tsh nedir yüksekliği / TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) testi nedir? - Büyük Anadolu Hastanesi

Tsh Nedir Yüksekliği

tsh nedir yüksekliği

TSH: Tiroid uyarıcı hormon testi nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

TSH beyindeki hipofiz bezi tarafından tiroit bezinin faaliyetini kontrol etmek için salgılanan bir hormondur. TSH tiroit uyarıcı hormon demektir ve bu hormon tiroit bezini tiroit hormonu üretmesi için uyarır. TSH düzeyi triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) hormonlarının üretimini etkiler. Peki, TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma:

TSH: Tiroid uyarıcı hormon testi nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

TSH (Tiroid Stimülan Hormon) tiroid bezini uyararak, tiroid hormonlarının üretilmesini sağlayan bir hormondur., Yorgunluk, kabızlık, kuru cilt kilo alma ve saç dökülmesi gibi belirtilerde istenen TSH: Tiroid uyarıcı hormon testi nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde…

TSH: TİROİD UYARICI HORMON NEDİR?

Tiroid bezinizin gereken şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak için TSH testi yapılır. Aşırı aktif (hipertiroidizm) veya az aktif (hipotiroidizm) olup olmadığını söyleyebilir. Test, herhangi bir semptomunuz olmadan bir tiroid bozukluğunu da tespit edebilir. Tedavi edilmezse, tiroid bozukluğu sağlık sorunlarına neden olabilir.

TSH “tiroid uyarıcı hormon” anlamına gelir ve test bu hormonun ne kadarının kanınızda olduğunu ölçer. TSH, beyninizdeki hipofiz bezi tarafından üretilir. Tiroid tarafından salınan hormon miktarını düzenlemekten sorumludur.

Normal TSH seviyeleri, litre başına ila mililitrelik birimliktir. Tiroid bozukluğu için tedavi görüyorsanız, normal aralık litre başına ila mililitredir.

Tiroid uyarıcı hormon, ya da TSH düzeyleri, tiroid sorunlarını teşhis etmeye yardımcı olur. Eğer yorgunluk, kabızlık, kuru cilt, kilo alma ve saç dökülmesi gibi semptomlardan şikayetçi iseniz, doktorunuz bu testi isteyebilir. TSH kan düzeyleri yeni doğanlarda rutin olarak ölçülmektedir.

kan testi sözcü ile ilgili görsel sonucu

YÜKSEK TSH DEĞERLERİ NE ANLAMA GELİR?

Normal TSH aralığı, litre başına 0,4 ila 5 mil uluslararası birimdir (mIU / L). TSH yüksekliği, yeterince T3 ve T4 üretilmemesine dayalı olarak tiroit bezinin az çalışması durumunu gösterir. Hamilelikte TSH yüksekliği görülmesi normal bir durumdur. Steroidler, dopamin veya opioid ağrı kesiciler (morfin gibi) kullanıyorsanız, normalden daha düşük bir okuma da alabilirsiniz.

TSH YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Halsizlik, yorgunluk, üşüme, soğuğa tahammülsüzlük, kuru cilt, saç dökülmesi, uyku hali, unutkanlık, konsantre zorluğu, depresyon, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH yüksekliği belirtileri arasındadır.

DÜŞÜK TSH DEĞERLERİ NE ANLAMA GELİR?

TSH düşüklüğü ise tiroit bezinin fazla çalışması durumunu gösterir. TSH yüksekliği bir otoimmun hastalığının sonucunda ya da beslenme yoluyla çok fazla tuz alınması neticesinde ortaya çıkabilir.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ

Sinirlilik, ellerde titreme, çabuk yorulma, kilo kaybı, dikkat bozukluğu, uykusuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, saç dökülmesi, cinsel istekte azalma, ağız kuruluğu, adet düzensizliği, sık sık idarara çıkma, kaslarda güçsüzlük, gözlerde ileri derecede büyüme ve öne doğru ilerleme gibi durumlar TSH düşüklüğünü gösterir.

MON: Monosit nedir? Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirMON: Monosit nedir? Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

AğrıbeyazbüyümedepresyonkabızlıkSağlıksaldırı

TSH Nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

TSH (TİROİD UYARICI HORMON) NEDİR?

TSH hipofiz besinin ön kısmındaki hücrelerden salgılanan glikoprotein yapıda bir hormondur. Tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol eder. Aynı zamanda T3-T4 hormonlarının yapım ve salınmasındaki biyokimyasal olaylar için düzenleyici etki yapar. Tiroit hastalıklarının tanısı için TSH düzeyi tayini önemlidir. 

Hipofizin tiroit bezinin çalışmasını uyarması gibi hipofizden TSH üretimini kontrol eden, hipotalamus adında bir üst merkez vardır. Hipotalamustan salgılanan TRH (TSH salgılatıcı hormon), hipofize ulaştığında TSH'ın yapımını ve salınmasını uyarır.

TSH düzeyleri, gün içerisinde belirli bir ritim içinde değişiklikler gösterir. Sağlık sorunu bulunmayan bir bireyde uyku saatine yakın yükselmeye başlar, sabahın erken saatlerinde TSH düzeyi maksimum seviyeye ulaşır. İlerleyen saatlerde düşmeye başlayan TSH düzeyi, öğle vakti minimum seviyeye gelir.

NORMAL TSH DEĞERİ KAÇTIR?

Kandaki TSH için normal kabul edilen değerler mU/ml arasındadır. Genç bireylerde üst sınır değeri olan mU/ml, mU/ml değerine düşer. Yaş ilerledikçe TSH düzeyi, insan yapısı gereği yükselmektedir.

TSH YÜKSEKLİĞİ NEDİR?
 
TSH testinde kanda TSH seviyesinin mU/L’nin üzerinde olması ve buna T3 ve T4 hormonlarının düşük olması hipotiroidizm olarak adlandırılır. Hipotiroidizm durumlarında vücut fonksiyonları artar.

TSH yüksekliği belirtileri şunlardır:

-Kabızlık dahil olmak üzere bazı sindirim sorunları
-Depresyon
-Üşüme veya soğuğa karşı hassasiyet
-Yorgunluk ve halsizlik
-Eklem ve kas ağrısı
-Cilt kuruluğu
-Kuru ve incelmiş saç yapısı
-Kilo alma, ödem ve şişlik
-Düzensiz ve zor adet döngüsü
-Düşük kalp ritmi.

TSH kandaki dolaşımı esnasında tiroit bezi tarafından bu iki hormon üretilmezse, TSH yükselmeye başlar.

TSH seviyesindeki değişkenliğin nedenlerinden biri yaş olup yaşlandıkça hipotiroidizm sıklığı artar.
 
TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?
 
TSH testinde kanda TSH seviyesinin mU/L’nin altında olması hipertiroidizm olarak adlandırılır. Hipertiroidizm durumlarında vücut fonksiyonları azalır.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Hızlı veya düzensiz kalp atışı
-Gerginlik ve sinirlilik
-Endişe hali
-İştah artışına rağmen kilo kaybı
-El titremesi
-Kas zayıflığı
-Saç kaybı
-Terleme veya sıcağa tahammülün düşmesi
-Guatr
-Uyku hali
-Gözlerde şişkinlik
-Yorgunluk
-Aşırı bağırsak hareketi (çok dışkılama)

TSH düşüklüğü tiroit bezinin çok fazla tiroit hormonu üretmesinden kaynaklanır. Bu durumda TSH hormonu baskılanmış olur ve TSH değeri düşer.

TSH düşüklüğünü oluşturan sebepler ise şöyle sıralanabilir:

-Graves Hastalığı
-Vücutta biriken fazla iyot
-Tiroidit
-Aşırı tiroit hormonu ilacı kullanmak
-Tiroit hormonu içeren destekleyici ilaçları fazla kullanmak
-Tiroit nodülleri.

Biotin (B vitaminleri), steroid ilaçlar, dopamin ve morfin gibi bazı ağrıkesiciler de TSH düşüklüğünün nedenlerindendir.

Düşük TSH seviyesi, hipofiz bezindeki bazı problemler (cerrahi, ışın tedavisi, hipofizit vb.) nedeniyle ortaya çıkabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

TSH nedir? TSH testi neden yapılır? TSH yüksekliği tedavisi…

TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz TSH nedir? TSH testi neden yapılır? TSH yüksekliği tedavisi

Yayınlanma:

TSH nedir? TSH testi neden yapılır? TSH yüksekliği tedavisi…

Tiroid bezine diğer hormonları üreteceğini söyleyen TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) nedir? TSH testi neden yapılır? TSH yüksekliği tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) NEDİR?

TSH tiroid bezine diğer hormonları nasıl üreteceğini söyler. TSH veya tiroid uyarıcı hormon hipofiz bezi tarafından üretilir (beynin tabanındaki bezelye büyüklüğünde bir yapı).

Hipofiz bezi genellikle “ana bez” olarak adlandırılır, çünkü tiroid bezini de içeren diğer hormon üreten bezleri de kontrol eder. Optik sinirlere yakın olan beynin tabanındaki burun köprüsünün arkasında bulunur. Bu bez, beyindeki bir bölge olan hipotalamus ile yakından çalışır.

Hipotalamus, hipofiz bezine daha fazla TSH üretmesini söyleyen tirotropin salgılayan hormonu (TRH) üretir. Hipofiz bezi bir termostat gibi çalışır. Tiroid hormonu seviyelerinin düşük olduğunu algılarsa, daha fazla TSH salgılar.

Tiroid hormon seviyeniz yüksekse, TSH salınımını yavaşlatır veya durdurur.

Boyun dibinde bulunan tiroid bezi de metabolizmanızı ve diğer vücut fonksiyonlarını etkileyen hormonları tiroksin (T4), triiyodotironin (T3) ve kalsitonin üretmesine yardımcı olur. Tiroid boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde küçük bir bezdir.

Tiroid, bu üç hormonun salınması yoluyla metabolizma ve büyüme dahil olmak üzere çok sayıda farklı vücut fonksiyonunu kontrol eder.

Hipofiz beziniz daha fazla TSH üretirse, tiroidiniz daha fazla hormon üretecektir. Bu şekilde, iki bez doğru miktarda tiroid hormonu üretildiğinden emin olmak için birlikte çalışır. Bununla birlikte, bu sistem bozulduğunda tiroidiniz çok fazla veya çok az hormon üretebilir.

Normal bir TSH aralığı, litre başına 0,4 ila 4,0 milli-uluslararası birim (mIU / L) arasındadır.

CA nedir? CA yüksekliği ne anlama gelir?

TSH TESTİ NEDEN YAPILIR?

Tiroid uyarıcı bir hormon (TSH) testi kandaki TSH miktarını ölçer. Tiroid bezinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için TSH testi kullanılır. Hipofiz bezinizin salgıladığı TSH miktarını ölçer.

Bu testle çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidizm) veya çok az tiroid hormonu (hipotiroidizm) teşhis edilir. Doktorunuz, genişlemiş veya nodüler bir tiroid belirtileri veya bilinen veya şüpheli bir tiroid bozukluğu belirtileri varsa bu testi isteyebilir.

TSH testleri ayrıca yenidoğan bebeklerde hipotiroidi taraması yapmak ve kadınlarda doğurganlık problemlerini teşhis etmek için kullanılır.

TSH seviyeleri gün boyunca değişebilir, bu yüzden bu testi sabahın erken saatlerinde yaptırmak en iyisidir.

TSH seviyeleriniz normal değilse doktorunuz daha fazla test isteyebilir.

TSH YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ

– Hipotiroidizm
– Hipofiz bezinin alınması
– Tiroid hormon direnci
– Hashimoto Tiroidit
– Konjenital Hipotiroidi
– Hipoz Adenomu
– Hipertiroidi tedavisi için kullanılan radyoaktif iyot ve anti tiroid ilaç kullanımı gibi tedaviler
– Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi
– Lityum içeren ilaçlar
– İyot yetersizliği
– Antidepresanlar, kolestiramin ve kolestipol içeren kolesterol düşürücü ilaçlar, kortikosteroit ve adrenokortikosteroit ilaçların yan etkisi
– Aşırı miktarda kalsiyum veya demir takviyesi alımı
– Östrojen desteği almak (doğum kontrol hapı kullanmak vb.)
– Sıklıkla tiroid hormonunu azaltan gıda tüketmek (karalahana, çiğ karnabahar, kırmızı turp vb.)

TSH YÜKSEKLİĞİ TEDAVİSİ

TSH yüksekliğinde öncelikle hastanelerin endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. TSH değeri yüksek olan hastalarda hipotiroidi tedavisi uygulanarak değerler düşük tutulmaya çalışılmaktadır. TSH yüksekliğinde T4 hormon seviyesi düşük kalmaktadır. Bu durumu yaşayan hastalarda; aşırı halsizlik hali, el ve ayaklarda üşüme hissi, ses kısılmaları, vücudun belli bölümlerinde şişlikler (el, yüz, göz), kuru cilt yapısı, saç ve deri döküntüleri, kilo artışına meyil, uyku bozuklukları ve depresyon hali, adet dönemi düzensizlikleri, çok fazla terlememe, dikkat dağınıklığı, kan değerlerinde düşüklük ve b12 vitamin eksikliği gibi belirtiler görülmektedir.

Teşhis edilen TSH yüksekliğinin düşürülmesi için uzman kontrolü şarttır. Bu durum kimi zaman kısa sürede kendiliğinden düzene girebiliyor olsa da, çoğu zaman hayatınız boyunca dikkat etmeniz gereken bir tedavi süreci gerektirebilir. TSH değeri düşük tutulması için mutlaka iyotlu tuz tüketilmelidir. Ancak bunun için doktorunuza danışmakta fayda vardır. Diğer taraftan soya içerikli gıdalar, turp, lahana, brokoli, ıspanak, yer fıstığı, mısır, böğürtlen, şeftali gibi tiroid bezleri üzerinde etkisi olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir.

Kan tahlili sonucu sorgulama nasıl yapılır?İlginizi ÇekebilirKan tahlili sonucu sorgulama nasıl yapılır?

ailebüyümedepresyonEkonomiinternetkanserMısırnasıl yapılırSağlık

TSH: Nedir, Testi, Yüksekliği ve Düşüklüğü

TSH Nedir?

TSH (Tiroit Stimulating Hormone), tiroit bezlerini uyaran bir hormondur. TSH, beyinde hipofiz olarak adlandırılan bir bölgesen kana salınır. Kandaki TSH düzeyinin normal sınırlar içerisinde olması tiroit fonksiyonlarının düzgün bir şekilde devam etmesi açısından oldukça önemlidir.

TSH testi, TSH adlı hormonun kandaki seviyesini ölçer. Bu testin sonuçlarına göre de hastanın TSH değerinin normal mi yoksa düşük/yüksek mi olduğuna bakılır.

TSH Ne İşe Yarar?

TSH, adından da anlaşılacağı üzere tiroit stimüle edici yani uyarıcı bir hormondur.

Tiroit, boyunda yer alan, küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroit bezinden salgılanan hormonlar; vücut sıcaklığından kas gücüne, metabolizmadan ruh haline kadar pek çok alanda etki gösterir. Dolayısıyla bir kişinin sağlıklı olabilmesi için tiroit hormonlarının yeterli miktarda salgılanması gerekir. Tiroit hormonlarının normalden az ya da çok salgılanması, sağlık üzerinde olumsuz etki gösterir.

TSH, tiroit bezlerini uyararak hormon üretimini ve salınımını artırır. TSH ve tiroit hormonları arasındaki dengenin sağlanabilmesi için bazı geri bildirim mekanizmaları mevcuttur. Bu mekanizmalara göre tiroit hormonları düşük seviyelerdeyken TSH daha fazla salgılanır ve tiroid hormonu üretimini artırır. Tam tersi olarak da tiroit hormonları yüksek seviyelerdeyken hipofizden TSH salınımını azaltıcı etki gösterir. Sonuç olarak tiroit hormonları düşükken TSH yüksek, tiroit hormonları yüksekken TSH düşüktür.

TSH Düşüklüğü Nedir?

TSH testi ile ölçülen kan TSH düzeyleri tiroit fonksiyonları hakkında bilgi verir. Yetişkinler için referans aralıklara ölçülen metot ve laboratuara göre değişse de, genellikle mU/L’nin altındaki TSH değerleri düşük kabul edilir

TSH düşüklüğü; tiroit bezinin normalden daha aktif olduğu, daha fazla hormon ürettiği anlamına gelir. Hipertiroidizm olarak adlandırılan bu durum, metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Hipertiroidizme neden olabilecek rahatsızlıklar şöyledir:

  • Graves Hastalığı (Zehirli Guatr): Graves hastalığı, tiroid bezinin aşırı büyüdüğü ve fazla miktarda hormon ürettiği yaygın bir rahatsızlıktır. Graves hastalığı, bağışıklık sisteminde oluşan bir bozukluk sonucu, tirotropin reseptör antikoru (TRAb) üretilmesi nedeniyle gelişir. Bu antikorlar TSH gibi davranarak tiroid bezini uyarır ve bezin aşırı çalışmasına neden olur.
  • Tiroidit: Tiroit bezinin iltihaplanması tiroidit olarak adlandırılır. Tiroidit uzun vadede tiroit bezinin az çalışmasına neden olur. Ancak iltihaplanma ilk başladığında tiroid bezinden hormonların birden kana karışması sonucu hipertiroidizme yol açar.
  • Aşırı İyot: İyot, tiroit hormonlarının üretilmesi için olmazsa olmaz bir mineraldir. Vücuttaki iyot miktarının çok fazla olması tiroit bezinin fazla çalışmasına yol açar. Vücutta fazla iyot birikmesi genellikle yüksek oranda iyot içeren ilaçların uzun süreli kullanımına bağlıdır. Bu ilaçlar arasında bazı öksürük şurupları, kalpte aritmi tedavisinde kullanılan amiodaron gibi farmakolojik ajanlar yer alır.
  • Tiroit Nodülleri: Nodüller, tiroit bezi üzerinde oluşan yumru şeklindeki yapılardır. Genellikle iyi huylu olan bu yapılar bazen bezden bağımsız olarak hormon üretmeye başlayabilir. Sonuç olarak da hipertiroidizm tablosu oluşur.

Tüm bu durumlar kişide hipertiroidizm tablosu oluşturabilir. Hipertiroidizmi olan kişilerde görülen semptomlar:

  • Normal veya daha fazla yemek yemeye rağmen kilo kaybı
  • Kalp hızında artış
  • Kalp atışlarında düzensizlik, aritmi
  • Çarpıntı
  • İştah artışı
  • Asabilik, anksiyete, huzursuzluk
  • Özellikle ellerde görülen titreme
  • Terleme
  • Adet döngüsünde düzensizlikler
  • Sıcağa karşı artmış hassasiyet
  • Bağırsak hareketlerinde artış, daha sık tuvalete gitme ihtiyacı, ishal
  • Tiroit bezi boyutlarında büyüme (guatr)
  • Yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü
  • Uykuya dalmada güçlük
  • Ciltte incelme
  • Saç tellerinde güçsüzleşme, kırılma ve saç dökülmesi

TSH Yüksekliği Nedir?

Kandan alınan örnekte bakılan TSH değerlerinin yetişkinlerde yaklaşık mU/L’den fazla olması yükseklik olarak değerlendirilir. Çocuklardaki üst sınır da kabaca yetişkinlerle aynı iken gebelerde mU/L değerlerinin üstü yükseklik olarak kabul edilir.

TSH yüksekliği, tiroit hormonlarının düşük seviyede olması anlamına gelir. TSH, tiroit hormonlarının düzeyini artırmak için yükselir. Sağlıklı bir tiroit bu yüksekliğe cevap verir hormon üretimini artırırken tiroit bezinde bir sorun olduğunda üretimde bir artış gözlenmeyebilir. Tiroit hormonlarının düşük olduğu tablo ise hipotiroidizm olarak adlandırılır. Hipotiroidizm tablosuna yol açabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Haşimato Hastalığı: Bağışıklık sisteminin yanlış bir şekilde tiroit bezine saldırması sonucu Haşimato hastalığı ortaya çıkar. Hastalık nedeniyle tiroitte oluşan hasar, bezin düzgün çalışmasını engelleyerek hormon üretiminin azalmasına sebep olabilir.
  • Tiroidit: Tiroit bezinin iltihaplanması durumu olan tiroidit, uzun vadede tiroit bezinin çalışmasını bozar ve hipotiroidizm yapar.
  • Postpartum Tiroidit: Doğum sonrası bazı kadınlarda tiroid hormonlarında geçici bir düşüklük olabilir. Bu durum postpartum tiroidit ya da doğum sonrası tiroiditi olarak adlandırılır.
  • İyot Eksikliği: İyot, tiroit hormonlarının üretimi için gerekli olduğundan iyot eksikliğinde yeterince hormon sentezlenemez. Eski dönemlerde ülkemizde çok sık karşılaşılan bir durum olan iyot eksikliği, sofra tuzlarına iyot eklenmesi sayesinde günümüzde daha az görülür hale gelmiştir.

Hipotiroidizmin vücut üzerinde hipertiroidizme zıt etkileri vardır. Hipotiroidizm durumunda görülen semptomlar şöyledir:

  • Kilo alma
  • Kalp hızında yavaşlama
  • Depresyon
  • Bellek sorunları, unutkanlık
  • Adet döngüsünde düzensizlik, normalden daha yoğun adet dönemleri
  • Soğuğa karşı artmış hassasiyet
  • Kabızlık
  • Tiroid bezinde büyüme (guatr)
  • Yorgunluk
  • Kas ağrısı, kaslarda hassasiyet ve sertlik
  • Eklemlerde ağrı, katılık, şişlik
  • Kuru cilt
  • Saç tellerinde incelme
  • Yüzde şişkinlik
  • Seste kabalaşma, ses kısıklığı
  • Kan kolesterol düzeylerinde artış

TSH Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TSH testi, damardan alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi şeklinde yapılır. TSH testi için saat açlık gibi herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Ancak doktor, TSH ile birlikte açlık kan şekerine de bakmak isterse hastanın kan verirken saattir aç olması gerekir.

Tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesinde TSH ile birlikte tiroid hormonları olan T3 ve T4 düzeylerine de bakılır. Tüm bu değerler birlikte değerlendirilerek kişide tiroid fonksiyonları ile ilgili bir sorun olup olmadığı incelenir.

Bazı durumlar TSH testinin sonuçlarını etkileyebilir. Bu durumlardan birkaçı şu şekildedir:

  • Testin Ne Zaman Yapıldığı: Uzun süreli açlıktan sonra yapılan test sonucu elde edilen TSH değeri, tokluk halinde yapılan teste göre biraz daha yüksek olabilir.
  • Sağlık Durumu: Akut veya kronik hastalık tiroit bezinin de dahil olduğu endokrin sistem üzerinde stres oluşturarak sonuçların sapmasına neden olabilir.
  • İlaçlar: Aritmi ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaç çeşitleri, Non Steroidal Anti İnflamatuar İlaçlar (NSAİİ); TSH testi sonuçlarını etkileyebilir.

Tiroit hormonları vücut metabolizması üzerinde oldukça etkilidir. Dolayısıyla bu hormonların düzeylerinde meydana gelen bir değişiklik tüm vücudu etkiler. Tiroit hastalığı bulunan kişiler mutlaka doktorunun belirlediği tarihlerde kontrole giderek gerekli TSH ve diğer gerekli testleri yaptırmalıdır. Sağlıklı kişiler de düzenli aralıklarla tiroid fonksiyonlarını kontrol ettirilmelidir. Hem hipertiroidizm hem de hipotiroidizm tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tiroit ile ilgili bir rahatsızlığı olan kişilerin tedavilerini aksatmaması gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası