makatta ıslaklık hissi / Makatta ıslaklık

Makatta Islaklık Hissi

makatta ıslaklık hissi

Makatta akıntı ve kötü koku hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makatta akıntı ve kötü koku hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makatta akıntı ve kötü kokunun birden fazla nedeni olabileceği gibi tek bir rahatsızlık da buna yol açabilir. Makatta kötü koku ve akıntı anal fistül, kıl dönmesi, hemoroid gibi rahatsızlıkların sebep olabileceği bir durumdur.

Anal Fistül: Bağırsağın son kısmında enfeksiyona bağlı olarak gelişen iltihaplanma durumudur. Odacık dışına çıktığında akıntı ve kötü koku yayar ve kişiyi rahatsız eder.

Anal fistül, bağırsağın son düğümünde ortaya çıkan ve bulunduğu yerde oluşturduğu odacık içerisine iltihaplı sıvı biriktiren bir rahatsızlıktır. Genellikle bölgede oluşan enfeksiyon sonucunda gelişir ve büyür.

Anal fistül tedavisi yapılmazsa ilerler ve zamanla bölgede başka odacıklı yapılar oluşturmaya başlar. Böylece bir süre sonra patlayan odacık içerisindeki iltihaplı sıvıyı dışarı atar. Bu da hem kötü koku yayar hem de kişiyi ciddi anlamda rahatsız eder. Ayrıca sürekli olarak büyüyen fistüller tedaviyi de zorlaştırır. Bunun yanı sıra bölgede kanser tehlikesi de söz konusu olabilir.

Anal fistül tedavisinde ameliyattan başka bir çözüm yolu yoktur. Gelişen teknoloji ile birlikte kısa sürelerde istenilen sonuç elde edilir. Tıp dünyasında fistül traktı olarak bilinen odacığa müdahale eden uzman doktor, fistülün içerisindeki iltihap yolu yakılarak kapatılır ve yeniden oluşmaması için gerekli önlem alınır. Ayrıca hekim ameliyat sırasında fistülün içerisini de kazır ve tamamen yapıyı yok eder. Ameliyat sonrasında 3 ila 4 hafta sonra fistül yolu kapanır ve hasta normal hayatına geri döner.

Kıl Dönmesi: Hastalığın gelişmesi ile birlikte apse oluşumu ve sonunda bu iltihapların akıntı şeklinde gelmesi makatta kötü koku yayar.

Hemoroid: Basur hastalığı anal bölgede damarların gelişmesine bağlı olarak meme yapar. Bu memeler içerisinde iltihaplanma gözlenir. Dolayısıyla bunlar da makatta akıntı ve kötü kokuya dönüşür.

Makatta akıntı nasıl tedavi edilir?

Makatta akıntının tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan rahatsızlığın açığa çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda fistüle bağlı olarak geliştiyse lazer, fistülektomi, seton gibi tedavi yöntemleri denenebilir. Ancak daha farklı bir rahatsızlık söz konusuysa tedavi yöntemi buna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Makatta akıntı tedavi edilmezse ne olur?

Makatta akıntı çok ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hangi hastalık belirtisi olduğuna bakılmaksızın mutlaka uzman doktordan yardım almalıyız. Bu bağlamda sebebi ve sonucu ortaya çıkmamış makat akıntısı tedavi edilmezse akıntı ve koku devam edeceği gibi daha farklı rahatsızlıkları da ortaya çıkartabilir. Bunun için mutlak suretle doktora gitmeli ve hastalığımızın tedavisini yaptırmalıyız.

Hastalığın ilerlemesine müsaade etmemiz kansere de davetiye çıkartabilir. Dolayısıyla daha acı sonuçlarla uğraşmak istemiyorsak doktor gözetimine girmemiz gerekir. Ayrıca zamanında tedavisine başlanmayan rahatsızlıklar için iyileştirecek süre de artabilir. Kısa sürede sağlığımıza kavuşmak yerine daha uzun sürelerde bu amacımıza ulaşabiliriz.

Makatta Islaklık Bir Sorunun Habercisi Olabilir

Gaz, şişkinlik veya geğirme olsun; gaz vermek kişinin günlük vücut işlevinin normal bir parçasıdır. Tipik olarak, gaz çıkarmaya yutulan fazla hava neden olur. Bu; sakız, sigara içmek veya yemek yerken fazla hava almak olabilir.

Gaz, şişkinlik veya geğirme olsun; gaz vermek kişinin günlük vücut işlevinin normal bir parçasıdır. Tipik olarak, gaz çıkarmaya yutulan fazla hava neden olur. Bu; sakız, sigara içmek veya yemek yerken fazla hava almak olabilir.

Ayrıca fasulye ve lahana gibi yiyecekleri yemekten kaynaklanabilir. Bağırsaklarda çok fazla hava birikmesine neden olan yiyecekler ekstra gazlar çıkarabilirler.

Bazen sadece hava çıkışı olmayan bir osuruk yaşayabilirsiniz. Bu duruma anal soiling ya da makatta ıslaklık denmektedir. Ses, kabarcıklanma veya sıvı veya sıvı dışkı bu duruma eşlik edebilir. Makatta ıslaklık altta yatan bir tıbbi durumun habercisi olabilir.

 

Makatta Islaklığın Sebebi Nedir?

Tipik olarak, anüs herhangi bir dışkı bırakmadan rektumdan ekstra gaz salar. Bununla birlikte, rektumda gazla salınan veya gaz geçtiğinde ek gürültü yapan bir çeşit sıvı veya mukus vardır.

Nedenleri ise;

 

Enfeksiyonlar

Bazen kişi midesini etkileyen bir bakteri veya virüsten hastalandığında, yiyecekler sindirim sisteminden çok hızlı bir şekilde geçebilir ve sulu dışkı (ishal) olarak ortaya çıkabilir. Gaz geçtiğinde, sulu dışkı makatta ıslaklığa neden olabilir.

 

Yenen Yiyecekler

Kişi sindirim sistemini tahriş eden veya emilemeyen bir yiyecek yerse makatta ıslaklık olasılığı daha yüksek olabilir.

 

Tuvalete Yetersiz Çıkmak

Yakın zamanda kaka yaptıysanız ve kısa bir süre sonra makatta ıslaklık yaşadıysanız, bu bağırsaklarınızı tamamen boşaltmadığınızı gösterebilir.

 

Tıbbi Durumlar

Enflamatuar bağırsak hastalığı , Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak rahatsızlıkları.

 

 

İlaç Yan Etkileri

Yeni bir ilaç almak sindirim sistemini tahriş edebilir ve ishale ve makatta ıslaklığa yol açabilir. Bununla birlikte, ciddi bir alerjik reaksiyona neden olmadıkça, doktorunuza danışmadan ilaç almayı bırakmamalısınız .

 

Stres

Şiddetli stres karın kramplarına neden olabilir ve bu da sindirilen yiyeceklerin sindirim sisteminden daha hızlı geçmesine neden olabilir.

 

Peki Nasıl Önleyebilirsiniz?

  • Lif alımını artırın
  • Bol Su İçin
  • Mide tahrişine neden olduğu bilinen gıdalardan kaçının
  • Sindirim enzimleri hakkında doktorunuzla konuşun
  • Bağırsaklarınızı tamamen boşalttığınızdan emin olun

Makatta Islaklık

Makatta ıslaklık birçok hastalığın bulgusu olarak ortaya çıfunduszeue.infoın sürekli ıslak kalması zaten hassas olan makat cildinde tahrişe neden olur.

Makatta Terleme
Islaklığın en abartılı ve en rahatsız edici olduğu durum terlemnenin aşırı olduğu durumlardır, o kadar ki hasta oturduğu yerden kalktığında kıyafetinin arkası ıslanmış olur. Bu durum fiziki rahatsızlık kadar sosyal olarak da rahatsız eder. Sebebi çok net bilinmemektedir, koltuk altı terlemesi gibi bölge sempatik sinirlerinin aktivitesinin artışı şeklinde izah edilmektedir.

Makatta Terleme Tedavisi
Koltuk altı terlemesinin ameliyatla tedavisi yapılabilirken ne yazık ki anüğs bölgesinde bu geçerli değildir, yani kalıcı bir tedavisi yoktur. Tek çözümü botox enjeksiyonudur. Bölgeye onlarca noktaya botox enjeksiyonu yapılarak terlemenin mikterı % oranında azaltılabilmektedir.

*Aşırı terleme nedeniyle makatta ıslaklık oluşur. Bu durumda uygun sıklıkta makat bölgesinin tahrişini önlemek için tuvalet kağıdı veya peçete ile o alanı kurulamak funduszeue.info kurulama işlemi sürtme tarzında değil yumuşak hareketlerle hafifçe bastırarak yapılmalıdır. Sürterek temizleme de tuvalet kağıdı veya peçete parçaları arada kalabilir, bu da daha çok tahrişe neden olur.

Alt ıslatma

*Makat bölgesi temizliğinin yetersiz yapılması: Sadece tuvalet kağıdı veya peçete ile kuru kuruya makat temizliği yapılmamalı. Burada silinerek yapılan temizlik zaten hassas olan makat cildini tahriş eder .Bu nedenle dışkılamadan sonra makat bölgesi suyla iyice yıkanmalı , tuvalet kağıdı ile dışkı kalıp kalmadığı kontrol edilmeli,tuvalet kağıdı ile yine silerek değil hafif hareketlerle bastırarak kurutulmalı.

Ayrıca taharetlenirken makat temizliği için üretilmiş kimyasal içeren ıslak mendillerden uzak durun. Hem içerdiği kimyasallar hem de florayı bozarak enfeksiyon gelişmesine neden olurlar.

*Makat çatlağı(anal fissür, makat yırtığı) kronik makat çatlağında pililer oluşur. Bu pililer genellikle çatlak tarafında , çoğu zaman tek bazen birden çok sayıda,bazen mm bzende cm kadar uzun,ibik şeklinde olabilir. Bu durumda bu pililerin altında yada çatlağın tabanında apseler ve fistül gelişfunduszeue.info durumda hastalarda sarı renkli bazen kötü kokulu akıntı ve ıslaklık ve ıslaklığa bağlı kaşıntı ortaya çıkabilir.

*Hemoroid: Hemoroid , makatın tam çıkış bölgesinde yerleşmiş olan ve her insanda bulunan damarlardan oluşmuş yastıkçıklardır. Bu yastıkçıkların görevlerinden biri de kalın barsağın içini kayganlaştıran sıvının makat derisine bulaşmasını önlemektir. Mukus özellikle makat çevresi bölge için tahriş edici olup bu bölgede kaşıntı oluşmasına neden olmaktadır. Hemoroid yastıkçıklarını oluşturan damarlardaki dolaşım bozukluğu hemoroidal hastalık gelişmesine neden olmaktadıfunduszeue.info yastıkçıkların dışarı çıkması ile kalın barsak mukusunun anüs ve çevresine bulaşmasına buda ıslaklık ve kaşıntıya neden olmaktadır. Hemoroidal hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemler uygulandığında bu yastıkçıklar çıkarılmaktadıfunduszeue.infoi sırasında hemoroid yastıkçıklarının geniş çıkartılması, makat bölgesindeki bariyer fonksiyonunun bozulmasına ve mukusun sürekli makat bölge derisine bulaşarak kaşıntı oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumda kaşıntıyı azaltmak için: tuvalet kağıdı kullanılmaması, makat bölgesinin aşırı temizliğinden kaçınma, makat bölgesinin nemli tutulmaması, pamuklu, bol, sabunla yıkanıp ütülenmiş iç çamaşırı giyilmesi, alkali olmayan banyo sabunu kullanılması; uzun süre oturmaktan kaçınma şeklinde önlemlerin alınması gerekmektedir.

*Makat fistülü İki vücut bölgesi arasında normalde olmaması gereken bir bağlantının kanalın oluşmasına fistül denir. Makat içindeki bağırsak bölümü ile deri arasında normal dışı bir bağlantının oluşmasına ise makat fistülü (perianal fistül, anorektal fistül, anal fistül)denir. Geçmişte bir apse sonucunda oluşan makat fistülü, apsenin geliştiği salgı bezi ile apsenin boşaldığı cildi birbirine bağlayan tünel funduszeue.info içinden sıvılar bu tünelle makat bölgesine sızar ve ıslaklığa neden olur.

*Makat siğili (kondilom):makattan sümüksü bir akıntıya neden olur,ıslaklık bu akıntı nedeniyle oluşur.

*Makat apsesi: Makat çevresindeki enfeksiyonlar ve bunlara bağlı olarak oluşan iltihabi sıvılar da makat ta ıslaklığa neden olur.

*Makat kanseri:Makat kanserlerinde değişik salgılar ortaya çıfunduszeue.info salgılarda makatta ıslaklığa neden oluyor.

*Anal kriptit: Makat bölgesinde dışkının çıkışını kolaylaştırmak için kayganlaştırma görevi yapan kıl ve ter bezlerinin enfeksiyonuna funduszeue.info enfeksiyonda makat kanalından dışarı iltihap funduszeue.info makatta ıslaklığa neden olur.

*Makat sarkması: Dışkılama esnasında bağırsağın son kısmının dışarı sarkmasıdır. makatta ıslaklık hissi ve kirlenme kalın bağırsağın hafif derecedeki sarkmalarında görülebilmektedir.

*Dışkı kaçırma

*Egzema

*İltihabi barsak hastalığı

*Soliter rektal ülser sendromu:Sümüksü (mukus)akıntı makat ta ıslaklığa neden olur.

*Makat bölgesinin paget hastalığı:Makattan akıntı olur bu nedenle makat ıslaklığı oluşur.

*Huzursuz barsak sendromu

*Bazı polipler

*Mayasıl; bölgenin nemlenme kaşıntı sebeplerinin sık görülenidir, anal dermatit denir.

Doktor Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya

İstanbul Bakırköy&#;de genel cerrahi uzmanı olarak görev yapıyorum. Proktoloji alanına giren tüm hastalıkların teşhis ve tedavisinde hizmet veriyorum. Bana ulaşmak isteyenler 72 65 numaralı telefondan ulaşabilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası