3600 ek gösterge işçileri kapsıyor mu / Ek Gösterge Netleşti! Kim Ne Kadar Yararlanacak? - Kamu İşçileri

3600 Ek Gösterge Işçileri Kapsıyor Mu

3600 ek gösterge işçileri kapsıyor mu

ek gösterge tamamlandı ek gösterge kimleri kapsıyor? Emekli maaşları ne kadar artacak?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği ek gösterge düzenlemesinde detaylar netleşmeye başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerekli bütçe çalışmasını tamamladı. Düzenleme ile kamu çalışanlarının refahı artırılması amaçlanıyor.

ek gösterge kimleri kapsayacak?

Çalışmanın kapsamı da belli oldu. Düzenleme; öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek gruplarındaki kamu personelini kapsayacak.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından çalışmaya son şekli verilecek. Ardından düzenleme kamuoyu ile paylaşılacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, düzenlemenin detaylarını TRT Haber'de değerlendirdi.


 

4 ana meslek grubunun kesinlikle bu düzenlemeden yararlanacağını söyleyen Zengin, "Kapsam içerisinde, belki kamu görevlilerin tamamına gösterge verilmesi söz konusu olabilir. ’ün üstünde ve altında olanları da kapsaması söz konusu olabilir" dedi.

Emekli aylığı ve ikramiyeleri ne kadar artacak?

Zengin, ek göstergenin emekli maaşlarına etkisinin memur maaşlarına göre daha fazla olacağını söyledi.

Burada kesin bir bilgi olarak söyleyebiliriz ki, ek göstergenin ’e çıkması durumda maaşların nasıl artacağı zaten belli. 25 yıllık bir kamu çalışanı, yani bu kapsam içerisine giren meslek grubundaki polis, hemşire veya kapsama alınacak birisi, eğer ek göstergeyse şu an 5 bin lira olan emekli maaşı 6 bin liraya çıkacak. lira aylık maaşında artış olacak. İkramiyesi ise, ek göstergede bin lira iken bin lira emekli ikramiyesi almış olacak.”

30 yıllık kamu görevlisinin ise göstergede 5 bin lira maaşının, 6 bin liraya çıkacağını ve maaşının lira artacağını, emekli ikramiyesinin de bin liradan bin liraya çıkacağını ifade etti.

Emekli ikramiyelerinde yüzde artış olacağını söyleyen Zengin, örneklerle açıkladı:

"Örneğin temmuz ayında varsayalım ki yüzde 40 zam geldiği takdirde bizim lira konuştuğumuz rakamın üzerine lira daha koyduğunuzda lira olacak. Uygulama eğer Ocak olacaksa, ki benim tahminim öyle, dolayısıyla ocak ayında alınan zam bu rakama ilave edilecek. O nedenle, yıllık kamu görevlisi olarak çalışmış emekliler, şu an aldıkları maaşı yüzde ile çarpıp alacağı maaşı hesaplayabilir.

"Tazminat yansıtma oranları tüm kamu personelini etkileyebilir"

Memur-Sen’in tazminat yansıtma oranları ile ilgili hükümete sunduğu teklife değinen Zengin, şöyle konuştu:

Bu ne anlama geliyor, tazminat yansıtma oranları, kamu görevlilerinin göstergelerine göre, yüzde 55’ten başlıyor yüzde ’e kadar çıkıyor. Tazminat yansıtma oranları artarsa, bazı kamu görevlilerinin ek göstergesi artamasa bile bu teklifle maaşlarda artış gerçekleşebilir.”

ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor? ek gösterge görüşmeleri başlıyor…

Memurların, aylık maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde büyük rol taşıyan ek gösterge yıllardır çalışanlar ve emekliler tarafından bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ek gösterge toplantısının gelecek hafta yapılacağını açıkladı. Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ile yönetici pozisyonundaki memurları kapsayan ek gösterge maaş, emekli aylığı ve emekli ikramiyesini doğrudan etkileyecek.

Yayınlanma:

 ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor? ek gösterge görüşmeleri başlıyor…

Memurlar bulunmuş oldukları unvanlarının 1. derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını talep ediyor. ek gösterge, yürürlüğe girmesinin ardından öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polislerin maaşlarında artış olacak. Birinci derece kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergesi ’e çıkartılıyor. Bu hüküm 15 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların, aylık maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde büyük rol taşıyan ek gösterge önemli bir unsurdur. Ek göstergenin yüksek olması emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle memurlar bulunmuş oldukları unvanlarının 1. derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Bu durumdan dolayı da ek göstergesi olan bir memur ile olan bir memurun alacağı zam oranları ya da maaş miktarları aynı olmaz.

Bu sebepten dolayı da bir süredir ek gösterge için heyecanlı bekleyiş sürüyor. ek göstergenin yürürlüğe girmesinin ardından öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polislerin maaşlarında artış olacak.

GÖSTERGE NE ZAMAN VERİLECEK?

TBMM Genel Kurulu’nda öğretmenliğin kariyer mesleği olmasını öngören ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ kabul edildi.

Birinci derece kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergesi 'e çıkartılıyor. Bu hüküm 15 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gazetecilerin sorularını cevapladı. Ek Göstergeye ilişkin açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Diğer bakanlıklarla ilgili çalışmalarımızı başlattık, bitireceğiz. Mayıs'ta Mecliste. Taraflarla, kurumlar arası görüşme ve teknik çalışma yapılıyor. Şubat'ta falan konuyla ilgili bir açıklama yapılabilir. ’ü Mayıs’ta meclise intikal ettireceğiz” diye konuştu.

“Adalet duygusunu zedelemeyen bir düzenleme yapmak istiyoruz”

Memur sendikalarının ek gösterge sisteminin düzenlenmesi talebini değerlendiren Bilgin, “Dört meslek grubunu kapsıyor ama başka statüler de var. Avukatlar var, hukukçular var kurumlarda çalışan hukukçular var, il müdürleri, diyelim ki sağlık il müdürü, şube müdürü. Bütün bu statüleri yeniden adil bir şekilde çalışıyoruz. Belirgin bir şey yok ama o düzenlemeyi yapacağız. Adalet duygusunu zedelemeyen bir düzenleme yapmak istiyoruz. Diyelim ki il müdürü , ona bağlı bir memur olmaz o. Bu düzenleme yapılacak. Daha kapsamlı, adalet duygusunu zedelemeyen, statüler arasındaki farklılaşmayı koruyan. Mesela diyoruz ama onların dışında farklı başka rakamlar da ek göstergeler de koyabiliriz” diye konuştu.

‘ MESELESİ ÖNCELİĞİMİZ’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün öncelikli meselelerinin meselesi olduğunu belirterek, “Bakanlık içinde bir kurul oluşturduk, o kurul çalışmalarını tamamladı. Şimdi diğer bakanlıklarla olan görüşmelerimiz devam ediyor. Bunun sosyal ortağı olarak Memur-Sen’in katılımıyla ele alacağız ve bu sorunu çözeceğiz” dedi.

Bakan Bilgin, bugün öncelikli meselelerinin meselesi olduğunu vurgulayarak, “Bilhassa kamu personelinin meselesi çok önemlidir. Çünkü kamuda çalışırken insanların aldıkları ücret, sahip oldukları hayat tarzını; emekli olduktan sonra kaybetmeleri çok ciddi bir sorundur. Bu, emeklilik sistemimizin ve bizim ek gösterge mekanizmasının yeniden düzenlenmesini gerektiren bir soruna işaret etmektedir. Bu bizim gündemimizdedir. Ve tabii ki bu gündemin gereğini yapacağız. Bunu bir iyi niyet ifadesi olmaktan çıkarıp, somut ve önümüzde çözülmesi gereken bir sorun haline, bir mecburiyet haline gelmiştir. Bunu da önümüzdeki günlerde; bakanlık içinde bir kurul oluşturduk o kurul çalışmalarını tamamladı. Şimdi diğer bakanlıklarla olan görüşmelerimiz devam ediyor. Bunun sosyal ortağı olarak Memur-Sen’in katılımıyla ele alacağız ve bu sorunu da çözeceğiz” diye konuştu.

‘ TOPLANTISI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA’

Eğitim-Bir-Sen 30’uncu Yıl Vefa Buluşması, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldı. Bakan Bilgin, ek gösterge konusuyla ilgili de “Bizim ağırlıklı olarak sosyal politika tedbirlerini, sosyal politika uygulamalarını yaygınlaştırmamız lazım. Elbette bu sürecin başka problemleri var; ama çok şükür biz özellikle toplu sözleşmelerimizde, asgari ücret belirlenmesinde, memur ücretlerinin, emeklilerin ücretlerinin düzenlenmesinde bu konuda Türkiye imkanlarını sonuna kadar zorlamıştır. Yıllık enflasyonun yüzde 36 olduğu dönemde, biz 6 aylık zammı yüzde 31 olarak verdik. Önümüzdeki temmuzda da yeniden toplu sözleşme, enflasyon farkı ve sosyal refah farkını dikkate alan çalışmaları yapacağız. Yaptığımız toplu sözleşmede çok önemli bir başka şeyi kayıt altına aldık. Önümüzdeki hafta da toplantısını yapacağız, meselesinin. Önümüzdeki haftanın günlerinde Memur-Sen, o toplu sözleşmeye imza koyan sosyal ortağımız olarak o masada olacak, biz orada müzakere edeceğiz. ü de en adil bir şekilde çalışanların hukukunu, hakkını ve emeklerini gözeten bir şekilde düzenleyeceğiz” dedi.

EK GÖSTERGE KİMLERE VERİLECEK

Düzenleme öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ile yönetici pozisyonundaki memurları kapsıyor. Halen maaş, emekli aylığı ve emekli ikramiyeleri ’ün altı, ve ek göstergeye göre hesaplanan memurlardan ’e yükselecek olanların toplam memur sayısının yüzde 90’ını oluşturduğu belirtildi.

EK GÖSTERGE İLE MAAŞ, AYLIK VE İKRAMİYE ARTACAK

ek gösterge memurların maaş, emekli aylığı ve emekli ikramiyesini doğrudan etkiliyor. Halen ya da ek göstergede çalışan bir öğretmen ’ün yasalaşmasıyla maaşı brüt lira artacak. Ancak bu öğretmen emekli olduğunda ya da göstergeye göre emekli olmuş bir öğretmenin aylığı lira birden artacak. Bu memur emekli olduğunda eğer 30 yıl hizmeti varsa normal alacağı ikramiyeden 24 bin lira daha fazla alacak. Ek gösterge artışı yasa değiştiği için ve sonrasında memuriyete başlayanlarda çok fazla etkili olmayacak. Düzenleme nedeniyle büyük yükün SGK’ya geleceği belirtildi.

1 MİLYON MEMUR EMEKLİ OLACAK

Binlerce kamu görevlisi, emekli olmak için bu düzenlemeyi bekliyor. Memurların maaş hesabında kullanılan kriterlerden birisi olan ek göstergedeki artış, mevcut maaşları çok az artırmakla birlikte, asıl etkiyi emeklilik ikramiyesi ve emekli maaşına yapacak.

Ek göstergenin ’e çıkartılması; tarihi öncesinde çalışmaya başlayan milyon kamu çalışanının çalıştıkları sırada aldıkları maaştan çok, emekli ikramiyesi ve emekli maaşında çok ciddi artış yaratacak. ek gösterge uygulaması ile öğretmen, polis ve din görevlisinin emekli aylığı ve ikramiyeleri yüzde 22, hemşire ve yüksek öğretim mezunu olmayan din görevlisinin aylığı yüzde 25 oranında artacak.

2 milyonu aşkın memur emeklisinin yarısı da ek gösterge kapsamında olup, özellikle emekli aylığı artışı yönü ile milyon kişiyi etkileyecek gibi görünüyor ve her yıl bu etki görülecek. Ek gösterge, ortalama bir kişide TL emekli aylığı artışı demektir. Fakat sonrası memuriyete girenleri çok az etkileyecek. Toplam maliyet ise yıllık 20 milyarı bulmakla birlikte; tüm memurların kapsama alınması halinde bu tutar yıllık en az 35 milyar lirayı bulacaktır.

EK GÖSTERGE MALİYETİ NE OLACAK?

İktidar tarafından yılının sonuna kadar ek gösterge verilmesi düşünülen kamu görevlileri ile ilgili yaklaşık maliyet tablosu yukarıdadır. Yukarıdaki hesaplamalar, ek göstergeye konu 4 çalışan grubu için genel ortalamalar üzerinden yapılmıştır. Diğer çalışan gruplarının dahil edilmesi toplam tutarı etkileyecektir. Yıllık tahmini maliyettir. Her yıl kapsam, ücret ve aylık artışına bağlı yıllık maliyet artacaktır. Esas yapılması gereken, verilerle aktüeryal hesaplamadır.

ek göstergeAnkaraÇalışma ve Sosyal Güvenlik BakanıemekliemeklilikenflasyonhemşirekariyerPolisSağlıkSGKTBMMTürkiyeVedat Bilginzam

Ek Göstergeden Kimler Yararlanacak Kimin Maaşı Ne Kadar Olacak

EK GÖSTERGE ARTIŞINDAN KİMLER YARARLANIYOR: ek gösterge hususunda Çalışma Bakanlığı tarafından bir çalışma yürütülüyor. Hazırlanan taslakta daha önce ifade edilen polis, hemşire, din görevlisi memurların yanında kamuda idareci olarak çalışanlar da yer aldı. Bu taslağa göre şube müdürleri, daire başkanları, il müdürleri, bölge müdürleri, üniversite genel sekreterleri, üniversite genel sekreter yardımcıları da ek gösterge artışından yararlanacak.

EK GÖSTERGE ARTIŞINDAN KİMLER YARARLANIYOR: ek gösterge hususunda Çalışma Bakanlığı tarafından bir çalışma yürütülüyor. Hazırlanan taslakta daha önce ifade edilen polis, hemşire, din görevlisi memurların yanında kamuda idareci olarak çalışanlar da yer aldı. Bu taslağa göre şube müdürleri, daire başkanları, il müdürleri, bölge müdürleri, üniversite genel sekreterleri, üniversite genel sekreter yardımcıları da ek gösterge artışından yararlanacak.

ek gösterge netleşti: ek gösterge kimleri kapsıyor, düzenleme neler getirecek?

YASAL UYARI

Bu sitede bulunan içerik, tavsiye ve yorumlar hiçbir surette yatırım danışmanlığı olarak değerlendirilmemelidir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, üçüncü kişi yatırım şirketleri tarafından kişiye özel sunulmalıdır. Bu sitede yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel nitelikte bilgi vermeyi amaçlamakta olup bu kapsamda söz konusu tavsiyelerin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceğini; mali durumunuzla birlikte değerlendirildiğinde, risk ve tahmin ettiğiniz getiri tercihlerinizle uygun olmayabileceğini ve bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesinin beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabileceğini önemle hatırlatmak isteriz. Burada yer alan bilgiler Anadolu Ajansı Türk A.Ş. tarafından ve genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmakta ve kripto para piyasaları ile ilgili bilgi ve içerikler doğrudan TradingView Inc. tarafından genel bilgilendirme amaçlı sağlanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmetleri; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak sözleşmeler çerçevesinde sunulmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli tavsiye, bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş. sorumlu tutulamaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası