iyep haftalık ders programı / İyep Haftalık Çalışma Çizelgesi - funduszeue.info

Iyep Haftalık Ders Programı

iyep haftalık ders programı

İYEP'te müdür yetkili öğretmen ile müdür yardımcıları görev alabilirler mi?

İlkokulların 3 üncü sınıflarına devam eden ve çeşitli nedenlerle okuma, yazma, okuduğunu anlama becerileri ile doğal sayılar ve doğal sayılarla dört işlem öğrenme alanlarındaki kazanımlara yeterli düzeyde ulaşamayan öğrenciler için İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP)uygulanmaktadır.

Bu kapsamda programın uygulama usul ve esaslarını belirlemek ve konu ile ilgili tüm iş ve işlemlerin Ek-2 Yönerge çerçevesinde yürütülmesi için İlkokullarda Yetiştirme Programı Yönergesi yürürlüğe girmiş ve yönergede gelişen şartlar ile ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklik ve düzenlenme yapılmıştır.

Bakanlık Makamının tarihli ve sayılı Onayı ile İlkokullarda Yetiştirme Programı Yönergesi tekrar değiştirilmiştir.

İşte o onay;

Bu bağlamda önceki yönergede sadece öğretmenlerin görev aldığı İlkokullarda Yetiştirme Programında bu değişiklikle müdür yetkili öğretmenler ile müdür yardımcıları da görev alabileceklerdir.

Şöyle ki; Yönergenin "İlkokullarda Yetiştirme Programı uygulama süreci" başlıklı maddesi 6.fıkrasındaki; "6) İYEP'in uygulanmasında; öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, okulun diğer sınıf öğretmenleri, ilçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, ilçede programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri, bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen öğretmenler görev alabilir." hükümlerine göre öğretmen görevlendirilmesi yapılmaktadır.

Yönergenin "İlkokullarda Yetiştirme Programı uygulama süreci" başlıklı maddesi 1.fıkrasındaki; "(10) Müdür yetkili öğretmenler İYEP uygulamasında görev alabilir. Bu maddenin altıncı fıkrasında geçen öğretmen görevlendirilmesinin mümkün olmadığı durumda ise okul müdür yardımcıları da İYEP uygulamasında görev alabilir." hükümleri ile de Müdür yetkili öğretmenlerin İYEP uygulamasında direkt olarak görev alabilecekleri öğretmen görevlendirilmesinin mümkün olmadığı durumda ise okul müdür yardımcıların da İYEP uygulamasında görev alabilecekleri açıklanmıştır.

İşte İlkokullarda Yetiştirme Programı Yönergesi;

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKOKULLARDA YETİŞTİRME PROGRAMI YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, İlkokullarda Yetiştirme Programının düzenlenmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, ilkokulların 3 üncü sınıfına devam eden, özel eğitim tanısı olmayan, önceki eğitim ve öğretim yılları içinde çeşitli nedenlerle Türkçe ve matematik dersi öğretim programlarında yer alan ve İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında belirlenen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin yetiştirilmesi için uygulanacak olan programın düzenlenmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 5/1/ tarihli ve sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 14/6/ tarihli ve sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 26/7/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4-(1) Bu Yönergede geçen;

a)Bakan: Milli Eğitim Bakanını,

b)Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,

c)Genel Müdürlük: Temel Eğitim Genel Müdürlüğünü,

ç) İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP): İlkokulların 3 üncü sınıfına devam eden, özel eğitim tanısı olmayan, önceki eğitim ve öğretim yılları içinde çeşitli nedenlerle Türkçe ve matematik dersi öğretim programlarında yer alan ve bu program kapsamında belirlenen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin yetiştirilmesi için uygulanacak olan programı,

d)İlkokullarda yetiştirme programı il ve ilçe komisyonu: İlkokullarda düzenlenecek yetiş-tirme programının yürütülmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla il ve ilçede oluşturulan komisyonu,

e) İlkokullarda yetiştirme programı okul komisyonu: İlkokullarda düzenlenecek yetiştirme programının planlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla okulda oluşturulan komisyonu,

f)Milli Eğitim Müdürlüğü: İl/ilçe milli eğitim müdürlüğünü,

g) Okul müdürü: Programın uygulanacağı ilkokul müdürünü,

ğ) Öğrenci belirleme aracı (ÖBA): İlkokullarda yetiştirme programına alınacak öğrencilerin belirlenmesi amacıyla kullanılan aracı,

h)ÖBA uygulayan öğretmen: Okulda bir sınıf öğretmeni bulunması halinde öğrencinin kendi sınıf öğretmenini, birden fazla sınıf öğretmeni bulunması halinde öğrencinin kendi sınıf öğretmeni dışındaki herhangi bir sınıf öğretmenini,

ı) Rehber öğretmen/psikolojik danışman: Eğitim kuramlarında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini sunan, okul rehberlik ve psikolojik danışma programının uygulanması ve koordinasyonunun sağlanmasında program sorumlusu olarak görev alan, rehberlik ve araştırma merkezlerinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini sunan personeli; psikolojik danışman ise üniversitelerin eğitimde psikolojik hizmetler, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile psikolojik danışma ve rehberlik veya bu alana denk kabul edilen programlardan en az lisans düzeyinde eğitim almış personeli

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Programın Amaç ve İlkeleri

Programın amaçları

MADDE 5- (1) İlkokullarda Yetiştirme Programının amaçları şunlardır:

a)Öğrencilerin Türkçe ve matematik derslerinde İYEP kapsamında belirlenen kazanımlara ulaşmalarını sağlayacak etkinlikler ve öğrenme yaşantıları planlamak,

b) Öğrencilerin İYEP kapsamında rehberlik ve psikolojik açıdan desteklenmesini sağlamak,

c)Sonraki eğitim kademelerinde ortaya çıkması muhtemel uyum sorunlarını önlemek,

ç) Akademik ve sosyal gelişimi destekleyerek okula devamı artırmak,

d) Programa dahil edilen öğrencilerin beklenen öğrenme seviyesine ulaşmasına yardımcı olmak,

e)Sorun çözebilen, iletişime ve öğrenmeye açık, özgüven ve sorumluluk sahibi sağlıklı ve mutlu bireylerin yetişmesine imkan sağlamaktır.

Programın ilkeleri

MADDE 6 -(1) İlkokullarda Yetiştirme Programının ilkeleri şunlardır:

a)İYEP'e dahil olan öğrenciler belirlenen eksiklikleri doğrultusunda programa alınır.

b)Programın, öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda uygulanması esastır.

c)Öğrencilerin akrabalarından ayrışma hissine kapılmasını önleyici tedbirler alınır.

ç) Öğrencilere İYEP kapsamında rehberlik ve psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır.

d)Öğrencilerin program süresince devamları sağlanır.

e)Öğrencilerin velilerinden hiçbir ad altında ücret alınmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Komisyonlar, Görev, Yetki, Sorumluluklar ve Denetim

İlkokullarda Yetiştirme Programı il ve ilçe komisyonu

MADDE 7- (1) İYEP komisyonu, illerde temel eğitimden sorumlu il milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında ilçelerde ise temel eğitimden sorumlu şube müdürü başkanlığında oluşturulur. Komisyonda ayrıca iki ilkokul müdürü ve bir sınıf öğretmeni ile bir rehber öğretmen/psikolojik danışman yer alır.

(2)İl ve ilçe komisyonu eylül ayının son haftasına kadar oluşturulur.

(3)Komisyon toplantıları tüm üyelerin katılımı ile yapılır. Toplantıdaki kararlar oy çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanır.

(4)Komisyonun görevleri

a)İl ve ilçedeki İYEP'e alınacak öğrencilerle ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlar.

b)İYEP kapsamında okullarda yapılan planlama ile ilgili iş ve işlemleri takip eder.

c)İYEP ile ilgili itirazları karara bağlar.

ç) Okullardan gelen raporları inceler ve Bakanlığa sunulmak üzere, her il ve ilçe kendi raporunu oluşturarak bir üst makama haziran ayının son haftasına kadar gönderir.

İlkokullarda Yetiştirme Programı okul komisyonu

MADDE 8- (1) İlkokullarda Yetiştirme Programı Okul Komisyonu; okul müdürünün veya müdür yardımcısının başkanlığında, üç sınıf öğretmeni ile varsa rehber öğretmen/psikolojik danışmandan oluşur. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda komisyon mevcut öğretmenlerden oluşur. Tek öğretmenli birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda müdür yetkili öğretmen komisyonun görevini yapar.

(2)Okul komisyonu ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulu toplantısında oluşturulur.

(3)Komisyon toplantıları tüm üyelerin katılımı ile yapılır. Toplantıdaki kararlar oy çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanır.

(4)Komisyonun görevleri

a)Ekim ayının 2 nci haftasında uygulanacak ÖBA ile tespit edilen öğrencilerin programa katılım durumunu karara bağlar.

b)Okulun fiziki şartlarını dikkate alarak programa alınacak öğrenci gruplarını oluşturur ve haftalık çalışma çizelgesini hazırlar.

c)Programda görev alacak öğretmenleri belirler.

ç)Programın uygulanmasını sağlar.

d)Program bitimini takip eden 2 hafta içerisinde "değerlendirme raporu" düzenleyerek il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilmek üzere okul müdürlüğüne sunar.

Komisyonların toplanması

MADDE 9- (1) Komisyonlar, ekim ayının 2 nci haftası, ikinci dönem başında ve program bitimini takip eden ilk hafta toplanır. Ayrıca başkanın gerekli gördüğü zamanlarda da komisyon toplanabilir.

Okul müdürünün görevleri

MADDE (1) Okul müdürü, İYEP'in amaç ve ilkeleri doğrultusunda etkili, sağlıklı ve verimli bir şekilde uygulanmasından birinci derecede sorumludur.

(2)Okulda İYEP kapsamında yapılacak iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlar.

(3)Herhangi bir sebeple ÖBA uygulanamayan öğrencilerin ÖBA uygulanmasına yönelik iş ve işlemleri yapar.

(4)İYEP Okul Komisyonunca oluşturulan İYEP gruplarında yer alacak öğrencilerin ve bu gruplar için görevlendirilen öğretmenlerin e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP Modülüne tanımlanmasını sağlar.

(5)Komisyon tarafından belirlenen öğretmenlerin isim listelerini, il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün onayına sunar.

(6)Programa alınacak öğrenci gruplarını ve haftalık çalışma çizelgesini onaylanmak üzere il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne sunar.

(7)Programda görev alacak öğretmen sayısının yetersiz olması durumunda sınıf öğretmenlerinin görevlendirilmesi için il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne talepte bulunur.

(8)Birinci veya ikinci modül kazanımlarına ulaşan öğrencilerin bir üst modüle tanımlanmasını sağlar, üçüncü modülün kazanımlarına ulaşan öğrencilerin İYEP'i tamamlama işlemini gerçekleştirir.

(9)Rehberlik ve psikolojik destek hizmetlerinin; öğrencinin sınıf öğretmeni, İYEP'te görevli öğretmen ve okul rehber öğretmen/psikolojik danışmanı ile işbirliği içerisinde yürütülmesini sağlar.

(10)Rehber öğretmen/psikolojik danışman bulunmayan okullarda İYEP rehberlik ve psikolojik destek hizmetlerinin yürütülmesi için rehberlik ve araştırma merkezi ile iş birliği yapar.

(11)Okul komisyonu tarafından düzenlenen değerlendirme raporunu il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderir.

Öğretmenlerin görevleri

MADDE (1) ÖBA uygulayan öğretmen aşağıdaki işlemleri yapar:

(a)Öğrencilere ÖBA'yı uygular.

(b)Öğrenci cevaplarını e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülüne işler.

(c)Herhangi bir sebeple ÖBA uygulanmayan öğrencileri okul yönetimine bildirir.

(2)İYEP'te görev alan öğretmen aşağıdaki işlemleri yapar:

a)Modül ve öğrenci seviyelerine göre plan hazırlar, okul müdürüne imzalatır ve uygular.

b)Öğrencilerin programa devam durumunu takip eder ve e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülüne işler.

c)Yaptığı değerlendirme sonucunda belirlenen kazanımlara ulaştığı tespit edilen öğrencile-rin bir üst modüle geçmesine karar verir ve bu öğrencileri e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülüne işler.

ç) İYEP Sınıf Ders Defterini zamanında doldurur ve imzalar.

d)Programın uygulanmasının her aşamasında rehberlik ve psikolojik destek hizmetlerini öğrencinin sınıf öğretmeniyle birlikte yürütür ve varsa rehber öğretmen/psikolojik danışman ile iş birliği yapar.

e)Programın uygulanmasının her aşamasında veli ile sürekli iş birliği yapar.

f)Öğrencilerin İYEP'e istekli olarak devamlarını sağlamak için sosyal etkinlikler düzenle-yebilir.

Sorumluluk

MADDE (1) Bu Yönerge hükümleri çerçevesinde İYEP'te görevlendirilen her kademedeki personel, görevlerini zamanında, eksiksiz, etkin ve verimli olarak yerine getirmekle yükümlüdür.

Denetim

MADDE (1) İYEP uygulanan ilkokullar, denetim yetkisi bulunan görevliler tarafından eğitim öğretim yılında en az bir defa denetlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Uygulama Süreci, Devam Zorunluluğu, Tutulacak Defter ve Dosyalar

İlkokullarda Yetiştirme Programı uygulama süreci

MADDE (1) Bakanlık tarafından hazırlanan ÖBA, ekim ayının 2 nci haftasında öğrencilere uygulanır.

(2)ÖBA sonuçları uygulayıcı sınıf öğretmeni tarafından e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülüne 3 (üç) iş günü içerisinde girilir. İYEP'e alınacak öğrenciler e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi tarafından belirlenir.

(3)Program ekim ayının 3 üncü haftasında başlar.

(4)Program, hafta sonlarında, hafta içi ders saatleri dışında, bunların uygun olmaması durumunda okulun şartları ve personel durumu da dikkate alınarak okul yönetimince planlanacak zamanlarda uygulanır.

(5)Program süresi, hafta içi günde 2 ders saatini, hafta sonu günde 6 ders saatini ve haftada toplam 10 ders saatini geçemez.

(6)İYEP'in uygulanmasında; öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, okulun diğer sınıf öğretmenleri, ilçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, ilçede programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri, bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen öğretmenler görev alabilir.

(7)Bir İYEP grubunun öğrenciden oluşturulması esastır, 6 öğrencilik bir grup tamamlanmadan ikinci grup açılamaz. Ancak bu sayı en fazla 10 öğrenciye kadar çıkarılabilir.

(8)İYEP'e alınacak öğrencilerin velilerinden Ek-1"veli izin belgesi" alınır.

(9)İYEP'te görevli öğretmen tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, belirlenen kazanımlara ulaştığı tespit edilen öğrencilerin bir üst modüle geçmesine karar verilir. Diğer öğrenciler için programın uygulanmasına devam edilir.

(10)Müdür yetkili öğretmenler İYEP uygulamasında görev alabilir. Bu maddenin altıncı fıkrasında geçen öğretmen görevlendirilmesinin mümkün olmadığı durumda ise okul müdür yardımcıları da İYEP uygulamasında görev alabilir.

Devam zorunluluğu

MADDE (1) İYEP'e katılan öğrencilerin devamları sağlanır.

(2)Öğrencilerin devam takibi, programda görevli öğretmen tarafından yapılır ve e-Okul Yönetim Bilgi Sistemine zamanında işlenir.

(3)Devamsızlık yapan öğrencilerin durumu okul yönetimi tarafından öğrenci velisine ivedilikle bildirilir ve öğrencinin programa devamının sağlanması için okul yönetimince gerekli tedbirler alınır.

İlkokullarda Yetiştirme Programında tutulacak defter ve dosyalar

MADDE (1) İYEP'in uygulandığı okullarda aşağıdaki defter, dosya ve formlar tutulur:

a) Sınıf ders defteri ve yoklama defteri

b)Modül planları dosyası

c)İYEP yazışma dosyası

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hususlar

MADDE 17- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hususlarda ilgili mevzuatın hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 18- (1) Bu Yönergenin onayı tarihinden itibaren 18/9/ tarihli ve sayılı Makam Oluruna İlişkin Yönerge yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE (1) Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- (1) Bu Yönerge hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.

GEÇİCİ MADDE 1- (1) İYEP, eğitim öğretim yılında ilkokul 4 üncü sınıflarda da uygulanır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

İyep Çalışma Çizelgesi -


İyep çalışma çizelgesi
Bölüm:Karışık Öğretmen Dosya ve Dokümanları
Bu kategoride İyep Çalışma Çizelgesi - dosyasına benzer başka dokümanlar da bulabilirsiniz. Benzer dosyaları görmek için yukarıdaki Karışık Öğretmen Dosya ve Dokümanları linkine tıklayabilirsiniz. Emeğe ve emekçiye saygı çerçevesinde dosyayı ekleyene teşekkür edebilir, dosyaya oy verebilir, dosyaya yorum yapabilir ve dosyayı sosyal medya butonları ile facebook ve twitter sayfanızda paylaşabilirsiniz.
Dokümanı indirmek için aşağıdaki hemen indir linkine tıklayabilirsiniz.
Eklenme Tarihi

Bu doküman şimdiye kadar kez indirilmiş. (Bugün:0 , Bu ay:0)

   Bu dosyaya 0 kişi oy verdi. Oy ortalaması 0



Teşekkür Edenler:İlk siz teşekkür etmek ister misiniz?


Paylaşan
Tuğçe TuğçeDoküman Arşivi'ni gör.(Sen de Paylaş)
Teşekkür Et Şikayet EtSitene Ekle

BU DOSYAYA BAĞLANTI (LİNK) VEREBİLMEK İÇİN GEREKLİ KODLAR

İlkokullarda İYEP, Haftada 6 Dersten Fazla Olamayacak

 Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İlkokullarda Yetiştirme Programı(İYEP)'nın rötarlı da olsa başlatılması kararı aldı. Karara göre ilkokul 3. sınıf öğrencilerine Türkçe ve Matematik derslerinden İYEP kursu açılabilecek.

 Geçmiş yıllara nazaran İYEP'te bazı değişiklikler göze çarptı. Pandemi öncesi dönemde hafta için günde 2 ders saatini, hafta sonu günde 6 ders saatini ve haftalık olarak toplam 10 ders saatini aşmayacak şekilde planlama yapılıyordu.

 Covid salgını sebebiyle eğitim öğretim yılında İYEP, hafta içi günde 2 ders saatini, hafta sonu 6 ders saatini ve haftalık toplam 6 ders saatini aşamayacak. Dolayısıyla haftalık azami ders saati 10 saatten 6 saate düşürülmüş oldu.

 Yapılan diğer değişiklik ise bir ders saatinin süresinde ve teneffüslerde oldu. İYEP'te bir ders saati 40 dakikadan 30 dakikaya, bir teneffüs ise 15 dakikadan 10 dakikaya indirildi. Dolayısıyla haftalık ders saati süresi dakikadan dakikaya inmiş oldu.

 Öte yandan İYEP'te Türkçe ve Matematik derslerinde yer alan modül saatleri ve kazanımlarda herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

funduszeue.info - Özel Haber

 Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü  eğitim öğretim yılı İlkokullarda Yetiştirme Programı(İYEP) uygulama takvimini açıkladı. Takvime göre süreç 10 Ekim 'de başlayacak ve 16 Haziran 'te sona erecek.

  Ekim tarihleri arasında Öğrenci Belirleme Aracı(ÖBA) uygulanacak. ÖBA uygulanan öğrencilerin, cevaplarının e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülüne İşlenmesi işlemleri Ekim tarihlerinde yapılacak. ÖBA ile tespit edilen öğrencilerin programa katılım durumunun okul İYEP Komisyonunca karara bağlanması Ekim tarihlerinde yapılacak. Programda görev alacak öğretmenlerin görevlendirilmesi ve e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP Modülü'nde tanımlanması ve İYEP öğrenci gruplarının oluşturulması ve okul komisyonlarınca çalışma çizelgesinin hazırlanması yine Ekim tarihlerin yapılacak. Programda dersler 24 Ekim tarihi itibariyla başlayacak ve en geç 2 Haziran tarihinde sona erecek. Okul yönetiminin değerlendirme raporu düzenlemesi ve üst makama(İl/İlçe milli eğitim müdürlükleri) sunması Haziran tarihlerinde yapılacak. İl ve ilçe komisyon raporlarının oluşturulması ve üst makama(ilçelerin ile, illerin bakanlığa) sunması Haziran tarihlerinde yapılacak ve İlkokullarda Yetiştirme Programı(İYEP) sona erecek.

 ÖĞRENCİ BELİRLEME ARACI'NIN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

1. Öğrenci Belirleme Aracı (ÖBA), 3. sınıf öğrenci sayısı; Öğretmen Yönergeleri Formları ise 3. sınıf şube sayısı kadar en geç 05 Ekim tarihine kadar okullara ulaştırılacaktır.

2. Uygulama Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. ÖBA uygulanamayan öğrencilere ise – eğitim öğretim yılında okula geldiği herhangi bir zaman diliminde ÖBA uygulanır ve modüle işlenir.

3. ÖBA tüm 3. sınıf öğrencilerine, ÖBA uygulayıcı öğretmen tarafından (okulda bir sınıf öğretmeni bulunması halinde öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, birden fazla sınıf öğretmeni bulunması halinde öğrencinin kendi sınıf öğretmeni dışındaki herhangi bir üçüncü sınıf öğretmeni) Öğretmen Yönergeleri Formu'na uygun şekilde uygulanacaktır.
Öğrencilerin ÖBA cevapları uygulamanın gerçekleştiği tarih itibariyle 3 iş günü içerisinde (en geç 19 Ekim tarihine kadar) e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü
“İYEP Öğrenci Belirleme Aracı” ekranına, ÖBA uygulayıcı öğretmen tarafından girilecektir.

Ayrışma hissine yol açılmaması için özel eğitim tanısı olan öğrencilere ÖBA’lar uygulanacak olup bu öğrenciler için e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü “İYEP
Öğrenci Belirleme Aracı” ekranına veri girişi yapılamayacaktır. (Özel eğitim tanısı olan öğrencilerin isimleri ÖBA veri girişi ekranında yer almamaktadır.) Bunun ile birlikte özel eğitim tanısı olup RAM raporu yenilenmeyen öğrencilerin isimleri modülde görüneceği için varsa bu öğrenciler için gerekli kontroller yapılmalı, RAM raporları yenilenmelidir.
İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince uygulama hakkında gerektiğinde okullara bilgi verilecektir.

Uygulama esnasında gizlilik sağlanarak okullara ulaştırılan formların kopya, fotoğraf ya da görüntüsü alınmayacak; okul dışına çıkarılmayacak, yetkilendirilmemiş kişilerle paylaşılmayacaktır.

İl MEBBİS Yöneticilerince e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü'nün kullanımında herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli yetkilendirmeler yapılacaktır.
Yetkilendirme sonrasında sınıf öğretmenlerine okul idaresi tarafından e-Okul Yönetim
Bilgi Sistemi üzerinde “T.C. Kimlik No” kısıtlaması yapılıp yapılmadığı uygulama öncesinde kontrol edilecektir.

Uygulama sonunda kullanılan ya da kullanılmayan tüm formlar okul idaresince bir yıl muhafaza edilecektir.

ÖBA’nın uygulanmasında öğrenciler üzerinde sınav algısı oluşturacak açıklama veya davranışlardan kaçınılacaktır.
Uygulamanın sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için il, ilçe ve okul yöneticilerince gerekli tüm tedbirler alınacaktır.

 İlkokullarda Yetiştirme Programı Okul Komisyonu; okul müdürünün veya müdür yardımcısının başkanlığında, üç sınıf öğretmeni ile varsa rehberlik öğretmeninden oluşur. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda komisyon mevcut öğretmenlerden oluşur.

 Bilindiği üzere İYEP'te Türkçe ve Matematik dersleri mevcut. Amaç, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinden akademik olarak akranlarından geri kalmış olanları bu derslerde destekleyerek sınıf düzeyine ulaştırmak ve öğrencilerin temel kazanımları edinmesini sağlamak. Dolayısıyla eğitim öğretim yılında İYEP ilkokul 3. sınıf öğrencilerine Türkçe ve/veya Matematik dersleri için uygulanacak.

 İYEP'te Türkçe dersinden 96, Matematik dersinden 64 olmak üzere toplam ders saati kurs programı bulunmaktadır. Türkçe ve Matematik derslerinde modül 1, modül 2 ve modül 3 yer almaktadır. Sınıf öğretmenleri tarafından uygulanan Öğrenci Belirleme Aracı(ÖBA) sonrası e-okula girilen verilerle öğrencinin hangi modülden başlayacağı belirlenmektedir. Modül 1'den başlayan öğrenciler Modül 2'ye göre, Modül 2'den başlayan öğrenciler ise Modül 3'e göre akademik olarak daha yetersizdir.

Türkçe ve Matematik derslerindeki modüller ve ders süreleri eğitim öğretim yılında şöyledir:

*İYEP ilk uygulanmaya başlandığında Türkçe 90, Matematik 70 saat olmak üzere toplam saat uygulanıyordu. MEB, toplam süreyi değiştirmeden Türkçe dersinin kazanım sayısını geçtiğimiz eğitim öğretim yılında artırmıştı.

 Matematik dersinin 1. modülünde doğal sayılar, ritmik sayma ve doğal sayılarda toplama ve çıkarma kazanımları bulunurken 2. modülde işlem yapılan basamak sayısı artarak toplama ve çıkarma problemleriyle ilgili kazanımlar vardır. Aynı dersin 3. modülünde ise çarpma ve bölme işlemleriyle ilintili kazanımlar bulunur. Türkçe dersinin 1. modülünde sözlü yönergelere cevap verme, çerçevesi belirli bir konu hakkında konuşma ve dinledikleri/izledikleri hakkındaki sorulara cevap verme kazanımları bulunmaktadır. 2. modülde ise ilkokuma ve yazma öğretimi 72 ders boyunca devam eder. Son modül olan 3. modülde ise okuma, anlama, metin ve rakam yazma kazanımları bulunmaktadır.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 30 Soruda İYEP Kitapçığı İçin Tıklayınıfunduszeue.info

 İYEP Öğretmenlere Zorunlu Mudur, Derse Kim Girer, Haftalık Kaç Ders Verilebilir, Ek Ders Ücreti Nasıl Ödenir?

  İYEP için 3. sınıf öğretmenleri(öğrencilerin kendi sınıf öğretmeni) öncelikli olmakla beraber gönüllülük esastır. Öğretmen görev almak istemezse zorlanamaz. 3. sınıf öğretmeni İYEP kursunda görev almak istemezse kadrolu ve sözleşmeli sınıf öğretmenlerine, ek ders ücreti karşılığı görev yapan sınıf öğretmenlerine görev verilebilir. 

İlgili Yönerge Maddesi Şu Şekildedir:

  • İYEP’in uygulanmasında; öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, okulun diğer sınıf öğretmenleri, ilçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, ilçede programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri de görev alabilir.
  • Müdür yetkili öğretmenler İYEP uygulamasında görev alabilir. 
  • Öğretmen görevlendirmesinin mümkün olmadığı durumlarda ise okul müdür yardımcıları da İYEP uygulamasında görev alabilir.

İYEP'te Görev Alan Öğretmenlere Hizmet Puanı Eklenir Mi?

 İYEP'te görev yapan öğretmenlere her ay için 0,5 puan, eğitim öğretim yılı için en fazla 4,5 puan hizmet puanı eklenir. Süreler azalırsa hizmet puanı da azalır. Örneğin herhangi bir modülde 3 ay görev yapan öğretmene 1,5 hizmet puanı eklenir. Hizmet puanı eklenebilmesi için ilgili ay içinde İYEP'te görev alan öğretmenin en az 1 saat derse girmesi yeterlidir. 

  Kurs hafta içi bir günde en fazla 2 ders, hafta sonu bir günde en fazla 6 ders, haftalık toplamda ise en fazla 10 ders saati uygulanabilir. Öğretmen ve öğrenciler haftalık 10 saatin üzerinde derse giremez. Hafta içi ek ders ödemeleri gündüz ek ders üzerinden(normal ek ders), hafta sonu ek ders ödemeleri ise gece ek ders üzerinden ödeme yapılır. Hafta sonu yapılan kurslarda kurs sorumlusu olarak müdür, müdür yardımcısı veya müdür başyardımcısından herhangi birine(aynı anda birden fazla idareciye ödeme yapılmaz) 2 saat ek ders ücreti ödenir.

Bizi Twitter'dan takip etmek için TIKLAYINIZ

funduszeue.info / ÖZEL HABER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası