bebeklerde en iyi gaz çıkarma yöntemi / Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? - Nefis Yemek Tarifleri

Bebeklerde En Iyi Gaz Çıkarma Yöntemi

bebeklerde en iyi gaz çıkarma yöntemi

Bebeklerde Gaz &#;ıkarma Teknikleri

BEBEKLERDE GAZ NEDEN OLUŞUR?

Bebeklerde gaz iki sebepten dolayı oluşur:

  • Bebek memeyi emerken hava yutabilir ki bunlar genellikle yanlış emzirme pozisyonundan kaynaklanır.
  • Annenin tükettiği gaz yapıcı besinler; anne sütü ile direkt bebeğe geçer, dolayısıyla bebeklerde gaz oluşur.

BEBEKLERİN GAZ SORUNLARI NE ZAMAN GEÇER?

Genellikle ilk üç ayda gaz sancıları görülür. Bazı bebeklerde 6 ila 9. aya kadar da sürebilir.

GAZI OLAN BEBEĞİ RAHATLATMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Banyo yaptırmak,
  • Bebeğin karnına hafif bir masaj yapmak,
  • Bebeği araba ile gezdirmek,
  • 9 ay boyunca alışkın olduğu ritmik sesleri hatırlatma  (elektrik süpürgesinin sesi gibi) bebeğinizi rahatlatmaya yardımcıdır.

BEBEKLERDE GAZ ÇIKARMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

Bebeklerde gaz çıkarmanın birden fazla yöntemi vardır. Bunlardan en çok tercih edileni; “bebek omuzda” yöntemidir. Bebeğin yüzü anneye dönük bir şekilde kucağa alınır. Bir elle bebeğin poposu desteklenir, diğer elle sırtına (el kubbe şeklinde olmalı) aşağıdan yukarıya doğru vurulur, arada sıvazlanır. Her beslenme sonrası yaklaşık dk. süreyle gaz çıkarma denenmelidir.

YENİ ANNELERE TAVSİYE

Yeni annelere tavsiyemiz; bebeklerinizi emzirirken başını hafif yüksekte tutun ki kusmasın ve gazını çıkarmak için emzirmenin bitmesini bekleyin. Bebeğin konforu kadar sizin konforunuz da önemli. Bebeğinize bakım verirken rahat olun, o ağlasa bile moralinizi bozmayın; sabırla devam edin.


Yeni anne baba olan çoğu ebeveynin ortak sorunu, doğumdan sonraki ilk birkaç haftadan sonra başlayan ve bebekleri zorlayan gaz sancılarıdır. Bebeğin ıkınıp ağlamasına neden olan, şişkinlik ve ağrı yapan, kimi zaman beslenmesine ve uyumasına engel oluşturan bu sancılar, bazen her çözüm yolunun denenmesine rağmen geçmek bilmez ve bebeği huzursuz eder. Kolik nöbetlerine yol açabilen bu durum, ‘bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer?’ soruna cevap bulmanızı zorunlu hâle getirebilir.

Ailelerin hayatını kabusa çevirebilen gaz sancısına çare olabilecek çözümler nelerdir? Bebeklerin gaz sorunu nasıl hafifletilebilir, sizler için araştırdık.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Miniklerin karınlarında oluşan kramp ve ağrıyı giderebilmek için öncelikli olarak gaz sancısına neyin sebep olduğu tespit edilmelidir. Sorunun kaynağı bulunursa bebeğin şişkinliği oluşmadan önlenebilir. 

Bebeklerde ilk ay sindirim problemleri oldukça sık görülür. Mide ve bağırsak hareketlerinin tam olarak gelişmemiş olması, bazı sindirim enzimlerinin henüz görev yapmıyor oluşu, gaz yapan besinlerin anne sütü aracılığı ile bebeğe geçmesi veya bebeğin emerken ve ağlarken hava yutması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen gaz sancıları, doğumdan sonraki ortalama haftalarda başlayıp aylıkken son bulur. Nadir olarak 6 aya kadar sürdüğü de görülebilmektedir. Yine ek gıdaya geçiş sürecinin başlamasıyla bebeğe verilen yeni besinler gaz yapabildiği için bazı bebekler 6. aydan sonra da ara ara gaz sorunu ile karşılaşabilirler. 

Bebeklerin Gaz Sancısını Azaltmanın Yolları Nelerdir?

Karında şişlik ve sertlik, huzursuzluk, geriye doğru kıvrılma, ıkınma, ayakları karna doğru çekerek ağlama gibi belirtiler, bebeklerde gaz sancısının belirtileri arasındadır. Yavrunuzda bu bulguları gözlemliyorsanız onun sıkıntılarını hafifletebilecek, gaz çıkarmasına yardımcı olacak ve onu rahatlatacak bazı püf noktaları kullanabilirsiniz.

Bebeklerde gaz sancısını önlemenin yolları şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeğinizi emzirirken memeyi doğru kavramasını sağlayın. Doğru pozisyonda ve iyi bir kavrama ile gerçekleşmeyen emzirme rutinleri, miniklerin daha fazla hava yutmasına neden olarak şişkinlik yapar. 
  • Emzirme döneminde annenin tükettiği besinler anne sütü ile bebeğe geçmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde beslenmenize dikkat edin. Brokoli, lahana, karnabahar, süt ürünleri, kuru baklagiller, çay, kahve, greyfurt, portakal gibi besinler gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bebeğinizde gaz sorunu varsa emzirme sürecinde bu besinleri tüketmekten kaçının.
  • Biberon ile beslenen bebeklerde biberonu doğru açı ile tutmaya gayret edin ve hava yutma ihtimalini ortadan kaldırmaya çalışın. Biberonda hava kabarcığı oluşmasını önlemek amacıyla mama hazırlarken biberonu çalkalamamaya özen gösterin. 
  • Biberon seçiminde bulunurken tercihinizi antikolik özellikli, gaz yapmayan aparatlara sahip biberonlardan yana kullanın.
  • Suyun gevşetici etkisinden faydalanabilmek amacıyla karnındaki sertliği yumuşatmak için ılık bir banyo yaptırın. Banyo esnasında bebeğin karnını yavaşça ovalayın. 
  • Yavrunuzu kat kat ve kalın giysilerle giydirmeyin. Mevsime uygun, pamuklu ve terletmeyen kıyafetler tercih edin, rahatlamasını sağlayın.
  • Beslenme aralıklarını doğru belirleyin. Saat başı beslenen miniklerin midesinde sindirilmiş ve sindirilmemiş süt karışarak gaz oluşturabilir.
  • Eğer mümkünse yavrunuzu sadece anne sütü ile besleyin. Anne sütü, formül mamalara kıyasla daha kolay sindirilir ve daha az gaz sorunu oluşturur.
  • Beslenme sonrası ve beslenme aralarında mutlaka bebeğin gazını çıkarın. (Bebeğin karnı omuzunuza gelecek şekilde kucağınıza alın, elinizi avuç içinizde bombe oluşturacak şekilde hafifçe yuvarlayıp sırtına nazik hareketlerle pat pat yapın ve ardından elinizle sırtını sıvazlayıp yükselttiğiniz gazın çıkmasını sağlayın.)
  • Bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığını kontrol edin. Fazla sıcak veya soğuk olmamasına özen gösterin. 
  • Bebeğin ayaklarını sıcak tutun ve üşütmeyin. 
  • Bebeğe her koşulda sakin bir yaklaşım sergilemeye gayret edin. Sabırlı ve şefkatli olun. Her ihtiyaç duyduğunda ve sakinleşmek istediğinde ten teması kurun ve ona bol bol sarılın.

Dilerseniz &#;Bebeğin Gazı Nasıl Çıkar?&#; Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

 

Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Yöntemler

bebeklerde-gaz-sancisina-iyi-gelen-yontemlerBanyo yaptırmak, annenin yediklerine dikkat etmesi, çevresel faktörleri düzenlemek gibi önlemlerin çare olmadığı durumlarda anne ve babalar etkili yöntemlerin arayışı içerisine girerler. Peki bebeklerde gaz sanıcısına ne iyi gelir?

Gaz sancısı çeken miniklerin sıkıntılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek etkili yöntemler şunlardır;

  1. Kiraz çekirdeği yastığı

Bebeğin karnını ve ayaklarını sıcak tutmak, gaz çıkarmasında oldukça faydalıdır. Her gün sıcağa yakın sıcaklıkta bir suyla bebeğe banyo yaptırılabilir fakat banyo yaptıramadığınız günlerde veya banyo harici diğer zamanlarda kiraz çekirdeği yastığı ile bebeğinizin karnını ve ayaklarını ısıtmayı deneyebilirsiniz. İçinde kiraz çekirdekleri bulunan ve mikrodalgada ısıtılabilen bu yastıklar, sıcak su torbasına benzer bir işlev sağlar ve bebeklerin karnına bağlanarak uzun süre sıcaklık sağlayabilir. Aynı yöntemi sıcak havlu uygulaması ile denemeniz de mümkün.

Kiraz Çekirdekli Gaz Giderici Kemer&#;i keşfettiniz mi?: funduszeue.info

  1. Karın masajı

Bebeklerin gaz sorununa iyi gelen en etkili yöntemlerden biri de gaz masajıdır. Banyo sonrası ya da emzirmeden yarım saat sonra bir miktar bebek yağı veya zeytinyağını elinize dökerek bebeğin karnına masaj yapın. Önce parmaklarınızla yavrunuzun karnına saat yönünün tersine daireler çizin. Ardından belini iki taraftan ellerinizle kavrayıp baş parmaklarınızla nazikçe aşağıya doğru çektirin. Bu masajı giysilerinin üzerinden yağ kullanmadan da uygulayabilirsiniz ancak çıplak ten üzerine masaj çok daha etkili olacaktır.

  1. Rezene çayı

Rezene, gaz giderici etkisi olan bir bitkidir. Rezene tohumlarından çay hazırlanarak tüketildiğinde şişkinlik azalır ve gazdan kaynaklı karın krampları hafifler. çay kaşığı rezene kahve fincanı ılık suda 10 dakika demlenerek rezene çayı hazırlanabilir. Ancak rezene gibi bitkilerin bebeklerde 6. aydan önce kullanımı yasaktır. 6 aylıktan büyük bebeklerde doktorunun onayı alınarak günde kez çay kaşığı kadar rezene çayı tüketilebilir. 6 aylıktan küçük bebeklerde ise bebek yerine anne, rezene çayı tüketerek süt yoluyla bebeğe geçmesini sağlayabilir. 

  1. Karın üstü veya yan yatış pozisyonu

Bebeğinizin karnına baskı oluşturacak şekilde yatış pozisyonu belirlemeye çalışın. Karnının üstüne ince bir yastık yerleştirerek yüz üstü pozisyonda yatırın veya sırtını destekleyerek yan yatırın. Her iki pozisyonda da bebeğinizi yalnız bırakmayın.

  1. Kimyon ve elma sirkesi gibi bitkisel yöntemler

Evde bulunan kimyon ve elma sirkesi, bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri için alternatif ürünlerdir. 6 aydan büyük bebeklerin içme suyuna bir iki damla elma sirkesi damlatabilirsiniz. Elma sirkesi gaz çıkarmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca bir çay bardağı su ile bir çay kaşığı kimyonu kaynatıp soğuyunca süzerek bebeğinize yemeklerden önce çay kaşığı içirmeyi deneyebilirsiniz. Ek gıda döneminde çay kaşığı ucu ile yemeklerine de kimyon ekleyebilirsiniz. Kimyonun da elma sirkesi gibi gaz giderici özelliği bulunmaktadır ve hazmı kolaylaştırır.

Bebeklerin gaz sancısını gidermek için doktorunuza danışmadan hiçbir bitkisel ürün kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır? : funduszeue.info

BEBEKLERDE GAZ SORUNLARI

Bebeklerde Gaz Çıkarma Yolları Nelerdir?

Anne ve babalar heyecanla bebeklerinin doğup onu kucaklarına alacakları günü beklerler. Nihayet o gün gelip de bebeklerini kucaklarına aldıklarında hep huzur içinde ve mutlu olduğunu görmek isterler. Özellikle doğumdan sonraki ilk 3 aylık dönemde bebeğinizin sindirim sistemi henüz tam gelişmediği için gaz sancısı çeker ve bu yüzden huzursuzluk, ağlama, uyku sorunları gibi problemler yaşayabilir.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki aylık bebeklerin %25’inde bir sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirecek şiddette gaz sancısı yaşıyor. Bebeğinizi rahatlatmak için gaz çıkarmasına yardımcı olacak bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Peki gaz sorunları yaşamamak için uygulanabilecek bu gaz çıkarma yöntemleri nelerdir?

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

GAZ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ

Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri nedir?

Kurbağa Zıplaması

Eğlenceli bir ismi olan bu yöntem doulalar tarafından annelere en çok önerilen gaz çıkarma yöntemi. İsmi gibi eğlenceli uygulayabileceğiniz bu yöntemde bebeğinizi dik bir pozisyonda gövdesinden destekleyerek kucağınızda tutun. Ayakları dizlerinize bassın. Ve yavaş yavaş yetişkinlerin spor yaparken yaptığı squat pozisyonuna getirip tekrar dik tutun. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın. Bu yöntem bebeğinizi hem eğlendirecek hem de yer çekimi sayesinde gazını daha rahat çıkarırken tuvaletini de rahatça yapacak.

Dizleri Karına Çekme

En sık kullanılan ve en etkili yöntemlerden biridir. Bebeğiniz sırt üstü pozisyonda yatarken bacaklarını alt tarafından tutup yavaşça dizlerini karnına doğru itin ve tekrar geri çekin. Bu egzersizi yaptırırken bebeğiniz direnç gösterirse ara verin. Onunla konuşarak ve nazikçe tekrarlanan egzersizi bir süre sonra öğrenecek ve dizlerini kendi kendine karnına doğru çekmeye başlayacaktır.

Banyo

Banyo yapmak bebeğinizi fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatır. Bunun nedeni derece aralığında hazırlanan banyo suyu içinde kendini anne karnında gibi funduszeue.infoıca bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve bebeğinizin gazını daha rahat çıkararak gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur.

Gaz Masajı

Gaz masajı bebeğinizin gazını çıkarmasına ve tuvalet ihtiyacını rahat bir şekilde gidermesine yardımcı olur. Gaz masajını bebeğiniz sırt üstü yatarken tercihen ılık bir banyo sonrası uygulayın. Masaja başlamadan önce ellerinizi su ve sabunla 30saniye yıkayın. Bebekler için özel üretilmiş bir yağla ellerinizi nemlendirerek masaja başlayın. Bebeğiniz sırt üstü yatarken boyun altından göbeğe doğru yukarıdan aşağıya doğru birkaç kez ovarak masaj yapın. Sonrasında göbek deliğinin yaklaşık 2 parmak kadar dış kısmından başlayarak saat yönünde hafifçe bastırarak dairesel bir hareketle masaja devam edin. 10 kez bu hareketi tekrarlayın. Gaz masajı sonrasında rahatlayıp nasıl huzurla uykuya daldığını göreceksiniz.

Sıcak Havlu

Bebeğinizin karnını sıcak tutmanız yaşadığı sıkıntının hafiflemesine ve daha rahat gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır. Bir havlu veya ince bir bebek battaniyesini ütüleyerek ısıtın. Sonrasında bebeğinizin karnının etrafına sarın. Yapacağınız bu ılık havlu uygulaması sonrasında bebeğinizin gazını daha rahat çıkaracak ve huzurla uykuya dalacaktır.

Sakin Olmak

Bebekler yaklaşık 9 ayı vücudunda geçirdiği annesine fiziksel ve ruhsal olarak bağlanır. Özellikle lohusalık döneminde annenin yeteri kadar destek görememesi nedeniyle yaşayacağı stres ve üzüntü gibi duyguların bebeğin gaz sorunlarını daha şiddetli yaşamasına yol açtığı da bilinmektedir. Gaz sancıları sırasında anne ve babaların ne yapacağını bilmeleri ve sakin olmaları, endişelenmemeleri bebeğin de bu süreci daha az sıkıntıyla yaşamasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz her hafta bir organın gelişimini tamamlıyor, kendi doğumuna hazırlanıyor. Peki siz anne - baba olarak gebelik, doğum süreci, uyku, emzirme, gaz masajı, göbek bakımıkısaca "Bebekle Hayat"a hazır mısınız?

Unutmayın ki doğum sonrası yaşanan anksiyete, lohusa depresyonu ve emzirme sorunları danışmanlık ve gebe eğitimleriyle önlenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası