alkolün kanda kalma süresi / Hastalara Öneriler

Alkolün Kanda Kalma Süresi

alkolün kanda kalma süresi

Dinen ve bilimsel olarak alkol vücuttan kaç günde çıkar yada tamamen vücuttan atılır? Dinen alkolün vücuttan atılma  süresi 40 gün müdür? Alkol aldıktan sonra kaç gün sonra oruç tutabilirim yada namaz kılabilirim? Kan tahlili sonuçlarına göre alkolün vücuttan çıkma süresi kaç gündür yada kan testinde gözükür mü? Vücuttan atılma süresini hızlandırmak için ne yapmamız gerekir? 

Bilimsel Olarak Alkol Vücuttan Kaç Gün Sonra Çıkar?

Vücuda ve akla verdiği zararları  saymakla bitmeyen ve insanı yavaş yavaş zehirleyen alkol alındıktan sonra 1 saat içinde maksimum seviyede etkisini gösterir. 

Örneğin bir kişi bu tarz içeceklerden birini içti. Etkisi ilk dakikalarda hemen etkisini göstermeyecektir. İçen kişinin alışkanlık derecesine göre etki seviyesi değişir. Ancak bilimsel olarak maksimum seviyesinin 1 saat sonra başladığını ifade edilmektedir. 

Alkol Ne Zaman Sarhoş Etmeye Başlar?

Yukarıda ki başlıkta da ifade ettiğimiz gibi her insanın etkilenme derecesi ve süresi farklıdır. Ömründe bu zehirli içeceği daha önce kullanmamış bir kişinin etkilenme derecesi diğer insanlara göre elbette daha çabuk olacaktır. 10 Dakika içinde dahi akli melekelerinde sarsılma başlayabilir. 

Burada zehir kelimesini özellikle vurguladım. Çünkü bu içecek insanı yavaş yavaş zehirleyen ve akli melekelerini yavaş yavaş elinden alan bir zehir türüdür. 

Alkolün Vücuttan Atılma Süresi Kaç Saat yada Gündür?

Bilimsel analiz sonuçlarına göre 8 ila 12 saat içinde bu içeceğin vücuttan atıldığı ifade edilmektedir. Ancak uzmanlar bu sürenin insanlarda sabit olmayacağını, insanın yaşı, cinsiyeti, metabolizma hızı gibi değişken etkenlere bağlı olarak bu sürenin değişeceğini ifade etmektedir. 

Dinen Alkol Vücuttan Kaç Günde Çıkar?

Dini kaynaklarda bu sürenin 10 gün yada 40 gün olacağına dair araştırmalar söz konusudur. 

  • Nesai, Eşribe, 43 'de yer alan bir Hadisi Şerifte “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır. ( Kaynak Sorularla İslamiyet Sitesi, "Bedenin haram gıdalardan temizlenmesi ne kadar sürer?" başlıklı yazıdır.)
  • Yine Müslüm, Selam, 'de yer alan başka bir Hadisi Şerifte: “Kim bir arrafa/müneccim, kâhin, falcı gibi kehanette bulunan kimseye gidip ondan (öğrenmek kastıyla) bir şey sorsa 40 gece namazı kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır. 

Alkol Alan Bir Kişinin 40 Gün Boyunca Namazı Kabul Olmaz Mı?

Sorularla İslamiyet sitesinde yer alan makaleye göre 40 gün boyunca kabul olmama konusunu sevabının tam olamayacağı şeklinde yorumlanmıştır. Dolayısı ile bir kişi bu içeceği tükettikten sonra 40 gün boyunca sevabını alamayacağı yada sevabın daha az olacağı ancak 40 gün olarak ifade edilen bu süre zarfı içinde namazlarını kaza etmesine gerek olmadığı kanaatine varılmıştır. 

Ancak burada dikkat etmeniz gereken diğer bir husus sarhoşken kılmadığınız namazlarınızı muhakkak kaza ediniz. Hatta sarhoşken kıldığınız namazlarınızı dahi kaza ediniz. 

Diyanete Göre Sarhoşken Oruç ve Namaz  İbadeti Yapılır ?

Diyanet sitesi bu konuya dair açıklamasını direk Kuran-ı Kerimde yer alan bir Ayeti Kerime ile yapmıştır. Nisa Suresi Ayette bu konuda şu hüküm getirilmiştir:

“Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” buyurulmuştur. 

  • Diyanetin açıklamasına göre ibadetin ve duanın şuur işi olduğu, 
  • Bütün ibadetlerde müslümanın şuurunun yerinde olması gerektiği ve büluğ çağına ermesinin şart koşulduğu, 
  • Büluğ çağına ermenin diğer bir hikmetinin ise akıllı olma konusunda bir gereklilik olduğu açıklamaları yapılmıştır. 

Diyanetin bu açıklamalarından sarhoş olan bir kişinin sarhoşluğu üzerinden gidene kadar bu ibadetleri yerine getiremeyeceği manasını çıkarıyoruz. 

Diyanetin sorulara cevap verdiği sitede alkol ve sarhoşlukla ibadet konularda benim araştırmalarıma göre sadece "Sarhoş iken namaz kılınır mı?" sorusunun açıklaması yapılmıştır. Bu sorunun cevabında oruç ve diğer ibadetler içinde genel açıklama yapılmış ve sarhoşken yapılan ibadetin geçersiz olacağı ifade edilmiştir. 

Kan Tahlilinde Alkol Çıkar mı?

Alkol testi genellikle trafik denetimlerinde yapılmaktadır. Trafik denetimlerin de trafik polislerimiz bütün sürücülere nefes yada solunum testi yaptırabilir. Bununla birlikte trafik kazalarında kazaya karışan taraflar alkol testi için bir sağlık kuruluşuna sevk edilebilir. 

Alkolün vücuda girdikten sonra belirli bir süre vucutta etkisini gösterir. Dolayısı ile kan tahlilinde bu sonuç gözükecektir. 

Düzenli olarak alkol kullanan erkeklerin alkolün sperm kalitesini de etkilediğini unutmaması gerekir. Ve eğer alkol kandan ve idrardan atılırsa, partikülleri üreme sistemi organlarında ve sert dokularda tutulur.

Daha düşük metabolizmaları ve daha hafif ağırlıkları nedeniyle, kadınlar akşamdan kalmalarla iyi baş edemezler. Ayrıca, vücutlarındaki adil cinsiyetteki bireylerde karaciğerdeki standardı bozan daha az enzim bulunur.

60 ml alkollü içecek içen kg ağırlığındaki bir kadın için bir örnek verelim. Burada aşağıdaki göstergeleri görüyoruz:

Kadınlar buna dayalı bira ve içecekleri kötüye kullanmamalıdır. Gerçek şu ki, bira kalsiyumu yıkar ve bazı vitaminlerin emilimini azaltır. Birada, vücuttaki östrojen sentezini bozan tüm endokrin sistemin çalışmasını etkileyen kadın hormonları vardır. Tedavisi zor olan en tehlikeli bağımlılık olan bira kadın alkolizmidir.

İçeceğin gücüne ve içilen miktara bağlı olarak alkollü içeceğin bırakılma süresinin de bağlı olduğunu daha önce söylemiştik. Alkolün suya mükemmel şekilde emildiğini de hatırlamakta fayda var, bu da vücuttaki emiliminin daha fazla sıvı olduğu yerde daha yüksek olduğu anlamına gelir, yani ana alkol miktarı kan ve idrarda olacaktır.

Alkol kandan nasıl uzaklaştırılır

Alkoller, ilk içkiden sonra kanda yoğunlaşır. Alkol yaklaşık 12 saat kandan uzaklaştırılır.

Alkolün idrardan atılma zamanlaması

İdrardaki etanol seviyesi, ne kadar su ve diğer alkolsüz içeceklerin içildiğine bağlıdır. Bir kişi tuvaleti her ziyaret ettiğinde, idrardaki etanol konsantrasyonu azalacaktır. Ortalama olarak 6 saat içinde görüntülenir. Ve su veya diüretik kullanılması hiç önemli değil.

Alkol terle çıkar mı?

Tabii ki ter bezleri de standardı tutar ve terleme sırasında alkol vücuttan atılır. Ancak hemen ter ile sıvının çok yavaş çıkarıldığını not ediyoruz. Ayrıca, bir kişi şiddetli bir akşamdan kalma durumundayken, herhangi bir hareket zordur. Vücudunuzdaki alkolden hızlı bir şekilde kurtulmak ister misiniz? Spor yapın (fakat fanatizm değil) veya saunayı ziyaret edin.

Alkol bozulma süresi

Alkol insan vücuduna girdiğinde, standart önce asetaldehite dönüştürülür. Daha sonra asetik aside dönüşür ve ancak o zaman su ve karbondioksite ayrışır. Bu sürecin tüketilen alkol miktarından ve içicinin genel durumundan etkilendiğini tekrarlıyoruz. Ortalamaysanız, gr alkol için en az saat sürer. 

Vücutta alkol geri dönüşümü

Alkolün işlendiği ana organın karaciğer olduğunu daha önce söylemiştik (%90). Alkolden muzdarip olan o. Etanolün geri kalanı dışkı ve idrar yoluyla atılır ve kalan %10'u ter, idrar ve solunum yoluyla atılır. Bu arada, alkol içen bir kişinin vücudundan özel bir koku alması bundandır.

Uzun bir tıkanıklıktan sonra ne kadar alkol çıkıyor?

Bir kişi düzenli olarak alkollü içki içerse, vücudunun toksik maddelerle baş etmesi zorlaşır. Bu, alkolün kandan atılmasını yavaşlatır. Açıkçası, bu aynı zamanda toksinlerin birikmesine de yol açar. Tıkanmadan kurtulmazsanız, vücut alkolleri işlemeyi bırakacak ve onları işinin zorunlu bir parçası olarak algılayacaktır. Tüm bu süreç, vücudun bir sonraki alkol dozunu gerektireceği gerçeğine yol açabilir. Bağımlılık oluşumunu oluşturan da budur.

Etanolün kandan uzaklaştırılması süreci nasıl hızlandırılır

Alkolün vücutta kalma süresini azaltmaya ihtiyaç duyulduğunda, alkollü içecekleri almadan dakika önce üç tablet aktif karbon almanız gerekir. Bayram boyunca her saat başı iki tablet alınmaya devam edilir. Kömür bir sorbenttir, alkolün kana geçmesini engeller. Kömür aldıktan sonra alkol daha hızlı çıkarılır.

Hafif zehirlenme için aşağıdaki eylemler yardımcı olacaktır:

  • çok su içmek kan hacmini arttırır, vücuttaki alkolü azaltır.
  • metabolizmayı hızlandırmak için motor yükü;
  • temiz havada yürümek;
  • soğuk ve sıcak duş;
  • C vitamini almak.

Herhangi bir kişinin kendi bireysel özelliklerine sahip olduğu akılda tutulmalıdır. Tablo alkolün zaten ortadan kalktığını gösteriyorsa, hemen direksiyona geçmeniz ve konsantrasyon gerektiren işlerle uğraşmanız önerilmez. Alkol, merkezi sinir sisteminin çalışmasını, beynin kan damarlarını olumsuz etkiler. Ertesi gün içki içtikten sonra araba kullanmak en iyisidir. Doktorlar, ne kadar sarhoş olduğuna bakılmaksızın bu kurala uymayı tavsiye eder.

Birçok insan akşamdan kalma önleyici ilaçlar kullanır, ancak uzmanlar alkolün vücuttan atılmasına yardımcı olduklarına inanırlar. Bu tür ilaçları almak sadece sağlığı iyileştirir ve ağrılı hisleri giderir.

Bir saat içinde alkol nasıl kaldırılır

Yukarıdakilerden, alkolü vücudunuzdan bu kadar kısa sürede çıkarmanın gerçekçi olmadığı açıktır. Ancak akşamdan kalma belirtilerinden bir saat içinde kurtulabilecek ilaçlar var. Farmasötik preparatların yardımcı olacağı bir gerçek değil. İdeal olarak, bir tıp uzmanının özel bir IV sağlayacağı hastaneye gidin. 

Alkolün tamamen kaybolması ne kadar sürer?

Alkollü içecekler birkaç gün içinde çıkarılır. Evet, kanda, idrarda ve solunumda standardın sadece birkaç gün korunduğunu yazdık. Ancak iç organlarda ve sert dokularda çok daha uzun süre kalır.

asetaldehit nasıl kaldırılır

Asetaldehitin ne olduğuyla başlayalım. Karaciğerde oluşan etanolün parçalanma ürünüdür. Bir kişi bu zehirin etkisini bağımsız olarak etkisiz hale getiremez. Sürecin kendisini araştırırsanız, etanol asetik aside ayrışır, ardından su ve karbondioksit oluşur. Bir kişi düzenli olarak alkol içerse, bu süreç ertelenir ve bu da organ hücrelerinin tahrip olmasına yol açar.

Direksiyona ne zaman geçilir: sürücü için normlar

Kişi kendini iyi hissetse bile etanol vücutta kalabilir. Özellikle idrar, kan ve solunumda. Bir gün önce sert içecekler içmemiş olsanız bile 12 saat araba kullanmaktan kaçınmalısınız. Alkollü içki içtiyseniz, 24 saat içinde araba kullanmamak daha iyidir. Dilerseniz, vücuttaki alkol miktarını hesaplamanıza izin verecek özel bir çevrimiçi hesap makinesi kullanabilirsiniz, ancak kimse size bunun ne kadar doğru olduğunu söylemeyecektir.

Her durumda, ertesi sabah araba kullanmanız gerekiyorsa alkol almamaya çalışın.

Alkol Vücuttan Kaç Günde Çıkar? Atılma Süresi

Alkol vücuttan kaç günde çıkar? Alkolün vücuttan atılma süresi alınan alkol miktarına göre değişiklik göstermektedir. Alkol alınmaya başlanmasından itibaren etkisi bir saat sonra en yüksek seviyelere çıkmaktadır. İçilen alkol idrardan temizlenmesi ne kadar sürer?

Tüketilen alkol mideden barsaklara geçer, sonrasında sindirim sistemi sayesinde emilerek vücut sıvısına dönüşmektedir. Alkolün gıdalarla birlikte alınması emilimi yavaşlattığından dolayı etki süresini de uzatmaktadır. Uzmanların görüşlerine göre alınan alkolün vücuttan atılma süresi, yaş, cinsiyet, kilo, aç veya tok olarak alınması, hızlı veya yavaş alınması gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bir seferde alınan miktar, içkinin içilme şekli, içkinin hangi şartlar altında içildiği (yer, kişinin psikolojik durumu, duygusal durumu, yanında başkalarının olup olmaması, herhangi başka bir madde alınıp alınılmadığı (uyuşturucu vb.)  gibi etkenler alkolün etkisini değiştiren faktörlerdir. Alkol kandan kaç günde kalır, idrarda alkol testi ile belli olur mu, kandan ne kadar sürede temizlenir en kolay ve hızlı şekilde bünyeden atılmasını nasıl sağlarız?

Alkol vücuttan kaç günde atılır?

Alkol alınmaya başladıktan ortalama 1 saat sonra yüksek oranda vücuda etki etmeye başlar. Alkolün vücuttan tamamen atılması gün arasındadır. Alınan alkol miktarına göre vücuttan atılma süresi azalabilir veya uzayabilir. Az alınan alkolün vücuttan atılması 12 saat sürerken, fazla alınan alkolün vücuttan tamamen atılması 2 gün sürebilmektedir. Vücudun alkolden çıkması ve temizlenme işlemini hızlandırmak için bir kaç yöntem vardır.

Alkol vücuttan en hızlı nasıl atılır?

Alkol alındıktan sonra %10’u midede %90 ‘ı hızla ince bağırsaktan kana karışır. Kana karışan alkol miktarına göre, beyinin çalışmasını yavaşlatır.

Alkol tüketen kişinin kanına karışan alkol miktarı; 

  • Belirli bir zamanda ne kadar içtiğine, 
  • Vücut ölçülerine, cinsiyetine, vücut yapısına ve metabolizmasına, 
  • Midedeki yiyecek çeşidine ve miktarına göre değişir.

Normal bir yetişkinin metabolizması saatte gr. alkolü (bir biranın 2/3si) sindirip vücuttan atabilir. Ancak, bu rakam kişinin, fiziki yapısına, cinsiyetine, böbreklerinin durumuna ve genetik özelliklerine göre önemli değişiklik gösterir.  Bir çalışmaya göre de alkolün vücuttan atılımı saatte en az 0,16 – en çok 0,20 promil olarak saptanmış. (Genellikle bu iki rakamın ortalaması 0,18 promil kabul edilmektedir.) Ancak bu rakamlar % kesin rakamlar değildir. Kişinin fiziki yapısı ve metabolizmasına göre bu rakamların en alt veya en üst değerlerine göre değerlendirme yapılır.

Alkol etkisi nasıl geçer?

Alkolün etkisinin azaltmak için bol su içebilirsiniz. Su alkolü daha az seyrelteceği için ve metabolizmayı hızlandıracağı için alkolün etkisini azaltmada önemli rolü vardır. Alkol aldıktan sonra uyumadan önce bol su tükenmeniz sabah daha dinç uyanmanızı ve baş ağrısı çekmemenizi sağlayabilir. Baş dönmesini ve halsizliği azaltmak için ayran ve maden suyu karışımı içilebilir.

Alkol vücuttan en hızlı nasıl atılır?

Alkolü vücuttan hızlı bir şekilde atmak için bol bol su içilebilir. Taze sıkılmış meyve suları içerek hem enerji alabilir hemde karaciğer işlevlerini arttırabilir. Gün boyu vücuduna zarar vermeyecek olan sıvı şeyler içilebilir. Kafeinli içeceklerden uzak durun!

Alkolün vücuttan atılma süresi

Alkolün vücuttan tamamen atılma süresi, alınan alkol miktarı, yaş, cinsiyet, kilo vb. farklılıklardan dolayı 24 ile 72 saat arasında değişiklik göstermektedir.

2 duble rakı içen bir bayanın vücudunda en erken 12 saat sonra alkol tamamen atılabilir. Fakat 2 duble rakı içen erkeğin vücudundan alkolü atma süresi ortamala olarak 6 saat sürebilir. Alkol vücuttan kaç günde çıkar sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir çok etken bunu etkilemektedir. İçilen alkolün miktarı, yaş, cinsiyet vb. durumlar en çok atkileyen faktörlerdendir. Bazı insanlarda 1 bira 8 saatte tamamen atılırken bazı insanlarda atılması ise daha fazla sürebilir. Aç karnına içilen alkolün atılması tok karnına içilen alkolün atılmasından daha kolaydır.

DERGİ - 'Akşamdan kalma' hali nasıl önlenir?

Alkol aldıktan sonra hiçbir sorun yaşamayan insanların sırrı nedir?

Alkol aldıktan sonra çoğu insan ertesi gün başını yastıktan kaldıramazken bazıları da hiç etkilenmez.

İçkiye dayanıklı bu insanlar aslında çok da nadir görülmüyor. Araştırmalar, fazla denebilecek kadar alkol aldığı halde bunun olumsuz etkilerini göstermeyen insanların oranını yüzde 25 olarak veriyor. Peki bu insanların sırları ne? Genlerinde mi, seçtikleri içki türünde mi, yoksa gizli bir ilaçları mı var?

Beş yıl öncesine kadar bilim insanları bu sorulara ilgi göstermiyordu. Bu yüzden, bilimsel verilerle destekli bilgi yerine, anlatım ve söylentilere dayalı inançlar dolaşıyordu ortalıkta. Fakat İngiltere’deki Keele Üniversitesi’nden Richard Stephens, içki sersemliği ve akşamdan kalma halini araştırmak için kurduğu grubun çalışmalarıyla bu soruna çözüm getirileceğine inanıyor.

Son dönemlere kadar içki sersemliğinin nedenleri fazla bilinmiyordu. Alkol nedeniyle fazla tuvalete gidildiği için vücudun su kaybetmesi sorunun kaynağı olarak görülüyordu. Fakat veriler bunun fazla bir rolü olmadığını gösteriyor.

Zehirli yan ürünler

Alkollü içkilerdeki kimyasal maddelerin etkili olabileceği belirtiliyor. Alkol oluşumunu sağlayan fermantasyon sürecinde bazı zehirli yan ürünler ortaya çıkar. İçkiye koyu renk veren de bu kimyasallardır. Renkli viskinin insan üzerinde renksiz votkadan daha ağır bir etki bırakması da buna bağlanır. İçkiler karıştırıldığında daha fazla sayıda yan ürün ortaya çıkacağı için iyi bir fikir değildir.

DERGİ - Antibiyotikle birlikte alkol almak yanlış mı?

DERGİ - Kahve alkolün etkisini geçirir mi?

Alkol içtikten sonraki birkaç saat içinde asetaldehit ve asetata dönüşür. Bu ara ürünler bulantı, terleme ve hızlı nabız atışına yol açar. Alkol ve yan ürünleri ayrıca bağışıklık sistemini de sarsarak enflamasyonu (halk arasında yangı olarak bilinir) körükleyebilir. İçki sersemliği halinde hissedilen ağırlığın nedeni budur. Beyinde bu enflamasyon, kan şekerinin düşmesi ve uykusuzlukla birleşerek baş ağrısına, halsizlik ve kötü ruh haline neden olur.

Fakat nüfusun yüzde 23’ü ne kadar içse de akşamdan kalma halini, alkolün bütün bu olumsuz etkilerini yaşamaz. Bunun nedeni genler olabilir. Araştırmacılar, alkolün kandan çabuk temizlenmesini sağlayan, böylece zehirli maddelerin enflamasyona yol açmasına meydan vermeyen bazı genleri belirledi.

Genetik faktör

İlginç bir bulgu da içki sersemliğinin bazı kişilik özelliklerinden kaynaklanıyor olabileceğiydi. Bir araştırmada sinirli insanların alkol aldıktan sonra daha sakin kişilere kıyasla daha fazla içki sersemliği çektikleri görüldü. Burada sersemlik halinin abartılmasından çok, suçluluk, endişe gibi duyguların fiziksel sıkıntıları artırması söz konusu.

Stephens, genetik faktörün bazı kişiler açısından geçerli olsa da çoğu insan için asıl sırrın mantıklı içmekte olduğunu söylüyor. Bu insanlar, alkol aldıktan sonra ağır içki sersemliği çeken kişilerle aynı miktarda içse bile, onlara kıyasla çok daha yavaş bir tempoda içtikleri için kanlarındaki alkol oranı hiçbir zaman yüzde 0,1’i geçmiyor.

Stephens ayrıca gençlerin daha fazla içki sersemliği çektiğini söylüyor. Son araştırmalarından biri, fazla miktarda alkol aldıktan sonra içki sersemliği riskinin 20 yaşındaki kişide 60 yaşındakine oranla yedi kat fazla olduğunu göstermişti. Stephens bunun da içme temposuyla ilgili olduğunu söylüyor.

Sirkeli, yumurtalı karışımın içki sersemliğine iyi geldiği yönündeki çözüm iddialarının ise sadece psikolojik etkisi olduğu kanısında. Vücudun su kaybetmesinin rolü fazla olmadığından litrelerce su içmek de çözüm değil.

İbuprofen içeren ağrı kesici

Stephens, bu duruma düşmemenin en iyi yolunun “kararında içmek”ten geçtiğini söylüyor. Ama artık o nokta aşılmış ise “ibuprofen içeren bir ağrı kesici baş ağrısına ve enflamasyona iyi gelecek, yağlı, kızartılmış yiyecekler de glikoz seviyesinin yükselmesini sağlayacaktır”.

Fakat fazla bir başarı kaydedilmemiş olsa da, alkol sonrası olumsuz etkileri giderecek ilaçlar üzerinde de çalışılıyor. On yıl kadar önce yapılan bir araştırmada kaktüs incirinin alkolün enflamasyon etkisini azalttığı görülmüş, ancak daha sonra bunun üzerinde durulmamıştı.

Bazıları ise Malavi’de çok makbul bir yiyecek olan pis kokulu süne böceğinin işe yaradığını iddia ediyor. Fakat bölge halkı, doğru hazırlanıp yenmediği takdirde bu böceğin tat alma duyusunu bir ay felce uğratacağı konusunda uyarıyor. Bu böcek üzerinde çalışmalar sürüyor.

Fakat içki sersemliği belki de alkolün vücudumuza verdiği zarar konusunda hatırlatıcı ve olumlu bir rol de oynuyor. Ancak Stephens, amacının alkolü kötülemek olmadığını, insanların ondan zevk aldığını, asıl vurgulamak istediğinin kontrollü içmek olduğunu ifade ediyor.

Yani mesaj şu: İçip eğlenmekte sorun yok; ama yavaş ve dikkatli için, nerede duracağınızı bilin.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future’da okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası