özel üniversiteler arası geçiş / Özel Durumlarda Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Özel Üniversiteler Arası Geçiş

özel üniversiteler arası geçiş

ÖSYM Yatay Geçiş Şartları Nelerdir / Yatay Geçiş Hangi Dönemlerde Yapılır?

ÖSYM Yatay Geçiş Tarihleri,ÖSYM Yatay Geçiş Kılavuzu,ÖSYM Yatay Geçiş Şartları ,ÖSYM Yatay Geçiş Bilgileri

*ÖSYM Yatay Geçiş Şartları Nelerdir? Detaylı Bilgi için Lütfen TIKLAYINIZ

Yatay Geçiş Kontenjan Listesi Ve Kontenjan Takvimi İçin Tıklayınız

*Yatay Geçiş ile Alakalı Tüm Detaylar YÖK'ün Resmi İnternet Adresinde Yayınlanmaktadıfunduszeue.infoar için BURAYA TIKLAYINIZ

NOT: ÖSYM Yatay Geçiş Tarihleri,ÖSYM Yatay Geçiş Kılavuzu Bilgilerine İlgili Üniversitelerin Resmi İnternet Adresi Duyurular Bölümünden Öğrenebilirsiniz.

YATAY GEÇİŞ İLE İLGİLİ KISA BİLGİLER

Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Yatay Geçiş birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler geçiş için dönem aralarını kabul etmeyip ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar. Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz fakat son yıl geçiş yapamazsınız.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay Geçiş başvuruları yarıyıl ya da yaz döneminde geçmek istediğiniz üniversitelerin web siteleri aracılığıyla yapılır.

Yatay Geçişte Not Ortalaması Kaç Olmalı?

Geçiş yapmak isteyen öğrencilerin not ortalaması en az olmalıdır. Fakat kontenjanlı bir alım olacağından ne kadar yüksek bir nota sahipseniz geçiş yapma ihtimaliniz o kadar artacaktır.

Yatay Geçişte Bölüm Değiştirme?

Eğer gerekli şartları sağlıyorsanız ve bölümler arası bir denklik sağlanıyorsa bir bölümden başka bir bölüme geçme şansınız da bulunmakta.

Özel Üniversiteden (Vakıf) Devlet Üniversitesine Geçiş Yapılabilir mi?

Devlet üniversitelerinden özel üniversitelere ya da özel üniversitelerden devlet üniversitelere yatay geçiş noktasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Fakat bazı özel üniversitelerin geçişi engellemek için transkriptleri yatay geçiş başvuru tarihlerinden sonraya bıraktıkları da konuşulanlar arasındadır.

Yatay Geçiş’te Hazırlık Sınıfı Okunur mu?

Okuduğunuz üniversitede yok fakat geçmek istediğiniz üniversitede varsa üniversite tarafından yapılan bir yabancı dil sınavına girmelisiniz.

Yatay Geçiş’te KYK Bursları Kesiliyor mu?

Kyk bursu alıyor ya da Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı bir yurtta kalıyorsanız bir dilekçe yazarak bu haklarınızdan yararlanmaya devam edebilirsiniz.

Yatay Geçiş’te Millilik Bursu Kesilir mi?

ÖSYM tarafından size sağlanan özel haklar üniversite öğrenciliğiniz süresince devam edeceğinden yatay geçiş yapmanız halinde de bu hakları kullanmaya devam edebilirsiniz.

  • Facebook
  • Google

Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?

Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?

Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalaması. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama üzerinden ile arasında değişir.

Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz.

Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır.

Puan Türü: Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekir (TM-1 den MF-4‘de geçiş yapmak isteyen öğrencinin, sınava girdiği yıl MF4 puanının da hesaplanmış olması gerekir)

Not Ortalaması: Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama üzerinden ile arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu düşünülürse, en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansının daha yüksek olduğu görülür.

Geçiş Zamanı: Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Önlisans programlarında ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarıda ise ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.

Başvuru Sayısı: Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.

Öğrenci Sayısı: Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % arası olabilir. kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.

Özel Durumlar: Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.

YATAY GEÇİŞ TÜRLERİ

Kurumlar arası

Kurumlar arası yatay geçiş öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin bir programından, başka bir üniversitede aynı düzeydeki eşdeğer bir diploma programına geçiş yapması anlamına gelir (ODTÜ Sosyoloji bölümünden, Boğaziçi Sosyoloji bölümüne geçiş).

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az üzerinden 60 olması gerekir.

Not ortalaması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları not şartına göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak adayların:

- Geçiş yapacakları kurumun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarı sağlamaları veya

- Ulusal veya uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil sınavlarından (TOEFL, IELTS gibi) geçiş yapacakları kurumun belirlediği başarı düzeyinde bir puan almaları gerekir.

Kurum içi

Öğrenciler kayıtlı oldukları üniversite içinde ilgili bölümler arasında da belli şartları yerine getirdikleri takdirde yatay geçiş yapabilirler. Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir. Aynı yükseköğretim kurumunda, aynı programlarda birinci öğretimden, ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma program için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.

HANGİ KURUMLAR ARASINDA YATAY GEÇİL YAPILIR?

- Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programlarından Normal Öğretime Yatay Geçiş Yapılabilir. Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının üzerinden en az 80 olması gerekir ya da öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

- Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

- Birinci veya İkinci Öğretim Programlarından Açık veya Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. Geçilen programın ücretini ödemek gerekir.

- İkinci Öğretim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. Bir ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına geçiş yapılabilir. Ancak ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk % 10’una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

- Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Bir Programdan Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Programa Yatay Geçiş Yapılabilir. Öğrencinin genel not ortalamasının ya da merkezi yerleştirmeden aldığı puanın yeterlilik göstermesinin yanı sıra öğrencinin özel yetenek sınavında da başarılı olması gerekir. Ayrıca özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.

- TSK ve Polis Akademisi ile Diğer Yükseköğretim Kurumları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

Beykoz Üniversitesi

1- Nasıl yatay geçiş yapabilirim?

İki yolla yatay geçiş yapabilirsin;

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanlarınla yatay geçiş yapabilirsin. Kayıt olduğun yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediğin bölümün aynı yıldaki puanına eşit veya ondan yüksek ise o bölüme yatay geçiş yapabilirsin. Ek Madde 1 ile yatay geçişlerde bölümler arası yatay geçiş yapılabilmektedir. Geçiş yapabileceğin bölümlerimize ve bu bölümlerin puanlarına buradan ulaşabilirsin.

Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ilesadece aynı düzeydeki ve eşdeğer ön lisans programları arasında geçiş yapılabilirsin. Bunun için mevcut üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamanın en az olması gerekmektedir.


2- Açık Öğretimden üniversitenize geçiş yapabilir miyim?

Elbette. Açık Öğretim bölümlerinden üniversitemize hem merkezi yerleştirme puanınla (Ek-1 Madde) hem de ortalamanla (GNO) yatay geçiş yapabilirsin. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişlerde tüm kurallar aynı iken GNO ile geçişlerde üniversitende bitirdiğin dönemlere ait genel not ortalamasının olması aranır; bunun dışında bütün kurallar aynıdır.


3- Hangi sınıfta yatay geçiş yapabilirim?

- Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Yatay geçiş içinmevcut üniversitende en az bir dönem okumuş olmak şartı vardır. Bunun dışında hazırlık sınıfı dâhil her sınıfta yatay geçiş mümkündür.

- Ortalama ile Yatay Geçiş (GNO): Ortalama ile birinci sınıfın ikinci yarıyılına başlarken ve ikinci sınıfın ilk yarıyılına (üçüncü yarıyıla) başlarken yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama ile yatay geçiş yapılamamaktadır.


4- Eğitim sürem içerisinde mezun olamadım, okul uzatan öğrenciyim. Yatay geçiş yapabilir miyim?

Elbette. Okul uzatan öğrenciler de Ek-1 Madde kapsamında yatay geçiş yapabilmektedirler. Bu durumda yine mevcut üniversitene kayıt olduğun yıl aldığın merkezi yerleştirme puanına bakılmaktadır. Yatay geçişlerde de azami okuma sürelerinin dikkate alındığını unutma.

Konu ile ilgili başka soruların varsa ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapılabilecek bölümler tablosunda ilgili yıl puanımızı bulamadıysan lütfen bizimle iletişime geç.


5- Yatay geçiş kontenjanlarınız nedir?

Bahar Yarıyılı Yatay Geçiş Kontenjanları aşağıdaki gibidir;


6- Başvurular ne zaman bitecek?

Yatay geçiş başvuruları için son tarih 23 Ocak  Pazartesi'dir.


7- Hangi belgeler ile başvuru yapmam gerekiyor?

  • Başvurular online olarak başlayacak olup işlemlerinizi buradan gerçekleştirebilirsiniz.
  • Online başvuruda, e-devlet’ten alınan belgeler ile e-imzalı veya onaylı belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. Yatay geçiş ile üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların, başvuruda istenilen belgelerin asıllarını (Islak imzalı/ e- imzalı/e-devlet çıktısı) kayıt sırasında teslim etmesi gerekmektedir. Belge teslim etmeyen adaylar ile eksik veya gerçeğe aykırı beyan ve belgelerle başvuru yaptığı tespit edilen veya kayıt esnasında sunduğu belgelerin aslını ibraz etmeyen adayların üniversitemize kayıt hakkı iptal edilecektir.

  • Not Durum Belgesi (Transkript) Yabancı dilde olan not durum belgelerinin Türkçe’ye çevirisinin yapılması gerekmektedir.
  • Ders İçerikleri
  • ÖSYS Yerleştirme Belgesi: Öğrenim görülen programa yerleştirildiğini gösteren ÖSYS Sonuç Belgesi,
  • LYS/YGS/YKS/TYT/DGS Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıralamaları Dahil Sonuç Belgesi
  • Öğrenci Belgesi
  • Ek Madde 1 Belgesi: Öğrencinin daha önce Ek Madde 1 uyarınca merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmadığını belirten resmi yazı. (Öğrenci belgesinde belirtilmesi durumunda da kabul edilmektedir.)
  • %10 belgesi: İkinci öğretim programlarından örgün öğretim programlarına başvuran öğrenciler için.
  • Disiplin Durum Belgesi
  • Kimlik Fotokopisi (önlü-arkalı)
  • Yurt Dışından Geçişlerde YÖK’ten Tanınırlık Belgesi
  • İngilizce Programlara başvuru yapacak adayların aşağıdaki belgelerden birine sahip olması veya Beykoz Üniversitesi İngilizce Yeterlik (BEYKOZ-PROF.) sınavına girerek bu yeterliliğe sahip olması gerekmektedir.
  • Hazırlık sınıfı okuduğuna dair belge (Belgede kaç puan aldığının, hangi eğitim öğretim yılında hazırlık okuduğunun ve başarılı olup olmadığının belirtilmesi gerekmektedir. Türkçe bir programdan İngilizce programa yapılan yatay geçişlerde, hazırlığı bitirip bölüme devam süresi “2 yılı” aşmamalıdır.)
  • Dil Yeterlik Belgesi 
  • Not: İngilizce Hazırlık Programı’nda normal öğretim süresi bir (1), azami öğretim süresi iki (2) akademik yıldır. Diğer yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıflarında geçirilen süreler azami öğrenim süresi hesaplamasında dikkate alınır.


8- İngilizce bir bölüme geçiş yapabilir miyim?

İNGİLİZCE YETERLİK (BEYKOZ-PROF.) SINAVI BİLGİLERİ

İngilizce Yeterlik Sınavı Bilgileri için tıklayınız.

İngilizce Yeterlik Sınavı 25 Ocak Çarşamba ’da Hazırlık Yerleşkesi’nde yapılacaktır.

İlgili Yönetmelik, Yönerge ve Esaslara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.


9- Hazırlık okuyorum, yatay geçiş yapabilir miyim?

Evet, merkezi yerleştirme (Ek-1 Madde) ile yatay geçiş yapabilirsin. Hazırlık sınıfında ortalama (GNO) ile yatay geçiş yapılamamaktadır.


Başarısız derslerimin olması yatay geçişime engel olur mu?

Hayır. Başarısız derslerinin olması yatay geçiş yapmana engel olmaz.


Yatay geçiş yaparsam bursum kesilir mi?

Yatay geçişlerde mevcut burslar kalkar. Ancak Beykoz Üniversitesi olarak yatay geçişle gelen öğrencilerimize özel burs uygulamaktayız. Uygulanan burslarla oluşan eğitim ücretlerini öğrenmek için tıklayınız.


Ders muafiyetlerim neye göre belirlenir?

Mevcut bölümünde aldığın ve başarılı olduğun dersler, geçmek istediğin bölümün dersleri ile içerik ve kredi açısından karşılaştırılır ve uygun görülen dersler muaf sayılır.


KYK’dan burs alıyorum. Geçiş yaptığımda bursum kesilir mi?

Hayır. Yatay geçiş kaydı tamamlandıktan sonra Üniversitemizden alacağın belgeyi KYK’ya ibraz edersen bursun devam eder.


Kendi üniversitemde stajımı yaptım, saydırabilir miyim?

Yaptığın staj ilgili bölüm başkanı tarafından süre ve içerik açısından değerlendirilerek karar verilir.


Lisans öğrencisiyim, önlisans programlarına geçiş yapabilir miyim? / Önlisans öğrencisiyim, lisans programlarına geçiş yapabilir miyim?

Elbette. Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.

Bu içerik 20/02/ tarihinde güncellenmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası