halkalı sofya tren bileti al / TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü

Halkalı Sofya Tren Bileti Al

halkalı sofya tren bileti al

İstanbul-Sofya tren seferleri ne zaman başlıyor? İstanbul-Sofya tren seferleri kalkış saati ve bilet &#;creti!

20 Şubat tarihinden itibaren İstanbul (Halkalı)-Sofya arasında her gün karşılıklı olarak sefere konulan İstanbul Sofya Ekspresi, koronavirüs nedeniyle 11 Mart tarihinden itibaren geçici olarak durduruldu. Pandeminin hafif seyri göz önünü alınarak İstanbul-Sofya tren seferlerinin yeniden başlayacağı açıklandı.

İSTANBUL-SOFYA TREN SEFERLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık ve Bulgaristan Demiryolları ile yapılan görüşmeler sonucunda İstanbul Sofya Ekspresi’nin 25 Nisan’dan itibaren İstanbul’dan (Halkalı), 26 Nisan’dan itibaren de Sofya’dan ilk seferlerine başlaması yönünde karar alındığı belirtildi.

İSTANBUL-SOFYA TREN SEFERLERİ KALKIŞ SAATİ

İstanbul Sofya Ekspresi İstanbul’dan 'ta kalkacak, Sofya'ya 'te varacak. Sofya'dan 'da hareket edecek, İstanbul'a 'te ulaşacak. İstanbul (Halkalı)-Provdiv (Filibe)-Sofya güzergahını izleyen İstanbul Sofya Ekspresi İstanbul’dan Sofya'ya 11 saat 55 dakikada, Sofya'dan İstanbul'a ise 11 saat 4 dakikada varacak.

İSTANBUL-SOFYA TREN BİLETLERİ NEREDEN ALINACAK?

Tren biletleri ise İstanbul'da Sirkeci ve Halkalı ile Ankara, Eskişehir'deki gişelerden satın alınabilecek. İstanbul-Sofya tren seferi biletleri internetten alınamıyor.

İSTANBUL-SOFYA TREN SEFERİ GÜZERGAHI

Halkalı               

Çerkezköy                         

Alpullu               

Edirne                

Kapıkule              

Svilengrad         

Dimitrovgrad                 

Plovdiv              

Pazarcık                           

Sofya

9 Maddede Sofya Ekspresi

İçindekiler

Türkiye, demir yolu ağları ve tren yolculuğu bakımından zengin bir alt yapıya sahip. Yurdun dört bir yanına hızlı tren, hızlandırılmış tren ya da normal mavi tren ile yolculuk yapılabildiği gibi, tren ile yurt dışı seyahati de gerçekleştirilebilmektedir. Bu kapsamda tren ile Avrupa’ya gitmek isteyenlerin tercih edeceği hat Sofya Ekspresi oluyor. İstanbul’dan başlayıp, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya kadar uzanan Sofya Ekspresi, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan tek tren hattı olması ile de dikkat çekiyor.

sofya-ekspresi-5

Avrupa topraklarına tren hattı ile adım atmanın birçok avantajı bulunuyor. Bunlardan ilki, İstanbul Halkalı Garı’ndan başlayıp, Sofya Tren Garı’na varıncaya kadar yaklaşık 10 durakta duruyorsunuz. Halkalı’dan civarında kalkan tren, sabah civarında Sofya’ya varmış oluyor. Karşılıklı seferin olduğu hatta, akşam ’da Sofya’dan kalkan tren de, sabaha karşı gibi Halkalı Tren Garı’na gelmiş oluyor.

Sofya Ekspresi ile isterseniz Romanya’nın Bükreş kentine kadar da gidebilirsiniz. Yolculuğunuz sırasında herhangi bir durakta tren yolculuğuna son verip Yolcu&#;ın araç kiralama seçenekleriyle dünyanın ülkesinde kolayca araç kiralayabilirsiniz.

İstanbul Sofya Ekspresi İstasyonlar ve Kalkış Saatleri

Bu keyifli yolculuk sırasında, Halkalı kalkışlı tren 10 istasyonda durarak Sofya’ya varıyor. Tren’in durduğu istasyonlar ve bu istasyonlardan kalkış saatleri şu şekilde:

Duraklar Kalkış Saatleri
Halkalı
Çerkezköy 
Alpullu
Edirne 
Kapıkule
Svilengrad
Dimitrovgrad
Plovdiv 
Pazarcık
Sofya 
Duraklar Kalkış Saatleri
Sofya
Pazarcık
Plovdiv
Dimitrovgrad
Svilengrad
Kapıkule
Edirne 
Alpullu
Çerkezköy
Halkalı

Sofya Ekspresi’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi de, yolculuğun büyük bir kısmının gece yapılıyor olması. Günü birlik bir gezi için dahi Sofya’ya gitseniz, yolculuk için gün kaybetmemiş olacaksınız. Sabah ’dan itibaren Sofya sokaklarında gezmeye başlayabilirsiniz.

sofya-ekspresijpg

Sofya Ekspresi ile Bükreş’e kadar gitmek isterseniz de, trenin durakları ve kalkış saatleri şu şekilde:

Halkalı &#; Bükreş seferi
DuraklarKalkış Saati
Halkalı
Çerkezköy
Alpullu
Edirne
Kapıkule
Svilengrad
Dimitrovgrad
Stara Zagora
Veliko Tarnovo
Gorna Oryahovitsa
Russe
Videla
Bükreş
Bükreş-Halkalı Seferi
DuraklarKalkış saati
Bükreş
Videla
Russe
Gorna Oryahovitsa
Veliko Tarnovo
Stara Zagora
Dimitrovgrad
Svilengrad
Kapıkule
Edirne
Alpullu
Çerkezköy
Halkalı

 

Tren yolculuğu zaman açısından, uçak ve otobüs yolculuğuna göre daha uzun sürüyor. Ancak, tren yolculuğu, en ekonomik ulaşım  araçlarından biridir. Bu yüzden Sofya’ya tren ile giderken, hem yollarda konaklama parasından hem uçak parasından karlı olmuş oluyorsunuz.

Sofya Ekspresi Vagon Özellikleri

Sofya Ekspresi&#;nde iki türlü vagon bulunmakta. Kuşetli ve yataklı vagon olarak ayrılan bu vagonlar içerisinde daha rahat bir yolculuk yapmak istiyorsanız yataklı vagonu tercih edebilirsiniz.

sofya-ekspresijpg

Kuşetli vagonlar, 4 ya da 6 kişilik kabinlerden oluşuyor. Her ikisinden de bilet alma imkanınız bulunuyor. Koltukları açarak ranza şekline getirip, yatak niyetine kullanabilirsiniz. 6 kişilik olanlar konfor açısından pek iç açıcı görünmüyor. Bu yüzden 4 kişilik olanları tercih etmenizi öneririz.

Yataklı vagonlar ise, 2 kişilik özel kabinlerden oluşuyor. Bu vagonların içerisinde ranza şeklinde yatağınız, buzdolabı, askılık, ayna, priz, terlik, havlu, küçük çalışma masası gibi ihtiyacınız olan hemen her ürünü bulma şansınız var. İki kişilik bu kabinleri tek kişi farkı ödeyerek de alabilir, tek başınıza konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.

İster 4 ve 6 kişilik ister de iki kişilik vagonlar olsun, buralarda özel tuvalet bulunmuyor. Vagonlardaki ortak tuvaletler kullanılıyor.

Sofya Ekspresi Nasıl Daha Konforlu Hale Getirilir?

Sofya Ekspresi tren yolculuğunuzu konforlu hale getirmenizin yolu, yataklı vagonları seçmekten geçiyor. Gezi programına iki kişi gidiyorsanız, o zaman iki kişilik yataklı vagonlardan bilet alabilirsiniz. Yine tek kişi gitmeyi planlıyorsanız da bu iki kişilik vagonda fark vererek, tek kişi kalabilirsiniz.

Daha kalabalık bir grup ile gidiyorsanız o zaman da ister 4 kişilik vagonlardan alabilirsiniz isterseniz de iki kişilik vagonlarda kalabilirsiniz. Yolculuğunuzun yaklaşık 10 saat süreceğini düşündüğünüz zaman, tanımadığınız bir kişi ile bu kadar saat yolculuk yapmak istemeyebilirsiniz. Ayrıca 10 saat boyunca daha rahat hareket etmek, gerektiğinde uyuyup dinlenmek için iki kişilik vagonlarda bulunmanız ya da 4 kişinin hepsinin aynı vagonda bulunması daha doğru bir seçim olacaktır. 6 kişilik kabinler bu yüzden sizin rahat davranmanıza engel olabilir.

Yataklı vagonda gitmeyi tercih ettiğiniz için Sofya’ya gidişte ya da Sofya’dan dönüşte yorgunluk hissetmeyeceksiniz. Burada rahat rahat dinlenme fırsatı bulabilirsiniz.

Hayatımızın olmazsa olması telefonlar ve tabletlerin şarjı için de vagonlarda bulunan prizleri kullanabilirsiniz. Bu noktada bir sorun yaşamazsınız.

Sofya Ekspresi Fiyatları

sofya-ekspresijpeg

Tren yolculuğunun en ekonomik ulaşım aracı olduğunu söylemiştik. Halkalı-Sofya Ekspresi tek taraflı gidiş ücreti, 4 kişilik kuşetli vagonda kişi başı 31,12 Avro olarak belirlenmiştir. Kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilen 2 kişilik yataklı vagonda kişi başı 36,12 Avro, 1 kişilik yataklı vagonda ise tek kişi 66,68 Avro olarak belirlenmiştir.

Halkalı-Bükreş parkuru için de fiyatlar 4 kişilik kuşetli vagonda kişi başı 51,20 Avro olarak belirlenmiş durumda.

Uçak fiyatları ile karşılaştırıldığı zaman gerek Sofya hattı gerekse de Bükreş hattı gerçekten çok uygun fiyatlar ile seyahate imkan tanımaktadır.

Tren Yolculuğu Interrail Pass ile Daha Ekonomik 

Avrupa Birliği üye ülkeleri, tren yolculuğunu daha cazip hale getirmek için Interrail Pass uygulamasını hayata geçirmiştir. Her yaştan vatandaşın en ekonomik şekilde ulaşım imkanını tanıyan bu göster-geç bilet türü, Türkiye’de Sofya Ekspresi’nde de kullanılabilmektedir. Bu bilete sahipseniz İstanbul’dan Sofya’ya gidebilir, oradan da yine isterseniz başka tren yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Interrail Pass biletlerden sürekli Pass olanlar: 15 günlük, 22 günlük, 1 aylık, 2 aylık, 3 aylık  olarak satılmaktadır.

Flexi Pass olanlar ise, 1 ay geçerlilik süresi içerisinde 4 gün geçerli, 5 gün geçerli, 7 gün geçerli olan ile 2 ay geçerlilik süresinde 10 gün geçerli ve 15 gün geçerli olacak şekilde kullanımda. Seyahat sıklığınıza göre bu bilet türlerinde de istediğinizi seçebilirsiniz.

İstanbul Sofya Ekspresi Biletleri Nereden Alınıyor?

Sofya Ekspresi biletini, internet üzerinden alma şansınız yok. Bunun için TCDD’nin uluslararası gişelerini tercih etmeniz gerekiyor. Bu gişeler, İstanbul’da Halkalı, Sirkeci ve Söğütlü Çeşme istasyonları ile Ankara, Eskişehir, Kayseri, İzmir, Denizli, Sivas, Elazığ, Malatya, Muş, Tatvan, Van, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep, Afyon, Pullu, Çerkezköy, Edirne, Kapıkule garlarında bulunuyor. Biletinizi tek yön alabileceğiniz gibi, gidiş dönüş şeklinde de temin edebilirsiniz.

İlk Durak Halkalı Garı&#;na Ulaşım

Sofya Ekspresi’nin ilk durağı olan Halkalı Garı&#;na ulaşım için çeşitli yöntemler mevcut. İstanbul’da yaşıyorsanız kendi ulaşım imkanlarınız ile gidebilirsiniz. Yolcu&#;ın İstanbul araç kiralama seçeneklerini inceleyerek dilediğiniz aracı 1 dakikada kiralayıp ulaşım sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak, İstanbul dışından geliyorsanız, tren ile geldiğinizi düşünürsek, treniniz Sirkeci Garı’na gelmekte. Sirkeci Garı’nın hemen yanından TCDD’nin kendi servisleri var sizi Halkalı Garı’na kadar götürüyor. En mantıklı ve risksiz ulaşım yöntemi bu olabilir. Çünkü bu servisler Halkalı Garı’na varmadan, oradaki tren hareket etmiyor. Böylece İstanbul’un yoğun trafik çilesine takılmamış olursunuz.

Servis yerine kendi imkanlarınız ile otobüsle gitmeyi düşünürseniz o zaman Marmaray Yeni Kapı otobüslerini kullanabilirsiniz. Ancak bu otobüsler ile trafikte geç kalabilme ihtimaliniz olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Sofya Ekspresi ile Yolculuk Nasıl? 

TCDD’nin en çok dikkat ettiği hususlardan biri de, temizlik konusu. Özellikle uzun süren yolculuklarda yataklı vagonlarda nevresimler ve yastık yüzleri sürekli değiştirilmekte ve daima temiz tutulmaya çalışılmaktadır. Bunun için Sofya Ekspresi’ndeki nevresimler ve yastık yüzleri kişiye özel olarak kullandırılmakta. Hijyen noktasında bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz.

sofya-ekspresijpg

Yine vagonu bir otel gibi düşündüğünüz zaman, çöplerinizi atabileceğiniz bir  çöp kovası bulunuyor. Ancak bu kova biraz küçük olduğu için yanınızda çöplerinizi atabileceğiniz bir poşet bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.

Tren yolculuğu esnasında güvenlik açısından da sorun yaşayacağınız bir durum yok. Ancak güvenlik meselesi, yolculuk esnasında yanınızda bulunan kişiler ve sizin dikkatli olmanız ile ilgili olan bir konu. Bulgaristan sınırlarında özellikle hırsızlık olaylarının yaşandığı bilinmektedir. Bunun için yanınızda bulunan özel eşyalarınıza ve çantanıza sahip çıkmanız önemli. Vagonlardaki kabinleri içerisinde iken kilitleyebilme imkanına sahipsiniz. Böylece bir sorun yaşamazsanız ancak, dışarıya çıktığınız zaman dışarıdan kitleme imkanı olmadığı için önemli eşyalarınızı yanınıza almanız sizin yararınıza olacaktır.

Yemek ve sigara konusunda biraz mustarip olabilirsiniz. Vagonlarda sigara içilmediği için yalnızca trenin durduğu duraklarda sigara içebiliyorsunuz.

Yemek konusunda da trende yemekli vagon yok. Bunun için 10 saatlik yolculuğunuzu düşünerek, yemek hazırlığınızı yapmanız, yanınıza atıştırmalık bir şeyler almanız iyi olacaktır. Trenin mola verdiği istasyonlarda yemek yeme imkanınız var yine de bu bir risk. Yemek yeme yerleri kapanmış olabilir, yemek yerken treni kaçırma ihtimaliniz olabilir. Bunları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Sofya Ekspresi Pasaport Kontrolü

Daha önce Sofya Ekspresi ile yolculuk yapanlarda bilecektir ki, bu yolculuğun hiç sevilmeyen yanlarından bir tanesi Kapıkule geçişinde yapılan pasaport kontrolüdür. Kapıkule Tren Garı’nda mola veren trenden inerek, gümrük gişesine geçmeniz ve burada pasaport kontörlü yaptırmanız gerekiyor. Uçaklarda ödenen yurt dışı çıkış harcı pulunu burada da ödemek durumundasınız. Bu işlem sırasında çok sıra olabileceğini tahmin edersiniz. Onun için yurt dışı çıkış pulunuzu önceden alıp, yanınızda bulundurmanızda fayda var. Bankalardan TL karşılığında bu pulu alabilirsiniz.

Bu işlemlerinizi hallettikten sonra, gümrük polislerinin gönüllerince arama yapmasını beklemek durumundasınız. Belki saatlerce süren bu arama sonrası yolculuğunuz kaldığı yerden keyifli bir şekilde devam ediyor.

 

Bulgaristan Gezilecek Yerler: Bulgaristan Hakkında Bilgiler

Sofya Treni

Trenden manzara

Trenden manzara

Trenden Bulgaristan ovaları

Trenden Bulgaristan ovaları

Geçtiğimiz haftasonu yataklı tren ile Bulgaristan&#;ın başkenti Sofya&#;ya gittik ve yataklı tren ile yolculuk yapmaktan ailecek inanılmaz çok keyif aldık. Bu yazımda sadece tren ile seyahat konusunu yazacağım. Çünkü yazmak istediğim o kadar çok şey varki, Sofya ya da Bulgaristan ile ilgili konular araya karışmasın istedim. Bir sonraki yazımda da Sofya&#;yı anlatırım.

Öncelikle trenle yolculuk etmek bence seyahat türleri içinde en medeni olanı. Çünkü hareket kısıtlamanız yok, trende istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Uçak ya da karayoluna göre size ayrılan alan çok daha fazla. Trenler pek az rötar yaparlar, zamanında kalkar ve varacakları noktaya da yine zamanında varırlar. Ayrıca trenlerin kalkış ve varış noktaları da şehir merkezleri olduğu için, vardığınız şehirde tekrar uzun bir yolculuk yapmanıza gerek kalmıyor. Şehrin tam kalbine inmiş oluyorsunuz  (bu söylediğim Türkiye dışında, İstanbul&#;da maalesef Sirkeci ve Haydarpaşa şu anda kullanılmadığı için şehrin kalbine inemiyorsunuz).

Benim trene olan bu ilgimden dolayı, hep trenle uzun bir yolculuk yapma hayalim vardı. Çocukların da trenle yolculuk yapmaktan çok hoşlanacaklarına emindim. Nitekim sonuç tam tahmin ettiğim gibi oldu. Geçen sene TCDD&#;nin Bulgaristan&#;a sefer yapmaya başladığını öğrendiğimde ben de hemen plan yapmaya başladım, ama planlarımızı ancak bu hafta sonunda gerçekleştirebildik.

TCDD trenle yolculuk yapılmasın, bilet alınamasın diye her türlü zorluk ve bilgi gizliliği yapmayı denemiş ve bunu da başarmış. Ama bizden kaçamadılar 🙂

İnternet üzerinden bırakın bilet almayı bilgi dahi alamıyorsunuz. Ben önce bilgi sonra da bilet almak için epeyce uğraştım, çok zaman harcadım ve çok yol kat ettim. Burada bunları yazmayacağım, sadece size nasıl yapabileceğinizi anlatacağım. Öncelikle biletleri sadece TCDD&#;nin Sirkeci Garı&#;ndaki Uluslar arası Bilet Gişesinden ya da Halkalı Gişesinden alabiliyorsunuz. Haydarpaşa ya da başka hiçbir satış noktasından ya da online/telefon ile vs alamıyorsunuz.

Tren biletiniz birinci mevkide yataklı olabilir, ki bu durumda kabinde ranza şeklinde iki yatak ve karşısında mini bir lavabo, buzdolabı ve masa yer alıyor. Ya da ikinci mevkide kuşetli diye adlandırılan bölümden bilet alabiliyorsunuz. Bu durumda kabinde karşılıklı ranzaya dönüşen ve 4 yatak olan bir kabinde yolculuk edebiliyorsunuz. Bu durumda oda içinde buzdolabı, lavabo ve minik masa olmuyor. Ama her durumda tuvaletler vagonun her iki başında yer alıyor (biri alaturka, diğer tuvalet de alafranga) ve tuvalete gitmek için kabin dışına çıkıyor ve ortak kullanılan tuvalete ulaşıyorsunuz. Bizim gidiş ve dönüş yolculuklarımızda 8 kabin olan vagonlarda sadece 3 kabin doluydu, yani tren oldukça boştu ve bu nedenle tuvaletin ortak kullanılmasından rahatsız olmadık, temizlik konusunda da sorun yaşamadık. Biz 4 kişilik bir aile olduğumuz için, içinde 4 yatak olan kabini tercih ettik, yani ikinci mevkide yolculuk ettik.

 

Kuşetli Vagon

Kuşetli Vagon

Trende yapılacak aktivite çok

Trende yapılacak aktivite çok&#;

 

Yataklı vagon

Yataklı vagon

1. Mevki

1. Mevki

Biletler Euro ile satılıyor, aşağıdaki euro cinsinden bilet ücretlerini açıkladım:

Sofya Halkalı (tek yön) tek kişi 1. mevki  Euro, 2. mevki : 18,48Euro. Ayrıca 4 kişilik kuşetli vagonda kişi başı gecelik ücret 10 Euro. Bilet ücretleri çocuklar için yarı fiyatı, ancak kuşet ücreti tam olarak ödeniyor. Bizim bileti aldığımız zaman TCDD kuru 4,6&#;dan hesaplamış. Biz toplamda 2 çocuk, 2 yetişkin için TL ödedik.  Kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor ve eğer yolculuk tarihlerinizde bir değişiklik olursa bir sefere mahsus biletinizi değiştirebiliyormuşsunuz. Bilet gişesindeki görevliden aldığım bilgi bu şekilde.

Trenler her akşam &#;da Halkalı&#;dan ve karşılık olarak da &#;da Sofya&#;dan hareket ediyor.

Halkalı istasyonu ulaşım olarak çok zor bir noktada. Akşam &#;da Sirkeci&#;den kalkan bir otobüs servisi ile Halkalı&#;ya gelebilirsiniz. Halkalı&#;ya aracınız ile gelirseniz yakında bir otopark yok. Taksi ile gelirseniz de, dönüşte Halkalı&#;ya indiğinizde taksi bulamama ihtimaliniz çok yüksek. Otobüs durakları da istasyondan metre ileride. İstasyon şu anda inşaat halinde olduğu için şantiyenin içinden geçerek yaklaşık metre çamurlu, ıssız ve karanlık bir yoldan yürümeniz gerekiyor. Labirent şeklinde yapılmış, kenarları inşaat paravanları ile kapalı dar bir yaya yolu ile trene ulaşabiliyorsunuz. Tekerlekli bavulun tekerlekleri bile bu yolda çalışmıyor. Öncelikle bu durum sizi hayal kırıklığına uğratmasın ve bu manzara karşısında yolculuğunuza mutsuz başlamayın. Biz ailecek söylene söylene bu yolu geçtik ama moralimizi bozmadık.

 

Trende yemek vagonu yok, hatta sadece 2 vagon var, biri kuşetli kabinlerin olduğu 2. mevki vagon, diğeri de yataklı denilen seafoodplus.info vagon. Halkalı İstasyonda da su dahi alabileceğiniz bir nokta yok. Dediğim gibi tamamen bir inşaat şantiyesi şeklinde. Sadece inşaat işçileri ve birkaç tren görevlisi var. Bu nedenle önceden tedarikli gelmekte fayda var. Tren hareket etmeden önce her yolcu için ml&#;lik bir su, bir kutu meyve suyu ve bir paket bisküvi veriyorlar. Hiç yoktan iyi ama trenin içi sıcak oluyor ve insan su içmek istiyor, bize bu miktar yetmedi, bu nedenle iyiki yanımıza baştan su almıştık.

jpg

 

Ayrıca tren hareket etmeden her yolcu için bir alt çarşaf, bir yastık kılıfı ve bir üst çarşaf veriliyor. Bunlar yıkanmış ve naylon torba içerisinde getiriliyor. Ayrıca birer tane de battaniye veriyorlar. Battaniyeler kalın ve kabin içindeki dar yataklara göre oldukça havaleli. Battaniyeleri size verilen üst çarşafa sararak bir paket halinde kullanabilirsiniz. Aksi halde herkesin kullandığı, trende her yere değmiş battaniyeyi kullanmak insanın pek içine sinmiyor. Ama şunu da söylemeliyim yazın giderseniz böyle bir sorununuz olmaz. Bir de trenin içi oldukça sıcak oluyor. Battaniye kullanmadan da yolculuk etseniz bence üşümezsiniz.

jpg

 

 

Trende bindiğinizde bilet görevlisi biletlerinizi kontrol ediyor ve hatta biletlerin arkasında kontrol ettiğine dair tarih ve kendi imzasını atıyor. Ayrıca isim ve pasaport numaralarının olduğu bir de liste hazırlıyor, daha sonra Türk Polisi bu liste üzerinden trendeki yolcuları kontrol ediyor.

Tren Halkalı&#;dan hareket ettikten sonra Kapıkule&#;ye kadar 3 istasyonda duruyor. Kapıkule&#;den sonra da Sofya&#;ya varana kadar 4 istasyonda duruyor. Bu istasyonlarda inen ve binenler olabiliyor. Bu durumun uykunuzu kaçırmasına izin vermeyin. Kapıkule&#;ye vardığınızda pasaport kontrol için trenden inmeniz gerekiyor. Gece &#;de yataktan çıkıp, uykunuzu açıp sınır polisinin karşısına geçiyorsunuz. Neyseki trende az sayıda insan olduğu için kuyrukta fazla beklemeniz gerekmiyor. Normal, heryerde olan bir pasaport işleminden sonra tekrar trene biniyorsunuz, ama tren hemen hareket etmiyor, 1 saat burada bekliyor. Görevlilerin bize aktardığına göre Türkiye sürekli yaz saati uygulamasına geçip, 1 saat geride kaldığından bu yana kalkış-varış saatlerini denk getirebilmek için tren yolda 1 saat duraklıyormuş.

Kapıkule&#;den hareket ettikten kısa bir süre sonra da Bulgar sınırını geçiyorsunuz ve trene Bulgar Polisler biniyor. Önce kabinlerin içini kontrol ediyorlar ve pasaportları topluyorlar. 15 dakika sonra da pasaportları mühürlenmiş olarak geri getiriyorlar. Bazen soru ile pasaport sahibinin siz olduğunu kontrol ediyorlar. Ama bizim kızlar bu sırada uyuduğu için, çocukları hiç rahatsız etmeden, uyandırmadan, hatta yüzlerine bile bakmadan kontrol ettiler. Bunu görünce, keşke Türk Polisi de bu şekilde kontrol etse diye düşündüm. Çünkü bu şekilde kabinde başka kimse olup olmadığını da kontrol etmiş oluyorlar. Türk Polisi tren içini kontrol etmediği için bence bir risk almış oluyor, hem de kendi vatandaşına zorluk yaşatmış oluyor.

Tüm kontroller bittikten ve tüm istasyonlarda durduktan sonra yerel saatle, &#;da tren Sofya Merkez İstasyon&#;a varıyor. Buradan otobüs, tren, tramvay ya da taksi ile gideceğinize yere gidebilirsiniz. İstasyondaki döviz bürosundan Bulgar Leva&#;sı alabilirsiniz.

 

Sofya&#;dan İstanbul&#;a dönüşte de gidiş yolculuğuna benzer bir yolculuk oluyor. Tren  akşam &#;de Sofya&#;dan hareket ediyor ve saat gibi Halkalı&#;ya varıyor.

Yine yoldaki istasyonlarda duruyor, sınırda her iki ülkenin polisleri pasaport kontrolü yapıyor. Bulgarlar yine trenin içinde kontrol yapıyor ama Türk tarafından trenden iniyorsunuz. Bizim dönüş yolculuğumuzda Türk sınırında kontrol sırasında hem Halkalı-Sofya treni, hem de Sofya-Halkalı treni aynı anda istasyonda durmuştu ve yolcular karışık olarak sıraya girmişlerdi. Bu sırada bir karışıklık olmaması için dikkatli olmakta fayda var.

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir