tırnak batması için hangi bölüme gitmeli / Tırnak Batmasına Hangi Bölüm Bakar? - Modanium

Tırnak Batması Için Hangi Bölüme Gitmeli

tırnak batması için hangi bölüme gitmeli

Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir? Tırnak Batmasına Hangi Bölüm Bakar?

Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak batmasının yaratmış olduğu probleme bağlı olarak farklı bölümlerde doktorlara başvurulur. Ancak bu doğrultuda öncelikle gerekli olan tetkik ve teşhis için dermatoloji uzmanı üzerinden destek alınır. Böylece ilk olarak tırnak batması konusunda yaşanan durumun şiddeti anlaşılır. Bu şiddete bağlı olarak ne tür tedavi yöntemlerinin ele alınacağı ya da başka bir bölüme yönlendirme yapılacağı anlaşılır.

Tırnak Batmasına Hangi Bölüm Bakar?

Tırnak batması söz konusu olduğu zaman ilk olarak dermatoloji bölümü ön plana çıkar. Bu İhtisas alanına sahip olan bir hastalık olarak ifade edilebilir. Burada ilk yapılan muayene ile birlikte tanı konur. Eğer tedavi konusunda durum ciddi ise ileri durumlarda cerrahi yöntemlerin ele alınabileceği farklı bölümlere yönlendirme gerçekleşir. Ancak genelde dermatoloji bölümü ile beraber uzman doktor kontrolünde bu sorun ortadan kaldırılır.

Tırnak Batması İçin Tedavi Yöntemleri

Tırnak batması için öncelikle cerrahi olmayan yöntemler ele alınır. Bu durum özellikle tırnağı kurtarmak için önemli bir yer taşır. Ancak şiddeti durumlar söz konusu olduğunda operasyonel müdahale ele alınır. Tabii bu durum en son çare olarak öne çıkar. Tüm branşların her birine bakan kişi ve bölüm ise dermatoloji olarak değerlendirilir. Cerrahi müdahale ile beraber cerrahi olmayan çözüm yöntemleri bu bölüm k kapsamında ele alınır.

Tırnak Batması İçin Hangi Bölüme - Doktora Gidilmesi Gerekir?

Sağlık, her yaştan insanlar için son derece önemli bir konu. Buna rağmen kimi zaman bilinçsizce davranışlardan kimi zaman ise tamamen kişinin kendisinden bağımsız nedenlerden ötürü çeşitli sağlıklı problemleri ortaya çıkabilir. **Bedenin tüm yükünü taşıyan ayaklarda meydana gelen tırnak hastalıkları bu sağlık problemleri arasında gösterilebilir.

** Tırnak batması ve benzeri tırnak problemleri, yaşam kalitesine bozar ve yaşanan sorunun şiddetine bağlı olarak ayağın üzerine basmaya engel olacak boyuta dahi ulaşabilir.

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması, çeşitli nedenler dolayısıyla tırnağın derinin içine gömülmesi ve ortaya ağrılı, acı verici bir durumun ortaya çıkması olarak açıklanabilir. Ağırlıklı olarak baş parmakta görülen bir problemdir. **Genellikle tırnak kıvrımının deriye battığı bölgede iltihap söz konusu olur.

** İltihap ilerlediği takdirde iltihaplı bölgede bir doku oluşabilir veya dışarıya sarıya yakın bir renkte iltihap sıvısı akabilir. Tedavi edilmez ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. En ileri aşamasında ise tırnak kemiği de iltihaplanarak enfeksiyon kapabilir.

Tırnak Batmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Yanlış ayakkabı kullanımı tırnak batması probleminin temel nedenleri arasındadır. Dar kalıplı ayakkabılar ayak parmaklarını sıkıştırarak bu sorunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Keza yüksek topuklu ayakkabıların içinde uzun bir süre kalan ayaklarda da tırnak batması problemine rastlanması muhtemeldir.
  • Yukarıda nedene benzer bir durum çoraplar için de geçerlidir. Naylon ve aşırı dar çoraplar parmakların sıkışmasına ve dolayısıyla oluşan baskı sebebiyle tırnak batması probleminin ortaya çıkmasına yol açar. Özellikle alerjik ve hassas bir cildi olanlar mutlaka pamuklu çoraplar tercih etmelidir.
  • Tırnakların doğru bir biçimde kesilmemesi de tırnak batması problemine yol açan faktörler arasındadır. Ayak tırnakları elin tersine mutlaka düz bir biçimde kesilmelidir.
  • Ayakların doğru bir şekilde temizlenmemesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi halinde de tırnak batması problemiyle karşılaşılabilir.
  • Fazla kilonun ayaklara taşıyabileceğinden fazla yük bindirmesi sebebiyle obezitehastalarının tırnak batması problemiyle karşılaşma olasılıkları yüksektir.
  • Zamanında ve doğru biçimde tedavi edilmeyen tırnak mantarının ilerleyen aşamalardaki semptomlarından biri de tırnak batmasıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması da dahil olmak üzere tırnak hastalıkları için hangi bölüme gidilir sorusunun cevabı genellkle hastanelerin ortopedi servisidir. Yalnız tırnak mantarı söz konusu olduğunda ise bu sorunun çözümü için bir cildiye uzmanından yardım alınması gerekiyor.

**Tırnak batması probleminin giderilmesi için ortopedi servisinde yapılacak işlem tamamen problemin hangi aşamada olduğuna bağlıdır.

** İlk aşamada herhangi bir cerrahi müdahale uygulanmasına ya da ilaç reçete edilmesine ihtiyaç yoktur. Bunun yerine ayağın günde 2 kez sabunlu su ile yıkanması, günde 4 kez sıcak suyun içerisinde ayağın bekletilmesi gibi uygulamalar ile sorunun çözüme kavuşturulması amaçlanır. Tedavi sürecinde ayak olabildiğince açıkta tutulmalı, temiz ve kuru olmalıdır. Ayrıca mutlaka ayak yapısına uygun ayakkabılar giyilmelidir.

Tırnak batmasının ilerleyen aşamalarında antibakteriyel ilaçların kullanılması gerekebilir. Daha ileri aşamada ise cerrahi işlem kaçınılmaz olur. Cerrahi operasyonda batan tırnak nüfuz ettiği bölgeden çıkarılır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Tırnak Batması için Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak batması için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Genellikle dış etkenlere ya da yüzeydeki yapı bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen tırnak batması, tırnak yapısının bozulmasına ve tırnakla beraber derinin de form bozukluğuna uğramasına neden olmaktadır.

tirnak batmasi icin hangi doktora gidilir

Tırnak kesiminin olması gerekenden daha derin ya da biçimsiz, özensiz şekilde yapılmasıyla da ortaya çıkabilen tırnak batması, deriye uygulanan baskıyı yalnızca şiddetli ağrılar ile sınırlı bırakmıyor. Zaman içinde bölgede uygulanan baskı deri yüzeyinde enfeksiyon oluşumuna ve bakteri odaklı daha önemli hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle günün büyük bölümünü ayakta ve yoğun bir tempoda geçirmesine neden olacak bir meslekte mesai harcayan bireylerde sıkça karşılaşılan bu durum, beraberinde zaman içerisinde çeşitli tırnak ve deri hastalıklarına da zemin hazırlıyor. Tırnak mantarı hastalığı da bunlardan bir tanesi.

Hijyen faktörü ise bu hususta oldukça önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Yalnızca ayak bakımı ya da temizliği değil, çorap ve ayakkabı tercihleri de tırnak batması şikâyetlerinin bir hastalığa evrilmesine neden oluyor.

Tırnak Batmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bütün bu kriterler bir araya geldiğinde tırnağı çevreleyen deri tabakasında zaman içerisinde şiddetli ağrının yanı sıra kaşıntı, şişkinlik, durdurulamayan kanama, iltihaplanma ve deri tabakasında form bozukluğuna bağlı olarak büyüme ya da sarkma meydana gelmektedir.

tirnakta batma icin hangi bolume gidilir

Genel etkenlerine bakıldığında çoğunlukla dış etkenlere ya da ihmale b13ağlı olarak ortaya çıkan tırnak batması nedenlerini başlıklar hâlinde inceleyelim.

  • Hijyen: Ayak bakımı ve temizliğinin yanı sıra çorap ve ayakkabı tercihleri tırnak batması rahatsızlığının bir hastalığa dönüşmesini tetiklemektedir. (Uzmanlar aynı ayakkabının üç gün art arda giyilememesi konusunda uyarıyor. Bu, hem ayak sağlığınız için hem de tırnak batması gibi şikâyetlerinizin büyük ölçüde tedavi edilmesi için en önemli kriterlerden biridir. Öte yandan ayak kokusu sorunu yaşayanlar için de dikkate alınması gereken bir esas.)
  • Aşırı terleme: Özellikle yoğun egzersiz alışkanlıklarınız varsa ya da sporun herhangi bir branşıyla ilgiliyseniz, ayak terleme sorunu beraberinde tırnak batması gibi şikâyetler doğurur.
  • Tırnak kesimi: Tırnak batması sorununun en yaygın nedenlerinden biri olan yanlış tırnak kesimi, farklı hastalıkların doğmasına da zemin hazırlıyor. Biçimsiz, çok derin, kenarları hizasız ve düzgün şekle sokulmamış tırnaklar, deri yüzeyine baskıda bulunur ve zaman içerisinde batmaya neden olurlar.
  • Çorap ve ayakkabı tercihi: Eğer tırnak batması ya da ortopedik bir nedene bağlı herhangi bir hastalığınız varsa, ortopedik bir ayakkabı tercihinde bulunmalısınız. Zira ayakların günün büyük bir bölümü sağlıksız bir çorap ve ayakkabı içinde bulunması, terleme ve beraberinde çeşitli hastalıkların doğmasını tetikler.
  • Çeşitli hastalıklar: Ayak yapı bozukluklarından obezite hastalığına, tırnak mantarı rahatsızlığından tırnakta darbeye bağlı meydana gelen şekil bozukluklarına kadar birçok dış etken ve hastalık, tırnak batması gibi şikâyetlere neden olurlar.

Tırnak Batmasına Hangi Bölüm Bakar?

Tırnak batması şikâyetiniz doğrultusunda gitmeniz gereken bölüm Ortopedi kliniğidir. Bu noktada diğer tüm tırnak hastalıkları ile ilgili bilgiler verdiğim tırnak hastalıkları yazıma https://doktordanhaberler.com/tirnak-hastaliklari-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkini tıklayarak okumanızı öneriyorum.


Tırnak batması için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?Etiketler Tırnak

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır