kaya yünü ve taşyünü arasındaki fark / Taş yünü ile borlu yalıtım arasındaki farklar nelerdir?

Kaya Yünü Ve Taşyünü Arasındaki Fark

kaya yünü ve taşyünü arasındaki fark

Cam Yünü &#; Taş Yünü

İhtiyacınıza yönelik metal ürünlerle ilgili bilgi almak ve detay sorma için bize ulaşın.

İletişime Geç

Özellikler

  • İnorganik maddelerin farklı özelliklerine göre ˚ C ile ˚ C sıcaklıklarda eritilip elyaf haline getirilmesiyle üretilmiş yalıtım malzemeleridir.

Taş yünü ve cam yünü yalıtımda kullanılan iki özel maddedir. İki malzemenin amacı da yalıtım sağlamak olsa da aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Cam yününün üretiminde kullanılan ana malzeme cam elyaftır. Lifli ve sarı renge sahiptir. İnorganik maddelerin °C&#;de ısıtılarak eritilmesi sonucunda cam yünü elde edilir. Taş yünü ise bazalt taşların °C&#;de eritilmesi ile üretilir. İki madde de inorganik yapıdadır. Bu özellik sayesinde bakteri üretimi oluşturmazlar.

Taş Yünü ve Cam Yünü Arasındaki Farklar

Taş yünü ve cam yünü arasında bazı farklar bulunur. Bunlar;

Her iki madde de yalıtım için kullanılsa da aralarında farklar bulunmaktadır. Taş yünü °C dereceye kadar dayanıklılık sağlarken cam yünü için bu sıcaklık °C&#;dir. Bu farklar nedeniyle kullanım alanları değişmektedir. Taş yünü borularda ve elektrikli ev aletlerinde kullanılırken cam yünü düşük sıcaklıklara sahip borularda ve betonarme yapıların yalıtımında kullanılır.

Taş yünü kullanımı cam yününe göre daha kolaydır. Taş yünü cam yününe oranla daha ağır bir malzemedir. Buna rağmen taş yünü kesimi, taşınma işlemi ve yerleştirilmesi cam yününe oranla daha kolaydır. Cam yününün dezavantajı inşaat esnasında fazla ince toz üretmesidir.

Taş yünü bazalt kullanılarak üretilirken cam yünü camdan üretilen bir maddedir. Cam yünü üretmek için boraks kullanılır. Taş yünü için ise bazalt yüksek sıcaklığa maruz kalarak ürünü ortaya çıkarır. Üretim şekilleri birbirinden farklıdır.

Köpük veya mineral yün: çatı ve döşeme levhası yalıtım yöntemlerinin karşılaştırılması

Isı yalıtım malzemeleri için hangi bileşimler ve üretim yöntemleri kullanılmaktadır?

Mineral yün ve poliüretan köpük yapı malzemeleridir, bu nedenle piyasaya sürülmeleri için Yapı Araştırma Enstitüsü&#;nden onay almaları gerekir. Bu malzemelerin bileşimi kesin olarak belirlenir ve üretim teknolojisi ve bazı katkılar değiştirilebilir. Her ürünü değerlendirmek için kullanılan bileşim ve üretim yöntemleri araştırılmalıdır.

Mineral yün bileşimi

Mineral yün, üretim sırasında kimyasal olarak değiştirilen yapay mineral liflerden oluşur. Cam kırıntıları ve kuvars kumundan üretilirler. Taş yünü bazalttan yapılır, ancak günümüzde çatı yalıtım malzemesi olarak daha az kullanılmaktadır. Mineral yünün bileşimi, yapıştırıcıları içerir &#; tipik olarak reçineler ve polimerler. Mineral yün üretim süreci basittir, ancak özel ekipman kullanımını gerektirir. Kuvars kumlu cam kırıntıları 0 C ile 0 C arasındaki bir sıcaklıkta bir fırında ateşlenir. Bundan sıvı bir kütle elde ederiz ve daha sonra lifleri oluşturmak için özel diskler kullanılır. Bu ince liflere reçine veya diğer yapıştırıcı maddeler püskürtülür ve polimerler eklenir. Lifler daha sonra paspaslar, tahtalar veya kaplama oluşturmak için kullanılır.

Poliüretan köpük bileşimi

Poliüretan köpük, iki sıvının karıştırılmasının ürünüdür. İlk bileşen bir reçine olan poliol, ikincisi ise bir sertleştirici olan izosiyanattır. Köpüğün sadece münferit bileşenleri bir fabrikada yapılırken, köpüğün kendisi yerinde oluşturulur. Doğrudan bir püskürtme işlemi ile oluşturulur. Poliol ve izosiyanat, püskürtme tabancasının ağzından çıkar çıkmaz birbirleriyle reaksiyona girer. Hızlı bir şişme meydana gelir ve köpüğün katı yapısı oluşturulur. İşlem o kadar hızlıdır ki, insan gözü sıvı formu fark etmez, sadece tabanca ağzından çıkan katı maddeyi fark eder.

Mineral yün montajı ve poliüretan köpük uygulaması

Artık bu malzemelerin bileşimini bildiğinize göre, mineral yün uygulaması ile köpük uygulaması arasındaki farkları hayal edebilirsiniz. Her iki görevi de yalnızca eğitimli personel gerçekleştirebilir. Mineral yün, kurulum sırasında özellikle solunum yolunuz için tehlikeli olan çok fazla toz üretir. Bu nedenle yün montajı ile ilgili tüm çalışmalar özel bir maske takılarak yapılır. Köpük çok daha tehlikelidir, bu nedenle uygulaması sırasında özel koruyucu giysiler kullanılır. Köpük uygulandıktan veya yün döşendikten sonra en az 48 saat binaya kimse girmemelidir.

Mineral yün ve köpüğün yalıtım parametreleri

İnternet forumları “ tavan arasıyalıtımı: köpük mü yün mü?” gibi sorularla dolu. Çoğu durumda gerekli bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından cevaplanırlar. Genel olarak poliüretan köpüğün yünden önemli ölçüde daha düşük bir termal iletkenliğe sahip olduğuna inanılmaktadır. Bu doğru değil. Aslında, kapalı hücreli poliüretan köpük , önemli ölçüde daha düşük bir termal iletkenliğe sahipken, açık hücreli köpük , döşeme plakalarını ve çatıları yalıtmak için kullanılır. Bu durumda, köpük ve yünün ısı yalıtım parametreleri benzerdir.

Mineral yünün ısı yalıtım parametreleri

Cam yünü, taş yününden belirgin şekilde daha iyi parametrelere sahiptir, bu nedenle ısı yalıtım malzemesi olarak daha yaygın olarak kullanılır. Cam yünü parametre analizinin temelini oluşturmalıdır. Mineral yün için termal iletkenlik katsayısı λ 0,–0, W/(m*K)&#;dir. Cam yününden özel olarak hazırlanmış levhalar, gibi daha düşük bir değerle karakterize edilir. Bu parametrelerin korunmasında düşük nem seviyelerinin korunması önemlidir, bu da yünün ıslanamayacağı anlamına gelir.

Poliüretan köpük ısı yalıtım parametreleri

Poliüretan köpük tek malzeme olarak uygulanmaktadır. Tüm boşluğu çok sıkı doldurur, bu da soğuk köprülerin oluşmasını engeller. Ancak poliüretan köpük için gerçek termal iletkenlik katsayısı λ 0,–0, W/(m*K)&#;dir . Soğuk köprülerin ortadan kaldırılması ve daha verimli uygulama, bu parametrenin daha düşük değere daha yakın kalması anlamına gelir. Parametrelerini korumak amacıyla köpük uygulama sıcaklığı ve nemi dikkate alınmalıdır. Köpük, ısı yalıtım parametrelerini önemli ölçüde azalttığı için çok yüksek sıcaklıklarda veya nem seviyelerinde uygulanmamalıdır.

Termal performans ve kurulum özellikleri

Malzemelerin ısı yalıtım parametreleri önemli bir şeydir. Bir diğeri ise termal performanslarıdır. Bu, malzemenin özelliklerine değil, aynı zamanda verimliliğe ve kurulum yöntemine de bağlıdır. Kurulumun mineral yünün termal performansı üzerinde büyük etkisi vardır. Her zaman iki katman halinde kurulur. İlk kat kirişler arasına serilirken, yün tabakasının kalınlığı kiriş kalınlığına bağlıdır. İkinci yün tabakası kirişlerin altına serilir. Bu yöntemin arkasındaki sebep nedir? Kirişler, çok sayıda soğuk köprünün oluştuğu hassas bir unsurdur ve iki katmanlı bir kurulum bunları ortadan kaldırır. Poliüretan köpük takılmaz, uygulanır. Uygulama, kirişler arasındaki boşlukta veya döşeme plakaları için &#; bağların arasındaki boşlukta gerçekleşir. Bir poliüretan köpük tipik olarak, çatının üst kısmını serbest bırakarak veya oraya daha ince bir köpük tabakası uygulayarak doğrudan döşeme levhasına bir açıyla uygulanır. Poliüretan köpük için şişme için bir miktar pay bırakmak kilit öneme sahiptir. Hemen hemen her alanı doldurur, böylece soğuk köprüleri ortadan kaldırır. Mineral yün kirişlere oldukça iyi yapışsa da, köpük onlara kalıcı olarak yapışır. Poliüretan köpük için önemli olan, küçük bir genleşme derzi oluşturmak için membran üzerinde özel bir file kullanılmasıdır. Mineral yün döşenmesi veya poliüretan köpük uygulamasının, belirli ısı yalıtım parametrelerine sahip bir malzemenin satın alınmasından daha önemli olduğu sıklıkla görülür. Köpük, genellikle çok sayıda eğimli oldukça karmaşık çatılar için en iyi seçimdir. Çatı ne kadar basit olursa, yünün döşenmesi o kadar kolay ve verimli hale gelir ve yün doğrudan çatı membranına yapışabilir.

Çatı parametrelerine göre malzeme seçin

Bu parametreler ve poliüretan köpük ve mineral yünün özellikleri, köpük ve yünün mükemmel ısı yalıtım malzemeleri olduğunu açıkça göstermektedir. Köpük ve yünün tamamen buhar geçirgen olduğu vurgulanmalıdır. Bu malzemelerin dayanıklılığı neredeyse aynıdır ve görevlerini birkaç on yıl boyunca verimli bir şekilde yerine getireceklerdir. Poliüretan köpük ve mineral yün arasında seçim yapmanın anahtarı olduğu için her analiz ayrı ayrı yapılmalıdır. Çatının beklentilerini, olanaklarını ve teknik parametrelerini karşılaştırın. Poliüretan köpük, karmaşık ve çeşitli geometrilere sahip çatıların yanı sıra uzun kirişli çatılar için daha iyi çalışır. Tüm boşlukları daha verimli doldurur ve merteklerin etrafında oluşmaya meyilli soğuk köprüleri ortadan kaldırır. Daha basit geometriye sahip çatılar, düz çatılar veya tek eğimli ve alçak kirişli çatılar, köpüğe benzer parametrelere ulaşarak yün ile yalıtılabilir. Kurulumu daha kolaydır ve uygun güvenlik önlemleri dışında özel ekipman kullanımını gerektirmez. Bu iki malzemeden hangisinin daha iyi bir seçim olduğu sorusunun net bir cevabı yoktur. Bu makalede sağlanan bilgiler ve tam bir analiz, köpük ve mineral yün arasında bilinçli bir seçim yapmanızı sağlar.


İçindekiler

Mantolama Malzemeleri Karşılaştırma

Bu yazımızda aşağıdaki sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Mantolamada taş yünü mü eps mi?

Taş yünü mü yoksa strafor mu?

Hangi mantolama daha iyi?

Hangi ürün daha iyi bir ısı ve ses yalıtımı yapar

EPS ve taşyünü bina yapımında ısı ve ses yalıtımını yani mantolamayı yapmak için gerekli olan malzemelerdir. Temelde ısı ve ses yalıtımını hedefleyen taşyünü ve EPS arasındaki fark içerisinde tespit edilen malzemeler, imal edilme yöntemleri ve sunmuş olduğu kullanım amaçlarına bağlı olarak farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır.

Taşyünü İle Eps Arasındaki Farklar Nelerdir? Bunu Bir Tablo ile Gösterelim

Eps (Genleştirilmiş Polistren)Taşyünü
HammaddesiPetrolBazalt, kireçtaşı, dolomit gibi mineraller
TanımıPetrolden imal edilen Polistren hammaddesinin önce blok olarak şişirilip sonra bloktan levhalar kesilerek şekillendirilen yalıtım malzemesidir.Bazalt, kireçtaşı, dolomit gibi minerallerin çok yüksek ısıda eritilerek lif haline getirilmesi ile elde edilen lifli yalıtım malzemeleridir.
Yoğunluk6 – 30 kg/m3 yoğunluk40 – kg/m3 yoğunluk
Isı İletkenliği λ0, 0, W/mK0, 0, W/mK
Kullanım Sıcaklığı ile + 75 Derece arası ile + Derece arası
Yangına Tepki SınıfıE SınıfıA1 Sınıfı Yanmaz
Su EmmeSu emmezSu emici, kolay ıslanır
MaliyetiEkonomik ÜrünYüksek Maliyetli Ürün
Ses Yalıtımı KatkısıÇok az katkı sağlarİyi bir ses yalıtım ürünüdür.

Mantolama imalatı yapılırken taş yünü mü yoksa köpük mü diye düşünüyorsunuz taşyünü ürünlerinin natural yani doğal kaynaklardan üretilmiş olmasını aklınıza getirmelisiniz. Dolayısıyla daha kıymetli ve doğal yapıya uygun bir malzemedir. Taşyünleri genellikle cam kırıntılarından ve volkanik hareketlerin meydana getirdiği kayaçların tortularından üretilmektedir. Yüksek basınç ile levha haline getirilerek uygulama aşamasına hazır hale getirilirler. EPS strafor köpük ise ana malzemesi petrol olan ve kimyasal malzemelerden üretilen bir üründür. Gözeneksiz bir köpüktür ve ısı yalıtımında en etken levha çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir. Taş yünü natural olması ile ünlü olduğu gibi EPS strafor köpükler tamamen petrollerden üretilmektedir. EPS köpük ürünler çevre dostu ürünler değildir, taşyünü EPS’ye göre çevreci bir üretimden geçmekte ve doğaya zararlı malzemeler içermemektedir. Buna oranla EPS köpük malzemenin ömrü daha uzundur. Taş yünü su ile temasından bozulabilmekte fakat EPS köpük su ile temasında bozulma göstermemektedir. Eps Yangın esnasında 75 dereceye kadar dayanabiliyorken taşyünü dereceye kadar dayanmaktadır yani EPS kolaylıkla yanarken taşyünü kolay kolay yanmaz. Bu sebeple ekonomik anlamda ucuz olan EPS konutlarda kullanılırken kullanım yerlerinin sınırları taş yünü ile çizilmelidir.

Taş yünleri kullanım özellikleri uyarınca çatılarda, Yapı bölmelerinde, fırın kenarlarında, elektrikli aletlerde, gemi inşaatında ve son günlerde seracılıkta kullanılmaktadır. EPS strafor köpük binalarda duvar imalatından, karayolu platform yapımlarında, soğuk hava depolarının yalıtılmasında ve binalarda söve olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda EPS ürünler dekoratif olarak şekillendirilebilmektedir, taş görünümlü veya farklı görünümde dekoratif levhalar üretilebilmektedir. Bu sebeple özellikle iç dekorasyon alanında levhalara başvurulmaktadır. Hem binaların içerisinde hem de binaların dış kaplamalarında EPS strafor levhalar dekoratif anlamda şıklık ve farklılık yaratmaktadırlar. Bu sebeple tasarımcıların her zaman dikkatini çeken bir yalıtım malzemesidir.

Eps mantolama ile bina yalıtımında tercih edilirken, ses yalıtımına fayda sağlamamaktadır.

Bina ses yalıtım ürünü taşyünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

BİRLİK ÇATI TAŞ YÜNÜ VE EPS MODELLERİ

Taşyünü İle Ses ve Isı Yalıtımı
taşyünüTaşyünü Nedir?
 
Bazalt, diyabaz, dolomit gibi kayaların ergitilerek püskürtüldükten ve bakalit ile karıştırılıp daha sonra özel işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen mineral yün çeşididir.
 
Taşyünü piyasada kayayünü ve rockwool olarak ta bilinir.
 
Neden Taşyünü?
 
Isı yalıtımı kadar ses yalıtımı uygulamalarında da mükemmel sonuçlar veren taşyünü, gerek yaşam konforunu yükselten gerekse enerji tasarrufu sağlayan bir unsur olarak hem kullanıcıların bilinçlemesi hem de yönetmeliklerin yükseltilmesi ile yaygınlaşmıştır. Yangına olan direnci ile yangına karşı yapılarınızı güçlü kılan taşyünü pek çok çeşitte sunulmaktadır.
 
Taşyünü, ısı ve ses yalıtımı referanslarımızı görmek için tıklayınız.
 
pikselpikselpiksel
Taşyünü Kullanım Alanları
  • Kullanılmayan çatı aralarında sanayi yapılarının sandviç çatılarında , üzerine yük gelmeyen her türlü yatay uygulamada kullanılabilen Çatı Şiltesi,
  • Asma tavan çözümlerinde kullanılan taşyünü asma tavan plakaları,
  • Kullanılan çatı aralarının mertekleri arasında uygulanan alüminyum folyolu mertek arası şiltesi,
  • Yürünen ve yürünmeyen teras çatılarda,düz veya eğimli çatılarda ısı ve ses yalıtımı amacı ile kullanılan çıplak veya bitümlü levhalar,
  • Binaların zeminlerinde ve katlar arasındaki ısı ve ses yalıtımı ile titreşimli çalışan cihazların kaideleri altında darbe sesi yalıtımında kullanılan yüzer döşeme levhaları,
  • Hafif ara bölme duvarlarda ses,dış duvarların içten yalıtımında ses ve ısı yalıtımı için kullanılan ara bölme levhaları,
  • Granit,cam,alüminyum v.b.tüm cephe giydirme sistemlerinde ısı,ses ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılan bir yüzü alüminyum folyo veya camtülü kaplı cephe levhaları,
  • Bina yalıtımlarının değişik detaylarında kullanılan farklı yoğunluklarda ki yalıtım levhaları,
  • Yüksek sıcaklıklardaki düzlemsel yüzeylerin, yangın bölmelerinin, asansör kanallarının yalıtımında kullanılan yüksek sıcaklığa dayanıklı sanayi levhaları,
  • Yüksek sıcaklıktaki proses ekipmanlarının, silindirik tank ve depoların, akışkan sıcaklığı çok yüksek olmasa bile büyük çaplı boruların yalıtımında kullanılan rabitz teline dikili sanayi şilteleri,
  • Klima kanallarını dıştan ısı içten ısı ve ses yalıtımında kullanılan bir yüzü alüminyum folyo veya siyah camtülü kaplı klima levhaları,
  • Konut ve sanayide kullanılan sıcak veya soğuk tesisat borularının ısı,ses ev titreşim yalıtım amacı ile kullanılan yüksek yoğunluklu kayayününde imal edilen çıplak ve alüminyum folyo kaplı prefabrik borular,
  • Şilte ve levha uygulamanın mümkün olmadığı yüksek sıcaklıktaki, şekilsiz yüzeylerin, çift cidarlı kapıların yalıtımında tıkma usulü uygulanan, bağlayıcısız ve formsuz dökme taşyünü elyafı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası