bisiklet alırken kadro boyu / Bisiklet Kadro Boyu Hakkında - Bisiklet ve Motosiklet - Oto Club Türkiye

Bisiklet Alırken Kadro Boyu

bisiklet alırken kadro boyu

ÇOCUK BİSİKLETİ! DOĞRU BİSİKLETİ NASIL BULABİLİRSİNİZ?

“Bisikletin yaşı olmaz” diyerek başlarsak çok mu klişe olur? Ne kadar klişe olursa olsun doğruluğu yadsınamaz. 7’den 70’e değil, gerçek manada 3 yaşından itibaren hayatınızın her döneminde kullanabileceğimiz en güzel araçlardan bir tanesi şüphesiz. Gelin şimdi çocuk bisikleti seçerken dikkat edilmesi gerekenlere beraber bakalım.
3 yaşında da olsak, yetişkin bir birey de olsak bisikletimizi seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kadro boyudur. Gelin minik bisikletçiler için kadro boylarını/jant ebatlarını inceleyelim.

Kadro Boyu/Jant Ebatı

Kadro boyu her yaştan kullanıcı için önemli bir konu. Neden mi? Çünkü  doğru kadro boyunda bir bisiklet kullanmazsak orta/uzun vadede bel, boyun ve bileklerde problemler oluşabilir. Peki kadro boylarında neler fark ediyor? Kadro boyu büyüdükçe/küçüldükçe, buna paralel olarak sele ile gidon arasındaki mesafenin artması/azalmasıyla beraber, kadronun yükseliği/alçaklığı da değişmektedir. Bu da her yaştan kullanıcı için oldukça önemli bir konu, bilhassa gelişim çağlarındaki minik bisikletçiler için. Bisiklet, çocuğunuzun boyuna göre büyük olduğunda  gidon hakimiyetinin zorlaşması, ayakların pedala yetişememesi, çok fazla öne eğilmesi, küçük olduğunda ise; pedallara doğru güç aktarımının olmaması, oturuş pozisyonunun olması gerektiğinden daha dik olması küçük pedalşörleri bisiklet sporundan soğutabilir. O yüzden ebeveynlerin “biraz büyük alalım sene binsin” düşüncesinin minik pedalşörlere geri dönüşü maalesef olumsuz yönde olmaktadır. Unutulmamalı ki; çocuk ya da yetişkin olalım, bisikleti alırken boyumuz için o an ideal kadro boyu hangisiyse bizim için doğru kadro boyu odur.

Peki hangi jant ebatları çocuk bisikleti kategorisine girmektedir? 14 janttan, 24 janta kadar olan bisikletler çocuk bisikleti olarak kategorize olmaktadır. Yaş dağılımlarına gelmeden önce önemli bir diğer konuyu kısaca açıklayalım; her ne kadar bisikletler yaşa göre sınıflandırılmış olsa da belirleyici faktör çocuğun boyudur. Her çocuğun gelişiminin farklı ilerlediğini belirtmekle beraber, 6 yaşında minik bir pedalşör kimi zaman 4 yaş grubuna dahil bisikletleri kullanırken, zaman zaman tam tersi de olabildiğini hatırlatırız.

Gelelİm Yaş Dağılımlarına

14 jant: yaş grubuna hitap eden bisikletlerdir. Boy olarak ise teorik olarak; cm boyundaki pedalşörler için tasarlanmıştır.

16 jant: yaş olarak kategorize edilmiştir. Cm bazında   cm’ye tekabül etmektedir.

20 jant: yaş gurubu için tasarlanmış bisikletlerdir. cm boylarındaki kullanıcılar için ideal jant ebatıdır.

24 jant: cm boylarında olup , yaş grubuna dahil olan pedalşörler için ideal jant ebatıdır.

Denge Tekerlerİ

Her çocuğun ilk bisikletinde -eğer denge bisikleti kullanmamışsa-  mutlaka denge tekeri vardır. Fakat denge tekeri hassas bir konudur. Neden mi? Uzun süre kullanılması çocuğu tembelliğe alıştırır ve bundan dolayı denge tekerlerini çıkarmanız oldukça uzun zaman isteyebilir. Denge tekerinde çocuğun denge seviyesi ve yaşı elbette önemlidir ama en iyi ihtimalle 16, en kötü ihtimalle 20 jant itibariyle denge tekerlerini çıkararak bisikletin kullanılması çocuğun denge gelişimi için oldukça önemlidir.  Ne kadar geç çıkarılırsa iki tekere alışmak o kadar zor olur.

14 janttan, 24 janta kadar  birçok farklı model ve renkteki B’twin çocuk bisikletlerimizi keşfetmek için tüm ebeveynleri mağazalarımıza beklemekteyiz. Deneme alanlarımızda tüm bisikletlerimizi deneyebilir, uzman ekibimizden istediğiniz konuda destek alabilirsiniz.

Çocuk bisikleti seçimine dair önemli noktaları anlattığım Youtube videomuzu izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz!

Sağlıkla ve sporla kalın!

Tüm Çocuk Bİsİkletlerİnİ Keşfet

  Kadro boyu

​KADRO BOYU

Kadronun aynakol (pedal) göbeği ile sele borusu başlangıç noktası (sele kelepçesi) arasındaki uzunluğa kadro boyu denir.

Bisiklet seçiminde en önemli özellik kadro boyudur. Bisiklet kadro boyu için yaygın kullanılan ölçü inchtir. Şehir ve yol yarış bisikletlerinde ise daha çok "cm" ölçüsü kullanılır. Santimetre ve inç dışında S, M ve L kategorileri de çok kullanılıyor. Aşağıdaki tabloda bunların karşılaştırması görülebilir.

Kadro boyu sürücünün bacak iç boyuna göre belirlenir. Böylece başta sele boyu olmak üzere bisiklet ayarları kişiselleştirilebilir. Bu sürüş konforunu ve başarımı da artırır.

YANLIŞ KADRO SEÇİMLERİ

1. BÜYÜK SEÇİLEN KADRO

Kadro boyu büyük seçildiğinde karşılaşılan ilk sorun, bisiklet üzerinde her iki ayak yere bastığında kadro borusunun apış arasını rahatsız etmesidir. Bisikleti seçerken üst-boru ile arada cm mesafe kalması iyi olur.

Büyük kadronun ikinci sorunu gidonun uzak kalmasıdır. Bu bir yandan dönüş yeteneğini kısıtlar, öte yandan boyun ve sırt yorgunluklarına, ağrılarına neden olabilir.

2. KÜÇÜK GELEN KADRO

Küçük kadro seciminde sorun sele borusunun boyu yetersiz kalabilir. Bisiklet boy ayarı yapılırken sele borusunu aşırı yükseltmeye ihtiyaç duyulur. Ancak sele borusu üzerindeki sınır geçilmemelidir.

Küçük kadroların bir başka engeli gidonun yakın olmasından kaynaklanan manevra güçlüğüdür. Dönüş yönündeki elcik (pedalın üst konumunda) diz ele temas eder —çarpar.

BEDEN/KADRO-BOYU ORANI

Bisiklet kadro seçimi için, birçok tabloda ve hesaplama motorunda kadro boyu ile sürücünün boyu arasında ilişki kurulur. Ancak bu doğru değildir. Bireysel farklılıklar, boy ve bacak boyu oranları için de geçerlidir. Aynı boydaki iki kişinin bacak boyları farklı olabilir ve bu durumda farklı bisiklet kadro boyu kullanmaları gerekecektir. Bu nedenle doğru bir seçim için bacak boyu referans alınır.

EN KOLAYI

Uygun bisiklet kadro boyu belirlemenin en kolay yolu bisikleti denemektir. Bisiklet sürücünün iki bacağı arasındayken üst-boru ile apış arası arasında cm boşluk olması kadro boyunun uygun olduğunu gösterir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır