teleskopun yapısı / Kolay Teleskop Yapımı? Teleskop Yapımı İçin Malzemeler

Teleskopun Yapısı

teleskopun yapısı

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

Cisimleri 30 kat daha ayrıntılı görmemizi sağlayan teleskoplar, kullanım alanı olarak da oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Gözle görünmeyen cisimleri görünebilir kılan ve ilk kez 1608 yılında ortaya çıkan teleskop; Hans Lippershey tarafından bulunmuştur. Daha sonrasında Galileo Galilei tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde daha gelişmiş modelleri bulunan teleskobun yapısı ve tarihsel gelişimine hep birlikte göz atalım.

Teleskobun Yapısı ve Tarihsel Gelişimi

Teleskop Nedir?

Teleskop; gökyüzünde bulunan cisimlerin büyüme oranını artırarak ayrıntılı bir şekilde görünümünü gözümüzün önüne getiren bir alettir. Temel parçalarından biri çukur aynadır.

Konveks ve konkav olarak adlandırılan unsurlarda teleskobun daha iyi bir görünürlük vermesi için cisimleri radyasyon olarak aktarılmasını sağlar. Çok önceden Türk alimlerinin de haberdar olduğu teleskop, bu alanda çalışmaların yapılmasına ortam hazırlamış ve gelişim yaşamamıza neden olmuştur.

Teleskop Kim Tarafından Bulundu?

Hans Lippershey tarafından 1608 yılında bulunan ve daha sonra Galilieo’nun mercek üretimi ile geliştirilmesi sağlanan teleskop, yıllar geçtikçe daha da gelişmiş bir hale bürünmüştür.

Teleskop mercekleri ilk olarak Hollanda da gözlük camlarında kullanılmıştır. İlk zamanlarda imkanlar dahilinde teleskobun üretilen mercekler ile bütünleşmesi bir hayli zaman almıştı. Özetle üretecek imkan vardı fakat üretim ve kullanımı yıllar sonraya kaldı.

İlk üretilen ve Galileo tarafından gözlemi yapılan gök cisimlerinin uzaklıkları, kütleleri gibi özellikler hesaplanabiliyordu ancak bu oldukça zor bir süreçten geçerek yapılabiliyordu.

Teleskop Nasıl İcat Edildi?

Almanya doğumlu olan Hans Lippershey, 1954 tarihinde Middleburg kasabasına taşındı. Daha sonrasında evlenerek Hollanda vatandaşı olup bir gözlükçü dükkanı açtı. Kendi uğraşları sonucu üzerinde çalıştığı teleskobun ilk prototibini yaptı. Bu prototip; bir boru içerisinde aralıklı bir şekilde yerleştirilmiş bir şekilde oluşturulmuştu. Maalesef patent onayını vereceği heyet, bu buluşun çok basit olduğunu söyleyerek reddetti.

Patent onayı reddedilse bile yine de fikir güzel geldi ve bu icadın geliştirilmesi için Hans Lippershey’e heyet tarafından zaman tanındı. Bu arada icadın üzerine yatmaya çalışıp patent almak isteyenler oldu ancak Hans Lippershey daha sonra daha iyi prototipler üreterek teleskobun patentini almayı başarmıştır.

Teleskobun Yapısı Nasıldır?

Teleskop, uzaydan gelen radyasyonların görüntüsünü bize sunan mercekli bir yapıdır. Teleskobun yapısı; objektif, oküler ve mercek korumasını sağlayan bir tüpten oluşur. Objektifine göre ikiye ayrılırlar. Örneğin; uzaydan gelen ışık teleskop içerisinde çeşitli yansımalarla gözümüze geliyor ise bu yansıtıcı teleskoptur. Eğer hiçbir yere temas etmeden doğrudan gözümüze geliyorsa bu da kırıcı teleskoptur.

İç içe iki borudan kalın olanın sonunda objektif bulunurken ince boru da ise oküler vardır. Oküler objektif gökyüzüne çevrilerek bakıldığı alandır. Işınların objektife çarpması ve gözlerimizin odak noktasına yansıyan görüntünün büyütme işlemini de oküler yapar.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Bu Teleskop, Akıllı Telefonunuza Bağlanıyor!” okumak için buraya tıklayın.
“Dünyanın En Büyük Teleskobu ve Yapabildiği İlginç Şeyler!” okumak için buraya tıklayın
“Son Yılların En Önemli 5 Uzay Teknolojisi!” okumak için buraya tıklayın.
“Dünyamıza Çok Benzeyen Bir Gezegen Bulundu!” okumak için buraya tıklayın.

“Teleskobun Yapısı ve Tarihsel Gelişimi” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası