köşeli cisimler / 1. Sınıf Matematik Geometrik Cisimler Ve Şekiller konu anlatımı

Köşeli Cisimler

köşeli cisimler

1. Sınıf Matematik Geometrik Cisimler Ve Şekiller konu anlatımı

Haberin Devamı

 1. sınıf öğrencileri için matematik açıdan geometrik cisimler belli başlı temel şekiller üzerinden ele alınmaktadır. Bunlar içerisinde üçgen, kare, dikdörtgen ve daire şeklinde öne çıkıyor. Sırasıyla geometrik cisimlerin kenar ve köşeleri ile beraber diğer bölümler onların anlayacağı şekilde ele alınabilir.

  1. Sınıf Matematik Geometrik Cisimler ve Şekiller Konu Anlatımı

 Öğrencilerin öncelikle bilmesi gereken geometrik cisimlerin kenar ve köşeleri bulunur.

Kenar: Bir geometrik şeklin sınırı kenarı olarak bilinir.

Köşe: İki kenarın geometrik cisim üzerinde birleştiği nokta köşe olarak bilinmektedir.

 Genel anlamıyla kenar ve köşeler birleştirilmek suretiyle geometrik cisimler oluşturulur. Bu cisimler değişik şekillere ve boyutlara sahiptir.

Kare: Uzunlukları birbirine eşit kenardan oluşan şekil kare olarak bilinir. Aynı zamanda 4 tane köşesi bulunur. Kenar ve köşeler bir araya gelmek suretiyle kare oluşur.

Haberin Devamı

Dikdörtgen: İki kısa kenarı ve iki uzun kenarı olan, toplamda 4 tane kenarı bulunan şekil dikdörtgen olarak bilinmektedir. İki uzun kenarı ile iki kısa kenar karşılıklı olarak aynı boyuta sahiptir. Ayrıca dikdörtgenin 4 tane köşesi bulunur.

Üçgen: 3 tane kenarı olduğu için üçgen denir. Aynı zamanda 3 tane köşesi yer alır. Kenarlar bir araya gelerek üçgen oluşturur.

Çember: Madeni bir parayı kullanarak etrafı çizildiğinde çember meydana gelir. Diğer geometrik şekillerde olduğu gibi çemberin köşesi ve kenarı yoktur. Tam bir yuvarlak görünüme sahiptir.

 Matematikte geometri içerisinde bu şekilde 4 tane cisim bulunur. Her bir cisim farklı görüntüye sahiptir. Aynı zamanda kenar sayıları değişir. Geometri içerisindeki bu şekiller daha büyük ya da daha küçük biçimde çizilebilir. Özellikle daire dışındaki diğer cisimler açısından kenarlar dik şekilde çizilmeli ve birleştirilmelidir. Herhangi bir eğiklik veya yamukluk olmamalıdır. Aynı şekilde çemberi çizerken tıpkı madeni parada olduğu gibi, görüntü her daim muntazam bir yuvarlak şeklinde çizilmelidir.

 Geometrik cisim ve şekilleri çizerken cetvelden faydalanabilirsiniz. Her bir kenarı cetvel ile çizebilir ve daha sonra köşelerinden bir araya getirebilirsiniz. Böylece ölçülerini kaçırmadan daha düzgün şekilde çizim gerçekleştirebilirsiniz. Daire için ise farklı boyutlardaki madeni paraları kullanabilirsiniz. Bir kalem vasıtasıyla çevresinden çizmek suretiyle çember oluşturabilirsiniz. Çemberleri düzgün şekilde çizmeyi ve iki ucunu birleştirmeyi unutmayın.

1. Sınıf Geometrik Cisimler: Geometrik Cisimler Konu Anlatımı, &#;rnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler! &#;

1. Sınıf Geometrik Cisimler

Bu geometrik cisimlerden kare, dikdörtgen ve üçgen de kenar ve köşeler mevcuttur. Kenarın tanımı şu şekildedir: Bir geometrik şeklin sınırına kenar denir. Köşenin tanımı ise şu şekildedir: İki kenarın birleştiği noktaya köşe denir. Bu saydığımız cisimlerin her biri birbirinden farklı görüntülerde olmaktadır. Hepsi birbirinden farklı bir oluşum göstermektedir.

Geometrik Cisimler Konu Anlatımı

Geometrik cisimler 4 alana ayrılmaktadır. Bunların her biri görünüm olarak farklılık arz etmektedir. Bu cisimler kare, dikdörtgen, çember ve üçgen olarak isimlendirilir. Genel anlamıyla kenar ve köşeler birleştirilmek suretiyle geometrik cisimler oluşturulur. Bu cisimler değişik şekillere ve boyutlara sahiptir.

1. Kare: Uzunlukları birbirine eşit olan 4 kenardan oluşan şekil geometri de kare olarak bilinmektedir. Bu özelliğinin yanında 4 tane köşesi bulunur. Kenar ve köşeler bir araya gelip birleşmek şartıyla kare oluşur.

2. Üçgen: 3 tane kenarı olduğu için ve bu 3 kenardan oluştuğu için üçgen denir. Bunun yanında 3 tane köşesi de var olmaktadır. Kenarlar bir araya gelip birleşerek üçgen oluşturur.

 3. Dikdörtgen: İki kısa kenarı ve iki uzun kenarı olan, toplamda 4 tane kenara sahip bulunan cisim geometride dikdörtgen olarak bilinmektedir. İki uzun kenarı ile iki kısa kenar karşılıklı olarak aynı uzunluğa sahiptir ve birbirlerine paralel olarak bulunurlar. Bu kenarlar birbirlerinin simetriğidir. Ayrıca dikdörtgenin 4 tane köşesi bulunur.

4. Çember: Madeni bir parayı kullanarak veya tam yuvarlık bir cisim kullanılarak etrafı çizildiğinde çember meydana gelir. Çemberin diğer geometrik şekillerden farklı bazı özellikleri yoktur. Bu özellik çemberin köşesi ve kenarının olmaması durumudur. Tam bir yuvarlak görünüme sahiptir.

 Geometrik Cisimler Örnek Alıştırmalar

 Geometrik cisimler ile ilgili çeşitli alıştırmalar yapmak konunun pekişmesi için önem arz etmektedir. Bu alıştırmada klasik olarak sorulara yer vereceğiz ve bunları cevaplamanızı isteyeceğiz.

 1. Zar hangi geometrik cismi andırmaktadır? Cevap:

 2. Top hangi geometrik cisim görünümüne benzemektedir? Cevap:

 3. Kitap kapağı hangi geometrik cisme örnektir? Cevap:

 4. Dondurma topu hangi geometrik cisme benzemektedir? Cevap:

 5. Bütün kenarları birbirine eşit olan masa hangi geometrik cisme örnek olarak verilir? Cevap:

 Geometrik Cisimler İle İlgili Etkinlik

 Bu başlık altında geometrik cisimler ile etkinlik kapsamında 5 soruluk test soruları soracağız ve doğru olan şıkkı işaretlemenizi isteyeceğiz.

1. Dünyamıza benzeyen geometrik cisim hangisidir? 

 A)KARE B)ÇEMBER C)DİKDÖRTGEN

 2. Hangi geometrik şeklin 4 köşesi yoktur?

 A)KARE B)DİKDÖRTGEN C)ÇEMBER

 3. Hangi geometrik cismin köşesi yoktur?

 A)ÇEMBER B)KARE C)ÜÇGEN

 funduszeue.info levhaları hangi geometrik cisim şeklindedir?

 A)KARE B)ÇEMBER C)ÜÇGEN

 5. Bütün kenarları birbirine eşit olan masa hangi geometrik cisimden oluşmuştur?

 A)KARE B)DİKDÖRTGEN C)ÜÇGEN

 Geometrik Cisimlerin Çizimlerini Nasıl Yaparız?

Geometrik cisim ve şekilleri çizerken cetvelden ve aynı zamanda pergelden faydalanabilirsiniz. Her bir kenarın çizimini cetvel ile yapabilir ve bunun sonrasında köşelerinden yardım alarak bir araya getirebilirsiniz. Bu şekilde ölçülerini kaçırma riskinden uzaklaşarak daha düzgün şekilde çizim gerçekleştirmiş olursunuz.

 Bu çizim şekli kare, dikdörtgen ve üçgen için yardımcı olarak şekillerdir. Çember için ise çizeceğiniz çemberin büyüklüğüne göre farklı boyutlardaki madeni paraları kullanabilirsiniz. Bir kalem vasıtasıyla çevresinden çizmek suretiyle çember oluşturabilirsiniz. Çemberleri düzgün şekilde çizmeyi ve iki ucunu birleştirmeyi unutmamanız gerekir.

 Geometrik Cisimler İle İlgili Ayrıntılı Bilgiler

Matematikte geometri içerisinde bu şekilde 4 tane cisim bulunduğunu belirttik. Her bir cisim farklı görüntüye sahiptir. Aynı zamanda kenar sayıları da cisme göre değişiklik gösterir. Geometri içerisindeki bu şekiller daha büyük ya da daha küçük biçimde, boyutlarına göre çizilebilir. Özellikle çember dışındaki diğer cisimler açısından kenarların dik şekilde çizilmesi büyük önem arz eder.

Eğer kenarlar birbirine dik değilse o geometrik cisim oluşmaz. Bunun için kenarlar birbirine dik çizilmeli ve bu kenarlar birleştirilmelidir. Herhangi bir eğiklik veya yamukluk olması durumunda o çizdiğimiz şekilde bir geometrik cisim olmaz. Aynı şekilde çemberi çizerken tıpkı madeni parada olduğu gibi, görüntü her daim düzgün bir yuvarlak şeklinde çizilmelidir.

KÜP 1- 8 KÖŞESİ VARDIR AYRITI ( KENARI) VARDIR

konulu sunumlar: "KÜP 1- 8 KÖŞESİ VARDIR AYRITI ( KENARI) VARDIR"— Sunum transkripti:

1 KÜP 1- 8 KÖŞESİ VARDIR AYRITI ( KENARI) VARDIR
KARESEL YÜZEYİ VARDIRAYRITLARI BİRBİRİNE EŞTİRYÜZEYLERİ BİRBİRİNE EŞTİR.

2 KARE PRİZMA 1- 6 YÜZEYİ VARDIR 2- YÜZEYLERİ DÜZDÜR
3- ALT VE ÜST YÜZLERİ (TABANLARI) EŞTİRYAN YÜZLERİ BİRBİRİNE EŞTİR 8 KÖŞESİ VARDIR 12 AYRITI VARDIR7- TABAN AYRITLARI BİTBİRİNE EŞTİR YAN YÜZEYLERİNİN AYRITLARI BİRBİRİNE EŞTİR.

3 DİKDÖRTGENLER PRİZMASI
1- 6 YÜZEYİ VARDIR2- YÜZEYLERİ DÜZDÜR3- KARŞILIKLI YÜZEYLERİ BİRBİRİNE EŞTİR 8 KÖŞESİ VARDIR 12 AYRITI VARDIR7- KARŞILIKLI AYRITLARI BİRBİRİNE EŞTİR YAN YÜZEYLERİNİN AYRITLARI BİRBİRİNE EŞTİR.

4 ÜÇGEN PRİZMA 1- 5 YÜZEYİ VARDIR 2- YÜZEYLERİ DÜZDÜR
3- ALT VE ÜST YÜZLERİ (TABANLARI) EŞTİR.ÜÇGENSEL BÖLGE ŞEKLİNDEDİR 3 YAN YÜZEYİ VARDIR YAN YÜZEYLERİ DİKDÖRTGENSEL BÖLGE ŞEKLİNDEDİR 9 AYRITI VARDIR7- 6 KÖŞESİ VARDIR.

5 SİLİNDİR 1- KÖŞESİ YOKTUR.
2- ALT VE ÜST YÜZEYLERİ BİRBİRİNE EŞ DAİRE ŞEKLİNDEDİR YAN YÜZEYİ EĞRİ YÜZEYDİR YAN YÜZEYİ AÇILDIĞINDA DİKDÖRTGENSEL BÖLGE OLUŞUR.

6 KÜRE 1- KÖŞESİ YOKTUR. 2- KENARI AYRITI YOKTUR. 3- TABANI YOKTUR.
4- YALNIZ EĞRİ YÜZEYİ VARDIR.

7 SORULARKüpün kaç köşesi vardır?

8 Dikdörtgenler prizmasının kaç tane ayrıtı vardır?

9 Aşağıdaki cisimlerden hangisinin tüm yüzeyleri karesel yüzeydir?
KüreSilindirKüp

10 Aşağıdaki cisimlerin hangisinde kenar ( ayrıt ) vardır?
SilindirKüpKüre

11 Aşağıdaki cisimlerin hangisinde köşe yoktur?
KüpSilindirKare prizma

12 Aşağıdaki cisimlerin hangisinin tüm ayrıtları birbirine eştir?
KüpKüreDikdörtgenler prizması

13 Aşağıdaki cisimlerin hangisinin yüzeylerinde daire vardır?
KüreSilindirDikdörtgenler prizması

14 5 tane kibrit kutusunda kaç tane ayrıt vardır?


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası