mazot neden düşmüyor / Ekonomi uzmanı Oğuz Demir dolar düşerken akaryakıt neden düşmüyor sorusunun cevabını verdi

Mazot Neden Düşmüyor

mazot neden düşmüyor

Motorin son dönemde neden benzinden daha pahalı ?

Motorine yapılan 1 lira 27 kuruşluk zam ile birlikte 30 lirayı aşan motorin fiyatları ve 27 lirayı aşan benzin fiyatları yurttaşlar üzerinde ciddi bir yük oluşturuyor.

Brent petrol fiyatları, uluslararası piyasada yüzde 6'nın üzerinde düşüş kaydetti. Fiyatın düşüşünde küresel petrol talebinin azalacağına yönelik endişeler ve merkePetrol fiyatlarındaki düşüşün ardından mazot nasıl oldu da benzinden daha pahalı olduğu bir duruma geldi?

Brent Petrol kısaca  Kuzey Denizi'nden çıkarılan ve varili uluslararası standart kabul edilen bu ham petrol türü, ABD'deki NYMEX ile birlikte dünya çapında petrol fiyatlarının oluşmasında gösterge niteliğindedir.

DOLAR YÜZDE ARTTI

Dizel motorlarda kullanılan mazotun (namıdiğer motorin), benzinden ne farkı olduğuna da kısaca değinecek olursak ikisi de ham petrolden elde edildiği için bulunabilirlik bakımından farkları yoktur. Mazot genellikle kamyon, tekne, iş makinesi,traktör gibi daha büyük motorlu araçlarda; benzin ise araba, motosiklet gibi küçük motorlu araçlarda kullanılır.

Bunun esas sebebi; mazotun sabit hızlarda, benzinin ise kısa zamanda artan hızlarda daha verimli olmasıdır. Ancak değişen teknolojiyle birlikte dizel motora sahip arabaların sayısı zamanla artmıştır.

Son 1 yılda mazot, Brent Petrol ve dolar ilişkisi epey karmaşık bir hal aldı. Bundan 1 yıl önce Brent Petrol 73,08 dolar iken mazotun litresi 7,20 TL'ydi ve 1 dolar 8,60 TL'ydi.

funduszeue.info'dan Erkan Ceylan'ın haberine göre,bugün ise Brent Petrol ,68 dolara yükseldi. Mazotun litresi ortalama 30 TL oldu ve 1 dolar 17,32 TL'ye çıktı. Yani 1 yıl içinde Brent Petrol'ün fiyatı yüzde 63,77 artarken mazotun fiyatı yüzde ,5 arttı. Petrolü satın almak için kullandığımız dolar ise yüzde ,4 arttı.

Mazotun fiyatı dolar ve Brent Petrol'le eşdeğer bir şekilde yükselseydi şu anki fiyatının 23,75 TL olması gerekirdi. Olmamasının sebebi ise Uluslararası piyasalardaki fiyatlar ve Türkiye'deki üretim tesisleri, mazotun benzinden daha pahalı olması.

FİYATLARIN ARTMASININ NEDENİ

Dünya genelinde mazot fiyatlarının yükselmesi ve bunun yanı sıra ülkemizdeki üretim tesislerinin, mazot arzını karşılayacak kadar yeterli olmaması fiyatların artmasına neden oluyor.

Küresel piyasalarda benzin arzı fazlası var. Buna ek olarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında benzin üretim kapasitesi yüksek rafineriler var. Mazot üretimi, talebin karşısında yetersiz kalıyor ve sonuçta Türkiye ve bölgesinde mazotta arz açığı oluşuyor.

Petrol rafinerisindeki işlemlerden sonra tank yukarıdan aşağıya propan, gaz yağı, benzin, motorin ve daha ağırları sıralamasıyla dolar. Bunu belirleyen ise özgül ağırlıklarıdır. Burada elde edilen benzin, mazotun yaklaşık iki katıdır. Benzinin arzının mazottan daha yüksek olmasının sebebi budur.


brent petrolzambenzin, motorin

Akaryakıtta vergi şoku! Araç sahiplerine kötü haber: Petrol fiyatları dünyada çakıldı ama

Benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşların gündeminde. Brent petrol varil fiyatının uzun bir sürenin ardından ilk kez 80 doların altına kadar geriledi. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş sonrası gözler akaryakıt fiyatlarına çevrilmiş durumda. Dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine indirim gelmişti. Gelen indirimle fiyatlar değişirken araç sahiplerine kötü haber geldi. Akaryakıtta vergi şoku! Benzine yeni zamlar yolda. Sürücülerin indirim sevinci kursağında kaldı. Peki Türkiye'de akaryakıt neden düşmüyor? Dünyadaki bu düşüş akaryakıt fiyatlarına yansır mı? 17 Mart Cuma günü benzin, LPG ve motorin fiyatları ne kadar? İşte son dakika akaryakıt haberinin detayları

TÜRKİYE'DE AKARYAKIT FİYATLARI NEDEN DÜŞMÜYOR?

Brent petrol uzun süredir 80 dolar seviyenin altındaydı. Bu hafta Brent petrol fiyatları 71 doların altına kadar düşmüşken Türkiye'de akaryakıt neden düşmüyor? Dünyadaki bu düşüş akaryakıt fiyatlarına yansır mı? Sorusunu ekonomist Prof. Dr. Oğuz Demir yanıtladı. Ekonomist Oğuz Demir, düşüşün motorine yansıdığını fakat benzinde beklenen düşüş olmadığını ifade etti.

ARAÇ SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER!

Ekonomist Demir katıldığı TV programında, akaryakıt fiyatlarına uygulanan vergilere dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Kurda çok ufak da olsa yukarı yönlü bir yükseliş var 18,90'lardan 19'lara geldi. Onun da etkisi oldu. Bir de vergi var zaten vergi maktu. Fiyat olarak belli. Bir KDV değişiyor. Bu üçünü bir arada değerlendirdiğimizde petrol fiyatları sert düşmüş olsa bile, benzin ve motorinde bu ölçüde düşüş olmaması, özellikle benzin tarafında. Bu nedenle akaryakıt fiyatlarında ciddi bir indirim yansımamasına neden oldu."

hghghghghgjpg

17 MART CUMA GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

  • İstanbul Anadolu Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: TL
  • İstanbul motorin litre fiyatı Anadolu Yakası'nda TL
  • İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda TL
  • İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: TL
  • İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda TL
  • İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda TL

ANKARA BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

  • Ankara'da benzin litre fiyatı TL
  • Ankara'da motorin litre fiyatı TL
  • Ankara'da LPG litre fiyatı TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

  • İzmir'de benzin litre fiyatı TL
  • İzmir'de motorin litre fiyatı TL
  • İzmir'de LPG litre fiyatı 11,04TL

hjhjhjjhjpg

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası