ikinci pasaport başvurusu nasıl yapılır / PASAPORT NASIL ALINIR? - PASAPORT ÇIKARMA İŞLEMLERİ & GEREKLİ EVRAKLAR & ÜCRETLER | Biz Evde Yokuz

Ikinci Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

ikinci pasaport başvurusu nasıl yapılır

Pasaport


Pasaport Nedir?

Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir. 

Pasaport başvuruları online ya da doğrudan kurum üzerinden yapılabilir.  

Pasaport başvurusu, yasalarca belirlenmiş ücretlere ve kurallara tabidir. Defter bedeli ve bazı pasaportlar için 25 yaş şartı, bunlara örnek gösterilebilir.


Pasaport Çeşitleri

Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). 

Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir. Yeşil, siyah ve gri pasaport çeşitlerine sahip olmak için belirli kriterlerin karşılanıyor olması gerekir. 


Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?


Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir. Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır. 


Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir. 


Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler istenmektedir:

  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti
  • Varsa eski pasaport
  • Reşit olmayan bireyler için muvafakatname

Ayrıca pasaport başvurusundan önce emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir.

Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?

Başvuru yaptıktan sonra harç yatırırken talep edilen geçerlilik süresine göre ücret ödenir. Geçerlilik süresi, pasaport belgesinin ne kadar süre ile seyahatlerde kullanabileceğini belirtir. 


Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize verirler. Bu süre çoğunlukla 6 ay olmakla beraber bazı ülkeler 3 ay, bazı ülkeler 1 ay, bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedir. 


Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport alırken harç ve defter bedeli olmak üzere iki bedel ödenir. Her yıl yeniden belirlenen bu ücretlerin güncel bilgilerine resmi pasaport başvuru ücretleri sayfasından ulaşılabilir. 
Ücretler geçerlilik süresine göre değişmektedir. yılı itibariyle pasaport ücret bilgileri aşağıdaki şekildedir: 

SüreHarç BedeliDefter BedeliToplam
6 Ay,70 TL,00 TL,70 TL
1 Yıl,30 TL,00 TL,30 TL
2 Yıl,10 TL,00 TL,10 TL
3 Yıl,50 TL,00 TL,50 TL
3 Yıl üzeri,50 TL,00 TL,50 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. 18 yaşından küçük kişilere en fazla 5 yıl süreli pasaport verilir. 

Not: Güncel çocuk pasaport ücretlerini öğrenmek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

** Öğrenci pasaportu, belirli şartlar karşılanıyorsa harç bedelinden muaftır.


Pasaport Uzatma Nasıl Yapılır? Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport yenileme işlemi için il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bunun için ilgili nüfus müdürlüğünden online randevu alınabilir ya da ALO Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden gerekli bilgiler edinilebilir. 

Pasaport başvurusu için gereken belgelerin yanı sıra eski pasaportla beraber nüfus müdürlüğüne başvurularak uzatma işlemi gerçekleştirilebilir. 


Pasaport Uzatma Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport uzatma özel olarak ücretlendirilmez. Standart pasaport ücretleri, uzatma işlemlerinde de geçerlidir.

&#;ğrenci Pasaportu

harçsız öğrenci pasaportu

Öğrenci Pasaportu Nedir?

Öğrenci pasaportu, seyahat ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan öğrencilere verilen seyahat belgesine denir. Öğrenci pasaportu, belirlenmiş şartları karşılayan her öğrenciye verilir. Temele bordo pasaporttur ama öğrencilere göre özel olarak düzenlenmiştir. 

Öğrenci Pasaport Harcı Muafiyeti Mümkün mü?

Öğrenci pasaportu sayesinde harç bedellerini ödememek mümkündür. 25 yaşın altındaki öğrencilere yasa gereği harç bedeli uygulanmaz. Bu noktada belirli yaş aralığında ve öğrenci olmanız yeterlidir.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

25 yaş altı öğrenciler, harç ücretini ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaporta başvuru yapmalıdır. Randevu anında öğrenci pasaportu başvurusu olduğunu gişe memurlarına bildiren öğrenciler, harç bedelinden muaf olur. 

Online başvuru yaparken pasaport türleri arasında öğrencilere özel bir seçenek yoktur. Pasaport başvurusu esnasında bordo pasaportu seçmek yeterlidir. Bu noktada sadece 25 altı öğrenim gören kişilerin harç bedelinden muaf tutulacağı unutulmamalıdır. 

Öğrenci Pasaportu Nereden Alınır? 

Öğrenci pasaportu almak için standart prosedür uygulanmaktadır. İlgili il ve ilçe nüfus müdürlüklerine gidilerek pasaport temin edilebilir. 

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

Başvuru yaptıktan sonra randevu anında aşağıdaki belgelerin tamamlanmış olmasına özen gösterin. Bu pasaportu çıkarmak için bordo pasaport alırken istenen belgelerin yanına öğrenci belgenizi eklemeniz yeterlidir: 

  • Nüfus cüzdanının aslı
  • Biyometrik fotoğraf (2 tane)
  • Eski pasaport (varsa)
  • Defter ücreti
  • Öğrenci belgesi
  • Harçsız pasaport talep yazısı

Öğrenci Pasaport Harcı Ne Kadar? Öğrenci Pasaportu Ücreti Ne Kadar? 

25 yaşından küçük öğrenciler pasaport harcından muaftır.  25 yaşından büyük öğrenciler pasaport almak istiyorlarsa standart prosedüre tabi tutulurlar. Bu noktada defter ücreti öderler.

Öğrenci Pasaportu Kaç Günde Çıkar?

Tüm pasaportlar için yurt içinde öngörülen çıkış süresi 5 - 7 gün arasındadır. Yurt dışı başvuruları ise 7 - 10 gün arasında tamamlanır. Pasaportlar, bu sürelerin ardından PTT aracılığı ile sahiplerine ulaştırılır.

Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık?

18 yaşından büyük öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabilir. Örneğin öğrenim sürenizi doldurmanıza 1 yıl kaldıysa ancak 1 yıllık pasaport alabilirsiniz. 

Öğrenci Pasaportu Süresi Ne Kadar?

Öğrenci pasaportu süresi, öğrencilik süresi kadardır. Öğrencilik durumu bittiği takdirde öğrenci pasaportu kullanılamaz. 

Öğrenci Pasaportu ile Nerelere Gidilir?

Bordo pasaportla gidilebilen tüm ülkelere giriş yapılabilir. Detaylı bilgi için T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları web sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?

Öğrenci eğer 18 yaşından küçükse pasaport alabilmesi için defter bedeli ödemesi gerekir.  En fazla 5 yıl geçerli pasaport alma hakkına sahiptir. 18 yaşından küçük olduğu için her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekir. Detaylı bilgi için Bebek Pasaportu (Çocuk Pasaportu) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası