aşırı salya üretimi / Çocuklarda Salya| ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya

Aşırı Salya Üretimi

aşırı salya üretimi

Hamilelikte aşırı tükürük salgısı

Hamile kadınların sık karşılaştıkları durumlardan birisi de tükürük salgılarının herzamankinden daha fazla olduğunu fark etmeleridir.

Tükürük ağız boşluğu içinde yerleşmiş salgı bezleri tarafından üretilir. Günlük üretimi gün içinde değişiklik göstermekle birlikte 24 saatte yaklaşık 1.5-2 litre tükürük üretilir ve fark etmeden yutulur.

Tükürük bezleri tarafından salgılanan bu sıvı temel olarak sudan oluşur ancak içinde mukustan, elektrolitlere, enzim ve hormonlara hatta mikrop öldürücülere kadar pekçok madde bulunan tükürüğün değişik fonksiyonları vardır:

  • Kayganlaştırıcılık: Tükürük içinde bulunan mukus sert gıdaların sindirim sistemine zarar vermeden yutulmasına yardımcı olur. Ayrıca ağız boşluğunu kaplayarak besinlerin ve diğer maddelerin direkt olarak dokular ile temas etmesini engeller
  • Çözücülük: Katı gıdaların çözülerek tadının alınmasını sağlar
  • Ağız içi hijyen: Ağız boşluğu içini sürekli yıkayarak yabancı cisimlerin ve ölü dokuların uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca içerdiği bazı enzimler bakteriler üzerinde etki göstererek aşırı çoğalmalarını engeller.
  • Sindirim: Karbonhidratların sindirimi ağız içinde tükürük salgısında bulunan amilaz enzimi ile başlar.
  • Asit dengeleme: Mide içeriğinin asit ortamını içinde barındırdığı bazik maddeler sayesinde dengeler.

Hamilelik ve tükürük salgısı
Pekçok faktör tükürük salgısında artışa neden olabilir. Ağzı içinde ya da dişlerde ortaya çıkan problemler, bademcik iltihabı gibi hastalıklar tükürük üretimini arttırır. Tükürüğün rahatsız edecek seviyede fazla olması üretim miktarındaki artışa bağlı olabileceği gibi yutulmasındaki azalmanın bir sonucu da olabilir.

Tükürük salgısını ayarlayan en güçlü faktörlerden birisi de beyindir. Herhangi bir yiyecek maddesinin düşünülmesi, kokusunun alınması ya da tadına bakılması üretim miktarının hemen artmasına neden olabilir. Heyecan, korku, endişe gibi psikolojik durumlar da tükürük miktarında değişikliğe neden olabilir.

Tükürük üretimini etkileyen faktörlerden birisi de hamileliktir. Hamilelik sırasında genelde tükürük üretiminde bir artış görülür. Bu artış özellikle gebeliğe bağlı bulantı ve kusma sorunu yaşayanlarda daha fazladır. Genel olarak gebelerin yaklaşık %1’inin fazla tükürük salgısından yakındığı kabul edilmekle birlikte bu oranın %17’ye kadar çıkabildiği ileri sürülmektedir.

Daha az sayıdaki kadında ise tükürük salgısı çok rahatsız edici ve günlük yaşantıyı etkileyecek boyutlarda olabilir. Bu kadınlar gün boyunca sürekli bir mendile ya da kap içine tükürme gereksinimi duyabilirler. Hatta zaman zaman konuşmalarında bile bozulmalar olabilir. Bu rahatsız edici boyuttaki tükürük salgılanması ptyalismgravidarum ya da sialorrheaolarak adlandırılır.

850 kadın üzerinde yapılan bir ankette ptyalism sorunu olan kadınların %40’ı yutma güçlüğü yaşadıklarını, %30’u tat alma duyularının olumusuz etkilendiğini, %30’u uyku düzenlerinin bozulduğunu ve %27’si ise konuşmalarının etkilendiğini belirtmişlerdir.

Nedenleri
Gebelikte görülen aşırı tükürük salgısının altında yatan neden tam olarak bilinmemektedir ancak bulantı ve kusmalara da neden olabilen hormonal değişimlerin olaydan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bir başka olasılık da bulantı varlığında kadının tükrüğünü yutmaktan bilinç dışı olarak kaçınması ve bu nedenle üretilen sıvının ağız içinde birikmesidir. Böyle bir durumda sorun tükürük salgısının artışı değil yutulmasının azalmasıdır.

Tükürük salgısının artmasının nedenlerinden birisi de gebelikte çok sık görülen mide yanmasıdır. Gebelik sırasında mide içeriğinin yemek borusuna kaçması nadir değildir. Böyle bir durumda asit yapıda olan mide içeriği yemek borusunu döşeyen dokularda rahatsızlığa neden olur ve kişi bunu yanma olarak hisseder. Yemek borusunda asit miktarının artması sonucu beyine giden uyarılar tükürük salgısını arttırır. Artmış olan bu salgının içinde fazla miktarda asit dengeleyici bikorbonatlar bulunur ve tükürük yutulduğunda yemek borusunda bulunan fazla asidi nötralize eder. Benzer şekilde kusma durumunda da yemek borusu içinde asit arttığından tükürük salgısı da artar.

Önlemler
Gebelikte görülen tükürük artışı sıklıkla bulantı ve kusmalar gibi 6. hafta civarında başlayıp 14-16. haftalar civarında azalarak kaybolur. Tükürük salgısını azaltmak için herhangi bir ilaç kullanılmaz ancak bulantı ve kusmalar ile mücadele etmede kullanılan öneriler burada da işe yarayabilir. Bunlar:

  • Gün içinde sık aralıklarla dişleri fırçalamak ve ağzı çalkalamak
  • Sık aralıklarla az miktarlarda yemek
  • Yeterli miktarda sıvı almaktır

Bazı kadınlar sert ve aromasız şekerler ile şekersiz sakız çiğnemenin yakınmaları azalttığını belirtmektedirler. Ekşi şekerler ve aromalı sakızlar ise tükürük üretimini arttırdığından önerilmez. Yine benzer şekilde kabak çekirdeği, beyaz leblebi, ayçekirdeği gibi çerezlerin de yakınmaları azalttığını belirten kişiler vardır.

İdeal olan üretilen tükürük sıvısını yutmaktır. Ancak aşırı miktarda olan tükrüğü yutmanın bulantıları arttırdığından yakınıyor ve sürekli tükürmek gereksinimi duyuyorsanız farkında olmadan fazla miktarda sıvı kaybettğinizi unutmamalı, sıvı alımınıza özen göstermeli ve bol su içmelisiniz.

Bebeğinizin gelişimi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmayan bu rahatsız edici durum genelde ilk trimesterin sonunda azalarak kaybolacaktır. Ancak tıpkı bulantı ve kusmalarda olduğu gibi çok az sayıda hastada durum gebeliğin ileri dönemlerine kadar devam edebilir.

Aşırı Tükürük Salgılamanın Sebepleri Nedir?

Tedavi

Hafif vakalarda tedavi gerekmeyebilir. Tedavi gerektiren vakalarda bir dizi seçenek mevcuttur.
·         Aşırı tükürüğe etki edebilecek ilaçları bırakmak veya değiştirmek
·         İltihap, enfeksiyon tedavi etmek ya da atel veya başka gereçler takmak için diş veya ortodonti tedavisi
·         Bademciklerin alınması (tekrar tekrar enfekte oluyorlarsa ve belirgin biçimde büyümüşlerse)
·         Glikopirolat veya skopolamin yaması. Bu ilaçlar tükürük salgılamayı destekleyen kimyasal bir haberciyi engeller. İdrar ve bulanık görüş gibi yan etkiler yaygındır ve genelde bu ilaçların kullanımını kısıtlar. Ayrıca, bu ilaçlar glokom gibi bazı durumları kötüleştirir.
·         Akupunktur (sadece kısıtlı çalışmalarda başarı bildirilmesine rağmen)
·         Botulinum toksin. Son çalışmalar Botulinum toksinin ana tükürük bezlerine enjekte edilmesinin aylarca aşırı tükürük salgılanmasını azaltabileceğini ileri sürüyor.
·         Radyasyon terapisi. Radyasyondan on veya daha çok yıldan sonra kanser riskini artırır. O yüzden, aşırı tükürük salgılama için radyasyon tedavisi genelde yaşlı insanlara uygulanır.
·         Tükürük bezlerine sinir desteğini kesintiye uğratma, tükürüğe yeniden yol çizme, tükürük kanallarını tıkama veya tükürük bezini alma ameliyatları. Bu seçeneklerin bazı komninasyonları etkili olabilir.
Bu tedavilerle birlikte gelişen bir risk, tükürük salgısının azalması ve ağız kuruluğu.
Aşırı tükürük salgılanma tedavisi, birçok sağlık uzmanının  yardımını gerektirebilir:
·         Konuşma ve yutkunma terapistleri
·         Diş hekimleri ve ortodontistler
·         Otolaringolojistler (kulak, burun ve boğaz doktorları)
·         Nörologlar
Doktorunuzla belirtileriniz ve daha önceden denediğiniz tedaviler hakkında konuşun. 

Nedir

Aşırı tükürük salgılama (ağzınızda aşırı tükürük salgılanması) genelde geçici bir sorundur ve nadiren endişe sebebidir. Normalde, tükürük bezleriniz günde yaklaşık 0,5-1,5 litre tükürük üretir. Ama yutkunma sık sık ve bilinçsiz olarak meydana geldiği için, genelde tükürüğü fark etmezsiniz. Ağzınızda aniden fazla tükürük birikirmiş gibi olursa tükürük bezleriniz olağandan daha fazla tükürük üretiyor (siyalore) veya yutkunmakta zorlanıyor olabilirsiniz. 

Sebepler

Aşırı tükürük salgılama, vücudunuzun tükürük salgısının bir artışından, yutkunma becerinizde bir azalmadan veya ağzınızda tükürük tutmaktan kaynaklanabilir.
Artan tükürük üretiminin sebepleri
·         Yeni veya iyi oturmayan protezler
·         Gastoözofegal reflü hastalığı (GERD)
·         Ağzınızda veya boğazınızda enfeksiyon
·         Klonazepam, klozapin, pilokarpin ve karbidopa-levodopa gibi ilaçlar
·         Hamilelik
·         Stomatit (ağzınızdaki mukoz zarların iltihaplanması)
Aşırı tükürük salgılanmasının nadir sebepleri şunlardır:
·         Arsenik zehirlenmesi
·         Yüz felci (yüz kaslarının zayıflamasına veya felcine neden olan bir durum)
·         Yemek borusu tıkanıklığı (hastanın yemek borusu düzgün olarak gelişmediğinde meydana gelen doğuştan bir hastalık)
·         Cıva zehirlenmesi
·         Kuduz (hasta hayvanların tükürüğünden insanlara geçen ölümcül bir virüs)
·         Frengi (genelde cinsel ilişki yoluyla geçen bakteriyel bir enfeksiyon)
·         Tüberküloz (akciğerlerinizi etkileyen bulaşıcı bir hastalık)
Yutma becerisinin azalması veya ağzınızda tükürük kalmasının sebepleri
·         Akut sinüzit
·         Alerjiler
·         Kronik sinüzit
·         Lenf bezi büyümesi
·         Dilinizi veya dudak hareketinizi etkileyen tümörler
Kas koordinasyonunu veya ağız boşluğunuzun işlevini etkileyen durumlar da yutkunma veya ağzınızdan tükürük boşaltma becerinizi azaltabilir. Bu durumlar şunlardır:
·         Amiyotrofik lateral skleroz (kas zayıflığına neden olan nörolojik bir hastalık)
·         Otizm
·         Beyin felci (vücut hareketlerini koordine etme becerinizi etkileyen bir hastalık)
·         Demans (bunama)
·         Down sendromu
·         Kırılgan X sendromu (bir tür kalıtımsal zeka geriliği)
·         Çoklu skleroz (vücudunuzun bağışıklık sisteminin sinirlerinizi kaplayan kılıfa saldırdığı bir hastalıktır)
·         Miyastenia gravis (bir kas zayıflığı hastalığı)
·         Parkinson hastalığı
·         İnme

Dr. Özer AKINCI

merhaba doktor bey.. sol kulağımın altındaki cene kemiğim geviş getirirken acıyor ve tükürüğüm de zaman zaman acı geliyor sebeb nedir acaba... devamı

Ağızda Tükürük Birikmesi Nedenleri ve Tedavisi

İnanması güç olsa da sağlıklı her yetişkin günlük 1 ila 1,5 litre civarında tükürük üretir ve normal olarak bu sıvıyı yuttuğuna hiç odaklanmaz. Ancak, tıp dilinde hipersalivasyon ismiyle bilinen aşırı tükürük salgılanmasından muzdaripseniz, sık sık yutkunma ihtiyacı hissedebilir ve ayrıca ağzınızdan salya akması gibi nahoş durumları deneyimleyebilirsiniz.

Tükürük üretimi ağız sağlığının önemli bir parçasıdır. Çünkü bu berrak sıvının dişlerimizi çürüklerden korumak, ağzımızı nemlendirmek, midemizin yiyecekleri daha kolay sindirmesine yardımcı olmak ve ağız kokusu bakterileriyle savaşmak gibi önemli görevleri var. Ancak, herhangi bir şeyin gereğinden çok fazla olması daha iyi sonuçlar doğuracağı anlamına gelmez. Zira, tükürük bezlerinin gereğinden fazla üretim yapması yalnızca rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda utanç verici ve hatta belki de altta yatan başka bir tıbbi durumun olduğunun işareti olabilir. Aşağıda, ağızda tükürük birikmesinin olası nedenlerini tartışıyor ve tedavi yöntemlerine değiniyoruz…

Makaleye Genel Bakış

Hipersalivasyon Nedir?

Tükürük bezlerinin gereğinden daha fazla tükürük üretmesi durumuna hipersalivasyon denir. Hipersalivasyondan muzdarip kişiler ağızlarında biriken fazla miktardaki tükürükten dolayı sürekli yutkunma ihtiyacı hissedebilir, konuşma zorluğu çekebilir ve ileri durumlarda ağızlarında sızan salya nedeniyle dudaklarında çatlaklar oluşabilir. Tüm bunlar, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmenin yanı sıra öz güven eksikliğine yol açabilir.

Öte yandan, hipersalivasyon başlı başına bir hastalık değil, çoğu zaman altta yatan başka bir durumun belirtisi olarak tanımlanır. Aşırı tükürüğe neden olan bu etkenler, takma diş kullanmaktan hamileliğe, reflüden yutma yeteneğinin azalmasıyla sonuçlanan kas kontrolü yitimine kadar pek çok etken nedeniyle ortaya çıkabilir.

Ağızda Tükürük Birikmesi Neden Olur?

Bebekler 1,5 – 2 yaşına gelene kadar ağız kaslarında tam olarak kontrol sahibi olmadıklarından yetişkinler gibi yutkunamazlar. Bu nedenle, uyku sırasında ve uyanıkken bebeklerin ağzında tükürük birikebilir ve bu sıvı salya şeklinde ağızdan akabilir. Bebeklerdeki bu durum normal kabul edilse de yetişkinlerdeki fazla tükürük salgılanması geniş yelpazede birçok etken nedeniyle ortaya çıkmış olabilir…

  • Asit reflü
  • Ağız veya boğaz enfeksiyonları
  • Hamilelik
  • Mide bulantısı
  • Takma diş kullanmak
  • Ağız içi hijyene dikkat etmeme
  • Çene problemleri
  • Antikonvülzan ve sakinleştirici ilaç kullanımı
  • Kuduz veya tüberküloz
  • Alerji
  • Zehirli böcek ısırıkları ve zehirli mantarlar
  • Civa gibi toksin maddelere maruz kalma
  • B3 (niasin) vitamin eksikliği

Ağızda tükürük birikmesi yukarıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa, bunların tedavisiyle birlikte kendiliğinden geçer. Ancak, ağızda tükürük birikmesi sürekli olarak devam ediyorsa bu duruma kas kontrolünü (yutkunmayı) etkileyen kronik sağlık koşullarının neden olabileceğini bilmek önemlidir. Bunlar:

  • Parkinson hastalığı
  • Amyotrofik lateral skleroz (ALS)
  • Maloklüzyon (dişlerin kötü kapanma durumu)
  • Yüz sinir felci
  • Zihinsel engelli olmak
  • Serebral palsi (fetal dönemle 5 yaş arasında oluşan beyin hasarı)
  • Down sendromu
  • Felç

Ağızda Tükürük Birikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipersalivasyon tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doktorunuz, aşırı tükürük üretiminizin diş çürüğü veya diş eti iltihabı gibi bir nedenden kaynaklandığını düşünüyorsa sizi diş hekimine yönlendirebilir. Ayrıca, limon veya sirke gibi ağız sulanmasına neden olabilecek asidik gıdaların tüketimini sınırlandırmanız konusunda öneride bulunabilir.

Doktorunuz ayrıca antikolinerjik ilaçlar reçeteleyebilir veya yüz kaslarını sıkılaştırarak salya akmasını engelleyen botulinum toksini (Botoks) yapılmasını tavsiye edebilir. Ancak, botoks uygulamasının etkilerinin geçici olduğunu ve birkaç ay sonra yeniden yapılması gerekeceğini bilmek önemlidir.

Daha ileri vakalarda doktorunuz tükürük bezlerine cerrahi müdahale seçeneğini düşünebilir. Ayrıca, tükürük bezlerine radyasyon tedavisi uygulamak bir başka seçenektir.

Aşırı tükürük sorununuz varsa bol su içmeyi ihmal etmeyin. Ek olarak, dişlerinizi fırçalamanız ve ağız gargarası kullanmanız ağzınızı geçici olarak kurutarak tükürük birikmesini nispeten engelleyebilir.

Ağızda Tükürük Birikmesi Nasıl Geçer?Ağızdan Salya AkmasıFazla Tükürük Gelmesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası