kıkırdak piercing iltihabı nasıl geçer / Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve Tedavileri < Bilgiustam

Kıkırdak Piercing Iltihabı Nasıl Geçer

kıkırdak piercing iltihabı nasıl geçer

tragus piercingi

119. Bimbambooom çok şükür dostlar benim de artık bir piercingim var. yıllardır yapmak istediğim ama yan etkilerini okudukça içim ürperdiği için sürekli ertelediğim bir piercing türüydü. Ama dün bir anda kafama esti ve sonunda yaptırdım. 

Öncelikle kesinlikle hiçbir acı hissetmediğimi söylemeliyim. Ben heliximi bundan 10 sene önce ne yazık ki tabancayla deldirme gibi bir gaflette bulunduğum için tragusu tabi ki iğneyle deldirdim. (gizlinot: Helixim 1 senede anca iyileşmişti korkunçtu gerçekten ama şimdi çok mutluyuz ) delimden önce krem sürüldü ve dikkatle en uygun ve görece en yumuşak bölge arandığı için işinin ehli bir yerde olduğumu hissederek güven duydum. Yalnızca delim esnasındaki o kıtırt sesini herhalde ölsem unutmam. Bakımı hakkında bana yalnızca baticon sürmem önerildi. Piercingle oyna, antibiyotikli krem sür, deniz suyu ile temizle vs gibi önerilerde bulunulmadı ve ben de delimden sonra ki çocuksu heyecanımdan dolayı sormayı akıl edemedim. Lütfen bakım konusunda oldukça emin ve gerçekten yardımcı olabilecek süslülerim bana mesaj atabilir mi? Helixte yaşadığım ızdırabı bu minnoşta yaşamak istemiyorum çünkü aşık oldum kendisine. hep benimle kalsın istiyorum.

Edit: bakım işini sevgili süslülerim önderliğinde mükemmel bir şekilde hallettim. Deldireli tam 5 hafta oldu ve hiçbir şişlik, kızarıklık, akıntı vs gibi sorunlar yaşamadım. Bakımı: her gün sabah ve akşam olmak üzere kulak çubuğu yardımıyla önce baticonla bölgeyi güzelce temizledim, sonra da yine kulak çubuğu yardımıyla fucudin kremi sürdüm. Kulağımın üzerine hiç yatmadım ve duştan sonra asla ıslak bırakmadım hemen peçete ile güzelce kuruladım. Şimdiki bakımlarım nasıl devam etmeli hiç bilmiyorum ama şu an hiçbir ağrısı sızısı problemi yok. Çok güzel duruyo bir de

7 haziran 2021 01:5728 ocak 2022 00:11

Piercing bölgesinin iltihaplanması nasıl anlaşılır?

Piercing yaptırdım, iltihap mı kaptı?

Piercing uygulayan her stüdyonun karşılaştığı bir soru. Enfeksiyonu belirlemek genelde zordur, özellikle vücutta yapılmış ilk piercing ise. Enfeksiyon belirtileri, çoğu zaman yeni uygulanan piercingin normal yan etkilerine de benzer.

Bu anlaşılır kılavuz ile bir nebze içinizi rahatlatabilirsiniz. Gelin bir bakalım:

Enfeksiyon nasıl tespit edilir
Enfeksiyon nasıl tedavi edilir
Enfeksiyondan nasıl korunulur

Piercingi Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır

Piercing enfeksiyonunu tanımlamak için iki faktör incelenir. Birincisi enfeksiyon belirtilerini tanımaktır. İkincisi ise enfeksiyon ile yeni bir piercingin bilindik yan etkileri arasında ayrım yapabilmektir.

Piercing Enfeksiyon Belirtileri

Enfekte bir piercinge genellikle bir veya daha fazla semptom eşlik eder. Bilinen en yaygın enfeksiyon semptomlarından bazıları şunlardır:

Kırmızılık
Şişkinlik
Hassasiyet / Ağrı
Yırtık / Çizikler
Sıvı akıntısı / İltihap akması (irin)
Ateş / Titreme / Mide bulantısı

Kızarıklık

Piercing etrafındaki kızarıklık, enfeksiyonun erken belirtilerinden biridir. Biraz pembelik veya kızarıklık endişelenmeye değmez. Ancak takip etmeye değer. Eğer kızarıklık yayılırsa ya da daha koyu kırmızıya dönerse, enfeksiyon olasılığı vardır.

Takibe almak için iyi bir ipucu, telefonunuzla her gün fotoğrafını çekmektir. Önemli değişiklikler olup olmadığını görmek için bu resmi sonraki 1-2 gün içinde karşılaştırın.

Bu bir enfeksiyon mu ?

Yapılan yeni piercing için, ilk birkaç gün içinde biraz kızarıklık beklenebilir. Bi süre sonra kızarıklık azalmaya veya tamamen kaybolmaya başlamalıdır. Zaman çizelgesi kişiden kişiye değişebilir.

Kalıcı hale gelen veya kötüleşen kızarıklık, muhtemelen bir enfeksiyon belirtisidir.

Şişkinlik

Vücudunuz piercingi bir yaralanma olarak algılar ve buna göre tepki verir. Sonuç olarak, piercing yapıldığında hafif şişmeler normaldir. Ama yine de bu şişlikleri gözlemlemelisiniz.

İlk şişlik kaybolduktan sonra tekrar şişme meydana gelirse,  bu bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Kızarıklık veya hassasiyet gibi diğer semptomların eşlik ettiği şişlik olası bir enfeksiyon belirtisidir.

Bu bir enfeksiyon mu ?

Yeni bir piercing  yaptırdığınızda biraz şişkinlik beklenti dahilindedir. Genelde yaklaşık 2 gün sürer. Bu zaman dilimi içinde kızarıklık veya hassasiyet oluşması enfeksiyon olduğu anlamına gelmez.

Bununla birlikte, eğer birkaç gün sonra şişlik iyileşme belirtileri göstermezse veya daha kötüye giderse bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

Hassasiyet Veya Ağrı

Piercinginiz dokunulduğunda hassasiyet oluşuyorsa veya acı veriyorsa bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Ağrı seviyesi hafif yada akut arasında değişebilir. Bu kişiye, piercingin konumuna veya enfeksiyonun seviyesine göre değişebilir. Genellikle kalıcı ağrı,  hassasiyetten daha belirgin bir enfeksiyon göstergesidir. Bu anlatılan şiddetli ağrı kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Bazı durumlarda deliğin etrafındaki bölge dokununca sıcak gelebilir. Sıcak veya yakan bir piercing bölgesi olası bir enfeksiyon belirtisidir.

Bu bir enfeksiyon mu ?

Kızarıklık ve şişlik gibi, ağrı ve hassasiyet de yeni bir piercing uygulamanın ilk 2 gününde sıkça görülür. Bununla birlikte, piercinglerin ilk 2 hafta içinde dokununca hassasiyet hissi vermesi ya da acı vermesi olağandışı bir durum değildir.

Bu ilk iki hafta boyunca piercing dokunulduğunda daha hassastır ve ağrıya yatkındır. Fakat ağrı şiddetli ise derhal dikkate alınmalıdır.

Yırtık Veya Çizikler

Sağlıklı bir piercing, deliğin çevresinde çizik veya yırtılmaya neden olmamalıdır. Bunlar genellikle diğer enfeksiyon semptomlarının bir sonucu olarak eşlik eder.

Bu bir enfeksiyon mu ?

Piercing  deliğinin etrafında çizik veya yırtıklar varsa enfeksiyon olasılığı yüksektir. Bununla birlikte, birkaç başka potansiyel sebep daha vardır. Birincisi, piercinglerin çekildiği ya da bir yere takıldığı durumlardır. Bir halka veya sarkan piercing bunun için olası bir materyaldir.

İkincisi piercing sürecinin kendisidir. Deneyimsiz piercing uygulayanlar genellikle kulak delim tabancası kullanırlar. Bunlar, delme işleminde piercing çevresindeki dokuya zarar verebilecek aletlerdir. Bu nedenle, en iyi piercing sanatçıları bir tabanca yerine iğne kullanırlar.
Bununla birlikte acelesi olan veya iğneden korkan bir müşteri için tabancayla delim kaçınılmazdır.

Sıvı Veya İrin Akıntısı

Piercing bölgesinden çıkan irine dikkat edin. Akıntı beyaz, sarı veya yeşil renkte olabilir.

Kötü koku genellikle enfekte olan bir bölgenin piercinginden gelen irine eşlik eder. Koku, irin içindeki bakterilerin bir sonucudur.

Bu bir enfeksiyon mu ?

Kötü bir koku ile koyu bir akıntı enfeksiyona yakın bir işarettir. Yeni bir piercing için tüm akıntılar anormal değildir.

Kokusuz, berrak veya hafif renkli sıvı basitçe lenf sıvısıdır. Bu sıvının yeni bir delme işleminden sonra akması normaldir. Sıvı delik etrafında kabuk oluşturabilir. Kendi başına bu bir acil durum sebebi değildir.

Ateş, Titreme, Mide Bulantısı

Piercingi enfeksiyonları, ateş, titreme veya mide bulantısı şeklinde kendini gösterebilir. Bu durumda, özellikle başka enfeksiyon belirtileri de yaşıyorsanız veya piercinginiz hala iyileşme sürecinde ise bir doktora görünmenizi öneririz. Doktorunuza yeni bir delme işlemi  yaptırdığınızı söyleyin, böylece bunun sebebi olup olmadığını belirleyebilirler.

Bu bir enfeksiyon mu ?

Bu belirtiler piercing enfeksiyonlarının dışında da oldukça yaygındır. Yani zamanlamanın sadece bir tesadüf olma ihtimali var. Son yediğiniz şeyleri ve hasta insanlarla aynı ortamda bulunup bulunmadığınızı düşünün.

Enfeksiyonun piercing sebebiyle olup olmadığına bakılmaksızın, semptomlar devam ederse doktorunuza görünmekte fayda var. Kimse hasta olmak istemez.

Gizemli Kabarcıklar

Aynı zamanda iritasyon darbelemeleri veya hipertrofik yara izleri olarak da bilinir, gizemli kabarcıklar genellikle enfeksiyon ile karıştırılır. Gerçekte, piercing enfeksiyonlarından ziyade tahriş veya alerji sonuçlarıdır.

Piercing Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir

Piercingi enfeksiyonlarını ortadan kaldırmak üç adımdan oluşur:

  • Enfeksiyon nedenini ortadan kaldırmak
  • Semptomları tedavi etmek
  • Piercingi ve piercing bölgesini temizlemek

Dokunmaktan Vazgeç!

Cezbedici olduğunu biliyoruz. Yeni piercinginize hep dokunmak istersiniz, özellikle de bölge kaşıntılıysa. Yeni bir piercing işleminde sık sık dokunmak enfeksiyonun en yaygın üç belirtisinin - kızarıklık, şişlik ve ağrı - ana sebebidir.

Dokunmak piercingi tahriş eder, enfeksiyonla karıştırılabilecek belirtileri ortaya çıkarır. Aslında tahriş etmek, bölgeyi de enfeksiyona daha yaklaştırabilir. Öyleyse eller aşağı lütfen!

Dokunmaya ek olarak, birkaç diğer yaygın tahriş kaynağı daha vardır:

  • Piercing bölgesine gelen saç veya şapka
  • Piercinginizin üstüne uyumak
  • Gevşek veya hipoalerjenik olmayan piercingler

Piercing Bölgesine Buz Uygulama

Buz, her türlü yaralanma için çözümdür ve piercing enfeksiyonları da istisna değildir. Bir buz paketini kağıt havluyla sarın ve enfekte olmuş bölgeye hafifçe bastırın. Bu acıyı hafifletmeye ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

Buz sadece birkaç dakika bekletilmeli ve doğrudan bölgeye uygulanmamalıdır. Bölge çok hassas ve çok uzun süre buza maruz bırakmanız hasara neden olabilir. Bunun yerine, gün boyunca birden fazla kısa buzlama seansı yapabilirsiniz. Buz tutmalar arasında en az 15 dakika beklemek en iyisidir.

Ağrı kesici Ateş Düşürücü İlaçlar (İlk Haftadan Sonra)

Advil gibi non-steroid ağrı kesici ilaçlar ateş, ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir. Fakat zamanlamanın doğru olması gerekiyor. Delme işleminden 24 saat önce ve delme işleminden sonraki 7 gün kullanmayın. Semptomları hafifletirken, delme işleminden hemen sonra alınırsa iyileşme süresini uzatabilir.

Delme işleminden sonraki ilk hafta boyunca, buz ve tuz veya papatya suyu ile ıslatarak daha iyi yapmış olursunuz.

Tuzlu Su Veya Papatya Suyu

Tuzlu veya papatya suyu uygulamak iki amaca birden hizmet eder. Birincisi, şişlik, kızarıklık ve ağrıyı hafifletir. İkincisi, enfekte piercingi temizlemeye yardımcı olur. Tuzlu su genellikle daha etkilidir, ancak hassas ciltler için papatya daha iyidir. Günde istediğiniz kadar papatya suyu ile bölgeyi ıslatabilirsiniz, ancak günde sadece 2 defa tuzlu su uygulamak tavsiye edilir.

Nasıl Hazırlanır :

1 bardak su kaynatın

Bir çay kaşığı deniz tuzu ekleyin ve çözünene kadar karıştırın veya 1 hazır papatya çayı poşeti daldırın.

Pamuk pedi çözelti içine daldırıp 2 dakika boyunca enfeksiyona sürerek tuz emdirin.

Papatya emdirmek için solüsyona bir pamuk ped batırın veya çay poşetini kullanın ve soğuyana kadar enfeksiyona uygulayın.

Her ikisi için de sıcak su kullanmak isteyebilirsiniz, ancak pamuk pedini batırmadan önce cildinize zarar vermeyecek kadar ılımasını bekleyin.

Piercingi Temiz Tutmak

Temizlik, piercinglerinizin bakımı için en önemli hususlardan biridir . Kulak lobundaki piercinglerde tam iyileşmek için 6-8 hafta yeterliyken, kıkırdakta bu süre 4 aydan 1 yıla kadar çıkabilir. Bu süre boyunca uygun bakımları takip edin.

Piercing enfeksiyonu temizlemek için şu adımları izleyin:

  • Ellerinizi yıkayın
  • Piercingin her iki tarafını da tuzlu bir solüsyonla temizleyin (piercing bakım ürünleri tahrişi en aza indirir)
  • Piercingi yerinden çıkarmayın
  • Piercing iyileşene kadar günde iki kez tekrarlayın

Duşta yumuşak, kokusuz bir gliserinli sabundan da yararlanabilirsiniz. Saçınızı ve vücudunuzu yıkadıktan sonra kullanın, bu sabun şampuan kalıntılarını da temizleyecektir.

Enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, enfeksiyonu ve delik tam iyileşene kadar piercingi asla çıkarmayın. Piercingin çıkarılması içerideki enfeksiyonu kapar. Enfeksiyonlu bir piercingi çıkarmanız halinde, cilt sıvının akmasını engelleyerek de enfeksiyonun üstesinden gelebilir ancak bu bir apse veya daha ciddi bir enfeksiyona yol açabilir.

Ciddi bir enfeksiyon durumunda vakit kaybetmeden bir doktora danışın. Gerekirse antibakteriyel ilaç veya kremler reçete edebilirler. Önce sağlık!

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve Tedavileri

Kıkırdak deldirmek açık yaraya neden olmaktadır ve iyileşme süreci boyunca şişlik, topak veya yumru gibi görüntüye sahiptir. Kıkırdak delme işleminin hemen ardından, vücudun bağışıklık sistemi iltihaplanmayı ve şişmeyi tetikleyerek yarayı iyileştirmektedir ve bazen kıkırdak yumrusuna neden olmaktadır. Ayrıca zamanla, kıkırdak deldirme enfeksiyonları veya skar nedeniyle başka darbeler gelişebilmektedir.

Kıkırdak Deliği Yumrusu Nedir?

Kıkırdak deliğin deki yumru küçük ve derinin altında belirebilir veya kulağın şeklini değiştirecek kadar büyük olabilmektedir. Bazen yumru ağrılı ve şiş, hatta irin sızmasına neden olmaktadır. Enfekte yumruların, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Yumruların bazı belirtileri vardır ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Deldirme işleminden kısa bir süre sonra veya takı değiştirildikten sonra yumru
• Hassas, ağrılı veya kırmızı yumru
• Yumruda çok şişme veya irin akıntısı
• Tümseği saran ciltte ağrı
• Ateş

Nedenleri

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve TedavileriBirkaç sorun, şişkinliğin kıkırdak deliğinin üzerinde veya çevresinde görünmesine neden olmaktadır ve en yaygın nedeni iltihap ve tahriştir. İltihap ve tahrişte, delik ciltte açık bir yaradır ve oluşturduğu kalıcı delik yara izidir, ayrıca iyileşme süreci aylarca sürmektedir. Bu süre zarfında vücudun bağışıklık sistemi yarayı iyileştirmeye ve bakteriyel enfeksiyonları önlemeye çalışmaktadır. Deldirme işleminden kısa bir süre sonra, biraz morarma, kızarıklık veya şişme görülmesi olağan dışı değildir. Aynı zaman da delik çevresinde şişmiş bir yumru oluşabilmektedir.

Enfeksiyonları

Bakteriler veya diğer zararlı mikroplar yaraya girdiğinde, enfeksiyona neden olmaktadır. Kıkırdak deliği tamamen iyileşmeden önce enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Bazı enfeksiyonlar küçüktür ve kendi başlarına temizlenir. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlar şiddetlidir ve vücudun diğer bölgelerine yayılırlar. Enfeksiyonun tek başına semptomlardan ne kadar ciddi olduğunu söylemek zordur ve tedaviyi geciktirmek komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bazı enfeksiyonlar kulağın deforme olmasına neden olabilir, bu nedenle kişi herhangi bir belirti yaşarsa doktora başvurmalıdır. Kişi de yumru oluşmuşsa enfeksiyon belirtileri yaşayabilir ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Kızarma
• Şişme
• Acı
• İrin sızması

Sivilce veya Kabarcık

Sivilce veya kabarcık, kıkırdak deliğinin üstünde veya yanında sivilce gibi görüntüye sahiptir. Yani bir tür lokalize enfeksiyondur. Bu enfeksiyonları evde ılık kompresler ve sık temizlik ile tedavi etmek genellikle güvenlidir. Bazen, kabarcıklar gider ve tekrar oluşur. Kabarcığın tekrar oluşmaya devam etmesi, çok acı verici olması veya çok sayıda kabarcık oluşması halinde doktora başvurulmalıdır.

Granülasyon Dokusu

Granülasyon dokusu, iyileşen yaranın yanında veya üstünde gelişen ekstra bir dokudur. Sert bir topak veya kabarık gibi görüntüye sahiptir veya hissedilmektedir. Doku koparmaya ya da evde çıkarmaya çalışmak enfeksiyona neden olmaktadır. Doktor bu ilave dokuyu, sıvı azot veya gümüş nitrat gibi birçok prosedüründen biriyle çıkarabilmektedir. Bazı durumlarda, kıkırdak delme işlemini gerçekleştiren kişi, bu işlemi yeniden yapması gerekebilir veya kişi deldirme işleminden vaz geçmesi gerekmektedir.

Keloid ve Hipertrofik Skar

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve TedavileriKeloid ve hipertrofik skarlar, yaranın iyileşmesinden sonra ortaya çıkan büyük skarlardır. Herhangi biri bu izleri geliştirebilse de, daha koyu tenli kişilerin keloid alma olasılığı daha fazladır. Keloidler tipik olarak hipertrofik skarlardan daha büyüktür. O kadar büyüyebilirler ki kaşındırır veya alanı hareket ettirmeyi zorlaştırır. Hipertrofik izler daha küçüktür ve zamanla kaybolmaktadır. Doktor bir kortikosteroid enjekte ederek veya kapalıysa donarak yara izini küçültebilir. Ayrıca bu işlem, Keloids büyümesine neden olmaktadır, bu nedenle ameliyat genellikle uygun tedavi seçeneği değildir.

Alerjik Reaksiyon

Alerjik reaksiyon, kıkırdak deliğinin yakınında darbelere veya şişmeye neden olmaktadır. Kişi kıkırdak deldirme işleminden kısa bir süre sonra veya takıyı değiştirdikten sonra belirtiler fark edilmektedir. Alerjik reaksiyonlar şiddetli kaşıntı veya ağrıdır ve yara enfekte olmuş görünmektedir. Nikel, takı alerjilerinin en yaygın nedenidir ve genellikle altın veya gümüş kaplamalı takılarda bulunmaktadır. Ayrıca hipoalerjenik veya sertifikalı nikel içermeyen takılar seçmek alerji oluşumunun önüne geçmede yardımcı olmaktadır.

Risk Faktörleri

Bazı kişiler daha savunmasız olsa da, herkes kıkırdak deliği üzerinde şişlik geliştirebilmektedir. Kıkırdak deldirmenin risk faktörleri vardır ve bu risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
• Belirli ilaçlar, HIV veya diyabet nedeniyle zayıf bağışıklık sistemi
• Kirli takılar veya güvensiz delme aletleri kullanmak
• İğne ve ehliyetli bir delici kullanmak yerine alelade bir aletle delme
• Keloid izleri öyküsü olan kişiler
• Nikel veya diğer alerjileri olan kişiler

Tedavi

Kıkırdak deldirme problemleri için doğru tedavi nedene bağlıdır. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabilir. Ayrıca doktor oral haplar veya topikal kremler önermektedir. Kriyoterapi veya kortikosteroid enjeksiyonlar gibi tıbbi prosedürler skar veya sıra dışı doku büyümesine yardımcı olmaktadır. Alerjik reaksiyonu olan kişi takılarını değiştirmedir ve buna rağmen eğer reaksiyon şiddetli ise, takılarını çıkartarak yaralarının iyileşmesine izin vermeleri gerekmektedir. Ayrıca Difenhidramin (Benadryl) gibi antihistaminikler, kaşıntı veya tahrişin şiddetli olması durumunda yardımcı olmaktadır.

Önleme

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve TedavileriKıkırdak deliği sorunlarını önleyebilecek bazı stratejiler vardır ve bu stratejiler aşağıdaki gibidir:
Doğru kişiyi seçmek: Delme işlemini yapan kişi, tüm ekipmanlarını sterilize eden lisanslı bir profesyonel olduğundan emin olunmalıdır. Temizlenmesi zor ve enfeksiyon yayan dokulara zarar verebilen tabancaları kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Delme aracını temiz olması: Delme aracının temiz tutma stratejileri hakkında doktor veya delen kişi ile konuşulmalıdır. Bu araç yarım çay kaşığı iyotsuz deniz tuzu ile ılık suya batırılmalıdır. Hidrojen peroksit, alkol ve diğer sert kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır, çünkü aracı tahriş edebilmektedir.
Kıkırdak deliğine dokunmama: Alana dokunmak bakterileri bulaştırarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Ayrıca deliğe zarar vererek iyileşmemesine neden olmaktadır.
Keloid öyküsü varsa deldirme işleminden kaçınmak: Kolay keloid geliştiren kişilerin, bir deldirme işleminin ardından büyük keloid izleri oluşturma olasılığı daha yüksektir. Kıkırdak delik yaralarının çoğu kendiliğinden iyileşir, ancak küçük tahriş ve komplikasyonlar yaygındır. Nadiren, kişinin kulağı zarar görebilir veya sistemik enfeksiyon gibi daha ciddi sorunlar yaşama olasılığı bulunmaktadır.
Kişi kıkırdak deliklerini temiz tutması ve bir enfeksiyon belirtileri yaşadığında doktora görünmesi çok önemlidir. Lisanslı bir kıkırdak delicisi ile delme sonrası bakım hakkında konuşulmalıdır, sonrası talimatlar özenle izlenmelidir. Delik ağrılı, kırmızı veya şişmişse ve evde tedavi yardımcı olmazsa, tıbbi yardım alınmalıdır.

Kaynakça:
chw.org
dermnetnz.org
safepiercing.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Kulak deldirdikten sonra oluşan enfeksiyon nasıl geçer?

Kulak deldirdiğinizde, iyileşmesi için zaman ve bakım gereken açık bir yaranız var demektir. Kıkırdak delindiyse veya kıkırdağa yakın bir bölgeyse genellikle iyileşmesi daha uzun sürer ve kulak memesini deldirmeye oranla enfeksiyona daha yatkındır. Kulak deldiren bir kişi işlem sonrası gereken bakım talimatlarını uygulasa bile, enfeksiyon meydana gelebilir.

Kulak deliğinde enfeksiyon, orijinal delme işleminden yıllar sonra da gelişebilir. Genellikle, enfeksiyonlar küçüktür ve evde herhangi bir komplikasyon olmadan tedavi edilebilir. Delinen bölgeye sık sık kirli ellerle dokunmak veya bölgeyi temizlememek enfeksiyonlara yol açabilir. Ayrıca çok sıkı küpe takmak, yaranın nefes almasına ve iyileşmesine izin vermeyebilir.

Bu yazıda, kulak deliğinde oluşan enfeksiyonun semptomları, tedavi seçenekleri ve gelecekteki enfeksiyonların nasıl önleneceği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Belirtileri Nelerdir?

Enfekte bir kulak deliğinin belirtileri şunlardır:

• Şişme
• Kırmızılık
• Ağrı
• Hassasiyet
• Yangı
• Kaşıntı
• Sarı akıntı

Kulak deldirdikten sonra oluşan enfeksiyon nasıl geçer?

İnsanlar genellikle küçük enfeksiyonları evde tedavi edebilirler. Bazı enfeksiyonların yönetilmesi diğerlerine göre daha zordur ve antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir. Hastanede yatış nadirdir, ancak bir kişinin kulak delme işleminden sonra ciddi bir enfeksiyon geçirmesi durumunda hastaneye yatması da gerekebilir.

Küçük enfeksiyonlara evde kişisel bakım ile müdahale etmek için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

• Kulağınıza dokunmadan, kulağınızı temizlemeden veya tutmadan önce ellerinizi yıkayın.
• Delinen bölgeyi günde üç kez tuz karıştırdığınız steril salin veya damıtılmış su ile temizleyin.
• Çoğu dermatolog, cildi tahriş edebileceği ve iyileşmeyi yavaşlatabileceği için alkol veya hidrojen peroksit kullanma konusunda temkinli davranır.
• Kulağınıza yeni takılmış bir küpe varsa infeksiyon odağı olabileceğinden küpeyi çıkarmalısınız.
• Her zaman kulak memesinin her iki tarafını da temizleyin ve temiz bir kağıt havluyla kurulayın.
• Delinen bölge tamamen iyileşene kadar bu kurallara uymaya devam edin.

Aşağıdaki durumlarda tedavi için bir doktora görünmek en iyisidir:

• Enfeksiyon birkaç gün içinde iyileşmezse
• Enfeksiyonla birlikte ateş yükseliyorsa
• Enfeksiyon yayılıyorsa
• Küpe hareket etmiyorsa
• Küpe cilde gömülüyorsa

Uçucu yağlar

Tuz ve sıcak su karışımına birkaç damla lavanta yağı veya okaliptüs yağı ekleyerek yarayı temizleyebilirsiniz. Uçucu yağlar, yarayı temiz tutmaya yardımcı olur ve bakterilerin de yayılmasını önleyen mükemmel antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Solüsyonlar

Benzalkonyum klorür çözeltisi, bir enfeksiyonu fiziksel olarak tedavi etmek için kullanılabilen harika bir antiseptiktir. Alan iyice temizlendikten ve kurutulduktan sonra, solüsyonu bir parça pamuk üzerine dökün ve iyileşme sürecini hızlandırmak için günde en az iki kez kulağınıza uygulayın. Cildiniz kabarmışsa veya kızarıklık varsa kullanmayın.

Antibiyotik kremler

Antibiyotikler, sarı akıntı ile görülen enfeksiyonu tedavi etmenin harika bir yoludur. Krem, yara iyice temizlendikten ve kurutulduktan sonra bir kulak çubuğuyla uygulanmalıdır. Önerilen uygulama günde üç kezdir. Bu kremi en az bir hafta boyunca kullanabilirsiniz. Enfeksiyonu tedavi etmek ve kurutmak için bir antibiyotik krem kullanmak istiyorsanız, dermatoloğunuza danışmalısınız.

Yeni deldirdiğiniz kulağınızın enfeksiyon kapmasını nasıl önleyebilirsiniz?

Enfeksiyonu önlemek için ilk adım, kulak deldirmek için bir profesyonel tercih etmektir. Kulak memesi üzerinde veya kıkırdakta olsun fark etmez, mutlaka delici tabanca kullanılmalıdır. Tabanca daha güvenlidir. Hijyen, hem delme yöntemi hem de son bakım protokolleri için aynı derecede önemlidir. Önerilen işlem sonrası bakım talimatlarını dikkatle takip etmek çok önemlidir.

• Kulaklarınızı günde iki kez steril tuzlu su veya eczaneden alacağınız dezenfekte edici bir solüsyon ile temizleyin.
• Kulağınızla oynamayın veya sürekli darbe gelmesini önleyin.
• Giyinirken kıyafetlere takılmamasına dikkat edin.
• İyileşirken kulağınızı ezmekten kaçınmak için bir tarafınıza uyumak zorunda kalabilirsiniz.

Eski kulak deliğinde oluşan enfeksiyonlar

• Eski kulak deliğinde oluşan enfeksiyon belirtileri, yeni olanla aynıdır. Kulağın her iki tarafını tuzlu su ile temizlemeli ve temiz ellerle tutmalısınız.
• Enfeksiyon iyileşmezse, yayılırsa veya ateş yükselirse, tıbbi yardım almalısınız.
• Enfeksiyon belirtileri veya semptomları sıklıkla görülürse, metal alerjisi ihtimali oluşabileceğinden sadece hipoalerjenik mücevher takmayı düşünmelisiniz.

Ne zaman tamamen çıkarmak gerekir?

Yeni delikte enfeksiyon oluşursa, küpeyi çıkarmak en iyisidir. Piercing veya küpenin çıkarılması infeksiyon odağını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle en kısa sürede dermatoloğunuz ile görüşmekte fayda olacaktır.

Sonuç olarak;

Kulak deldirecekseniz, hijyen uygulamalarına sahip profesyonel bir kişi tarafından yapılması çok önemlidir. Ayrıca, yara iyileşene kadar daima işlem sonrası bakım talimatlarına dikkat etmelisiniz.

Enfeksiyonlar ayrıca bir alerjik reaksiyonun sonucu olabilir. Durum, takılarda kullanılan malzemeye ciddi bir tepki olarak meydana gelebilir. Kulak deldirirken kullanılan takıların çoğu metaller kullanılarak yapılır. Metal alerjiniz varsa p metali içeren takıyı kullanmamak gerekir. Ayrıca kendi küpelerinizi götürebileceğiniz bir yerde kulak deldirmek de isteyebilirsiniz.

En hafif enfeksiyonlar veya ilk zamanda oluşan yaralar evde tedavi edilebilir ve bazı durumlarda antibiyotikler gerekli olsa da, birkaç gün içinde iyileşir. Semptomlar düzelmezse, enfeksiyon yayılırsa veya başka belirtiler varsa, mutlaka bir dermatologla konuşmalısınız.

 

Dermatalog Dr. Ahu Çiler Turgut

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası