sakarya tarihi ıslama köftecisi / Hakiki Rumeli Köftecisi

Sakarya Tarihi Islama Köftecisi

sakarya tarihi ıslama köftecisi

TÜRK MUTFAĞINI TANIYALIM I: ISLAMA KÖFTE

Köfteci Mustafa Sakarya&#;nın en eski geleneksel ıslama köftecisidir. Genelde diğer şehirlerden gelen misafirler burayı ziyaret ederler. Lezzetinin yanında salaş olması da bir çok insanın ilgisini çekmektedir. Çünkü hem Mustafa Usta ıslama köftenin asıl yaratıcısı ve hem de burası ’ den beri 3 kuşaktır, ıslama köfte tarifine ve nostaljik atmosferine sadık bir işletme. Tabi hem ıslama köftenin ortaya çıktığı hem de küçük bir işletme olduğundan günün her saati kalabalık oluyor.

Tunatan Tesisleri (Islama Köfte)

Daha önce Sakarya Yöresel Yemekleri ve kendine has yöresellerle, yemek kültürüne katkıları ile dikkat çeken Tunatan, &#;Kabak kabak olalı böyle hürmet görmedi&#; sloganı ile Sakarya&#;nın Kestane kabağından yaptığı yemekleri ve 20 ye yakın Kabak ürünleri ile Sakarya&#;nın Türkiye&#;de tanıtımında önemli başarılar elde etmişti. Aynı zamanda Tunatan Sakarya&#;nın Islama köftesinde yaptığı yeniliklerle Islama Köfteye çok daha farklı lezzetler katıyor.

Sakarya&#;nın değerlerine sahip çıkmayı bir misyon haline getiren Tunatan Ailesi, Uzun zamandır şefleri ile birlikte çalışmalar yaptı. Ama bir çok ürün içerisinde en lezzetlileri Islama ekmeği ile büyük lezzet ikilisi oluşturan bu ürünleri halkın hizmetine sunuyor. Bunlar ;

Islama Kuzuzade
Dana etinden yapılan Islama köfteleri bu sefer Kuzu ile yapılıyor. Kuzu eti ve özel harcı ile lezzetlenen kuzu köfteleri Islama ekmeği üzerine kuzuzade kebap şeklinde yerini alıyor.

Islama Kasap Köfte
Islama ekmeğine bu sefer etli kırmızı ve yeşil biber, sarımsak, soğan, maydanoz, kimyon, kekik, karabiberden oluşan kasap köftesi eşlik ediyor.

Islamalı Kaşarlı Köfte
Islama ekmeğine kendine has özellikte kaşarlı köfte eşlik ediyor.

Islamalı Tanzade
Klasik ıslama köftesi, kuzulu köftesi, Kaşarlı köftesi, Kasap köftesinden parçalar halinde bakır tabak içerisinde sunmaktadır.

İNSTAGRAM

Konum için tıklayınız.

Öğr. Gör. Rumeysa Keleş

Sakarya’nın Geleneksel Lezzeti Islama Köfte…

Evrensel lezzetlerin dışında yöresel lezzetler de hem bölgenin sakinleri için hem de yerli ve yabancı turistler için merak konusudur. Bir şehirde ve bir bölgede yapılacak planların başında bu yöresel lezzetleri tatmak yer alır. Söz konusu Sakarya’ysa bu lezzetin adı da Islama Köfte’dir. Eğer karnınız açken Sakarya’ya gelirseniz gözünüze çarpan ilk tabelalar “Meşhur Islama Köftecisi”, “Köfteci İsmail”, “Tarihi Islama Köftecisi”, “Rumeli Köftecisi”, “Köfteci Necdet” gibi tabelalar olacaktır. Bir de tabelasında “köfte” yazmayan ancak harika ıslama köftesi olan gizli yerler vardır. Onları da unutmamak gerekir! Peki, nedir bu yemeği bu kadar özel kılan? Islanan şey ekmek mi yoksa köfte mi? Haydi beraber bakalım!

Isla-ma Köfte… Önce özel bir sosla ıslanan ekmekler bir ızgaraya alınır. Daha sonra ekmekler tabaktaki yerini alır ve üzerine ızgarada pişmiş nefis köfteler eklenir… Böylece ıslama köfte ortaya çıkar! Aslında ıslama köfteyi ’lü yıllarda Makedonya’dan göç edenler beraberinde getirir. Sonraları bu eşsiz tarif zaman içinde Sakaryalıların vazgeçilmez lezzeti hâline gelir&#; Islama köftenin ilginç bir yöntemi vardır. Öyle ki yokluk dönemlerinde bayatlayan ekmekleri çöpe atmamak için bazı çözümler bulan insanlar buldukları bu yöntemi bugün ıslama köftenin ekmeğini hazırlamak için kullanırlar. Köfte ustaları, ekmeğe kıvamını vermek için özellikle ekmeği bir-iki gün bekletir ve bayatlatırlar.  Yani diğer köftelerin aksine özel olan et değil, tabakta olmazsa olmaz olan ekmektir! Bu ekmeği sadece bayatlatmak da yeterli değildir. Ustalar, ekmeği kızartmadan önce kemik suyuna batırır ve bu eşsiz lezzeti hazırlarlar!

Öyle lafta değil: Islama Köfte Sakaryalıdır!

Islama köfte, 30 Mayıs Çarşamba tarih ve sayılı Resmi Gazete’de Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret koruması alarak tescil edildi. Yapılan bir araştırmada da Sakaryalıların %99’unun ıslama köftenin başka bir yerde Sakarya’daki gibi yapılamayacağını düşündüğü tespit edildi.

Yemek Tarifi: Islama Köfte Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

Köfte için: gram kıyma, 1 adet soğan, biraz ekmek içi, tuz, sıvıyağ.

Ekmek sosu için: Ayçiçek yağı, tatlı toz biber, kemik suyu.

Islama köfte yapmak için ilk olarak köfte harcını hazırlayın. Tüm malzemeleri bir kaba koyun ve iyice yoğurun. Elde ettiğiniz karışımı en az bir saat buzdolabında dinlendirin daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alın, kıymaya şekil verin. Daha sonra sosu hazırlayın. Bir tavaya önce ayçiçek yağını dökün ve üzerine tatlı toz biber ekleyin. Biraz kızardıktan sonra kemik suyunu ekleyin. Bir yandan bayat ekmek dilimlerini kemik suyuna sokun ve ızgaraya koyun. Diğer taraftan köfteleri ızgarada kızartın. Ekmeği tabağa alın ve üzerine köfteleri koyun. Dilerseniz ızgaraya biber ve domates de koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktası

Sos için kullanılan toz biberin tatlı olması.

Mekân Önerisi

Tarihi bir lezzeti tarihten gelen bir mekânda yemeniz için işte önerim: Ömer Usta’nın Yeri… Islama köfteyi burada yedikten sonra başka bir yere gitmeyeceksiniz. İçeri girdiğiniz ilk andan itibaren sandalyeler, masalar, camdaki tüller ile 80’li yıllara gidiyorsunuz. Samimi, küçük, nezih bir mekân. Islama köftenin yanında Ömer Usta’nın olmazsa olmaz ev yapımı kompostosunu da tatmayı unutmayın! Bu mekân ’den bu yana Adapazarı halkına ve misafirlerine hizmet veriyor. Uzun Çarşı’da Ömer Usta’nın Yeri’ni kime sorsanız bulabilirsiniz…
kez görüntülendi.

ETİKETLER:Mutfak, Türk Mutfağı, Türk Yemeği, Yemek

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası