1980 yılların şarkıları / Türkçe Şarkı Listesi | Müzik Listeleri

1980 Yılların Şarkıları

1980 yılların şarkıları

musiconline blog

Her nesil birbirinden farklı müzik türleriyle yetişiyor; her on yıl bizi farklı tarzlar ve türlerle tanıştırıyor. Daha önce yayınlamış olduğumuz 90’larda müzik yazısının devamı niteliğinde olan 80’lerde müzik blog yazımız bu hafta sizlerle.

Gelin, 80’li yıllarda hangi sanatçılar, hangi şarkılar ve türler öne çıkmış hep birlikte öğrenelim.

'lerde Müzik Tarzları, Gruplar ve Sanatçılar

80'lerde müzik tamamen imgeyle ilgiliydi. MTV'nin ortaya çıkışı ve popülaritesi ile sanatçılara eşlik eden imgeler hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. On yıl boyunca müzikte, hiçbir şey abartılı değildi, ses, moda, hayırseverlik bile. 80'ler büyük bir gelir eşitsizliği döneminin başlangıcını yansıttı ve müzikte refah üzerine odaklanıldı. Ayrıca, günümüzde müziği etkileyen Hip Hop, New Wave ve Hair Metal gibi çeşitli yeni türler de ortaya çıktı.

80'lerde Popüler Müzik Türleri

Pop

80’lerin popüler müzikleri, birçok başarılı sanatçıyla o dönemde oldukça öne çıkmıştı. Madonna, Cyndi Lauper, Prince, Michael Jackson, Janet Jackson, Whitney Houston, David Bowie, Bruce Springsteen, Don Henley, Tiffany gibi sanatçılar pop kategorisinde yıldızı parlayan isimlerden bazıları.

Hip Hop / Rap

Günümüzde de oldukça popüler olan Hip-Hop / Rap müzik türü, 80’li yıllarda ortaya çıkan yeni türlerden biriydi ve hitap ettiği kitleler dolayısıyla hızla popüler olmuştu. Run DMC, Beastie Boys, Grandmaster Flash, Africa Bambaata, LL Cool J, Kurtis Blow, Salt-n-Pepa, Public Enemy, Biz Markie, Eric B. & Rakim, Ice-T, NWA, Jungle Brothers, Gang Starr gibi Hip Hop/Rap müzik sanatçıları dönemin en gözde isimlerindendir.

New Wave

Bu müzik türü, 80'lerde ortaya çıkmış ve 'lerde tekrar popüler olmuştur. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen türde, Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır. Culture Club, Duran Duran, Devo, A Flock of Seagulls, Blondie, Talking Heads, The Cars,The Clash, Billy Idol, The Cure gibi isimler öncüdür diyebiliriz.

Hair Metal

Heavy Metalin alt türlerinden biri olarak kabul edilen Hair Metal, 80’lerde oldukça etkili olan bir diğer müzik türüdür. Gitar tonları, hard rock’a göre biraz daha sert duyulan ve vokalleri kadınsı çığlıkları andıran bu türde aşırı tiz ses kullanımı söz konusudur. Bununla birlikte görsel olarak dönemin müzik gruplarından ayrı olarak, kabarık permalı saçlar, aşırı makyaj ve spandex pantolonlar ile dikkat çeker. Bu durum, bu müzik türüne hair metal denmesine de yol açmıştır. Van Halen, Poison, Twisted Sister, Motley Crue, Warrant, Cinderella, Europe, Guns n' Roses, Skid Row, Metallica, Anthrax, Ratt, Pantera, Bon Jovi, Whitesnake, Quiet Riot, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Def Leppard, Aerosmith gibi isimler o dönemin popüler hair metal sanatçılarıdır.

80’lerde Öne Çıkan Şarkılar;

Diana Ross - Upside Down

Soft Cell - Tainted Love

Survivor - Eye of the Tiger

David Bowie - Let’s Dance

George Michael - Careless Whisper

USA for Africa - We are the World

Madonna - Papa don’t preach

Bon Jovi - Livin’ on a prayer

INXS - Need you tonight

The B’s - Love Shack

Peki, Türkiye’de 80’ler Müziği Nasıldı?

80'ler, evlerimizden telefonla bir yeri doğrudan arayamadığımız, başka şehirlerdeki yakınlarımızı aramak için postaneye isim yazdırıp saatlerce sıra beklediğimiz dönemleri geride bıraktığımız, renkli televizyon yayının başladığı yıllardı. Gönüllerimizde yer eden şarkıların yapıldığı, Barış Mançoların, Cem Karacaların belleklerimizde iz bıraktığı yıllar.

Müziğe ticari kaygıyla bakılmadığı, rock, heavy metal, pop, folklorik ve özgün müziklerin en güzel örneklerini gördüğümüz, Türkçe Pop Müziğin altın çağının başlangıcı, kaset devrinin iyiden iyiye kendini gösterdiği, walkman kültürünün yaygınlaştığı dönemlerdi 80'ler.
Gelin şimdi o şarkıların güzel serüveninde bir yol seçerek biz de onlara yol arkadaşı olalım…

Barış Manço - Gülpembe

MFÖ - Ele Güne Karşı

Nilüfer - Erkekler Ağlamaz

Cem Karaca - Herkes Gibisin

Ayla Dikmen - Anlamazdın

Ajda Pekkan - Bir Garip Yolcuyum

Sezen Aksu - Hata

80’lerde öne çıkan Türkçe Şarkılar bu kadar değil elbette :) Sizlerden gelen önerileri yazımıza eklemeye devam edeceğiz. Bunun için bize, 80’lerden aklınıza yer eden Türkçe şarkıları mutlaka yazın.

Yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki sosyal medya butonlarından paylaşabilir, musiconline’ın yeni yazılarından anında haberdar olmak için de haftalık bültenimize abone olabilirsiniz.

Müzikle kalın! :)

You’re simply the best,

better than all the rest

Better than anyone,

anyone I ever met

Başlık görselimiz ABBA, açılışımız Tina Turner’ın “The Best” şarkısından bir kesitle olmasın mı peki?

70’lerin ve 80’lerin disko tarzı ezgileri, 90’ların ve ’lerin özgün pop müziği kulağına değmeyen yok gibidir. Dönemin özelliklerini yansıtan bazı şarkıların hayaletleri, kimi zaman habersizce kimi zaman haberli, hala aramızda dolaşmaktadırlar. ABBA’dan John Travolta’ya, Boney M.’den Modern Talking’e bazı isimler yüzyılda bile şarkılarını yaşatmaya devam etmektedirler.

Bakınız bir dönem ortalığı kasıp kavuran hangi şarkılar, bugün de kulağımızda kalmış:

1. Daddy Cool – Boney M. ()

2. Rasputin – Boney M. ()

3. Gimme! Gimme! Gimme! – ABBA ()

4. Take on Me – a-ha ()

5. Sweet Dreams (Are Made of This) – Eurythmics, Annie Lenox, Dave Stewart ()

6. You’re My Heart, You’re My Soul – Modern Talking ()

7. Cheri Cheri Lady – Modern Talking ()

8. Get Down On It – Kool & The Gang ()

9. Celebration – Kool & The Gang ()

September &#; Earth, Wind & Fire ()

Another One Bites To Dust – Queen ()

Should I Stay Shoul I Go &#; The Clash ()

You’re The One That I Want (from Grease) – John Travolta, Olivia Newton-John ()

Summer Nights (from Grease) – John Travolta, Olivia Newton-John ()

Self Control – Laura Branigan ()

The Best – Tina Turner ()

I Will Survive &#; Gloria Gaynor ()

Stayin’ Alive – Bee Gees ()

Eye of The Tiger – Survivor ()

Final Countdown – Europe ()

Big In Japan &#; Alphaville ()

Live is Life &#; Opus ()

I’m Gonna Be ( Miles) – The Proclaimers ()

Never Gonna Give You Up – Rick Astley ()

Careless Whisper – George Michael ()

BONUS 1: La Isla Bonita – Madonna ()

BONUS 2: U Can&#;t Touch This &#; MC Hammer ()

Listedeki şarkıları içeren Spotify çalma listem için:

BÜLTENE ABONE OL

Sanat Karavanı'nın yazılarını ilk sen oku!

What&#;s Your Reaction?
Kübra Gaburga

Sanat Karavanı yazarı ve editörü.

Kübra Gaburga

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası