rıbab kemençe / Saz B3MK Mardin Kemençesi Fiyatı - MyDukkan

Rıbab Kemençe

rıbab kemençe

kaynağı değiştir]

Çok yakın zamana kadar bu kemençe formu standart kemençe formu ile beraber İç Karadeniz Bölgesinde Şebinkarahisar, Alucra, Suşehri, Akıncılar, İmranlı, Çamoluk, Koyulhisar ve Gölova çevresindeki ilçelerde kullanılmaktaydı ve gelenek olarak icra edilmekteydi. Bugün ise yörede standart kemençe formuna geçiş başlamıştıfunduszeue.info iki formunda kullanıldığı Kelkit Vadi bölgesin de, Karadenizin sahil tarafında çalınan standart kemençeye göre bu bölgedeki kemençe form olarak değişim yaşamamıştır. Zamanla farklılaşan burgular ve kemençenin kafa kısmı ilk formuna en yakın şekilde kalmıştır. Yöredeki kemençe en çok erik ağacından yapılıp, kapak kısmında Borçka ladinin yerine daha sert olan gürgen ağacı kullanılırdı. Yayı ise aygır kılından yapılırdı. İnce tel sahildeki formdan farklı olarak bam telinin yerine takılır, bam teli ise ince sesli telin takıldığı sol tarafa takılırdı. Ses olarak bölge genellikle ince sesli olan zil kemençeyi tercih etmekteyse de orta sesli ve pes kemençelere de eğilim vardır. Bölgedeki ilçelerden hala kemençe icracıları çıkmakta, özellikle Alevi köylerinde bu bir gelenek olarak devam etmekteydi.

Örnek kemençe ölçüleri (Görele kemençesi)[değiştir kaynağı değiştir]

Kemençenin gövdesi dut, karadut, akçaağaçardıç, ladin veya erik ağacından tamamen elde oyularak tip ve özelliklerine göre gün içerisinde yapılmaktadır.[4] Özellikle Görele, Tirebolu, Espiye, Samsun Alaçam, Eynesil, Mesudiye, Akyazı, Vakfıkebir, Akçaabat, Tonya, Maçka, Sürmene'de süreklilik arzeden kemençe yapımcılığı genellikle babadan oğula geçmekte ve yapımcılar hiçbir resmi eğitim kurumunun formasyonundan geçmemektedirler. Kelkit Vadisinin Suşehri, Şebinkarahisar bölgesinde kemençe yapımı özellikle Alevi kökenli bölgelerde gelenek olarak devam ettirilirken bugün sadece icracıları kalmıştır. Bu bölgede kemençe genellikle dut ve erik ağacından yapılırdı, ön kapak gürgen, yay ise aygır kılından yapılırdı. yüzyıla dek bağırsak olan teller yerini metal olanlara bırakmıştır. Teller inceden kalına doğru zil, sağır ve bam olarak adlandırılmaktadır.

Şebinkarahisar/Suşehri ve Vadi Bölgesi çevresine özgü Kemençe[değiştir

Bagok Dağı eteklerinde kemen&#;eli, halaylı piknik

Haberin Devamı

Mehmet Halis İŞ/MİDYAT(Mardin), (DHA)- MARDİN'in Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Bagok Dağı eteğindeki Beyazsu mesire alanına gelen gençler, piknik yaparak, kemençe eşliğinde halay çekti. 
Bir dönem terör ve şiddet olaylarının sık görüldüğü Midyat ve Nusaybin ilçeleri arasındaki Bagok Dağı bölgesi, son dönemlerde piknikçilerin uğrak yeri oldu. Özellikle izinlerini geçirmek üzere çalıştıkları Avrupa ülkelerinden gelenlerin yoğun ilgisini çeken Bagok Dağı eteklerinde bulunan Beyazsu mesire alanı, haftanın 7 günü Midyatlılar ve gurbetçilerin yanı sıra Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak'tan gelenlerle dolup taşıyor. Beyazsu'ya ailesi, arkadaşları, dost ve akrabasıyla birlikte gelen piknikçilerden kimisi 'Rıbab' olarak bilenen yöresel çalgı aleti kemençe eşliğinde halay çekerken, kimisi serin sularda kulaç atıyor, kimisi de suyun kenarında kurulan tahtlara uzanarak eşsiz güzellikteki yemyeşil doğanın keyfini çıkarıyor.
Beyazsu mesire alanında bir dinleme tesisinin yetkilisi Şehmus Akyüz, müşterilerinin keyifli bir zaman geçirmeleri için kemençe eşliğinde bir hizmet sunduklarını söyledi. Akyüz, şöyle dedi:
"Buraya gelenler çok mutlu oluyor. Buraya gelenler sadece yemek için değil, eğlenmeye, güzelliği yaşamaya ve kemençe için geliyor. Bundan daha güzel bir sevinç olamaz" dedi.
Mesire alanında kemençe çalan Koçer Bakır ise, "Suyun ve kemençenin sesi birbirine karıştığında çok güzel oluyor. Beyazsu ve kemençe birbirinin orijinalidir, birbirini tamamlıyor. Buraya gelenler keyifli bir zaman geçiriyor. Burayı görmeyenler gelsin görsün" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası