur
  34. Myanmar, Naypyidaw
  35. Nepal, Katmandu
  36. Özbekistan, Taşkent
  37. Pakistan, İslamabad
  38. Rusya, Moskova
  39. Singapur,
  40. Sri Lanka, Kolombo
  41. Suriye, Şam
  42. Suudi Arabistan, Riyad
  43. Tacikistan, Duşanbe
  44. Tayland, Bangkok
  45. Türkiye, Ankara
  46. Türkmenistan, Aşkabat
  47. Umman, Maksat
  48. Ürdün, Amman
  49. Vietnam, Hanoi
  50. Yemen, San’a
kaynağı değiştir]

Tarihçi Herodot tarafından bu terim ilk kez bugünkü Salihli Ovası, sonraları da Gediz Havzası'nı nitelemek için kullanılmıştır. Sardes'in zenginliklerini anlatırken bu kenti Asya'nın başkenti olarak betimlemiştir. Zamanla Asya terimi önce Anadolu yarımadası sonraları ise Çin'e ve Moğolistan'a kadar (Marko Polo'nun keşifleriyle) olan toprakların tamamı için kullanıldı.

Asya'nın sınırları hakkında birçok araştırmacı farklı görüşler ileri sürse de, en doğru kabul edilen sınırları; Ural Dağları, Ural Nehri, Maniç Oluğu, Karadeniz, İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Ege Denizi, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz üzerinden çekilecek bir hat oluşturur. Kıtanın en kuzeyinde, Rusya'da Çelyuskin Burnu (77° 42' 55" K paraleli) yer alırken, en güneyinde, Malakka YarımadasındakiBuru Burnu (1°14'17" K paraleli) bulunur. Adaları esas aldığımız takdirde, Severneya Zemlya adası (81°16'23" K paraleli) ile Endonezya'ya bağlı Rudi Adaları (11°00'19" G paraleli) arasında 10.245 km'dir. Kıta doğu batı doğrultusunda; Türkiye'nin anakaraya bağlı en batı ucu olan Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi (26° 24' 17" D meridyeni) ile Çukçi YarımadasındaDejnev Burnu (169° 40' 17" D meridyeni) arasında 8.200 km'dir.

Asya-Amerika sınırı[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: Asya tarihi

İnsanların Asya'ya yayılması ile Asya tarihinde genel olarak Avrasya stepleri, Doğu Asya, Güney Asya ve Orta Doğu önemli rol oynamıştır. Asya kıtasının kuzey kısımları gür ormanlar ve tundra ile kaplı olması nedeniyle bu alanlarda çok az insan yaşamıştır.

Tarih öncesi[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası