goz kapaginin ustunde sivilce / Gözde Arpacık Neden Olur & Arpacık Nasıl Geçer? - Medicana

Goz Kapaginin Ustunde Sivilce

goz kapaginin ustunde sivilce

Arpacığa ne iyi gelir ve nasıl ge&#;er? Arpacık neden olur? Evde arpacığa iyi gelen doğal ve bitkisel &#;neriler

Göz kapaklarındaki yağ bezi kanallarının mikroplar tarafından tıkanmasına ve göz kapağında içi yağ ve iltihap dolu bir şişlik ya da kızarıklık oluşmasına ‘arpacık’ adı verilir. Arpacıkta kızarıklık ve şişliğin yanı sıra özellikle ilk günlerde göz kapağında ağrı izlenir.

Arpacığa ne iyi gelir? Evde arpacığa iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler

  1. Sıcak su uygulaması: Günde 15 dakika olmak üzere iki defa sıcak kompres uygulanabilir. Sıcak suyu uygularken arpacığın üzerinde çok sıkı tutulmamalı. 15 dakika beklettikten sonra yüz hafif ılık su ile tekrardan yıkanmalı. Gözün kapalı olması çok önemlidir. Bu uygulama gün içerisinde tekrar edilebilir. Sıcak kompres gözün şişmesini de engeller. Eğer lens kullanımı mevcutsa sıcak kompres uygularken mutlaka bu lensler çıkarılmalı.

  2. Papatya çayı: Arpacığa karşı tercih edilebilecek yöntemlerden biri de papatya çayı. Papatya çayı günde 2 defa uygulanarak göz kapağında arpacık oluşumuna neden olan faktörlerin giderilmesine yardımcı olabilir.

  3. Kekik yağı: Kekik yağı da arpacığa karşı uygulanabilir. Kekik yağı, pamuk yardımıyla gözün üzerine sürülür. Doğal bir antiseptik maddesi olarak bilinen kekik yağı, arpacığın iyileşme sürecini de hızlandırmaya yardımcı olur.

  4. Patates: Rendelenmiş patatesi temiz bir beze sararak göz kapaklarının üzerinde bekletilir. Bu şekilde göz arpacığının hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaya ve arpacığın mikrobunun kırılmasına yardımcı olur.

Sarımsak ve çay arpacığa iyi gelir mi?

Sarımsak doğal bir antibiyotik olarak bilinir. arpacık çıkan bölgeye uygulanabilir. Bunun için sarımsağı rendeleyip arpacık olan bölgede bekletilir. Ayrıca sarımsak tüketerek de iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Ayrıca poşet çay yöntemi de arpacığa karşı uygulabilir. Bunun için demlenmiş ve ılık poşet çay gözde bekletilir.

Arpacık neden olur?

Arpacık oluşumuna bakteriler neden olur. Göz kaleminin kirpik içine sürülmesi, rimelin kirpik köküne getirilmesi veya göz makyajıyla uyumak arpacık oluşumuna neden olabilir. Arpacık özellikle yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncinin düştüğü durumlarda ortaya çıkan bir enfeksiyondur.

Arpacık ne kadar sürede geçer?

Arpacık; sıcak pansuman ve ilaç ile çoğu kez 1 hafta içinde geçer. Sıcak pansumana arpacık geçene dek veya geçmememesi halinde ısrarla ay devam edilmelidir.

Gözde arpacık tedavisi nasıl yapılır?

Gözde arpacığın tedavisinde sıcak pansuman, antibiyotikli damla/jel ve haplar kullanılır. Göz kapağına günde 3 defa, 10’ar dakika sıcak pansuman uygulanmalıdır.

Arpacıktan korunmak için neler yapılmalı? Arpacıktan korunmanın yolları

Gözünüzde sık sık arpacık çıkıyorsa, her gün düzenli kirpik dibi temizliği yapmalısınız. Kirpik dibi temizliğini; bebe şampuanı ya da göz şampuanı ile yıkayarak veya göz doktorunuzun önereceği solüsyonlarla veya mendillerle silerek yapabilirsiniz. Makyaj sırasında göz kalemini göz içine sürmek, rimeli kirpik köklerine getirmek veya makyajla uyumak arpacık oluşumu riskini artırır.

Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen sık sık arpacık çıkarmaya devam ediyorsanız, göz doktorunuzun önerisiyle antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz.

Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

False

Arpacık, genellikle göz kapağı ve göz kapağı çevresinde oluşan şişlik- kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sivilce benzeri kırmızı bir yumrudur.

Arpacık neden olur?

Arpacığa genellikle göz kapağındaki yağ bezlerinin enfeksiyonu neden olur. Bu enfeksiyonların çoğundan sorumlu bakteri stafilokoktur.

Arpacık çeşitleri nelerdir?

İki tür arpacık vardır.

  • Dış arpacık: Kirpik dibinde başlayan arpacıktır. Çoğunlukla kıl kökünde oluşan iltihap sonucu gerçekleşir. Sivilce gibi görünebilir.
  • İç arpacık: Göz kapağı içinde görülen arpacıktır. Çoğunlukla göz kapağında yağ üreten bir bezde oluşan enfeksiyon sonucu gerçekleşir.


Arpacık belirtileri nelerdir?

  • Ağrı ve şişlik
  • Gözde sulanma
  • Gözde batma hissi
  • Acı ve kaşıntı
  • Göz çevresinde sarı iltihap


Arpacık tedavisi

Çoğu durumda, arpacık özel bir tedavi gerektirmez. Genellikle kendiliğinden kaybolur. Bazen tekrarlamalar sık görülür. Sık tekrarlayan arpacıkların bir kısmında görme bozukluğu tespit edilmiştir. Genelde zararsız olan arpacık için mutlaka göz sağlığı ve hastalıklarına görünmek gerekir.

  • Medikal tedavi: Doktorunuz göz kapağınıza uygulanacak antibiyotikli göz damlaları veya topikal antibiyotikli kremleri reçete edebilir. Göz kapağınızın enfeksiyonu devam ederse veya göz kapağınızın ötesine geçerse, doktorunuz tablet şeklinde antibiyotiklerde önerebilir.
  • Cerrahi: Arpacık kendiliğinden temizlenmezse doktorunuz boşalması için küçük bir kesi yapabilir. Bu iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur, ağrı ve şişliği hafifletir.


Arpacık düzelene kadar aşağıdaki yazılanlara dikkat ediniz:

  • Arpacığa dokunmayın:Arpacığı açmaya ya da akıtmaya çalışmayın. Bunu yapmak, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.
  • Göz kapağını temizleyin: Etkilenen göz kapağını hafif sabun ve su ile hafifçe yıkayın.
  • Gözünüzün üzerine ılık bir bez yerleştirin: Ağrıyı gidermek için temiz bir bezi sıcak su ile ıslatın. Bezi sıkın ve kapalı gözünüzün üzerine koyun. Isısını kaybettiğinde havluyu tekrar ıslatın. 5 ile 10 dakika boyunca devam edin. Daha sonra hafifçe göz kapağına masaj yapın. Bunu günde iki - üç defa tekrarlamak, biriken iltihabın kendiliğinden tahliye olmasını sağlayabilir.

Arpac&#x;k Nedir ve Arpac&#x;klara Ne Neden Olur?

Ana SayfaGörmeyi Anlamak Göz &#x;le &#x;lgili Durumlar, A-Z

Yrd. Doç. Dr. &#x;brahim ŞAHBAZ taraf&#x;ndan düzenlenmiştir.

göz arpac&#x;klar&#x;n&#x;n fotoğraf tasviri

Arpac&#x;k nedir?

Arpac&#x;k göz kapağ&#x;nda, kapağ&#x;n kenar&#x;na yak&#x;n hassas, k&#x;rm&#x;z&#x; bir yumruya neden olan bir enfeksiyondur. Arpac&#x;k (ayr&#x;ca itdirseği veya hordeolum da denir) bakterilerden kaynaklan&#x;r ve kirpik taban&#x;nda (d&#x;ş arpac&#x;k veya hordeolum) veya göz kapağ&#x;ndaki küçük yağ bezlerinden birinde (iç arpac&#x;k) ortaya ç&#x;kabilir.

Yağ bezleri veya saç folikülleri makyaj, ölü deri veya kir ile t&#x;kand&#x;ğ&#x;nda, bakteriler içeride k&#x;s&#x;l&#x; kalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bu enfekte olmuş beze arpac&#x;k denir. 

Arpac&#x;k Türleri

  1. D&#x;ş arpac&#x;k: Bir kirpiğin dibinde ç&#x;kan arpac&#x;k.

  2. &#x;ç arpac&#x;k: Göz kapağ&#x; içindeki küçük yağ bezlerinden birinin içinde ç&#x;kan arpac&#x;k.

Arpac&#x;k t&#x;kanm&#x;ş bir yağ bezinin sonucu olmakla birlikte, aşağ&#x;dakiler gibi başka nedenlerden dolay&#x; da göz kapağ&#x;n&#x;zda yumrular ç&#x;kabilir: milia (moğol lekesi), şalazi, bir çizik veya nadir durumlarda kanser. 

Arpac&#x;ğa Ne Neden olur?

Arpac&#x;k stafilokok bakterilerinden kaynaklan&#x;r. Bu bakteri burunda bulunur ve önce burnunuzu, sonra gözünüzü ovalad&#x;ğ&#x;n&#x;zda kolayca göze aktar&#x;l&#x;r.

Bakteriler, kirpik folikülünün, kanallardan kirpiklere giden kanallar&#x; boşaltan yağ bezlerinin iltihaplanmas&#x;na veya enfeksiyonuna neden olabilir. Kanal t&#x;kand&#x;ğ&#x;nda, yağ boşalt&#x;lamaz ve salg&#x; bezlerine geri döner. Bez şişer ve iltihaplan&#x;r ve arpac&#x;ğa neden olur.

Arpac&#x;klar&#x;n en yayg&#x;n nedenleri şunlard&#x;r:

  • gözünüze dokunma veya ovuşturma 

  • Blefarit nedeniyle göz kapağ&#x;n&#x;z&#x;n iltihaplanmas&#x;

  • kirlenmiş göz makyaj&#x; kullanma

  • göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; temizlememe veya makyaj&#x;n&#x;z&#x; ç&#x;karmama

  • geçmişte arpac&#x;k ç&#x;km&#x;ş olmas&#x;

  • şunlar gibi t&#x;bbi rahats&#x;zl&#x;klar:

Arpac&#x;k Semptomlar&#x; ve &#x;şaretleri

Arpac&#x;ğ&#x;n semptomlar&#x; şunlar&#x; içerir:

Belirtiler ortaya ç&#x;kt&#x;ktan sonra, etkilenen bölgede küçük, s&#x;kl&#x;kla ağr&#x;l&#x; bir sivilce ç&#x;kacakt&#x;r. Genellikle buna şişmiş gözler eşlik eder. Bazen sadece yak&#x;n bölge şişer; bazen ise tüm göz kapağ&#x; şişer. Sadece göz kapağ&#x;n&#x;z yerine gözünüzde ağr&#x; yaşarsan&#x;z, doktorunuza görünün. 

Arpac&#x;k Nerede Ç&#x;kabilir?

Arpac&#x;klar, göz kapağ&#x;n&#x;z&#x;n pek çok yerinde oluşabilir:

  • Üst göz kapağ&#x;n&#x;n üstünde arpac&#x;k

  • Alt göz kapağ&#x;n&#x;n üstünde arpac&#x;k

  • Göz kapağ&#x;n&#x;n içinde arpac&#x;k

  • Göz kapağ&#x;n&#x;n alt&#x;nda arpac&#x;k

&#x;ç arpac&#x;klar için, muhtemelen göz doktorunuza görünmek en iyi çözüm olacakt&#x;r. D&#x;ş arpac&#x;klar evde tedavi edilebilir ancak bir haftadan daha uzun süreyle devam ederlerse t&#x;bbi yard&#x;m almak isteyebilirsiniz. 

Arpac&#x;klar Hakk&#x;nda Bilmeniz Gereken 8 Şey:

1. Arpac&#x;k Görme Sorunlar&#x;na Neden Olur mu?

Yak&#x;n veya uzak mesafeden iyi görme yetiniz arpac&#x;ktan etkilenmemelidir. Arpac&#x;k görmenizi etkilerse, göz doktorunuza görünün. 

2. Arpac&#x;k Bulaş&#x;c&#x; m&#x;d&#x;r?

Çoğu durumda, arpac&#x;k bulaş&#x;c&#x; değildir. Ancak bakterilerin bir kişiden diğerine bulaşmas&#x; mümkündür. Bunun için, arpac&#x;kl&#x; bir kişinin gözüne dokunmas&#x; ve sonra da bakteriyi doğrudan başka birisinin gözüne bulaşt&#x;rmas&#x; gerekecektir.

3. Arpac&#x;klar Ne Kadar Sürer?

Çoğu arpac&#x;k 3 ila 7 gün sürer, ancak bir ila iki hafta kadar sürebilir. Birkaç günlük bir süreçte günde üç veya dört kez 10 ila 15 dakika s&#x;cak kompres uygulayarak bu süreci h&#x;zland&#x;rabilirsiniz. 

Bu, ağr&#x;y&#x; hafifletecek ve arpac&#x;ğ&#x;n sivilce gibi baş vermesini sağlayacakt&#x;r. Çoğu durumda, arpac&#x;k daha fazla müdahale olmadan aç&#x;lacak, akacak ve iyileşecektir.

Çoğu arpac&#x;k s&#x;cak kompresler gibi basit ev çözümleri ile ortadan kalkmas&#x;na rağmen, baz&#x;lar&#x;n&#x;n t&#x;bbi olarak tedavi edilmesi veya cerrahi olarak boşalt&#x;lmas&#x; gerekir.

4. Arpac&#x;ğ&#x; Patlatabilir misiniz?

T&#x;pk&#x; bir sivilceyi patlatmaman&#x;z gerektiği gibi, bu durum göz arpac&#x;ğ&#x; için de geçerlidir. Arpac&#x;ğ&#x; asla patlatmamal&#x;s&#x;n&#x;z, ancak bunun yerine kendi kendine aç&#x;lmas&#x;na izin vermelisiniz.

Göz kapağ&#x;n&#x;n içinde oluşan bir arpac&#x;k (iç hordeolum olarak da adland&#x;r&#x;l&#x;r) kendi baş&#x;na patlamayabilir ve iyileşmeyebilir. Bu tür bir arpac&#x;k daha ciddi olabileceği için, göz doktorunuzun bunu açmas&#x; ve boşaltmas&#x; gerekebilir.

Gözünüzde s&#x;k s&#x;k arpac&#x;k ç&#x;k&#x;yorsa, göz doktorunuz antibiyotik bir merhem yazabilir. Ayr&#x;ca, arpac&#x;k ve blefarit riskini azaltmak için günlük göz kapağ&#x; hijyeni için önceden nemlendirilmiş göz kapağ&#x; temizleme pedlerinin kullan&#x;lmas&#x;n&#x; önerebilir.

5. Arpac&#x;ğa Başka Hangi Göz Sorunlar&#x; Eşlik Edebilir?

Arpac&#x;k ç&#x;kt&#x;ğ&#x;nda, etkilenen gözde s&#x;k s&#x;k sulanma, &#x;ş&#x;k hassasiyetinde art&#x;ş ve gözünüzün içinde bir şey varm&#x;ş hissi (bu semptoma yabanc&#x; cisim hissi ad&#x; verilir) fark edebilirsiniz ).

6. Stres Göz Arpac&#x;klar&#x;na Neden Olur mu?

Stresin arpac&#x;klara neden olduğuna dair hiçbir doğrudan kan&#x;t yoktur. Ancak arpac&#x;ğ&#x;n bir enfeksiyon olmas&#x; nedeniyle, stres veya uykusuzluk gibi bağ&#x;ş&#x;kl&#x;k sisteminizi zay&#x;flatan herhangi bir şey sizi bunlara karş&#x; daha savunmas&#x;z hale getirebilir. Ayr&#x;ca, uykusuzluk genellikle daha s&#x;k göz kaş&#x;man&#x;za yol açar, ki bu da bir risk faktörüdür.

7. Arpac&#x;klar Neden Tekrar Ç&#x;kar?

Arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z tekrar ç&#x;k&#x;yorsa, bunlara neden olan kötü göz kapağ&#x; temizleme al&#x;şkanl&#x;klar&#x;, gözde tahriş veya kaş&#x;nt&#x;, gözlerinizi ovuşturma veya kontakt lenslerinizi önerilen düzende temizlememe gibi risk faktörlerini ortadan kald&#x;rmam&#x;ş olman&#x;z olas&#x;d&#x;r. 

8. Arpac&#x;k Tan&#x;s&#x; Nas&#x;l Konur?

Doktorunuz genellikle bir arpac&#x;k tan&#x;s&#x;n&#x; görerek koyabilir ve başka hiçbir test gerekmez. 

Arpac&#x;ğ&#x; Nas&#x;l Tedavi Edersiniz?

Arpac&#x;ğ&#x; evde tedavi etmek için yapabileceğiniz pek çok şey vard&#x;r

  • Göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; temizleyin.

  • Ellerinizi s&#x;kl&#x;kla y&#x;kay&#x;n.

  • Bir göz kapağ&#x; temizleme pedi kullan&#x;n.

  • Geçici olarak göz makyaj&#x; yapmay&#x; b&#x;rak&#x;n.

  • Kontakt lens yerine gözlüklerinizi tak&#x;n.

  • S&#x;cak kompres veya s&#x;cak bir el bezi uygulay&#x;n.

  • Antibiyotik kremler kullan&#x;n.

  • Nazikçe masaj yap&#x;n.

Daha ayr&#x;nt&#x;l&#x; bilgi için, arpac&#x;ktan nas&#x;l kurtulursunuz konulu makalemize bak&#x;n.

Arpac&#x;klar Nas&#x;l Önlenir

  • Gözlerinize dokunmay&#x;n veya ovuşturmay&#x;n

  • Ellerinizi s&#x;kl&#x;kla y&#x;kay&#x;n veya el dezenfektan&#x; kullan&#x;n

  • Alerjiler gibi göz kaş&#x;nt&#x;lar&#x;na neden olan sorunlar&#x; tedavi edin

  • Rozasea, dermatit veya blefarit gibi altta yatan rahats&#x;zl&#x;klar&#x; ortadan kald&#x;r&#x;n.

  • Kontakt lensleri talimatlara uygun şekilde kullan&#x;n ve temizleyin

  • Sabun ve &#x;l&#x;k su ile ellerinizi y&#x;kay&#x;n veya alkol içeren bir el dezenfektan&#x; kullan&#x;n.

  • Göz makyaj&#x; yapmaktan kaç&#x;n&#x;n ve eski makyaj&#x; kullanmay&#x;n

  • Mümkün olduğunca kontakt lens yerine gözlüklerinizi tak&#x;n

Arpac&#x;k için Göz Doktoruna m&#x; yoksa bir Optometriste mi Görünmeliyim?

Çoğu arpac&#x;k oldukça h&#x;zl&#x; bir şekilde kendiliğinden geçse de, ek tavsiyeler için göz doktorunuza dan&#x;şmaktan çekinmeyin. Doktorunuz daha h&#x;zl&#x; iyileşmesine yard&#x;mc&#x; olmak için bir merhem veya reçeteli bir arpac&#x;k ilac&#x; yazabilir.

Aşağ&#x;daki durumlarda doktorunuzu aray&#x;n:

  • Arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z birkaç günden sonra daha iyiye gitmiyorsa.

  • Arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z büyüyorsa.

  • Şişkinlik artmaya devam ediyorsa.

  • Görmeniz etkilenirse.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 1 Eylül Sal&#x;

Arpacık Tedavisi: Arpacık Nasıl Ge&#;er?

Arpacık; göz kapağı çevresinde ortaya çıkan, çıban ya da sivilce gibi görünen, iltihaplı ve ağrılı bir şişliktir. Genellikle gözün dış kısmında, göz kapağının üstünde ortaya çıksa da nadiren göz kapağının içinde de görülebilir.

Arpacık Nedir?

Arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucu gelişir. Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri neden olur. Bu enfeksiyon; temiz olmayan ellerin göz bölgesine götürülmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişebilir. Sık görülen bir göz enfeksiyonudur. Her yaşta görülebilir. Arpacık kişinin hayatı boyunca birkaç defa tekrarlayabilir.

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

Arpacık çok karakteristik belirtileri olan bir enfeksiyondur. Göz kapağı üzerinde kırmızı, sivilceye benzer, ağrılı bir şişlik ile kendini gösterir. Göz çevresinde ve göz kapağında ağrı, şişkinlik ve gözde sulanmaya neden olur. Çıkan yumrunun merkezinde iltihaba benzer beyaz bir nokta bulunabilir. Tüm göz kapağının şişmesine de neden olabilir. Arpacık çoğunlukla tek gözü etkiler. Ancak tek gözde aynı zamanda birden fazla arpacık çıkması da mümkündür.

Arpacık, göz enfeksiyonları arasında en sık rastlananlardan biridir. Bazen belirtileri benzerlik gösteren ancak arpacık kadar yoğun ağrı yapmayan diğer enfeksiyonlarla karıştırılabilir. Göz kapağında kızarıklık ve yumru olarak görülen şalazyon bunlardan biridir. Şalazyon genellikle ağrı yapmayan bir yumru olarak ortaya çıkar. Bastırıldığında serttir. Kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşur ve arpacıktan farklı olarak çoğunlukla göz kapağının iç kısmında gelişir. Şalazyon ve arpacık farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmalarına rağmen genellikle benzer şekilde tedavi edilir.

Diğer sık karşılaşılan göz enfeksiyonları ise blefarit ve konjonktivittir. Şayet gözde kızarıklık varsa, ancak içi iltihap dolu bir şişkinlik söz konusu değilse ve sulanma görülüyorsa blefarit ya da konjonktivitten şüphelenmek gerekir. Blefarit kirpik diplerinde görülen bir rahatsızlıktır. Konjonkitivit ise bakteriyel ya da viral olabilen bir göz enfeksiyonudur.

Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Arpacık sık karşılaşılan bir enfeksiyondur ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir. Bu kompresin, arpacık varlığını sürdürdüğü müddetçe, günde birkaç kez dakika uygulanması yeterlidir. Ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler de kullanılabilir.

Ancak arpacıkta 48 saat içinde bir iyileşme görülmezse, kızarıklık ve şişkinlik göz kapağının tamamına ve yanak bölgesine doğru yayılırsa ya da görmede bozukluk gelişirse bir doktora görünmekte fayda vardır. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi yapılabilir ya da arpacığın içindeki iltihabın boşaltılması için cerrahi müdahalede bulunulabilir.

Arpacık çıktığında elleri göze götürmekten kaçınmak ve kontakt lens kullanmaya ara vermek gereklidir. Çıkan yumru bir sivilce gibi görünebilir ancak kolay iyileşeceğini düşünerek sıkılmaya çalışılmamalıdır. Bu, enfeksiyonun dağılmasına sebep olabilir.

Arpacığın daha hızlı iyileşmesi ve enfeksiyonun dağılmasını önlemek için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

•Ellerinizi yıkadıktan sonra temiz bir havlu ya da bezi ılık suya bastırıp arpacığın üzerinde dakika süre ile kompres yapın.

•Sonrasında parmağınızı arpacığın üzerinde gezdirerek tıkanmış olan kanalın açılması için hafifçe masaj yapın.

•Arpacık çıktığında ellerinizi, yüzünüzü ve göz bölgenizi temiz tutun.

•Gözlerdeki çapakları temizleyin.

•Ilık kompresi her defasında temizlenen bir bez ile gün içinde birkaç defa tekrarlayın.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Enfeksiyon ortadan kalkana kadar makyaj malzemesi kullanılmamalı; başkaları ile makyaj uygulama aparatı, havlu vb. kişisel ürünler paylaşılmamalıdır. Özellikle kontakt lens kullanımında el hijyenine özen gösterilmeli ve lenslerin süresi dolduğunda kullanımı bırakılmalıdır. Bu noktalara dikkat etmemek, gözlerde arpacık dışında diğer göz enfeksiyonlarının oluşmasına da sebep olabilir.

Elin sürekli göz bölgesine götürülmesi ve temiz olmayan ellerle gözlerin ovuşturulması, gece uyurken makyajın çıkarılmaması, zamanı geçmiş kozmetik ürünlerin göz bölgesinde kullanılmaya devam edilmesi de arpacık ve diğer enfeksiyonların riskini artırır.

Buna ek olarak, göz içinde ya da göz kapağındaki diğer enfeksiyonların varlığı ve uzun süre tedavi edilmeden bırakılması da gözü diğer enfeksiyonlara açık hale getirir.

Göz kapağında kronik enflamasyon ya da blefaritin varlığı da arpacık riskini artıran faktörlerdendir. Yüzde bölgesel kızarıklıklar olarak ortaya çıkan bir cilt hastalığı olan rozasea (gül hastalığı) da arpacık oluşumunu tetikleyebilir.

Arpacık Çıkmasını Engellemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Arpacıktan korunmak için ellerin düzenli olarak su ve sabunla yıkanması ya da su ve sabunun var olmadığı durumlarda alkol bazlı bir dezenfektan kullanılması gerekmektedir. Ellerin yüze ve göze götürülmesinden kaçınılmalıdır.

Kozmetik ürünlerin ve kontakt lenslerin hijyenine dikkat edilmelidir. Kozmetik ürünleri ve uygulama aparatları kişiye özel olmalıdır ve diğer kimselerle paylaşılmamalıdır. Gözde var olan diğer enfeksiyonların tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Ek olarak kullanılan havlunun sık değiştirilmesi, gözünde arpacık olan bir kişi ile aynı havlunun kullanılmaması gereklidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir