en iyi doğum kontrol hapı 2019 / Doğum kontrol haplarında yaşanan fahiş fiyat artışı tartışma yarattı

En Iyi Doğum Kontrol Hapı 2019

en iyi doğum kontrol hapı 2019

Bir ay etkili doğum kontrol hapı (Bir ay midede kalıyor)

Midede deniz yıldızı gibi açılıyor, her gün ilaç almaya gerek kalmıyor.

ABD'de bir ay boyunca etkili olan kadınlar için doğum kontrol hapı üretildi.

İcat, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü uzmanlarına ait.   

Hap çalışmasına imza atan uzmanlar, hapın midede eriyen jelatin bir çepere sahip olduğunu, geliştirilen sistemin deniz yıldızını andırdığını söylülor. Açılan 6 kolu sayesinde midede kalan hap, bir ay boyunca gerekli dozu sağlıyor.

Özel doğum kontrol hapı, mideden çıkmayacak kadar büyük. Ancak tıkanmaya yol açmayacak kadar küçük ve ince.

Mevcut doğum kontrol haplarınınsa her gün alınması gerekiyor. Unutulan ilaçlar istenmeyen hamileliklerle sonuçlanabiliyor.

UZUN SÜRELİ İLAÇ ALIMLARINDA VE HIV TEDAVİSİNDE DE KULLANILABİLİR

ABD'de geliştirilen sistemin uygulama alanları, doğum kontrolü ile sınırlı değil.

Sistemin uzun süreli ilaç alımlarında da işe yaradığını belirten uzmanlar, sistemi HIV tedavisinde de kullanmanın mümkün olduğunu, hatta hem doğum kontrol hem de HIV korumasını tek bir hapta birleştirebileceklerini belirtiyor. 

Test aşamasındaki sistemin kısa süre içinde piyasaya sunulması hedefleniyor.

Doğum kontrol hapları intihara mı sürüklüyor?

Hayatımın sadece bir bölümünde doğum kontrol hapı kullandım. 20'li yaşlarımın başındaydım ve nedensiz yere ağlıyordum. Otobüsü kaçırmak benim için dünyanın sonuydu. Ama insanın başından geçenler bilimsel açıklama yerine geçmez. Genç bir öğrenci olarak sınavlar yaklaştığı için aşırı strese girmiş de olabilirdim.

Ancak depresyonla hormonla hamilelikten korunma arasında bağlantı olduğunu gösteren bilimsel araştırmalar da var. Bu çalışmalardan biri yılında Danimarka'da yapıldı. Araştırma için 15 ile 34 yaşları arasındaki bir milyondan fazla Danimarkalı kadının 13 yıl boyunca sağlık verileri toplanmış.

Yapılan değerlendirmede östrojen ve progesteron karışımlı doğum kontrol hapı alan kadınların hormonlu doğum kontrolü yapmayanlara oranla yüzde 23 oranında daha fazla  antidepresan kullandıkları ortaya çıkmış. Sadece progesteron içeren hapları kullananlarda bu oran yüzde 34'e çıkmış. 20 yaşından gençlerin doğum kontrol hapından diğer yaş gruplarına göre daha fazla olumsuz etkilendikleri de araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor.

Hasretle beklenen araştırma

Biz kadınların dengesiz olmadığımızı ve hapın gerçekten duygularımızı olumsuz etkilediğinin araştırmayla kanıtlanmış olduğunu görmek beni sevindirdi.

Böylesine kapsamlı bir araştırma yapılabilmesinin sırrı Danimarka'da herkesin elektronik sağlık dosyasının olmasında yatıyor. Bilim insanları anonimleştirdikleri kadınların sağlık kayıtlarına kolayca ulaşabilmişler. Ancak veriler doğum kontrol hapının depresyonun ya da diğer psikolojik sorunların nedeni olduğunu kanıtlamıyor. Sadece doğum kontrol hapıyla antidepresanların sıklıkla birlikte kullanıldığının kanıtı yerine geçiyor. Aynı araştırmacı grubu yılında da hormonlu doğum kontrolü ile intihar arasındaki bağlantıyı araştırmış.

Araştırmaya sağlık kayıtları 8,5 yıl öncesine kadar izlenebilen, ile yılları arasında 15 yaşını doldurmuş ve hormonlu korunma yapmamış yarım milyon kadın dahil edilmiş. Sonuç, hormonlu doğum kontrolü yapanlarda intihar riskinin bu yönteme başvurmayanlardan üç kat fazla olduğunu gösteriyor. İlk intihar girişiminde bulunma riski de doğum kontrol hapı alanlarda bir kat fazla çıkmış. Depresyon gibi intihara da en fazla 20 yaşın altındakilerde rastlanıyor. İki araştırma arasındaki bir diğer benzerlik de hapın sorun yarattığı kadınlara sunulan alternatif yöntemlerin zihinsel sağlığı daha fazla etkilediği.

Verhütung Pflaster Patch Medical Patch

Hormonun etkisi sınırlı kalmıyor

20 yaşında hapa alternatif ararken doktorum bana, lokal etkisi olan hamileliği önleyici spiral tavsiye etti. Ama bu bana inandırıcı gelmiyor. Çünkü kadının regli ve hormon dengesi beyinden yönetiliyor. Ayrıca hormonları organlara kan taşıyor. En çok kan pompalanan organlardan biri de zaten rahim. Dolayısıyla spiral de düşük dozda da olsa hormonu bütün bedene salgılıyor.

Doğum kontrol hapı ile zihin sağlığı arasındaki bağlantının en sorunlu yanı her kadının farklı tepki göstermesi. Bazı kadınlar hormona aşırı duyarlı tepki verirken, diğerlerinde doğum kontrol hapının herhangi bir etkisi olmuyor. yılındaki bir ankete katılan 3 bin kadının yüzde 94'ünün doğum kontrol hapından memnun olduğu ortaya çıkmıştı.

Danimarka'da yapılan araştırma da bu anketin sonuçlarıyla örtüşüyor. Doğum kontrol hapı kullananlarda depresyon ve intihar riskinin daha fazla olduğu doğru. Toplamda ise risk son derece düşük sayılır. yılındaki araştırmaya göre hap kullanmayan 10 bin kadından sadece 30'una depresyon teşhisi konmuş. Doğum kontrolünü hormonla yapan 10 bin kadından 45'inde depresyon teşhis edilmiş.

Doğum kontrol haplarına dikkat!

Her kadının tepkisi farklı oluyor

Gençliğimde geçirdiğim tecrübelerden sonra hormonu bırakıp doğal korunma yöntemlerine geçtim. Doğal korunmanın da tabii öncelikle güvenlik açısından bazı riskleri var. Ama hiç olmazsa artık otobüs duraklarında iki göz iki çeşme ağlamıyorum. Nihayetinde kendisi için en uygun olan yönteme kadın kendi karar vermeli. Hormonla korunduğu için kendini iyi hissetmeyen kadın mutlaka hekime başvurmalı.

Doğum kontrol hapı depresyon ve intihar dışındaki risklerden de sorumlu olabiliyor. Örneğin damar tıkanması, kanser ve cinsel içgüdünün zayıflaması gibi.

Sophia Wagner

© Deutsche Welle Türkçe

Bize yazın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası