savcı nerede çalışır / Adli Yargı Hakim ve Savcıları Hangi Davalara Bakarlar Haziran - Tercihini Yap

Savcı Nerede Çalışır

savcı nerede çalışır

Savcı, hukuk sistemlerinde kamu adına dava açma ve kamu adına soruşturma yürütme yetkisine sahip olan kişilere verilen unvandır. Savcı kime denir? Savcı; suç işleyen kişilerin tespiti, suçun niteliği ve boyutunun belirlenmesi, suçluların cezalandırılması, adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğünün korunması gibi konularda görev yapan kişilere denir.

Bunun yanı sıra savcılar, suç işlendiği şüphesiyle açılan soruşturma sürecinde delil toplama, tanık ifadesi alınması gibi işlemleri yürütürler. Eğer deliller suçun işlendiğini gösteriyorsa, savcı dava açabilir. Dava açıldıktan sonra savcı, mahkemede kamu adına davayı yürütür ve sanığın cezalandırılmasını talep eder.

Savcı Ne İş Yapar?

Savcı kimdir? Savcı, hukuk sistemlerinde kamu adına çeşitli yetkilere sahip olan kişilerdir. Savcılar, hukuk sisteminde çok çeşitli konularda görev yaparlar. Savcı sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

Savcılar, suçun işlendiği şüphesiyle açılan soruşturma sürecinde delil toplama, tanık ifadesi alınması gibi işlemleri yürütürler. Bu süreçte savcılar, suçun işlendiği konusunda yeterli delil bulunup bulunmadığına karar verirler. Eğer deliller suçun işlendiğini gösteriyorsa, savcı dava açma hakkına sahiptir.

Ayrıca savcılar, ceza davalarını yürütmekle sorumludur. Bu davalarda, sanığın suçsuzluğunu veya suçluğunu ispatlamakla görevlidirler.

Savcı Nasıl Olunur?

Savcı olmak için belirli şartlara sahip olmak gerekir. Öncelikle bu meslek için hukuk fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Hukuk fakültesindeki eğitim süresi genellikle 4 yıldır.

Lisans eğitiminden sonra savcılık mesleğine başvurmak isteyenler, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen savcılık sınavlarına girmelidirler. Sınavlar, genellikle sözlü ve yazılı olmak üzere iki mertebeden oluşur.

Sınavlarda başarılı olan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen sayıda adayın arasına girerler ve savcı olarak atanmak için beklemeye başlarlar. Atama işlemleri, genellikle adayların sınav puanlarına ve sınavda gösterdikleri başarıya göre yapılır.

Savcı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Savcı olmak için gerekenler belirlidir. Aşağıdaki şartları sağlayan herkes savcı olabilir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Hukuk fakültesinden tamamlamak,
  • 35 yaşını geçmemiş olmak,
  • Taksirli suçlar dışında herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak,
  • Savcılık mesleğine uygun sağlık şartlarına sahip olmak,
  • Yüksek Öğretim Kurulu YÖK tarafından kabul edilen KPSS'de belirtilen asgari puanı almış olmak,
  • Mesleki yeterliliğe sahip olmak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda olumlu bir rapor almak.

Savcının Çalışma Koşulları Nasıldır?

Savcı nerede çalışır? Savcılar, genellikle mahkemelerde ve soruşturma makamlarında çalışırlar.

Savcıların çalışma koşulları genellikle yoğun ve stresli olabilmektedir. Yüksek sorumlulukları nedeniyle, uzun çalışma saatlerine ayak uydurmak zorunda kalabilirler. Hatta bazı durumlarda, acil durumlar nedeniyle hafta sonları veya tatillerde de çalışmaları gerekebilir.

Ayrıca, savcılar suçlularla ve mağdurlarla karşı karşıya kalabilecekleri için bu tür olaylara karşı hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

kaynağı değiştir]

İslam hukuku ceza uygulamalarında asıl olarak şeriat hakimdir. Toplumda kişilere yönelik suçlarda diyet, had ve kısas cezaları öngörülmüştür. Geriye kalan diğer suçlarda ise siyaset cezaları ile tüm cezaların takdiri Sultan'a bırakılmıştır. Yargılamalarda esas kural koyucu ise Allah'tır. Ayrıca Kadı'lar Sultan'ın vekil ve yardımcısı olarak görev yapmaktaydılar. Vezir ve Vali'lerde ceza işlerinde Sultan adına çalışmaktaydılar. Bu nedenle islam hukukunda savcıya ihtiyaç duyulmuyordu. Önder, M. (). Savcıların teşkilat içindeki yeri ve görevleri. Ankara.&#;

Ülkeler hukukunda[değiştir

Savcıların Görevleri, Yetkileri Ve Bölümleri Nelerdir? Savcı Ne İş Yapar, Hangi Davalara Bakar?

Savcıların görevleri, rütbeleri ve yetkileri nelerdir? Savcı olmak oldukça yorucu ve uzun bir yoldan geçse bile çoğu insanın hayalidir. Peki ya günümüzdeki en cazip mesleklerden biri olan savcı ne iş yapar, hangi davalara bakar? Savcıların görevleri, rütbeleri ve yetkileri nelerdir? Savcı ne iş yapar, hangi davalara bakar? Sorularının cevabı içeriğimizde mevcut.

Savcı Görevleri

Savcı devlet adına araştırmalarda ve soruşturma faaliyetlerinde bulunan, suçlarla ilgilenen, mahkemelerin aldığı kararları yerine getiren, kamu davasının açılmasını gerektiren durumlar meydana geldiğinde dava açıp yürüten kişidir. Savcılar, kanun aracılığıyla, kendisine verilmiş olan diğer görevleri yaptığı takdirde yürütme erki içerisinde yer alan birer devlet memurudurlar.

Savcıların Görevleri

En temel olarak savcıların görevlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Davaya konu olan taraflarla ilgili kanıt ve belgelerin bir araya getirilmesini sağlamak.
  • Kasten adam öldürme veya taksirle adam öldürme gibi durumlarda öldürülen vatandaşların adli muayene sürecini takip etmek.
  • İddianame hazırlamak.
  • Mağdurların veyahut kamunun haklarını savunmak.
  • Olay yerinde suça ilişkin delilleri inceleyip değerlendirmek.
  • İhbar olduktan sonra şikâyet olan olay hakkında direkt olarak çalışmaya başlamak ve kanıtlar toplamak.

Savcının Görevleri

Kanuna aykırı gelenlerin işlemiş olduğu suçları araştırıp değerlendirmek ve ihbarları çeşitli kaynaklara da başvurarak araştırmak, savcının görevlerindendir. Suç hakkında bilgi edinmek ve ayrıntılı şekilde soruşturmalar yürütmek savcının en önemli işleri arasındadır.

Aynı zamanda hukuk temelinde suç olarak nitelendirilen olaylar olduğunda devlet tarafından olayı çözmesi adına bir savcı tayin edilir, genelde bu savcı olay yerine en yakın görev yapan savcılardan seçilir. Araştırmalar ve soruşturmaları savcı bizzat takip eder ve olayın sonucuna zamanı geldiği zaman büyük oranda etki eder.

Savcının Yetkileri

Savcı kendisinde oldukça kritik yetkiler toplamış olan, adaletten sorumlu bir memurdur. Yetkileri aşağıdaki gibidir.

  • Suç öğrenildikten sonra soruşturmayı başlatmak.
  • İddianameyi düzenlemek ve açılmış olan kamu davasını takip etmek.
  • Yasa yollarına başvurmak.
  • Cezaların infazına dair işlemleri yapmak.
  • Bazı hukuk davalarını açmak ve başvuruda bulunmak.
  • Tebligat yapmak.
kaynağı değiştir]

Kelime kök anlamı olarak: hukuk ileri sürülerek savunulan düşünce, iddia, dava, tez, bir fiilin hukuki açıdan suç olup olmadığının tanımlanmasını ve ilgili kanun hükümlerine uygun suçun tanımlamasıyla iddianame hazırlamakla görevli hukuk memuru olarak geçmektedir.

Osmanlıca'daki karşılığı "müddeiumumi"dir.[4] Arapça muddaˁī (iddia eden, dava eden) ve umūmī (kamu) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiş olan ve "kamu adına dava eden" anlamını taşıyan bu sözcük tarihli "Mehakim Nizamnamesi" ile Fransızca prosécuteur publique karşılığı olarak T.C hukukuna girmiş[4], Cumhuriyet döneminde de uzun süre gayrıresmî olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Savcılık kurumunun yapısı ve özellikleri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası